موزه های کازرون

سبزنیوز: استان فارس بیش از 16 موزه اعم از تخصصی، جامع و عمومی داراست. بخواهیم موزه ها را با پتانسیل غنی استان ارزیابی کنیم مشخص میشود که از لحاظ کمیت و کیفیت موزه های فارس ضعیف عمل شده. موزه های استان فارس اکثرا در سه شهر شیراز، کازرون و مرودشت متمرکز شده است. شهر شیراز با 12 موزه از لحاظ کمیت در رتبه نسبتا خوب کشوری قرار گرفته که مهمترین آنها میتوان به موزه پارس، موزه عفیف آباد، موزه نارنجستان، موزه گنجینه تاریخ فارس و ... اشاره کرد. بعد آن نیز کازرون با 3 موزه – موزه بیشاپور، موزه جامع مردم شناسی کازرون و موزه مردم شناسی دوان و یک موزه به نام موزه تخت جمشید در مرودشت از جمله موزه های این استان اند.

کازرون با بیش از 250 اثر تاریخی شناخته شده و ثبت شده در فهرست آثار ملی – عمدتا مربوط به دودمان پرافتخار ساسانیان- بعد از شهرستان شیراز دومین شهر از لحاظ تعدّد اثر تاریخی ثبت شده در فارس است حتی برخی منابع کازرون را گرانبها ترین شهر ایران با توجه به وسعت حدودا 4000 کیلومترمربعی از این حیث می دانند. آوردن این پیش مطلب در این مجال نشان از پتانسیل غنی کازرون می دهد که می طلبد در کازرون به موضوع  موزه، حتی موزه های تخصصی توجه خاصی و شگرفی شود کمااینکه طی سالهای اخیر وعده های زیادی در باب ایجاد موزه های مختلفی با نامهای موزه کتیبه (سنگ)، موزه طبیعی پریشان، موزه سلمان فارسی و ... برای کازرون داده شده که مهمترین و مستعدترین آن موزه سنگ یا همان موزه کتیبه است و در صورت ایجاد آن می توان سرنوشت کتیبه های تاریخی سرگردان و رها شده در جای جای شهرستان و حتی سنگ های انتقال داده شده به موزه های شیراز و تهران که متعلق به منطقه کازرون هستند سروسامان داد.

وضعیت نامناسب نگهداری از کتیبه و سنگ قبرهای تاریخی در کازرون

موزه های فعلی کازرون:

موزه ساسانی (بیشاپور):

ضرورت تشکیل موزه‌ای متناسب با ارزش‌های عصر ساسانی در مجموعه‌ای به همین نام که قدمت آن به سال ۲۶۰ میلادی می‌رسد، در سال  ۱۳۱۷ خورشیدی توسط پروفسور گیرشمن مطرح شده بود اما امروز ساختمان این موزه از دو بخش تشکیل شده؛ بخشی متشکل از یک سالن بزرگ به مساحت ۹۱ متر مربع و بخش دیگر که خود یک بنای تاریخی محسوب می‌شود. این موزه در سال ۱۳۱۷ پایه ریزی شده و بعدها به عنوان مقر هیأت حفاری مورد استفاده قرار گرفت. هم اکنون اشیای موجود در موزه شامل قطعاتی از موزائیک‌های ایوان موزائیک و گچبری‌های کاخ‌ها، سنگ‌های حجاری شده، مجسمه ها، سردیس ها، کوزه و سفال‌های عصر ساسانی و دوره اسلامی مجموعه تاریخی بیشاپور منطقه کازرون است که طی بیش از ۱۰ فصل کاوش در قسمت‌های مختلف به دست آمده است. به جرات میتوان گفت موزه تخصصی بیشاپور از موزه های آبرودار استان فارس بوده و خواهد بود اگر توجه ویژه و بیشتر به آن شود چرا که فضای کنونی موزه به هیچ وجه جوابگو حجم بالای آثار یافته شده بیشاپور نیست و بسیاری از اشیاء تاریخی در شرایطی بسیار بد و بیرون از فضای موزه نگهداری می شود همچنین با توجه به کاوش های پیشرو در محوطه های باستانی کازرون مکانی استاندارد و با وسعت بزرگی برای نگهداری از آنها وجود ندارد و اکنون نیز بسیاری از اشیا و آثار نفیس کشف شده در کازرون دهه های گذشته بعلت نبود جا و مکان اختصاصی به موزه های شیراز، تهران و حتی به صورت غیرقانونی به موزه لوور پاریس برده شده است، و لازم است از مسئولین شهرستان درخواست بشود با پیگیری متناوب فضایی ایجاد شود تا دستگاه های دیپلماسی و قضایی جمهوری اسلامی ایران برای بازگشت آن گنجینه های تاریخی کازرون از جمله موزاییک تابلوها که به صورت غیرقانونی و با استدلال های عهد غارتگری قبل از انقلاب به فرانسه برده شده بود، اقدام نمایند.

