معرفی کتاب - قلمرو و فلسفه جغرافيا - دکتر احمد پوراحمد

«قلمرو فلسفه جغرافيا» كتابي به قلم دكتر احمد پوراحمد كه از سوي انتشارات سمت چاپ و منتشر شده، امسال در بخش تاريخ و جغرافيا به عنوان كتاب سال برگزيده شد. پوراحمد مؤلف كتاب مذكور متولد ۱۳۳۷ كرمان، دكتراي جغرافيا و برنامه ريزي شهري دارد و سال هاست كه در دانشگاه تهران به تحقيق و تدريس مشغول است. در كارنامه اين استاد دانشگاه بيش از پانزده عنوان كتاب منتشر شده اعم از تاليف و ترجمه ديده مي شود.
    «روش هاي كيفي در جغرافيا» و «شهرها و فرهنگ ها» دو عنوان از كتاب هايي است كه دكتر پوراحمد در تدارك چاپ آنهاست.
    آقاي پوراحمد، كتاب «قلمرو فلسفه جغرافيا» امسال برنده جايزه كتاب سال شده است. راجع به انتخاب نام اين كتاب و محتواي آن مي توانيد توضيح بدهيد
    در هر علمي دو دسته از مسائل مطرح است. يك دسته از مسائل كه جنبه هاي فني و يا به تعبيري تخصصي آن علم است كه بيشتر كاربردي است. اما دسته دوم از مسائل درباره آن علم است. به هر علمي يك نگاه از درون داريم يك نگاه از بيرون. وقتي از درون به يك علم نگاه مي كنيم همان فن و اصول است. جنبه هايي كه در عمل مورد استفاده قرار مي گيرد. اما وقتي از بيرون به علم نگاه مي كنيم آن علم را ارزيابي مي كنيم. آن علم را به عنوان يك مجموعه كلي كه از بخش هاي مختلف تشكيل شده مي شناسيم. يعني هر علمي كه از منظر بيروني مي خواهد معرفي بشود، وارد قلمرو فلسفه مي شود. فلسفه علم. در فلسفه علم به موضوع آن علم پرداخته مي شود. من در كتاب «قلمرو فلسفه جغرافيا» سعي كردم توضيح بدهم، رشته جغرافيا و موضوع جغرافيا چيست هدف آن كدام است، چرا پيدا شده، اين رشته چه كاربردي دارد يا چه نظريه هايي در اين زمينه وجود دارد در اين حوزه چه روش هايي معمول است اين كتاب و درسي با چنين عنوان را دانشجويان دوره ليسانس در رشته جغرافيا مي خوانند. دانشجويان رشته جغرافيا دو واحد درسي دارند كه جزو درس هاي اصولي و پايه اي آنها محسوب مي شود.
    فلسفه جغرافيا از چه زماني مورد توجه قرار گرفت و به آن پرداختند سابقه اين علم به چه دوره اي برمي گردد
    فلسفه جغرافيا، اگر به معنا و مفهوم توجه به ويژگي ها و اهميت جغرافيا باشد و ماهيت جغرافيا، از قديم ترين ايام در جهان به آن پرداخته مي شد. يعني دانشمندان قبل از ميلاد مسيح را در نظر بگيريد، هر كدام به نوعي، يك نگرشي در ارتباط با محيط و در ارتباط با جغرافيا و سرزمين خود داشتند. اما به شيوه جديد و امروزي اش اگر بخواهيم موضوع را در نظر بگيريم، بعد از آگوست كنت فرانسوي كه بحث طبقه بندي علوم و شناخت روش علوم را مطرح كرد، يعني از قرن هجدهم ميلادي به بعد فلسفه و روش علوم، از جمله فلسفه جغرافيا مطرح شد و مورد توجه جدي انديشمندان قرار گرفت. البته در قديم هم اين علم وجود داشت كه تحت عنوان منطق عملي مورد مطالعه و توجه دانشمندان بود. ما يك منطق داريم، يك منطق علمي داريم. البته اين منطق علمي در قديم به همين فلسفه علوم مي پرداخت. در قديم يك دوره هايي به فلسفه علوم توجه مي شد اما به شيوه جديد از قرن هجدهم به بعد فلسفه علم مورد مطالعه قرار گرفت و به آن توجه شد. هر چه كه جلوتر مي آييم بر اهميت و توجه به فلسفه علم افزوده شد.
    آيا در ايران هم از قرن هجده به بعد فلسفه علم مورد توجه قرار گرفت
    بله. درواقع حدود يك قرن مي شود كه ما فلسفه جغرافيا را داريم. يعني بعد از اين كه دارالفنون در ايران شكل گرفت، توجه به رشته جغرافيا با خصوصيات جديدش در كشور شروع شد. اما به طور خاص اگر بخواهيم از وضعيت فلسفه جغرافيا در ايران بگوييم شايد بتوان اشاره كرد به افرادي مثل خسرو صديق، دكتر شكوهي و دكتر مؤمني كه در نيم قرن اخير به اين مسائل پرداختند. فلسفه علم، به طور خاص در حوزه جغرافيا در جامعه علمي و جغرافيايي خودمان طي نيم قرن اخير مطرح شد و توسعه پيدا كرد.


مطالب مشابه :


فلسفه جغرافیا

2- احمد پوراحمد، قلمرو و فلسفه جغرافیا، اتشارات دانشگاه تهران،




منابع آزمون کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری سال ۹۳

2- قلمرو و فلسفه جغرافیا




منابع آزمون کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری و روستایی

2- احمد پوراحمد، قلمرو و فلسفه جغرافیا، اتشارات دانشگاه تهران، (اصلی)




منابع کنکور کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری ،روستایی ، توریسم ،سیاسی و سایر گرایشات جغرافیا

2- احمد پوراحمد، قلمرو و فلسفه جغرافیا، اتشارات دانشگاه




منابع دکتری

جغرافیا و برنامه اندیشه هاي نو در فلسفه ي جغرافیا قلمرو و فلسفه ي جغرافیا




معرفی کتاب - قلمرو و فلسفه جغرافيا - دکتر احمد پوراحمد

«قلمرو فلسفه جغرافيا» كتابي به قلم دكتر احمد رستنگاه/ جامعه جغرافیا و برنامه ریزی




منابع احتمالی کنکور جغرافیا و برنامه ریزی شهری با رویکرد جدید

۲- احمد پوراحمد، قلمرو و فلسفه جغرافیا، اتشارات دانشگاه




برچسب :