ادبی

گزارشی از جلسه انجمن ادبی فایز دشتی

گزارشی از جلسه انجمن ادبی فایز دشتی

در حالیکه برخی از جامعه شناسان معتقدند ،هژمونی اقتصاد دات کامی ابعاد مختلف زندگی بشر امروز ، بالاخص روابط اجتماعی را تحت الشعاع قرار داده است و اشکال مختلف هم نشینی های بی غل و غش و شب نشینی های صمیمی قدیم را به محاق برده است؛ ولی در عین حال هستند کسانیکه فارغ ازقیل و قال روزگار دمی را به تعاطی افکار با همدیگر اختصاص می دهند. در واقع اعضای انجمن فخیمه فایز دشتی در شهرستان دشتی آئینه تمام نمای حضانت از سنت های مرضیه و تدوام فرهنگ سترگ ایرانیان در هزاره بحران عاطفه می باشند.انجمن مزبور برخلاف اکثریت قریب به اتفاق فعالیت های گروهی درکشورکه عن قریب تشکیل،«دولت مستعجل» لقب می گیرند توانسته است عمری بالغ بر چهل سال را در کارنامه خود رقم زند که به باور این قلم در استان وحتی کشور اگر نگوئیم بی نظیر ،قطعا کم نظیر است.

حمید زارعی شاعر گران ارج و روزنامه نگار جوان شهرستان دشتی؛ که در اکثر جلسات این انجمن در سنوات اخیر حضور فعال و پر نشاط داشته اعتقاد دارد:محفل رندان شبانه شعر شهرستان دشتی که در سالهای اخیر به انجمن ادبی فایز دشتی شهرت گرفته قدمتی طولانی دارد.وی خاطرنشان می کند این جلسات از زمان محمد خان دشتی آغاز شده و سپس در زمان مرحومان حامدی ها و سید علی اکبر بهزادی هفتگی شده و سپس ایرج اسدی به عنوان مدیراین جلسات را به عهده گرفته و تا هنوز با مدیریت وی ادامه دارد .زارعی ادامه می دهد هر چند این انجمن در یک سال اخیر تعدادی از اعضای فعال و قدیمی چون سید کوچک هاشمی زاده ، سید محمد رضا هاشمی زاده و خورشید پور سعید به علت کسالت و دکتر درویشی به علت فوت از دست داده اما چراغ این انجمن هنوز روشن است و گاهی هم چهره های تازه ای به این جمع اضافه می شوند.

با این مقدمه گزارشی را از آخرین نشست صمیمانه،انجمن مذکور بشرح ذیل می خوانیم :

میزبان این جلسه غلامرضا قربانی مقدم،ار فرهنگیان خوشنام شهرستان دشتی می باشد که ید طولایی در میزبانی اینگونه نشست ها دارد.و سکان هدایت جلسه به رسم  جلسات مسبوق به ایرج اسدی از قدمای انجمن محول شده است.

 ایرج اسدی در ابتدا با  قرائت شعری، به حضار خیر مقدم می گوید و از مهمانانی که برای نخستین بار در این جمع فرهیخته حضور به هم رسانده اند دعوت به سخن می کند تا علاوه بر رونمایی از صبغه فرهنگی و ادبی شهرستان دشتی،گشاده رویی و محجوبیت پیشکسوتان ادیب این دیار عالم پرور؛ در اخلاق مداری به منصه ظهور برسد و اینگونه است که پس از سخنان موجز ولی پرمغز ایرج اسدی و معرفی برخی از مدعوین روال جلسه پی گرفته می شودو یگانه معمم نشست،حجت الاسلام عاشوری با توجه به تسلط تحسین برانگیزی که به زبان عربی دارد به قرائت فرازی از خطبه سوم نهج البلاغه و تفسیر آن می پردازد.

سپس اصغر منصوری نسب از مفاخر شهرستان با بیانی مشحون از فخامت و نزاهت،مستعمین را مجذوب و مسحور کلام سحرآمیز خود می کند.

وی مبحثی تحت«روش تاریخی و آثار دکتر باستانی پاریزی » ارائه می دهد که در ادامه به تفصیل از نظر خواهیم گذارند و تاریخ نویسی دکتر باستانی پاریزی که تاریخ را برعکس تاریخ نویسان نوشته است و حسن اقبال ایرانیان از آثار دکتر باستانی را علت انتخاب آثار وی برای این جلسه عنوان میکند.

منصوری نسب در ادامه اضافه می کند:دکتر باستانی پاریزی ار برجستگان تاریخ ما می باشد ویکی از ستون های مستحکم تاریخ دانشگاه تهران است و از نخستین کسانی است که در کوی دانشگاه تهران سکنی گزیده است و بارها می گفت رفتن من از دانشگاه تهران بنابر حکم عزرائیل است که فرمان عزل مرا خواهد داد.

