علوم

 

سنگهای دگرگونی
سنگهای ثانویه هستنت که از دگرگون شدن سنگهای آذرین ، دگرگونی و رسوبی که قبلا وجود داشته اند تشکیل می شود . عامل دگرگونی می تواند فشار ، گرما ، اثر سیالها و جانشینی باشد.
سنگهای دگرگونی

سنگهای ثانویه هستنت که از دگرگون شدن سنگهای آذرین ، دگرگونی و رسوبی که قبلا وجود داشته اند تشکیل می شود . عامل دگرگونی می تواند فشار ، گرما ، اثر سیالها و جانشینی باشد . دو عامل ماهیت سنگ دگرگونی را تعیین می نماید :

۱) ترکیب سنگ اولیه

۲) چگونگی ترکیب عوامل دگرگونی که روی آن اثر گذاشته اند .

در شرایط مختلف ، بافتهای متفاوتی حاصل می شود ، لذا بافت اولیه مبنای

تشخیص سنگهای دگرگونی از یکدیگر می باشد .

۴ ۳ ۱) ماربل :

سنگ ماربل بر اثر دگرگون شدن سنگ آهک یا دولومیت ایجاد می شود . ماربل اغلب دارای بلورهای درشت است که وجه تمایز آن با سنگ های کربناتی رسوبی است . کانی اصلی تشکیل دهنده اغلب ماربل ها کلسیت است و نیز دارای کانی هایی مانند کوارتز ، گرافیت ، هماتیت ، لیمونیت ، پیریت و غیره نیز هستند .

ماربل ها به عنوان یک گروه دامنه وسیعی از انواع رنگهای مختلف را از خود نشان می دهند . ماربل کاملا خالص دارای رنگ سفید و درخشان می باشد . رنگ خاکستری روشن تا سیاه توسط مواد کربن دار به وجود می آید . رنگ های سبز معمولا توسط کلریت یا سیلیکاتهای دیگر تولید می شوند . رنگ صورتی و قرمز به علت وجود ذرات بسیار ریز پراکنده هماتیت و یا کربنات منگنز و رنگ زرد و کرم بر اثر وجود لیمونیت است .

▪ سختی : ماربل ها اگر حاوی مقداری کوارتز یا دیگر کانی های سیلیکاته باشند مقاومترند.

▪ جذب آب : به طور معمول دارای جذب آب کمتر از یک درصد است .

▪ وزن مخصوص : وزن مخصوص متوسط ماربل ۷/۲ میباشد .

▪ مقاومت : از مقاومت متوسطی برخوردار می باشد و تغییر شکل آن به صورت الاستیک ، پلاستیک است . مقاومت فشاری ماربل بین ۱۹ تا ۱۴۰ مگاپاسکال است و مقاومت فشاری متوسط آن حدود ۱۱۰ مگاپاسکال است . مقاومت خمشی آن بین ۱۵ تا ۶ مگاپاسکال و مقاومت کششی به طور متوسط ۴ مگاپاسکال است .

▪ تخلخل : تخلخل این سنگ نسبتا کم و بین ۳/۰ تا ۲/۱ درصد است .

▪ رنگ : ماربل اگر خالص باشد رنگ آن سفید و درخشان است . اما به رنگهای سیاه ، سبز ، صورتی ، زرد و قرمز نیز دیده شود . وجود کربن ، کلریت ، هماتیت و لیمونیت باعث تغییر رنگ در ماربل می شود .

در ایران ، در برابر کلمه ماربل به اشتباه از واژه مرمر استفاده می شود . در حقیقت ماربل یک سنگ دگرگونی است ، در حالی که آن سنگی که در ایران در تجارت به عنوان مرمر شناخته می شود معادل واژه اونیکس ماربل بوده و عبارت است از یک سنگ لایه لایه نیمه شفاف ریز بلور از کلسیت از طرف دیگر ، سنگهای دگرگونی که در ایران به عنوان مرمریت ، چینی و کریستال شناخته میشوند انواعی از ماربل هستند که توضیح بیشتر آنها را در مرجع ۲۰ میتوان یافت . از آنجا که واژه های فوق از نظر علمی معادل صحیحی برای ماربل نیستند ، در این راهنما از کاربرد آنها اجتناب و برای تمامی آنها از همان واژه ماربل استفاده شده است . اگرچه ممکن است از نظر دانه ها متفاوت باشند .

