احکام نماز

آیا اگر کسی خودش نماز قضا داشته باشد می تواند برای پدرش نماز قضا بخواند ؟
پاسخ – اشکالی ندارد . کسی که خودش نماز قضا دارد می تواند برای پدر و مادر متوفای خود نماز قضا بخواند و روزه بگیرد . کسی که روزه ی قضا بعهده اش هست نمی تواند روزه ی مستحبی بگیرد . 
524 – آیا می شود پشت سر امام جماعتی که در تلویزیون نماز می خوانند نماز خواند ؟
پاسخ – خیر نمی شود به تلویزیون یا رادیو اقتدا کرد
530 – آیا می توان روی فرشی که نجس است نماز خواند یا پتویی روی آن بیندازیم و روی آن نماز بخوانیم ؟
پاسخ – اشکالی ندارد . برای نماز خواندن فرش نباید پاک باشد مگر اینکه آنجایی که شما می ایستید خیس باشد و پای شما نجس بشود که این اشکال دارد . اگر فرش نجس باشد ولی خشک باشد و پای شما هم خشک باشد اشکالی ندارد . فقط محل گذاشتن پیشانی روی مهر باید پاک باشد و بقیه قسمت هایی که روی آن نماز می خوانیم لازم نیست که پاک باشد .
531 – اگر بعد از وضو بفهمیم که مانعی روی ناخن ما بوده است آیا نماز صحیح است ؟
پاسخ – اگر بعد از وضو بفهمیم که مانع قبل از وضو هم بوده است ، این وضو باطل است و باید مجددا وضو بگیریم و اگر با این وضو نمازی خوانده باشید آن نماز هم باطل است .
532 – اگر نماز صبح ما قضا بشود ، آیا نمازهای بعدی که می خوانیم باطل است ؟
پاسخ – اگر نماز شما قضا شد در اولین فرصت نماز قضا را بجا بیاورد ولی اگر آنرا بجا نیاورد و نماز ظهر را بخواند نماز صحیح است و باطل نیست . بعضی از فقها     می فرمایند که مستحب است که نماز صبح را بجا بیاورد و بعد نماز ظهر را بخواند . اگر فردی نماز قضای صبح را نخواند و نماز ظهر را بخواند ، نمازش صحیح است .
536 – آیا خانمی که عذر شرعی دارد و نمی داند که پاک شده است یا خیر ، باید نمازش را بخواند ؟
پاسخ – خیر .اگر نمی داند که پاک شده است یا خیر لازم نیست که نمازش را بخواند .
543 – مهرهایی که بصورت آئینه ای است ، اگر پیشانی ما روی آئینه و قسمتی از مهر باشد آیا نماز صحیح است ؟
پاسخ – برخورد قسمتی که آئینه دارد اشکالی ندارد . مقداری از مهر که بر پیشانی شما قرار می گیرد نباید از یک بند انگشت کمتر باشد . دیگر اینکه ما به مهرسازان گفته ایم که مهرهای سجده را با آئینه و نقش و نگار تزئین نکنید . گاهی اوقات ممکن است که اشکال داشته باشد . اگر شما مهر آئینه دار دارید سعی کنید در قسمت بدون آئینه سجده کنید ولی اگر قسمتی از پیشانی روی آئینه و مهر گذاشته بشود اشکالی ندارد .
547 – کسی که بین نماز شک می کند که تشهد خوانده است یا نه ، چکار باید بکند ؟
احتمالا ایشان باید در رکعت دوم باشند که شک بکنند تشهد خوانده اند یا نه . و باید قبل از سجده یا بعد از وارد شدن در رکعت سوم شک کنند . اگر شخص دارد سلام می دهد و شک می کند که  تشهد خوانده یا نه ، انشاء الله تشهد خوانده است . اگر برای رکعت سوم ایستاده ، انشاء الله تشهد خوانده است ولی اگر هنور نایستاده است و سلام نداده است ، باید تشهد را بخواند . پس اگر از محل تشهد گذشته باشد یعنی وارد جز بعدی شده است و دارد سلام می دهد یا برای رکعت بعدی ایستاده است ، اعتنا نکند و نماز را ادامه بدهد . ولی اگر از محل تشهد نگذشته است و وارد جز بعدی نشده است باید تشهد را بخواند .
550 – من همه ی نمازهایم را سر موقع می خوانم ولی در مورد نماز صبح بعضی مواقع خواب می مانم . چکار کنم که صبح ها خواب نمانم ؟
پاسخ – شما باید آسیب شناسی کند یعنی باید علت اینکه شما صبح ها خواب می مانید و نمازتان قضا می شود را پیدا کنید . آیا بخاطر دیر شام خوردن یا دیر خوابیدن است یا بخاطر زحمت های روز است یا بخاطر بیماری است . از طرفی شاید شما ساعت ندارید یا کسی نیست که شما را بیدار کند . شما شام را زودتر بخورید وشب زودتر بخوابید . اگر کار شما خیلی سخت است در روز نیم ساعت استراحت کنید که خستگی شبانه ی شما کم بشود. شما می توانید به کسی بسپارید که شما را از خواب بیدار کند و دیگر اینکه اراده کنید که صبح بلند بشوید . شما برای کارهای مهم سعی می کنید که زود بیدار بشوید و کاری مهمتر از نماز وجود ندارد .
553 – رفت و آمد با دوستی که نماز نمی خواند چه حکمی دارد؟
پاسخ – اگر ارتباط شما تاثیر گذار روی او باشد و برای شما مفسده ای نداشته باشد ، واجب است که با او رفت و آمد کنید . گاهی واجب است که ترک مراوده کنید یعنی اگر شما با او رفت و آمد نداشته باشید ، او اهل نماز می شود و در اینجا امر به معروف می شود . گاهی اوقات رفت و آمد شما ضرر دارد یعنی اینکه ممکن است روی شما اثر بگذارد یا دیگران شما را متهم کنند که با افراد بی نماز مراوده دارید ، در اینحا هم ترک مراوده لازم است .
568 – نماز نافله ی شب و نماز مغرب چند رکعت است ؟
پاسخ –  نماز نافله ی شب همان نماز شب است که مستحب است و ثواب زیادی دارد و وقت آن از نیمه شب تا اذان صبح است . و هر چه به نماز صبح نزدیکتر باشد ثواب بیشتری دارد . کسانی که می دانند خواب می مانند می توانند نماز شب را قبل از نیمه شب بخوانند. اگر کسی قبل از اذان شروع به نماز خواندن کرد و نماز تا بعد از اذان صبح ادامه داشت اشکالی ندارد . نماز شب یازده رکعت است که هشت رکعت آن به نیت نماز شب یا نافله ی شب خوانده می شود ، دو رکعت بعد به نیت نماز شفع و یک رکعت به نیت نماز وتر خوانده می شود . آداب مستحبی هم دارد . در قنوت آن برای چهل مومن دعا می شود و مستحب است که هفتاد مرتبه بگوید : استغفرالله ربی اتوب الیه و سی صد مرتبه بگوید : العفو . نافله ی نماز مغرب چهار رکعت است یعنی دو تا دو رکعت که بعد از نماز مغرب به نیت نافله ی مغرب خوانده می شود. نافله ی نمازعشاء هم دو رکعت است که بعد از نماز عشاء خوانده می شود.
569 – اگر نمازهای پنج گانه را در پنج وقت بخوانیم چه حکمی دارد ؟
پاسخ- شما نماز را در وقت بخوانید و اگر در پنج نوبت هم خواندید اشکالی ندارد. اگر نمازها را در سه نوبت هم بخوانید اشکالی ندارد .
570 – اگر کسی در هنگام خواندن نماز یادش بیاید که مسح سر و پا نکشیده است حکم آن چیست ؟
پاسخ – اگر انسان در هنگام نماز متوجه بشود که وضویش باطل است نمازش صحیح نیست و باید نمازش را دوباره بخواند .
571 – اگر در نماز ذکر رکوع  و سجده را جابجا بگوییم چه حکمی دارد ؟
پاسخ – اگر سهوا باشد اشکالی ندارد . بسیاری از فقها فرموده اند که اگر عمدا هم باشد اشکالی ندارد .
573 – اینکه می گویند اگر دو مسلمان با هم قهر کنند نمازشان باطل است ، صحیح است ؟
پاسخ – خیر . نمازشان باطل نیست بلکه نمازشان مورد قبول نیست یعنی پذیرفته نمی شود و نمره ی مثبت هم نمی گیرد .
576 – اگر در بین نماز ندانیم که چند رکعت خوانده ایم یا بفهمیم که نمازمان را اشتباه خوانده ایم آیا می توانیم نمازمان را قطع کنیم یا سلام بدهیم ؟
پاسخ – اگر شما در بین نماز کمی فکر کنید و ندانید که کدام رکعت هستید نماز شما باطل است . اگر در بین نماز بفهمید که نمازتان باطل است می توانید نماز را رها کنید و دوباره بخوانید . در شک بین چهار و شش فرموده اند که اگر در حالت نشسته کسی سر از سجده برداشته و یک تشهد و سلام باقی مانده  ، می تواند آنرا تمام کند. و بعد نماز را دوباره بخواند .
