مقاله ای در مورد اینترنت و خطرات ان

به نام خدا

مامان، بابا، خمار نِتَم

فهرست :

عنوان

صفحه

0-  مقدمه

1

1-  مشکلات جامعه امروزی و اثر آن بر فرزندان

2

2- مامان بابا ، خمار نِتَم

            1-2  - گوشه گیری با کنسول بازی

            2-2 اعتیاد به اینترنت

2

2

3

3- پرتاب به دنیای دروغین

3

4- گفتگوی مجازی دروغ نیست

5

5- اینترنت خیلی هم مفید است

6

6- نامحسوس باشید

7

7- روشهای کنترل نا محسوس

            1-7 بدون نصب برنامه

            2-7 برنامه های مفید در این زمینه

9

9

10

8- توافق نامه اینترنتی

10

9- نتیجه

11

0- مقدمه :

اینترنت ابزاری است که همه ی افراد در همه جا مورد آن صحبت می کنند.در یک برنامه تلویزیونی از یک کشاورز و پرورش دهنده ماهی پرسیده شد "چگونه موفق شدید؟" در جواب شنیده می شود که یکی از منابع کسب مهارت در پرورش ماهی به اشتراک گذاری اطلاعات با دوستان و مشاوران در فضای مجازی و اینترنت و یادگیری از آنها است.

این فضای مجازی چیست و چه مزایا و معایبی دارد  ؟ در این باره سخنها بسیار هست و سخن بسیار هم گفته شده است. اما هدف این نوشته این نیست بلکه میخواهد یک بررسی و یک پرونده در این مورد را مطرح نماید.در این راه به بررسی دلایل استفاده از اینترنت توسط کودکان و خطرهای موجود در این راه و راه حلهای ساده و کوتاه برای حل مشکلات پدید آمده در این مسیر پرداخته می شود.

ابتدا متذکر می شود که این متن برگرفته از یک بررسی و مقاله در نشریه همشری بچه ها است و با کمی تلخیص ارائه می شود.گرد آورنده این متن از نویسنده به خاطر توجهش به این موضوع تشکر کرده همچنین از قبل به خاطر تغییرات کوچک در متن اصلی پوزش می طلبد.

در این نوشته به سوالات زیر می پردازیم:

برای این که بچه ها بهترین استفاده را از امکانات اینترنت داشته باشند چه باید بکنیم؟ چه چیزهایی باید به آن ها آموزش بدهیم؟ چه ملاحظاتی باید در نظر بگیریم؟اینترنت چه خطرهایی می تواند داشته باشد؟چت چیست و گفتگوی مجازی چه آثاری دارد؟

1-  مشکلات جامعه امروزی و اثر آن بر فرزندان

در این جامعه و زمان که همه چیز با سرعت در حال تغییر و دگرگونی است ،خواسته های ما انسانها هم با چند سال قبل تغییر یافته در نتیجه به دلایل روانشناسی و جامعه شناسی فراوان پدرها و مادرها بسیار کمتر زمان دارند تا با بچه هایشان سپری نمایند از طرفی در اثر فشارهای کار و زندگی روزمره ، آن لحظاتی هم که در منزل به سر می برند ،حوصله زیادی برای سر کله زدن با فرزندان خود را ندارند.

در این بین ، در جامعه ما ایران فرهنگیان عزیز ، علی الخصوص در بین دبیران ریاضی و فیزیک و علوم پایه دیگر دیده می شود که این مشکلات بیشتر دیده می شود در نتیجه در منزل خیلی به رفتارهای کودک و فرزند خود دقت نمی کنیم.در اثر این بی توجهی ها فرزندان برای خود رشد یافته و بعد از مدتی متوجه می شویم که فرزند از مشکلات رفتاری همانند فقر حرکتی و عدم تناسب اندام سالم ، یا از مشکلات روحی همانند عدم ارتباط سالم و راحت با دیگران و موارد دیگر رنج می برد.

در این بین با همه این مسائل که رد اطراف ما وجود دارد به دلایل امنیتی دوست نداریم فرزند ما از منزل خارج شود در نتیجه او باید در منزل تمام یا بیشتر وقت خود را سپری نماید که برای این کار یک کامپیوتر و یا کنسولهای مختلف بازی در اختیار او قرار داده می شود. و ماجرا آغاز می شود.جملاتی از قبیل " فرزندم تا دیر وقت پای رایانه است" یا " فرزندم از بازیهای نامناسب استفاده می کند" و غیره.

