من کلور بیست ساله ام !

من کلور بیست ساله ام !

وقتی تصمیم بر این شد که  مطلبی در مورد جشن تولد بیست سالگی کلور نوشته شود بی هوا  فیلم " من ترانه 15 سال دارم " با بازی ترانه علیدوستی و مجید حاجی زاده به ذهن متبادر شد . اصل قضیه از این قرار است در روزگاری که کمتر کسی شاید یادش مانده باشد اندک اندک به سالروز بیست سالگی تولد یک شهر می رسیم . شهری که علی رغم همه استعداد ها و توانایی های ویژه اش هنوز نتوانسته به جایگاهی که حقش است برسد . اول مقرر بود این مطلب به زیور مصاحبه و گفتگو و اخذ نظر از صاحب نظران آراسته شود اما بدی چنین کاری این می شد که فرصت از دست  تصمیم گیران  می رفت و عملا فرصت برای برپایی جشن یا مراسم یا همایشی در خور فراهم نمی شد . از اینرو تصمیم بر این شد که در اینخصوص اطلاع رسانی شود و تا حد امکان پیشنهادات عملی برای این روز تاریخی و مهم  ارائه گردد.

اصل قضیه؛

ترجیح  داده می شود در این بخش شما را از سیر تبدیل شدن  کلور از روستا به شهر  با خبر کنیم . موضوع از این قرار است که  وزارت کشور در شهریور ماه سال 1372 به هیات محترم وزیران پیشنهاد کرد که نقطه جغرافیای کلور از روستا به شهر تبدیل شود . این پیشنهاد  در کمیسیون سیاسی دفاعی هیات وزیران بررسی شد و کمیسیونی که به کمیسیون  موضوع اصل  38 معروف  است به استناد ماده 13 قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری تاسیس شهرداری در کلور را تصویب کرد. این تصویب نامه در آبانماه  به تایید ریاست محترم جمهور وقت رسید  و  در تاریخ 12/8/72 رسماً از سوی  معاون اول محترم ریاست جمهور ، مرحوم دکتر حسن حبیبی ابلاغ شد. کل قضیه همین بود  یعنی اگر تاریخ ابلاغ رسمی را مدنظر قرار دهیم  دوازدهم آبانماه یکهزار و سیصد و نود و دو همزمان است با  بیستمین سالگرد  تاسیس شهرداری در کلور  و تبدیل نقطه جغرافیایی کلور از روستا به شهر .

95137322055939228463.jpg

یادی از گذشته:

