خلاصه نويسي و فيش برداري

فقط خلاصه نويسي و فيش برداري

جلوگيري از هدر رفتن زمان

آيا مي‌دانيد تفاوت افراد در قبول شدن آزمون كارشناسي ارشد در استفاده بهينه از زمان است و نه تفاوت‌هاي اندك ضريب هوشي. فاكتور زمان و سرعت مهمترين فاكتور قبولي در اين آزمون است. به اعتقاد كارشناسان امر آزمون كارشناسي ارشد براي پيشي افتادن از رقبا بايد از فاكتور زمان، حداكثر استفاده را به عمل آورد. اگر شما در طول روز فقط 2 ساعت را در مطالعه كردن از رقبا پيشي بگيريد درمدت 6 ماه 360 ساعت جلو افتاده‌ايد. اگر در هر ساعت فقط 10 نكته كليدي فيش برگ را مسلط شويد 3600 نكته كليدي را بيشتر فراگرفته‌ايد. اين در حاليست كه گاهي فقط زدن چند تست بيشتر سرنوشت شركت كنندگان در آزمون كارشناسي ارشد را تغيير داده است. فيش برگ‌ها با توجه به حمل راحت آنها هميشه مي‌تواند همراه شما باشد. لازم نيست در رفت و آمدهاي روزانه اتوبوس ،  مترو و حتي درپياده‌روها نگران گذر وقت باشيد و مضطرب از اينكه وقت گرانبهاي شما در حال سپري شدن است. بلكه هميشه تعدادي از برگها را همراه خود داريد. و سعي مي‌كنيد در زمان‌هاي تلف شده ضرب‌العجلي‌ براي خود قرار دهيد و تا رسيدن به مقصد حتما به تعدادي از فيش‌برگها مسلط شويد. دقت كنيد كه مديريت زمان (time management) كه يكي از اصول موفقيت در عصر حاضر است فقط با اجراي اين سيستم به مرحله اجرا درمي‌آيد.

 

يادگيري مداوم ودائمي       

چطور مي‌شود در دنياي پر ازدحام امروز كه وقت انسان‌ها براحتي تلف مي‌شود مديريت زمان داشت و بر لحظات و دقيقه‌هاي روز خود كنترل داشت. اين امر فقط در صورتي محتمل است كه بتوانيد مطالب علمي را براحتي در كيف خود قرار داده و آنها را جابجا كرده و هميشه دم دست داشته باشيد و يادگيري را به امري مداوم و دائمي تبديل كنيد كه اين فقط با اجراي سيستم فيش برگ ميسر است.

 

تحقق يادگيري در حد تسلط (mastery Learning)

Mastery Learing  چيست كه در عصر اطلاعات تا به اين اندازه سر و صدا بپا كرده است. مگر نه اين كه معني آن يادگيري در حد تسلّط است و اين را همه ميدانيم كه بايد ما نسبت به يك مطلب علمي Perception و درك بالا داشته باشيم تا به آن مطلب اشراف پيدا كنيم و مسلّط شويم. اما قضيه به اين سادگي نيست. قرائن نشان ميدهد كه اكثر شركت كنندگان در آزمونها مطالب درسي را به تعداد صفحات درسي در يك زمان چند ماهه به امتحان مانده تقسيم مي‌كنند مثلاً دو هزار صفحه را به 100 روز مانده به امتحان تقسيم مي‌كنند و فكر مي‌كنند اگر روزي 20 صفحه مطالعه كنند در آزمون كارشناسي ارشد موفق خواهند شد. غافل از اينكه اگر 4 برابر وقت خود را براي مرور باقي نگذارند بسياري از مطالب مطالعه شده فراموش مي‌شود و اين هم عملاً ممكن نيست. مطالب درسي بسيار حجيم است و در ظاهر شما چندان متوجه حجم درسها نمي‌شويد چرا كه ظاهراً حجم مطلب روزي بيشتر از 20 صفحه نيست! اما وقتي هر روز مي‌گذرد متوجه مي‌شويد مطالب قبلي دارند فراموش مي‌شوند و برنامه شما هر روز سنگين‌تر مي‌شود لذا فردي كه فارغ‌التحصيل دانشگاه است اصلا نبايد به اين اميد باشد كه بتواند مطالب كتابهاي دانشگاهي مطالعه شده را براي آزمون كارشناسي ارشد بخواند. مطالب را به صورت پايه‌اي و basic خواندن فقط مال زمان دانشجويي است و خاص سيستم دانشگاهي.

