همایش کلوت ها- جشنواره شهداد استان کرمان

به نام خالق زیبائی ها

همایش کلوت ها- جشنواره شهداد استان کرمان

جمعه 27/8/1390 از کرمان تا کویر لوت حدود 125 کیلومتر.

در داخل شهر تاریخی کرمان در خیابان های اصلی در کنار ادارات، فرمانداری استانداری و شهرداری و پشت شیشه اکثر مغازه ها بَنرهای بزرگ و پوسترهای نصب کرده بودند در این برنامه خوب شناختن کویر لوت. کلوت ها و نشان دادن فرهنگ مردم منطقه همراه با موسیقی محلی و بازدید از کویر لوت. مسابقات پرواز با پارا گرایدر، موتورسواری، دوچرخه سواری، اسب سواری و جودوکاران و دیدن منطقه زیبای لوت، استانداری کرمان اعلام نموده بودند که حدود 3500 سواری برای پارکینگ جشنواره شهداد آماده پذیرائی از مهمانان عزیز در اقسا نقاط ایران را دارد و با تمام امکانات رفاهی- گروه کوه نوردان ما برای اینکه به ترافیک نخوریم و به این برنامه خوب و دیدنی لذت ببریم تصمیم گرفتیم زودتر از ساعت مقرر حرکت نمائیم لذا روز جمعه ساعت 30/4 دقیقه صبح عازم جشنواره شدیم. از روستای سیرچ[1] ترافیک سنگین تر شده این روستا با بافتی بسیار قدیمی و مردم آن بسیار مهمان نواز و دامدار و کشاورز هستند روستای سیرچ در داخل یک دره قرار گرفته و رودخانه ای از وسط آن در جریان بوده اطراف آن را کوه ها احاطه نموده است. بعد از پشت سرگذاشتن زیبائیهای سیرچ در کنار جاده نهر باریکی از آب زلال در جریان بوده که لطف و صفائی مخصوص داشت و خورشید با نور زرین خودش به درختان میوه که برگهای آنها طلائی بود زیبائی خاصی بخشیده بود با اینکه کوه ها عریان و بدون درخت بودند ولی هوازدگی و فرسایش بقدری آنها را زیبا نموده بود که حد نداشت و هر بیننده ای را مجذوب زیبائی خودش می کرد. و هر چه به شهداد نزدیک تر می شدیم. دیدن درختان نخل بر شادی ما می افزود.

در تمام این مسیر در هر چند کیلومتر چند سرباز ایستاده به دوراهی شهداد که رسیدیم گروهی امدادگر با آمبولانس ایستاده بودند تا برای مردم خدمات دهی نمایند.. توی این زمینهای کویری تپه های بلند و کوتاه با فاصله های نه چندان دور اما بسیار زیبا مشاهده می شد و روی اکثر تپه ها درختان کویری که مقاومت آنها در مقابل گرما زیاد است دیده می شد.

وارد صحرای شن شدیم به دوراهی نهبندان. و سمت راست به طرف روستای (ده سیف) رفتیم. به پارکینگ جشنواره رسیدیم و ماشین هایمان را پارک کردیم و  وارد کمپ اصلی شدیم. سه عدد چادر مشکی پشمی بختیاری (به هون) زده بودند که صنایع دستی چادر نشین ها و تعدادی از زنان با لباس محلی در حال پخت نان بودند و تعداد بیشماری کپرهائی از نخل خرما و حدود بیش از صدها چادر که مسافران از شب قبل در آنجا آمده و مستقر شده بودند بیشترین چادر مخصوص کوه نوردان استانها و شهرستانهای ایران و کرمان بودند.

و یک سالن سرپوشیده حدود 120 متر در 50 متر را صندلی چیده بودند و مهمانان در آن اسکان گرفته و نشسته بودند و یک سن مخصوص اجرای برنامه، عکاسان و فیلمبرداران زیادی و از طرف رسانه های تلویزیون خبرنگاران و با تمام امکانات در آنجا بودند.

مردم همه خوشححال بودند که در این کویر زیبای ایران زمین، روزی را بسرخواهند برد با تمام خاطرات شیرین خودشان.

ساعت 9 صبح بود که برنامه با تلاوت آیاتی از کتاب آسمانی آغاز شد. آنگاه مسئولین استان یکی بعد از دیگری سخنانی را ایراد نمودند. در این سخنان بیشتر به منظور معرفی شگفتی های «کویر» در محل کلوت های «بخش شهداد» و آشنایی مردم از نزدیک با فرهنگ دریا دلان «کویرنشین» آشنا نمایند.. آنگاه همه مردم خوب.

