زمین شناسی مس

زمین شناسی مس

مس در حدود  درصد پوسته زمین را تشکیل می دهد . مقدار آن در آب دریاها در حدود  درصد می باشد . قشر زمین برای استخراج مس مناسبتر است .

مس به سه صورت در طبیعت یافت می شود ؛ که عبارتند از : مس خالص ، سنگ های سولفیدی وسنگ های اکسیدی .

سنگ های اکسیده مس بیشتر در قشری از زمین که نزدیک به سطح است پیدا می شود و در اثر تغییرات جوی و واکنش های آرام شیمیایی که در رگه های سولفیدی کانه دار مس صورت می گیرند بوجود می آیند . از طرف دیگر آب های طبیعی که حاوی Co2می باشد بر روی کانه های سولفیدی اثر کرده و به تدریج آن ها را به کربنات ، اکسید ، سولفات و گاهی اوقات آن ها رابه سیلیکات های مس تبدیل می کنند .

سنگ های سولفوره بر خلاف سنگ های اکسیده پایین تر و در عمق بیشتری از قشر زمین قرار دارند . کانه های سولفیدی مس که مهمترین ماده ی اصلی مس را تشکیل می دهند در حدود 95 درصد ذخایر دنیا را شامل می شود .

مس طبیعی در حالت آزاد به صورت توده های بزرگ در سنگ های آذرین قشر زمین بوجود آمده است . در واقع این مس در طبیعت زیاد نیست و فقط در بعضی نقاط دنیا مانند نواحی دریاچه سوپریور در ایالات متحده آمریکا در کشور بولیوی ، چین ، شیلی و ایران دیده شده است . گاهی این مس به صورت دانه های ریز در داخل کنگلومرا یافت می شود . گاهی قطعات بزرگتر در کانادا نیز یافت می شود . چنین مسی حتی تا درجه خلوص 9/99 درصد هم یافت می شود .

بشر تنها قادر به تصمیم گیری در مورد استخراج یا صرف نظر از استخراج یک ماده معدنی است و این طبیعت است که در مورد زمان و مکان تشکیل ماده معدنی تصمیم می گیرد . بر این اساس ، خواستگاه زمین شناختی مشخص اساس تقسیم بندی ژنیتیکی کانسارهاست .

مهمترین کانسارهای مس به پنج گروه تقسیم می شوند :

1.    مس پورفیری

2.    ماسیوسولفیدها

3.    مس رسوبی استراتی باند

4.    اسکارن های مس دار

5.    ذخایر مس رگه ای

قسمت اعظم مس تولید شده از کانسارهای مس پورفیری ، استراتی باند ، ماسیوسولفیدها ، اسکارن های مس دار ، رگه های مس دار و کانسارهای مافیکی و اولترامافیکی است .

اکتشاف ذخایر عظیم مس در دهه های اخیر به سبب مشخص شدن ارتباط ژنتیکی کانسارهای مس پورفیری با زون فرورانش حاشیه ی قاره ها و جزایر قوسی است .

مس پورفیری

این ذخایر ، کانسارهای استوک ورک تا افشان بزرگ مقیاس و عیار پایین مس هستند که ممکن است در بردارنده ی مقادیر ناچیز اما قابل بازیافت مولیبدن ، طللا و نقره نیز باشند . این ذخایر همراه توده های نفوذی پلوتونیک حد واسط تا اسیدی بوده و به صورت پراکنده در سنگ میزبان هستند . این ذخایر معمولا کانسارهای مس – مولیبدن یا مس – طلا هستند ( مدل مونزونیتی و مدل دیوریتی . ) ؛ که بخش اعظم مس و مولیبدن جهان را تأمین می کنند ، و عناصر طلا ، تنگستن و قلع بیشتر به صورت فلز همراه مورد استحصال قرار می گیرد و از اهمیت کمتری برخوردار است . یک کانسار نمونه مس پورفیری ، توده نفوذی مرکب ، استوانه ای و استوک مانندی است که رخنمونی کشیده یا نامنظم با ابعادی در حدود 2*1.5 کیلومتر دارد و اغلب سنگ هایی متوسط دانه با بافتی همسان دانه آن را در بر می گیرد . بخش مرکزی توده نفوذی که بخش پورفیری آن است دارای بافت پورفیری است که به یک دوره سرد شدگی سریع اشاره دارد و منجر به تشکیل زمینه دانه ریز در سنگ می شود . بیشتر کانسارهی پورفیری دارای عیار 4/0 تا 1 درصد مس و توناژی تا حداکثر 10 میلیارد تن است .