خیابان های خاکی و تنگی را به یاد آورید که در هر بار عبور هر وسیله نقیله انبوهی از گرد و خاک به هوا بر می خاست . خیابانهایی که عبور دو وسیله نقلیه همزمان از آن امکان پذیر نبود و تازه در برخی گردنه ها  تنگناهایی بوجود می آمد که عملا امکان عبور حتی یک وسیله نقلیه هم ناممکن می نمود . محله هایی را به یاد آورید که تنها دلخوشی شان داشتن یک شیر آب منطقه ای بود که با فشار پایین آب مردم را عاصی می کرد و گاه و بیگاه خانواده ها را به جان هم می انداخت و حتی زمانی را به یاد آورید که زنان تشت های ظرف و ظروف و لباس را با شمبیله بر سر می گذاشتند و در" اطرف "به سمت "کسیه دره" و در "داره" به سمت" آسیاوه ور"  در حرکت بودند.  شیر های آبی را به یاد آورید که  در تابستان کم آب و بی رمق و در زمستان هم یخ زده  بود و تا دم دم های ظهر کار مردم آتش زدن " کوجه " و هیزم پای شیر ها بود .  ساختمان هایی را به یاد آورید که نیاز به " اندوم" سالانه داشته و  بعد و قبل از هر بار بارش لازم  بود که بام را لگد مال کرد تا  جلوگیری شود از ریزش و نفوذ  قطره های باران به سقف و داخل خانه . تک و توک مغازه هایی را به یاد آورید که  در آنها نه از سبزی تازه خبری بود  و نه از میوه . ورودی روستا با یک جاده باریک و پر پیچ و خم به یک سرازیری بسیار پر شتاب منتهی می شد و از آنهم به یک سه راهی  بسیار تنگ و ممر مشکل منتهی می گردید . روستایی را به یاد آورید که مردمانش "چاروادار" بودند و زمستان و تابستانشان را راهی کوه   می شدند تا برای  نیمی دیگر از سال اندوخته ای هر چند اندک داشته باشند .با آنکه همه داشته های ما از   مظاهر یک روستا باندازه  کافی شیرین و دلنشین بود اما زندگی به همان اندازه مشکل و دشوار بود  . نه از گاز خبری بود و نه از آب . عمر ما به وفور نفت و صف های نفت  قد می دهد اما یک نسل پیشتر از ما  روز گار را به سختی گذرانده و شیشه یا جام نفت را برای یک سال و  اندی و حتی بیشتر جیره بندی می کردند و چراغ های پیه سوز و هیزم و " کیره " جای اجاق های گاز و فرگاز  فعلی نشسته بود .  بیماری های سهمناک و کشنده به وفور جریان داشت  و فقدان بهداشت کافی باعث می شد که بعضا از  بیست و یک فرزند متولد شده برای یک خانواده تنها دو فرزند باقی می ماندند .  نه سیمایی و نه صدایی  و تنها دلخوشی مردمان آواز خودشان بود . چراغ ها پیه سوز و  در زمان و نسل ما  چراغ هایی که از تاریک شدن شب  روشن می شد و تا ساعت  دورازه شب بیشتر نور نمی داد و بعد از آن خاموش می گشت . و قبل از ما هیچ کدام از این ها نبود . وسیله نقلیه شهرمان سیمرغ و کامیون و این اواخر وانت و لندرور بود  و صد البته این برای نسل ما بود و نسل ما از اینها هیچ کدام نداشتند .

گرچند خیلی از این موارد که برشمرده شد مربوط به توسعه علوم و فنون  و تکنولوژی است امابخش مهمی از داشته های ما مدیون تبدیل شدن روستای ما به شهر است .

مروری بر فضای فعلی کلور؛

از بدو ورود  تابلویی بزرگ مقدمتان را به مهد زبان باستان ایران تبریک می گوید . زینت بخش سیمای شهری تعدای از عکس ها و تصاویر شهداست . بلافاصله به یک بلوار  برمی خورید که ورودی شهر را به دو باند رفت و برگشت تقسیم می کند .  در کنار جاده تا  داخل شهر درختکاری شده است در داخل  بلوار ورودی  که مانند آن در خروجی شهر به سمت شال هم وجود دارد درختکاری شده است . ابتدای ورودی کلور از شیب بسیار تند خبری نیست و شیب قوسی و ملایم شده است . ساختمانهای تعدادی از ادارات و نهادها زیبا و بازسازی شده است . از گرد و غبار بسیار زیادی که بعد از عبور هر وسیله نقلیه برپا می شد کمتر خبری است .خانه ها  انشعابات آب و برق و گاز و تلفن دارند . دستگاههای خود پرداز  در کنار تعدادی از شعبات بانکهای مستقرو نصب شده است . خیابانهای تنگ جایش را به خیابانهای 12 تا 18 متری داده است . کنار خیابانها سطل های آشغال بزرگ قرار داده شده است و کارکنانی نارنجی پوش که سرموقع آشغالها را از سطح شهر جمع می کنند. خیابانها و کوچه هایی که نام دارند و کوچه هایی که پله دارند و خیابانهایی که باندازه کافی فراخ گشنه است و پارک و بوستان  در سه نقطه شهر بوجود آمده است . بافت فرسوده شهر تا اندازه زیادی بازسازی شده ضمن آنکه طرح تفصیلی شهر مطالعه و بررسی شده است . کتابخانه عمومی در شهر وجود دارد و کانون فرهنگی و هنری  در حال ساخت و ساز است .میادین شهر دارای نماد شده است و خیابانها و معابر از نور کافی در شب برخوردارند . مساجد اعتبار و آبرو گرفته اند و اعتبار شهر شده اند .شهر از نعمت وجود امام جماعت و جمعه برخوردار گشته و نوای دلنشین نماز جمعه در بر ماءذنه مسجد جامع شهر به گوش می رسد . جوی های کنارهای خیابان ساخته شده و گاه وبیگاه آب در آنها در جریان است . شهردارای ترمینال مسافربری و پمپ بنزین و جایگاه سوخت گاز است . و الی آخر