وی با بیان اینکه هم اکنون، دکتر باستانی پاریزی به اتفاق دخترش در تورنتو کانادا زندگی می کند اظهار داشت:مهمترین ویژگی کتاب های دکتر باستانی،تفوق حاشیه بر متن است یعنی حاشیه تاریخی بر متن آن سیطره دارد.

این مدرس دانشگاه افزود :مسقط الراس آثار دکتر باستانی پاریزی،کرمان است و نسبت به زادگاهش دلبستگی عجیبی دارد طوریکه خودش نیز اظهار می دارد در هیچ کنگره ای شرکت نمی کنم مگر آنکه ذکری از کرمان به میان آید.

وی با اشاره به این موضوع که دکتر باستانی پاریزی کمتر به کار ترجمه پرداخته است خاطر نشان ساخت در  اثر برجسته «اقتصاد سیاسی عصر صفویه» دکتر باستانی پاریزی؛پایه های حکومت صفوی را در نقد عالمانه ای شرح داده است و کمتر اثری می یابیم که اینچنین قدرت انسجام یک متد تاریخی را داشته باشد.

منصوری نسب افزود: دکتر باستانی پاریزی بر خلاف اکثر مورخان کشورمان از تقلید در نوشتن تاریخ احتراز داشته است.برای مثال وی در کتاب معروف«مشت مالی»تاریخ را بصورت نقد عرضه کرده وحتی خود را نقد کرده است چرا که معتقد است یک مورخ باید اولین ناقد خود باشد.

وی در فرازی از سخنان خود از زبان دکتر باستانی پاریزی نقل می کند که« ماست مالی برای یک مورخ روا نیست و چنین ادامه می دهد که به اعتقاد دکتر باستانی پاریزی یک مورخ باید طبیب اجتماعی باشد و مورخ کسیت که تب اجتماعی مردم را می داند.

وی با اشاره به این سخن دکتر باستانی پاریزی که دروغ های امروز،حقیقت فردا می شوند تصریح کرد: دکتر باستانی پاریزی بر این اعتقاد است که اگر جلوی دروغ ها تاریخ گرفته نشود به حقیقتی تبدیل می شود که زدودن آن از صحنه اجتماع و ذهن عمومی دشوار  است.

منصوری نسب با گریزی برجمله« ویل دورانت»مبنی بر اینکه همیشه تاریخ را از وسط بخوانید ونه از اول،تاکید کرد:اگر تاریخ را از اول بخوانید هیچگاه نه تاریخ خوان نمی شویدو نه تاریخ دان؛زیرا که آنقدر اما و اگر بر خواننده نازل می کند که کثیر شک می شود و نمی تواند در اقیانوس تاریخ به سلامت به پایان راه برسد.

این صاحب نظر هم استانی افزود: به زعم دکتر باستانی پاریزی بسیاری از گفته های تاریخی در کتاب های تاریخی نیامده بلکه در قلب ضرب المثل ها و حکایات و سفر نامه هاآمده است.

وی با رجحان دادن مطالعه مقاله بر کتاب خاطرنشان کرد که مقالات عصاره فکر یک اندیشمند است که در جامعه ما کمتر به آن بها داده می شود وبیشتر به سمت کتاب گرایش داریم تا مطالعه مقالات.

منصوری نسب با بیان این مطلب که زمان،مکان و انسان از نظر دکتر باستانی پاریزی مثلث تاریخ را شکل می دهند افزود:هر کدام از این ضلع ها ناقص باشد تاریخ شکل نمی گیرد.

وی ادامه داد:در تاریخ نویسی ما دو مولفه زمان و مکان خیلی خوب برجسته می شود ولی انسان مغفول واقع شده است و دکتر باستانی پاریزی معتقد است که انسان در ضرب المثل ها،حکایات و قصه ها می باشد که باید برجسته شود و از آن بیرون آورد.

وی به نقل از دکتر باستانی پاریزی افزود :بیل مورخ باید خوب بتواند گل بر دارد و این هم به قدرت بازوی وی بر می گردد که به حافظه زیاد اعتقاد ندارد زیرا که حافظه خطای خودش را می کند وبرخی اوقات خطای آن جبران ناپذیر است وبیشتر به درک از تاریخ مربوط می باشد.

وی با ذکر این نکته از دکتر باستانی پاریزی که برای یک مورخ غرور و ادعا باید شکسته شود ادامه داد:علم تاریخ پر افت وآفت است که یک تاریخ نویس باید این آفت ها را بشناسد.

منصوری نسب در پایان با احصاء ویژگی های کتب دکتر باستانی و ذکر برخی آثاری وی از جمله شاه منصور،سیاست و اقتصاد عصر صفوی،حضورستان،هزارستان،مار در بتکده کهنه،حصیرستان ...و توصیه بر تورق تالیفات این افتخار ایران زمین،سخنان دانش افزای خود را خاتمه داد.