استراتی باند – استراتی فرم

کانسارهای استراتی باند – استراتی فرم بعد از کانسارهای مس پورفیری دومین منبع مس دنیا به شمار میروند . این کانسارها از دو میلیارد سال قبل تا میوسن تا تشکیل شده اند . مطالعات رسوبی و سنگ شناسی نشان می دهد اکثر کانسارهای مس استراتی باند در مراحل ابتدایی ریفت ها بوجود آمده اند . این ذخایر در طیف گسترده ای از سنگ های رسوبی ( مانند کوپرشیفر آلمان ) تا محیط های غنی از گوگرد و همراه توالی های آتشفشانی ( مانند سولیوان کانادا ) تا کانسارهای سولفیدی توده ای آتشفشانی که متشکل از سولفیدها بوده و در سنگ های میزبان آتشفشانی ( مانند تیپ های کوروکو ، بسشی وقبرس )  رخ می دهند و از اهمیت زیادی برخوردار هستند . این نوع کانسارها برای عناصر Ce ، Cd ، Zn ، Pb و برخی عناصر با ارزش دیگر از جمله طلا و نقره نیز مورد توجه هستند .

اسکارن های مس دار

اسکارن های مس به دو گروه تقسیم می شوند : آن دسته از اسکارن های مس که در مجاورت توده های نفوذی تشکیل شده و با کانسارهای مس پورفیری ارتباط دارند ، اسکارن های مس پورفیری نامیده می شوند . تعداد محدودی از اسکارن های مس با فاصله از توده های نفوذی در سنگ کربناته تشکیل شده و به اسکارن های مس معروفند .

اسکارن های مس پورفیری در مجاورت توده های نفوذی کالک آلکالن با سنگ های کربناته ، در زون فرو رانش حاشیه قاره ها تشکیل شده اند . اسکارن های مس پورفیری به ندرت از جزایر قوسی گزارش شده اند . توده های نفوذی عمدتا از نوع گرانودیوریت تا مونزونیت بوده که در عمق کم متبلور گردیده و دارای بافت پورفیری هستند . وجود برش های نفوذی دایک های متعدد و درزه و شکاف ها دلیل بر وجود فشار بالای ماگما هنگام نفوذ بوده است .اسکارن های مس پورفیری کشف شده متعلق به دوران دوم و سوم زمین شناسی اند . اسکارن های مس پورفیری عمدتا از نوع کلسیت و به ندرت منیزیم دارند.

ماسیوسولفیدها

کانی سازی نوع ماسیو سولفید در مناطق خاصی از محیط های اقیانوسی عهد حاضر در حال تشکیل است . در محدوده جنوبی زون گسترش شرقی اقیانوس آرام به دلیل سرعت نسبتا زیاد بازشدگی و گسترش پوسته اقیانوسی ، فعالیت آب های گرم نسبت به سایر مناطق بیشتر مشاهده شده است . فعالیت آب های گرم می تواند منجر به تشکیل تنوره ها و دودکش های گرمابی و ذخایر ماسیوسولفید گردد . ساختمان اسکلت تنوره ها و دودکش ها ابتدا با تشکیل پیریت آغاز می شود  و سپس به تدریج با تشکیل لایه های گل کلمی مارکازیت ، پیریت و اسفالریت ادامه می یابد . در این مرحله آنهیدریت گزارش شده است . در مراحل بعدی کالکوپیریت تشکیل می شود .

از دیگر ذخایر مس می توان به کمپلکس های کربناتیتی مس دار و نهشته های ارتوماگمایی Cu – Ni – Fe همراه با سنگ های بازیک و اولترابازیک اشاره کرد که تا کنون شواهدی از این گونه کانسارها در ایران یافت نشده است .

