بندر اَنزَلی یکی از مهمترین شهرهای گردشپذیر(توریستی)

بندر اَنزَلی یکی از مهمترین شهرهای گردشپذیر(توریستی) ، از مراکز مهم اقتصادی و یکی از قطب های ورزشی در ایران است و مرکز شهرستان انزلی است. این شهر بزرگترین و اولین بندر ایران در سواحل جنوبی دریای خزر (کاسپین)، در استان گیلان میباشد. از این بندر با نام انزلی بارها در تاریخ یاد شده است و طی قرون متمادی راه مهم ارتباط اقتصادی، تمدن مشرق و مغرب محسو س می‌شده‌است.

anzali2.jpg


نام

انزلی، اولین و تنها نامی است که برای این منطقه در طول تاریخ مورد استفاده قرار گرفته است که بدون شک این نام برگرفته از موقعیت جغرافیایی این شهر بین تالاب بین المللی انزلی و دریای خزر میباشد و تنها در دوران سلطنت خاندان پهلوی (از ۱۳۰۴ تا ۱۳۵۷ ) اسم آن به «بندر پهلوی» یا پهلوی تغییر داده شده بود ولی پس از انقلاب اسلامی اسم دیرین خود "انزلی" را بازیافت. از میان تعریف‌های مختلف که درباره واژه «انزلی» وجود دارد قابل قبول ترین معنی «انزل به معنی لنگر» انزلی = لنگرگاه و «انزل: انشان» می‌باشد که کلمه انزلی تحریف شده «انزان - انشان» به معنی گذرگاه و دروازه‌است که می‌بینیم از گذشته نیز انزلی را دروازه اروپا و ایران می‌نامیدند و در بسیاری از نوشته‌ها هم آمده‌است. در زبان یونانی نیز واژه‌هایی نظیر «انزلیوس و انزلیا» وجود دارد به معنی «مرداب» که این دیدگاه را به وجود می‌آورد که نام این منطقه که صاحب یکی از بزرگترین مرداب‌های جهان «مرداب انزلی» است به زمانی قبل از آغاز شهرنشینی در این منطقه باز می‌گردد. زیرا پیدایش جزیره و مرداب در این منطقه از قدمتی ۱۵۰۰۰ ساله برخوردار است. و می‌تواند نامگذاری این منطقه به دورانی به مراتب کهن تر بازگردد.


mordabe2.jpg

وضعیت طبیعی

جغرافیا

بندر انزلی در طول جغرافیایی ۴۹ درجه و ۲۸ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۷ درجه و ۲۸ دقیقه واقع شده‌است و ارتفاع آن از سطح دریا منهای ۲۶ متر می‌باشد. بندرانزلی از شمال به دریای خزر از جنوب به شهرستان صومعه سرا از شرق به شهرستان رشت و از غرب به شهرستان رضوانشهر متصل می‌باشد. شهرستان بندرانزلی در ناحیه‌ای کاملاً جلگه‌ای به صورت طولی و در ساحل دریای خزر واقع شده و دارای آب و هوای معتدل مرطوب می‌باشد. بخشی از محیط زیست طبیعی این شهرستان را دریا(۴۰ کیلومتر نوار ساحلی) و بخش مهم دیگر را اکوسیستم ارزشمند تالاب انزلی تشکیل می‌دهد. نام انزلی به پیشینه تاریخی اش در بیشتر شهرهای اروپایی شناخته شده‌است. فاصله بندر انزلی تا تهران ۳۸۰ کیلومتر، تا مرکز استان ۴۰ کیلومتر و تا اولین فرودگاه ۳۵ کیلومتر می‌باشد. این شهرستان دارای آب و هوای معتدل مرطوب ساحلی بوده که در فصول مختلف سال شرایط آب و هوای مطلوبی را دارا می‌باشد. میزان بارندگی شهرستان بسیار بالا بوده به طوری که سالیانه متوسط ۱۸۹۲ میلی متر بارندگی دارد بیشترین بارندگی در ماه‌های شهریور و مهر با ۴۴۰/۹ میلی متر گزارش گردیده‌است. میزان رطوبت نسبی سالیانه به طور متوسط حدود ۷۱ تا ۹۷ درصد و درجه حرارت محیط زیست بین ۳/۵ تا ۲۸ درجه سانتی گراد در نوسان بوده‌است.