در ادامه جلسه غلامرضا قربانی مقدم بعنوان میزبان ضمن خیر مقدم مجدد به اعضای انجمن به ایراد سخنرانی پرداخت.

وی با اشاره به اعجائب حیات بشر از زبان دریا نوردان قدیمی ایران زمین افزود:نگاه ما به این گفته ها بیانگر شگفتی و حیرتی کسانی است که با عرف دوران زندگی خود مغایر می دانستد و چه بسا در این دوره حیات با پیشرفت علم مسائل حل شده است.

نائب رئیس شورای شهر خورموج ضمن تشریح کم وکیف گفته های ملوانان و جهانگردان،سخنان خود را بیان مواردی در باب خلق وخوی ساکنین اقصی نقاط کشور به پایان برد.

در حاشیه:

ار نکات جالب توجه این نشست صمیمی میتوان به حسن خلق و گشاده رویی اعضای انجمن خاصه مجری توانمند و مجرب آن ایرج اسدی اشاره کرد که متناسب با طبع،ذائقه و سن حاضرین به نوبت آنها را با ابیاتی به سخن گفتن تهیج می کرد.

نشست انجمن ادبی فایز دشتی هر هفته در منزل یکی از اعضاء برگزار می شود و مختص شب های زمستان می باشد.

اصغرمنصوری نسب در مطلع سخن از میزبانی عالمانه،شاعرانه و حکیمانه غلامرضا قربانی مقدم به طور ویژه تقدیر نمود.

برخی از حضار در جلسه: حجت الاسلام عاشوری ،غلامرضا قربانی مقدم،ایرج اسدی،اصغر منصوری نسب،هادی اخلاقی، حمید زارعی ،مرتضی رضایی،ابراهیم پرویزی ،مهدی کللی،خلیلی،طاهری و محمدجوادغریبی.

هادی اخلاقی از نویسندگان برجسته شهرستان نیز مطالبی را در باب تاریخ شهرستان و استان ارائه دادند.

منصوری نسب موجزا"به باز نشستگی دکتر باستانی پاریزی در سال گذشته اشاره کرد ولی نگفت که وی  در مرداد ماه سال ۱۳۸۷ حکم بازنشستگی خود را، به صورتی غیرمترقبه و همزمان با بازنشستگی ۲۱ استاد دیگر دانشگاه تهران دریافت نمود.

شماری  از حضار در جلسه به منصوری نسب پیشنهاد دادند با توجه به تتبعات و تحقیقات عمیقی که در تاریخ دشتی و شرح حال بزرگان استان داشته است مقاله ای را به دبیر خانه کنگره آيت الله ميزا احمد دشتي ارسال کند.

در پایان جلسه،ضمن مشخص شدن میزبان جلسه آینده خبر می رسد که یکی از اندیشمندان استان نیز برای حضور در نشست آتی دعوت شده است  که وی نیز به طیب خاطر دعوت انجمن ادبی فایز دشتی را اجابت کرده است که وی کسی نیست جز هنرمند فرهیخته هم استانی سید روح اله صفوی.

منبع: وبلاگ محمدجوادغریبی  


مطالب مشابه :


ششمین شهربازی مشهد افتتاح شد

ششمین شهربازی شهر بهشت افتتاح شد افتتاح شهربازی قلعه ی سحر امیز مديرعامل سازمان مسافربري




تهران / 1385

باغ وحش ارم - اتوبان کرج ( سال ۱۳۸۵ ) قلعه سحرآمیز - شهربازی ارم - اتوبان کرج ( سال ۱۳۸۵ )




آدرس نزدیک ترین مراکز شادی و تفریح بچه ها

قلعه سحرآمیز آدرس: اول اتوبان کرج، پارک ارم قلعه سحرآمیز در پارک ارم واقع شده.




يكسالگي وبلاگ و شب يلدا

پارسا و روفیا در پارک ارم و قلعه سحرامیز [ سه شنبه سی پویان نازی و قاشق سحرامیز.




شهربازی رفتیم...

و کمی کارتون نگاه کردم و بعد اماده شدیم و ساعت 4 رفتیم که 5 شهربازی ارم باشیم ولی مگه مامان




سفرنامه : روز هشتم پراگ

از پراگ به عنوان شهر محبوب خودش یاد می کرده اگه اشتباه نکنم فلوت سحرآمیز قلعه شهر (6) از




ادبی

آثاری همچون بارگاه میر ارم بن سام بن نوح، نوه نوح «قلعه خورموج» یکی از قلعه‌های




آثارجاویدان سینمای کلاسیک

استریکس سحرامیز (کارتون) آرم بالم قلعه آ÷اچی جان




برچسب :