فلززایی مس در ایران

ایران از دیرباز به عنوان یکی از پتانسیل های مهم اقتصادی مس پورفیری در دنیا شناخته شده است و از نظر مس زایی در بهترین شرایط متالوژنی قرار گرفته است .

از دیدگاه تکتونیکی کشور ایران در سیستم کوهزایی آلپ – هیمالیا ( آلپی ) واقع شده است . از نظر کانی سازی ، کمربند جهانی مس که از کوه های آلپ در اروپای غربی شروع شده و پس از عبور از کشورهای اروپای شرقی و ترکیه از ناحیه مرزی وارد ایران شده و از جنوب شرق وارد افغانستان ، پاکستان و هندوستان گشته و به کوه های هیمیالیا ختم می شود .

بیش از 2000 کیلومتر از کمربندهای جهانی مس ( آلپ – هیمالیا ) ، از ایران می گذرد . بخش هایی از ایران که از لحاظ ذخایر معدنی بر روی کمربند جهانی مس قرار است از جنوب شرقی ایران شروع وتا شمال غربی و نواحی آذربایجان ادامه دارد .

تا کنون بر روی حدود 100 کانسار ، مطالعه و بررسی های اکتشافی و تقریبا اصولی انجام شده است . بسیاری از زمین شناسان ایرانی و خارجی که با مسائل زمین شناسی ایران آشنایی دارند ، بر این باورند که ایران از نادر کشورهایی است که امکان پیدایش ذخیره ی مس پورفیری جدید در آن وجود دارد ، ولی تا کنون مطالعات جامعی روی مسایل کانی سازی ، فلززایی و جایگاه مس در ایران انجام نگرفته است . بررسی های حاصل از تجزیه شیمیایی سنگ های ماگمایی و یا سنگ های دگرگون با منشأ اذرین  ، نشان می دهند که فراوانی مس در سنگ های ماگمایی پیش از ترشیاری در حد عادی است . البته گاه در سنگ های پیش از ترشیاری نیز جاهایی یافت می شود که فراوانی عنصر مس از حد عیار زمینه بالاتر است ( مانند سنگ های سازند تکنار ) . اما بیشتر سنگ های آتشفشانی ، آندزیتی ، تراکی آندزیت و بازالت های ائوسن میانی ، فراوانی بیشتری از مس نشان می دهند . در پاره ای از نواحی مانند کرمان ، تارم و اهر ، سنگ های یاد شده ، ناهنجاری قابل ملاحظه ای از مس نشان می دهند .

 که در این راستا نکات زیر قابل توجه است :

1.     بیشتر ذخایر مس پورفیری ایران در ارتباط با سنگ های نفوذی ، نیمه آتشفشانی و آتشفشانی ترشیاری به خصوص الیگومیوسن و میوپلیوسن هستند

2.    ذخایر مس در سنگ های قدیمی تر ، چه از نظر تعداد کانسار و نشانه معدنی شناخته شده و چه از نظر مقدار مس در زمینه آن ها و بزرگی مقدار ذخیره ، با سنگ های ترشیاری قابل مقایسه نیستند .

3.    در مکان هایی که ذخایر مس ترشیاری وجود دارد ، وابستگی مشخصی بین کانسارها ونشانه های معدنی مس با سنگ های آتشفشانی ائوسن و سنگ های نفوذی کم ژرفا ( پورفیری ) که ماگما در آن ها تزریق شده وجود دارد .

با توجه به آنچه گفته شد ، می توان چنین پنداشت که در مناطقی مانند کرمان ، اهر ، تارم و هشتجین که حجم سنگ های آتشفشانی ائوسن قابل توجه است ، میتوان پی سنگ را سنگ های آتشفشانی ائوسن دانست و هجوم ماگمای غنی از مس با سن ائوسن پسین –  پلیوسن در سنگ های ائوسن و همچنین شست وشو و بازیافت مس از سنگ های قبلی توسط محلول های وابسته ، باعث غنای مس و سرانجام تشکیل کانسارها و نشانه های معدنی مس شده است .