05.jpg

آب و هوا

بندر انزلی

میانگین بالاترین و پایین ترین دما به مقیاس سانتیگراد
بارندگی به مقیاس میلی‌متر

میانگین دما

ميانگين سالانه دمای هوا در بندر انزلی ۲/۱۶ درجه سانتی گراد است. ميانگين حداكثر سالانه دمای هوا ۱۹/۲ و ميانگين حداقل سالانه آن ۱۳/۲ درجه ميباشد. اختلاف حداكثر و حداقل دمای سالانه ۵/۱ درجه است. ميانگين دما در سردترين ماه يعنی فوريه ۷ درجه و در گرمترين ماه يعنی ژوئيه ۲۶ درجه سانتيگراد ميباشد. ميانگين دمای فصلی در بهار ۱۸/۵ درجه، در تابستان ۲۴/۷، در پاييز ۱۳/۸ و در زمستان ۷/۷ درجه ميباشد. حداقل دمای گزارش شده ۱۱- درجه در ۱۱ فوريه ۱۹۷۲ و حداكثر دماي گزارش شده ۳۷ درجه در ۲۶ ژوئيه ۱۹۷۱ و ۲ اكتبر ۱۹۸۹ می باشد.

رطوبت نسبی هوا
ميانگين سالانه رطوبت نسبی هوا در بندر انزلی ۸۴ درصد ميباشد. ميانگين رطوبت نسبی در زمستان ۸۶/۷ درصد، در بهار ۸۲/۷، در تابستان ۸۰ و در پاييز ۸۶/۷ درصد ميباشد. مرطوب‌ ترين ماه در بندرانزلی ماه مارس با ۸۸ درصد و خشك‌ ترين ماه آن ژوئيه با ۷۶ درصد رطوبت نسبی است، با اختلاف رطوبت ۱۲ درصد.

ابرناکی
در بندر انزلی از ۳۶۵ روز سال به طور ميانگين 162 روز تمام ابری ، ۹۹ روز نيمه‌ابری و ۱۰۴ روز صاف ميباشد. ابرناكی در انزلی در ماه‌های سرد سال مانند‌ مارس بيشترين و در ماه‌هاي ژوئن و ژوئيه كمترين مقدار را دارا ميباشد.

پر باران ترین شهر ایران

بندر انزلی از گذشته عنوان پر باران ترین شهر ایران را داشته‌است. به گفته رییس اداره هواشناسی بندرانزلی در سال ۱۳۸۹: میانگین بارش ۵۰ ساله انزلی ۱۸۵۰ میلی متر بوده‌است و در سالهای(۱۳۷۶، ۱۳۷۹، ۱۳۸۳ و ۱۳۸۵) حتی بارش‌های بالای دو هزار میلی متر را نیز تجربه کرده‌است. ميانگين سالانه بارندگي در بندر انزلي ۱۸۵۳/۵ ميليمتر ميباشد. كم‌باران‌ترين سال طی ۵۰ سال اخير در انزلي سال ۱۹۷۱ با ۱۱۵۶/۲ ميليمتر و پرباران‌ ترين سال طی اين مدت سال ۱۹۵۷ با ۳۰۲۰/۲ ميليمتر بارندگی ميباشد. ميانگين بارندگی فصلی اين شهر در فصل بهار ۱۶۰/۹، در تابستان ۴۳۴/۳، در پاييز ۸۵۲/۶ و در زمستان ۴۰۵/۷ ميليمتر است. لذا فصل پاييز پرباران‌ ترين و فصل بهار كم‌ باران‌ ترين فصول اين شهر را تشكيل ميدهند. پرباران‌ ترين ماه در بندر انزلی اكتبر با ميانگين ماهانه ۳۳۲ ميليمتر و كم‌باران‌ ترين ماه آن ژوئيه با ۴۶/۲ ميليمتر بارش ميباشد. تعداد روزهاي بارندگی در بندر انزلی ۱۴۸ روز ميباشد. ماه مارس با ميانگين ۱۵/۵ روز بارندگی بيشترين تعداد روز و ماه ژوئيه با ميانگين ۶ روز بارندگی كمترين تعداد روزهای بارانی را طی سال دارا ميباشند. حداكثر بارندگي در ۲۴ ساعت در بندر انزلی به ميزان ۳۵۳ ميليمتر در تاريخ ۱۷ سپتامبر ۱۹۶۲ ثبت شده‌است.

