شرح وظایف مهندس ناظر مقیم

دوستان عزیز عمرانی مطلبی که در زیر قرار داده شده است برای دانشجویان رشته مهندسی عمران که تازه فارغ التحصیل می شوند مفید است،یکی از فعالیت هایی که بعد فارغ التحصیلی می توانید انجام دهید تحت عنوان ناظر مقیم :

شرح وظایف مهندس ناظر مقیم (۱) :

تعریف ناظر مقیم ناظر مقیم : کسی است که از طرف کارفرما یا دستگاه نظارت ( مشاور ) برای نظارت مستقیم در اجرای عملیات کارگاه تعیین و کتبا" به پیمانکار معرفی می شود و اصولا" مقیم کارگاه خواهد بود .

منظور از عبارت(مقیم کارگاه بودن) اینست که در تمام اوقات کار ناظر مقیم در کارگاه حاضر باشد .

ناظر مقیم کارگاه معمولا" در محدوده همان شهریکه کارگاه مورد نظارت وی در آن واقع شده زندگی نماید مگر در مواردیکه از طرف کارفرما  دستورات دیگری صادر شود .

*آشنایی با مدارک پروژه

ناظر مقیم کارگاه باید در اولین فرصت ( از روز شروع کار) کلیه نقشه ها ، مشخصات فنی عمومی و خصوصی فهرست مقادیر و قیمت ها برای انواع کارهای مورد نظارت و متن قرارداد را دقیقا" مطالعه نماید بنحوی که کاملا" به پروژه آشنا و مسلط شود و متناسب با حجم پروژه این مطالعه در مدت معقولی که مورد توافق قرار می گیرد انجام و در صورت صلاحدید و لزوم گزارش ، نظریه خود را کتبا" از طریق مهندس مشاور ( در صورت وجود ) برای کارفرما ارسال نماید .

باید توجه داشت که این مطلب حائز اهمیت فوق العاده است و ناظری که به مشخصات پروژه مورد نظارت خود آشنا نباشد صلاحیت ادامه کار را نخواهد داشت .

*آشنایی با محیط کار

ناظر مقیم کارگاه از بدو شروع بکار باید با محل اجرای پروژه دقیقا" آشنا شود محلی که ساختمان اجراء می شود محدوده آن محدوده به زمین کارگاه نمی باشد بلکه موارد مشروحه زیر و یا نظایر آن بایستی دقیقا" مورد مطالعه قرار گیرد :

1-محل تهیه لوازم و مصالح محلی و فواصل آن از محل کارگاه و نرخ آنها .

2-دستمزد روزانه انواع کارگران در محل .

3-انواع کارگران ماهر ، نیمه ماهر و ساده محلی که امکان استفاده از آنها وجود دارد .

4-انواع و تعداد کارگران با تخصص های مورد نیاز که استخدام آنها در محل مقدور نمی باشد .

5-لوازم و مصالحی که باید از خارج از محیط محل اجرای پروژه تامین گردد .

6-متوسط حداکثر و حداقل درجه حرارت محیط و حدود آنها و امکان کار کردن در این ایام در محل .

7-وضع راههای ورودی به محیط کار ، امکان استفاده از این راهها در مواقع بارندگی و زمستانها .

8-نحوه تامین آب و برق و سایر تاسیسات ضروری برای کارگاه .

9-نحوه استقرار و بررسی محل مناسب برای دفتر نظارت کارگاه و پرسنل نظارت .

10-محل تخلیه خاکها و اضافات کارگاه و فاصله آن از محل اجرای کار .

*تعیین نقاط اصلی و تحویل کارگاه 

ناظر مقیم کارگاه موظف است که در بدو تحویل کارگاه ساختمانی به پیمانکار و در اولین فرصت نقاط مبنا و خطوط اصلی ساختمان را بطریقی که تا پایان کار باقی بماند با همکاری نماینده مهندس مشاور یا دستگاه نظارت و نماینده پیمانکار دقیقا" تعیین نموده و صورت مجلس نماید .

این نقاط و خطوط باید بنحوی باشد که تا پایان کار باقی بماند و در صورتیکه لزوم تغییر آن وجود داشته باشد باید مراتب را قبلا" به اطلاع مهندسین مشاور یا دستگاه نظارت رسانده و کسب تکلیف نماید و در صورتیکه بعلل غیر مترقبه یکی از این نقاط از بین برود باید بلافاصله مراتب را گزارش و نسبت به ترمیم و مرمت آن بوسیله پیمانکار اقدام نماید .

