نام جاهای دیدنی خوزستان

ایذه
ایذه از جمله شهرهای قدیمی و مهم استان خوزستان است که در 205 كیلومتری شهر اهواز قرار دارد. ایذه منطقه‌ای است كه به واسطه كوهستانی بودن، همواره مورد توجه بوده و اهمیت آنرا در پناهگاه‌های سنگی و سنگ نگارهایی با قدمتی بسیار طولانی می توان دید.
ایذه در دوران عیلامیان "آیاپیرو" نامیده می شده که از اهمیت و اعتبار بسیاری برخوردار بوده است. در دوران هخامنشیان این منطقه انزان (انشان)، در عهد ساسانی ایذه و در زمان اتابكان؛ لرمال و مالمیر نامیده شده است. ایذه از نظر تاریخی دارای فرهنگ غنی است که نشانه بازر آن را می توان آثار تاریخی متعددی مثل اشکفت سلمان (مربوط به دوره عیلامیان)، بنای طاق طویله (دوره اتابکان لر) و کول فرح (دوره عیلامیان) برشمرد که در آنها علاوه بر کتیبه هایی به خط میخی می توان به سنگ نگاره های مهم و تاریخی آن اشاره کرد.
از دیدنی های تاریخی و هنری منطقه می‌توان به خنگ اژدر، كول فرح، اشكفت سلیمان، خنگ یار علی وند، خنگ كمالوند، شیوند، طاق طویله و كوشك نورآباد، اشاره نمود. مجسمه مفرغی "مرد پارتی" که هم اکنون در موزه ایران باستان نگهداری می شود، از منطقه "شمی" واقع در این ناحیه به دست آمده است. علاوه بر آثار ذکر شده؛ آثار پلی سنگی در این شهر دیده می شود که طبق گفته یاقوت حموی از عجایب جهان شمرده می شده است. این پل كه خرابه‌های آن هنوز دیده می‌شود، بنام مادر اردشیر بابكان (خزهزاد) نامیده می‌شده و گفته می شود که پایه های این پل از سرب بوده است

بهبهان
شهرستان بهبهان یكی از شهرستان های استان خوزستان است كه از شمال غربی به شهرستان رامهرمز، از شرق به شهرستان گچساران، از جنوب به بندر دیلم و از غرب به بخش هندیجان محدود می شود. بهبهان در جنوب شرقی خوزستان، در 205 كیلومتری اهواز و در نزدیكی شهر تاریخی ارجان واقع شده است.
بهبهان با صحراهای حاصلخیز و تپه ماهورها و ارتفاعات بلند و کوتاه و بخش های کوهستانی و جلگه ای، شهری قدیمی است که سابقه آن به دوران های عیلامی و پس از آن به دوره ساسانی می رسد. نخستین نشانه‌های حضور انسان در این دشت به هزاره ششم پیش از میلاد باز می‌گردد. شهر "ارگان" یا "ارجان" یا "ابرقباد" ، که به وسیله قباد پادشاه ساسانی برپا شده، در ده کیلومتری شهر بهبهان فعلی قرار داشته است. کشف جام برنزی "کیدین هوتران" موسوم به "جام زندگی" با 16 لایه متفاوت و نقوش داستانگویی در حفاریهای باستان شناسی در سالهای اخیر در این منطقه، سابقه این دیار را آشکارتر می سازد.
مقدسی در وصف این منطقه نوشته است: "ارجان ولایتی است بس مهم، دشتی، كوهستانی و دریایی، پر از درختان نخل، انجیر و زیتون، نعمت‌های آن فراوان است". یاقوت حموی درباره ارجان می‌نویسد: "نخستین كسی كه ارجان را احداث نمود؛ قباد ابن فیروز بود، زمانی كه با رومیان جنگید دستور داد شهری در مرز فارس و خوزستان احداث كنند و آن را ابرقباد نام نهاد". پس از ویرانی ارجان، مردم آن در محل "بهو"، شهر جدید را بنا كردند. از جاذبه های تاریخی این منطقه می‌توان: آرامگاه ارجان، نقش برجسته های دوره اشكانی در تنگ سروك، حمام دوره سلجوقی، خرابه های دو پل و یك بند، خرابه های آتشكده خیرآباد و راسته بازار را نام برد.

