وضعیت زبانشناسی در ایران از دید اساتید این رشته

سلام بر دوستان و همراهان عزیز وبلاگ

بنابر قولی که دیروز داده بودم، برای بررسی وضعیت زبانشناسی و آینده کاری این رشته با یکی از استادان عزیزم که من خیلی بهشون ارادت دارم و ایشون هم خیلی به من للطف دارند؛ به صحبت نشستیم. دیروز چند نفر از دوستان عزیز برای من پیام کوتاه فرستادند و حتی با من تماس تلفنی گرفتند که این استاد کیست. راستش بخاطر اینکه در برخی موارد (که من در طول این پست اشاره کردم) نظرات جنبه شخصی میگیره و از طرفی حقایقی گفته شده که شاید در مجالس رسمی زبانشناسی کمتر کسی در مورد این مطالب حرف میزنه، بنابراین از نام بردن اسامی معذورم. از طرف دیگه شما کل مطلب را بخونید اگر خوشتون اومد عمل کنید اگر خوشتون نیومد که هیچ...

در ثانی مطمئن باشید با کسی من در این مورد صحبت میکنم که بهش اعتماد و اطمینان دارم. بابا یکم به مردم اعتماد کنید.... بد نیست بخدا....

سوال اول:  یکی از مهمترین سوالاتی که خوانندگان از من میپرسند اینه که رتبه بندی دانشگاهها چطور است؟ یعنی به نظر شما آیا ما میتونیم یک رتبه بندی در مورد دانشگاههایی که زبانشناسی دارند ارائه دهیم؟

بله حتما اما به نظر من این رتبه بندی میتونه با در نظر گرفتن سه مورد اصلی انجام میشه و از سویی دیگر شاید بهتر باشه بگیم گروه بندی تا رتبه بندی... این سه عامل عبارتند از: امکان ادامه تحصیل در مقطع دکتری در همان دانشگاه کارشناسی ارشد، قدمت زبانشناسی در آن دانشگاه، هیات علمی ...

زبانشناسی بخاطر وضعیت شغلی خاصی که داره انتخاب دانشگاه ارشد در آن از اهمیت بسیار فوق العاده ای برخوردار است. چراکه بهترین حالت شغلی در آن وجود مدرک دکتری و تدریس (آنهم بصورت حق التدریسی در چند سال اول) است. بر همین اساس و با توجه به سه فاکتور فوق شاید بهترین دسته بندی را بتوان اینگونه انجام داد:

دسته اول: مدرس، تهران، علامه، پژوهشگاه، شیراز

دسته دوم: بهشتی، اصفهان، مشهد، (الزهرا)

دسته سوم: رازی، سمنان، همدان

دسته چهارم: کردستان، کرمان، سیستان و بلوچستان، بیرجند

سوال: این دسته بندی بر اساس سه فاکتور فوق است؟

بله و نام دانشگاه. شما در پایان دوره کارشناسی ارشد و زمان استخدام میفهمید که نام دانشگاه چقدر مهمه. شاید دانشگاه تهران زمان شادروان حقشناس، ثمره، باطنی و... را نتوان با الان مقایس کرد اما دانشگاه تهران همیشه دانشگاه تهرانه. این خودش خیلی مهمه....

سوال: حالا چرا چند دانشگاه را در یک دسته قرار میدهید؟

خوب ببین مثلا گروه اول را که بررسی کنیم میبینیم واقعا نمیتوان دانشگاه تهران ، علامه و مدرس را بصورت طولی قرار داد چراکه هرکدام از این سه دانشگاه به اندازه نام خود اعتبار و آبروی علمی دارند.... دانشگاه تربیت مدرس اساسا با هدف تربیت استاد دانشگاه شکل گرفت و هم اکنون من میبینم که در مصاحبه های استخدامی فارغ التحصیلان این دانشگاه با دید مثبت تر مورد ارزیابی قرار میگیرند.

سوال: استاد میدونید که این [مصاحبه] برای دوستانی است که امسال کنکور دادند و در طی چند روز آینده بایستی انتخاب رشته کنند بنابراین میخواهیم تا جاییکه ممکن است به این دوستان کمک کنیم، لذا سعی میکنم تا سوالاتم را با این هدف بپرسم. میخواهم در مورد بار علمی هر کدام از این دانشگاهها صحبت کنید جوری که دوستانم بتونند بهتر و راحتر تصمیم گیری کنند.

خوب این کار سخته. چراکه هر چقدر هم که خواسته باشی بی طرفانه صحبت کنی باز تمایلات شخصیت به سو گیری حرفات می انجامه. بهرحال مهم اینکه بدونی کجاها دکتری داره. تهران، علامه، پژوهشگاه، مدرس هرسال دکتری میگیرند. اصفهان، بهشتی، مشهد و شیراز دو سال یکبار دانشجوی دکتری میگیرند.

