تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی

تاثیرات سبک‌ها در هنر و صنعت طلا و جواهر

اگر آخرین دستاوردهای طراحی وساخت جواهر در دوره پست مدرنیسم را با تاریخ سنتی صنایع دستی مقایسه کنیم، متوجه می‌شویم که وجه اشتراک چندانی بایکدیگر ندارند.به‌طور مثال چه وجه اشتراکی بین آثاری نظیر طرحهای جمجمه خرگوش، قطعات ساخته شده ازصمغ وآیینه، گل سینه‌های اکریلیک وشن ریزه‌های، با زیورهای چوبی و ملیله‌دوزی‌های زربفت ومیناکاری‌هایی باالماس‌های درخشان ویاقوت تزیین شده، وجود دارد؟ کدام دسته از این آثار نشان دهنده اوج رشد و تعالی صنعت جواهر سازی در ۵۰۰ سال گذشته یا قبل از آن است؟
تحقیقات باستان‌شناسی حاکی از آن است که نخستین زیورهای مورد استفاده بشر دندان‌ها و پنجه‌های حیواناتی بوده که صید می‌کرده است. این قطعه‌های کشف شده با یک رشته لیف طبیعی به هم متصل می‌شدند و تشکیل مجموعه‌ای بدیع را می‌دادند که بسیار نو جلوه می‌کنند. زیورهایی که انسان‌های غارنشین از آنها استفاده می‌کرده‌اند، نخستین حلقه از زنجیره‌ای است که با قدمتی ۴۰ هزار ساله موضوع و آثار هنری موجود در را، با گذشته آن و با سنت‌ها و سبک‌های گوناگون طراحی و ساخت زیورها که در طول تاریخ و در میان ملل و فرهنگ‌های مختلف جهان جریان داشته است، پیوند می‌دهد.
داستان پیدایش زیورهای موجود به قدمت داستان پیدایش و به‌کارگیری طلا، نقره و سایر سنگ‌های قیمتی است، که بیشتر در ساخت گردنبندها و تاج‌های سلطنتی، لباس‌ها و نیم‌تاج‌های زنانه برای اشراف مورد استفاده قرار می‌گرفته‌اند. اما پدیده دیگری نیز به موازات آن جریان داشته است، یعنی داستان پیدایش اشیای زینتی و آرایشی که مورد استفاده بسیاری از مردم جهان بوده است. به‌گونه‌ای که بستر تاریخ پوشیده از طراحان زیورهای مدرن، قومیEthnic Jewellery، بومی و آویختنی بوده و هر یک بخشی از تاریخ را به خود اختصاص داده‌اند، تاریخی که ساخت زیورها در آن قائم به هیچ قانون و قاعده مدونی نبوده‌است. دامنه مواد و مصالحی که در جواهرسازی قومی به‌کار می‌رفته به قدری وسیع است که صنعت جواهرسازی اروپا را تحت تاثیر قرار داده‌است و به‌عنوان عظیمترین نیروی الهام بخش طراحی قرن بیستم به حساب می‌آید. تاثیر آداب و سنت‌های آفریقایی نیز بر این صنعت چشمگیر بوده‌است به‌طوری که مردم آفریقا و بسیاری از مردم آسیا برخلاف اروپایی‌ها، هرگز راهی را که اجدادشان طی کرده‌اند، فراموش نکرده‌اند و هنوز هم به ساخت اشیاء و زیورهایی از جنس استخوان حیوان‌ها، چوب، صدف، ریشه گیاهان، دانه‌ها و حبوبات، اقدام می‌کنند.
به‌طور مثال در شمال نیجریه از حصیر برای ساخت گوشواره استفاده می‌شود و مردم "باشیما Bashima" نیز گردنبندها و بازوبندهای زینتی خود را از حصیر می‌بافند. مردم آفریقا پس از پایان دوره استعمار, از سکه‌های به‌جامانده از اروپایی‌ها به‌عنوان زیورهای آرایشی موی سر استفاده می‌کردند و در تزیین گردنبندها نیز از این سکه‌ها استفاده می‌کردند.
به موازت آن, در نقطه‌ای دیگر, پرهای پرندگان استوایی وسیله تزیین گردنبندها و کلاهای آیینی تمدن پیش از کریستف کلمب, سرخپوستان آمریکای شمالی و قبایل آمازون بود.
از جمله ویژگی‌های مهم جواهرات قومی که هنگام مقایسه با شیوه‌های قبل از دوران مدرنیسم اروپا به چشم می‌آید, جرأت و جسارت فوق‌العاده سازندگان آنها در به‌کارگیری رنگ‌ها و هماهنگی کامل مواد مصرف شده است, به‌طوری که در بسیاری موارد می‌توان مجموعه‌ای از مهره‌های شیشه‌ای, مرجان‌های نتراشیده, استخوان‌ها و نقره‌کاری را یک‌جا و بر روی یک قطعه زینتی مشاهده کرد. هر یک از این مواد با رنگ‌های فیروزه‌ای, شیری, صورتی و نقره‌ای درخشان آمیختگی رنگی زیبایی به‌وجود می‌آورند.
از دیرباز نیاز به ساخت زیورهای ارزان قیمت در کنار زیورهای قیمتی مطرح بوده است و جواهرسازان هندی در روزگاران دور اقدام به ساخت زیورهای ارزان قیمت کردند. انواع النگوها و زیورهای ساخته شده از جنس صدف, حلزون, شیشه, فلزات و نوعی صمغ حشرات به نام "لاک" از نمونه‌های ارزان قیمت ساخته شده در زمان گذشته است. آنچه که بیش از پیش به جواهرات هندی و آسیای شرقی جذابیت بخشیده به‌کارگیری ماهرانه مواد مصرفی بوده است.
در جواهرسازی قومی (نژادی) استفاده از مواد قیمتی و ارزشمند نادیده گرفته نمی‌شود. اکثر ملت‌های غیر اروپایی به‌دنبال تهیه و تولید موادی به عنوان بدل طلا و سایر مواد قیمتی به‌منظور رقابت با آثار هنری اروپاییان بوده‌اند و هنوز هم هستند. به‌طور مثال ساکنان مالی گوشواره‌های حلقوی بزرگ خود را تنها با کوبیدن طلا و شکل‌دهی آن درست می‌کردند, ساکنان آمریکای پیش از کریستف کلمب نیز نیم‌رخ‌های شگفت‌انگیزی از پرندگان و حیوانات خیالی را از طلا درست کرده و به‌عنوان گوشواره و پیرایه‌های دیگر استفاده می‌کردند و یا ساکنان شرق و جنوب آفریقا با پیچیده مفتول‌های مسی و فلزی به دور ساقه گیاهان, زیورهایی نظیر طوق, گردنبند و بازوبند درست می‌کردند. اصول و روش پرداخت کاری‌های این قوم را هنوز هم جواهرسازان غربی مانند واندر استراتن Wander Straeten" به کار می‌برند.

