تغییر تاریخ تولد و شناسنامه

دادخواست تغییر تاریخ تولد و شناسنامه

 

از حقوق اولیه هر انسان داشتن هویتی روشن و شفاف است.
شناسنامه برگ هویت هر فرد به شمار می رود. شخص فاقد شناسنامه مانند کسی است که وجود ندارد. صدور شناسنامه انتساب اولیه هر شخص را به دیگران و اینکه پدر و مادر وی چه کسانی هستند و به کدام فامیل تعلق دارد، روشن می کند. بنابراین به محض تولد کودک پدر و مادر او وظیفه دارند نسبت به نامگذاری شایسته و اخذ شناسنامه برای فرزند خود اقدام کنند و از این طریق به مولود جدید هویت ببخشند.
**سازمان متولی صدور شناسنامه:
سازمان ثبت احوال که زیر مجموعه وزارت کشور است موظف است وقایع حیاتی هر فرد اعم از ولادت، ازدواج، طلاق، رجوع، بذل مدت و وفات را ثبت کند و نسبت به صدور شناسنامه و تسلیم آن به متقاضی اقدام کند.
**ثبت ولادت
تولد هر طفل در ایران اعم از این که پدر و مادر او ایرانی یا خارجی باشند، باید ظرف مدت 15 روز به اداره ثبت احوال اطلاع داده شود. همچنین ولادت اطفال ایرانی مقیم کشورهای خارجی به کنسولگری محل اقامت یا به نزدیک ترین کنسولگری اعلام شود. پس از اعلام ولادت، اگر طفل ایرانی باشد، شناسنامه ای با مشخصات وی صادر و تحویل پدر و مادرش می شود. در صورت خارجی بودن طفل، گواهی ولادت صادر و تحویل والدین کودک می شود. شناسنامه هر فرد یک شماره مخصوص دارد که شماره شناسنامه او نامیده می شود. این شماره باید در کلیه مدارک مربوط به ثبت احوال وی قید شود. ثبت ولادت به گواهی پزشک یا مامای رسمی یا به تصدیق موسسه ای که کودک در آنجا متولد شده یا شهادت دو شاهد انجام خواهد شد.
**ثبت وفات
وفات هر شخصی اعم از ایرانی و خارجی و همچنین وفات طفل تازه به دنیا آمده باید بلافاصله به اداره ثبت احوال اعلام شود. این موارد در خصوص ایرانیان مقیم خارج به نزدیک ترین کنسولگری اعلام می شود و گواهی فوت به هر کس که متقاضی باشد، تسلیم می شود.
واقعه فوت باید به گواهی پزشک یا دو نفر شاهد باشد. مهلت اعلام فوت جهت اخذ گواهی، 10 روز از تاریخ فوت است. در این گواهی باید دلیل فوت شخص مورد نظر اعلام شود. در مورد اشخاص مفقود الاثر، دلیل فوت قطعی صادره از دادگاه است.
از معاونت آموزش قوه قضاییه و به خصوص مدیریت آموزشهای مردمی این معاونت در ارایه اطلاعات لازم قدردانی می شود.
ثبت ازدواج و طلاق
صاحبان دفاتر اسناد رسمی می بایست وقایع ازدواج، طلاق و رجوع را در دفترهای خود ثبت کنند و مراتب را به اداره ثبت احوال محل اطلاع دهند. این وظیفه در خارج از کشور به عهده نزدیک ترین کنسولگری است. اداره ثبت احوال نیز مکلف است کلیه وقایع ازدواج، طلاق، رجوع، بذل مدت، فسخ نکاح و تعدد زوجات را در دفاتر مربوطه منعکس کنند و سپس به شناسنامه انتقال دهد.
ازدواج و طلاق غیر مدخوله در شناسنامه المثنی درج نخواهد شد.
افشای اطلاعات مذکور در دفاتر ثبت احوال جز برای صاحب سند و مقامات قضایی و دولتی ممنوع است.
**اشخاصی که می توانند برای کودک تقاضای شناسنامه کنند:
اعلام تولد و دریافت شناسنامه تنها توسط این اشخاص می تواند صورت پذیرد:
پدر یا جد پدری
مادر ( در صورت غیبت پدر).
وصی، قیم، امین.
اشخاصی که به طور قانونی عهده دار نگهداری طفل هستند.
متصدی یا نماینده موسسه ای که طفل به آنجا سپرده شده است.
صاحب شناسنامه در صورتی که سن او از 18 سال تمام به بالا باشد.
**تغییر نام خانوادگی
تغییر نام خانوادگی در سازمان ثبت احوال کشور صورت می گیرد و نام خانوادگی حق صاحب آن نام محسوب می شود و شخص دیگر حق انتخاب آن نام را ندارد مگر با اجازه دارنده نام. این حق به وراث به ارث می رسد.
نام خانوادگی فرزند همان نام خانوادگی پدرش است و پس از رسیدن به سن قانونی، هر کس می تواند نام خانوادگی خود را تغییر دهد. زن می تواند در صورت موافقت شوهرش از نام خانوادگی او استفاده کند. در صورت طلاق ادامه استفاده از نام شوهر منوط به کسب اجازه از او است.
**هیات حل اختلاف
در مقر ادارات ثبت احوال هیاتی به نام هیات حل اختلاف وجود دارد که به این امور رسیدگی می کند:
*تصحیح اشتباهات مندرج در دفاتر ثبت کل
*ابطال اسناد و شناسنامه هایی که بیگانگان مورد استفاده قرار داده اند.
*رفع اشتباهات ناشی از تحریر ضمن ثبت وقایع.
*ابطال اسناد مکرر یا موهوم و تصحیح اشتباه در ثبت جنس صاحب سند و تغییر نام های ممنوع.
حذف کلمات زاید و غیر ضروری یا ناشی از اشتباه در اسناد سجلی.
شکایت از تصمیمات هیات های حل اختلاف در دادگاه های عمومی محل اقامت خواهان مطرح می شود و رای صادره قابل پژوهش است.
چنانچه شناسنامه در خارج از کشور صادر شود یا اینکه در ایران صادر شود و صاحب شناسنامه مقیم خارج از کشور باشد، رسیدگی به دعاوی مطرح شده در دادگاه عمومی تهران صورت می پذیرد.