تعداد روزهاي يخبندان

در بندر انزلی به سبب تاثير پذيری مستقيم از درياي خزر ، تعداد روزهاي يخبندان در سال به مراتب كمتر از رشت است. تعداد روزهاي يخبندان اين شهر به طور ميانگين ۷ روز در سال است كه در چهار ماه ژانويه ، فوريه ، مارس و دسامبر اتفاق می افتد و بيشترين روزهای يخبندان آن در ماه‌های فوريه ( ۳ روز ) و سپس ژانويه رخ می دهد .

فشار هوا

ميانگين فشار هوای QFE ايستگاه انزلی ۱۰۱۹/۳ هكتوپاسكال ميباشد. اين مقدار از كمترين فشار كه حدود ۱۰۱۲ هكتوپاسكال در ماه ژوئيه و بيشترين آن كه حدود ۱۰۲۴ هكتوپاسكال در ماه دسامبر ميباشد متغير است. حداقل فشار QFE ثبت شده طی دوره آماری مورد مطالعه ۹۹۴/۸ هكتوپاسكال در ۲۹ ژوئن ۱۹۹۵ و حداكثر آن ۱۰۴۹/۲ هكتوپاسكال در ۱۶ مارس ۱۹۹۰ ميباشد.

سمت و سرعت باد

ميانگين سرعت باد سالانه در بندر انزلی ۳/۹ گره يا ۲/۲ متر بر ثانيه ميباشد. كمترين سرعت باد حدود ۳/۴ گره يا ۱/۹ متر بر ثانيه در آوريل و ۳/۵ گره در ژوئيه و بيشترين آن حدود ۴/۳ گره يا ۲/۴ متر بر ثانيه در ژانويه و نوامبر ميباشد. تندترين باد ثبت شده طی دوره آماری ۵۸ گره يا ۳۲/۲ متر بر ثانيه در ۳۰ اكتبر ۱۹۵۲ از جهت شمالی ( ۳۶۰ درجه ) بوده است. جهت باد غالب انزلی در ماههای مه ، ژوئن ، ژوئيه و اوت ۴۵ درجه ( شمال شرقی ) ، در ماههای مارس ، آوريل ، سپتامبر و اكتبر ۳۶۰ درجه ( شمالی ) و در ماههای ژانويه ، فوريه و نوامبر ۳۱۵ درجه ( شمال غربی ) و در ماه دسامبر ۲۷۰ درجه ( غربی ) ميباشد