نهار را مهمان فرمانداری کل کرمان بودند و به نحو اَحسن پذیرائی شدند.

آنگاه مسابقات انواع ورزشها آغاز گردید در آنجا بیش از هزارها نفر به تماشای این جشنواره آمده بودند و تعدادی بیشماری راهی کلوت ها شدند. گروه ما از کمپ جشنواره بیرون آمده از دورراهی شهداد به سمت نهبندان 115 کیلومتر مسافت را طی کردیم.

و بجائی رسیدیم که زمین در زیر پایمان فقط ماسه بود ماسه های نرم و بادی که کوچکترین قلوه سنگ باندازه یک فندق دیده نمی شد... درآنجا زیبائی خاصی را انسان احساس می کرد به وجود خداوند لایزال که اینهمه زیبائی که در نوع خود بی نظیر بود با اینکه در آن شن زار زیبا نه برگی نه درختی نه یک حیوانی چهارپا نه یک حیوان خزنده ای نه یک مورچه نه یک مگس دیده نمی شد همه مردمی که در آنجا بودند با پای برهنه راه می رفتند. انگار در خانه خدا در کعبه هستند و می خواهند مناسک حج را بجا بیاورند به هیچ چیز فکر نمی کردند الی خداوند بزرگ گروه شروع کردند به راه پیمائی از میان کلوت حدود نزدیک 4 ساعت در میان شن ها پابرهنه راه رفتند که بسیار جالب و دیدنی بود:

 

 

 

 

دشت لوت «کلوت ها»

لوت[2]: به معنای برهنه، عریان زمین با آب و علف و کلمه دشت به معنی سرزمین هموار که در مقابل کوه به کار رفته است.

این دشت در شرق استان کرمان، شمال ارتفاعات، بارز شاهسواران و بزمان ارتفاعات جنوب بیرجند و محور رود شور نایبند محدوده بود.

در حدود 54 هزار کیلومتر مربع و خشک ترین بیابانهای جهان و بصورت بیضی شکل در امتداد شمالی و جنوبی می باشد.

و از نظر موقعیت جغرافیایی لوت با مختصات  تا  طول شرقی و  تا  عرض شمالی واقع است.

سیمای ظاهری دشت لوت براساس تصاویر ماهواره ای و عکس های هوائی و مطالعات زمین شناسی یکی از عجایب طبیعت و نوادر اشکال زمین ساختی است. بخش شمالی آن یک منطقه عارضه دار و پوشیده از سنگ های آتشفشانی در بخش جنوبی یک حوضه در حال فرونشینی می باشد.

لوت جنوبی حدود 000/30 کیلومتر مربع برآورد شده است. حد شمالی آن را می توان خط فرضی از پهنه بازالتی گندم بریان[3] نوسانات و مابین شب و روز در طی سال بسیار زیاد است. حداقل مطلق دما 5/7  درجه و حداکثر مطلق 5/44 درجه سانتیگراد بیان شده است.

وزش باد 120 روزه سیستان در افزایش درجه خشکی منطقه نقش بسیار مهمی دارد از پدیده های طبیعی که بر اثر وزش بادها در این چاله شکل گرفته اند می توان دشت لوت، کلوت ها، و کلوتک ها، یاردانگ ها، چاله های بادی، ریپل مارک، سیف، تپه های ماسه ای، مرتفع ترین هرم های ماسه ای جهان و ... اشاره کرد.

کلوت های بخش غربی یکی از زیباترین چشم اندازهای طبیعی برجسته دشت لوت در عین حال یکی از برجسته ترین اشکال پیکر آب و هوائی حداقل در نوع خود در دنیا به شمار می روند.

این کلوت های زیبا بوسیله دالان هائی از هم جدا شده اند. کلوت همان، یاردانگ است که بصورت پشته یا تپه می باشد.

این کلوت ها وسعتی معادل ده هزار کیلومتر مربع به عرض حدود 70 کیلومتر و طول تقریبی 150 کیلومتر از بخش غربی دشت لوت را می پوشانند.

عمق دالان ها به طور متوسط حدود 10 متر و گاهی تا 80 متر می رسد بستر دالان ها را ماسه های تیره رنگ می پوشانند. قشر گلی کلوت ها و ضخامت آنها از چند سانتیمتر تا حداکثر 10 سانتیمتر می باشد. دانشمندان پوشش گلی را یادگار دوره بارانی در لوت و وجود آنها را نشان دهنده عدم فعالیت فرآیند فرسایش آب بر سطح کلوت ها در حال حاضر می دانند.[4] در این برنامه زیبای بیادماندنی کوه نوردان زیادی از نقاط مختلف، از استانهای ایران شرکت داشتند باید متذکر شد باینکه کوه نوردان کوههائی هستند سربه فلک کشیده، استوار و راسخ صدیق و بزرگ، هم صحبتی با آنها شرف است، فراموشی آنان محال و دعا برایشان واجب، و روزی بود که تبلور عشق الهی و زیباترین معارفه تاریخ بعد از عید غدیرخم در این سرزمین خوب بخاطر دوستی مشترکمان.

