غذا های مناسب برای کودکان زیر یک سال‬

غذا های مناسب برای کودکان زیر یک سال‬ http://up98.org/upload/server1/01/z/khat2dzn0a1rkn6tai6.jpg   پیش از ۶ ماهگی، اولین غذاهای جامد باید غلات غنی شده از آهن باشند. یک روش خوب این است که غذاها را پس از اینکه کودک مقداری شیر مادر یا شیرخشک خورد و اشتهایش کمتر شد، به او بدهند.این روش به برقراری زود هنگام تغذیه با قاشق هم کمک می کند.   http://up98.org/upload/server1/01/z/dghh4kzb8o5fjksnv9n.jpg   کمک غذای برنجی (مثل فرنی) بهترین غذا برای شروع است. زیرا کمتر احتمال دارد حساسیت غذایی ایجاد کند. پس از ۶ ماهگی، اینکه اولین غذا چه باشد، مهم نیست. بعضی پزشکان کودکان مصرف غذاهای گوشتی چرخ کرده را به دلیل مقادیر زیاد آهن قابل جذب آن ها توصیه می کنند. اگرچه کودکان ماست و پنیر روستایی را هم به خوبی تحمل می کنند و میزان قوام شان آن ها رادر ردیف غذاهای خوب اول قرار می دهد، اما منبع خوبی از نظر دارا بودن آهن نیستند.
هر نوع غذای ساده را باید با قاشق چایخوری آغاز کنید، مانند برنج پخته (کته ی نرم) و میزان آن را کم کم افزایش دهید. وقتی غذای جدید به مدت یک هفته به کودک داده شد، بدون اینکه تاثیر بدی داشته باشد، می توان غذای دیگری به غذای کودک افزود. در آغاز، این غذای جدید ممکن است نوع دیگری از غلات پخته شده (مانند سوپ یا آش له شده) یا سبزی های پخته و پوره شده یا گوشت، ‌میوه و زرده ی تخم مرغ باشد.
  http://up98.org/upload/server1/01/z/gtd68cs91fk2c5z192.jpg   بهتر است سبزی ها را پیش از میوه ها داد. اگر میوه ها اول داده شوند، کودک مزه ی شیرین را ترجیح خواهد داد و ممکن است در برابرخوردن سبزی ها مقاومت نشان دهد. به طور کلی، هر پله ی تغذیه را روی پله قبلی بسازید و مطمئن شوید که در هر مرحله، تنها یک نوع ماده ی غذایی به کودک می دهید.  
رعایت فاصله ی هفت روز میان دادن غذاهای جدید نکته ی مهمی است، زیرا ممکن است بروز نشانه های حساسیت یا عدم تحمل تا یک هفته به تأخیر افتد.
این نشانه هاعبارتند از: اسهال، استفراغ، بثورات پوستی و خس خس سینه. اگر یک یا چند مورد از این نشانه ها ظاهر شوند، باید تا چندین هفته از دادن غذای مشکوک یا مشکل ساز خودداری کنید و سپس با مقدار کمتر دوباره شروع کنید. اگر مشکل ادامه یابد، باید با پزشک مشورت کرد.   این مسئله مهم است که غذاهای مخلوط را تا وقتی که هرکدام از اجزای تشکیل دهنده ی آن ها جداگانه به کودک داده نشده است، وارد غذای کودک نکنیم، زیرا اگر نشانه ی حساسیت یا عدم تحمل بروز کند، مشکل خواهد بود که غذای حساسیت زا را شناسایی کنیم. توجه داشته باشید که بسیاری از کودکان نشانه های حساسیت غذایی را نشان می دهند، بعضی از غذاها که بیشتربرای شیرخواران حساسیت زا هستند،عبارتند از: سفیده ی تخم مرغ، شکلات، مغزها، و شیرگاو . بهتر است در دوران شیرخواری از دادن این غذاها به کودک خودداری کرد.   http://up98.org/upload/server1/01/z/ji8lw8ezkss85er7hq1o.jpg   برخی غذاهای فشرده و آماده ی مصرف برای تغذیه ی کودکان شیرخوار در فروشگاه ها موجودند. هنگام خرید از این فروشگاه ها در مورد آن ها تحقیق کنید. انواع ساده ی آن ها، بیشتر از انواع مخلوط که ارزش غذایی کمتری دارند برای کودک مطلوب اند. بیشتر این نوع غذاها نمک ندارند، اما به بعضی دیگر مانند دسرهای میوه مقدار زیادی قند افزوده شده است.
به عنوان جانشین، می توان غذاهای ساده ی روی میز (غذاهای سفره) مثل سبزی ها، میوه ها و گوشت بدون ادویه را در یک ظرف غذای پلاستیکی ارزان قیمت بگذارید و آن هارا مخلوط و آماده کنید. روش دیگر این است که مقدار زیادی از غذا را در یک مخلوط کن به شکل پوره درآورید و آن را در اندازه های قالب یخی فریز کنید و در کیسه های پلاستیکی بگذارید. سپس هنگام مصرف آن ها را آب  کنید، گرم کنید و به کودک بدهید.

