شخصیتهای معروف استان اردبیل

آيت الله مقدس اردبيلي :<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

متوفي سال 993 هجري قمري ماه صفر در نجف اشرف واقع شده كه قبر شريفش در ايوان طلاي حضرت علي (ع) معروف است . ايشان از فقهاي نامدار شيعه و يكي از مفاخر ارزشمند اماميه در قرن دهم هجري ميباشد. پس از شهادت شهيد ثاني (ره) مقدس اردبيلي بود كه مرجعيت و زعامت تامه شيعه را به عهده گرفت . مقدس اردبيلي از خود آثار و تأليفات گرانبهائي به يادگار گذاشته است كه از مهمترين آنها عبارتند از : زبدة البيان في براهين آيات الاحكام ـ اثبات الواجب استيناس المعنويه ـ حاشيه شرح تجريد قوشچي ـ حاشيه شرح مختصر الاصول عضدي ـ الخراجيه ـ مجمع الفائده و البراهين في شرح ارشاد الاذهان ـ حديقة الشيعه و چندين مورد ديگر ...

آيت الله عبدالكريم موسوي اردبيلي :

در تاريخ 1304 در شهر اردبيل متولد شد . تحصيلات خود را از شش سالگي با ورود به مكتب آغاز كرد . در تاريخ 1319 به قصد ادامه تحصيل در دروس حوزوي وارد مدرسه علوم ديني اردبيل شدند . در سال 1322 به قصد تكميل تحصيلات حوزوي به قم مهاجرت كردند . در سال 1324 از قم به نجف اشرف رفتند و پس از فراگيري دروس حوزوي در سال 1327 به قم بازگشتند . از فهرست تأليفات ايشان ميتوان به موارد زير اشاره كرد : فقه القضاء ـ فقه الحدود و التعزيرات ـ فقه الديات ـ فقه القصاص ـ فقه الشركه و التأمين ـ فقه المضاربه ـ فقه الشهادت ـ رساله عمليه ـ مناسك حج ـ نهج الرشاد ـ استفتائات ـ جمال ابهي ـ اخلاق ـ دوره كامل اصول فقه . همچنين ايشان مدتي رئيس ديوان عالي كشور بودند و نيز داراي درجه اجتهاد و رساله ايشان در دسترس قرار دارد .

آيت الله مشگيني :

آيت الله علي اكبر فيض معروف به مشگيني در سال 1300 شمسي در روستايي از توابع مشگين و در ميان خانواده اي متدين و اهل علم چشم به جهان گشود و در طول 86 سال زندگي پربار ، منشأ بركات و خدمات شاياني به انقلاب و نظام مقدس و حوزه هاي علميه بود . آيت الله مشگيني هنگامي كه همراه با پدر در نجف اشرف مقيم بود ، به مكتب رفت و سپس همراه پدر به وطن بازگشت و مقداري از مقدمات علوم ديني را نزد او فرا گرفت . با رحلت پدر ، براي فراگيري علوم ديني به اردبيل سفر كرد و سپس به مشهد رفته به تكميل تحصيلات پرداخت . از اساتيد ايشان ميتوان به آيت الله العظمي بروجردي ، آيت الله العظمي محقق داماد و امام خميني اشاره نمود . آيت الله مشگيني همچنين كتابهاي فراواني در زمينه هاي گوناگون علوم اسلامي تأليف و منتشر ساخته است ( حدود 28 جلد ) بعد از پيروزي انقلاب ايشان در مسئوليتهاي گوناگوني انجام وظيفه نمودند كه برخي از آنها بشرح ذيل است :

عضويت در خبرگان تدوين قانون اساسي ـ رياست مجلس خبرگان رهبري در سه دوره ـ امامت جمعه قم به حكم امام و رهبر انقلاب ـ عضويت در جامعه مدرسين حوزه علميه قم ـ رياست شوراي بازنگري قانون اساسي .

