بایدها و نبایدهایی برای رفتن به اعتکاف - پیامک حلالیت برای رفتن اعتکاف

پیامک حلالیت برای رفتن اعتکاف

پیامک حلالیت برای رفتن اعتکاف

خدا حافظ دنیا! حداقل برای سه روز. سلام، خدا سلام، انسان واقعی سلام، نیمه گم شده من در سال های غفلت!

اعتکاف ، خلوت سه روزه، التماس و تضرع، محاکمه کردن خود، آشتی با خدا، آشتی با انسان، خلوت در جمع، حضور، مسجد جامع، تلاوت قرآن ، روزه، ذکر، دعا، تمرین خلوص، قبول استجابت، ... اعتکاف را نمی توانم توصیف کنم.

اعتکاف یعنی اتاق فکر، اعتکاف یعنی بازگشت به خویشتن و کشف کردن خود، اعتکاف یعنی برنامه ریزی ، اعتکاف یعنی توی مردم باش ولی با مردم نباش. مثل میخ هایی که در دیوار هستند ولی از یکدیگر جدا هستند، اعتکاف یعنی اینکه به مسجدجامع برو ولی تنها باش. گوشه گیری اسلام در وسط جمعیت ! اعتکاف یعنی بنزین زدن برای آینده.

 

باید ها و نباید های قبل از رفتن به اعتکاف

قبل از رفتن به اعتکاف لازم است به چند نکته توجه کنیم که در ادامه خلاصه وار عرض خواهیم کرد :

 

ببخش تا بخشیده شوی!

خداوند می فرماید:« وَلْیَعْفُوا وَلْیَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَن یَغْفِرَ‌ اللَّهُ لَکُمْ »[1] آیا دوست ندارید که خدا از گناهان شما در گذرد؟

همان طور که می دانید انسان دارای حالات روحی مختلفی است. بعضی وقتها حبّ و محبّت بر دل انسان غالب می شود و بعضی وقتها بغض و عداوت غالب می شود. کاری نیست که انسان انجام دهد و بدون محبت یا عداوت بوده باشد. یکی از این حالات روحی، کینه و دشمنی می باشد؛ که عبارت است از داشتن عداوت و دشمنیِ دیگری در دل و منتظر فرصت مناسب برای ابراز آن بودن.

برای اینکه می خواهید وارد یک میهمانی بزرگ آن هم میهمانی اعتکاف شوید ، چه خوب است که عداوت و کینه را کنار بگذارید و از هرکسی که کینه ای به دل دارید ، آن را پاک کنید تا انشالله با توجه به کلام خود خداوند ، خدا هم شما را ببخشد.

این مناسبت ها و ماه ها فرصت خیلی خوبی برای آشتی کردن و آشتی دادن و برقراری صلح است. پیامبر ما به صراحت می فرمایند: «عبادت 2 مسلمانی که 3 روز با هم قهر باشند مورد قبول درگاه خدا نیست.»

بهترین اتفاق بعد از اعتکاف این است که مزه ی دینداری و آشتی کردن با خدا دین روحانیت را بچشد و یک عهد ببندد که رابطه اش را با دین و روحانیت قطع نکند شاید یادآوری همین نکته کافی باشد تا طرفین دعوا نرم شوند. الگوهای ما در دینداری کسانی بودند که همه بندگان خدا از هر قوم و نژادی را دوست داشتند و آنها را مورد مهربانی قرار می دادند. خداوند همه بندگانش را دوست دارد و نمی پسندد که ما این دوست داشتن و عشق به هم را از او یاد نگیریم.

 

اعتکاف کار حق الناس را نمی کند

اعتکاف ها کار حق الناس را نمی کند. اگر مالی از کسی در زندگی شما وجود دارد باید آنرا برگردانید. حتی در شهادت، همه ی گناهان شهید بخشیده می شود جز حق الناس.

شاید وقتی به این قسمت مطلب برسید ، عده ای بپرسند منظور از حق الناس چیست ؟

حق طبیعی، یعنی هر کس دارای حق طبیعی است و اگر انسانی این حق را از کسی بگیرد حق وی را پایمال کرده است. حقوق طبیعی مثل: حق امنیت، حق آزادی مثلا کودکی در خانواده خود می خواهد آزادانه تنفس کند اما پدر با استعمال دخانیات مانع این حق می شود. در اصل حق تنفس که حقی  طبیعی است مورد تجاوز قرار گرفته است.

خداوند در قرآن بیان کرده ما شب را باعث آرامش قرار دادیم. اگر در هنگام شب با عملی مانع آرامش خاطر دیگران شویم حق طبیعی استراحت آنها را پایمال کرده ایم و حق الناس بر گردن داریم.

در میان مردم تا صحبت از حق الناس می شود فورا اذهان به سمت حقوق مالی هدایت می شود. در اصل حق مالی یک بخش از حق طبیعی است، اگر کسی حقوق طبیعی دیگران را سلب کرد این بخشی از حق الناس است. در واقع همان حقوقی که بسیاری از آنها را خداوند برای مردم قرار داده است.