همه شهرداران کلور:

اولین شهردار کلور کریم اصلانی بود که بعد از اینکه سرپرستی نمایندگی شهرداری کلور را برعهده داشت  رسما اولین شهردار کلور شد .  بیشتر اقدامات کریم اصلانی معطوف به ساماندهی امورات و جا سازی امورات شهرداری و استقرار سیستم شهرداری کلور معطوف گشت . ساخت ساختمان شهرداری  و اجرای طرح هادی  در کلور ،آسفالت خیابان های اصلی از جمله اقدامات مهم دوران مسئولیت ایشان بوده است .شاید یکی از سخت ترین دوران مسئولیت شهری مربوط به دوره کریم اصلانی است. بعد از مدتی سکان شهرداری کلور به جوادی سپرده شد . جوادی که از خلخال  در کلور حضور داشت  اقداماتی مانند پیاده رو سازی  و ساماندهی  امورات صدور پروانه های کسب ،کاشت درخت های زیاد در سطح شهر  و ورودی های این شهر، تکمیل ساختمان اداری شهرداری از جمله اقدامات این دوره است . ضمن آنکه پارک لاله از یادگارهای دوره مسئولیت جوادی است . بعد از جوادی مسئولیت شهرداری کلور به حسین ساده روح سپرده شد . حسین ساده روح شهردار فعال و پر انرژی کلور بود که با طروات زیاد انرژی زیادی به بخش های مختلف شهری کلور دمید . ساده روح تا حد زیادی بدنه نیروی انسانی ناقص شهرداری کلور را ترمیم کرده وروحیه همکاری و همیاری را بین همکاران شهرداری ترویج داده و تحکیم بخشید . بلوار سازی ، ساماندهی میادین اصلی شهر ، ساماندهی برخی خیابان های مهم از جمله ولیعصر و کلی، پله گذاری کوچه ها ،احداث غسالخانه در دو قبرستان کلورو احیای  سنت حسنه و جشنواره تاریخی رغایب از جمله اقدامات دوره مسئولیت حسین ساده روح در شهرداری کلور بود . بعد از کناره گیری ساده روح از مسئولیت شهرداری کلور علی اسخاقی به صندلی شهرداری کلور نکیه زد .اسحاقی  گشایش چند خیابان اصلی در کلور را به یادگار گذاشت . گرچند انجام این کار به سادگی نوشتنش نیست اما اسحاقی با همت بالا تلاش کرد تا حداقل چهار خیابان به خیابانهای کلور اضافه کرده و  تا حد زیادی هم به اهداف خود در این زمینه دست یافت . وی همچنین احداث پارک " اجی "(با م شهر ) در کربلا دشت کلور را استارت زده و اقدامات اولیه را برای راه اندازی  این پارک انجام داد . اما شهردار بعدی کلور  یکی  دیگر از اعضای شورای شهر کلور بود . حاج وحید کنعانی که  سابقه ریاست کمیسیون کشاورزی شورای عالی استانها و نماینده استان اردبیل در این شورا را در کارنامه  داشت به شهرداری کلور رسید اضافه کردن چندین دستگاه وسیله نقیله شهرداری و شهر سازی ، احداث اولین جایگاه سوخت گیری و سپس  اضافه کردن  جایگاه cng  به آن ، ساخت  و توسعه بلوار ورودی و خروجی ، نصب نمادهایی در میادین اصلی شهر ، نامگذاری کوچه ها و معابر ، توسعه معابر و بهسازی آن ها، تکمیل  پارک" اجی "در کربلا دشت کلور  و بسیاری از اقدامات دیگر از جمله اقدامات حاج وحید کنعانی در  دوره مسئولیت ایشان در شهرداری کلور است .