فازهای کانی سازی مس در ایران

در ایران ، آثار ونشانه های معدنی مس را از پروتوزوییک پسین تا پلیوسن می توان ردیابی کرد ، اما بیشتر ذخایر مس در ترشیاری و به ویژه الیگومیوسن و میوپلیوسن تشکیل داده اند .

به طور کلی ، فازهای کانی سازی مس ایران به شرح زیر است :

پرکامبرین پسین – کامبرین : در این برهه ی زمانی ، هیچ کانسار مسی شناخته نشده است ، ولی چند اثر معدنی ( مانند ناحیه یاسوج و شهرکرد ) در سنگ های پر کامبرین دیده شده که از نظر اقتصادی چندان دارای اهمیت نمی باشند . اصولا سنگ های آتشفشانی و رسوبی آتشفشانی و همچنین سنگ های دگرگونی که دارای منشأ آذرین هستند( مانند سنگ های ناحیه تکاب ، انارک ، بافق و... ) فراوانی کمی از مس نشان می دهند ، در صورتی که همین سنگ ها در نواحی یاد شده ناهنجاری قابل توجهی از سرب و روی دارند .

پالئوزوییک پسین : همراه با برخی از سنگ های دگرگونی پالئوزوییک پسین مانند سری تکنار که منشأ آذرین یا آذرآواری دارند .آثار و شواهدی از مس شناخته شده است ( کانسار سولفیدی توده ای تکنار ) . کانسار سرب و روی و مس چاه گز در نزدیکی سیرجان نیز متعلق به این زمان است . اگر سنگ های هم ارز این سنگ ها مانند شیست های گرگان ، دگرگونی شاندرمن ( به ویژه جاهایی که پدیده ماگماتیسم بعدی در آن ها رخ داده است )  ارزیابی شوند ، ممکن است نتایج سودمندی بدست آید .

کرتاسه – پالوئسن : همراه با مجموعه افیولیتی کرتاسه – پالئوسن ، شواهدی از ذخایر سولفید توده ای در ایران شناخته شده است . برای نمونه می توان به نشانه های معدنی مس در ناحیه ی حاجی آباد بندرعباس ، خوی و جنوب جازموریان اشاره کرد .

ترشیاری : بیشتر ذخایر مس ایران در این دوره تشکیل شده اند . این ذخایر وابستگی تنگاتنگی با سنگ های ماگمایی ترشیاری دارند . فازهای ماگمایی و کانی سازی مهم ترشیاری عبارتند از :

-         ائوسن میانی : در این فاز ، بیشتر سنگ های آتشفشانی مطرح هستند و همانگونه که گفته شد ، این سنگ ها معمولا زمینه ی بالایی از مس دارند و از سویی ، تعدادی از کانسارها و نشانه های معدنی مس در آن ها جای دارند

-         ائوسن پسین – الیگوسن پیشین : بیشتر توده های نفوذی ، گرانیتی – گرانودیوریتی هستند و بیشتر تشکیل ذخایر مس رگه ای را داده اند .

-         الیگوسن پسین –  میوسن پیشین : دارای سنگ های نفوذی و آتشفشانی است . اوج دوباره ی سنگ های آتشفشانی پس از ائوسن میانی ، در این دوره زمانی بوده و پاره ای ذخایر مس پورفیری رگه ای ، در این دوره زمانی تشکیل شده است .

-         میوسن پسین – پلیوسن : بیشتر نفوذی های کوچک کم ژرفا می باشند و وابستگی ذخایر مس پورفیری با این توده های نفوذی کم ژرفا ، به درستی شناخته نشده است ، اما به نظر می رسد که بیشتر ذخایر مس پورفیری به این توده ها وابسته باشد . بررسی تحقیقاتی – اکتشافی بر روی این گونه توده ها می تواند در اکتشاف مس و طلا کمک شایانی نماید .