578 – مرتب در نماز اشتباه می کنم و بین رکعت ها شک می کنم . من باید چکار کنم ؟ 
پاسخ – اگر شما مرتب شک می کنید نباید به آن اعتنا کنید تا مشکل شما برطرف بشود . یک وقت شما نماز را یاد نگرفته اید و اشتباه می خوانید ، در این صورت باید نماز را یاد بگیرید ولی یک وقت می خوانید و آنرا تکرار می کنید که در این صورت نباید به آن اعتنا کنید.
576 – اگر در بین نماز ندانیم که چند رکعت خوانده ایم یا بفهمیم که نمازمان را اشتباه خوانده ایم آیا می توانیم نمازمان را قطع کنیم یا سلام بدهیم ؟
پاسخ – اگر شما در بین نماز کمی فکر کنید و ندانید که کدام رکعت هستید نماز شما باطل است . اگر در بین نماز بفهمید که نمازتان باطل است می توانید نماز را رها کنید و دوباره بخوانید . در شک بین چهار و شش فرموده اند که اگر در حالت نشسته کسی سر از سجده برداشته و یک تشهد و سلام باقی مانده  ، می تواند آنرا تمام کند. و بعد نماز را دوباره بخواند .
578 – مرتب در نماز اشتباه می کنم و بین رکعت ها شک می کنم . من باید چکار کنم ؟ 
پاسخ – اگر شما مرتب شک می کنید نباید به آن اعتنا کنید تا مشکل شما برطرف بشود . یک وقت شما نماز را یاد نگرفته اید و اشتباه می خوانید ، در این صورت باید نماز را یاد بگیرید ولی یک وقت می خوانید و آنرا تکرار می کنید که در این صورت نباید به آن اعتنا کنید.
585 – من بیمار هستم و پا درد دارم و نمی توانم ایستاده نماز بخوانم . آیا من می توانم نشسته نماز بخوانم ؟
پاسخ – اگر شما می توانید نماز را ایستاده شروع کنید ، این کار را بکنید و اگر بعد از سجده دیگر نمی توانید بایستید  بقیه را نشسته بخوانید ولی اگر از اول نمی توانید ایستاده نماز بخوانید می توانید نشسته نماز را بخوانید .
586 – من هر روز برای مادرم که فوت شده است دو رکعت نماز می خوانم . آیا ثواب این نمازها به مادرم می رسد ؟
پاسخ – بله . ثواب این نمازهای مستحبی به مادرتان می رسد. اگر شما می دانید که مادرتان نماز قضا دارد خوب است که نماز قضای مادرتان را بخوانید . شما بگویید : دو رکعت نماز قضای صبح به نیت مادرم بجا می آورم قربت الی الله ، این بهتر است .
593 – من از لثه ام خون می آید ،باید درهنگام نماز چکار کنم ؟
پاسخ – شخصی که از لثه هایش خون می آید باید برای خوردن و نماز مواظبت کند زیرا این خون نجس است . . اگر فرد مواظبت کرد و بی اختیار خون خورد ، این فرد کار حرامی انجام نداده است و نمازش هم باطل نیست ولی اگر بطور عمد خون را بخورد اشکال دارد .
605 – بخاطر پا دردی که دارم روی صندلی نماز می خوانم و هفت جای بدن من در روی زمین قرار نمی گیرد . آیا نماز من درست است ؟
پاسخ – اگر شما ناچار هستید که روی صندلی نماز بخوانید هر کدام از اعضای بدن شما که می شود بر روی زمین قرار بدهید . اگر دستها روی میز باشد اشکالی ندارد .  
606 – آیا ما می توانیم در نماز جماعت حمد و سوره را بخوانیم ؟
پاسخ – در نماز جماعت خواندن حمد و سوره از عهده ی شما ساقط است . اگر شما صدای امام جماعت را می شنوید نباید حمد و سوره را بخوانید ولی اگر شما صدای امام جماعت را نمی شنوید (در نماز صبح مغرب و عشا ) می توانید حمد و سوره را بخوانید ولی در نماز ظهر و عصر که نماز را آهسته می خوانند شما می توانید ذکر بگویید ولی نباید حمد و سوره را بخوانید و اگر چیزی هم نخواندید نمازتان صحیح است .
614 – اگر ما در هنگام نماز شک کردیم که نیت نماز ظهر کرده ایم تا نیت نماز عصر ، تکلیف چیست ؟
پاسخ – اگر نماز ظهر را قبلاً خوانده اید که این نماز، نماز عصر محسوب می شود . و درصورتی که نماز ظهر را نخوانده اید نماز ظهر محسوب می شود . نیت آن خیلی تأثیری ندارد . گاهی این شک ها از روی وسواس می باشد .
623 – اگر ما در نماز یک رکوع اضافی انجام بدهیم حکم آن چیست ؟
پاسخ – رکوع جزوارکان نماز است و اگر کسی سهوا و عمدا رکوع اضافی بجا بیاورد نمازش باطل است . در نماز جماعت از باب تبعیت اگر دو تا رکوع پشت سرهم پیش بیاید اشکالی ندارد ولی در نماز فرادا یا در نماز جماعت اگر از باب تبعیت نباشد ، رکوع اضافی نماز را باطل می کند .
629 – آیا می شود با یک اذان و اقامه چند نماز خواند ؟
پاسخ – بله . ولی مستحب است برای هر نماز واجب یومیه اذان و اقامه گفته شود که ثواب بسیار زیادی دارد .
630 – آیا این تفکر صحیح است که خانم ها نباید برای نماز جماعت به مسجد بروند و باید در خانه بمانند ؟
پاسخ – خانم با رعایت عفاف و حجاب می تواند برای نماز جماعت به مسجد برود اما اگر رفتن به مسجد برای خانم مشکل یا مفسده ای داشته باشد باید در خانه نماز بخواند . اگر در محل شما امنیت هست و خانمها در نگاه نامحرم قرار نمی گیرند و با رعایت حجاب و عفاف می توانند به مسجد بروند اینکار را بکنند ولی خانمی که شوهر دائم دارد بدون اجازه ی شوهرش نمی تواند به مسجد برود مگر اینکه با اوهماهنگ کند .
652 – آیا می شود به شخصی پول داد تا نمازهای ما را بخواند ؟
پاسخ – خیر . کسی که زنده است خودش باید نماز بخواند و حتی اگر کسی بخواهد بدون پول هم برای فرد زنده نماز واجب بخواند ، این کار امکان ندارد . اگر کسی از دنیا رفته باشد می توان به کسی سپارد که برایش نماز بخواند .
653 – اگر چند روز بعد از نماز متوجه بشویم که مکان نمازمان پاک نبوده است تکلیف چیست ؟
پاسخ – لازم نیست که مکان نمازگزار پاک باشد . فقط باید پیشانی و محل گذاشتن آن روی مهر پاک باشد . اگر محل نجس و خیس است و به لباس نمازگزار رطوبت می دهد ، این اشکال دارد . حالا اگر طرف متوجه نجس شدن نشد و حتی لباسش هم نجس شده است و باز متوجه نشد ، نمازی که خوانده شده صحیح است . 
658 – آیا در هنگام خواندن آیه ان الله و ملائکته یصلون علی النبی در هنگام نماز    می توان صلوات فرستاد ؟
پاسخ – بله . صلوات فرستادن هنگام نماز اشکالی ندارد بلکه مستحب هم هست .
 659 – اگر در هنگام سجده ی نماز سرمان به مهر برخورد بکند ، آیا این برخورد سجده حساب می شود و باید بعدا ذکر آنرا گفت ؟
پاسخ – در اینجا لازم نیست که ذکر سجده را بگوید . اگر انسان هنگام رفتن به سجده سرش به مهر خورد و بلند شد ، می فرمایند که اگر انسان بتواند باید خودش را نگه دارد و الا این یک سجده حساب می شود . ذکر جزو واجبات رکنی نیست و در اینجا چون ذکر عمدا ترک نشده است ، این خودش یک سجده است و نمی توان سجده را تکرار کرد . و بعد از نماز لزومی ندارد که ذکر را بجا آورد . حالا اگر سر به مهر خورد و       بی اختیار بلند شد و دوباره سجده رفت ،این دو سجده یک سجده حساب می شود .
671 – اگر کسی روزه بگیرد ولی نماز نخواند آیا روزه ی او باطل است و کفاره هم دارد ؟  
پاسخ- کفاره ندارد و روزه اش هم باطل نیست . روزه و نماز هر کدام یک واجب جداگانه است . ایشان باید نمازهایی را که نخوانده است قضا کند و استغفار کند .
676 – آیا هنگام نماز حتما باید مچ پای خانمها بهم چسبیده باشد ؟