حجت الاسلام عبدالرحيم جعفري :

در سال 1300 هجري شمسي در يكي از روستاهاي شهرستان گرمي متولد شد ، از شش سالگي به فراگيري ادبيات عرب ، منطق ، معالم الاصول ، شرح لمعه در حوزه علميه اردبيل پرداختند . در سال 1322 براي ادامه تحصيلات ديني عازم قم شدند و به مدت 10 سال از محضر اساتيدي چون : امام خميني ، آيت الله بروجردي ، آيت الله مرعضي نجفي ، علامه طباطبايي و آيت الله سيد صدرالدين صدر بهره بردند .سپس به زادگاه خويش برگشته و در حوزه علميه اردبيل به تدريس مشغول شدند .

حجت الاسلام مروج :

در 27 شهريور سال 1309 در اردبيل چشم به جهان گشود ، ايشان پس از تحصيلات علوم ديني و ادامه تحصيل در قم و مشهد ، درس خارج را در محضر اساتيدي چون امام خميني به اتمام رسانيده و يكي از شاگردان برجسته ايشان به حساب مي آمد . مرحوم مروج نماينده فقيد ولي فقيه در استان اردبيل بودند . تاريخ فوت ايشان 27 فروردين سال 1380 ميباشد .

رحيم مؤذن زاده  :

مرحوم رحيم مؤذن زاده اردبيلي در سال 1303 در اردبيل به دنيا آمد . پدرش شيخ عبدالكريم بسيار خوش صدا ، خوش خلق و آشنا به رديفهاي موسيقي بود . شيخ عبدالكريم در سال 1326 از راديو اذان گفت و بعد از آن ، پسرش رحيم نيز با او همراه شد . اذان ماندگان رحيم مؤذن زاده در دستگاه بيات ترك گوشه روح الارواح اجرا شده است .

دكتر جابر عناصري :

استاد سختكوش و دانشور دكتر جابر عناصري در سال 1324 شمسي در محله معمار اردبيل به دنيا آمد . پدرش زنده ياد استاد كربلايي علي عناصري از شيفتگان بي مثال آقا ابا عبدالله الحسين (ع) و استاد مسلم شبيه خواني بود . دكتر جابر عناصري تحصيلات مقدماتي را در شهر اردبيل و تحصيلات متوسطه را در دارالفنون تهران با كسب مقام اول در رشته ادبي در ميان تمامي دانش آموزان ايران به انجام رساند و سپس وارد دانشگاه تهران شد و تا سطح دكتري فلسفه و علوم تربيتي در ايران و كسب تخصص در انگلستان ( دانشگاه لندن ) به تحصيل ادامه داد . او همواره خود را فرزند سلطان ساوالان و سرسپار خاك ديار مادري اش اردبيل ميداند . 41 سال است در دانشگاههاي تهران بعنوان استاد ممتاز به تدريس و تحقيق اشتغال دارد و بيش از چهل كتاب نفيس در زمينه فرهنگ ايران به رشته تحرير در آورده و صدها و صدها دانشجو تربيت كرده است . ايشان از طرف مراكز فرهنگي بخاطر فعاليتهاي كم نظيرش در عرصه هنر مقدس تعزيه و شبيه خواني لوح ويژه پدر تعزيه دانشگاهي ايران را دريافت نمود . صفت بارز اين استاد تواضع و متانت او و وقار او در محيط زندگي و مراكز تعليم و تعلم است .

پروفسور رسول خدابخش  :

رسول خدابخش در سال 1325 در شهر اردبيل به دنيا آمد . تحصيلات متوسطه را در اردبيل گذرانده و مدرك كارشناسي خود را در رشته فيزيك از دانشگاه تربيت معلم تهران در سال 1353 دريافت نمود . در سال 1356 موفق به دريافت مدرك كارشناسي ارشد در رشته فيزيك و تكنولوژي نيروگاههاي هسته اي از دانشگاه بيرمنگام انگلستان گرديد . مدرك دكتري خود را در سال 1359 در رشته فيزيك نوترون از همان دانشگاه اخذ نمود . در سال 1370 نيز موفق به دريافت مدرك مطالعاتي فيزيك از دانشگاه نيوساس ولز استراليا گرديد . نمونه اي از سوابق مديريتي و اجرايي نامبرده عبارتند از : هيئت مميزه و مسئول كميته تخصصي علوم پايه دانشگاه اروميه ـ عضو و مسئول كميته تخصصي گروه فيزيك دانشگاه آزاد اسلامي ـ رئيس دانشگاه آزاد اسلامي واحد اروميه ـ عضو اعضاء هيئت موسس انجمن هسته اي كشور ـ عضو انجمن فيزيك ايران ـ عضو شوراي فرهنگ عمومي استان آذربايجان غربي ـ عضو هيئت مميزه دانشگاه امام حسين ـ عضو هيئت مميزه سازمان انرژي اتمي ايران ـ عضو هيئت تحريريه علوم و فنون هسته اي سازمان انرژي اتمي ايران ـ عضو هيئت امناي سازمان انرژي اتمي كشور ـ رئيس منطقه 2 دانشگاه آزاد اسلامي شمالغرب كشور .

