راهکارهاي ارتقاي صنايع دستي در آذربايجان غربي

آذربایجان غربی با وجود قومیت های مختلف ، ایلات و عشایر و روستاهای متعدد ، از صنایع دستی هنرمندانه و با ارزشی برخوردار است.
دراین استان 60 رشته صنایع دستی بومی وجود دارد که فرش دستباف ، گلیم ، چوب ، سفال ، تذهیب و معرق از جمله مهمترین آنها هستند .
در این میان هر یک از شهرهای استان به صنعت خاصی شهره هستند بطوریکه برخی از صنایع مانند قالی بافی و گلیم بافی و جاجیم بافی تقریبا در تمام نقاط استان رواج دارد.
پولک دوزی یکی از هنرهای دستی زیبای شهرستان بوکان و مهاباد است و شاهین دژ و تکاب از نواحی عمده بافته های داری (قالی، گلیم، جاجیم و...) در استان محسوب می شود .
همچنین نوعی قلاب دوزی شبیه آن چه در شمال کشور بویژه رشت جریان دارد در مهاباد نیز رایج است اما شباهتی بین تولیدات این 2 شهر وجود ندارد.
بافتن برک (به طرز محلی)، بافتن شال کمر پشمی و باشلوق نیز از صنایع دستی شهر نقده محسوب می شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: ارزش ریالی صادرات ‌‌صنایع دستی این استان در سال گذشته 281 هزار و 234 دلار بوده است که اشیایی همچون مس، خاتم ،‌ معرق چوب، ‌مبلمان،‌ منبت و خراطی از این استان صادر می‌شوند.
آقای غنی زاده افزود: بیشترین میزان صادرات مربوط به صنعت مس و قلم‌زنی که ارزش ریالی صادرات این 2 قلم، 272 هزار و 16 دلار بوده است.
عشایر استان آذربایجان غربی از دیر باز در زمینه تولید صنایع دستی اشتغال داشته اند.
آنها باتوجه به نوع زندگی خود مجبور بودند وسایل زندگیشان را خود تولید نمایند. از بهترین صنایع دستی آنان باید به قالی، گلیم ، جاجیم، فرش، جوراب و کپن اشاره کرد که برخی از آنها شهرت جهانی دارند.
بنا به گفته مسئولان تنها سه هزار کارگاه صنایع دستی در مناطق عشایری آذربایجان غربی فعالیت می کنند که این تعداد گارگاه صنایع دستی هم اکنون 25 درصد از صنایع دستی استان را تولید و روانه بازار مصرف می کنند.
با وجود توانمندی بالایی که در استان در این عرصه وجود دارد برخی مشکلات در این حوزه موجب شده استان از تمام توان خود برای سود آوری در این زمینه بهره مند نباشد.
کارشناسان صنایع دستی در استان معتقدند که بالا بودن قیمت تمام شده صنایع که به دلیل بالا بودن هزینه تولید است ، عدم حمایت از صنعتگران و هنرمندان فعال در این عرصه، استقبال نکردن مردم از خرید صنایع دستی داخلی، نبود رغبت در میان جوانان برای فعالیت در این حوزه با وجود اشتغالزایی مطلوب در آن، همه از جمله مشکلاتی است که دامنگیر این حوزه در آذربایجان غربی است.
در این میان کارشناسان اقتصادی معتقدند که بیشترین حمایتی که می توان از صنعتگران در این حوزه کرد، تامین بازار فروش است که لازم است تا بخش خصوصی هم وارد این حوزه شود .
کارشناس میراث فرهنگی گفت: بازاریابی و بویژه بسته بندی تولیدات و آثار صنایع دستی و هنرهای سنتی استان راه گشای حل بسیاری از مشکلات این عرصه خواهد بود چرا که بسته بندی مطلوب و استاندارد، وسیله ارتباط ذهنی خریدار و فروشنده است و موجب افزایش رغبت مشتریان برای خرید خواهد بود.
آقای برزگرافزود: برگزاری نمایشگاه های متعدد داخلی و خارجی راه حل مناسبی برای در آمدزایی برای فعالان حوزه صنایع دستی است.
او گفت: نبود نمایشگاه فروش صنایع دستی به صورت دائم در استان ، موجی می گردد تا محصولات هنرمندان بر روی هم انباشته گردد و از سوی دیگر این آثار تا برپایی یک نمایشگاه استانی یا شهرستانی ، ماهها در کارگاههای تولیدی و خانگی منتظر بمانند و خاک بخورند.
در این میان برگزاری نمایشگاه هایی در کشور های همجوار با استان آذربایجان غربی همواره تجربیات مناسبی را در زمینه سودآوری برای تولید کنندگان در پی داشته است.
معاون صنایع دستی استان آذربایجان غربی گفت: درآمد حاصل از محصولات تولیدی هنرمندان صنایع دستی آذربایجان غربی در نمایشگاه بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در اربیل عراق، در سال گذشته 60 هزار دلار بود.
آقای سپهر فرافزود: با توجه به کشش بازار مصرف عراق و تقاضای مردمی پیش بینی می شود در صورت تداوم این گونه نمایشگاه ها سهم صنایع دستی آذربایجان غربی در صادرات غیر نفتی کشور بیش از پیش افزایش داشته باشد.
در این میان با توجه به این که صنایع دستی سودآور است، بخش خصوصی با ورود و سرمایه گذاری در این عرصه می تواند موفق باشد و با کاربردی کردن صنایع دستی و قرار دادن آن در سبد خانوار، بازار متناسب و مطلوبی به دست آورد.
در این میان کمک های بانکی و اعطای وام به تلاشگران حوزه صنایع دستی می تواند پاره ای از مشکلات آنها را حل کند.
معاون صنایع دستی آذربایجان غربی افزود : 53 نفر از هنرمندان صنعتگر فعال در رشته مشاغل خانگی روستایی آذربایجان غربی پارسال برای دریافت تسهیلات بانکی معرفی شدند.
آقای سپهر فر افزود: این اقدام در راستای حمایت از صنعتگران و هنرمندان فعال در مشاغل خانگی روستایی و به منظور بهره مندی ایشان از امکانات بانکی انجام شده است و بیشترین افراد معرفی شده برای دریافت تسهیلات در رشته گلیم بافی فعال بودند.
وی افزود: این اقدام برای نخستین بار در استان انجام شد و هنرمندان رشته های گلیم بافی ، منبت ، سرمه دوزی ، سوزن دوزی و گلدوزی از این تسهیلات برخوردار شدند.
در آذربایجان غربی از سال گذشته تا کنون 162 نفر کارت شناسایی ، 9 نفر جواز تاسیس و 324 نفر پروانه تولید در رشته صنایع دستی مربوط به مشاغل خانگی روستایی دریافت کرده اندو طبق گفته آقای سپهر فر کسانی که دارای کارت تولیدی اند در این طرح از اولویت برخوردارند