در مورد بار علمی باید بگم که این نظر کاملا شخصی است و بر اساس شناختی است که من روی دوستان همکار در این دانشگاهها دارم. با در نظر گرفتن این موارد بر اساس بار علمی دو دسته اول من این ترتیب را میچینم:

مدرس، علامه، تهران، پژوهشگاه- شیراز ، بهشتی، مشهد – اصفهان

سوال:یعنی مشهد و اصفهان یک سطح علمی دارند؟

بله یعنی در سطح هم هستند .... تقریبا

سوال:خوب اینکه همش دانشگاههای تهران شد؟

نمیشه این واقعیت را نادیده گرفت. نام دانشگاههای تهران (حالا هرکدوم) بالای مدرکت باشه بی تاثییر نیست. البته نا اینکه مثلا دانشگاه کردستان یا سیستان بده نه اصلا این منظور من نیست. این دسته بندی ها و این صحبتها برای دانشجویانی است که میخواهند ملی باشند.

سوال:"ملی باشن" یعنی چی؟

یعنی توی یک دانشگاه درجه یک مملکت ارشد بخونند.. تو همون دانشگاه دکتری بگیرند.... تا پایان تحصیلشون چند تا مقاله ISI بدهند...و حتی درس خوندن توی یک شهر دیگه براشون آغاز یک تغییر بزرگ در زندگی باشه... میخواد بیاد تهرون بمونه و همینجا کار کنه و درس بخونه. و یا حتی بره خارج از ایران. یعنی در حقیقت دنبال اهداف بلند باشند. مسما دانشگاههای شهر تهران خیلی میتونن به اهداف این آدم کمک کنند. اما از طرف دیگر ممکنه دانشجویی مثلا در کردستان خواسته باشه بعد از تموم شدن درسش بیاد تو همون شهر خودش تدریس کن و زندگی آرومی داشته باشه. خوب برای این آدم مسلما دانشگاه کردستان میتونه انتخاب بهتری باشه.

سوال:چرا؟ خوب او تهرون درس بخونه و برگرده کردستان(شهر خودش). این بهتر نیست؟

نه نیست. یک نکته اینجاست که کمتر کسی شاید اونو مد نظر بگیره. در دوره کارشناسی ارشد تو توی یک شهر کوچیک خیلی راحتر میتونی رشد کنی تا تهران. به این معنی که میتونی راحتر با اساتید ارتباط برقرار کنی، در دانشگاههای مختلف آن شهر راه پیدا کنی، اگر فعال باشی اساتید بیشتری را بشناسی، در مجات و روزنامه های محلی مطلب چاپ کنی، توری های جدید را با برگزاری یک همایش ساده در دانشگاهت به چالش بکشی و در مجموع خودتو بشناسونی. با این کارا وقتی میری برای استخدام توی یک دانشگاهی چه بسا رئیس اون دانشگاه در موردت شنیده باشه یا توی یکی از جلساتت بوده باشه یا حتی یکی از اطرافیانش تو را بشناسند. و یا مثل یکی از دوستان خود من در دانشگاه لاهیجان قبل از پایان تحصیلت بهت پیشنهاد کار بدن و بعد از یکسال بشی هیات علمی. به نظرت یک همچین موقعیتی توی تهران هست؟ هر کاری هم تو اینجا بکنی مطمن باش که اولا با مدرک ارشد بهت کلاس نمیدن. باید بری دور و بر تهران. که اگر خوش شانس باشی یه کلاسی بگیری. حالا منظورم سال 89 است؛ این موضوع تقریبا محاله که با مدرک ارشد تو تهران کلاس بگیری... حالا به نظرت در سال 91 که خوانندگان تو فارغ التحصیل میشن اوضاع چطوری خواهد بود؟؟!!!

سوال: الان بازار کار زبانشناسی چطوره؟

اولا که میدونی امسال برای دومین سال زبانشناسی دانشجوی کارشناسی قبول کرد. این بدان معناست که در آینده نزدیک بازار کار این رشته بهتر خواهد شد. پس در شهرستانها؛ دانشگاههایی که هم اکنون کارشناسی این رشته را دارند برای انتخاب مناسب هستند.  

اما در حال حاضر با مدرک ارشد زبانشناسی در تهران که امکان تدریس اصلا وجود ندارد. در شهرستانها هم در پیام نور و آزاد ها اگر خوش شانس باشید بصورت حق التدریسی استخدام شوید. همین الان یکی از شرایط مهم در ههنگام استخدام اساتید سابقه تدریس سه ساله است که این خود عامل مهمی میشه که دانشجویان ارشد فارغ التحصیل نتونند مستقیم وارد بازار کار استادی شوند.