توجه کافی به پاکیزگی غذا ضروری است. غذاهایی را که در منزل برای کودکان شیرخوار تهیه می شوند، باید پیش از ادویه زدن برای افراد دیگر خانواده، کنار گذاشت. اگر نمک، شکر یا ادویه از غدای شیرخوار حذف شود، او متوجه نمی شود. بهتر است به کودکان شیرخوار انواع مختلف غذاها را داد، به طوری که در پایان یک سالگی بتواند بسیاری از غذاها همچون شیر، گوشت، میوه، سبزی و حبوبات را مصرف کند.
  http://up98.org/upload/server1/01/z/s0wwriah3stmefn7uzk.jpg
در حدود ۶ ماهگی می توان آب میوه ها را در فنجان های ته پهن و صاف، جرعه جرعه به کودک نوشانید. نوشیدن به کمک فنجان از فساد زودرس دندان ها در شیرخواران پیشگیری می کند. وقتی کودک همیشه از شیشه می نوشد، غذاهای غنی از کربوهیدرات ها دندان ها را شست و شو می دهند و محیط رشد  مطلوبی برای باکتری ها فراهم می سازند. باکتری ها روی دندان اسید تولید می کنند که مینای دندان را حل می کند. کودکان شیرخوار هرگز نباید با شیشه ی شیر در بستر بخوابند یا در صندلی با بطری شیر رو به بالا بنشینند. وقتی به بچه ها اجازه ی این کار داده می شود، مایعات وشیر در اطراف دندان ها جمع می شوند و خطر فساد دندان  ها را افزایش می دهند. هنگام تغذیه و شیردهی باید بر کودکان نظارت  کرد. فقط بالا گرفتن شیشه ی شیر برای مراقبت کافی نیست.

برخی کودکان به شیشه ی شیر هنگام خواب عادت کرده اند و ترک این عادت برای آن ها مشکل است. مراقبانی که مصمم هستند این عادت را در کودک از میان ببرند، یا باید چندین شب گریه ی کودک را تحمل کنند یا  به آهستگی او را به کمک پستانک یا گول زنک یا به کمک آب تا یک هفته یا بیشتر نگه دارند تا این مشکل از بین برود.
  shir%20khoshk.jpg?1300209554
در کوشش های اولیه برای شروع غذاهای جامد، فقط گذاشتن غذا در دهان کودک مشکل ساز است. فرد مراقب باید این کار را به آهستگی انجام دهد. در آغاز، غذاهای عادی بیشتر به عنوان مکمل تغذیه ی پستانی یا شیرخشک به کار می روند تا جانشین واقعی آن ها. کودکان وقتی گرسنه اند با علامت دادن، این وضعیت را مهارمی کنند. ایجاد مهارت استقلال در تغذیه، یعنی اینکه کودک خودش بدون کمک دیگران غذا بخورد، نیازمند تطابق و هماهنگی است و فقط وقتی پدید می آید که اجازه دهیم او خودش تمرین و تجربه کند. در حدود ۹ تا ۱۰ ماهگی، میل کودک به کشف، تجربه و بازی با غذا همچنان می تواند تغذیه ی او را دچار بی نظمی کند. وقتی شما غذاهای جدید را چندین روز پیاپی به کودک می دهید، این کار به پذیرش آن غذا از سوی کودک کمک می کند.