پراکندگی و ارزیابی ذخایر مس ایران

بر پایه ی نقشه ی پراکندگی کانسارهای مس ایران و مقایسه ی آن ها با نقشه های سنگ های ماگمایی 1:2500000 ( آقانباتی – 1370 ) و 1:1000000 ( امامی – 1372 ) ، می توان ذخایر مس ایران را به شکل زیر زون بندی کرد :

1.    ارومیه – دختر که خود از نظر ذخایر مس به بخش جنوبی ( ناحیه ی کرمان ) ، مرکزی ( انارک – کاشان ) و شمالی قابل تقسیم است .

2.    زون البرز باختری ( محور طالقان – تارم – هشتجین )

3.    زون سبلان ( باختر اردبیل – ناحیه اهر – جلفا )

4.    زون کویر – سبزوار ( بینالود و تکنار )

5.    زون لوت

6.    زون مکران

1 . زون ارومیه – دختر : سنگ های جای گرفته در زون ماگمایی ارومیه – دختر ، به گونه ای شاخص ، ترکیبی از دیوریت تا گرانو دیوریت و گرانیت و سنی از ائوسن تا پلیوسن دارند . در مورد خواستگاه این سنگ ها اتفاق نظری وجود ندارد . گروهی از پژوهشگران آن را کمان ماگمایی و گروهی دیگر کافت و دسته ای نیز آن را کمان جزیره ای می دانند . در مورد کانی سازی مس در این زون باید گفت : تنها قسمت جنوبی این زون ( ناحیه کرمان ) از نظر کانی سازی مس پرمایه است . بخش شمالی و مرکزی آن در این راستا نمود چندانی ندارند . در حقیقت ناحیه کرمان خود یک کمربند مس دار با درازای حدود 600 کیلومتر و پهنای 70 – 40 کیلومتر با روند شمال باختری –  جنوب خاوری تشکیل می دهد که از دهج و شهر بابک شروع و تا ناحیه بزمان ادامه می یابد . در این کمربند ، بیش از 300 کانسار و نشانه معدنی مس شناخته شده که بیش از 20 مورد آن ها ، شواهدی از مس پورفیری نشان می دهد . البته قابل توجه است که در زون ارومیه – دختر ، از جنوب به سمت شمال از فراوانی کانسارهای مس کاسته می شود و مواد معدنی دیگری مانند آهن ، سرب وروی فراوانتر می شوند .

2 . محور طالقان – تارم – هشتجین : در ناحیه تارم ، ذخایر زیادی از مس وجود دارد . همه ی این کانسارها و نشانه ها ی معدنی ناحیه تارم در پیوند با سنگ های آتشفشانی ( بیشتر آندزیت ) ائوسن و به ویژه توده های نفوذی تونالیتی تا گرانیتی ائوسن است . این سنگ ها در ناحیه ی تارم در مقایسه با طالقان و هشتجین ، بیشتر ناهنجاری هایی ازمس نشان می دهند .

توده های نفوذی گرانیتی منطقه تارم از نوع گرانیت تیپ کردیلرایی است که با کانی سازی گسترده ی آهن و مس همراه است . در منطقه طالقان همراه با مونزونیت ها و سنگ های آتشفشانی (به ویژه تراکیت ها ) که گرایش آلکالن دارند ، تعدادی کانسار و نشانه ای معدنی می وجود دارد که بیشتر کانی های مس آن ها از نوع کربناتی است به طور مثال کانسار پراچان .

3 . زون سبلان ( ناحیه اهر – جلفا ) : ناحیه اهر را ازنظرساختاری و کانی سازی مس می توان ناحیه مس دار سبلان نامید که از نظر کانی سازی مس بسیار در خور توجه است و کانسارهای بسیاری را در خود جای داده است . دنباله این منطقه در شمال ، کانسارهای مس و مولیبدن ارمنستان را تشکیل داده است .

کانی سازی مس ناحیه اهر یا به طور کلی سبلان ، دارای خواستگاه ماگمایی است که به شکل های مختلفی کانسارها و نشانه ی معدنی مس را تشکیل داده اند . به طور کلی ، ذخایر مس ناحیه اهر را می توان از نظر شکل و نوع کانی سازی به دو دسته تقسیم کرد :

الف . کانسارهای مس پورفیری که به آن ها کانسارهای مس مولیبدن دار نیز می توان گفت ، مانند کانسارهای مس سونگون و کانسار مس طلای مسجد داغی و شاید مس پورفیری کم عیار کیقال .