براي آماده شدن اين آزمون بايد فقط نكات كليدي مطالعه شود. نگران مطالب خوانده نشده نباشيد. مغز مكانيسم بسيار زيبايي دارد كه اساس يادگيري ما براساس آن است و آن مكانيسم association يا تداعي معاني است. كافي است يك نكته كليدي را مطالعه كنيد بدون اينكه مطالب ديگر متصل به آن را مطالعه كنيد خود مغز آنها را تداعي مي‌كند. فرايند ذهني بسيار سريعتر از فرايند جسمي است. فرآيند جسمي امري خستگي آور است مثلا در مطالعه چشم و كمر و اعضاي ما سريعاً خسته مي‌شوند ولي در فرايند ذهني سرعت بسان سرعت نور است. بسياري از نكات نزديك به آن مطلب كليدي به سرعت تداعي مي‌شوند بدون اينكه بر شما خستگي جسمي مستولي ‌شود. لذا با مطالعه نكات كليدي و top شما بر موضوعات متعدّد مسلط خواهيد شد و با اعتماد به نفس وارد جلسه امتحان خواهيد شد. و نه با حسرت نخواندن آنهمه مطالب خط كشيده شده. مطالعه نكات كليدي فيش برگ دقيقاً براساس همين اصل پي ريزي شده است و تنها در زماني كوتاه بر نكات مهم و كليدي مسلط شده و نكات فرعي‌تر و كم اهميت‌تر را خود مغز براحتي تداعي خواهد كرد. غوغاي mastery Learning در عصر اطلاعات اين است: بجاي اينكه نكات غير مهم را بخوانيد و ذهن خود را خسته كنيد نكات مهم را بارها مرور كنيد و به آن مسلط شويد.

جلوگيري از خستگي مطالعه

مطالب فيش برگها به صورت سوال و جواب است لذا فكر دائماً به تكاپو واداشته مي‌شود. مطالب به صورت تئوري محض نيست. دائماً بايد دست خود را روي سوال بگذاريد و به آن پاسخ دهيد. حال مي‌خواهد بار اول باشد و يا بار چندم. مهم اين است كه بار اول سريع به جواب نمي‌رسيد و منتظر پاسخ هستيد كه آيا درست جواب داده‌ايد يا خير. براي مرورهاي بعدي موضوع جالب‌تر مي‌شود چون يك بار آن را خوانده‌ايد و كنجكاو هستيد كه نسبت به مطلبي كه قبلاً يكبار آن را خوانده‌ايد جواب درست بدهيد. اين روش با سيستم سنتي بسيار متفاوت است. در سيستم سنتي فرد هيچوقت نميداند مطالب را ياد گرفته است يا نه. چون مطالب كاملاً يكنواخت و يك نهج است. لذا دائماً بايد براي او آزمونهاي متعدد برگزار كنند تا او را محك بزنند. تا اگر ضعف دارد متوجه آن ضعف‌ها بشود. اين در حاليست كه اگر فرد در آزمونهاي بعمل آمده نمره خوبي نياورد اعتماد بنفس او كاهش مي‌يابد. برعكس سيستم فيش برگ با سيستم پاداش و مثبت گرايي مرتبط است. امروزه بسياري از دانشمندان، يادگيري را يك بازي كودكانه مي‌دانند. پس چرا براي بعضي از ما يادگيري اينقدر سخت و طاقت فرساست. زيرا با سيستم سنتي مطالعه مي‌كرديم و با اجراي سيستم فيش برگ بيگانه بوديم. با اجراي سيستم فيش‌برگ يادگيري ما به يك بازي سرگرم كننده و لذت بخش تبديل مي‌شود . اين نكته اهميت ندارد كه مطلبي كه ياد گرفته مي‌شود چيست و چقدر سخت است. مهم اين است كه روش يادگيري ما روش درست و با صرفه زماني بالا باشد كه در عين حال فرد را دچار خستگي نكند. در سيستم فيش برگ فرد مشغول بازي سرگرم كننده و لذت بخشي مي‌شود كه با بالا رفتن قدرت تمركز ذهن طي اين فرايند قدرت يادگيري افزايش مي يابد .