مراقبان نباید در این مورد سخت بگیرند. آن ها باید این مرحله از تغذیه ی کودک را جزء مراحل تکاملی او به شمار آورند و با وعده ها و اوقات تغذیه ای نامرتب و صمیمی، خاطرات خوشی از غدا خوردن برای کودک به جا بگذارند.
  147079.jpg
برای آسان تر شدن روند تغذیه با غذاهای جامد، توجه به پیشنهاد های زیر خالی از فایده نیست:
  http://up98.org/upload/server1/01/z/jtubmrgbky3cv7iva2qx.jpg

  • قاشقی به کار ببرید که اندازه ی دهان کودک باشد. قاشق کوچک با دسته ی بلند مناسب است.
  • کودک را به حالت راحت روی بغل خود قرار دهید، مانند هنگام تغذیه ی پستانی یا دادن شیرخشک، ولی کمی به حالت ایستاده، تا بلع او آسان تر شود. وقتی کودک را در این وضعیت قرار دهیم، در او حالت انتظار برای غذا پدید می آید.
  • یک تکه ی کوچک و نرم از غذا را در نوک قاشق بگذارید و به ملایمت روی زبان او قرار دهید.
  • احساس آرامش و برخورد ملایم را به کودک منتقل کنید، چون او برای عادت به غذای جدید نیازمند زمان است.
  • از کودک انتظار داشته باشید فقط ۲ یا ۳ گاز به غذاهای اولیه بزند. هر مقدار بیشتر از آن، یک موفقیت جدی است.
در پایان یک سالگی، تغذیه ی انگشتی کامل تر می شود، نوشیدن از فنجان  بهتر انجام می گیرد و چون کودک دندان های بیشتری در می آورد، جویدن هم راحت تر می شود. از این  پس، غذاها در برنامه ی غذایی کودک به غذای متعادل نزدیک می شوند. با وجود این هنوز باید تجربه و آزمایش و موارد غیرقابل پیش بینی را انتظار داشت. یک نمونه ی رایج برای شروع  غذاهای جامد از ۶ ماهگی می تواند طبق برنامه ی زیر باشد:
هفته ی اول   کمک غذای برنجی (مثل فرنی)
هفته ی دوم   پوره ی هویج اضافه کنید
هفته ی سوم   سس سیب اضافه کنید
هفته ی چهارم  کمک غذای جوی دوسر اضافه کنید
هفته ی  پنجم  زرده ی تخم مرغ پخته شده اضافه کنید
هفته ی ششم   پوره ی مرغ اضافه کنید
هفته ی هفتم   پوره ی نخود اضافه کنید
هفته ی هشتم  آلو اضافه کنید

