اصول اجرایی و کاربردی سیستم مدیریت نگهداری تعمیرات ، قسمت ششم

اصول اجرایی و کاربردی سیستم مدیریت نگهداری تعمیرات ، قسمت ششم

تعیین آیتم های سرویس ها و فعالیت های نگهداری

حسین عبدی

[email protected]

مقدمه

در طرح ریزی و اجرای سیستم نگهداری پیشگیرانه ، ما با انجام فعالیت هایی سعی می کنیم که دستگاه و تجهیز را در شرایط کاری و عملیاتی نگهداشته و وقوع خرابی را هر چه بیشتر به عقب بیندازیم . این اقدامات که به آن ها سرویس های نگهداری نیز گفته می شود شامل فعالیت هایی چون روانکاری ، نظافت و تمیز کاری ، آچار کشی و غیره می باشد .

 

منبع تعیین فعالیت های نگهداری

شما از منابع اطلاعاتی گوناگونی در تعیین فعالیت های نگهداری دستگاه ها می توانید استفاده کنید . از طریق روش های زیر نسبت به تعیین آیتم های سرویس های نگهداری اقدام کنید .

1 – شرح سرویس های نگهداری که توسط طراح و سازنده ی دستگاه توصیه شده است .

 این موارد در مدارک فنی دستگاه همراه دستگاه خریداری شده می باشد . شرح سرویس های دستگاه در قسمت نگهداری Maintenance   آمده است . در صورتی که تجهیز و دستگاهی فاقد مدارک فنی که سرویس ها در آن درج شده است ، باشد از مدارک فنی دستگاه های مشابه می توان استفاده نمود . درصورتی که چنین مدارکی در دسترس نبود از روش های بعدی بایستی بهره برد .

2 – دانش و تجربه کارشناسان فنی سازمان

کارشناسان سازمان که با نوع تجهیز آشنا بوده ، با در اختیار داشتن دانش کافی ، منبع مناسب و خوبی برای تعیین سرویس های دستگاه می باشند . به طور کلی نظر افراد خبره در این موارد بسیار حائز اهمیت است . در صورت عدم وجود این دانش در سازمان بایستی از مشاور با تجربه ی مناسب بهره برد .

3 – تجزیه و تحلیل تجهیز ، سیستم ها و زیر سیستم ها

در این روش باید دستگاه را به اجزاء و سیستم های تشکیل دهنده ی آن تجزیه کنید . هر سیستم به صورت کلی و عمومی واجد شرایطی است که با شناخت آن ها می توان سرویس ها را تعیین کرد .

به عنوان مثال یک دستگاه ممکن است دارای سیستم هیدرولیک باشد که خود شامل اجزایی مانند پمپ ، لوله های انتقال سیال ، اتصالات ، شیرها ، شیرهای برقی ، جک ، هیدورموتور، مخزن ، صافی ، گیج فشار و غیره باشد و هرکدام از این اجزاء ممکن است نیاز به سرویس هایی داشته باشد . به عنوان مثال صافی آن باید بازشده و تمیز یا تعویض گردد .

به همین صورت دیگر سیستم های دستگاه مانند سیستم پنوماتیک ، سیستم برق ، سیستم مکانیکی ، سیستم انتقال نیرو و غیره بایستی مورد تحلیل قرار گرفته و متناسب با آن سیستم ها ، فعالیت هایی جهت نگهداری تعیین گردد .

3 – تحلیل سوابق تعمیرات دستگاه

با ثبت تمامی موارد خرابی هایی که اتفاق افتاده است اطلاعات زیادی حاصل می شود . در ابتدا مواردی که بیشترین تعداد و کمترین بازه ی تکرار وقوع دارند را با رسم نمودار پارتو مشخص کرده سپس علت و عامل خرابی را با روش ها و تکنیک های حل مسئله مانند تکنیک استخوان ماهی / نمودار علت و معلول / نمودار ایشی کاوا و روش طوفان فکری Brain Storming  شناسایی میکنیم . در صورتی که بتوان با انجام اقداماتی از وقوع عامل خرابی تجهیز جلوگیری کرد، آن فعالیت را به عنوان یک سرویس نگهداری تعیین می کنیم .