استاد بابا صفري :

مرحوم استاد بابا صفري در سال 1299 شمسي در اردبيل به دنيا آمد . در روزهايي كه تب و تاب انقلاب مشروطه فرونشسته بود، استاد الفبا و ( عم جزو ) را نزد ( ربابه آخوند باجي ) فرا گرفت . سپس نوبت مكتب سيد محترمي بنام (آقا ميرمحمودخراساني) در محله پيرعبدالملك بود .  مكتبخانه ( حاج ميرزا محسن خوشنويس ) و سپس مدرسه تدين در كوچه حسن آباد محلهاي بعدي كسب علم استاد بودند .  دانشسراي مقدماتي استاد صفري را براي شروع اولين كار تعليم و تربيتي ايشان در دبيرستان دخترانه پوراندخت آماده كرد .  محل خدمت بعدي استاد دبستان سعدي و ثريا ميباشد . بعد از آن استاد در دانشكده حقوق دانشگاه تهران در رشته روانشناسي علوم تربيتي مشغول به تحصيل ميشوند . از مهر ماه سال 1328 وي را در معاونت اداره فرهنگ اردبيل ميبينيم . در سال 1332 با همت مردم آن روز اردبيل ، استاد به رياست شهرداري شهر انتخاب ميشود كه نتايج فعاليتهاي چشمگير ايشان در اذهان باقي مانده است . استاد صفري فوق ليسانس خود را در رشته مديريت در شعبه دانشگاه كاليفرنياي آمريكا در تهران با موفقيت سپري ميكنند . در سال 1338 براي يك مأموريت فرهنگي عازم ايتاليا ميشوند . آخرين پست دولتي ايشان تا سال 1357 معاونت اداره اوقاف بود . از جمله تأليفات استا ميتوان به دوره چهار جلدي ( اردبيل در گذرگاه تاريخ ) اشاره كرد كه متأسفانه جلد چهارم آن اجازه چاپ نگرفته است . سرانجام در 14 ژوئيه سال 2003 در استكهلم سوئد ستاره عمرش خاموش شد .

استاد حسن احمدي :

استاد حسن احمدي گيوي در سال 1306 در شهرستان كوثر ( گيوي ) كه در 75 كيلومتري اردبيل قرار دارد چشم به جهان گشود. پس از طي مدارج مختلف علمي در سال 1366 با رتبه استاد ممتاز زبان و ادبيات فارسي از دانشگاه تهران بازنشسته شد . وي داراي بيش از پنجاه جلد تأليفات از جمله چندين جلد لغت نامه و دستور نگارش زبان و ادبيات فارسي ميباشد . لغت نامه دهخدا در چندين نوبت با تصحيح اين استاد چاپ و منتشر شده است .

دكتر رحمان دادمان :