چند توصیه ی غذایی برای کودکان شیرخوار   http://up98.org/upload/server1/01/z/9kr43wgd4y1ovhe2c5s.jpg
الف ـ کودکانی که شیر پستانی می خورند:
  • در صورت امکان به کودکان ۶ ماهه یا بیشتر شیرپستانی بدهید. سپس در صورت کاهش شیر یا قطع آن، شیرخشک بدهید. می توانید شیرپستانی را بدوشید و در یک شیشه ی شیر بریزید و برای مصرف بعدی نگه دارید.
  • در حدود ۶ ماهگی کمک غذای غنی شده از آهن به کودک بدهید.
  • درباره ی نیاز به مکمل فلوراید، آهن و ویتامین D برای پیشگیری از کمبودها فکر کنید.
  • پس از ۶ ماهگی انواع غذاهای اصلی و نرم را به او بدهید تا به یک غذای متنوع برسید.
ب ـ کودکانی که شیرخشک می خورند:
  • به مدت یک سال به کودک  شیرخشک بدهید، که بهتر است نوع غنی شده از آهن آن باشد.
  • در حدود ۶ ماهگی کمک غذای غنی شده از آهن به او بدهید.
  • اگر آب محلی فلوراید ندارد، درباره ی نیازکودک به مکمل فلورایدی فکر کنید.
یک نمونه برنامه ی غذایی برای کودک یک ساله   http://up98.org/upload/server1/01/z/uoe4g1jhcj7b4t22kvf3.jpg
صبحانه: یک تا دو قاشق پوره + نیم فنجان شیرپرچرب

میان وعده: نصف تخم مرغ پخته ی سفت + نصف برش نان تست با نصف قاشق کره مارگارین + نیم فنجان آب پرتقال.

ناهار: ۳۰ گرم مرغ بریان ریزریز شده + ۱ تا ۲ قاشق برنج با نیم قاشق کره مارگارین + ۱ تا ۲ قاشق نخود پخته + نیم فنجان شیرپرچرب .

میان وعده: ۱۵ گرم پنیر + ۴ بیسکویت کراکر گندم + نیم فنجان شیرپرچرب .

شام: ۳۰ گرم همبرگر خرد شده + ۱ تا ۲ قاشق پوره ی سیب زمینی + نصف قاشق کره مارگارین + ۱ تا ۲ قاشق هویج پخته به صورت باریک (نه حلقه) + نیم فنجان شیرپرچرب.

میان وعده: نصف موز + ۲ کلوچه ی آرد جو (بدون کشمش) + نیم فنجان شیرپرچرب.

ترکیب و درصد انرژی مواد غذایی در این برنامه از این قرار است:
کل انرژی ۱۱۰۰ کیلوکالری
کربوهیدرات ۴۰ درصد
پروتئین ۱۹ درصد
چربی ۴۱ درصد 
البته این برنامه غذایی فقط یک آغاز است. کودک یک سااله ممکن است کمتر یا بیشتر از این مقدار لازم داشته باشد. در این موارد، میزان مصرف باید تغییر یابد. شیر را می توانید با فنجان بدهید. اگر کودک هنوز به طور کامل از شیر گرفته نشده است، می توانید مقداری از شیر را با شیشه به او بدهید. آب میوه ها را باید با فنجان به کودک داد.
     