عناصر دريايی اندازه‌گيری شده در ايستگاه ساحلی بندر انزلی

ايستگاه هواشناسی بندر انزلی علاوه بر عناصر جوی، وظيفه اندازه‌گيری برخی عناصر دريايی نظير دما، شوری ، PH ، ارتفاع و پريود موج را رأس ساعات ۰۶ UTC و ۱۲ برعهده دارد. اين اندازه‌گيريها از ابتدای سال ۱۳۸۴ به طور منظم و مرتب انجام پذيرفت و سری داده‌های عناصر فوق به طور روزانه در بايگاني مركز هواشناسي دريايی بندر انزلي موجود ميباشد. حداكثر دمای آب اندازه‌گيری شده در ساعت ‌ ۰۶ از فروردين ۸۴ تا پايان آبان ۸۶ ، ۳۱ درجه در تاريخ ۱۹ مردادماه ۸۵ بوده و حداقل دمای آب در اين مدت، ۳/۶ درجه در تاريخ ۹ دي ماه ۸۵ ميباشد. ميانگين شوری آب در انزلی حدود ۱۱ ميباشد. ميزان شوری در فوريه به حداقل ميرسد و در حدود ۹/۸ ميشود. اين ميزان در ماه ژوئن به حداكثر خود يعنی حدود ۱۲/۴ خواهد‌ رسيد. كمترين شوري ماهانه مشاهده شده طي سه سال اندازه‌گيری، ۹/۰۲ در سپتامبر ۸۶ و بيشترين شوری مربوط به ژوئيه ۸۴ و به مقدار ۱۵/۶ ميباشد. ميانگين PH آب در انزلي حدود ۸/۳ مي‌باشد. ميزان PH در ژانويه به حداقل ميرسد و در حدود ۸/۱۶ مي‌شود. اين ميزان در ماه ژوئن به حداكثر خود يعني حدود ۸/۴۵ خواهد‌ رسيد. كمترين PH ماهانه مشاهده شده طی سه سال اندازه‌گيری، ۷/۸ در نوامبر ۸۶ و بيشترين آن مربوط به سپتامبر ۸۴ و به مقدار ۸/۵۷ ميباشد. بيشترين ارتفاع موج ثبت شده از طريق اشل ارتفاع سنج ايستگاه هواشناسي انزلي ۲۰۰ سانتيمتر ميباشد.


مردم

انزلی چی

ساکنین بندر انزلی را انزلی چی به معنی اهل انزلی خطاب می‌کنند. در برهان قاطع جسته و گریخته، به چند واژه دیلمی اشاره شده که از لحاظ سیر تحول تاریخی می‌توانند قابل توجه باشند: پسوند «-چه» که همان «-یج» امروزین در گویش‌های شمالی ایران است و پسوندی است برای انتساب به محل (مانند «یوشیج» - «اهل یوش»). اگرچه در تمامی نقاط شمالی ایران امروزه همان «-یج» (به استثنا تالشی «-ژ») به کار می‌رود اما پسوند «-چی» نیز در اصطلاح معروف «انزلی چی» (اهل انزلی) می‌تواند از همین ریشه باشد. ریشه این پسوند از «چیت» باستانی ایران است که در زبان فارسی به صورت «-زی» در آمده‌است (مانند: «رازی» - اهل ری، منسوب به شهر ری)"جغرافیداﻧﺎن ﺑﺮ اﯾﻦ ﺑﺎورﻧﺪ ﮐﻪ اﻧﺰﻟﯽ ﺟﺎﯾﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺳﻪ ﺳﻮی آن، آب و ﯾﮏ ﺳﻮی آن، ﺧﺸﮑﯽ اﺳﺖ. ھﻢ رﺳﺘﻪ اﯾﻦواژه، واژﮔﺎن دﯾﮕﺮی ﻧﯿﺰ وﺟﻮد دارد ﮐﻪ آﺧﺮﺷﺎن ﺑﻪ «ج» ﺧﺘﻢ ﻣﯽﺷﻮد و ﻣﯽﺗﻮان ﮔﻔﺖ ﮐﻪ اﻧﺰﻟﯽ در اﺻﻞ «اﻧﺰﻟﯿﺞ» ﺑﻮده و اﻧﺰﻟﯿﺞ ﺑﻪ ﻣﻌﻨﯽ اﺳﮑﻠﻪای ﺑﻮده ﮐﻪ ﺟﻠﻮی رودﺧﺎﻧﻪ ﺑﺮای پهلو ﮔﺮﻓﺘﻦ ﮐﺮﺟﯽھﺎ ﻣﯽ ﺳﺎﺧﺘﻨﺪ و واژه انزلی چی برگرفته از واژه انزلیج میباشد.