در سال 1335 در شهر اردبيل به دنيا آمد . تحصيلات ابتدايي را در اردبيل و تحصيلات متوسطه را در رشته رياضي در دبيرستان هدف تهران به انجام رساند . در سال 1353 در رشته مهندسي راه و ساختمان وارد دانشگاه تهران شد . پيش از انقلاب از فعالان جنبش اسلامي در انجمنهاي اسلامي دانشگاه تهران بود . پس از پيروزي انقلاب به همراه دانشجويان ديگر در تسخير سفارت آمريكا نقش فعالي ايفا نمود . در سال 1360 در انتخابات ميان دوره اي دوره اول مجلس شوراي اسلامي در شهر تبريز شركت كرده و با كسل 93 درصد آراي مردم به عنوان اولين نماينده مردم تبريز انتخاب و راهي مجلس مي شود . در زمان جنگ در سمت مسئول ستاد عملياتي سپاه پاسداران ، جانشيني معاونت كل لجستيك و تداركات سپاه و قائم مقام و عضو هيئت امناي جهاد سازندگي و معاون آموزش جهاد به فعاليت پرداخت. با الحاق شيلات و جهاد به عنوان اولين مديرعامل شيلات منصوب گرديد و تا سال 1368 در آنجا ماند . سپس در آزمون اعزام به خارج براي اخذ مدرك دكتري پذيرفته شد و بعنوان دانشجوي بورسيه وزارت علوم عازم شهر منچستر انگلستان شد . پس از پنج سال با مدرك دكتري به ايران بازگشت و تا سال 1376 به تدريس مشغول شد . در دوران آقاي خاتمي به عنوان معاون وزير راه و ترابري و مديرعامل راه آهن انتخاب شد و در سال 1379 به عنوان وزير راه و ترابري انتخاب گرديد . در سال 1380 نيز در سانحه هوايي در استان گلستان به شهادت رسيدند .

علي دايي :

علي دايي متولد اول فروردين سال 1348 در شهر اردبيل و بازيكن ايراني و از مشهورترين بازيكنان تاريخ تيم ملي فوتبال ايران است و تا پايان جام جهاني 2006 بازيكن اصلي و كاپيتان تيم ملي ايران بود . دايي 109 گل ملي در كارنامه خود دارد و با فاصله زيادي ، بهترين گلزن بازيهاي ملي در تاريخ فوتبال جهان است . دايي سابقه بازي در تيمهاي آلماني همچون بايرن مونيخ را دارد و به همراه اين تيم به نايب قهرماني جام باشگاههاي اروپا دست يافته است . دايي فوتبال را از باشگاههاي كوچك شهر اردبيل همچون استقلال اردبيل ، شهرداري اردبيل آغاز كرد و دوره خدمت وظيفه را در تيم پاس گذراند . سپس به تيم بانك تجارت پيوست و از آنجا به تيم ملي دعوت شد . بعدها به تيم پرسپوليس تهران و السد قطر پيوست و سرانجام راهي اروپا شد و به تيم آرمينيا بيله فيلد آلمان پيوست . مقصد بعدي او بايرن مونيخ آلمان بود . سپس بههرتابرلين پيوست . علي دايي همچنين توانست تيم سايپا را قهرمان ششمين ليگ برتر كشور سازد . علي دايي در زمينه تحصيلي نيز همچون فرد موفقي بوده و ليسانس خود را در رشته متالوژي از دانشگاه صنعتي شريف دريافت نموده است و علاوه بر آن در تجارت نيز موفق بوده است . وي گرداننده چندين شركت بزرگ و رستورانهاي متعدد است . علي دايي همراه با مادلين آلبرايت  و  ديويد بكام  با سازمان  يونيسف همكاري داشته اند . نامبرده داراي تابعيت دوگانه ايراني و آمريكايي است . اخيراً نير بعنوان سرمربي تيم ملي ايران انجام وظيفه مينمايد .

حسين رضا زاده :

حسين رضا زاده متولد سال 1357 در شهر اردبيل ميباشد . او از 15 سالگي به ورزش وزنه برداري روي آورده و از افتخارات و مقامهاي ايشان ميتوان به موارد زير اشاره نمود :

اولين ورزشكار دارنده 2  مدال طلاي المپيك

بهترين وزنه بردار جهان منتخب فدراسيون وزنه برداري جهان

دو مدال قهرماني جوانان آسيا

چهار مدال طلاي بزرگسالان جهان

چهار مدال طلاي جهاني

ركورد دار يك ضرب و دو ضرب جهان

سه بار ورزشكار سال ايران

قويترين مرد جهان از سال 1379

بيضاء اردبيلي :