۴ ۳ ۲) سنگ لوح :

یک نوع سنگ دگرگونی است که از دگرگونی آرژیلیت و شیل و در موارد خاصی از سنگهای آذرین خیلی ریزدانه نظیر توفها به وجود آمده است . ارزش اقتصادی این سنگ به طور اهم به وجود صفحات جدایش که کلیواژ نامیده می شود بستگی دارد . این خاصیت در سنگهای لوح متفاوت است . برخی از آنها را میتوان به سادگی به صفحات نازک تقسیم کرد و در برخی دیگر این کار ، خیلی به دشواری صورت می گیرد . یخبندان اثر خیلی بدی روی قابلیت جدایش لایه ها دارد ، لذا سنگ را باید در معدن تا تازه است استخراج کرد .

▪ ویژگیهای سنگ لوح :

این سنگ از نظر نحوه تشکیل با سایر سنگها متفاوت است ، لذا برای استفاده از آن به عنوان سنگ ساختمانی باید آزمایشهای مختلفی روی آن انجام داد که معمولا با آزمایشهای استاندارد سنگهای دیگر متفاوت است .

ـ جدایش پذیری :

این خاصیت با شکافتن سنگ با یک قلم نازک انجام می شود ، تا صافی ، نازکی ومنظم برش خوردن لایه ها بررسی شود .

ـ ـجذب آب :

درصد جذب آب سنگ لوح طبق استاندارد STM C : ۱۲۱ آزمایش شود . این

خاصیت معمولا بین ۱۴/۰ تا ۴۲/۰ درصد است .

ـ وزن ویژه :

وزن مخصوص سنگ لوح معمولا ۷/۲ تا ۹/۲ تن بر مترمکعب است .

ـ مقاومت :

مدول گسیختگی سنگ در بهترین حالت بین ۴۸ تا ۷۰ مگا پاسکال است . مدول گسیختگی سنگ لوح مطابق استاندارد ATM C : ۱۲۰ آزمایش شود .

ـ سختی یا الاستیک :

اگر یک پلاک سنگ لوح بین دو گیره بسته شود و تحت فشار قرار گیرد ، خم می شود و قبل از اینکه بشکند ، مقداری خمش نشان می دهد . این خمش درجه سختی سنگ لوح را نشان می دهد . آزمایش مربوط مطابق با استاندارد ASTM C : ۱۲۰ انجام شود .

ـ مقاومت سایشی :

این موضوع در مواقعی که سنگ لوح در پلاکهای نسبتا ضخیم برای مصارفی از قبیل سنگفرش یا پلکان استفاده می شود مهم است . برای آزمایش مقاومت سایشی سنگ لوح آزمایش در برابر هوازدگی ، برای آزمایش مقاومت سنگ لوح نسبت به هوازدگی از استاندارد ASTM C : ۲۱۷ استفاده شود .

ـ مقاومت در برابر خوردگی :

سنگ لوح باید در محیط های اسیدی مقاومت نماید زیرا ممکن است تحت شرایط مرطوب یا بارانی به همراه آلاینده های اسیدی قرار گیرد . برای آزمایش باید سنگ را یک محلول حاوی ۹۸ درصد آب , یک قسمت اسید کلریدریک و یک درصد اسید سولفوریک قرار داد . سنگ وزن شده را برای ۱۲۰ ساعت در محلول فوق غوطه ور می سازند و پس از ۴۰ ساعت که از خشک کردن سنگ گذشت ، آن را وزن می نمایند . افت وزنی نمونه ، میزان خوردگی آن را نشان می دهد . آزمایش را میتوان برای چند دوره تکرار کرد .