قطعاً اقدامات اساسی شهرداران گذشته کلور بسیار بیشتر از آنچیزی است که در این نوشتار برشمرده شده است اما بواسطه عدم اطلاع  و یا اطلاع ناقص از آن و نیز مستور بودن برخی اقدامات اساسی از انعکاس آن صرفنظر می گردد .

شوراها؛

وقتی صحبت از مدیریت شهری می شود بی مکث ذهن ها به شهردار معطوف می گردد اما تعریف مدیریت شهری در جامعه امروز ایران بحثی گسترده تر است . اعضای شورا در سه دوره گذشته از عمر پر برکت خود فواید و دستاوردهای بزرگی را برای شهر کلور بهمراه داشته است . افرادی مورد اطمینان و وثوق که در عین دلسوزی بواسطه زندگی در بطن مردم از معضلات بزرگ و کوچک شهری اطلاع داشته و در جمعشان برای آن چاره اندیشی می کنند . بجا و شایسته است برای شهری مانند کلور که چهارده سال از عمر بیست ساله استقرار شهرداری اش را در دوره استقرار شوراها  گذرانده است تقدیری شایسته از اعضای شورای شهرصورت پذیرد که با کمترین چشم داشت و با بیشترین تمرکز سعی در حل مشکلات و معضلات داشه اند . قطعاً با نشستن پای صحبت اعضای شورای سابق می توان به بسیاری از تگناها و مشکلات حوزه شهری واقف شد که در گفتاری دیگر به این مهم پرداخته خواهد شد .اینک که شورای جدید کار خود را آغاز کرده است بهترین  فرصت برای  بهره مندی از تجارب این عزیزان برایشان فراهم است که امید است این مهم نیز محقق گردد . نام بردن از تعدادی از اعضای شوراهای  قبلی که قلبشان برای  پیشرفت و آبادنی شهرشان می تپد و عشق توسعه و آبادنی شهرشان را در سر می پرورانند شاید نوعی ظلم باشد برآنان که به علت عدم یاری ذهن از قلم می افتند . به همه آن عزیزان درود فرستاده و برای همه ایشان طول عمر با عزت آرزو مندیم . برای اعضای پر انرژی ،خوشفکر ، پی گیر ، متعهد ،جوان و با روحیه شورای فعلی شهر کلور آرزوی موفقیت داریم . به یاد داشته باشیم در شهرهایی کوچک مانند کلور  انتظارات از شوراها بسیار فراتر از نوشته ها و مکتوبات و قوانین اداره شورا ها است و مردم همه امورات و حتی آنهایی که به ذات شورا ارتباطی ندارند را از کانال شورا پی گیری کرده و موفقیت و یا ناکامی خود و حتی امورات شهری را درست یا نادرست به پای اعضای شورا می نویسند . در مورد اولویت های کاری شورا و تنگناهایی که دوستانمان با آن مواجهه  اند بزودی مطلبی منتشر خوهد شد .

 کمبودهای یک شهر؛

شهر کلور نسبت به آنچه که  در بیست سال قبل وجود داشته پیشرفت های شگرفی داشته است اما  هنوز با جایگاه اصلی  و درخور خود فاصله ای بسیار دارد . شهر ما هنوز امکانات کافی برای  سرگرمی کودکان و نوجوانان را ندارد هنوز بسیاری از معابر و خیابانهای آن نیازمند  بازسازی و تعریض اند . بافت فرسوده شهر بر بافت جدید آن چربش دارد و لازم است برای احیای بافت فرسوده اقدامات لازم معمول گردد . سیمای شهر نیازمند زیباسازی های اساسی است و. ماشین آلات  شهرداری باید افزوده و بهینه گردد . نیروی انسانی شهرداری کلور باید افزوده شود . امکانات سخت افزاری و نرم افزاری شهرداری باید بهینه شود .