انسان‌های نخستین
از آغاز بشریت تاکنون, انگیزه‌های گوناگونی چون تفاخر, تواضع, پایگاه اجتماعی, دین و خرافات انسان را به تزیین تن خود برانگیخته‌اند. موقعیت اجتماعی انسان‌های نخستین که از بررسی چگونگی استفاده آنان از استخوان‌ها, پرهای پرندگان, دندان‌ها و پنجه‌های جانورانی که مواد غذایی‌شان را تشکیل می‌داد, به دست می‌آید حاکی از مهارت آنها در صید و شکار است. گیره‌های شبیه سوزن درست شده از تراشه‌های استخوان از ضرورترین اجزاء پوشاک انسان‌های غار نشین بوده است. آنها از این گیره‌ها در لباس خود که از پوست حیوانات تهیه می‌شد, استفاده می‌کردند.
قدیمترین زیورهای شناخته شده در ناحیه‌ای به نام" لاکینا La Quina " در فرانسه به‌دست آمده است که شامل مهره‌هایی از جنس دندان و استخوان حیوانات است. این اشیاء که ظاهراً به‌عنوان زیور مورد استفاده بودند، ۴۰ هزار سال پیش انسان‌های نئاندرتال Neanderthal ساخته‌اند. حلقه‌هایی از گل و میوه‌ها احتمالاً نخستین زیورهای مورد علاقه انسان‌ها بوده است. اگر چه هیچ‌گونه اثری برای اثبات این مدعا در دست نیست, اما این که متداول‌ترین ماده جواهرسازی در تمامی قاره‌ها و در طول قرن‌ها به صورت میوه و حلقه‌های گل تصویر شده است, شاید دلیل قانع کننده‌ای باشد. در گذشته ساخت زیورها با تاکید و تکیه بر مواد آلی و حفظ کیفیت و اشکال طبیعی این مواد صورت می‌گرفته است. مواد مورد استفاده با توجه به استعداد و نوع زندگی سازندگان آنها از تنوع خاصی برخوردارند. کشف بسیاری از این قبیل آثار در مجاورت گورستان‌ها حاکی از آن است که این اشیاء ضمن داشتن نقش اجتماعی دارای ارزش ماوراءالطبیعه‌ای نیز بوده‌اند.