اجازه بدهید کودکان به طور مستقل غذا بخورند

http://up98.org/upload/server1/01/z/wffkw8qxv2lemxlxlymq.jpg   یک متخصص تغذیه با بیان اینکه اصرار کردن و فشار آوردن به کودک برای خوردن غذا موجب شرطی شدن او می شود، گفت: کودک باید یاد بگیرد غذا تنها برای رفع گرسنگی و نیاز بدن است و والدین باید بدانند غذا ابزاری برای تشویق و تنبیه کودک نیست.   دکتر نسرین امیدوار، عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا منطقه علوم پزشکی تهران، اظهار کرد: بدغذایی کودکان یکی از مهمترین مشکلاتی است که والدین با آن روبرو هستند، مسئله ای که در سنین پیش از دبستان بویژه کودکان ۲ تا ۵ ساله دیده می شود.   وی افزود: بد غذایی در این سن به ویژگی های شخصیتی و تکاملی کودکان باز می گردد که کودکان به تنهایی باعث بوجود آمدن آن نیستند بلکه در اثر تاثیر پذیری از عادات غلط غذایی والدین خود به این مشکل دچار می شوند.   این متخصص تغذیه گفت: اگر والدین از آغاز سن دو سالگی یعنی زمانی که کودک شروع به غذا خوردن می کند در کنار سفره و همراه با سایر اعضای خانواده به او غذا بدهند باعث می شود کودک با آداب غذا خوردن آشنا شود و اگر با عدم تمایل کودک به برخی غذاها و یا خوردن تعدادی خاص از آنها روبرو شدند والدین نباید اصرار بیش از حد برای خوردن داشته باشند یا مانع از خوردن کودک شوند.   این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: غذا را نباید وسیله ای برای تشویق و تنبیه بچه ها قرار داد و حتی نباید با تشویق بچه ها را وادار به غذا خوردن کرد. بلکه باید به کودکان آموزش داد که فقط برای رفع گرسنگی خود غذا بخورند. و در کنار این والدین، برنامه غذایی خانوداه را به گونه ای منظم کنند که کودک نیز همراه با سایر اعضای خانوداه غذای خود را مصرف کند. وی تصریح کرد: زمانی که کودک علاقه ای به استفاده از یک غذا ندارد والدین باید برای او حق انتخاب باقی بگذارند و در کنار این انتخاب ها غذایی که مورد علاقه کودک نیست را به او پیشنهاد بدهند قطعاٌ این کار پاسخ بهتری نسبت به فشار آوردن در پی خواهد داشت. وی ادامه داد: کودکان باید در روز سه وعده غذای اصلی و سه میان وعده داشته باشند تا نیاز بدن آنها در شبانه روز تامین شود.   همچنین والدین باید در تهیه غذاها به شکل، رنگ غذا نیز توجه داشته باشند. به طور مثال نباید غذا را آن قدر مایع و رقیق درست کرد که کودک در هنگام خوردن آن دچار مشکل شود. وی ادامه داد: اگر کودک زمانی تمایلی به غذا ندارد با باید انتخاب را به عهده خود آنها بگذاریم زیرا اصرار بیش از حد و یا مجبور کردن بچه ها به غذا خوردن باعث شرطی شدن آنها در غذا خوردن می شود و دیگر از روی میل به سراغ غذا نمی آیند. بلکه کودکان باید هر وقت پیام گرسنگی را دریافت کردند برای رفع گرسنگی به سراغ غذا بروند. این متخصص تغذیه در پایان خاطر نشان کرد: والدین باید از دو سالگی به بعد یعنی زمانی که کودک توانست به راحتی غذا بخورد اجازه بدهند که کودک به طور مستقل غذا بخورد و مانع از حرکات هنگام غذا خوردن کودک نشوند این کار اشتیاق آنها را برای خوردن بیشتر خواهد کرد.         کودکان زیر یک سال غذای بی نمک بخورند   http://up98.org/upload/server1/01/z/0bra48lqmicxj9b9qvj.gif   افزایش مصرف روغن ها و چربی ها، مواد قندی و نمک، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، فشار خون، چاقی، دیابت و برخی از انواع سرطان ها را افزایش می دهد.
برای رسیدن به تعادل وزنی و داشتن بدنی سالم همراه با احساس نشاط و جوانی باید نکاتی را همیشه در زندگی مد نظر داشت؛ از جمله این که بدانیم برای پیشگیری از افزایش فشار خون، مصرف نمک را کاهش دهیم و برای استفاده روزمره نمک های یددار را به کار بریم.
به یاد داشته باشید که به غذای کودک زیر یک سال نمک اضافه نکنیم تا ذائقه او به غذاهای شور عادت نکند.
شایع ترین علت مرگ و میر در کشور بیماری های قلبی عروقی است. از هر ۸۰۰ مرگ در روز ۳۰۰ مورد آن به علت بیماری های قلبی عروقی است؛ در نتیجه برای پیشگیری از افزایش کلسترول خون، به جای روغن حیوانی و روغن نباتی جامد از روغن های مایع مانند روغن های زیتون و آفتابگردان استفاده کنید.
از مصرف بی رویه شیرینی های خامه دار، چیپس، سس سفید، سوسیس، کالباس، همبرگر، کله پاچه، مغز و دل و قلوه که حاوی مقدار زیادی چربی هستند، اجتناب کنید.
برای کاهش مصرف چربی ها، غذاها را به صورت کبابی، تنوری، بخارپز یا آب پز تهیه کنید.
سعی کنید حداقل ۲ بار در هفته ماهی مصرف کنید، زیرا چربی مفید آن خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
به خاطر داشته باشید چاقی زمینه ساز ابتلای انسان به بیماری های قلبی عروقی، دیابت و برخی از انواع سرطان هاست.
طبق آمار متوسط مصرف مواد قندی در کشور ۴۰ درصد بیش از مقادیر مورد نیاز است. مصرف زیاد مواد قندی و شیرینی ها منجر به چاقی می شود.
به جای مصرف انواع نوشابه های شیرین گازدار و آبمیوه های صنعتی از نوشیدنی های سالم مثل آب، دوغ، شیر و آبمیوه های طبیعی استفاده کنید.
به جای مصرف قند از توت خشک، انجیر خشک، کشمش و خرما استفاده کنید، ولی در مصرف این مواد هم زیاده روی نکنید.
همچنین از مواد پرفیبر نظیر حبوبات و سبوس غلات که حاوی الیاف گیاهی و مواد مغذی هستند مانند نان های سبوس دار بیشتر استفاده کنید.
     
