همه چیز درباره زولبیا و بامیه

زولبیا و بامیه، دشمن قلب

دکتر سیدضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه ایران میگوید: «زولبیا و بامیه‌ای که با روغن چند بار مصرف شده، درست می‌شود، دشمن قلب و سیستم گردش خون است».وی با بیان اینکه “روزه خود یک درمان است” می‌گوید: «به دلیل فاصله زمانی زیاد بین اولین و آخرین وعده غذایی در ایام روزه داری، گلیکوژن کبد (منبع ذخیره ی قندی) مصرف می‌شود و فرد ولع زیادی برای خوردن شیرینی پیدا می کند و متاسفانه به دلیل باور غلطی که در جامعه وجود دارد، افراد در مصرف زولبیا و بامیه که مملو از قندهای تصفیه شده و چربی‌های اشباع هستند و ممکن است در اثر جوشیدن، مواد سمی در آنها ایجاد شده باشد، افراط می‌کنند. روزه‌داران با خوردن مقدار زیادی از زولبیا و بامیه اجر روزه را از نظر جسمی و روحی از بین می‌برند و بعد از ماه مبارک رمضان دچار چاقی و افزایش وزن می‌شوند.»
وی با ابراز تاسف از اینکه بیشتر زولبیا و بامیه‌ها به صورت غیراستاندارد و غیربهداشتی تهیه می‌شوند و در تهیه آنها از روغن‌های مانده و فاسد و همچنین مواد اولیه رو به فساد استفاده می‌شود، می‌گوید: «هنگام خرید زولبیا و بامیه باید به رنگ آن توجه کنیم، هر چه زولبیا و بامیه قهوه‌ای‌تر و سوخته‌تر باشد نشانه مرغوبیت آن نیست، بلکه نشان دهنده این است که در روغن بیشتر جوشیده و حرارت بیشتری دیده و در نتیجه حاوی مواد سمی بیشتری است.»
دکتر مظهری توصیه می‌کند که مردم زولبیا و بامیه را از شیرینی فروشی‌های مطمئن تهیه کنند. وی همچنین می‌گوید: «مردم تا حد امکان باید از مصرف زولبیا و بامیه و حتی کیک و شیرینی صرف‌نظر کنند تا سلامت آنها به خطر نیفتد.» این متخصص تعذیه توضیح می‌دهد: «بیشتر این مواد حاوی اسید چربی به نام ترانس هستند، که دشمن قلب و سیستم گردش خون است و برای همه و به‌خصوص برای کسانی که زمینه ابتلا به بیماری قلبی را دارند، بسیار مضر است.»
رامش عالی‌پور، کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و رییس انجمن تغذیه استان اصفهان نیز  از نحوه تهیه زولبیا و بامیه توسط شیرینی‌پزی‌ها انتقاد می‌کند و می‌گوید: «باید نحوه تهیه زولبیا و بامیه اصلاح شود و ما طی تحقیقی که در دست انجام داریم ، راه جدیدی را برای تهیه سالم زولبیا و بامیه ارایه خواهیم کرد.»
انتخاب سالم ماندن و روزه گرفتن در سال ‌های آینده، یا بیمار شدن و از دست دادن سعادت روزه داری در سال ‌های آینده بر عهده خود ما و شما است.


سرطان‌زایی زولبیا و بامیه


دکتر سید محمود اسحاق حسینی، فوق تخصص گوارش و عضو هیات علمی دانشگاه تهران نیز  می‌گوید: «سرطان زایی اینگونه زولبیا و بامیه‌ها کاملا اثبات شده است. این زولبیا و بامیه، سرطان‌های روده باریک و لوزالمعده را ایجاد می‌کند.»دکتر اسحاق حسینی به کسانی که مبتلا به ترش کردن معده هستند اکیدا توصیه می‌کند که از مصرف زولبیا و بامیه پرهیز کنند و می‌گوید: «مشکل این افراد با خوردن زولبیا و بامیه به شدت بدتر می‌شود.»
وزرات بهداشت نیز از مردم خواسته است:« مواد غذایی آماده مصرف از قبیل زولبیا و بامیه، حلیم، نان و شیرینی سنتی، کله و پاچه، دل و جگر، بستنی، شربت آلبالو و زرشک را از دستفروشان و دوره گردان خریداری نکنند و همچنین در هنگام خرید مواد غذایی بسته‌بندی شده، به مجوز وزارت بهداشت، تاریخ تولید و انقضا، نشانی دقیق کارخانه تولیدکننده و سالم بودن بسته توجه کنند.»
با توجه به صحبت‌های این سه متخصص می‌توان به مضر بودن زولبیا و بامیه بیش از پیش پی برد، با توجه به اینکه خوردن این شیرینی متاسفانه جزیی از سنت‌های ما به‌خصوص در ماه مبارک رمضان شده است و دل کندن از این سنت حتی در عصر مدرنیته، بسیار سخت است پس تنها می توانیم بگوییم: “نخوریم بهتر است.”