وروری ها و خروجی های کلور نیازمند باز بینی و ساخت و ساز های اساسی است . نامگذاری  تعدادی ازخیابانها و معابر نیازمند بازبینی  و تجدید نظر است. علی رغم همه مشکلاتی  که در حوزه جمع آوری و دفع پسماند جامد شهری وجود دارد کمتر کسی از مدیران شهری کلور به فکر ساماندهی آنست و گاه و بیگاه دود ناشی از سوختن آشغالها کل شهر را فرا می گیرد و باد حجم انبوهی از آشغالها را راهی باغات و کوهها می کند .آسفالتهای شهر کهنه و فرسوده و نیازمند اصلاح اساسی است . درآمد ثابت و هنگفتی هنوز عاید مدیریت شهری نمی شود و این موضوع ادامه مدیریت شهری را دچار مشکلات عدیده می کند . جایگاه جوانان و پتانسل های بزرگی مانند آن در مدیریت شهری ناشناخته مانده است گر چند بارقه های امید در این زمینه دمیده شده است اما لازم است با مداومت و اصرار برای موضوع ابعاد گسترده ای به این مهم داده شود .


توانایی یک منطقه؛

منطقه ولایت مدار شاهرود دارای افتخارات و مفاخر بسیار بزرگی است  که شاید یکی از مهمترین کارهای خوبی که باید در دستور قرار گیرد انتشار کتاب توانایی ها و توانمدیهای منطقه است . یکی از افتخارات بسیار بزرگ منطقه ما گذشته تاریخی و قابل افتخار آن است . منطقه ما و جوانان  آن در جریان جنگ تحمیلی شاهکاری ماندگار و حماسه ای بزرگ را آفریدند . تقدیم 130 شهید جان برکف بزرگترین  حماسه ای است که در این زمینه آفریده شده است . منطقه شاهرود به مرکزیت شهر کلور دارای باغات وسیع توانایی های کانی و معدنی ، آب معدنی  و بسیاری دیگر از توانایی های بومی دیگریست که لازم است زمینه معرفی آنها فراهم گردد .  از ویژگی های دیگر منطقه شاهرود و شهر کلور  مکالمه به یکی از تاریخی ترین زبانهای بومی  کشور پهناور ایران است . که این منطقه را در صدر  توجهات پژوهشگران و جستجوگران و دانشمندان را می دهد . منطقه شاهرود از لحاظ  فرهنگی نیز دارای شرایط خاص  و منحصر به فرد است که اقدامی شایسته  برای توسعه و ترویج آن می طلبد.

برای سالگرد شهرمان چه کنیم .؟

شاید اولین سوال  بعد از طرح این موضوع این است  که خوب که چه ؟ یعنی چه باید کرد ؟ لطفاً ترمز را بکشید منظور از این نوشتار برپایی یک جشن ساده و یا یک همایش محلی نیست . منظور برپایی یک همایش ملی با چربش بخش علمی آن با همه ابعاد آن  است .

یک همایش علمی برای شناسایی فرصت های سرمایه گذاری  در منطقه شاهرود و معرفی فرصت های سرمایه گذاری .جشنواره ای در خور که بسیاری از توانایی ها و توانمدندیهای منطقه ما را در ویترین قرارداده و قابلیت عرضه آنها را به همگان فراهم سازد کلور و منطقه شاهرود  بسیاری از دارایی های بسیار بزرگ و تاریخی را در سبد خود دارند که مزیت تاریخی آن نسبت به بسیاری از مناطق را برایشان فراهم می سازد 

برای برگزاری یک همایش ملی  می توان بروی بسیاری از میهمانان ویژه حساب باز کرد . میهمانانی که حضور ایشان برای منطقه منشا اثر باشد . بلند پروازی نیست بگوییم اولین میهمان ویژه این همایش  می تواند  ریاست محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام باشد  به شرط آنکه این همایش ملی به زیور نام یکصد و سی شهید منطقه  آراسته شود . دومین گام برای حضور میهمانان بلند پایه حضور معاون ریاست محترم جمهور است (ترجیحا معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری). سومین میهمان ویژه این همایش استانداران استانهای اردبیل ،گیلان و زنجان اند  و چهارمین میهمان ویژه و خاص این همایش میهمانان و سرمایه گذارانی برجسته اما به حد کافی دست و دل باز از سراسر کشور است که با مشاهده توانایی  های منطقه  دست ها را در جیب کرده و ارمغانی را برای منطقه شاهرود به یادگار بگذارند