سوال: خوب پس تکلیف یک فارغ التحصیل زبانشاسی چیه؟

شاید باور نکنی اما بایستی با شروع کار در موسسات عالی غیر انتفاعی و علمی کاربردی که این کار را هم با منت و پارتی بهت میدن، ابتدا آن سه سال سابقه را کسب کنی. الان وضعیت بچه های فارغ التحصیلل آزاد خیلی بهتره. چراکه شعبه های دانشگاه آزاد که ماشاالله همه جا هست و از طرف دیگه دکتر جاسبی اولویت استخدام را برای فارغ اتحصیان خود آزاد گذاشته. یعنی اگر دانشگاه ما (آزاد مرکز تهران) استاد خواسته باشه و یک فارغ التحصیل دانشگاه تهران و یا فارغ التحصیل آزاد برسن به دور نهایی گزینش حتما فارغ التحصیل آزاد استخدام میشه.

سوال: یعنی استاد تا این اندازه وضعیت بازار کار زبانشناسی خرابه؟

خودت که بهتر میدونی مهدی شرایط چطوره؟ زبانشناسی را که کسی در ایران نمیشناسه در حالیکه در خارج ایران رشته بسیار ارزشمندی است....بهترین انتخاب فارغ التحصیلان زبانشناسی در ایران تدریس در دانشگاه است. البته کارهایی مثل ویراستاری و غیره هم بچه ها انجام میدن که قابل ملاحظه نیست.

سوال: خوب استاد برگردیم سر صحبت خودمون. به نظر شما حالا که دوستانی خواننده این مطالب هستند که رتبه یک رقمی دارند و یا دوستان دیگر که واقعا رتبه های بالا دارند، تصمیم درست چیه؟

ببین انتخاب رشته شاید 70 درصد مربوط باشه به دانشگاه و قدمت و بار علمی و امکان ادامه تحصیل و غیره. بخش اعظمی از آن هم بستگی به شرایط خود شخص داره. من اگر بخوام جمع بندی کنم اینطور میگم که برای یک داوطلب نرمال که واقعا تصمیم داره در دانشگاهی درس بخونه که نام دانشگاش اعتبارش باشه و از سویی دیگر اهداف دیگری داره مثلا میخواد بره خارج یا میخواد دکتری بگیره....بیاد تهران . دانشگاههای تهران هرچقدر هم افت کرده باشند هنوز حرف اول را میزنند.

در غیر اینصورت دانشگاه محل زندگیشون ارجحیت داره.

من منظور حرفتون را کاملا متوجه شدم. شاید اینطور بتونیم دسته بندی کنیم:

1-     داوطلبانی که رتبه بالا دارند

این داوطلبان اگر میخواهند در مقطع دکتری ادامه تحصیل بدهند و یا تصمیمی دارند که رتبه علمی دانشگاه در آن موثر است تهران را انتخاب کنند در غیر این صورت دانشگاههای شهر خودشون میتونه انتخاب بهتری باشه.

2-     داوطلبانی که رتبه بالا دارند اما میخواهند در شهر خود کار و زندگی کنند.

بهترین حالت برای این دوستان اینست که اگر شهرشون ارشد داره همونجا بخونند و اگر نداشت ...

استاد: اگر نداشت بیان تهران یا هر جای دیگری ارشد بگیرن اما برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری برن با دانشگاههای شهرشون صحبت کنند و با گرفتن بورسیه از دانشگاه شهرشون با خیال راحت برن هر جایی دکتری بخونند.

 

سوال: نظرتون راجع به دانشگاه پیام نور چیه؟ چرا رتبه قبوی در پیام نور پایینه؟

پیام نور هم دانشگاه خوبی است و برای دوستانی که شاغلند شاید انتخاب بهتری باشه. رتبه قبولی پیام نور هم زیاد پایین نیست در حالیکه امسال فکر کنم فقط تهران و اصفهان پیام نورشون ارشد میگیره. فکر کنم رتبه های بالای 150 شانس قبولی در پیام نور بیشتر داشته باشند. پارسال که اینطور بود.

 

سوال: نظرتون راجع به آموزش محور چیه؟

آموزش محور سال دومه که داره دانشجو میگیره. چون اکثر دانشگاههایی که آموزش محور میگیرن شبانه هستند بنابراین شاید همین نداشتن پایان نامه از بار هزینه هاش کم میکنه. چون میدونی امسال تو ازاد پایان نامه شده حدود 5/2 میلیون. خوب این خودش یه حسنه.

از طرف دیگه این گرایش هنوز آزمایشی است و وقتی طرحی تو وزارت علوم آزمایشی باشه یعنی هر امکانی وجود داره براش.