با تشکر از جناب آقای دکتر دکتر سیدضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه ، جناب آقای دکتر مظهری متخصص تغذیه و جناب آقای دکتررامش عالی‌پور کارشناس تغذیه و جناب آقای دکتر سید محمود اسحاق حسینی، فوق تخصص گوارش

 

دیابتی ها بخونند

دیابتی هایی که با مشورت پزشک می توانند روزه بگیرند نباید هنگام سحر موادغذایی حاوی قندهای ساده مثل زولبیا و بامیه و شله زرد و حلوا مصرف کنند.
به گزارش وب دا از یزد، ناهید برخورداری کارشناس تغذیه با بیان این که این بیماران از مصرف غذاهای چرب و شور در وعده سحر و افطار پرهیز کنند، اظهار کرد : حتی الامکان از غذاهای سرخ کردنی استفاده نشود چرا که بهترین روش های پخت، کباب پز، فرپز، بخار پز و آب پز است.
برخورداری ادامه داد: دیابتی ها در هنگام سحر و افطار بهتر است از تمام گروه های غذایی استفاده کنند و از انواع موادغذایی سبوس دار من جمله نان سنگک، سبزیجات و حبوبات بیشتر استفاده شود.
وی تصریح کرد: استفاده کافی از سبزی و سالاد و میوه مخصوصا در هنگام سحر میزان تشنگی را کاهش می دهد.
وی با تاکید براین مطلب که حتما 1 تا 2 ساعت بعد از افطار از میوه ها استفاده شود، افزود: بهتر است میوه های شیرین که خیلی سریع قند خون را افزایش می دهند مثل موز، خربزه، هندوانه، طالبی، انجیر و انگور محدود شود.
این کارشناس تغذیه با یادآوری این که بهتر است از میوه ها استفاده شود نه آ میوه ها، گفت: آب میوه ها خیلی سریع قند خون را بالا می برند.
وی بیان داشت: افطار را می توانند با یک لیوان شیر گرم کم چرب و یک عدد خرما ترجیحا خرمای زرد خشک باز کنند.
وی افزود: دیابتی ها باید توجه داشته باشند که در افطار حجم زیادی از غذا را مصرف نکنند و آن را به 2 تا 3 وعده تقسیم کنند زیرا احتمال بالارفتن سریع قند خون وجود دارد.
وی خاطرنشان ساخت: در فاصله افطار تا سحر حتما 6 تا 7 لیوان آب نوشیده شود و همچنین به همراه سحری در صورت امکان از ماست کم چرب استفاده شود.
برخورداری ادامه داد: بیماران دیابتی نوع یک یا بیمارانی که انسولین می زنند یا بیمارانی که دچار عوارض دیابت مانند عوارض چشمی و کلیوی شده اند از روزه گرفتن خودداری کنند و بیماران دیابتی نوع 2 که قند آنها کنترل شده است، می توانند روزه بگیرند.
این کارشناس تغذیه متذکر شد: قند قبل از افطار و سحر باید کمتر از 120 و حدود ساعت 13 تا 15 نباید کمتر از 70 و بیشتر از 300 باشد و در صورتی که در این حد بود باید روزه را باز کنند.


راهنمای خرید زولبیا

ماه رمضان در ذهن بسیاری از مردم با نام زولبیا و بامیه گره خورده و گویا مختص این ماه شده است.

اگر قصد خرید یا مصرف آن را دارید، به دو نكته مهم در این باره توجه كنید:

1‌ـ اثرات مصرفی:

وقتی زولبیا و بامیه می‌خورید، جرمی پُرچگالی از قند و چربی را وارد بدنتان كرده‌اید! تركیبات قندی راه یافته به خون، سبب ترشح انسولین، سپس كاهش میزان قند خون، و آن‌گاه ضعف، بیحالی، خستگی و گرسنگی زودرس می‌شود. مصرف مواد قندی بیش از نیاز بدن، به چربی تبدیل می‌شود.
بخشی از چربی در شریان‌ها رسوب می‌كند و به تصلب شرایین می‌انجامد.

