بانکداری متمرکز الکترونیکی (Core-Banking)

بانکداری متمرکز مبتنی بر وجود یک مرکز اطلاعات مرکزی (Core) است که محل نگهداری و ثبت کلیه اطلاعات معاملات مالی در شبکه بانک مورد نظر می‌باشد.

براساس یک تعریف کلی سیستم بانکداری الکترونیکی یکپارچه سیستمی است که کلیه محصولات و خدمات بانکی و عملیات راهبری و مدیریت آنها را از طریق دسترسی به پایگاه داده‌های مشترک و متمرکز در قالب یک سیستم ارایه می‌کند که انعطاف پذیری این سیستم و مشتری محوری از ویژگی‌های مهم آن است.

بدون ایجاد یک بانک اطلاعاتی متمرکز و یکپارچه، خدمات الکترونیک به صورت جزیره ای و غیرهمسان ارائه خواهد شد.

مزایا و نتایج حاصل از راه‌اندازی سیستم‌های جامع بانکی در برنامه توسعه بانکداری الکترونیکی مواردی همچون افزایش رضایتمندی مشتریان از طریق ارایه محصولات و خدمات متنوع، افزایش بهره‌وری عملیاتی، افزایش کارایی و بهره وری منابع انسانی، مدیریت هزینه‌های عملیاتی و نگهداشت و توانایی بیش‌تر در تبعیت و انطباق با الزامات قانونی داخلی و خارجی را در برمی‌گیرد.

صرف حضور مشتری در شعبه برای بانک هزینه آور است. 

توسعه خدمات الکترونیک مبتنی بر بانکداری جامع امکان کنترل لحظه ای سود و زیان و روند جذب منابع و اعطای تسهیلات فراهم می آورد. 

بنابراین فراهم آوردن امکانات بانکداری متمرکز الکترونیک در دراز مدت سبب کاهش چشم گیر هزینه ها خواهد بود.

با توجه به این که اطلاعات به صورت مرکزی ثبت می‌شوند، ابزارهای گزارش مدیریت،‌ می‌تواند به مدیران در تدوین استراتژی، دیپلماسی و نقاط قابل تصحیح در فرایند بهبود مستمر و مهندسی مجدد ساختار و روش‌ها کمک نماید

همچنین ایجاد زیرساخت‌های اطلاعاتی و عملیاتی مناسب جهت تصمیم گیری و دسترسی به اطلاعات (درون سازمانی و برون سازمانی)، بهبود توانایی پاسخگویی به نیازها و تغییرات بازار، افزایش سرعت پاسخگویی و روان‌سازی فرآیندها، افزایش توان ارزیابی عملکرد بانک‌ها، ایجاد توانایی رهگیری و پیگیری مشتریان، محصولات، کاربران، اسناد، مستندات، و تراکنش‌ها، براساس انواع شاخص‌های بازیابی و افزایش قابلیت نظارت بر عملیات بانکی از جمله سایر مزایای راه‌اندازی سیستم‌های جامع بانکی است.

بیشتر آمارهایی كه امروزه ارائه می شود بسیاری از افراد به طور قطعی خوب یا غلط بودن آن را نمی دانند. حتی پردازش نیز كمك نمی كند تا اطلاعات لحظه ای و به روز باشد. در صورتی که سیستم متمرکز الکترونیک راه اندازی شود این مشکلات به سهولت برطرف خواهد شد.

 مزیت‌های سیستم بانکداری متمرکز الکترونیکی

1- باتوجه به دسترسی راحت‌تر مشتریان به موجودی حساب‌ها و بهره‌مندی از خدمات بانکی در شعب مختلف، عامل قوی انگیزش جهت جذب منابع بیشتر می‌باشد.

2- با عنایت به ماهیت موضوع، معضل جمع‌آوری روزانه اطلاعات از سطح شعب بانک به صورت کامل منتفی می‌شود، چون اصولاً دیگر اطلاعات پراکنده‌ای وجود ندارند که نیاز به جمع‌آوری داشته باشند و همه چیز در مرکز ثبت می‌شود.

3- با توجه به بند 2 دیگر نیازی به انجام مبادلات بین شعب و یا حوالجات و حساب بین واحدها نیست و بالطبع ممیزی اسناد بین واحدها و استخراج ارقام باز نیز منتفی است.