مرجع صلاحیت دار:
الف: اگر متقاضی مدعی شود اختلاف سن واقعی او با سن مندرج در شناسنامه اش بیشتر از پنج سال است، باید به کمیسیونی موسوم به کمیسیون تشخیص سن مستقر در فرمانداری شهرستان محل صدور شناسنامه اش رجوع کند. این کمیسیون مرکب است از: فرماندار یا بخشدار، رییس اداره ثبت احوال محل، پزشک منتخب مدیرعامل سازمان بهداری استان و رییس شورای اسلامی شهر یا بخش. ریاست این کمیسیون بر عهده قاضی دادگاه محل است. صاحب شناسنامه تنها یک بار در طول عمر خود حق دارد از این طریق برای اصلاح سن مندرج در شناسنامه اقدام کند.
این در خواست هم می تواند در جهت افزایش و هم کاهش سن باشد. برای مثال متقاضی می تواند مدعی شود که سن او در شناسنامه 40 سال است ولی سن واقعی اش 46 سال یا 34 سال است. در هر حال این اختلاف سن نباید کمتر از پنج سال باشد.
ب: اما اگر متقاضی مدعی شود که سن واقعی او با سن مندرج در شناسنامه اش کمتر از پنج سال اختلاف دارد، دارد باید به دادگستری رجوع کند و با رعایت مقررات و تشریفات مربوطه و تقدیم دادخواست طرح دعوا کند.
**مساله
برای توضیح مقررات به زبان ساده این ادعا را در قالب یک مثال بیان می کنیم:
علی قاسمی فرزند حسین مدعی است که سن واقعی اش 32 سال است. ایشان می گوید: در سال 1350 در بجنورد به دنیا آمدم. قبل از تولد من والدینم در سال 1348 پسری داشتند که به واسطه بیماری از دنیا رفت اما آن ها از شدت علاقه به آن فرزند، از شناسنامه او برای من استفاده کردند و دیگر برای من شناسنامه نگرفتند و ... سن واقعی ام 32 سال است ولی از حیث شناسنامه 34 سال سن دارم و ...
ایشان برای تقدیم دادخواست باید به نکات زیر توجه کند:
1- در مورد این گونه دعاوی قانونگذار اجازه داده تا متقاضی، دعوی را در محل اقامت خودش طرح کند. پس اگر محل اقامت آقای قاسمی شهرستان ساوه باشد، نیازی نیست که برای درخواست خود به دادگاه بجنورد مراجعه کند. به عبارت دیگر دادگاه های عمومی ساوه صلاحیت رسیدگی به ادعای آقای قاسمی را دارند و او باید به دادگستری ساوه رجوع کند.
2- طرف مقابل ایشان و به اصطلاح خوانده دعوی، اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه یعنی اداره ثبت احوال شهرستان بجنورد است.
3- آقای قاسمی می تواند خواسته اش را در ستون مربوط به تعیین خواسته در دادخواست چنین بیاورد: الزام خوانده به ابطال شناسنامه شماره ... و صدور یک جلد شناسنامه جدید با درج سن واقعی یعنی 32 سال.
4- آقای قاسمی مسلما برای اثبات ادعایش دلایلی دارد. اسناد و مدارک و دلیل هایی که به آن ها استناد می کند می بایست در ستون مربوطه ذکر شود.
برای مثال: استشهادیه محلی- شهادت گواهان- شناسنامه شماره .... جلب نظر پزشک قانونی و ...
5- هزینه هایی که آقای قاسمی باید بپردازد:
الف پنجاه هزار ریال (‌000/50 ) ریال برای اصل ادعا ( در اصطلاح هزینه دعاوی غیر مالی).
ب- هزار ریال برای تقدیم دادخواست ( اصطلاحا ورودی).
ج- صد ریال برای هر برگ دادخواست.
