ارتباط صنعت و دانشگاه

مقدمه:

با توجه به این که مباحث مهندسی صنایع به نحوی است که اگر انسان در حوزه ی کار و اجرای آن قرار بگیرد، متوجه خواهد شد که رشته مهندسی صنایع یک رشته ی مادر است که مختص به یک صنعت، حرفه و محل خاصی نیست، بر آن شدیم تا در هر شماره از این نشریه شما را با شهرک ها و پارک ها ی علم و فناوری استان خراسان رضوی آشنا سازیم. چراکه با توجه به نیاز صنعت به نیروی کار و شرایط موجود در رشته مهندسی صنایع و این که بیشتر دانشگاه ها در این رشته دانشجو می پذیرند، دانشجوی موفق در این رشته، دانشجویی است که علاوه بر داشتن فن تئوری بتواند فن عملی را در صنعت پیاه کند. در این شماره می خواهیم شما را با شهرک فناوری صنایع غذایی آشنا کنیم.

معرفي شهرك صنايع غذايي:

حدود 880شهرک و پارک علم و فناوری در بیش از 55 کشور دنیا فعال هستند که هدف از ایجاد این شهرک ها در واقع ارتباط دانشگاه (دانشجو) و مراکز تحقیقاتی با صنعت است. چراکه بعضی از مباحث موجود در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی بیشتر جنبه تحقیقاتی دارند نه کاربردی. برای آن که بتوانند این مباحث علمی و دانشگاهی را کاربردی سازند و ارتباط را بین دانشگاه و صنعت نزدیک کنند، این شهرک ها در دنیا ساخته شدند که از حالت عمومی خارج و حالت تخصصی به خود گرفتند. در کشور ما ایران در سال 78 مجلس مصوب کرد این نوع شهرک ها با هدف ارتقا وضعیت فعلی صنعت، انتقال تکنولوژی روز دنیا به داخل و بهره وری از امکانات و توانمندی های داخل کشور ایجاد و ساخته شوند. اما وجود مجوعه ای که به صنعت نزدیک باشد محسوس بود. بنابراین مجلس و هیئت دولت اینکار را به وزارت صنایع کشور محول کرد. اما نزدیک ترین مجموعه ای که بتواند این کار را انجام دهد، شرکت شهرک های صنعتی بودند که وزارت صنایع ایجاد این شهرک ها را به این مجوعه واگذار کرد. این مجوعه طبق مطالعات استانی و قابلیت ها و توانمندی های موجود در هر استان، ساخت سه شهرک اصلی را به سه استان کشور اختصاص داد که این سه شهرک اصلی عبارتند از : شهرک صنایع غذایی در استان خراسان آن هم به دلیل تمرکز صنایع غذایی در استان، شهرک قطعات خودرو در تبریز و شهرک الکترونیک در ارومیه. اگرچه بعد از تصویب ساخت این سه شهرک، یک سری شهرک های دیگر در کشور ساخته شد، اما این سه شهرک مذکور از شهرک های اصلی در ایران هستند. بعد از تصویب و در ابتدای کار زمینی در نزدیکی نمایشگاه بین المللی خریداری شد که بعدا متوجه شدند که اگر این شهرک در حاشیه یک شهرک صنعتی قرار بگیرد و بتواند از وجود این شهرک صنعتی کمک بگیرد، زودتر به اهداف خود می رسد. پس زمینی به مساحت 16 هکتار در شهرک صنعتی خریده شد و مراحل ساخت و ساز آغاز شد.

این شهرک یه طور متفاوت ساخته شده است. یعنی ساختمان و بناهای آن مهندسی تر است. از جمله زیر ساخت های این شهرک می توان به احداث تونل تاسیساتی به طول حدود 1400 متر و با سطح مقطع 3*4 که در کل شهرک کشیده شده است اشاره کرد که تمام تاسیسات شهرک از طریق این تونل تامین می شود. همچنین دو موتورخانه ی مرکزی ایجاد شده تا خدمات از طریق آن به طور متمرکز به کسانی که در قسمت های مختلف شهرک مستقرند رسانده شود.