خرمشهر
خرم‌شهر از جمله شهرهای مهم استان خوزستان است که در 120 كیلومتری جنوب غربی شهرستان اهواز و 14 كیلومتری شمال غربی آبادان قرار دارد. می‌گویند؛ از ده شهری كه اردشیر در خوزستان و بین النهرین ساخته است، یكی بهمن اردشیر است كه گویا امروزه سرزمین خرم‌شهر و آبادان را در بر می گیرد. برخی این شهر را به نام بندگبان، بندجبان، پیان و بیان نیز گفته اند. این منطقه پس از مهاجرت اعراب به خوزستان به محمره تغییر نام پیدا کرد و وجه تسمیه آن نیز از آنجا ناشی می شد که برنج سرخ در آن محل کشت و زرع می شده و موقعیتی سوق الجیشی و اقتصادی به لحاظ ارتباطات آبی در منطقه داشته است.
از محوطه‌های تاریخی منطقه می‌توان به بندرسرق كه مركز صادرات شیشه و مصنوعات سفالی و دستی است؛ اشاره كرد. مسجد ولی عصر، كاخ فیلیه و مسجد جامع خرم‌شهر از جمله آثار دیدنی شهرستان خرم‌شهر به شمار می‌آیند.

رامهرمز
رامهرمز ‌در 95 كیلومتری شرق اهواز قرار‌ گرفته و منسوب به هرمز ساسانی است. شهرستان رامهرمز در شرق استان خوزستان واقع شده؛ از شمال به باغملک، ایذه و مسجد سلیمان، از شرق به بهبهان، استان کهکیلویه و بویر احمد، از غرب به اهواز، و از جنوب به بندر ماهشهر محدود است.
بررسی های باستان‌شناسی استقرار انسان در دشت رامهرمز را حداقل تا هزاره ششم پیش از میلاد مشخص نموده است. علاوه بر كشف آثاری مربوط به دوره عیلامی شواهد مربوط به شكوفایی منطقه در دوره ساسانی و اسلامی نیز یافت شده است. شهرستان رامهرمز در سال های اخیر مجددا اهمیت گذشته خود را به دست آورده و رو به توسعه و ترقی نهاده و امروزه از شهرستان‌های مهم استان خوزستان به شمار می‌رود.
دهخدا در توصیف این شهر آورده است: "رامهرمز نام شهری است از بناهای هرمز پادشاه در اهواز در حوالی شوشتر و آن را رامز گویند و منسوب بدانجا را رامزی و رامی ‌گویند و در قدیم آن را سمنگان می‌گفته‌اند".
از آثار منطقه رامهرمز می توان تل گستر، تل برمی، قلعه داو دختر، قلعه عظیم یزدگرد و مختارك، سد تاریخی جره (سارو)، بقعه علمدار و قدمگاه امام رضا (ع)، باغ صمیمی، خانه امیر مجاهد و بقعه سید حسین زاهدون را نام برد.قلعه دا و دختر (مادر و دختر) در شمال شهر رامهرمز در دامنه‌های میانی کوه گچی بر روی تپه‌ای قرار دارد. شکل دایره مانند هر دو واحد قلعه، معماری قلعه سازی رومی را می رساند و همانند آثار باقیمانده قلعه‌های رومی جنوب مدیترانه است. این قلعه احتمالا دژِی از دوره ساسانی است.آرامگاه هرمز ساسانی در کنار یکی از خیابان های اصلی شهر رامهرمز در باغ برده شور واقع است. طاق نصرت ساسانی در مدخل شهر رامهرمز قرار دارد. این بنا مربوط به دوره ساسانی و یا اوایل اسلام است و بارها تعمیر شده.

دزفول
شهر دزفول در ‌142 كیلومتری شمال اهواز قرار دارد. دزفول یا "دژپل" و به روایت محلی "دس بیل"، یکی از آبادترین شهرهای استان خوزستان می باشد که چه به لحاظ تاریخی و چه به لحاظ اقتصادی و کشاورزی؛ رونق و رواج شایان توجهی در این استان داراست. وجه تسمیه "دزفول" به سبب پلی ذکر شده که در این شهر با دوازده طاق و چشمه بر روی رودخانه دز به روزگار شاپور اول ساسانی بنا شده است. البته محققینی همچون "اصطخری" آنرا پل "اندامش" نیز نام نهاده اند که وجه تسمیه شهر اندیمشک کنونی را تشکیل می دهد.
در قرن چهارم هجری قمری شهر دزفول به "قصر روناش" معروف بوده و "مقدسی" مورخ سرشناس از آن به نام شهر "قنطره" یعنی "پل" یاد می کند. شبکه های عالی آبیاری و به کارگیری و مهار آب در جهت تولید انرژی به زیباترین شکلی برای آسیاب کردن غذای عشایر و ساکنین منطقه در بستر رود خروشان دز در نزدیکی پل، خلاقیت های ویژه معماری این منطقه را می رساند. علاوه بر این معماران دزفولی در ساخت قلعه شوش و قلاع دیگر استان سرآمد بوده اند. دزفول به زراعت "نیل" جهت رنگ آمیزی و پرورش قلم نی شهره بوده که این فرآورده تا هند و قسطنطیه نیز صادر می شده است. این شهر برای برقراری ارتباط بین پایتخت جدید یعنی جندی شاپور و شوشتر ساخته شد و پل آن بر رودخانه دز هم اکنون نیز قابل استفاده است و مردم این شهر هنوز از آن آمد و شد می کنند.
از قدیمی‌ترین آثار تاریخی شهر می توان به محوطه های پیش از تاریخ، شهر قدیمی جندی شاپور (اولین مركز دانشگاهی ایران)، پل ساسانی (با 14 دهانه اصلی و 12 دهانه فرعی)، بافت زیبای معماری سنتی و بناهای قدیمی اشاره نمود. آسیاب های دزفول، مسجد جامع، ‌بقعه سبز قبا، بازار قدیم شهر، مسجد لب خندق، بقعه شاه ابوالقاسم، مجموعه تاریخی شاه ركن‌الدین، بقعه محمد بن جعفر طیار، بقعه رودبند و خانه تیز نو (اداره میراث فرهنگی دزفول)؛ از جمله مناطق دیدنی و تاریخی این شهرستان به شمار می‌آیند.