ب . کانسارهای مس رگه ای و اسکارنی . برخی از این کانسارها طلا نیز دارند مانند کانسار مزرعه ، بار ملک ، قره چیلر ، انجرد و زند آباد .

4 . زون کویر - سبزوار : این منطقه که در شمال گسل درونه ، جنوب گسل میامی و جنوب کوه های بینالود قرار دارد و تا منطقه سر کویر سمنان نیز ادامه می یابد دارای تعدادی کانسار و نشانه معدنی مس همراه با سنگ های آتشفشانی ترشیاری می باشد . این کانسارها بیشتر از نوع مس رگه ای همراه سنگ های آتشفشانی آندزیتی و بازالتی و یا توده های نفوذی کوچک است مانند کانسارهای مس عباس آباد .

5 . زون لوت : در منطقه لوت ، همراه با سنگ های آتشفشانی ترشیاری ، تعداد نسبتا زیادی کانسار و نشانه ی معدنی مس شناخته شده است این کانسارها ، بیشتر با سنگ های آتشفشانی آندزیتی زون لوت در پیوند هستند که مهم ترین آن ها کانسار مس قلعه زری است .

6 . زون مکران : در شمال غربی منطقه ی مکران و در جنوب و جنوب غربی منطقه جازموریان ، نواری از کانی سازی مس دیده می شود که این نوار ، روند شمال غربی – جنوب شرقی دارد . البته این نوار در شمال غرب مختار آباد ، روند شرقی – غربی دارد ولی به منطقه فاریاب که می رسد ، روند آن شمال غربی – جنوب شرقی می شود . در این نوار کانی سازی که با سنگ های فلیشی و مجموعه های آتشفشانی - آندزیتی همراه است ، بیش از 50 نشانه ی معدنی مس شناخته شده است که تا کنون کارهای اکتشافی تفصیلی بر روی هیچ کدام از آن ها انجام نشده است . شواهد زمین شناسی نشان از آن دارد که پاره ای از این کانسارها می توانند منشأ سولفید توده ای داشته باشند .

برتری های نسبی ذخایر مس ایران

ذخایر مس ایران دارای برتری های زیر است :

1.    عیار ذخیره مس پورفیری شناخته شده  - که مجموع ذخایر مس آن ها به بیش از 2 میلیارد تن می رسد – بالای 65/0 درصد است .

2.    در همه کانسارهای مس پورفیری شناخته شده ایران ، افزون بر مس ، عناصر طلا ، مولیبدن و گاه نقره وجود دارد که همگام با استحصال مس قابل دست یابی است . این عناصر ، ارزش اقتصادی ذخایر مس را بالا می برند . برای مثال کانسار مس سرچشمه با ذخیره ی حدود یک میلیارد تن کانسنگ با عیار حدود 7/0 درصد ، دارای ppm 300 مولیبدن ، ppm  270 طلا و ppm 09/3 نقره است ، همچنین کانسار مس سونگون با ذخیره ی بالای یک میلیارد تن کانسنگ مس با عیار حدود 7/0 درصد ، دارای بیش از ppm 50 مولیبدن است .

3.    ذخایر مس رگه ای ایران هرچند از نظر ذخیره مانند اغلب ذخایر مس رگه ای دنیا بزرگ نیستند ، ولی در ایران در اغلب مناطق که این ذخایر وجود دارد ، در هر ناحیه مس دار چند کانسار رگه ای نزدیک به هم وجود دارد که در مجموع ذخیره ی قابل ملاحظه ای دارند و می توانند منبع تغذیه کننده ی یک کارخانه نسبتا بزرگ را فراهم کنند .

کانسنگ های مس رگه ای ایران ، اغلب دارای طلا هستند و در پاره ای از آن ها عیار طلا در کنسانتره به ppm 10 می رسد . برای نمونه کانسنگ مس خلیفه لو در منطقه ی تارم ، کانسار مس مزرعه و انجرد در منطقه ی اهر ، کانسار مس بایچه باغ در منطقه ی تکاب ، کانسار مس قلعه زری در جنوب بیرجند و غیره .