پاسخ – خیر . فرموده اند که مستحب است که آقایان یک قدم بین دو تا پایشان که روی زمین است فاصله باشد . البته اگر پاهای آقایان بهم چسبیده باشد هم نمازشان صحیح است . در مورد خانمها گفته اند که فاصله دو تا پا ، باید کمتر از یک قدم باشد . حالا اگر پاها را جوری روی زمین بگذارند که پاهایشان بهم چسبد نمازشان باطل نیست . 
677 – اگر هنگام خواندن نماز چشمهای مان را ببندیم ، آیا نماز صحیح است ؟
پاسخ – بله . نماز صحیح است . البته بستن چشم در نماز کراهت دارد . بعضی از فقهاء فرموده اند که بستن چشم در رکوع استثنا شده است . 
681 – آیا نماز آیات قنوت دارد ؟
پاسخ – قنوت در نماز آیات مستحب است . در نماز آیات می توان پنج تا قنوت یا یک قنوت بجا آورد . می تواند قبل از رکوع دهم یک قنوت بجا بیاورد یا اینکه یک قنوت قبل از رکوع دوم ، یک قنوت قبل از رکوع چهارم ، یک قنوت قبل از رکوع ششم ، یک قنوت قبل از رکوع هشتم و یک قنوت قبل از رکوع دهم بجا بیاورد .
682– اگر فرزندی در خانواده فوت کرد آیا بر پدر و مادر او واجب است که نماز و روزه های او را بجا بیاورند ؟  
پاسخ – خیر واجب نیست . اما خوب است که پدر و مادر قضای نماز و روزه های فرزندشان را بجا بیاورند .
684 – بعضی از ایام نماز صبح من قضا می شود . آیا باید وقتی از خواب بیدار     می شوم نماز قضا را بخوانم ؟ نیت آن چگونه باید باشد ؟
پاسخ – اگر نماز شما قضا بشود بهتر است که وقتی از خواب بلند می شوید آنرا بخوانید ولی اگر بعد هم بخوانید مانعی ندارد . برای نیت لازم نیست که حتما بگویید نماز قضای صبح را می خوانم ، همین که توجه دارید و نماز قضا را می خوانید ، کفایت می کند .
685 – من در هفته یک روز به خاطر کارم مجبور هستم که به سفر بروم ، آیا من باید نماز را کامل بخوانم ؟
پاسخ- این به نظر مرجع تقلید شما برمی گردد . به فتوای بعضی از فقهاء و مراجع تقلید چون شما در خلال ده روز یک سفر کاری دارید ، نمازتان تمام و روزه تان هم صحیح است . بعضی از فقهاء می فرمایند که شما مسافر هستید و نمازتان شکسته است . شما باید جزئیات آنرا از دفتر مرجع تقلید خودتان بپرسید . 
687 – اگر کسی که زانویش درد می کند نشسته نماز بخواند ، آیا نمازش درست است ؟
پاسخ – اگر کسی زانویش درد می کند می تواند نشسته نماز بخواند . اگر فرد می تواند نماز را ایستاده شروع بکند تا وقتی که نشست ، بعد نماز را نشسته ادامه بدهد . اگر واقعا از اول نمی تواند بایستد یا ایستادن برایش ضرر دارد می تواند از اول نشسته نماز بخواند .
691 – آیا کسی که نماز و روزه ی قضا دارد می تواند برای میت نماز بخواند و روزه بگیرد ؟
پاسخ – بله ، می توان این کار را کرد . می فرمایند : اگر کسی روزه ی قضا از ماه رمضان سال قبل دارد و فرصت او هم کم است ، باید اول روزه ی قضای خودش را بجا بیاورد ولی اگر وقت دارد می تواند از طرف میت هم روزه ی قضا بجا بیاورد . انسان بهتر است اول نماز و روزه ی قضای خودش را بجا بیاورد . کسی که روزه ی قضا دارد نمی تواند روزه ی مستحب بجا بیاورد ولی کسی که نماز قضا دارد می تواند   روزه ی مستحب بگیرد .
692 – اگر ما قبل از تسبیحات اربعه نماز ، بسم الله الرحمن الرحیم بگوییم اشکال دارد ؟
پاسخ – قبل از تسبیحات اربعه بسم الله الرحمن الرحیم وارد نشده است . شما می توانید بعنوان ذکر مطلق نه ذکر وارده در نماز ، بسم الله الرحمن الرحیم را بگویید . اما بهتر است که تسبیحات اربعه را بدون بسم الله بگویید که اشکالی در نمازتان ایجاد نشود .
693 – آیا باید در دو رکعت اول نماز حتما سوره ی توحید خوانده بشود ؟
پاسخ – خواندن سوره ی توحید استحباب دارد . اگر شما در نمازهای واجب یومیه  سوره ی توحید را نخوانید ، نماز درست است ولی در اینجا دو تا مستحب داریم . فرموده اند : تمام نمازهای روزانه بدون سوره ی توحید نباشد ، دیگر اینکه در نمازهای یومیه در رکعت اول بعد از حمد سوره ی اناانزلنا و در رکعت دوم سوره ی توحید را بخوانید. 
698 – اگر کسی نمازش در حال قضا شدن باشد و آن نماز را تند بخواند آیا نمازش درست است ؟
پاسخ – اگر کسی نماز را صحیح بخواند اشکالی ندارد . فرموده اند که اگر نماز در حال قضا شدن است نماز را بدون مستحبات آن بخوانید ،این نماز تند می شود. اگر مقدار واجب را صحیح و درست بخوانند یعنی رکوع و سجده را ناقص نخوانند یا در حال حرکت نماز بخوانند که نمازشان باطل باشد ، نمازشان درست است .  پس در این موقع باید تمام نماز را بدون واجبات در وقت خواند .
700 – اگر برای فرد کوچکتر از خودمان نمازمان را بلند بخوانیم که او هم بشنود و بخواند ، آیا به نماز ما ایرادی وارد است ؟ 
پاسخ – خیر . به نماز شما ایرادی وارد نیست . شما نماز را قربت الی الله بخوانید و در ضمن بلند هم بخوانید که او بشنود . در نماز ظهر و عصر حتما باید حمد و سوره آهسته خوانده شود .
701 – وقتی که وقت تنگ است و ممکن است که نماز قضا بشود چه قسمتهایی از نماز را می توان حذف کرد ؟
پاسخ – ما می توانیم کل مستحبات نماز را حذف کنیم . اگر نماز دارد قضا می شود باید مستحبات نماز را حذف کنیم . مثلا ما می توانیم قنوت را بجا نیاوریم و تسبیحات اربعه را هم یک بار بخوانیم و تکبیر قبل از رکوع و بعد رکوع را هم نگوییم . در ضمن اگر وقت خیلی کوتاه است می توان سوره را هم نخواند.
703 – اگر ما در نماز جماعت متوجه شدیم که چند نفر در جلوی ما نمازشان را اشتباه می خوانند تکلیف ما چیست ؟
پاسخ – اگر اتصال شما قطع نشود یعنی به این معنا که آنها اشتباه نماز می خوانند ولی کنار دستی شما نماز را صحیح می خواند ،پس نماز شما صحیح است اما اگر اتصال شما با آنهایی است که نمازشان اشتباه است ، شما دیگر ارتباط با صفوف و امام جماعت ندارید . از آن موقع که شما متوجه این موضوع شدید ، باید نمازتان را فرادا بخوانید و خواندن  نماز جماعت صحیح نیست . 
706 – لباس هایی که اکلیل دارد بعضی مواقع به بدن و موهای ما می چسبد  . آیا ما باید نمازها و غسل هایی که با این اکلیل ها انجام داده ایم دوباره انجام بدهیم ؟
پاسخ – معمولا این اکلیل ها جابجا می شوند ولی اگر جابجا هم نشده باشد برای مسح سر  اشکالی ندارد . اگر این اکلیل بر صورت است و آب به آن نرسیده است وضو صحیح نیست و نمازهایی هم که با آن وضو خوانده اید صحیح نیست و باید آنرا دوباره بخوانید . چون در غسل موالات شرط نیست ،همان قسمتهایی که اکلیل بوده است را باید دوباره بشویید و غسل کاملا باطل نیست . پس تا آنجا که اکلیل نبوده است غسل درست است و از آنجا به بعد را باید به نیت غسل بشوید .
712 – من در نمازهای پنج گانه ام دائما شک می کنم . شک من به این صورت است که شک می کنم که خواندن نمازم را فراموش کرده ام یا خیر و گاهی شک می کنم که نمازم صحیح بوده است یا خیر . تکلیف چیست ؟
پاسخ – چون شما زیاد شک می کنید شک شما اعتبار ندارد. پس اگر شک کردید که نمازتان را خوانده اید یا خیر ، باید بنا بر آن بگذارید که نمازتان را خوانده اید . اگر شما شک کردید که نمازتان صحیح بوده است یا خیر ، باید بنا را بر این بگذارید که نمازتان صحیح است .