مهندسین مشاور باید نقاط مبنا را که بر این اساس تعیین می گردد دقیقا" مطالعه نموده و انجام هر گونه تغییرات احتمالی را که امکان دارد در ساختمان بوجود آید بررسی نماید و در صورتیکه این تغییرات احتمالی را که امکان دارد در ساختمان بوجود آید بررسی نماید و در صورتیکه این تغییرات اساسی و مستلزم تامین اضافه اعتبار باشد پس از تصویب کارفرما به پیمانکار ابلاغ نماید و در صورت عدم نیاز به اعتبار اضافه می تواند مستقیما" به پیمانکار ابلاغ شود . پس از تعیین نقاط مبنا و کنترل دقیق ابعاد زمین محل اجرای پروژه و تطبیق آنها با نقشه ها کارگاه را طی تنظیم صورت جلسه ای با حضور نمایندگان مهندس مشاور و کارفرما و دستگاه بهره بردار به پیمانکار تحویل می نماید .

*پیاده کردن نقشه ها

ناظر مقیم کارگاه موظف است پلان وضعیت ساختمانها را با مشخصات زمین محل اجراء کنترل نموده و در صورتیکه اشکالی از نظر ابعاد ، وضعیت قرار گرفتن ساختمانها از نظر شرایط اقلیمی و سنتی وضعیت فنی زمین از نظر جنس خاک و عوارض موجود ، دسترسی به ورودی های مناسب ( و سایر نکات فنی که ممکن است توسط مهندس مشاور و یا دستگاه نظارت ابلاغ شده باشد ) وجود نداشته باشد نسبت به پیاده نمودن دقیق نقشه ها با همکاری پیمانکار اقدام نموده و یکبار دیگر نقشه های پیاده شده را از نظر صحت عمل کنترل نماید .

در صورتیکه هر گونه اشکال از نظر اصول فنی در پیاده نمودن نقشه وجود داشته باشد که مانعی در اجرا و یا بهره برداری صحیح از پروژه باشد بایستی ناظر مقیم قبل از شروع کار مراتب را به مهندسین مشاور یا دستگاه نظارت کتبا" اعلام نماید .

پس از انجام عملیات گود برداری و پی کنی توسط پیمانکار به میزان مندرج در نقشه ها ناظر مقیم باید مراتب را به مهندس مشاور یا دستگاه نظارت اعلام نماید تا در معیت ایشان از کارهای انجام شده بازدید بعمل آمده و در صورتیکه وضعیت زمین انجام آزمایشاتی را برای تعیین مقاومت زیر شالوده ایجاب نماید دستور انجام آزمایشات لازم صادر شود پس از حصول به مقاومت مورد نیاز قبل از دستور پی سازی بایستی وضعیت گود برداری و پی کنی ها با نماینده پیمانکار و مهندس مشاور یا دستگاه نظارت صورتمجلس شود در این صورتجلسه بایستی کلیه اطلاعات لازم از قبیل عوارض پیش بینی شده مانند ریشه درختان ، چاه ، قنات ، خاک دستی و یا گودالهای قدیمی و غیره منعکس شود ، چون این صورتجلسه ملاک پرداخت هزینه به پیمانکار خواهد بود بایستی دقت لازم در تنظیم آن بعمل آمده و یک نسخه از آن بلافاصله برای کارفرما ارسال شود .

دستور پی سازی که پس از مراحل فوق و تنظیم صورتجلسه پی کنی توسط ناظر مقیم و در معیت مهندس مشاور به پیمانکار داده می شود بایستی حاوی دستور کارهای لازم برای رفع و مقابله با عوارض فوق باشد .