 

4.    کانسارها و نشانه های معدنی مس ایران با وجود پراکندگی نسبتا زیاد ، ویژگی های اکتشافی یکسانی را نشان می دهند برخی ازاین ویژگی ها به شرح زیر است :

-         به جز تعدادی اندک ، بیشترذخایر مس ایران دارای سنگ میزبان آتشفشانی با ترکیبی ازآندزیت تا داسیت و یا توده های نفوذی معادل می باشند که سنی از ائوسن تا میوسن – پلیوسن دارند .

-         ذخایر مس ایران در ناحیه های مشخص با ویژگی های مشترک زمین شناسی قرار دارند .

-         از نظر ( پاراژنز ) اغلب کانسنگ های مس ایران ، شباهت زیادی دارند ومناطق معدنی مس را می توان اغلب زون های مس دار معرفی کرد و درباره ی بزرگی و چگونگی کانی سازی قضاوت مشترکی برای هر منطقه ی مس دار ارائه داد .

-         برپایه ی مطالعات ، پاراژنز کانه ای و بررسی های میانبارهای سیال ذخایر مس ایران ، در گستره ی دمایی بین 400 – 150 درجه سانتی گراد تشکیل شده اند .

-         بیشتر محدوده های معدنی مس ، دگرسانی های شاخص و نسبتا مشابهی دارند که با مطالعات عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای قابل تشخیص است .

5.    انرژی برق که از نیازهای استراتژیک تولید مس است ، در ایران در مقایسه با دیگر کشورهای تولید کننده ی مس ، ارزان بوده و تولید آن به شدت در حال افزایش است .

6.    در ایران ، هرچند میزان تولید مس در مقایسه با ذخایر آن ها بسیار کم است ، ولی کسانی که دارای دانش فرآوری ، استحصال و غیره می باشند ، نسبتا فراوان هستند .

توزيع كانسارهاي مس در ايران  

منابع

محمدحسن کریم پور – سعید سعادت – زمین شناسی اقتصادی کاربردی

فصلنامه سنگ و معدن – بخش خصوصی معادن و صنایع معدنی ایران

معدن و معدنکاری در ایران –

پیشنهادات

-        حدود2000 کیلومتر از کمربند جهانی مس ( آلپ – هیمالیا ) از ایران می گذرد که از شمال غرب ( آذربایجان ) تا جنوب  شرق ( سیستان و بلوچستان ) ادامه دارد ، که این ذخایر حدود 5/3 درصد ذخایر جهانی مس را در ایران تشکیل داده اند ؛ در حالی که این کمربند یکی از نوارهای مس دار ایران نیست و در کشور ما به جز این نوار ، کمربند دیگری مانند نوار سمنان – سبزوار  و جنوب خراسان نیز وجود دارد که با بررسی های سیستماتیک و اکتشاف این گونه کانسارها میزان ذخایر ایران به حدود 9 درصد ذخایر مس در جهان خواهد رسید .

-        همانگونه که گفته شد ایران از نادر کشورهاست که امید اکتشاف ذخایر پورفیری دیگر در آن وجود دارد انتظار می رود با پیگیری منظم و مدل سازی ذخایر اکتشاف شده و مقایسه آن ها در زون های مس دار ایران و مقایسه با ذخایر پورفیری  جهان که دارای ویژگی های ژئودینامیکی و پترولوژیکی مشابه هستند به ذخایر با ارزش دیگری دست یافت .


مطالب مشابه :


ورزقان و منابع معدني در بررسي علمي آن

غربی در شمال شهرستان از طریق شمال آذربایجان به البرز می متالوژنی این منطقه




زمین شناسی مس

در بهترین شرایط متالوژنی آلپ در اروپای غربی شروع شده و پس از البرز باختری




کمربندهای پرخطر ایران را بشناسید

دانشجويان و دانش‌آموختگان زمين‌شناسي - کمربندهای پرخطر ایران را بشناسید - این وبلاگ متعلق




برچسب :