استفاده از روغن‌های مانده و بی‌كیفیت در تهیه این شیرینی‌ها، باعث اختلالات گوارشی، افزایش سوزش و تشدید رفلكس یا برگشت محتویات معده می‌شود.
افزایش كلسترول بد، ابتلا به بیماری‌های كبدی و اضافه وزنِ حاصل از ورود كالری زیاد در حجم كم نیز از دیگر عوارض و مضرات مصرف شیرینی‌هایی چون زولبیا و بامیه‌ است.
زولبیا و بامیه مایعات درون بدن را غلیظ كرده و باعث تشنگی بیشتر می‌شود. افراد مبتلا به دیابت نباید زولبیا یا بامیه بخورند.

2‌ـ تشخیص مرغوبیت و روش نگهداری:

رنگ زولبیا و بامیه باید زرد و طلایی باشد. سراغ رنگ‌های تیره‌تر نروید. رنگ‌های متمایل به قهوه‌ای، قهوه‌ای سوخته و تیره‌تر، نشانه طبخ زولبیا و بامیه با روغن‌های مانده، سوخته و چندبار مصرف است كه برای سودآوری اقتصادی عوض نشده‌ و از همین رو بشدت سرطان‌زا خواهد بود.
از این دسته اندكی هم نخورید، حتی اگر مفت بود! دقت كنید ذرات سوخته به آن نچسبیده باشد.
این ذرات باقیمانده طبخ قبلی و نشانه خوبی‌ است برای آن‌كه بفهمید در همان ظرف و با همان روغن عوض نشده قبلی سرخ شده‌اند. به دلایل فروشنده مبنی بر برشته بودن یا دیر برداشته شدن از درون روغن توجه نكنید.
زولبیا و بامیه‌ای را كه بدون روكشِ سلفون، در معرض نور خورشید یا حتی تابش لامپ نگهداری و عرضه می‌شود، نخرید.
حرارت و نور هر دو بر تركیبات آن اثرات زیانبار می‌گذارد.
این شیرینی‌ها را در جای سرد و خشك، درون جعبه یا ظرف (برای جلوگیری از تابش نور) نگهداری كنید.

 

واخرین مطلب

هر سال با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان بازار فروش زولبیا و بامیه داغ شده و بر متقاضیان آن افزوده می شود.

معمولا به نظر افرادی که متقاضی این نوع شیرینی ها هستند تصور سفره افطار و سحری بدون وجود زولبیا و بامیه کاری مشکل و ناشدنی است. از آنجا که منع کامل افراد از خوردن زولبیا و بامیه کاری درست و شدنی نیست، به آنها توصیه می کنیم در مصرف این ماده غذایی دقت کرده و از مصرف بیش از حد آن پرهیز کنند.

مصرف زولبیا و بامیه یعنی مصرف قند با حجم زیاد. خوب است بدانید مصرف زولبیا و بامیه در سحر باعث گرسنه شدن روزه دار در طول روز می شود. چرا که قندهای ساده آن سریع تر وارد جریان خون شده و با تحریک ترشح انسولین موجب کاهش قند خون می شوند.

در اثر کاهش قند خون در ساعات ابتدایی روز شخص احساس خستگی، بی حالی، ضعف و گرسنگی زودرس می کند.

از سوی دیگر استفاده از آن را در ابتدای افطار به بیماران رفلاکسی توصیه نمی کنیم، چرا که موجب تشدید علائم رفلاکس شده و سلامت آنها را به خطر می اندازد. همچنین مصرف این محصول برای افراد دیابتی ممنوع است.

مصرف زیاد از حد این شیرینی موجب تبدیل مواد قندی مازاد آن به چربی اضافی در خون شده که رسوب این چربی ها در خون باعث تصلب شرایین می شود.

● روغن های مانده

فرآیند پخت این نوع شیرینی به گونه ای است که در بیشتر اماکن، روغن مورد استفاده برای سرخ کردن آن به دلایل اقتصادی تعویض نمی شود و به طور مداوم مورد استفاده قرار گرفته و به شدت سرطان زا می شود.

بنابراین وجود روغن نامطلوب و سوخته علاوه بر بروز عوارض گوارشی (سوزش معده و ترش کردن)، ناراحتی های کبدی، قلبی ـ عروقی و افزایش کلسترول بد خون باعث سرازیر ?شدن کالری اضافی بدن شده و زمینه ساز مطلوب چاقی و اضافه وزن است.

از سوی دیگر وجود چربی نامرغوب در این شیرینی به دلیل کندی تخلیه از معده می تواند موجب کاهش اشتها و حذف وعده اصلی غذا شود. بنابراین روزه داران باید از مصرف بیش از حد غذاهای شیرین و چرب در وعده افطار و سحری پرهیز کنند.

● نشانه های زولبیای مرغوب

زولبیا و بامیه خوب باید عطر و طعم مناسب و رنگ روشن داشته و سوختگی و تغییر رنگ قهوه ای در آن مشاهده نشود. ذرات سوخته به جای مانده روی زولبیا و بامیه نشاندهنده تهیه غیربهداشتی و افت کیفیت روغن آن است.