د- دوهزار ریال برای تطبیق کپی هر برگ با اصل آن. برای مثال اگر ایشان به سندی استناد کرد، آن را کپی می کند و به دفتر دادگاه می دهد تا پس از تطبیق، به عنوان سند برابر با اصل پیوست دادخواست شود.
6- آقای قاسمی باید توجه کند که دادخواست و کلیه برگه های پیوست آن باید در دو نسخه باشند.
**نکات ضروری از قانون ثبت احوال
اگر اعلام کننده مادر باشد، نام خانوادگی مادر به طفل داده می شود.
اگر ابوین طفل معلوم نباشند، نام خانوادگی فرضی برای کودک انتخاب می شود و فرضی بودن نام و شناسنامه کودک منعکس نخواهد شد.
نام می تواند ساده باشد مانند: محمد یا مرکب مثل : محمدرضا.
نام باید متناسب با جنسیت فرد انتخاب شود و معنی و مفهوم زیبایی داشته باشد به طوری که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی نشود.
سیادت پدر از طریق شناسنامه به فرزند منتقل و در شناسنامه وی قید خواهد شد.
تشرف پیروان ادیان و مکاتب دیگر به اسلام و سایر تغییرات مانند تغییر نام در اسناد سجلی ثبت می شود.
شناسنامه افرادی که به سن 15 سال تمام برسند باید حاوی عکس صاحب شناسنامه در همان سال باشد. در 30 سالگی نیز عکس صاحب شناسنامه می بایست تجدید شود.
پی نوشت:
1- رجوع: بازگشت مرد متقاضی طلاق به نزد همسرش برای ادامه زندگی مشترک در ایام عده.
2- بذل مدت: بذل مدت در امرازدواج موقت.
3- فسخ نکاح: عبارت است از انحلال رابطه زناشویی به لحاظ وجود عیب یا جنون در یکی از زوجین.
4- مثلا اگر کسی نام فامیلی اش احمدی باشد، شخص دیگری نمی تواند این نام را برای فامیلی خود برگزیند مگر آنکه به این نام پیشوند یا پسوندی اضافه شود مثلا احمدی زاده یا پور احمدی. جز در یک صورت که از دارنده نام اجازه بگیرد و او با این امر موافقت کند.
5- اسناد مکرر: یعنی برای یک نفر شناسنامه های متعددی صادر شود.
6- نام های ممنوع: مانند اسامی زاید، غیر ضروری و غیر شرعی از جمله پسوندهای دوله و سلطنه یا اسامی شمر یا یزید یا انتخاب نام هایی مانند کلبعلی، اسامی خارجی و غیره. البته اداره آمار لیستی از اسامی ممنوع را در اختیار دارد که اجازه انتخاب آن اسامی را به افراد متقاضی شناسنامه نمی دهد.
7- چنانچه تصمیمات هیات حل اختلاف در ادارات ثبت احوال علیه یکی از صاحبان شاسنامه باشد، او می تواند از این تصمیم به دادگاه عمومی شکایت کند ( به دادگاه عمومی محل اقامت دادخواست بدهد). دادگاه عمومی به این دعوا رسیدگی و تصمیم اتخاذ می کند. رای دادگاه در این مورد قابل تجدید نظر خواهی است ( هم از طرف دارنده شناسنامه و هم از طرف اداره آمار و ثبت احوال قابل تجدید نظر است).
8- در مواردی که طفل نامشروع باشد، مادر طفل می تواند با مراجعه به اداره آمار با نام خانوادگی خود برای بچه اش شناسنامه اخذ کند.
9- ابوین: پدر و مادر
10- به موجب تبصره 15 الحاقی به ماده 19 قانون ثبت احوال اصلاحی سال 1363، سیادت یعنی سید بودن و سیادت طفل تازه متولد شده باید در شناسنامه او قید شود. مثلا اگر طفل محمد نامیده شود و پدرش سید باشد، می بایست عبارت سید محمد در شناسنامه او قید شود.