نخستین سوداگران زیورها
تجارت جواهرات, در هزاره هفتم قبل از میلاد, بخش مهمی از تجارت بین‌المللی بین سرزمین‌های حاشیه مدیترانه و تمدن‌های قدیم فراسوی کوهستان‌های غرب آسیا را به خود اختصاص داده بود. مهره‌های مرجانی متعلق به سواحل مدیترانه که در شهر "چتل هویوک Gatal Hujuk" از شهرهای دوره پارینه سنگی, به دست آمده، نشانه‌ای است از این روابط.
مساله جواهرات در تمدن‌های بزرگ باستانی تا هزاره چهارم و سوم قبل از میلاد بسیار پیچیده است. چرا که ریسه‌ها و زنجیرهای فوق العاده زیبایی از جنس سنگ‌های قیمتی از قبرهای سلطنتی سومریان به‌دست آمده است و نیز تعداد قابل توجهی مهره‌های شیشه‌ای در ناحیه قفقاز و در منطقه تحت قلمرو تمدن بین النهرین, که متعلق به هزاره سوم قبل از میلاد است.
 نوع دیگر از زیورهای مورد استفاده ساکنان بین‌النهرین اشکال طلسم گونه‌ای است که از تراشیدن سنگ‌های کوچک به‌صورت تصاویری از حیوانات گوناگون مانند کبوتر, قوچ, پرندگان و قورباغه ساخته می‌شد. این اشکال دارای ارزش‌های معنوی و ماوراءالطبیعه‌ای بودند. به‌طورتقریبی در همان دوران، ساکنان مصر از سنگ صابون۱۲, که یکی از اولین مواد مرکب به‌کار گرفته شده در صنعت جواهرسازی است, در ساخت زیورهای خود استفاده می‌کردند. این سنگ, نرم و به آسانی تراشیده می‌شد.

جهان کهن
مصریان قدیم با استفاده از سنگ‌های قیمتی, گردنبندهای سنگین گوهرنشان و تاج سرهایی جهت استفاده بر روی کلاه گیس می‌ساختند. زحمت زیاد در تهیه جواهرات و دشواری کار ساخت قطعات موجب شد تا سازندگان این اشیاء به منابع طبیعی و زیورهایی چون گردنبندهای گلی و برگ زیتونی و استفاده از اعضای حیوانات, به‌ویژه برای برگزاری مراسم و آیین‌های مذهبی, روی آورند.
 توجه بیش از حد به زیورهای ساخته شده از گل و گیاه به‌تدریج جای خود را به سایر مواد آلی موجود در طبیعت از قبیل عاج, استخوان, طلا, سفال Steatite" و مینا داد. در کنار ساخت جواهراتی به شکل مجسمه‌های طلایی بزرگ و به‌کارگیری اغراق‌آمیز و افراطی سنگ‌های گوهرنشان, نظیر آنچه که از قبرهای فراعنه به‌دست آمده‌است, جواهرسازان, زیورهای ارزان قیمتی که متناسب با قدرت خرید طبقه متوسط و پایین جامعه بود, می‌ساختند. به‌طور مثال مهره‌های زینتی با استفاده از شیشه و نوعی سفال شفاف به نام"فایانسFaience". درطول تاریخ باستان از تمدن‌های مصر "میسن Mycen " تا تمدن‌های رومی استفاده از شیشه‌های رنگی به جای مروارید, زمرد و فیروزه و سایر سنگ‌های قیمتی مرسوم بوده است.
 استفاده از مهره‌های شیشه‌ای نشانده بر ورق نازکی از طلا یا نقره, به جای مروارید, نیز رواج داشته است. این روش کم و بیش تا امروز نیز ادامه داشته و در کنار آن مهره‌های چینی به‌عنوان جایگزین مناسب برای سنگ‌های قیمتی نظیر فیروزه و سنگ لاجورد به طور گسترده, مورد استفاده قرار می‌گرفته است. نقش‌هایی که روی برخی از گردنبندهای چینی به‌دست آمده دیده می‌شود, از نوع تاج گلی هستند.