تغذيه كودكان زير يک سال با شير پاستوريزه ممنوع   http://up98.org/upload/server1/01/z/pblfzjbjdcudw836n2g.jpg   به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران تجربه طعم‌هاي متفاوت غذا در نوزادان مانع تغذيه مناسب مي‌شود يک متخصص اطفال با تاكيد بر لزوم تغذيه انحصاري كودك با شير مادر از بدو تولد تا شش ماهگي گفت: در صورتي كه مادر با دلايل منطقي و پزشکي قادر به شير دادن نوزاد خود نباشد شير خشک تنها جايگزين شير مادر است و نبايد از شيرهاي پاستوريزه براي تغذيه كودكان استفاده کرد. دکتر بهرام اجلي در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا منطقه زنجان، گفت: نوزدان از بدو تولد تا يک سالگي هر ماه يکبار، از يک تا دو سالگي هردو ماه يکبار و بعد از 2 سالگي هر 6 ماه يکبار بايد توسط پزشک معاينه و روند رشد قدي و وزني آنها مورد بررسي قرار گيرد. وي سال اول تولد نوزادرا مهم‌ترين و حياتي‌ترين سال در رشد آنها عنوان کرد و افزود: نوزادان دريک سال اول تولد از بيشترين ميزان رشد وزني و قدي برخوردارند؛ به طوري كهدر يک سال اول، وزن آنها نسبت به وزن حين تولدشان 3 برابر افزايش مي‌يابدو اين روند در سه ماهه دوم ماهي نيم کيلو و در 6 ماهه دوم ماهي 200 الي 300 گرم است. اين متخصص اطفال ميانگينقد 50 سانتي متر را استاندارد قدي نوزادان در حين تولد عنوان كرد و ادامه داد: در طي يکسال اول، قد نوزادان با 25 سانتي متر افزايش به حدود 75 سانتي‌متر مي‌رسد. وي 80 درصد رشد مغزي کودکان را در دو سال اول زندگي عنوان کرد و افزود: 70 درصد افزايش حجم سلول‌هاي مغزي کودکان در سال اول و مابقي در سال دوم صورت مي‌گيرد. اجلي همچنين تجربه مزه‌هاي متفاوت را براي کودکان زير يک سال توصيه نكرد و گفت: اين امر مانعاز تغذيه مناسب كودكان زير يك سال است. در مجموع استفاده از غذاهاي کمکياز 6 ماهگي آغاز مي‌شود و توصيه مي‌شود که از غذاهايي مانند فرني، هريره بادام، شير برنج و لعاب برنج براي تغذيه اين كودكان استفاده شود.          