ـ ناخالصی های معدنی :

سولفیدهای آهن شامل پیریت یا مارکازیت ناخالصی های نامطلوب اند زیرا به لیمونیت تجزیه شده آسیب می رسانند و سنگ لوح را لکه دار می نمایند . کربنات کلسیم یک جزء مضر است زیرا مورد هجوم اسیدها قرار می گیرد . کربنات آهن جزء نامطلوبی به شمار می رود زیرا در صورت قرار گرفتن در معرض شرایط جوی به لیمونیت تغییر می یابد و باعث تغییر رنگ سنگ لوح از سبز به قهوه ای مایل به خاکستری می گردد .

ـ طبقه بندی سنگ لوح :

استاندارد ASTM C : ۴۰۶ ، سنگ لوح را به سه دسته S۳ , S۲ , S۱ طبقه بندی می کنند و برای هر یک از آنها عمر مفیدی مطابق جدول (۴ ۱) پیش بینی می نمایند .

بر این اساس مشخصات لازم برای هر یک از این دسته ها در جدول ۵ ۲ آمده است .

ـ کاربرد :

مهمترین کاربرد سنگ لوح ، پوشش سقفهای شیبدار است .

۴ ۳ ۳) کوارتزیت :

سنگ کوارتزیت یک سنگ دگرگون شده است که کانی اصلی آن را کوارتز تشکیل می دهد . گاهی اوقات به طور ناچیز میکا ، فلدسپات ، آپاتیت و گارنت نیز در آن دیده می شود . رنگ کوارتزیت معمولا سفید و اگر ناخالصی داشته باشد ، رگه هایی از خاکستری در آن دیده می شود . که معمولا از دگرگون شدن ماسه سنگهای کوارتزیتی است . این سنگ از مقاومت نسبتا خوبی برخوردار است و جهت استفاده برای کف و پله سنگ بسیار مناسبی است .

اطلاعات اولیه

سنگهای دگرگونی ، سنگهایی هستند که از تغییر شکل سنگهای قبلی به علت تغییر شرایط فیزیکی (فشار و دما) یا شیمیایی و در حالت جامد بوجود می‌آیند. پدیده دگرگونی به محو و ناپدید شدن یک یا مجموعه‌ای از کانی‌های متبلور سنگ تعبیر می‌شود. این تغییرات ممکن است بر روی سنگهای رسوبی که در شرایط سطحی بوجود آمده‌اند و یا در سنگهای آذرین که از ماگما متبلور گردیده‌اند و یا حتی در سنگهای دگرگونی حادث شود. در حالت اخیر شرایط دگرگون شدگی سنگ قبلی تغییر می‌نماید و این پدیده با ظهور و پیدایش یک یا مجموعه‌ای از کانی‌های جدید همراه می‌باشد.

بنابراین ، دگرگونی عبارت از پاسخی است که هر سنگ در مقابل تغییرات محیط شیمیایی یا فیزیکی از خود بروز می‌دهد و این پاسخ به صورت تجدید تبلور کانی‌های قدیمی به دانه‌های جدید و یا پایدار شدن کانی‌های نوظهور و تخریب بعضی دیگر تجلی می‌کند. در اینجا به اختصار بعضی از بیرون زدگیهای سنگهای دگرگونی ایران را ذکر می‌نمائیم.

سنگهای دگرگونی مجاورتی

  • در نزدیکی پلور (جاده هزار) ، در حد بین آهک‌دار و گدازه‌های بازالتی دماوند ، خاکهای قدیمی به رنگ قرمز آجری در آمده که گاهی ضخامت آن تا 30 سانتیمتر هم می‌رسد. این همان دگرگونی مجاورتی است که در محل تماس با گدازه‌های آتشفشانی بوجود آمده است.

  • در حاشیه گرانودیوریت قصر فیروزه (مشرق تهران) ، آهکهای تریاس دگرگون شده و مرمر و لاستونیت و گرونادار بوجود آمده است. معدن آهن قصر فیروزه که اکثرا منیتیت و هماتیت و کمی پیریت و کالکوپیریت است، به اسکارن‌زایی همین توده در حاشیه سنگهای آهکی وابسته است.

  • در ناحیه اهر ، در اطراف توده دیوریتی و گرانودیوریتی ، اسکارنهای کانی‌زا با عیار قابل توجهی از مس در مجاورت سنگهای آهکی بوجد آمده است (معدن مزرعه). کانی‌های تشکیل دهنده آن دانه درشت هستند و در آن مولبیدن نیز گزارش شده است.