مطالب مشابه :


9- مشاغل خانگي (گليم بافي)

زندگي - 9- مشاغل خانگي (گليم بافي) - علمي گليم بافي گليم بافي يكي از شاخه هاي قاليبافي مي باشد.




ثبت نام رشته های صنایع دستی در ترم بهار آغاز شد

معرق کاری ، منبت کاری ، سفالگری ، گلیم بافی ، رودوزیهای سنتی الحاقی ، باتیک ، تذهیب ، چرم




صنایع دستی:قاهان قالی‌بافی (1)

صنایع دستی:قاهان قالی‌بافی تولید بیشتر وام با و هاف ، زنجیره بافی ، گلیم




ورنی هنری فراموش شده

این هنر همراه با گلیم بافی در دست " از طریق پرداخت وام تسهیلات بانكی كم بهره، شناسایی




بررسی صنعت ورنی بافی در شهرستان اهر

و بعد از آن چله ها را با فاصله ۱۵ سانتیمتر از گلیم بافی سروته کار وام تسهیلات




ورنی‌بافی؛ هنر منحصر به فرد عشایر ارسباران

"ورنی" محصولی است میان گلیم و فرش که برای ورنی بافی خامه ها کلاف پرداخت وام تسهیلات




صنعت گليم‌بافي افتخار استان اردبيل

وي همچنين از ايجاد يک رديف اعتباري براي پرداخت وام به بافندگان را نام برد گلیم ومسند




ظرفيتهاي هنري ورني بافي آذربايجان شرقي ...

ورنی بافی یکی از شاخص هنر ورنی بافی قدمت همپای گلیم را ندارد و داشتند وام قرض الحسنه




فرش ترکمن ؛ اوج هنر و هویت ترکم

بانوی دیگری از بندرگز، کمبود وام شیرازه متصل در قالیهای ترکمنی به کار می رود و گلیم بافی




راهکارهاي ارتقاي صنايع دستي در آذربايجان غربي

روزنامه الکترونیکی آوای تکاب - راهکارهاي ارتقاي صنايع دستي در آذربايجان غربي - رسانه ای




برچسب :