مصرف عسل در کودکان زیر یک سال ممنوع !

http://up98.org/upload/server1/01/z/skedu4p3ox00yj0xepug.jpg    عسل  یک ماده شگفت انگیز و بی نظیری است که خواص ارزشمند فراوانی در حفظ سلامتی انسان دارد. امروزه ثابت شده که عسل طبیعی ( تصفیه نشده و خالص ) علائم آلرژی را کاهش می دهد. در اینجا تعدادی از خواص درمانی عسل  را برای شما بیان می کنیم. - خواص آنتی بیوتیکی (میکروب کُش ) دارد. - دارویی برای درمان ناراحتی های معده است. امروزه ثابت شده که عسل از رشد هلیکو باکتر پیلوری در معده جلوگیری می کند. این باکتری، مسئول اصلی پیدایش زخم معده  و بسیاری از بیماری های معده است. - عسل ، التهاب معده ناشی از مصرف الکل را کاهش می دهد. - عسل اثر بسیاری از مواد سرطان  زا را کاهش می دهد. - در درمان بیماری قانقاریا ( در این بیماری خون به عضو نمی رسد و عضو دچار فساد می شود) مفید است که هم از مرگ و هم از قطع عضو جلوگیری می کند. - عسل سریع تر از پانسمان زخم، سوختگی بدن را درمان می کند. با مصرف عسل در هنگام سوختگی بدن، میزان درد، جراحت و کشیدگی بافت کاهش می یابد و محل سوختگی سریع تر بهبود می یابد. - مصرف عسل در افراد مسن  ، از بروز آب مروارید  جلوگیری می کند. با این همه،هرگز به کودک زیر یک سال نباید عسل داد که برای سلامتی او مضر است. دادن عسل به نوزاد زیر یک سال باعث بروز مسمومیت " بوتولیسم" می شود. بوتولیسم در اثر اسپورهای باکتری بوتولینم بوجود می آید. اسپورهای این باکتری به مقدار زیادی در خاک ، گرد و غبار و عسل وجود دارد. اگر این اسپورها توسط افراد بزرگسال بلعیده شوند، تأثیر بدی بر آنها ندارند. ولی اگر وارد بدن نوزاد شوند، در مجرای گوارشی او تکثیر می یابند و باعث تولید سم بوتولینم می شوند. حتی اگر برای شیرین شدن سر پستانک نوزاد، عسل به آن بمالید، چنین واکنشی را در بدن او ایجاد خواهد کرد. سم بوتولینم به عنوان کشنده ترین سم برای انسان شناخته شده است. مقدار کشنده آن یک ده میلیونیم میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است که این مقدار با چشم غیرمسلح دیده نمی شود. اگر این مقدار بسیار جزئی وارد جریان خون شود ، در کمتر از چند دقیقه با فلج کردن عضلات تنفسی، باعث مرگ فرد می شود. دادن عسل به نوزاد زیر یک سال باعث بروز مسمومیت " بوتولیسم" می شود. بوتولیسم نوزادان، در تمام قاره ها به جز آفریقا وجود دارد. بوتولیسم می تواند توسط خاک یا گرد و غبار ( به خصوص گرد و خاک کیسه جارو برقی ) در نوزاد ایجاد شود، ولی خوردن عسل، مهم ترین عامل بروز این مسمومیت است. مسمومیت بوتولیسم در نوزادان زیر یک سال اتفاق می افتد ، ولی بیشتر تا سن 6 ماهگی  است. خوشبختانه در بیشتر موارد، مقدار سم آنقدر کم است که مسمومیت غیرقابل تشخیص است. اولین علامت بوتولیسم در نوزاد ، یبوست است( البته یبوست  در بسیاری از نوزادان شایع است و خطری هم ندارد ) که 3 تا 30 روز بعد از خوردن عسل بروز می کند. در طی روزهای بعدی نوزاد دچار ضعف ، بی میلی به غذا، کاهش اشتها  و گریه کردن ضعیف می شود. اگر بیماری پیشرفت کند، نوزاد کمتر و کمتر حرکت می کند و آب از دهانش می ریزد. عمل مکیدن و بازکردن دهان کاهش می یابد. عدم کنترل سر نیز از علائم جدی این بیماری است. حتی تنفس ضعیف ممکن است به تدریج یا بطور ناگهانی بروز کند. پس اگر کودک سالمی دچار علائم بالا شد یعنی یبوست همراه با ضعف در مکیدن و گریه کردن یا نفس کشیدن، باید او را نزد پزشک ببرید ، زیرا ممکن است دچار بوتولیسم شده باشد، مگر اینکه علت دیگری برای این ضعف وجود داشته باشد. اگر پزشک تشخیص داد که کودک دچار بوتولیسم شده است، بایستی برای مدت یک ماه در ICU تحت مراقبت ویژه باشد ( با سیستم تهویه خودکار و غذاخوردن متناوب از راه لوله ). بعد از آن برای مدت دو هفته هم در بیمارستان بستری شود. اگر پزشک بوتولیسم را به درستی و فوری تشخیص دهد و نوزاد هم سریعاً تحت درمان و مراقبت قرار بگیرد، هیچ خطری سلامتی نوزاد را تهدید نخواهد کرد و می تواند کاملاً بهبود یابد. میزان مرگ ناشی از این مسمومیت در نوزادان بستری در بیمارستان کمتر از یک درصد است. اخیراً یک پادزهر برای این مسمومیت کشف شده است که می تواند مدت زمان بستری شدن در بیمارستان و ICU را کاهش دهد. مؤثرترین روش برای جلوگیری از مسمومیت بوتولیسم در نوزاد، ندادن عسل به اوست. شیر مادر نیز شدت بوتولیسم را کاهش می دهد. بنابراین علی رغم فواید فراوان عسل، مصرف آن در کودکان زیر یک سال مجاز نمی باشد و برای سلامتی آنها مضر است.    