ایسکانیوز

"تقاضاي ابطال شناسنامه قبلي و صدور شناسنامه جديد بر اساس تاریخ تولد واقعی"

خواسته باید "تقاضاي ابطال شناسنامه قبلي و صدور شناسنامه جديد بر اساس تاریخ تولد واقعی" باشد نه اصلاح شناسنامه. و برای اثبات دعوی خود می تواند به شهادت شهود و نظریه پزشکی قانونی استناد نماید (و بهتر است به تحصیلات و مدارک تحصیلی خود اشاره ای نکند.)
بر اساس نظریه شماره 3821/7-1811/1360 اداره حقوقی قوه قضائیه "هرچند به موجب مادتین 999و 1293 قانون مدنی شناسنامه جزء اسناد رسمی است و با توجه به ماده 1292 همان قانون در مقابل اسناد رسمی فقط می توان ادعای جعلیت کرد یا ثابت نمود که اسناد مزبور به جهتی از جهات قانونی از اعتبار افتاده است ولی با عنایت به ماده 996 قانون مذکور می توان درباره اسناد سجلی در مورد عدم صحت مطالب مندرج در دفاتر سجل احوال در دادگاه اقامه دعوی کرد بدون اینکه الزامی به طرح ادعای جعلیت نسبت به اسناد مذکور باشد بالنتیجه مدعی می تواند برای اثبات عدم صحت مطالب مندرج در شناسنامه از شهادت شهود استفاده نماید."
ضمناً بر اساس نظریه شماره 2655-8/8/67 شورای محترم نگهبان ماده 1309 قانون مدنی از این نظر که شهادت بینه شرعیه را در برابر اسناد معتبر فاقد ارزش دانسته خلاف موازین شرعی شناخته شده و ابطال گردیده است.

بايستي براي اصلاح تاريخ تولدتان به دبيرخانه كميسيون تشخيص سن اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه خود مراجعه ومدارك لازم را ارايه ورسيد در يافت نماييد وتاريخ تشكيل جلسه اين كميسيون به شما ابلاغ ميشود

كميسيون تشخيص سن راسا اقدام به رسيدكي ميكند وراي صادر مينمايد واين تصميم قطعي وقابل اعتراض هم نميباشد

در ارتباط با طول كشيدن اين امر نيز بستكي به تعداد مراجعات ودرخواستهاي تغيير سن از ان كميسيون دارد واصولا ميزان درخواستها نيز كم بوده وليكن كميسيون براي تشكيل جلسات وقتي را قايل ميشود وبه شما ابلاغ ميكند كه در جلسه مذكور حاضر شويد

كميسيون تشخيص سن اداره ثبت احوال تقریبا تمامی درخواستهائی را که مطرح می شود را رد می کند. 
به جای اینکه درخواست را به اداره ثبت احوال بدهم باید از طریق دادگاه اقدام کنم.
نظر ایشان اینست که اگر از طریق دادگاه اقدام شود دادگاه پس از بررسی دادخواست. نماینده قانونی اداره ثبت احوال را به دادگاه احضار می نمایید که در اینصورت ثبت احوال نامه ای به دادگاه میفرستد مبنی بر نپذیرفتن آن. پس از آن دادگاه راسا اقدام به صدور رای می نماید.