در مورد ادامه تحصیل در آزمون دکتری هم من کاملا اطمینان دارم که دانشجویان آموزش محور هم مجاز به ادامه تحصیل در مقطع دکتری میباشند.

سوال: چهار گرایش زبانشناسی را چطور میبینید؟

زبانشناسی همگانی از بقیه اعتبار و ارزش بهتری داره. (به نظر من) چون امکان ادامه تحصیل در آن بیشتره و داوطلب شانس بالاتری داره.

آزفا رشته خوبی است. از نظر واحدهای درسی تفاوت چندانی با زبانشناسی نداره. برای همین هم من میذارمش دوم. بازار کارش تو ایران خوب نیست. اما اگر زبان خارجی دومی را غیر از انگلیسی مثلا روسی، فرانسه، آلمانی و ... را خوب بدونی محشر است. چراکه میتونی توی دانشگاههای خارج از ایران که کرسی زبان فارسی دارند براحتی کار پیدا کنی. کار خوب...

خوب اینکه خیلی خوبه.

بله اما این موضوع زبان دومش شده مصیبت. من خودم توی علامه دانشجو داشتم که مادرش اکراینی بود و روسی را خیلی خوب بلد بود. تا درسش تموم شد رفت دانشگاه اکراین اتخدام شد و حالا هم مشغول است. ما زیاد درخواست استاد فارسی از دانشگاههای مختلف دنیا برای وزرت علوممان ارسال میشود.

سوم رایاشناسی است. این رشته با اینکه جدیده اما من پیشنهاد میکنم دوستانی که علاقمند هستند حتما شرکت کنند. شاید این رشته بتونه جایگاهی را که زبانشناسی توی این چندین سال تو ایران بدست نیاورده توی چند سال اول بدست بیاره. به نظر من آین ده شغلی خیلی خوبی هم خواهد داشت. از سویی دیگر چون این رشته در خارج از ایران کاملا آشنا و شناخته شده است و از سویی دیگر فارغ التحصیلان آن در ایران هم نام دانشگاه شریف را با خود دارند که خوب این خودش برای ادامه تحصیل اونا در خارج از کشور میتونه موثر باشه.

چهارم آموزش زبان فارسی است.

این دسته بندی من بر اساس آمار قبولی هم میتونه باشه. بنابراین داوطلبانی که رتبه بالاتری دارند (مثلا از 100 به بالا) شاید بهتر باشه بیشتر به آموزش زبان فارسی فکر کنند.

تا امروز عصر دنباله مصاحبه را هم که در مورد وضعیت عام زبانشناسی در ایران و همچنین بررسی اوضاع شغلی فارغ التحصیلان جدید است را براتون میگذارم رو وبلاگ.

 


مطالب مشابه :


انتخاب رشته کنکور کارشناسی ارشد گرایش مهندسی صنایع و مدیریت سیستم

در مورد ارزش مدرک مجازی هم باید شانس خوبی برا دکتری دارن. پارسال شبانه انرژی تهران و




اعلام جزئیات شرکت در کنکور کارشناسی ارشد سال 1392 / نحوه ثبت نام و زمان برگزاری آزمون

داشتن‌ مدرک ارشد و یا دکتری در همان رشته دوره شبانه، نیمه‌حضوری




بازهم مسئله مدارک دانشگاهی مالزی و هندوستان!

مدرک دانشگاه هاي های کم ارزش هاي روزانه ،شبانه ،پيام نور، غير




انتخاب رشته دانشگاه

این دوره ی تحصیلی مدرک(گواهی نامه)دکتری شبانه:دوره ای که در آن ارزش بیشتری




علم بهتر است یا ثرت؟ ثروت بهتر تر است!

می بینی که آقایان و آقازاده ها پول می دهند و مدرک می گیرند. دکتری شبانه ، پولی و ارزش شده




آشنایی با دانشگاه های پذیرنده کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی در سال 1393

استادان متخصص خوبی در زمینه انفورماتیک پزشکی دارد که مدرک شبانه خوابگاه و ارزش و




وضعیت زبانشناسی در ایران از دید اساتید این رشته

چراکه بهترین حالت شغلی در آن وجود مدرک دکتری و میگیرن شبانه هستند و ارزش بهتری داره




انتخاب رشته کارشناسی ارشد - بخش سوم

چه بسا دوستانی که در حال حاضر مدرک ارشد دکتری که بصورت غیر شهر دیگر یا شبانه




نتایج کنکور سراسری 92

پاسخنامه ارشد 94 - کلید اولیه ارشد 94 - سوالات دکتری 94 - پاسخنامه دکتری 9 (شبانه) ، نیمه




برچسب :