714 – اگر قبل از نماز در بطلان وضو شک کنیم ، تکلیف چیست ؟
پاسخ – شما نباید به شک اعتنایی بکنید و می توانید با آن وضو نمازتان را بخوانید . 
715 – اگر ما بعد از نماز متوجه بشویم که وضو نگرفته ایم یا وضوی ما باطل بوده است ،نماز ما چگونه است؟
پاسخ – آن نمازها صحیح نیست و باید دوباره آنها را بخوانید . 
716 – اگر در نماز جماعت یادمان رفت که اقتدا بکنیم تکلیف چیست ؟
پاسخ – اگر شما تکبیرة الاحرام را گفته اید و شروع به خواندن نماز کرده اید و می دانید که این جمعیت پیش نمازی دارد ، این برای اقتدا کافی است . ولی اگر شما در جماعت نماز را فردا شروع کرده اید ، نماز شما فرادا می شود . و باید نماز خودتان را ادامه بدهید . در این فرض شما می توانید که نیت خودتان را به نماز مستحب یا قضا برگردانید تا در دو رکعت سلام بدهید تا به نماز جماعت برسید .  این کار فقط برای درک نماز جماعت اشکالی ندارد .   
717 – آیا می توان با دمپایی روی فرشی نماز خواند ؟
پاسخ – اشکالی ندارد . ولی هنگام سجده باید شصت پای شما روی زمین قرار بگیرد .  
719 – آیا می توان بجای قضای نماز چهار رکعتی دو تا نماز دور کعتی خواند ؟  آیا می توان نماز ایستاده را بصورت نشسته خواند ؟
پاسخ – خیر . قضای نماز چهار رکعتی را نمی توان بصورت دو تا نماز دو رکعتی خواند . حالا فرد قبلا می توانسته نماز ایستاده بخواند ولی حالا توانایی ایستادن را ندارد و امیدی هم ندارد که در آینده بتواند نماز را ایستاده بخواند ، پس می تواند نماز قضا را نشسته بخواند . اگر کسی امید دارد که می تواند در آینده نماز ایستاده بخواند باید صبر کند تا نماز قضای ایستاده بخواند . 
721 – در رکعت اول نماز بعد از سجده ی دوم باید حتما بنشینیم و بعد بلند شویم یا مستقیم می توانیم بلند بشویم ؟
پاسخ – بعد از سجده ی دوم باید یک نشستن کوتاهی باشد که به آن جلسه ی استراحت می گویند . در این مورد بعضی از فقهاء احتیاط و بعضی فتوا دارند . 
721 – من نظامی هستم و گاهی به ماموریت می روم . حکم نماز و روزه ی من چگونه است ؟
پاسخ – اگر سفرهای شما زیاد است و هر ده روز یک سفر دارد به فتوای اکثر فقهاء نماز شما صحیح است . البته تفاوت در فتوا وجود دارد . بخاطر اهمیت کاری شما و بخاطر اهمیتی که نماز دارد شما حتما با دفتر مرجع تقلید خودتان تماس بگیرید. 
723 – شخصی که بیمار است و نمی تواند تا آخر عمر نماز بخواند و روزه بگیرد ، آیا می تواند در زمان حیات به شخصی پول بدهد که برایش نماز بخواند ؟
پاسخ – خیر . تا انسان زنده است حتی اگر فرد از خواندن نماز قضا هم ناامید باشد        نمی تواند این کار را بکند . حتی کسی نمی تواند بطور داوطلبانه برای این شخص نماز بخواند . اینها وظیفه ی شخص زنده است ولی فرد می تواند که وصیت کند که بعد از فوتش نماز و روزه را برایش بجا بیاورند . 
724 – آیا هر موقع که دوست داشته باشیم می توانیم نماز قضا را بخوانیم ؟
پاسخ – بله. شما صبح می توانید نمازمغرب و عشا قضا را بخوانید . خواندن نماز قضا وقت معینی ندارد . اگر نماز شما قضا شده است سعی کنید که زودتر نماز قضا را بجا بیاورید. 
725 – من راننده کامیون هستم . ممکن است که حتی ده روز بار به شهری نبرم. تکلیف نماز و روزه ی من چیست ؟
پاسخ – اگر شما بیشتر از ده روز به سفری نرفتید و همانجا ماندید ، اولین سفری که   می روید نمازتان شکسته است و شما مسافر هستید . بعد از این سفر باید نمازهایتان را کامل بخوانید . 
728 – من در شمال ، شیراز و تهران خانه دارم و در هر سه شهر زندگی می کنم . تکلیف نماز و روزه ی من چیست ؟
پاسخ – بعضی از فقهاء می فرمایند که داشتن سه تا وطن صحیح نیست ولی بعضی از فقهاء می فرمایند : داشتن سه تا وطن اشکال ندارد . اگر شما در سه تا وطن زندگی     می کنید با دفتر مرجع تقلیدتان تماس بگیرید تا بتوانید به وظیفه تان عمل کنید . 
732 – من می توانم همراه با درد و مشقت نمازم را ایستاده بخوانم . آیا من می توانم نشسته نماز بخوانم ؟
پاسخ – اگر واقعا ایستاده نماز خواندن شما باعث درد و مشقت است شما می توانید نشسته نماز بخوانید . 
736 – اگر پدری سی سال نماز قضا داشته باشد و پسر بزرگتر نتواند نمازهای قضای او را بجا بیاورد تکلیف چیست ؟
پاسخ – اگر پدر نمازها را عمدا و از روی عناد نخوانده باشد به عهده ی پسر بزرگتر نیست . پسر بزرگتر هم به اندازه ی که می تواند باید نمازهای را بجا بیاورد . اگر برای او امکان داشت میتواند پولی بپردازد تا فرد دیگری برای پدرش نماز بخواند . 
748 – آیا ما می توانیم نمازهای قضا را نشسته بخوانیم ؟
پاسخ – اگر شما می توانید ایستاده نماز بخوانید نباید نشسته بخوانید . اگر شما نماز واجب را هم نشسته می خوانید و امید دارید که در آینده بتوانید نماز را ایستاده بخوانید نباید نماز قضا را بخوانید و باید صبر کنید . اگر شما امیدی ندارید که در آینده نماز ایستاده بخوانید می توانید نماز قضا را نشسته بجا بیاورید . در ضمن شما نمی توانید نمازی را که برای میت می خوانید نشسته بجا بیاورید . 
755 – اگر ما قسمتی از نماز را اشتباهی بخوانیم و بعد سجده ی سهو بخوانیم و بعد متوجه بشویم که سجده ی سهو ما هم اشتباه بوده است ، حکم نماز ما چیست ؟
پاسخ – اگر سهوی بوده است و به ارکان نماز خللی وارد نشده است مثلا در نیت یا تکبیرة الاحرام یا رکوع یا سجده اشکالی نبوده است و مثلا کلمه ای را در تشهد اشتباه خوانده است یا در واجبات غیر رکنی اشتباه کرده است ، نماز صحیح است و باید   سجده ی سهو بجا آورده شود. حالا اگر فرد سجده ی سهو را فراموش کرده است یا آنرا اشتباه بجا آورد ، نمازش باطل نیست ولی فرد وظیفه دارد که سجده ی سهو را مجددا بجا بیاورد . 
757 – اگر هنگام نماز خواندن لنز یا موی مصنوعی داشته باشیم یا آرایش داشته باشیم آیا نماز ما صحیح است ؟
پاسخ – اگر لنز داخل چشم باشد مانعی ندارد ولی اگر روی پوست را گرفته باشد یا روی مژه ها را گرفته باشد اگر امکان برداشتن هست باید آنرا برداشت ولی اگر فرد چاره ای ندارد با همان وضو بگیرد و نماز بخواند . اگر آرایش غلیظ باشد و چیزی روی پوست را گرفته باشد باید آنرا پاک کرد ولی اگر در آن حد نیست و صرف رنگ است ، اشکالی ندارد . 
758 – چند وقتی هست که در نمازم حضور قلب ندارم . خیلی سعی می کنم که اذکار نماز را در قلب خودم مرور کنم ولی نمی توانم و شیطان بر من غلبه  می کند . ممکن است اینها به خاطر مشکلاتی است که دارم . راهنمایی بفرمایید .
پاسخ – مشغله ی فکری انسان را از فهم معانی ، توجه و حضور قلب در نماز باز    می دارد . سعی کنید که مشغله هایتان را کم کنید ، به معانی نماز توجه داشته باشید ، در جایی نماز بخوانید که سر و صدا و محل عبور افراد نباشد و تصویری در جلوی شما نباشد . ما باید در نماز توجه داشته باشیم که مخاطبی داریم و با او صحبت می کنیم . آن مخاطب خداست . شما وقتی در مقابل فرد بزرگی صحبت می کنید خیلی به حرفهایتان توجه دارید. پس سعی کنید در نماز هم توجه داشته باشید .