  • در حاشیه گرانیتوئیدهای همدان ، بخصوص در مسیر جاده عباس آباد _ گنجنامه دگرگونی مجاورتی توده الوند را می‌توان مشاهده کرد.

  • گرانیت دوران زنجان در رسوبات سازنده کهر این منطقه نفوذ کرده و شیلهای آن را سخت و متراکم نموده و به این ترتیب دگرگونی مجاورتی بوجود آورده است.

  • گرانیت جنوب لاهیجان در ضلع جنوب شرقی خود ، سنگهای آهک تشکیلات کهر را دگرگون کرده و مرمر گرانوبلاستی با کانی‌های دگرگونی بوجود آورده است.

  • در اطراف گرانیت یوسن ملایر هورنفلس‌های نسبتا ضخیمی وجود دارد. نظیر همین نوع هورنفلس‌ها را می‌توان در نزدیکی تویسرکان با کوردیریت‌های فراوان سیاه رنگ و آندالوزیت‌های گلی رنگ پیدا نمود.

  • در مشرق ایران ، گرانیت شاه کوه ، در شمال مجموعه دگرگونی ناحیه‌ای مجموعه ده سلم بیرون زده است. این مجموعه دوباره بر اثر دگرگونی مجاورتی این گرانیت به هورنفلس‌ها و @شیست‌های لکه‌دار تبدیل شده است.

  • در حاشیه شمالی توده @سنیتی لواسان ، مشرق تهران ، توفیت‌های سبز البرز سخت‌تر شده و در آن گلوله‌هایی از کالسدوئن _ اوپال در متن دانه درشت توفیت‌ها بوجود آمده است.

  • در اطراف گرانیت‌ها و گرانودیوریت‌های ابهر (بین تاکستان و زنجان) توفها و آندزیت‌های این ناحیه دگرگون شده‌اند.

  • در حاشیه شرقی گرانیت شیرکوه ، یزد ، مرمرهای بسیار دانه درشتی (قطر کلسیتهای ایدیومورف به حدود 2 سانتیمتر می‌رسد) وجود دارد که از قطعات خرد شده آن در موزائیک سازی استفاده می‌کنند.

سنگهای دگرگونی دینامیکی

در کنار بعضی از گسلهای مهم ایران ، مثلا راندگی بزرگ زاگرس ، گسل نهبندان ، گسل @بشاگرد ، گسل کویز بزرگ و گسل شاندیز _ سنگ بست (مشهد) می‌توان این نوع سنگها را پیدا کرد. در بعضی از پریدوتیت‌ها آثار میلونیتی شدن به صورت خردشدگی در کانی های سازنده آن را می‌توان مشاهده کرد. در مناطق خردشده و گسل خورده گرانیت جنوب لاهیجان ، سنگهای کاتاکلاستی و میلونیت بوجود آمده است.

دگرگونی ناحیه‌ای

  • دگرگونی زون بینالود که در جنوب مشهد تا تربت جام ادامه داشته و تا داخل افغانستان نیز دنباله آن قابل تعقیب است. سنگهای دگرگونی به صورت اسلیت‌ها ، و شیست و @میکاشیست‌های بسیار متنوع در جنوب شهر مشهد ، طرقبه و در کنار جاده قابل ملاحظه است.

  • سنگهای دگرگونی در ناحیه اسالم (راه خلخال) و شاندرمن در کوههای طالش را می‌توان تنوعی از گنیس و میکاشیست و اسلیت‌ها دانست که در آن رگه‌های کوارتز فراوان نیز قابل مشاهده است.

  • در مجموعه دگرگونی گشت واقع در مشرق ماسوله ، سنگهایی با درجات دگرگونی متفاوت قابل روئیت است.

  • نوار دگرگونی یا زون دگرگونی سنندج _ سیرجان به طول تقریبی 1200 کیلومتر و پهنای متوسط 30 کیلومتر گسترش داشته و شامل مجموعه‌های دگرگونی سنندج ، همدان ، ملایر ، تویسرکان ، بروجرد ، اراک ، گلپایگان ، بوانات ، ده بید ، نیریز ، اسفندقه ، سیرجان ، حاجی آباد می‌باشد.