باید بپذیریم که بخشی از این مشکلات را ما برای آنها ایجاد کرده ایم زیرا از آنها چیزی را می خواهیم که به آنها آموزش نداده ایم. به آنها آموزش نداده ایم که چگونه از اینترنت استفاده کنند  و یا از چه بازیهایی استفاده کنند. زیر ا ما خود نمیدانیم. جالب این است که خود از آموختن فراری هستیم. تلاش کنیم تا یادگیری همه وجود ما را پر کند

2- مامان – بابا ، خمار نِتَم

دنیای امروز دنیای اینترنت و فناوری و ارتباطات است.امکاناتی که بچه های امروز به آن ها دسترسی دارند، قابل مقایسه با امکانات موجود در دوره کودکی والدینشان نیست.به همین دلیل هم ، بسیاری از والدین در این قافله از بچه های خود عقب می مانند و خواه ناخواه فرزند دلبندشان را در این راه پرفراز و نشیب تنها رها می کندد.اگر دغدغه ی مشابهی دارید، باید اول بدانید که اینترنت اصلا چه خطرهایی می تواند برای فرزندان شما داشته باشد.بسیاری از والدین، از فرزندان خود در برابر اینترنت محافظت نمی کنند چون اصلا تصوری ندارند از این که اینترنت چه آسیبهایی ممکن است به فرزندشان و کلا خانواده شان وارد کند.در قدم بعدی باید راه کارهای مناسب برای محافظت و مراقبت از  بچه ها در این دنیای دیجیتال را آموخت.البته، این بحث ها بدان معنا نیست که دنیای اینترنت همیشه خطرناک و وحشتناک است، برعکس اگر به درستی از آن استفاده  شود،امکان مفید،غنی و بی نظیری برای بچه ها و حتی خود والدین  است.

 

            1-2 - گوشه گیری با کنسول بازی

اگر ما والدین کودکی خود را بیاد بیاوریم یا حتی حدود 10 یا 12 سال قبل را بیاد بیاوریم ، می بینیم کوچه ها پر بود از بچه ها و بازیهای دسته جمعی در جلوی خانه یا در پارکها ،آقایان حتما شکستن شیشه همسایه ها را در بازیهای فوتبال گل کوچک محله شان را بیاد خواهند آورد.اما حالا تمام وقت بچه های امروزی در کنج خانه می گذرد ، با تبلت و لپ تاپ و کنسولهای بازی .خیلی از پدر و مادرها از این وضع ناراضی هم نبودند زیرا دیگر بچه ها دست و پا گیر آن ها نبودند در ضمن جلوی چشم شان  در خانه بودند. بعضی از والدین تصور می کردند که راینع برای آینده بچه ها خوب است حالا ما بلد نیستیم حد اقل آنها سر در می آورند.

اما ای دل غافل

آفت های این امکان مدرن کم کم خودش را نشان داد.این که یک بچه 10 ساله به راحتی می تواند با ثبت اطلاعات  دروغین خود را 40 ساله معرفی کند و از اظلاعاتی بسیار بزرگتر از سن خود با خبر شود یا از آن ها استفاده کند راحت ترین این مطلب ، بازی های خشن  آنلاین و گروهی است.در این جا بسیاری از والدین با دردسر تازه به نام محافظت از بچه ها در برابر اینترنت رو به رو شدند.

انبوه  هشدارها سعی داشت  به والدین بیاموزد که  باید فرزندشان را همراهی کنند و از او در برابر اینترنت محافظت نمایند و برای این کار باید بیاموزند.

از طرف دیگر ، در زندگی امروزی ، پدرها و مادرها خیلی پر مشغله شده اند .انگار باید هر کدام به هزار کار برسند .بسیار می شنویم که  والدین از کمبود وقت برای انجام کارها گلایه دارند.در این اوضاع کی بدش می آید که بها نه ای پیدا کند تا به کمک آن بچه بازیگوش خود را از سر وا کند.البته والدین معمولا به این امر اعتراف نمی کنند اما این مورد انکار ناپذیر است.بسیاری از آنها از زمانی که بچه ها پای رایانه نشسته اند بعنوان فرصتی عالی برای رسیدن به کارهایشان استفاده می کنند حال آنها چگونه می خواهند بر همه چیز نظارت هم داشته باشند؟