759– مدتی است که من بلافاصله بعد از نماز یادم می رود که  سلام را کامل گفته ام یا نه ، در بعضی موارد نماز شک می کنم یا مواردی را فراموش می کنم . حکم نماز من چیست ؟
پاسخ – شما کثیر الشک هستید و نباید به شک هایتان اعتنا کنید . بعد از مدتی این حالت برطرف می شود.
760 – اگر در نماز یادمان رفت که قنوت بخوانیم ، حکم این نماز چیست ؟
پاسخ – قنوت مستحب است . اگر شما عمدا هم قنوت را بجا نیاورید نمازتان درست است .
761 – اگر در سه سلام پایان نماز یکی از آنها را فراموش کردیم آیا نماز ما باطل است؟
پاسخ – خیر . اگر شما یکی از دو سلام آخر نماز ( السلام علینا و علی ... و السلام علیکم و رحمة االله و برکاته ) را بگویید کفایت می کند .
762 – اگر در هنگام نماز صدایی را بشنویم و احساس ترس کنیم و سرمان را برگردانیم یا بطور غیر ارادی چیزی بگوییم آیا نماز ما باطل است ؟
پاسخ – اگر سهوا باشد اشکالی ندارد . ولی نباید عمدا این کار را کرد .
764 – با شخصی که نماز را تند می خواند و به درست خواندن نماز اهمیت نمی دهد و سن بالا هم دارد چه کار باید کرد ؟
پاسخ – اگر ایشان حرف شما را گوش نمی دهد شما می توانید به روحانی محل بگویید که طرز خواندن نماز و احکام آنرا برای مردم بگوید .شاید برای ایشان هم اثر داشته باشد .