قسم دیگر را می توان حقوق موضوعه دانست یعنی مجموعه قواعد مدنی، نظامی و سیاسی که قانون گذار وضع می کند. بسیاری از حقوق ریشه در قرآن و حدیث ندارد بلکه قوانین موجب وضع آن می شود.

طلب حلالیت رفتن به اعتکاف

طلب حلالیت رفتن به اعتکاف

قانون است که هنگام سبز بودن چراغ راهنما عابر پیاده وظیفه دارد بایستد، اگر کسی این قانون را رعایت نکرد در اصل سلب حقوق کرده است.

و قسم دیگر آن حقوق دینی است، حقوقی که شرع مقدس قرار داده مثل زکات که حق فقرا است. انسانی که این حق را نمی پردازد در اصل به فقرا لطمه وارد می کند یا خمس که خداوند فرموده یک پنجم اموال خود را برای مصارفی که وجود  دارد، داده شود نمی دهد.

 

ذائقه ی خود را خراب نکنیم!

اگر ذائقه سالمی نداشته باشیم لذت هیچ غذایی را نخواهیم فهمید. ذائقه آدمی که با حق الناس بازی می کند خراب می شود یعنی دیگر لذت نماز خواندن و عبادت را احساس نمی کند.

پسر مرحوم حاج شیخ عباس قمی نقل می کردند چهل سال به یاد دارم که ایشان یک ساعت قبل از اذان صبح بر می خاست و ما با صدای هق هق شبانه پدر از بستر بلند می شدیم. شبی دعوت به باغی شدیم، شام خوردیم و شب در همان باغ خوابیدیم، پدر آن شب نه برای نماز شب و نه برای نماز صبح بیدار نشد. زمانی که برخاست پنج دقیقه به طلوع آفتاب مانده بود و خلاصه نماز را خواندند ولی بسیار ناراحت بودند، وقتی به منزل بازگشتیم پدر به تحقیق پرداخت که صاحب اصلی باغ را بشناسد و متوجه شد باغ متعلق به رباخوارترین فرد در آن شهر و معروف به بانک بعد از ظهر است. کسانی که مشکل در پرداخت بدهی دارند بعد از ظهرها نزد این فرد، در این باغ می آیند و از او پول نزول می گیرند. پدر تا چهل شب موفق به خواندن نماز شب نشدند.

 

بعد از اعتکاف قرار است که چه اتفاقی بیفتد؟

بهترین اتفاق بعد از اعتکاف  این است که مزه ی دینداری و آشتی کردن با خدا دین روحانیت را بچشد و یک عهد ببندد که رابطه اش را با دین و روحانیت قطع نکند.

در این راه آشتی با خدا حواسمان باشد آن‌هایی که جز ظاهر را نمی‌بینند نمی‌توانند با خدا آشتی کنند و آن‌هایی که در کنار دیوار عشق الهی منزل کنند، آشتی با خدا حرارتی وصف‌ناپذیر به آن‌ها می‌چشاند که هرگز نمی‌خواهند از آن گرما در آیند این را فراموش نکنیم که در راه آشتی با خدا به جای آن‌که خدا را بخری و خدا مال تو شود، توسط خدا خریده می‌شوی و تو مال خدا می‌شوی و در این راه همه‌چیزت را می‌دهی چون خریده شده‌ای، چنان خراب می‌شوی که دیگر نتوانندت ساخت، و چنان ساخته می‌شوی که نتوانندت خراب کرد.

در این راه آشتی با خدا حواسمان باشد آن‌هایی که جز ظاهر را نمی‌بینند نمی‌توانند با خدا آشتی کنند و آن‌هایی که در کنار دیوار عشق الهی منزل کنند، آشتی با خدا حرارتی وصف‌ناپذیر به آن‌ها می‌چشاند که هرگز نمی‌خواهند از آن گرما در آیند.

راه آشتی با خدا بسته نیست و برای همه باز است،هیچ وقت برای ورود به راه ناامید و خسته نباشیم.

اگر آشتی با خدا از او شروع شده، که زیباترین شروع آن را می توان در اعتکاف دید، پس او را با ما کاری هست، می‌خواهد در ما خود را ببیند، بیا؛

جاروب کن خانه و پس میهمان طلب             

    آیینه شو جمال پری‌طلعتان طلب

اگر تو با خدا آشتی نیستی، بشتاب که او با تو آشتی است.

 

به امید آنکه در این روزهای قبل از رفتن به میهمانی بزرگ اعتکاف ، خود را تصفیه کرده و برای ورود به این میهمانی و نهایت استفاده بردن از آن خود را آماده نماییم.

فرآوری: زهرا اجلال              

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان

منابع:

ایکنا

پرسمان

اسک دین

بیانات حجت الاسلام ماندگاری در برنامه سمت خدا

 


,