 

اجراي سيستم تكرار فاصله دار يا Spaced repetition

آيا ديده‌ايد بعضي‌ها يك لغت انگليسي و ترجمه‌اش را اينقدر پشت سر هم تكرار مي‌كنند تا معني آن لغت حفظ شود. اما اين روش چندان مورد تأئيد نيست. اين كار شايد فقط به اين درد بخورد كه آن مطلب همان لحظه فراموش نشود تا به كاغذ منتقل شود. روش صحيح حفظ يك مطلب آن است كه بين تكرارها يك سير منطقي فاصله باشد كه بعضي آن را فواصل يك ساعت، يك روز، يك هفته، يك ماه، و چهار ماه مي‌دانند. اما اجراي سيستم فيش برگ تمام اين وسواس و نگراني‌ها را رفع مي‌كند . دقت كنيد كه كه زياد خواندن و تكرار فراوان در يك دوره كوتاه سودي ندارد و اگر همان درس به همان روش در طول فاصله‌هاي زماني بيشتري چند بار تكرار شود بيشتر در ذهن نقش خواهد بست استفاده از اين اصل باعث مي‌شود تا اطلاعات ضمن به خاطر سپاري در ذهن همزمان مورد ارزيابي و بررسي مجدد نيز قرار گرفته و در واقع با اين كار عملاً اطلاعات با زحمت كمتر و به صورت دائمي‌تر به حافظه بلند مدت سپرده مي‌شوند. بعضي‌ها معتقدند بيهود مررور كردن نكاتي كه بلد هستيد مثل پيچ گوشتي فرو كردن در مغز، مخل نظام يادگيري است. در سيستم سنتي شما وقتي براي مرور برمي‌گرديد همه مطالب را دوباره با هم مي‌خوانيد در حاليكه در اجراي سيستم فيش برگ، برگهايي كه يادگرفته‌ايد از سيستم خارج مي‌شوند.

 

علمي‌ترين روش انتقال اطلاعات از حافظه كوتاه مدت به دراز مدت

هر نكته و مطلبي كه براي اولين بار خوانده مي‌شود ابتدا وارد Short term memory يا همان حافظه كوتاه مدت مي‌شود. اما براي آمادگي آزمون شما نياز داريد اين مطلب را وارد long term memory يا حافظه دراز مدت خود كنيد. اگر اين كار را انجام ندهيد و بعد از مدتي دوباره همان مطلب را بخوانيد مجدداً مجبور هستيد همان force و نيروي اوليه و يا همان سطح awareness يا آگاهي بالاي خود را بكار اندازيد تا مجدداً وارد همان حافظه كوتاه مدت خود كنيد و اين با توجه به محدوديت زمان به صلاح شما نيست. اگر با يك روش ساده آن مطلب وارد حافظه دراز مدت ‌شود براي هميشه در ذهن شما باقي مي‌ماند و مرور نزديك امتحان فقط جنبه در دسترس قرار گرفتن بيشتر آن مطلب جهت سرعت بيشتر درجواب تست‌ها خواهد بود.

 

 

 افزايش توانايي و پيشرفت حافظه

اين مطلب از اهميت زيادي برخوردار است كه توانايي‌هاي حافظه و هوشي افراد قابل ارتقاء و پيشرفت هستند همانطور كه قدرتهاي ذهني نوع انسان در طول تاريخ به تبع پيچيده‌تر شدن اطلاعات افزايش يافته است. استفاده از اين سيستم در واقع به تبع افزايش تمركز ذهني كه ايجاد مي‌كند و همچنين فعاليت ذهني استاندارد و هدايت شده‌اي كه براي حافظه بوجود مي‌آورد باعث افزايش توانايي‌هاي حافظه مي‌گردد.

 

 

يگانه مسير جلوگيري از فراموشي

پديده فراموشي نتيجه نقص در به حافظه سپردن نيست بلكه بيشتر ناشي از طريقه نادرست طبقه‌بندي و اختلال در سيستم كاري و ثبت صحيح مطالب است. يادگيري قوانين مطالعه ما را به اين نتيجه مي‌رساند كه يادگيري چيزي نيست به جز مبارزه بر ضد موانعي كه در مقابل يادگيري وجود دارند. حال پرسش اين است كه چگونه مي‌توان تا سر حد امكان، منطقي و با ذخيره وقت بخوانيم و مانع از ايجاد عامل فراموشي شويم. پيوستگي مطالعه، تقويت حافظه و انتقال علمي اطلاعات به حافظه دراز مدت در سيستم فيش برگ كاملترين مجموعه را در جهت جلوگيري از فراموشي به وجود مي‌آورند.