770 – من دانشجو هستم و دانشگاه من 60 کیلومتر با محل زندگی ام فاصله دارد . من سال گذشته نمازم را شکسته خوانده ام . مرجع تقلید من رهبر انقلاب است . تکلیف من چیست ؟
پاسخ – رهبر انقلاب تفاوتی بین مسافرت برای شغل و مسافرت برای تحصیل         می گذارند . ایشان می فرمایند که سفر تحصیلی حکم سفر شغلی را ندارد . اگر سفرهای شغلی زیاد باشد نماز کامل است ولی در سفر تحصیلی بنابر احتیاط این حکم را ندارد . یعنی شما باید هم نماز را شکسته بخوانید و هم کامل بخوانید . البته این کار کمی سخت است . چون در این حکم احتیاط است شما می توانید در این مورد به فتوای دیگران رجوع کنید که می گویند : نماز را کامل بخوانید و شما هم نمازتان را کامل بخوانید .
771 – مادر بزرگ من چند سال پیش فوت کرده است . پدر من پسر بزرگ اوست .عموی من بابت نماز قضا دویست هزارتومان به فردی داد که نماز قضت را بجا بیاورد . ایشان وصیت هم نداشته اند . آیا وظیفه ای بر عهده ی پدر من هست ؟
پاسخ – اگر مادر بزرگ شما دراین خصوص وصیتی نداشته است و پدر شما هم از نماز قضای ایشان اطلاعی ندارد ، پدر شما تکلیفی نسبت به نمازهای قضا مادرش ندارد . اگر پدر شما اطلاع دارد که مادرش نماز قضا دارد و عموی شما با دادن نمازهای قضا را بجا آورده است ،پس ایشان دیگر نماز قضائی ندارند که بجا آوردن آن بر پدر شما واجب باشد . اگر نماز قضای مادر بزرگ بیشتر است و مرجع تقلید پدر شما نظرش این است که نماز قضای مادر برعهده ی پسر بزرگتر است ، پدر شما باید اضافه ی آنرا بجا بیاورد.
774 – آیا می توان بجای نماز واجب والدین دو رکعت نماز والدین برای آنها خواند ؟
پاسخ – یک نماز مستحب والدین داریم ولی این جزو نماز قضا محسوب نمی شود. اگر والدین نماز قضا دارند باید برای آنها نماز قضا خواند .