روی جعبه های مقوایی زولبیا و بامیه باید پروانه بهداشتی و مهر استاندارد حک شده باشد و هنگام عرضه این محصول واحدهای قنادی باید از انبرک یا دستکش یکبار مصرف استفاده کنند. برای جلوگیری از آلودگی در محل عرضه نیز باید روی آنها با سلفون پوشیده باشد.

در عین حال از خرید زولبیا و بامیه ای که پشت شیشه و در مجاورت نور خورشید و لامپ و به شکل فله ای و باز عرضه می شود، جدا خودداری کنید. چرا که نور و حرارت روی ترکیبات و روغن آن تاثیر نامطلوب دارد.

در ضمن به خاطر داشته باشید قنادی ها زولبیا و بامیه خود را از مراکزی که هویت درستی ندارند تهیه می کنند به همین دلیل در سلامت و بهداشتی بودن آنها هیچ تضمینی وجود ندارد.

● زولبیا و بامیه، تشنگی روزه دار را تشدید می کند

در عین حال، یک متخصص بیماری های داخلی برای پیشگیری از تشنگی به روزه داران کرد می شود در فاصله افطار تا سحر مایعات را بتدریج مصرف کنند و از شیرینی های مصنوعی مانند زولبیا و بامیه کمتر استفاده کنند.

دکتر حشمت الله توکل در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: باتوجه به این که ماه رمضان امسال در فصل گرم سال قرار دارد به روزه داران توصیه می شود برای پیشگیری از کاهش شدید آب بدن تنها در صورت ضرورت از منزل خارج شوند.

وی افزود: آب مورد نیاز بدن باید در فاصله میان افطار تا سحر به تدریج و از طریق مصرف آب و میوه های آب دار تامین شود.

توکل تصریح کرد: مصرف بیش از اندازه آب در سحر نقشی در پیشگیری از تشنگی در طول روز ندارد زیرا در صورت نوشیدن آب بیش از حد نیاز، بدن آب اضافی را دفع می کند.

این متخصص بیماری های داخلی خاطرنشان کرد: برخی مواد غذایی و شیرینی های مصنوعی مانند زولبیا و بامیه غلظت مایعات بدن را افزایش می دهند و در نتیجه روزه دار احساس تشنگی می کند.

وی بیان کرد: توصیه می شود برای پیشگیری از افزایش غلظت مایعات بدن از قندهای گیاهی مانند خرما به جای زولبیا و بامیه استفاده شود.

توکل گفت: میوه های آب دار مانند هندوانه و خربزه نیز نقش مهمی در تامین مایعات بدن دارند و توصیه می شود در فاصله افطار و سحر این میوه ها مصرف شوند.
وی افزود: مصرف لیموترش نیز در پیشگیری از تشنگی و گرمازدگی موثر است.
التماس دعا دراین ماه عزیز
یا حق

منبع:http://abc52.blogfa.com/post/41


مطالب مشابه :


با اهری کامتان را شیرین کنید

کمتر شهری را می توان یافت که شیرینی به به بهترین شیرینی فروشی های گز اصفهان




دومين ثروتمند ايراني:چگونه پولدار شدم...

خشکبار و شیرینی فروشی بهترین خشکبارها شیرینی های قزوین، گز اصفهان




مصاحبه با ثابت قدم- قدیمی ترین شیرینی فروشی تهران

آقای ثابت‌قدم، چرا شیرینی فروشی اگر از شیرینیهای ما مصرف کردند و در اصفهان.




چه جوری به همدان برویم؟

شیرینی سنتی همدان بهترین کماج های همدان را می توان ازشیرینی فروشی های خیابان




سوغات شهر بروجرد در جشنواره نوروزی 1393 بروجرد

شیرینی های شیرینی فروشی های شهر و فروشگاهها و کارگاههای ارده پزی بروجرد بهترین




9. غذا های محلی و سنتی استان همدان

بهترین کماج‌های همدان را می‌توان از شیرینیفروشیهای خیابان 20 غذا های محلی و سنتی اصفهان




تاریخچه پیتزا و اولین پیتزا فروشی

آموزش آشپزی و شیرینی پزی ترین پیتزا فروشی ها ی تهران قرار دارد که های بهترین




طرز طهیه شیرینی گاتا

در بسیاری از شیرینی و نان فروشی‌ها بهترین لینک های اصفهان; نیازمندی های




همه چیز درباره زولبیا و بامیه

را از شیرینی فروشیهای پزشکی اصفهان و رییس چرا که بهترین روش های پخت




برچسب :