4- ارایه خدمات مدرن دیگر از قبیل Mobile Banking و Internet Banking و SMS و Telephone Banking بسیار ساده‌تر و با هزینه کمتر انجام می‌شود.

5- نکته بسیار مهم دیگر اینست که با توجه به این که اطلاعات به صورت مرکزی ثبت می‌شوند، ابزارهای گزارش مدیریت،‌ می‌تواند به مدیران در تدوین استراتژی، دیپلماسی و نقاط قابل تصحیح در فرایند بهبود مستمر و مهندسی مجدد ساختار و روش‌ها کمک نماید.

در حال حاضر برخی مشکلات موجود بر سر راه توسعه بانکداری متمرکز الکترونیک (core banking) عبارت اند از:

1- دشواری دسترسی و خرید نرم‌افزار‌های خارجی

2- دشواری انطباق نرم افزارهای خارجی با عملیات بانکی داخلی

3- عدم طراحی و تهیه نرم‌افزار core banking بانک های دولتی داخل

4- دشواری جذب و نگهداری نیروهای متخصص در این زمینه

5- دشواری‌های ناشی از عدم شناخت مدیران و دستگاه‌های ناظر و بازرس

6- محدودیت‌های ناشی از آیین نامه‌های معاملاتی

از سوی دیگر عدم پوشش مخابراتی در همه نقاط کشور، کندی توسعه شبکه زیرساخت، ارایه نشدن خدمات پشتیبانی به صورت شبانه روزی، ارایه نشدن خدمات مخابراتی متناسب با کیفیت مورد نیاز عملیات بانکی و بالابودن میانگین زمان تعمیرخرابی با توجه به حساسیت سامانه‌های بانکی، رعایت نشدن دقیق  SLA از سوی شرکت مخابرات و پایین بودن قابلیت اطمینان ارتباطات شبکه‌ای موجود (اختصاصی نبودن شبکه) از جمله موانع و چالش‌های شبکه ارتباطی بانک‌های ذکر شده است.

زمانی به وضعیت مطلوب در زمینه بانکداری متمرکز الکترونیک دست خواهیم یافت که سیستم جامع بانکی با ویژگی های پوشش کامل شعب، پوشش کامل محصولات و خدمات بانکی، تمرکز، یکپارچگی با قابلیت توسعه آتی از دو بعد کمی و کیفی، پاسخگویی و انعطاف پذیری نسبت به الزامات قانونی و انتظارات جدید، مشتری مداری، ارایه خدمات با معماری نوین بدون وجود محدودیت زمانی و مکانی، شبانه روزی بدون وقفه و بهره وری، کارایی و اثر بخشی راه اندازی شود.

 

استقرار سامانه بانکداری متمرکز در بانک‌ها

تجربه نشان می‌دهد که انجام مراحل زیر می‌تواند امکان موفقیت استقرار طرح جامع را در یک بانک بالا ببرد. لازم به ذکر است که استفاده از تجارب مشاوران متبحر و با تجربه و باتجربه در این زمینه، شانس استقرار صحیح و بهنگام سامانه در بانک را ارتقا می‌بخشد:

1- بررسی و کمی کردن اهداف و نیازمندی‌های بانک

2- تهیه یک جدول از مشخصات کیفی یک Core Banking مناسب و مقداردهی به محصولات مختلف در این جدول (Key Performance Index)  از موارد قابل بررسی در این حوزه می‌توان به پارامتریک بودن، قابلیت بومی‌‌سازی، معماری نرم‌افزار، نوع بانک اطلاعاتی، معماری گردش دیتا و تجربه‌های موفق اشاره کرد.

3- انتخاب بهینه سیستم  Core banking

4- تهیه جدول KPI برای انتخاب بهترین شرکت جهت استقرار محصول انتخابی

5- عقد قراردادهای لازم جهت محصول و شرکت مجری

6- تهیه  Project Plan، به نحوی که زمان شروع، پایان، تعداد نیروها و سطح و نوع نیروها و ضریب وزنی هر بخش در آن به صورت شفاف و با جزییات مندرج باشد.