778 – اگر انگشتر غصبی در دست ما باشد آیا نماز ما اشکال دارد ؟
پاسخ – اگر انگشتر غصبی در دست شما باشد نماز باطل است ولی اگر در جیب شما باشد نماز باطل نیست .
784 – کیفیت تکبیر گفتن اول نماز و بالا بردن دست ها به سمت گوش باید چگونه داشته باشد؟
پاسخ- ابتدا دستها را به سمت بالا برده و مقابل گوش ها نگه می دارید و الله اکبر      می گویید یا در حال اینکه دست ها را بالا می برید الله اکبر می گویید . بهتر آن است که دست ها را بالا برده و مقابل گوش ها قرار دهید. بهتر است وقتی که تکبیر را شروع   می کنید حرکت دستها آغاز بشود و وقتی دستها مقابل گوش ها رسید تکبیر تمام بشود.
785 – آیا خانم ها باید قضای نماز ایام عذر شرعی را  بجا بیاورند ؟
پاسخ – نمازهای ایام عذر شرعی قضا ندارد با اینکه اهمیت نماز بیشتر است ولی روزهای آن قضا دارد . این احکام تابع دلیل است .  
789 – آیا با کفش می توان نماز خواند ؟
پاسخ – با کفش می شود نماز خواند بشرط اینکه هنگام سجده شصت پای روی زمین قرار بگیرد یا اینکه کفش خیلی نازک باشد که عرفا شصت پا روی زمین قرار بگیرد یا اینکه جلوی کفش باز است و انگشت شصت روی زمین قرار بگیرد . با کفشی که باعث می شود شصت پا روی زمین قرار نگیرد نمی توان نماز خواند مگر در نماز میت که در آوردن کفش لازم نیست .
790– من از نه سالگی روزه هایم را مرتب نگرفته ام و نمی دانم نمازهایم را درست خوانده ام یا خیر ، الان من پنجاه سال دارم و نمی توانم قضای روزه هایم را بگیرم .تکلیف من چیست ؟
پاسخ – اگر شما نمازها را نخوانده اید یا مطمئن هستید که باطل بوده است باید آنها را بخوانید . شما باید قضای روزه هایی که نگرفته اید را بجا بیاورید . نمازهایی که  نخوانده اید کفاره ندارد ولی استغفار دارد . در مورد روزه ها علاوه بر استغفار، باید قضای آنرا هم بجا بیاورید. کفاره هر روزه یک مد طعام یعنی 750 گرم طعام مثل نان ، برنج و خرما است که باید آنرا به فقیر بدهید . در مورد کفاره ی شصت تایی اگر عمدی بوده است بعهده ی شما می باشد .
791 – اگر ما نماز را شروع کردیم و بعد از چند لحظه تازه اذان شروع شد ، آیا ما باید نماز را ادامه بدهیم ؟
پاسخ – اگر انسان بین نماز متوجه بشود که اذان می گویند ، می فرمایند که این نماز صحیح است . و باید آنرا ادامه بدهید. اما اگر انسان در وسط نماز متوجه شد که هنوز وقت نماز نشده است باید نمازش را رها کند .