اهميت وجود صنايع غذايي در ايران:

بحث صنایع غذایی و الویت آن در کشور ما بیش از آن است که  می دانیم و در جریان آنیم. اولا جایگاهی که ایران در بازار جهانی و WTO  به خود اختصاص داده ، مربوط به صنایع غذایی است و دلیلش این است که کشور ما با وجود آن که در فضای کوچکی از نقشه جغرافیا واقع است، اما از شمال تا جنوب کشور در طول سال حدودا 50 درجه اختلاف دما وجود دارد که این اختلاف دما باعث ایجاد طیف متنوع و گسترده ای از محصولات کشاورزی در کشور شده است. وجود همین مساله نیز باعث شده تا کشور ما بتواند طیف زیادی از صنایع غذایی را پوشش دهد. به عنوان نمونه، زعفران محصولی استراتژیک است به این دلیل که حدود 95 درصداز این محصول در ایران تولید می شود، به همین جهت ایران در این زمینه در نیا مطرح شده است و یا پسته، که ایران را به پسته می شناسند و در این زمینه کشوری همچون آمریکا رقیب ایران محسوب می شود. نتایج آمار  حاصل از سال 85 در این زمینه نشان می دهد مبلغ حاصل از صادرات پسته بیش از دوبرابر مبلغ حاصل از صادرات قالی کشور است و با توجه با آن که قالی از صنایع دستی کشور محسوب می شود و وجود خشکسالی در ایران، این نتایج بسیار چشمگیر بوده است. کشور ما اولین سطح کشت خرما را در دنیا دارد. ایران در زمینه تولید آن رتبه ی سوم و در زمینه صادرات آن رتیه 9 ، اما در زمینه میزان درآمد رتبه پایین دارد،آن هم به علت نبود کیفیت، غیر مهندسی بودن کار ها و . . .

با وجود این طیف عظیم از محصولات کشاورزی که باعث توسعه و گسترش بخش صنعت غذایی شده، کشور ما نتوانسته بازار هایی در داخل و خارج ایجاد کند. این مشکل ریشه در بخش کشاورزی دارد به این دلیل که تمام کارها در بخش کشاورزی سنتی انجام می گیرد و باعث مشکلاتی نیز در بخش صنعت شده است.

كلام آخر:

اما در پایان آشنایی با شهرک فناوری صنایع غذایی، ببینیم این شهرک در زمینه قشر دانشجو چه اقدامات و فعالیت ها یی را انجام داده یا می دهد؟ این شهرک دوره های آموزشی را که مورد نیاز صنعت است برگزار می کند. از جمله این دوره ها می توان به دوره های کایزن، کنترل پروژه، کنترل موجودی، ایمنی و بهداشت و انبارداری اشاره کرد. این شهرک قادر به گذاشتن و هماهنگ کردن تورها و بازدیدهای صنعتی است. در این شهرک دو کتابخانه صنایع غذایی و الکترونیک وجود دارد که دانشجویان می توانند از آن استفاده کنند که تمام این ها در راستای یکی از اهداف اصلی ایجاد شهرک ، یعنی ارتباط دانشجو با صنعت است.

با توجه به اين كه دانشجويان به هنگام فارغ التحصيل شدن مي بايست پايان نامه اي را ارائه دهند، در صورتي كه پايان نامه آنها متقاضي صنعتي داشته باشد، يعني يك مجموعه صنعتي اعلام دارد اين پايان نامه در مجموعه ي كاري ما قرار مي گيرد و به شرط داشتن زمينه كاربردي پايان نامه آنها به عنوان پروژه از سوي اين شهرك ها حمايت مي شود.


مطالب مشابه :


خلاصه سوابق علمی، آموزشی و مدیریتی دكتر محمدرضا ذبيحي

خراسان رضوی مدیریت صنعتی شرق • دارای id کارت مجوز تدریس در دانشگاه علمی کاربردی




خراسان رضوي با راه‌اندازي 3 كمپ؛ پذيراي گردشگران شد

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ گونه جانوري جبير در خراسان (صنعتی ، نظامی و




دانشگاه علمی کاربردی در کنکور کاردانی به کارشناسی

دانشگاه علمی کاربردی کاربردی سازمان مدیریت صنعتی خراسان رضوی سایت علمی کاربردی




سوابق

· پژوهشگر نمونه استان خراسان رضوی · علمی فصلنامه هنر مدیریت مدیریت صنعتی




14 رشته ارشد دانشگاه علمی کاربردی مجوز پذیرش دانشجو گرفتند

14 رشته ارشد دانشگاه علمی کاربردی علمی ـ کاربردی گروه صنعتی خراسان رضوی




آگهی استخدام دانشگاه علمی کاربردی دماوند

آگهی استخدام دانشگاه علمی کاربردی دماوند مدیریت منابع انسانی دانشگاه خراسان رضوی.




تاريخ‌ و محل‌ ‌ توزيع‌ كارت‌، تاريخ و محل برگزاري آزمون جامع وارزيابي حرفه اي

مرکز آموزش علمی- کاربردی سازمان مدیریت صنعتی خراسان رضوی. مرکز آموزش علمی- کاربردی




ارتباط صنعت و دانشگاه

و فناوری استان خراسان رضوی دارند نه کاربردی. سایت تخصصی مدیریت صنعتی




برچسب :