برگزاری چنین همایشی با فراخوان مقاله  و امورات اجرایی و اسکان و پذیرایی و همه این قضایا حداقل یکصد و پنجاه تا دویست میلیون تومان هزینه دارد . بلکه بیشتر .اصلا و ابدا برای تامین این مبلغ به فکر راه کارهایی که تا حالا امتحان کرده ایم نرویم . شهروندان حداکثر بتوانند  دو تا سه میلیونش را تامین کنند که حتی پول شربت و شکلات هم نمی شود .  برای تامین چنین هزینه ای باید بروی توانایی های سه استان اردبیل ،زنجان و گیلان حساب باز کرد و از پتانسیل های بزرگ منطقه در این راستا بهره جست . جذب اسپانسر های بزرگ نیز می تواند در این زمینه گره گشا باشد . به هر حال فرصت کافی برای چاره اندیشی برای برپایی جشنی آبرومند و بزرگ فراهم است . انشالله که چنین شود .

تقدیم به شهر  زیبایم کلور؛

کـــلور ای گــــــــــــــهواره علم وادب                                کـــــلور ای رویـــاترین تصــویر شب

کلور ای تاج سرت رنگی چو خون*                                  مبتـــــــــــلای نـام تو نامـش جنون

هـــم جنــــــــون نام تو در ذات من                                 ســــــبزی آفـــــــــــــاق تو آیات من

آنکه با عشـــــــــــق وصـال تو غنود                                بـخت والایش به رویــــــــــــاها ربود

شـــــــاه رودان داری و باغات سبز                                 کـــــوه چون سرو داری واشعار نـغز

دامن ســــبزت به کـوهـهای سترگ                                چادر مـــه گون تو خــــــــــیلی بزرگ

رنگ گــــــــــل بارد ز گل رخسار تو                                 بلبلان مســــــــــت از می دیدار تو

از گذشته تاکــــــنون من گشتـه ام                                 دل به نام نامی ات من بستــه ام

*اشاره به 38 شهید جان برکف کلور

مطلب بعدی : مطلب میهمان از وبلاگ " بهار درو"


 

 



مطالب مشابه :


من کلور بیست ساله ام !

شاهرود - من کلور بیست ساله ام ! - اجتماعی . فرهنگی




انجمنهای صنفی سراسر کشور

خ مقدس اردبیلی روبروی ترمینال مسافربری ترمینال باربریها 5237670 شاهرود جاده تهران




آدرس خانه های معلم سراسر کشور

خانه معلم شاهرود. 5241952. جنب اداره هلال جنب ترمینال مسافربری. خانه معلم




آدرس وتلفن خانه معلم سراسر کشور

خانه معلم شاهرود. 5241952. جنب اداره هلال جنب ترمینال مسافربری. خانه معلم




رفاه و خانه معلم سراسر کشور

شاهرود: 0232-5241952: جنب اداره هلال جنب ترمینال مسافربری:




آدرس و شماره تلفن خانه‌هاي معلم سراسر كشور

خانه معلم شاهرود: 5241952: جنب اداره هلال جنب ترمینال مسافربری: خانه معلم




تلفن و آدرس خانه های معلم در شهرهای مختلف ایران

خانه معلم شاهرود. 5241952. جنب اداره هلال جنب ترمینال مسافربری. خانه معلم




رزومه

· ترمینال 6 فرودگاه · شهرداری شاهرود · پایانه مسافربری




سفر به مشهد

سفری دیگر - سفر به مشهد - نگاهی به اقصی نقاط ایران از زاویه ای دیگر - سفری دیگر




آدرس و شماره تلفن مراکز آموزشی - رفاهی فرهنگیان (خانه معلم)

شاهرود: 2226319: 0273: خیابان امام خمینی خیابان بلوار استقلال جنب ترمینال مسافربری: 69:




برچسب :