فقط اصلاح بيش از 5 سال منحصرا از طريق كميسيون ثبت احوال و در صورت تقاضاي ابطال و صدور شناسنامه جديد از طريق دادگاه اين عمل انجام ميشود


مطالب مشابه :


سوالها و پاسخ های مهم درمورد یارانه‌ها

یارانه ها,آخرین اخبار یارانه ها,زمان واریز یارانه های خانوار,زمان پرداخت یارانه ... ۵- خانوارهایی که می خواهند نوزاد تازه متولد شده یا فرد دیگری از اعضای خانواده را که قبلاً جهت




سامانه اعلام حساب خانوار به آدرس www.refahi.irوتصیح مشخصات www.ncr.irوسوالها وجوابهای در خصوص یارانه

... حتی فرزند نوزاد من نیز زیر مجموعه خانواده پدرم بود و یارانه ما نیز به حساب هر کدام از آنها ... درموقع ثبت نام یارانه اسامی ۴ نفر را وارد کردیم اما بعد از هدفمندی یارانه ها ومراجعه .... من تازه ازدواج کردم و اسم من و همسرم در خانواده پدرمان ثبت شده حالا که ازدواج کردیم ... را که متولد سال ۱۳۸۸ می باشد را با پیام خطا (امکان ثبت کد ملی وارد شده وجود ندارد،




ایران و لزوم اتخاذ سیاست جمعیتی مناسب

... که طرح‌هایی مانند پرداخت یارانه نقدی به هر نوزاد از ابتدای تولد، بیشتر خانوارهای .... می‌گذارند و به این ترتیب خطر کاهش شدید «سرمایه انسانی» کودکان تازه متولدشده




مراحل رشد کودکان از بدو تولدتا 6 سالگی

او اعمال خود را صرفا به این دلیل که در کتابی بیان شده یا شما از او می خواهید و انتظار دارید ،انجام نمی دهد. ... اما كودكان سالم با هر شكل و اندازه ای متولد می شوند . ..... زماني که به کودک اجازه مي دهيم مهارت هاي جديدي را بياموزد و به شيوه زندگي تازه اي قدم بگذارد، با




رئیس اداره ثبت احوال:در سال جاری 850 شناسنامه نوزاد صادر و 150 شناسنامه متوفی باطل شده است

در قدیم گواهی ولادت درکار نبود و پدر نوزاد تازه متولد شده به همراه دو شاهد به ثبت احوال ... و با تجهیز سازمان های دیگر خدماتی مانند کیف پول الکترونیکی، سلامت، یارانه و .




تغییر تاریخ تولد و شناسنامه

وفات هر شخصی اعم از ایرانی و خارجی و همچنین وفات طفل تازه به دنیا آمده باید .... 1363 ، سیادت یعنی سید بودن و سیادت طفل تازه متولد شده باید در شناسنامه او قید شود.




زني در بيمارستان تامين اجتماعي زاهدان سه قلو بدنيا آورد

برخي منابع بيمارستان تامين اجتماعي زاهدان مي گويند: نوزادان تازه متولد شده تحت ... + نوشته شده توسط غلام نبی براهویی در سه شنبه دهم خرداد 1390 و ساعت 20:38




اطلاعات مالیاتی کانادا سال 2014 -بخش ششم-حقوق ماهانه و قوانین زمان حاملگی و بچه داری

حال اگر به هر دلیلی نوزاد متولد نشود (Miscarriages & Stillbirths) یا بمیرد این ۱۷ هفته را تا حداکثر ... این حقوق مقداری هم اضافی به عنوان Family Supplement (کمک خرجی یا یارانه) دریافت خواهند کرد. ... + Link نوشته شده در یکشنبه بیست و هفتم بهمن ۱۳۹۲ساعت 23:25 توسط اکبر شیخ زاده ... hi-vancouver نكاتي براي تازه واردین به كانادا.




نوبت و راه های ثبت نام یارانه/ خانوارهای جدید ثبت نمی شوند

کسانی که تازه ازدواج کرده و یا می خواهند سرپرست جدید خانوار شوند، فعلا نمی توانند ... اگر فرزند جدیدی متولد و یا عضو جدیدی به خانوار اضافه شده، دراین مرحله نباید




32 هزار کودک بي هويت و بدون شناسنامه حاصل ازدواج کورکورانه با اتباع بيگانه

... های رفیع بر گذر گاه های فضای مجازی در ایجاد آب و هوای تازه وپاک ،یک ضرورت است! .... خباز مي گويد: فرزنداني که از اين ازدواج ها متولد مي شوند، بدون شناسنامه و هويت ... است- ايراني مي ماند به عبارتي تابعيت ايراني از طريق مادر به فرزندان متولد شده در .... و از امکاناتي همچون يارانه ها که ديگر مردم کشور بهره مندند، نمي توانند استفاده کنند.




برچسب :