  • دگرگونی ده سلم در مشرق ایران در جنوب بیرجند به صورت نواری به طول 130 کیلومتر و به عرض تقریبا 15-20 کیلومتر وجود دارد.

  • دگرگونی زون فیلیش شرق ایران یعنی زون نهبندان _ خاش واقع در حد شرقی مرز ایران با پاکستان ، اسلیت‌ها و فیلیت‌های دگرگون شده وجود دارد.

  • در علی آباد گرگان ، شیست‌های دگرگون شده وجود دارد که می‌توان آن را فیلیت و شیست کم دگرگون شده نامید.

  • در مغرب شهر ارومیه ، دگرگونی ناحیه‌ای با وسعت و ضخامت زیاد و درجات متنوع وجود دارد که ادامه آن به کشور ترکیه می‌رسد.

  • در تکاب ، دگرگونی با وسعت زیاد و در چهارگوش تکاب دیده می‌شود.

  • در ساغند ، اردکان یزد ، متنوع‌ترین ، بارزترین و ضخیم‌ترین سریهای دگرگونی ناحیه‌ای (به ضخامت 10000 متر) وجود دارد. که به نام مجموعه‌های چاپدونی ، مجموعه بنه شورو ، مجموعه تاشک نامیده می‌شوند.

دگرگونی هیدروترمال

بسیاری از رگه‌های معدنی که به نحوی با دگرسانی‌های پروپیلیتی شدن ، سرسیتی شدن ، کائولینی شدن و دگرسانی پتاسیک همراه است، دگرگونی یا دگرسانی هیدروترمال نامیده می‌شود که معدن مس سرچشمه و کلیه دگرسانی های آن مثال جالب آن است. در افیولیت ملانژهای ایران نیز آثاری از دگرگونی‌های هیدروترمال به صورت @سرپانتینیت ، تالک شیست ، رودنژیت ، منیزیت دیده می‌شود و پیدایش آزبست@ را به همین مسئله مربوط می‌دانیم.

در ملانژهای سبزوار ، بشاگرد ، خوی و تربت حیدریه علاوه بر آثار فوق ، دگرگونی‌های شیست آبی و قرمز و آمفیبولیت ذکر شده است که جز دگرگونیهای هیدروترمال محسوب نشده و بیشتر به حوادث تکتونیکی در هنگام جایگزینی و یا پس از جایگزینی و استقرار در طی حوادث کوهزایی مربوط می‌باشند


مطالب مشابه :


شورای نگهبان صحت انتخابات 43 حوزه انتخابیه دیگر را تایید کرد

16- لاهیجان،




جشنواره حجاب زینت آفرینش

98 rows · آموزش وپرورش. اتوماسیون اداری مهر دانش آموزش و پرورش لاهیجان: 1391.1.19:




همایش دلواپسان هسته ای

(نماینده مردم لاهیجان در مجلس معاون اداره کل آموزش و اتوماسیون اداری آموزش وپرورش




تجارب تربيتي خدمت در آموزش و پرورش- سيدمحمد جوادي نيا

پس از عدم موافقت مادر با طلاق و برگشتن به زادگاهش لاهیجان سایت اتوماسیون اداری آموزش




علوم

آموزش کلاس پنجم دبستان اداره کل آموزش وپرورش استان اتوماسیون اداری.




درباره میرزا کوچک خان جنگلی،

اتوماسیون اداری مهر مرکز تشکیلات اداری و مالی و در لاهیجان نظام آموزش وپرورش.




تاریخچه شهرستان پیرانشهر

قدیمی پسوه مرکز دهستان لاهیجان شرقی در حدود اداری از لحاظ آموزش وپرورش سیستم جامع




شاه عباس بزرگ یا شاه عباس یکم

خان احمد گیلانی که در لاهیجان خراجگزار شاه سیستم حقوقی آموزش وپرورش اتوماسیون اداری




نشانی خانه های معلم و مراکز اسکان سراسر کشور

خیابان دانش جنب سازمان آموزش و خانه معلم لاهیجان لطفا: آموزش وپرورش




برچسب :