در سال 1226 شمسي در محله سليمانشاه ، كوچه اسماعيل بيگ قدم به عرصه حيات نهاد . خانه وي تا اين اواخر پابرجا  و به ( بيضاء حيه طي ) معروف بوده است . با مروري كوتاه بر مجموعه آثاري كه از وي به دست آمده ميتوان ادعا كرد كه بيضاء در نفسير قرآن شريف ، نهج البلاغه و آثار گرانپايه متقدمين از قبيل : سنائي ، عطار ، خاقاني ، سعدي ، حافظ ، مولوي ، فضولي و ساير قلمداران عرصه شعر و ادب و عرفان مطالعات عميقي داشته ، در كنار اين ذخاير و گنجينه هاي قنا ناپذير علوم بيان و كلام ، عروض و بديع و قافيه ، فلسفه و منطق و النهايه آنچه را كه در پرورش روح بلند يك شاعر عارف ضرورت دارد به خوبي فرا گرفته است . ميگويند مرحوم بيضاء به دليل احاطه به علوم اسلامي و مسائل فقهي ، گاهي اوقات وكالت اشخاص را قبول و در دعاوي مطروحه در محاكم از حقوق موكلين خود دفاع ميكرده است .

ديوان شعر استاد با نام ( كلام بيضاي اردبيلي ) در 510  صفحه از سوي تني چند از علاقمندانش گرد آوري و با همت هيأت اردبيل شناسي و صندوق قرض الحسنه مهديه با يك پيشگفتار و سه مقدمه در خرداد سال 74 چاپ و منتشر گرديد . استاد بيضاي فقيد در سال 1301 شمسي در زادگان خود در سن 75 سالگي دعوت حق را لبيك گفت ، جسمش در شهيدگاه بقعه شيخ صفي الدين اردبيلي ( آرامگاه شهداي جنگ چالدران ) به خاك سپرده شد و روحش به ملكوت اعلي پيوست .

رحيم منزوي :

رحيم منزوي اردبيلي در محله سيد آباد اردبيل در سال 1316 ديده به جهان گشود . وي يكي از شاعران نام آور عاشورايي است كه از دوران كودكي در پرتو شركت در مجالس سوگواري سالار شهيدان كربلا ، به شبيه خواني و تعزيه گرداني ميپرداخت . اولين شعر را در سن 9 سالگي سرود و مرگ مادرش در همان ايام ذوق شاعرانه او را تثبيت كرد . فضاي عاشورايي شهر در سال 1326 به بعد او را به نوحه سرايي سوق داد . در پايان تحصيل وارد ارتش گرديد. در مراغه ار محضر آيت الله سيد جواد مجتهد كسب فيض كرد و دروس اسلامي را فرا گرفت .

بعد از هفت سال از ارتش استعفا كرد و مدتي بعد به رانندگي پرداخت . استاد با اينكه بر اخبار و احاديث و روايات مذهبي احاطه داشت ليكن سروده هايش را از تفضلات الهي مي دانست . از جمله آثار استاد عبارتند از : نهضت حسيني ـ آمال منزوي ـ آثار منزوي ـ ايثار منزوي ـ صد سينه زن ـ صد قافيه ـ صد منظره ـ صد زمزمه ـ صد مرثيه ـ آلام منزوي .

استاد در مرداد ماه سال 1371 دار فاني را در اثر عارضه قلبي در تهران وداع گفتند .

تاج الشعرا يحيوي :

حاج عباسقلي يحيــوي اردبيلي ، حماسه سراي نامدار آذربايجان در تاريخ 1280 شمسي قدم به عرصه حيات گذاشت . وي يكي از بزرگترين شاعران عاشورايي معاصر است كه علاوه بر داشتن سبك خاص به لحاظ نوآوري و ايجاد تحول بنيادين در سوگنامه پردازي و مرثيه سرايي از سخنوران اهل بيت عليهم السلام در مناطق ترك نشين از شيوه سخن آرايي وي پيروي ميكنند. تحصيلات آغازين وي در مكتبخانه هاي قديمي گذشت و از محضر ميرزا عزيز مرحوم فيضها برد و از درويش حاج آقا ، نقال معروف ، شيوه هاي قهرماني و ميدان داري را فرا گرفت تا بعدها براي ترسيم صحنه هاي پيكار دشت نينوا از آموخته ها بهره جويد .