شرکت کنندگان گروه افرا شهرستان تنکابن و مهمانان کرمانی ما:

آقایان مسعود حاجی زاده، امیرمسعود و سید آرش. سید ایمان روح الامینی

خانم فریبا روح الامینی، خانم مبینا حاجی زاده، شیرین و مینا نصودی و خانم یسنا میرزائی و شراره پیرا، افراسیاب نصودی

 

منابع:

1- فرهنگ معین جلد سوم

2- فرهنگ اصطلاحات جغرافیایی : عباس جعفری

3- سیری در جغرافیای استان کرمان، حسن کلانتری خاندانی.

 

 

انجمن کوه نوردی ایران

نمایندگی: گروه کوه نوردی افرا شهرستان تنکابن

محمد حسن (افراسیات) نصودی

 


۱-  از روستای سیرچ به شهداد 70 کیلومتر- سیرچ محل تولد آقای هوشنگ مرادی نویسنده قصه های مجیداست.

۲- فرهنگ معین جلد سوم ص 3642

۳- گندم بریان آن گونه که نامش مشهود است. منطقه ای است فوق العاده گرم بوده و در بعضی روزها و ماه های تیر و مرداد درجه حرارت به بالای 80 درجه هم می رسد در باب وجه تسمیه گندم بریان آورده اند اگر مقداری گندم در جلو حرارت آفتاب قرار دهیم در عرض مدت کمی بریان می شوند.

۴- میگویند شخصی درگذشته از بیرجند گاو و گندم از راه داخل بیابان لوت به شهداد می برده و از شهداد پرتقال و خرما خریداری به بیرجند حمل می نموده... در بین راه متوجه می شود یکی از گاوها در حال مرگ است لذا آن را از دیگر گاوهای سالم و زنده جدا کرده و در بیابان رها می نماید خدا می داند چند سال از این ماجرا گذشته بود و محققان دشت لوت به طور تصادفی به این گاو برخورد کرده و مشاهده نمودند که گاو همچون ماهی دودی خشک شده و بدن گاو کاملاً سالم مانده و امعاء و احشاء دردل گاو نپوسیده بلکه از شدت گرمی و خشکی هوا خشک شده است لذا می توان این منطقه وسیع از بیابان لوت را کره ماه ایران نامید زیرا در آن اصلاً حیات وجود ندارد.


مطالب مشابه :


سفر به کرمان-کویر شهداد اسفندماه 90

پس از طی مسافت 40 کیلومتر بودم تا اینکه به تهران کرمان 18800 + کرمان شهداد سواری




در حسرت کلوت‌ها

به نقشه‌ی توی موبایلم که نگاه کرده بودم مسافت کرمان تا شهداد را ۹۵کیلومتر زده بود.




مشهد به كرمان 905 كيلومتر

که در نتیجه فاصله فردوس تا مشهد مقدس۳۵۸ کیلومتر است و فاصله فردوس تا کرمان شهداد. مسیر




سفر لوت (6) : از کوههای سیرچ تا کویر شهداد

ماهان به کرمان طی می کردیم تا به نه مسافت زیادی آمده تا شهداد، غالبا




گزارش آفرود شناسايي مسير كوير شهداد به كرمان

از شهداد تا كمپ كويري حدود 15 دقيقه رسيده و پس از طي مسافت دو كيلومتر کرمان گروه




سفر لوت (2) : کرمان نامه - قسمت اول

یعنی قرار بود از نهبندان تا کرمان را که به شهداد و کلوت ها باید در مسافت حدود




همایش کلوت ها- جشنواره شهداد استان کرمان

همایش کلوت ها- جشنواره شهداد استان کرمان. جمعه 27/8/1390 از کرمان تا 115 کیلومتر مسافت




سفر لوت (1) : اندر ولایت قهستان

فاصله میان کرمان تا تازه تاسیس شهداد به نهبندان و دیگری مسافت دویست




صعود جوپار و بازدید از کویر لوت

11/2/92 توسط یکدستگاه خودرو پژو 405 متعلق به آقای بیژنی که پس از طی مسافت کرمان ملاقات تا




برچسب :