مطالب مشابه :


سوالات شرعی از نظر آیت الله مکارم شیرازی در مورد آرایش بانوان

وضو و نماز با کندن ابروی بانوان جهت آرایش که با سوزش نجس نیست ولی برای نماز خواندن




متفرقه نماز

میتواند کمی آرایش داشته و از این جا حکم نماز و روزه در خواندن دو نماز با یک وضو




احکام نماز

اشکالی ندارد ولی برای نماز خواندن یک حکم خواندن نماز مرد با اگر این کار آرایش و




احکام ازدواج و روابط زناشویی

نماز با صورت آرایش نماز خواندن با صورت آرایش کرده صحیح آید ، به منی حکم می شود و




مسائل متفرقه نماز

میتواند کمی آرایش داشته خاطر جنب بودن و خواندن نماز با حکم نماز کسی که قبل




احکام نماز 2

378 – خواندن نماز مرد با اگر این کار آرایش و زینت بحساب خوانده ایم حکم نماز




متفرقه نماز(آیت الله مکارم(

کند میتواند کمی آرایش داشته حکم نماز کسی که قبل از نماز خواندن با




احکام نماز

برای نماز خواندن فرش نباید پاک باشد رفت و آمد با دوستی که نماز نمی حکم نماز و روزه ی




برچسب :