7- انتخاب کمیته راهبردی برای راهبری پروژه، مرکب از مدیران ارشد بانک و مشاوران مجرب

8- ارتقای دانش در سازمان از طریق اجرای طرح جامع آموزش

9- تدوین تغییرات مورد نیاز در ساختار سازمانی، مبتنی بر سیستم جدید

10- تدوین دقیق فرایندهای بانکی جهت اعمال و بومی‌سازی در محصول مورد نظر

11- تهیه سخت‌افزارها و بسترهای مخابراتی و تجهیزات مورد نیاز شبکه

12- تولید و یا بومی‌سازی محصولات و ماژول‌های مورد نیاز

13- ایجاد استانداردهای آزمون نرم‌افزار و پیروی دقیق از این استانداردها

14- ایجاد نگاشت دقیق (Mapping) و معتبرسازی داده‌های موجود شعب و آماده‌سازی اطلاعات برای انتقال به سیستم جدید (Roll out)

 

بانک انصار از بدو فعالیت خود در شبکه بانکی پس از اخذ مجوز از بانک مرکزی دارای سیستم بانکی متمرکز (Core Banking) بوده است.

این مهم در جهت افزایش رضایت‌مندی مشتریان از طریق ارائه محصولات و خدمات متنوع و افزایش بهره‌وری عملیاتی و نیروی انسانی به دنبال تصمیم استراتژیک بانک انصار در ارتباط با طرح ریزی و پیاده‌‌سازی نظام جامع بانکداری در موسسه در سال ۱۳۷۹و پس از چند سال درخصوص تغییر در شیوه بهره‌گیری از فناوری‌های نوین رایانه‌ای به دنبال تدوین طرح جامع اتوماسیون، اقدام به برگزاری مناقصه نمود که در زمان خود یک طرح بی‌نظیر و به موقع، شجاعانه، جامع و کلی‌نگر و واقع‌بینانه بود که در صنعت بانکداری کشور در یک رقابت منطقی مطرح شد.

در سال ۱۳۸۲ سیستم‌های بانکداری خرد به عنوان شعبه سیما افتتاح و اولین دستگاه خودپرداز موسسه در همان سال نصب و راه‌اندازی شد. در سال های ۱۳۸۲و ۱۳۸۳ بیش از ۱۴۰ باجه از شعب سیما در موسسه راه‌اندازی و اقدام به ارائه خدمات متمرکز بانکی کرد و در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۹ اطلاعات کلیه شعب بانک انصار به سیستم متمرکز تبدیل شد.

 

منبع: تبیان ، راه پرداخت


مطالب مشابه :


آنی بانک انصار

بانک انصار يکي از بانک‌هاي خصوصي ايران است. اين مؤسسه در ابتدا با نام صندوق پس‌انداز و قرض




پاسخگویی به سوالات مراجعه کنندگان گرامی در مورد شماره مشتری

کارمند بانک انصار - پاسخگویی به سوالات مراجعه کنندگان گرامی در مورد شماره مشتری -




آنی بانک انصار

معرفی آنی بانک انصار آنی بانک انصار خدمتی نوین در عرصه بانکداری الکترونیک است که با استفاده




امکانات تلفن بانک انصار چیست؟

معرفی خدمات الکترونیکی بانک انصار - امکانات تلفن بانک انصار چیست؟ اطلاع از موجودی;




کارت‌های اعتباری (Credit)، مزايا و محدوديت‌ها

کارمند بانک انصار - کارت‌های اعتباری (Credit)، مزايا و محدوديت‌ها - • انتقال موجودی




معرفی سه تن از مشتریان برنده جایزه 250،000،000 ریالی

کارمند بانک انصار - معرفی سه تن از مشتریان برنده جایزه 250،000،000 ریالی -




بانکداری متمرکز الکترونیکی (Core-Banking)

خدمات الکترونیکی بانک انصار 1-باتوجه به دسترسی راحت‌تر مشتریان به موجودی حساب‌ها و




حساب های واجد شرایط جهت شرکت در قرعه کشی

کارمند بانک انصار - حساب های واجد شرایط جهت شرکت در قرعه کشی - (حداقل مبلغ موجودی)




امکان برداشت و اخذ مانده حساب از طریق دستگاه های کارت خوان منصوب در شعب بانک رفاه

وبلاگ یک بانک رفاهی - امکان برداشت و اخذ مانده حساب از طریق دستگاه های کارت خوان منصوب در شعب




دریافت موجودی آنلاین کلیه کارت بانکی عضو شبکه شتاب

صمیمی - دریافت موجودی آنلاین کلیه کارت بانکی عضو شبکه شتاب بانکداری اینترنتی بانک ملی (سبا)




برچسب :