 

موزه مردم شناسی کازرون:

هدف از ساخت موزه مردم شناسی کازرون نمایش گذاشتن زندگی و فرهنگ غنی این شهر بوده و حقا از موزه های بنیه دار و پر پتانسیل در زمینه مردم شناسی در سطح استان فارس محسوب می شود. این موزه در خیابان دکتر شریعتی در پژوهشکده معلم قرار گرفته و در سال 1386 تاسیس شد. موزه مردم شناسی گوشه ای از فرهنگ مردم کازرون را در عرصه های مختلف زندگی درون اطاق ها و سرسرای مجموعه به نمایش گذاشته است. موزه مردم شناسی کازرون علیرغم نبود زیرساخت های گردشگری دائمی در کازرون بارها به تعطیلی کشیده شده است ولی باز الحمدلله تاکنون توانسته سرپا برقرار بماند.

 

موزه مردم شناسی دوان

موزه مردم شناسی دوان در سال 1389 استارت تاسیس آن در دهکده توریستی دوان زده شد این موزه باهمکاری خود مردم با فرهنگ دهکده توریستی دوان روی پا ایستاده است و هر چند این موزه کم و کاستیهای فراوانی دارد اما تماشا از آثار قدیمی و بازدید ابزارآلات زندگی مردم این روستا در حمام تاریخی روستا لذت خاصی به بازدیدکننده هدیه می دهد. دهکده توریستی و زیبای دوان در 9 کیلومتری شمال کازرون واقع گردیده است.

 

موزه هایی که برای ساخته شدن در کازرون حرفهای بسیاری دارند:

موزه کتیبه کازرون؛

موزه مشاهیر کازرون؛

موزه زیستگاه پریشان - برم - ارژن؛


مطالب مشابه :


√ تحلیل معماری موزه هنرهای معاصر تهران

تحلیل معماری موزه هنرهای معاصر تهران موزه هنرهای معاصر در ضلع شمالی بلوار کشاورز و غرب پارک




تحلیل معماری موزه هنرهای معاصر تهران

آری معــــــــــــماری - تحلیل معماری موزه هنرهای معاصر تهران - - آری معــــــــــــماری




تحلیل معماری موزه هنرهای معاصر تهران

آتلیه معماری - تحلیل معماری موزه هنرهای معاصر تهران - Research Center of Art & Architecture




موزه های کازرون

تحلیل سبزنيوز كازرون - موزه های کازرون - رهبرانقلاب: کازرون از لحاظ تاریخی و نشانه های عمیق




دانلود رایگان تحلیل موزه هنرهای معاصر تهران

در این پست با دانلود رایگان تحلیل موزه هنرهای معاصر تهران اثر کامران دیبا و نادر اردلان




تحلیل موزه هنر دنور

وبلاگ دانیال چهاردولی - تحلیل موزه هنر دنور - روزنوشت و مقالات و دانلود های مربوط به معماری




طراحی موزه برای نقد و تحلیل طرح 3

با عرض سلام و خسته نباشید.اول ترمه و بازار نقد و تحلیل داغ همه دارن دنبال موزه و گالری ایرانی




تحلیل نمونه های خارجی - گروه دانشکده هنر

تحلیل yapi kredi academy by taget در طبقه همکف گالری ها و موزه و بخشی از کلاسهای اموزشی و سالن




برچسب :