 

علم حامل شماست نه شما حامل علم

آيا مي‌دانيد فلسفه توليد كامپيوترهاي قابل حمل (notebook) اين است كه انسان بتواند در حجم كمتر مطالب بيشتري را همراه داشته باشد. البته منظور ما آوردن يك مثال بود. در مطالعه با سيستم سنتي فرد براي اينكه از زمان خود بهره‌ بيشتري ببرد مجبور است كتابهاي رفرانس با قطر زياد را در رفت و آمدها با خود حمل كند كه با توجه به خستگي جسمي ناشي از حمل كتابهاي سنگين اين امر مقدور نمي‌شود. آيا ديده‌ايد بعضي با حمل كتابهاي سنگين چه فشاري را متحمل مي‌شوند. در حاليكه اين علم است كه حامل و نگهدار انسان از جهل و افكار بيهوده است، نه انسان حمل كننده علم. از طرفي انسان تمايل دارد بعلت يكنواختي محيط منزل يا كتابخانه در فضاهاي عمومي مثل پاركها و يا حتي رفت و آمدها با توجه به كمبود وقت به مطالعه ادامه دهد و اين مهم با حمل كردن كتابهاي سنگين عملي نيست. كافي است كه تعدادي از فيش‌برگها را همراه داشته و در واقع به زمان و حافظه و شكل يادگيري خود تسلط كامل پيد ا كنيد.

 

پيشرفت آشكار در هر لحظه

در اين روش فرد مانند جزوه و كتاب از اطلاعات و نكات آموخته نشده به راحتي و بدون آنكه آنها را درك كند رد نمي‌شود فقط كسي كه خودش را به اندازه كافي ستايش مي‌كند مي‌‌تواند به پيشرفت خود اطمينان داشته باشد. وقتي فرد با ارتقاء هر مرحله موفقيت آميز يادگيري خود را تشويق مي‌كند اين احساس را خواهد داشت كه به يك وضعيت مطلوب رسيده است و اين نتيجه يك نوع آگاهي و غرور شخصي است كه بسيار ثمربخش خواهد بود و اين يعني مشاهده پيشرفت آشكار در هر لحظه در كنار جلوگيري از خستگي مطالعه.

 به نقل از کلوب کارشناسی ارشد


مطالب مشابه :


روش مطالعه

دبیرستان شاهد ناحیه 2 یزد - روش مطالعه - فيش برداري فيش قطعه كاغذ سفيدي است كه روي آن مطالبي




روش درس خواندن دانش آموزان رشته ریاضی برای کنکور

کاربرد روش هاي مطالعه در تک تک بر روي اين فيش ها مي توانيد معاني اصطلاحات و واژه ها و




روش مطالعه در تك‌تك دروس كنكور

کنکوریها - روش مطالعه در تك‌تك دروس كنكور - آموزش -مشاوره-تست-نمونه سوال - کنکوریها




روش مطالعه دروس ادبیات درکنکور

زبان و ادبیات فارسی دبیرستان - روش مطالعه دروس ادبیات درکنکور - موارد آموزشی زبان فارسی و




فیش برداری چیست ؟

فيش (fiche) واژه جنس فيش : چون مطالعه كنندگان و محققان با فيش ها مرتباً در تماس هستند و ضمناً




خلاصه نويسي و فيش برداري

بانك اطلاعات مهندسی مکانیک - خلاصه نويسي و فيش برداري - غایت زندگی در دانش و معرفت نیست. در




نحوه انجام روش تحقیق 8

مطالعه و فيش آداب مطالعه را که منجر به حداکثر صرفه جويي در زمان و امکانات مي شود را




روش تحقیق در علوم اجتماعی

قبل از هر گونه اقدامي براي انجام يك تحقيق مي‌بايد موضوع مورد مطالعه را از استفاده از فيش




مقايسه يک فيش تحقيقي با صفحات وان‌نوت

وان نوت - مقايسه يک فيش تحقيقي با صفحات وان‌نوت - راهنمای وان نوت برای محققان، کارمندان و




روشهای مطالعه

مدیریت آموزشی و مباحث پیرامون آن - روشهای مطالعه - آموزش و پرورش




برچسب :