مصرف بادام‌زمینی در کودکان زیر یک سال ممنوع!

http://up98.org/upload/server1/01/z/vifif77j116okvx1xsei.jpg 
یک کارشناس تغذیه می گوید : از آن جایی که بادام‌زمینی از مواد غذایی حساسیت‌زاست، مصرف آن برای کودکان زیر یک سال مجاز نیست.
 
یوسف نقیایی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: بادام‌زمینی یکی از انواع آجیل‌هاست که دارای ارزش غذایی خوبی است به طوری که700 گرم از این ماده غذایی حاوی 545 کیلوکالری بوده که بیشتر به دلیل وجود چربی بالای موجود در آن است. وی در ادامه مهمترین ترکیب موجود در بادام‌زمینی را پروتئین قابل توجه موجود در آن عنوان کرد و گفت: میزان پروتئین در بادام‌زمینی 23 درصد است که به علت وجود اسیدهای آمینه ضروری ارزش خوبی دارد و


مطالب مشابه :


كیك ساده برای تولد

كیك ساده برای تولد کاربران و نویسندگان این وبگاه برای علاقه مندان به غذاهای محبوب




غذاهای ساده

غذاهای ساده شیرینی ایرانی و ملل می باشد که توسط کاربران و نویسندگان این وبگاه برای




غذا های مناسب برای کودکان زیر یک سال‬

به عنوان جانشین، می توان غذاهای ساده ی روی میز برای شروع غذاهای تولد نوزاد را




ایده های رنگی و ارزان برای جشن تولد کودکان ...

موضوع و تمی را برای مهمانی تولد فرزندتان انتخاب كنیدو چیزهایی هم از غذاهای ساده درست




کیک اسفنجی با دستور خانم طوروسیان

کنید که همیشه برای کیک ساده ی خانگی کیک تولد برای یه مهمونی غذاهای بدون گوشت




برچسب :