            2-2 – اعتیاد به اینترنت

اعتیاد یعنی وابستگی شدید جسمی و روحی به یک چیز به گونه ای که نبود این مورد باعث اختلال و آشفتگی در جسم یا روح شخص گردد.به نظر نویسنده این یک عریف کلی از اعتیاد می تواند باشد.افراد هم می توانند به اینترنت اعتیاد داشته باشند .آنها هر روز وقت  بیشتری را پای اینترنت می گذرانند و به خاطر اینترنت حتی از کارها و فعالیت روزمره خود باز می مانند و اگر اینترنت را از آنها بگیرید دچار آشفتگی شده و به هم می ریزند.زمین و زمان را به هم می دوزند و خیلی بد خلق می شوند.آنها همیشه غرق در دنیای مجازی اند و حتی ممکن است تحصیل و کار وروابط اجتماعی خود با اطرافیان را قربانی اعتیاد خود به اینترنت نمایند

3- پرتاب به دنیای دروغین

برای این که بتوانید از فرزندانتان محافظت کنید ، ابتدا باید بدانید در دنیای مجازی چه خطرهایی می تواند متوجه فرزند شما باشد.خیلی از والدین ، به دلیل نا آگاهی در این بخش ، فرزندان خود را کاملا رها کرده اند . آنها فکر می کنند همین که بچه ها از خانه بیرون نمی آیند ، جایشان امن است.متاسفانه خیلی از والدین یا هیچوقت نمی فهمند بر فرزندشان چه می گذرد یا زمانی متوجه  می شوند که دیر شده است.راستی اینترنت چه خطرهایی می تواند داشته باشد؟

 

            غریبه های دوست نما

دنیای اینترنت ممنوعیت ورود ندارد و آدم ها مجبور نیستند از هویت واقعی خود شان استفاده کنند و می توانند هر نقابی بر چهره بزنند .می توانند هویتی را به خودشان اختصاص بدهند که متعلق به آنها نیست .می توانند خود را  به عنوان بهترین دوست فرزند شما جا بزنند .حال یک کودک در برابر این همه آدمی که هر کدام آنی نیست که ادعا می کند چه واکنشی می تواند داشته باشد؟

بچه ها خیلی زود ممکن است باور کنند ، شخصی با یک تصویر دروغین ، واقعا بازیگر مورد علاقه اوست.غریبه های دارای هویت غیر قابل اعتماد  از خطرناک ترین جنبه های مضر اینترنت برای زندگی و سلامت فرزند شما است.

            قرارهای ملاقات کورکورانه

آشنایی با خیلی از غریبه های اینترنتی ، می تواند به قرار ملاقاتهای به اصطلاح کورکورانه بدل شود.به خصوص که اغلب سودجوها با روشهای خاص خودشان به بچه ها توصیه می کنند که همه چیز را مخفی نگه دارند مثلا به آن موضوع بار عاطفی می دهند و از این قبیل ترفند ها.این قبیل ملاقاتها می تواند بسیار خطرناک و یا دردسر آفرین باشد.

            صحنه های نامناسب

در اینترنت به این دلیل که هرکسی می تواند وارد شود ، و هر چه را می خواهد در صفحات اینترنتی قرار دهد و همچنان ناشناس باقی بماند .در این زمان است که شما با صفحات بیشماری روبه رو می شوید که دارای مطالب و صحنه های نامناسب هستند.سودجویان زیادی هستند که صفحات نامناسبی را در اینترنت با عنوان های فریبنده قرار می دهند.تا افراد را به این صفحات بکشانند.مثلا وعده دانلود یک برنامه رایگان را می دهند و یا خبری داغ از یک فرد معروف می نویسند در حالی که این اخبار کاملا دروغ هستند.این صفحات گاهی آنقدر دارای مطالب نا مناسب هستند که بر روان فرد هم تاثیر می گذارند.مثلا ممکن است فرزند شما در اثر قرار گرفتن در این صفحات دچار آسیبهای جدی شود مثلا پرخاشگری و یا حتی قربانی رفتارهای جنسی گردد.

            خشونت

کلا رسانه ها از مقصران اصلی رفتارهای خشونت بار در بین کودکان و نوجوانان هستند . از تلویزیون گرفته تا اینترنت و کنسولهای بازی و غیره اشاعه دهنده رفتارهای خشونت بار هستند.کودکان و نوجوانان از گروههای خود بسیلر تاثیر می پذیرند و ممکن است در اثر عضو شدن در یکی از این گروهها و تاثیر پذیری از آنها دست به کارهای خطرناک بزنند.

            هزینه های کلان ناخواسته

در بسیاری از سایتها از ما خواسته می شود مثلا با واریز مبلغ ناچیزی شانس خود را در یک قرعه کشی بسنجید و مبلغ کلانی برنده شوید اما این واریز کردن باید از سامانه این سایت و به صورت اینترنتی صورت پذیرد.حال فرض کنید کودک شما در پای اینترنت این موضوع را میبیند و می خواهد با برنده شدن این مبلغ به شما کمک کند تا کمتر کار کنید و در کنار او باشید اما او با این کار رمزهای اینترنتی حسابهای بانکی ما را در اختیار سودجویان قرار می دهد.و یا برای دانلود یک بازی در حال انتظار از سایتی است که وعده داده است هزینه مورد نظر را بر روی فی تتلفن ما محاسبه می کند و این انتظار یعنی هزینه برای شما.