شوش
شوش از جمله شهرهای مهم استان خوزستان است که در 118 كیلومتری شمال اهواز واقع شده است. محوطه باستانی شوش بخش بزرگی به وسعت تقریبی 400 هكتار را در بر می گیرد كه در میان دو رود كرخه و دز واقع شده است. این محوطه از اوایل هزاره چهارم پیش از میلاد تا اوایل دوره اسلامی، یكی از مهم‌ترین شهرهای تاریخ بشر بوده است. در نتیجه كاوش‌های باستان‌شناسی آثار و بقایایی در آن یافت شده است كه قدمت آن را به دوران ماقبل تاریخ مرتبط می‌سازد. عیلامی‌ها اولین قومی هستند كه شوش را رونق بخشیدند. در دوران تسلط این قوم، شوش آنچنان اعتباری یافت كه به پایتختی برگزیده شد.
شوش، شوشیانا یا سوزیانا مرکز حکومت شهر عیلام بوده که بنای عظیم معبد پنج طبقه "زیگورات چغازنبیل" در نواحی این شهر هم اکنون یکی از بناهای عظیم خاور میانه است که با دیوارهای تو در تو و هزاران خشت و آجر بر تپه ای بنا شده و کتیبه های آجرین با خط میخی عیلامی قدمت این بنا را آشکار می سازد.
این بنا که معبدی مذهبی برای نیایش بوده به یاد "اینشوشیناک" خدای حامی شهر شوش ساخته شده است. شهر عظیم شوش به وسیله پادشاه آشوری، "آشوربانی پال" ویران گردید تا آنکه با تلاش هخامنشیان و برپایی کاخ های زمستانی به عنوان پایتخت، بار دیگر رونق گذشته خود را به دست آورد و تا اوائل تسلط عرب همچنان رونق داشت. از سده دوم تا هفتم ه. ق. نیز دوباره رونقی نصیب این شهر گشت ولی با حمله مغولان، عظمت و شكوه آن از میان رفت.
آكروپل، شهر شاهی، آپادانا، شهر پیشه وران، قلعه دمورگان، آرامگاه دانیال نبی، كاخ شائور و شهر باستانی چغازنبیل از مهم ترین دیدنی های تاریخی و باستانی شهرستان شوش به شمار می‌روند. محوطه باستانی هفت تپه حدود 15 كیلومتری جنوب شرقی شهر شوش واقع شده و همان‌طور كه از نام آن پیداست از تپه های متعددی تشكیل شده است. در تاریخ آمده بین شوش و چغازنبیل مكان مقدسی وجود داشته كه احتمالا هفت تپه امروز است.

ارامگاه دانیال نبی
دانیال نبی" از پیامبران بنی اسرائیل، معاصر و مورد توجه کوروش هخامنشی بوده که در زمان داریوش به وزارت رسیده است. دانیال نبی هنگامی که به خواست داریوش برای بازدید و زیارت به بیت المقدس می رفت در در دامنه های تپه "آکروپولیس" بر کنار رود "شاوور" درگذشته و در شهر شوش به خاک سپرده شد.


