زیباسازی شهری، ضرورت توسعه همگون شهر .

زیباسازی شهری، ضرورت توسعه همگون شهر -->

نویسنده: جابر دانش [1]

تغییرات جوامع شهری تا پیش از جریانات جهانی ناشی از انقلاب صنعتی، بسیار نامحسوس بوده و به تبع آن، کالبد شهرها نیز با دگرگونی قابل توجهی مواجه نبود. همگام با تغییرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، بافت‌های شهری نیز مواجه با تغییر شکل و شالوده گردید، چرا که شهر نیز همچون سایر پدیده‌های مصنوع و انسان‌ساخت در طول زمان دچار تغییر، تحول، رشد و توسعه می‌گردد.

این توسعه فرآیندی پویا و مداوم است که در طی آن محدوده‌های فیزیکی شهر و فضاهای کالبدی آن در جهت‌های عمودی و افقی، از حیث کمی‌و کیفی افزایش می‌یابد و البته اگر‌این روند سریع و بی‌برنامه باشد، به ترکیب فیزیکی مناسبی از فضاهای شهری نخواهد انجامید و سیستم‌های شهری را با مشکلات عدیده‌ای مواجه خواهد ساخت.
امروزه در اکثر شهرهای کشور می‌توان ردپایی از وقایع و دوره‌های تاریخی را مشاهده نمود.

از آنجایی که محله‌ها و بافت‌های یک شهر از امکانات و عوامل رشد مساوی در طول زمان برخوردار نبوده‌اند، تفاوت‌های آشکاری در سیمای شهرهادیده می‌شود. در حالی که شهر سالم و توسعه‌یافته، شهری است که در حین رشد، توسعه و‌ایجاد فضاهای جدید، ارتباط منطقی و منسجمی بین آن فضاها برقرار نموده و یکپارچگی و هویت شهر را حفظ و تقویت نماید

همچنین باید در نظر داشت که در طراحی و ساخت کالبد شهری و مجتمع‌های زیستی، توجه به مؤلفه‌هاي تأثيرگذار فرهنگي، جامعه‌شناختی و روان‌شناختي امري لازم و اجتناب‌ناپذير است، چرا كه با زندگي و نشاط جوامع انساني عجين شده‌اند. قواعد زيبايي‌شناختي نيز از اين مقوله‌اند. زيبايي در محيط‌هاي انسان ساخت، همواره خواست و آرمان همگان بوده و امروزه نيز ابعاد گوناگون آن توجه مديران شهري، متخصصان، صاحب‌نظران و شهروندان را به خود معطوف داشته است. 

عنوان «زيباسازي شهري» (1) در مورد جرياني تاريخي، فكري و عملي در طراحي شهري به كار مي‌رود كه از اواخر قرن نوزدهم با «نمايشگاه بين‌المللي كلمبيا»در شيكاگو آغاز شد.در طراحي‌هاي نخستمبتني بر زيباسازي شهري، تلاش مي‌شد تا كيفيت بصري و هنري محيط شهر با استفاده از عناصر و فضاهاي يادماني ارتقاء يابد.

 در كل نهضت زيباسازي شهري، اصول و روش‌هاي هنري را مبناي خلق محيط شهري قرار داده و از عناصر و فضاهايي يادماني، مانند محورها و خيابان‌هاي عريض، مستقيم و زيبا با نماهاي هماهنگ، نمادهاي متعدد در مياديني با پلان‌هاي هنري و همچنين ساختمان‌هاي عمومي كه همگي به صورت يادماني طراحي شده‌اند، استفاده مي‌كند (بحرینی، 1388). 

امروزه زيباسازي فرآيند آفرينش هنری و ارتقاء كيفيت زندگي در محيط شهري دانسته می‌شود كه هنرمند در آن، فرهنگ، ارزش‌ها و باورهاي جامعه را در معرض ديد عموم قرار داده و اسباب حظّ بصري و بهبود منظر پيش روي افراد را فراهم مي‌نمايد.

از اين ديدگاه، انواع هنرهاي تجسمي، آثار حجمي، نقاشي ديواري، گرافيك، تبليغات محيطي و مبلمان در فضاهاي شهري، علاوه بر انبساط خاطر شهروندان، مورد استفاده آنان نيز قرار مي‌گيرند. افزون بر آن، زيباسازي بر ارتقاء كيفيت محيط و فضاهاي عمومي تأكيد دارد تا تعامل اجتماعي را تسهيل كرده و هويت كالبدي شهر و هويت اجتماعي شهروندان را تحكيم بخشد. در اين راستا فرايند زيباسازي به ساماندهي، بهسازي و احياي اماكن، معابر، ميادين و يادمان‌هاي تاريخي و فرهنگي مي‌پردازد.

 

 

 

 



مطالب مشابه :


هنر گچ بری

بناهای ماندگار - هنر گچ بری - تنها راهی که به شکست می انجامد تلاش نکردن است ."کوروش کبیر"




امیر هوشنگ زند

صداهای ماندگار در تلويزيون از نماهاى نزديك بيشترى استفاده مى شود، كه بازيگر از قضيه بدش




انواع نماهای سبک نوین (رولسر - مینرال - کامپوزیت - شیشه فریم لس)

مناسب ترین راه برای نوسازی بناهای قدیمی و دادن جلوه ای جدید و ماندگار به آن، استفاده از




بازیگری در قاب

سکانس های ماندگار - Sequence; همچنين ظرافت هاي بازي در نماهاي گوناگون، شکلي کاملاً متفاوت




زیباسازی شهری، ضرورت توسعه همگون شهر .

يادماني، مانند محورها و خيابان‌هاي عريض، مستقيم و زيبا با نماهاي اردکان دیار ماندگار;




آلودگی منظر

محیط زیست ماندگار. از تركيب پنجره ها و ديوارهاست كه شكل و تركيب اوليه نماهاي شهري زاده مي




برچسب :