در سن 13 سالگي چشمه شعر در جانش جوشيدن گرفت و با تخلص ( احقر ) سرودن آغازيد . در جواني ، تخلص مزبور را به نام خانوادگي تغيير داد و قلم را بي آنكه در مدح صاحبان زور و زر به جولان در آورد ، تا واپسين دم حيات در ميدان عشق سالار شهيدان به تكاپو واداشت . حاصل 78 سال عمر و 65 سال سابقه سخن پردازي وي 8 جلد كتاب است كه حاوي صدها قطعه اشعار فارسي و تركي آذري و شامل انواع قالب شعري است . اين آثار عبارتند از :

بســـاط كربلا ـ اســـرار عاشورا ـ پرچم عزا ـ آخرين آثار يحيوي ـ يادگار يحيوي ـ بهارستان يحيوي ـ نگارستان يحيوي ـ غزليات و طنز و ....  يحيوي در سال 1358 دعوت حق را لبيك گفت و در بهشت فاطمه اردبيل به خاك سپرده شد .

انور اردبيلي  :

حاج قدير جليل زادگان فرزند حاج يوسف متولد سال 1310 يكي از شاعران خوش قريحه عاشورايي است كه در دوره تحصيل از شاگردان ممتاز بوده با داشتن استعداد درخشان ، به تشويق پدر خويش به شغل آزاد روي آورد ولي از مطالعه در زمينه مسائل مذهبي ، اخلاقي و متون كلاسيك ادبيات فارسي و آذري غفلت نورزيد . از 15 سالگي به شعر و شاعري دل بست و در ميان شيوه هاي مختلف سخنوري ، مرثيه سرايي و سوگچامه پردازي را برگزيد و در اين مسير از مكتب شعري پيشكسوتان بزرگ بويژه حاج يحيوي بهره ها برد و اين امر در افزايش ملاحت بيان و بلاغت كلام و فصاحت پيامهاي شاعرانه اش تاثير گذاشت . انور اردبيلي در زمان حيات خود 10 جلد كتاب حاوي اشعار فارسي و تركي آذري به اسامي زير به چاپ رساند :

جلوه عاشورا ـ انقلاب كربلا ـ مردان جاويد يا چهارده معصوم ـ يادگار انور ـ پيام عزا ـ قيام زينب ـ حماسه شهدا ـ افق شهادت ـ فرياد خون ـ سيماي عاشورا .

ضمناً مجلدات 11 و 12 آثار نامبرده به نامهاي صداي عاشورا و آخرين يادگار توسط بازماندگان آن فقيد سعيد چاپ و منتشر شده است . استاد انور اردبيلي در روز ششم ارديبهشت سال 1371 دچار سكته مغزي گرديد و سرانجام در اول خرداد همان سال دار فاني را وداع گفت .


مطالب مشابه :


51- معروف ترین رستوران ایران

اخبار اردبيل تبريز شهر




شخصیتهای معروف استان اردبیل

در 27 شهريور سال 1309 در اردبيل چشم به جهان گشود وي گرداننده چندين شركت بزرگ و رستورانهاي




تهران گردي - جاده كن.امامزاده داود

.بالش هم 1000 تومان.اگر وسايل همراهتان نيست فكر اينها باشيد.البته رستورانهاي اردبيل. سفر




بوشهر - دلوار - اهرم

هر كدام تعارف مي كردند به منزل ما بياييد ، نام بهترين رستورانهاي شهر را زمانيكه به اردبيل




سفر به اصفهان (قسمت اول)

صبحانه را در ترمينال كاوه اصفهان در يكي از رستورانهاي ترمينال حليم خورديم.حليم شير




صعود به قله سبلان

بعد از آب گرم مجدداً به اردبيل مي رويم و حدود 5/1 ساعت باز هم از همان رستورانهاي مورد




۞ اكوتوريسم استان ايلام ۞

اردبيل شناسي لوكس و مدل بالاي توريستي ، نه به فرودگاههاي طويل و عريض ، نه به رستورانهاي




از آبادان تا تالاب شادگان با دوچرخه

ما قصد داشتيم كه صبحانه را در رستورانهاي ميان راهي صرف كنيم ولي قبل از حركت -اردبيل قله




روستاگردی در واریان ، نوجان ، خوارس و دُروان

سوال اينجاست كه اگر اين روستا باعث آلودگي سد كرج باشد ، پس رستورانهاي بين راهي و -اردبيل




برچسب :