 به عنوان مثال یک خرابی با تعداد وقوع بالا می تواند گریپاژ کردن یاقفل کردن شافت اصلی یک دستگاه باشد . با انجام بررسی های لازم مشخص می شود که گیر کردن شافت ، ناشی از سایش و داغ شدن بیش از حد یاتاقانی که شافت روی آن سوارشدهمی باشد و این  به عنوان علت بروز خرابی ، شناسایی می شود . برای جلوگیری از وقوع این خرابی خاص ، بایستی اقدام به روانکاری یاتاقان نمود . پس در اینجا گریس کاری یاتاقان می تواند به عنوان یک سرویس نگهداری آن دستگاه تعریف گردد .

 

دوره های سرویس های نگهداری

 

پس از تعیین آیتم های نگهداری دستگاه نسبت به تعیین دوره های زمانی که سرویس ها باید مطابق آنها انجام شوند اقدام کنید . حین فعالیت های بررسی و تحلیل که جهت تعیین آیتم ها انجام شده و با استفاده از همان اطلاعات می توان تناوب اجرا را نیز مشخص نمود .

اگر دوره زمانی تعیین شده کمتر از میزان مناسب باشد یعنی سرویس ها با تعداد بیشتر و فاصله های زمانی کمتری انجام شوند ، هزینه های نگهداری تجهیز بدون دلیلی منطقی افزایش می یابند و اگر دوره زمانی تعیین شده بالاتر از میزان لازم باشد ، منجر به عدم اثربخشی خواهد شد و احتمال وقوع خرابی ها افزایش می یابند .

پس از تعیین دوره زمانی انجام سرویس ها ، پس از هر شش ماه یا سالیانه نسبت به بازنگری دوره های انجام سرویس ها اقدام کنید . دوره های انجام سرویس ها می توانند روزانه ، هفتگی ، ماهیانه ، سه ماه ، شش ماهه و سالیانه باشند .

 

بازنگری سرویس های نگهداری

 

طی دوره های شش ماهه یا سالیانه نسبت به بازنگری آیتم های سرویس ها اقدام نمایید . متناسب با تحلیل هایی که روی سوابق تعمیرات و خرابی های دستگاه انجام می دهید ، آیتم های نگهداری را کاهش داده و یامواردی را اضافه کنید . این امر مستلزم داشتن دلایل فنی و انجام تحلیل های آماری می باشد .

 

در انتها

 

نحوه ی برنامه ریزی و انجام فعالیت های نگهداری دستگاه ، تهیه تقویم نگهداری ، تدوین دستورالعمل نگهداری دستگاه و چگونگی انجام سرویس ها ، نظارت بر اجرای برنامه ها ، استفاده از نرم افزار در فرآیند نگهداری دستگاه ، ثبت سوابق و دیگر نکات لازم در مطلبی دیگر ارائه خواهد شد .


مطالب مشابه :


تکنیک استخوان ماهی

دیگر نیز برده شــده است و گاهی آن را نمودار « ایشی کــــاوا » یا نمودار استخوان ماهی




نمودار علت و معلول(ایشی کاوا)-(استخوان ماهی) و کاربرد آن

(ایشی کاوا)-(استخوان ماهی) را نمودار «ايشي کــــاوا» يا نمودار استخوان یا جهانی؟(wcm




کاربرد نمودار علت و معلول

دیگر نیز برده شــده است و گاهی آن را نمودار «ایشی کــــاوا» یا نمودار استخوان ماهی




کاربرد نمودار علت و معلول

دیگر نیز برده شــده است و گاهی آن را نمودار «ایشی کــــاوا» یا نمودار استخوان ماهی




اصول اجرایی و کاربردی سیستم مدیریت نگهداری تعمیرات ، قسمت ششم

مانند تکنیک استخوان ماهی / نمودار علت و معلول / نمودار ایشی کاوا و یا سالیانه




حلقه های کیفیت

طوفان ذهنی و استخوان ماهی جهت هدایت ایشی کاوا / استخوان ماهی; یا پروژه




برچسب :