هفت تپه
محوطه باستانی هفت تپه در 9 كیلومتری جنوب شرقی شوش و در مجاورت مزارع نیشكر طرح هفت تپه واقع شده است. كاوشهای این محوطه باستانی از سال 1344 تا 1357 ه. ش. در چهارده فصل توسط هیئت باستانشناسان ایرانی انجام شد و آثار معماری وسیع و گسترده‌ای، شامل آرامگاه‌ها و زیگورات خشتی و یك گور جمعی، مشتمل بر 21 جسد و نیز آثار مكتوب شامل لوحه‌های گلی و یك سنگ نبشته به خط بابلی كه روشنگر بخشی تاریك از تاریخ عیلام، در فاصله سالهای 1500 تا 1300 پیش از میلاد است كشف گردید

اندیمشک
اندیمشك از شهرهای مهم استان خوزستان به شمار می رود که در 158كیلومتری شمال اهواز واقع شده است. اندیمشک با داشتن دو سد عظیم کرخه (بزرگ‌ترین سد خاکی کشور) و سد دز با 206 متر ارتفاع اهمیت ویژه ای در تولید انرژی در منطقه دارا است.
این شهر در دامنه‌های جنوبی زاگرس و در كناره خرابه های شهر قدیمی "لور" واقع شده است. لور شهری آباد بوده كه جغرافی نویسانی چون اصطخری و مقدسی از آن نام برده‌اند. گویا شهر لور تا قرون وسطی از آبادی بهره‌مند بود و پس از آن رو به ویرانی نهاده است. بنای اولیه اندیمشک در زمان قاجاریه ایجاد شد که به صالح آباد مشهور و بعدها به اندیمشک تغییر نام پیدا کرد.
از آثار تاریخی اندیمشك می توان به ویرانه های شهر ساسانی لور، پل صیحه، بقعه شاه‌زاده احمد درمازو، قلعه رزه و ویرانه‌های شهر ایلامی زعفران دشت اشاره نمود.

مال آقا
f21ac08b81fdf4f3786aced697097d48.jpg


روستایی در 32 کیلومتری شهرستان باغملک در این استان با بافت سنتی که کاملا بافت قدیمی خود را حفظ کرده است.

مال آقا در منطقه ای کوهستانی از سلسله جبال زاگرس واقع شده که رودخانه ای مواج و سرد از کنار آن می گذرد و مسیر فرح بخش و زیبایی را ایجاد کرده است ، همه ساله خصوصا در دو فصل بهار و تابستان دهها هزار نفر از اقصی نقاط خوزستان برای گذراندن اوقات فراغت و سیاحت به این مکان خوش آب و هوا سفر می کنند . علاقمه مندان دیدار این روستای زیبا از شهر باغملک که به سمت مال آقا حرکت می کنند با پشت سر گذاشتن شهر قلعه تل و طی حدود چهار کیلومتر راه با دیدن تپه ها و کوهها و نسیم خنک کوهستان و جنگلهای انبوه بلوط، گویی وارد دنیایی متفاوت تر از خوزستان شده اند . کمی جلوتر ، روستای تمبی با قدمتی چند هزار ساله و بافتی زیبا در دل کوهستان در مقابل دیدگان گردشگران قد علم می کند و آنان را به یاد صفا و صمیمیت روستا می اندازد مکانی که روستایی باستانی را با همین نام مدفون شده در زیر پا دارد.


مطالب مشابه :


نام جاهای دیدنی خوزستان

شوش از جمله شهرهای مهم استان خوزستان است که در 118 كیلومتری شمال اهواز واقع شده است.




شوشتر

دیدنی های خوزستان - شوشتر - Welcome to Khozestan Weblog - دیدنی های خوزستان




همسایه ها

خوزستان امروز - همسایه ها - نوشته های یک خوزستانی




منطقه گردشگری رباط یکی از زیباترین روستاهای خوزستان

اخبار خوزستان - منطقه گردشگری رباط یکی از زیباترین روستاهای خوزستان -




پیش شماره ها و کدتلفن استان خوزستان کد جدید استان 061

همه چیز - پیش شماره ها و کدتلفن استان خوزستان کد جدید استان 061 118- سايتهاي آموزش




اخبار هواشناسی استان

اخبار خوزستان پیرو اطلاعیه روز گذشته به شماره 118 کماکان منبع تولید گرد و خاک بر روی کشور




کتاب ذبیح الله نوشته اقبال سحر در کتابخانه رفیع شهر هویزه نقد و بررسی شد

امورفرهنگی کتابخانه های عمومی خوزستان - کتاب ذبیح الله نوشته اقبال سحر در کتابخانه رفیع شهر




خوزستان -

کهن دژ 2 - خوزستان - - استان خوزستان با مساحتی حدود 64236 کیلومتر مربع ، بین چهل و هفت درجه و




پیشینه خوزستان وظلم به بختیاریها

ســرزمــیــــن مــا - پیشینه خوزستان وظلم به بختیاریها - نشریه پژوهشی تاریخ و فرهنگ سرزمین




پاسخ به یک سوال...

دانشجو معلمان خوزستان - پاسخ به یک سوال - - دانشجو معلمان خوزستان




برچسب :