پسماندهای خطرناک

انتقال پسماندهاي زيانبار در محدوده كنوانسيون بازل در سال 1989 معاهده‌اي در زمينه كنترل حمل و نقل برون‌مرزي پسماندهاي زيانبار در شهر بازل سوئيس به امضاي 35 كشور شركت‌كننده رسيد كه كنوانسيون بازل نام گرفت. اين معاهده از ماه مي سال 1992 لازم‌الاجرا شد و تاكنون حدود 150 كشور به عضويت آن درآمده‌اند.

در اين پيمان، كاهش انتقال ضايعات زيانبار به بيرون از مرزهاي كشور توليدكننده، به حداقل رساندن توليد اين ضايعات و ممانعت از حمل آنها به كشورهايي كه توان و امكان دفع اين‌گونه پسماندها را به شيوه‌هاي سازگار با محيط زيست ندارند به عنوان اهداف اصلي در نظر گرفته شده است.

در واقع، انگيزه‌اي كه هم‌انديشي كشورها و سپس شكل يافتن معاهده بازل را در پي داشت، عبارت بود از حمل پسماندهاي زيانبار از كشورهاي صنعتي به كشورهاي در حال توسعه.

در واقع پايه‌هاي كنوانسيون بازل بر 2 محور مقررات حمل و نقل‌هاي برون‌مرزي مواد زائد خطرناك و مديريت صحيح زيست‌محيطي پسماندهاي خطرناك و دفع آنها استوار است.

مقررات حمل و نقل برون‌مرزي پسماندهاي خطرناك در سال‌هاي پس از تدوين كنوانسيون تكامل يافته‌اند و آنها را مي‌توان به شيوه كنترل، اصلاح ممنوعيت و پروتكل تعهد و غرامت تقسيم كرد.

سازمان كنوانسيون بازل متشكل از يك شورا، يك دبيرخانه كه در شهر ژنو سوئيس مستقر است، دفتر كنوانسيون (به عنوان زيرمجموعه هر كشور) و شماري از گروه‌هاي كوچك‌تر مانند گروه كاري اجراي كنوانسيون است.

جمهوري اسلامي ايران نيز در سال 1371 به اين پيمان پيوست و از فروردين سال 1372، معاهده بازل در ايران لازم‌الاجرا شد.

سازمان حفاظت محيط زيست ايران به عنوان دستگاه مسوول همكاري مناسبي با كنوانسيون بازل دارد و در جلسات كشورهاي عضو، نظرهاي كارشناسي نمايندگان سازمان معمولا مورد توجه و تاييد اعضا بوده است.

از فعاليت‌هاي شكل‌گرفته در ارتباط با كنوانسيون بازل، تشكيل كميته فرعي مواد زائد و شيميايي خطرناك است. هدف از تشكيل اين كميته، بررسي نقل و انتقالات مواد زائد براي حفظ سلامت شهروندان و محيط زيست از خطرنات ناشي از اين مواد است. اين كميته از نمايندگان وزارتخانه‌هاي صنايع، جهاد كشاورزي، بازرگاني، امور خارجه، معادن و فلزات، بهداشت و درمان و آموزش پزشكي، نفت، مسكن و شهرسازي، دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح و سازمان‌هاي انرژي اتمي و محيط زيست تشكيل شده است.

مديركل دفتر بررسي آلودگي آب و خاك سازمان حفاظت محيط زيست، رياست اين كميته را به عهده دارد.


مطالب مشابه :


بازیافت چیست؟

مدرن کاهش مواد زائد که شامل سلسله در مقایسه با تولید از مواد خام بسیار




خواص میوه ها با توجه به رنگ

خواص میوه ها با توجه به رنگ - آموزش ساخت کاردستی و آموزه های خواص میوه ها با توجه




وضعیت بازیافت کاغذ و مقوا در جهان و جایگاه ایران

کاغذ پس از مواد زائد جامد فساد پذیر و قابل با توجه به کمبود مواد اولیه چوبی در کشور یکی




کاردستی زیبا و آسان گوسفند ناقلا

( می توانید از مقوا های دور ریختنی هم استفاده نمایید و آن را با مواد اولیه را کاردستی




بازیافت مواد

بعضی از زباله ها هم داخل گودال هایی ریخته می شوند و روی آن را با از مواد بدرد نخور زائد




پسماندهای خطرناک

حمل و نقل‌هاي برون‌مرزي مواد زائد خطرناك و مديريت صحيح زيست کاردستی با مواد




به جمع آوری و تفکیک کاغذهای باطله اهمیت دهیم

مواد زائد، در برگيرنده منافع اقتصادي و زيست محيطي زيادي است. در كشور ما با وجود 20% مواد




برچسب :