منبع : نشریه طلا و جواهر

 

موارد دیگر:

وجود بيش از نيمي ‌از سنگ‌هاي قيمتي و نيمه قيمتي جهان در ايران

چگونه یک سنگ قیمتی خوب انتخاب کنیم؟‌

سنگ هاي قيمتي و نيمه قيمتي در ايران

معادن سنگ های قیمتی ایران در چه مناطقی هستند؟

نیروی انسانی ماهر حلقه مفقوده صنعت سنگ‌های قیمتی

ایجاد 5 هزار فرصت شغلی خانگی با آموزش تراش سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی

مراقب تقلبی‌ها باشید

مدیریت صنعت سنگ های قیمتی کشور بسیار ضعیف است

شناسایی صنعت جواهرسازی به ‌عنوان خوشه اولویت‌دار شهرک‌های صنعتی

هنری غنوده در دل سنگ

گوهرهای معروف

گوهر و گوهرشناسى

گردش مالي ۳۵۰ ميليون دلاري سنگ‌هاي قيمتي

کلیاتی در مورد سنگ شناسی و سنگهای قیمتی

کاهش وابستگي به اقتصاد نفتي با ورود به عرصه سنگ‌هاي قيمتي

فرآوري سنگهاي قيمتي بستري مناسب براي توسعه صادرات غير نفتي

خام فروشی سنگ های قیمتی ارزش افزوده را به خارج از کشور می برد

از واردات سنگ‌های قیمتی سنتزی جلوگیری شود ،سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی موجود در بازار شناسنامه‌دار شود

طلا و جواهر در اقتصاد خانواده

جواهرات، 5/26 درصد از تجارت خارجی امارات در سال گذشته

ایران از نظر ذخایر سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی جزو 10 کشور اول جهان است

طراحی دستگاهی برای تراش سنگهای قیمتی/ کاهش قیمت تمام شده سنگ

طراحی جواهرات

تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی

صادرات سنگ هاي قيمتي ؛ 100 ميليون دلار

سنگ های قیمتی و نوسانات بازارهای بین المللی

سهم 5 صدم درصدي ايران از تجارت جهاني 1000 ميليارد دلاري سنگ هاي قيمتي

آموزش گوهرشناسی

نحوه تشکیل سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی

تراش سنگ‌هاي قيمتي، هنري فراموش شده در كشور

سنگ های قیمتی صنعتی کهن و فراموش شده در ایران

سنگ های قیمتی ایران را بشناسید

شرحی بر اکتشاف سنگ‌ های قیمتی در ایران

روش شناخت سنگهای زینتی و گرانقیمت

سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی فرصتی جدید در سرمایه گذاری

سنگ هاي قيمتي بهترين جايگزين ذخاير نفتي است

برخی از کانی ها ی کمیاب وگران قیمت جهان

نگاهي بر وضعيت معدنكاري جواهرات در ايران

چرا سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی ایران جایگاه واقعی خود را ندارند؟

زمرد گوهری زیبا ، همرنگ طبیعت و رنگ زندگی

زمرّد : بهاری جاودانه

سنجش وزن در تجارت جواهرات

رونمايي از نادرترين سنگ نيمه قيمتي خاورميانه در همدان

روش هايی برای شناخت سنگ های قيمتی

گنجينه‌اي از سنگ‌هاي قيمتي در اوج محروميت

گفتگو با يک کارشناس سنگ‌هاي قيمتي: ايران بهشت گوهرشناسان است

رشد اشتغال با سرمایه گذاری در صنعت سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی

راهنمای خرید برلیان و سنگ های قیمتی

ده سنگ برگزیده در میان سنگهای قیمتی

در قدیم راه های تجربی شناخت سنگ های قیمتی چه بوده است؟

خواص زمرد و چگونگی تراش آن

خلاصه ای از انواع نگینها و سنگهاع نگینها و سنگها با توجه به رنگ

خراسان رضوي پايلوت سنگ هاي قيمتي و نيمه قيمتي شود

جواهر شناسی

جواهرات محبوب ایرانیان باستان

جواهرات چگونه تراشیده و صیقل می خورند ؟

جايگاه ايران در تجارت جهانی طلا و جواهر

توسعه صنعت جواهرسازي ،درآمدي بالاتر ازنفت نصیب ایران می کند

تلاش برای شناخت راهکارهاي موثر در بازاريابي سنگ‏هاي قيمتي

تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی

تجارت سودآور "زمرد"

تجارت سنگ های قیمتی در شیراز رونق خواهد گرفت

تجارت سنگهای قیمتی

تب جواهر بازار ایران را فراگرفته است

تاریخچه سنگهای قیمتی

ذخاير قيمتي و توسعه اقتصادي

نکاتی در مورد سنگ ها و گوهرهای قیمتی

آموزش لازمه اشتغال در حرفه سنگهای قیمتی است

پاکستان سر منبع جدید سنگ های گرانبهای رنگی

گفت‌وگو با مهدی‌ و احسان نادری : به بهشت جواهرات استان بی‌توجهی می‌شود

اشتغال زایی میلیونی تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی برای ایران

گفتگو با مدیرعامل گروه جواهرات ماهان و متخصص سنگ‌های قیمتی

با ارزش ترین سنگ قیمتی شناخته شد

سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی

تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی

آشنایی با رشته جواهر شناسی

سنگ قیمتی ایران با ۵۰۰ برابر قیمت، وارد می شود

جدیدترین یافته های علمی درباره سنگهای قیمتی

اکتشاف معادن سنگهای قیمتی در کشور

صنعت جواهرسازی ایران در سراشیبی

افزایش چشمگیر معاملات سنگ‌های قیمتی در مراسم حج

ارزیابی بازار طلا و جواهر 5 کشور مختلف دنیا

ابزار جواهرسازی

آینده روشن تولید و فرآوری سنگ های قیمتی در استان همدان

تاریخچۀ سنگ ها و کانی ها

طراحي دستگاهي براي تراش سنگهاي قيمتي؛ کاهش قيمت تمام شده سنگ

مطلبی در مورد سنگ های قیمتی

تاریخچه جواهرات و سنگ‌های قیمتی

ویژگی های یاقوت قرمز

جواهر فروشی های آینده : تکنولوژی دشمن نیست 

 


مطالب مشابه :


ملیله دوزی یا سرمه دوزی

گروه طراحی پارچه و لباس - ملیله دوزی یا سرمه دوزی - خبری - آموزشی - گروه طراحی پارچه و لباس




نمونه سوال درس پولک ومنجوق دوزی

رشته طراحی دوخت استان ایلام - نمونه سوال درس پولک ومنجوق دوزی - طراحی دوخت




نمونه سئوالات درس تکه دوزی بصورت کلی

ج- طرحهای گردان و عمودی د- طرحهای شکسته و گردان . 36 - به 103- ملیله دوزی بر روی چه پارچه هایی




جدول زمان بندی مهارت لباس عروس وپولک ومنجوق

دوخت انواع ملیله(ساقه دوزی-شلال ریز و با لباس مهمانی شب و توانایی ایجاد طرحهای تزیینی




نمونه سوال سرمه دوزی

1ـ قدمت تاریخی ملیله دوزی یا سرمه دوزی به ـــــــــ تا ـــــــــ سال پیش می رسد.




جدول زمان بندی دروس

شناسایی طرحهای مورد استفاده در بلیش دوزی و شناسایی نوع پارچه جهت دوخت . ملیله دوزی ترکیبی .




سرمه دوزی هنر اصیل ایرانی

اداره میراث فرهنگی،صنايع دستي و گردشگري - سرمه دوزی هنر اصیل ایرانی - شهرستان آوج




تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی

طرحهای جمجمه خرگوش، قطعات ساخته شده ازصمغ وآیینه، گل سینه‌های اکریلیک وشن ریزه‌های، با




آینه های طرح دار

شما با انتخاب طرحهای مورد علاقه خیاطی گرفته تا معرق و جعبه سازی و ملیله دوزی و بافتنی و




برچسب :