بررسي محل مورد نظر از لحاظ مطابقت با نقشه هاي موجود
بررسي ساختمانهاي مجاور از لحاظ نحوه شمعبندي مناسب و نظارت بر انجام صحيح آن
بازرسي کار به صورت متناوب و اطمينان از انجام صحيح کار از لحاظ حداقلهاي فني و مطابقت و نقشه ها علي الخصوص به طور نمونه در زمانهاي زير:
پايان آماتوربندي
حين بتنريزي پي و پس از پايان بتنريزي
پايان مرحله ساخت ستونها و قبل از برپايي ستونها
پايان مرحله اسکلت فلزي (ترجيحآ بازرسي با توجه به حجم کار اسکلت فلزي در چند مرحله انجام شود)
پايان مرحله آرماتوربندي سقفها
حين و بعد از عمل بتنريزي سقفها
پايان کل عمليات ساختماني
و ....
ناظر بايد توجه کند که تخلفات مالک به نوعي گريبانگير خود او نيز خواهد شد. به همين جهت بايد به طور متناوب به کار سرکشي نمايد و در صورت مشاهده هرگونه تخلف از طرف مالک تدابير لازم را در اين زمينه بيانديشد (از جمله گزارش به مراجع بالاتر نظير نظام مهندسي و شهرداريها)
و مهندس ناظر هنگام نظارت بر احداثساختمان فرمی را امضاء می كند كه حاوی تعهدات و وظایف او در قبال مالك و شهرداری میباشد . وظایف وتعهدات مهندس ناظر به شرح زیر است

1- در شروع عملیات ساختمانی نكات ایمنی درمورد املاك مجاور و گودبرداری و ... را به مالك گوشزد و ابلاغ می كند

2- نظارت بر عملیات ساختمانی را با توجه بهپروانه صادره از شهرداری انجام دهد و گزارشهای پیشرفت كار به را شهرداری بدهد

3- تخلفات مالك را گزارش كند

 4- اگر قصد مسافرت بیش از یكماه را داشتهباشد ، مهندس دیگری را به مالك و شهرداری معرفی كند

 5- اگر منصرف شود با ذكر دلیل به شهرداری وامور مهندسین ناظر گزارش بدهد و موافقت مركز مهندسین ناظر را كسب كند

 6- پس از پایان ساخت ، برگه تاییدیه كارساختمانی را تحویل شهرداری بدهد 

 7- هر موقع مالك بخواهد گواهی عدم خلاف بگیرد ، مهندسباید گزارش مرحله ای خود را بدهد

آنچه در ذیل بعنوان " شرح وظایف مهندس ناظر مقیم " می آید از منابع ذیل گرفته شده اند :راهنمای نظارت در طرح های عمرانی/چک لیست های کارگاهی عملیات ساختمانی/متن کامل قرارداد در طرحهای عمرانی دولتی و غیر دولتی:تالیفات مهندس محمدعلی فرشاد فر


مطالب مشابه :


شرح وظایف مهندس ناظر مقیم

انجام پروژه های دانشجویی مهندسی عمران - شرح وظایف مهندس ناظر مقیم - انجام پروژه های رشته




نقش‌هاي سه گانه مشاور، كارفرما و ناظر در پروژه مشاوره

Amiteess - نقش‌هاي سه گانه مشاور، كارفرما و ناظر در پروژه مشاوره - Project Manager, Project Control, Planning, Contracts




وظایف مهندس ناظر

برای دانلود اینجا کلیک کنید. شرح کامل وظایف مهندس ناظر در پروژه های مختلف موضوعات مرتبط




وظايف اصلي يك مهندس ناظر در يك پروژه عنوان

بچه های عمران جهاد یزد - وظايف اصلي يك مهندس ناظر در يك پروژه عنوان - عمران - عمران - بچه های




دانلوده کتابچه راهنمای مهندسین ناظر در پروژ های راهسازی

مهندسی عمران - دانلوده کتابچه راهنمای مهندسین ناظر در پروژ های راهسازی - سازه - مهندسی عمران




حق الزحمه مهندسين ناظر مسکن مهر اعلام شد...!!!

عمران و معماری - حق الزحمه مهندسين ناظر مسکن مهر اعلام شد !!! - ارائه مقالات,عکس و نرم افزار




دانلود فایل " شرح وظایف ناظر مقیم " به همراه نکات تکمیلی

مهندسی عمران راه و ساختمان - دانلود فایل " شرح وظایف ناظر مقیم " به همراه نکات تکمیلی - ایجاد




نکات فنی و مدیریتی پروژه های ساختمانی(وظایف سرمهندس ناظر)

سایت فنی عمران مشکین - نکات فنی و مدیریتی پروژه های ساختمانی(وظایف سرمهندس ناظر) - ارتقا




معرفی عوامل فعال در بخش نظارت پروژه

پروژه آبیاری و زهکشی ارایض 4 - معرفی عوامل فعال در بخش نظارت پروژه سرمهندس ناظر پروژه




برچسب :