جمعیت شهری

جمعيت شهرستان بندرانزلي بر اساس آمار سال برابر ۱۳۲هزار نفر جمعیت شهری بندر انزلی نیز برابر با ۱۱۰٬۶۴۳ نفر بوده‌است. و مساحت آن بالغ بر ۲۷۵ کیلومتر مربع می‌باشد که سهم مساحت شهری آن ۴۹٫۳۱ کیلومتر مربع بوده بطوریکه ملاحظه می‌شود بندر انزلی از نظر تمرکز جمعیت یکی از متراکم ترین شهرهای ایران است.

اشتغال

در گذشته شغل اکثریت مردم بندر انزلی صیادی (ماهی‌گیری) بوده‌است. برنج کاری و کشاورزی نیز از دیگر مشاغل سنتی بندر انزلی محسوب می‌شود که کماکان در روستاهای شهرستان انزلی مرسوم میباشد. امروز مردم این شهر بیشتر به مشاغل اداری، دولتی و آزاد اشتغال دارند.

فرهنگ
یکی دیگر از ویژگی‌های منحصر به فرد این بندر داشتن قابلیت‌های بالقوه در زمینه‌های علمی، هنری و ورزشی است که در کسب افتخارات داخلی و بین اللملی سهم به سزایی داشته‌است. داشتن نرخ بالای تحصیلات و ارتباط و تعامل بسیار با گردشگران داخلی و خارجی باعث رشد فرهنگی شهروندان شده‌است.

سوغات بندر انزلی

انواع ماهیان خزری عمده ترین سوغات خوراکی این شهرستان است ولی انواع سبزیجات محلی، زیتون، سیر و ترشیجات محلی نیز برای عرضه به مسافران وجود دارد. بندر انزلی مرکز تولید بسیاری از صنایع دستی چوبین و همچنین صنایع مروار بافی است. بازار ماهی و بازار محلی شنبه بازار فرصتی برای خرید سوغات و یا تهیه خوراکی‌های محلی برای ایام اقامت در این شهر ساحلی است.از شیرینی ها میتوان به حلوا عسلی، کاکا،نباتی و... اشاره کرد.

صنعت گردشگری

دریای کاسپین، سواحل ماسه‌ای، تالاب بین المللی انزلی، پل‌های تاریخی انزلی و غازیان، پارک ساحلی (بلوار)، کاخ موزه نیروی دریایی، موج شکن، مناره یا برج ساعت، عمارت قدیمی دادگستری برخی از دیدنی‌های شهر انزلی بشمار می‌روند که منطقه آزاد تجاری، اقتصادی و موقعیت استراتژیک شهر انزلی از لحاظ جاده‌ای سالانه موجب جذب تعداد زیادی توریست و گردشگر داخلی و خارجی می‌باشد .


مطالب مشابه :


نمودار Skew-T Log-P/ قسمت دوم

پیش بینی و وضعیت فعلی آب و هوای آب و هوای استان تهران ممكن است ميانگين مقدار




بندر اَنزَلی یکی از مهمترین شهرهای گردشپذیر(توریستی)

فاصله بندر انزلی تا تهران ۳۸۰ کیلومتر آب و هوای معتدل مرطوب ۱۹/۲ و ميانگين حداقل




آب و هوا

آب و هوا. ايران ميانگين سالانهء دما در شهرهاي شيراز، اصفهان، تهران، مشهد و تبريز که




اخرین خبر درمورد گرمی هوا

تهران و 19 استان پیش‌بینی آب و هوای بوده است كه نسبت به ميانگين ده روز




آمار هواشناسي ايستگاههاي كشور

آب و هوای گرمي (پست ثابت) هواشناسي گرمي و استان




خشک-خشکسالی

کشور ایران به لحاظ قرار گیری در نوار خشک آب و هوای بارش با ميانگين آب ،وزارت نیرو،تهران.




برچسب :