            لو رفتن اطلاعات خصوصی

نه تنها بچه ها بلکه بزرگترها هم در این دنیای مجازی نمی توانند به راحتی مرز بین اطلاعات خصوصی و عمومی را تشخیص دهند و ممکن است گاهی اسراری از خانواده خود را لو دهند

            عقب ماندن از برنامه های طبیعی رشد

همه دردسرهایی که اینترنت برای فرزند شما ایجاد می کند فقط به محتوای آن مربوط نمی شود بلکه کودک و نوجوان شما به دلیل گذراندن وقت زیاد پای اینترنت و رایانه دچار اختلالات رشد هم می شود .آن ها وقت کمی برای برقراری ارتباط با دیگران وتمرین  مهارتهای اجتماعی دارند.حتی از نظر اسکلت و استخوان بندی دچار مشکلاتی می گردند.

            از دست دادن پیوند و روابط خانوادگی

یک خانواده را در نظر بگیرید که پدر و مادر تلویزیون تماشا می کنند و  یکی از بچه ها روی مبل سر ش را کرده توی موبایل خودش و آن یکی پشت میزش با لپ تاپش کار می کند.هیچ کس با هیچ کس حرف نمی زند . شاید این مطلب اغراق آمیز باشد اما آنچه در خانواده های امروزی وجود دارد همین است.اینترنت هم به دلیل تنوع و جذابیت مطالب بر این مشکل می افزاید.

4- گفتگوی مجازی دروغ نیست

سال هاست که از چت کردن ، به معنای امکان برقراری ارتباط با دیگران از طریق اینترنت استفاده می کنیم.اصطلاحی که در زبان انگلیسی به معنای گپ زدن خودمان است و حالا دیگر کاملا وارد زبان فارسی شده است.از آن جایی که خیلی از دردسر ها معمولا از چت ها شروع می شود و چت کردن و استفاده از چت روم ها از علاقه های اولیه هر کسی است که با اینترنت آنا می شود بهتر است ما والدین هم ، چت و امکانات آن را بهتر بشناسید

            چت چیست؟

چت کردن یعنی این که استفاده از برنامه یا وب سایت های مخصوص که به کمک آن ها می توانید به صورت نوشتاری یا صوتی و یا حتی تصویری با دیگران و دوستان خود ارتباط برقرار کنیدمثلا در حالت ویدئو دو نفر می توانند با استفاده از یک برنامه و یا یک وب سایت و داشتن دو دوربین مخصوص همدیگر را ببینند و با هم همزمان به گفتگو بپردازند

            چت چطور امکانپذیر می شود؟

برای چت کردن ابتدا باید ابزاری داشته باشید تا با آن به اینترنت وصل شوید مثل لپ تاپ یا یک گوی هوشمند و غیره.پس از اتصال به اینترنت باید یک نرم افزار مخصوص برای این کار داشته باید مانند یاهو مسنجر و یا در یک وب سایت مخصوص این امر عضو شوید

            آیا با گوشی همراه هم می توان چت کرد؟

گوشیهای هومند این امکان را دارند که با اتصال به اینترنت بتوان در چت کردن از آنها استفاده کرد برای این کار از نرم افزارهای مخصوص استفاده می کنند مثلا برنامه  wechat یکی از آنها است.

            افراد برای چت کردن از قبل همدیگر را می شناسند؟

لزوما این طور نیست . یعنی بسیاری از افرادی که در چت رومها با هم صحبت می کنند و اطلاعات را در اتراک هم می گذارند لزوما همدیگر را نمی شناسند.

5- اینترنت خیلی هم مفید است

در تمام مطالب قبلی و یا حتی بعدی ممکن است شما با هشدارها ی زیادی روبه رو شوید و این به دلیل این است که باید حداقل ضرر و زیان از طریق اینترنت به شما برسد اما به این دلیل نیست که اینترنت آن جوری که بعضی از افراد در موردش صحبت می کنند یک منبع فاسد و بی بند و بار است. در این چند خط خواهید دید اصلا زندگی امروزی بدون اینترنت یعنی زندگی در عصر حجر یا ماموتها یا دایناسورها .اتفاقا یکی از علما در مورد اینترنت آن را نعمتی الهی و یکی از نشانه های علم الهی می داند آنچه که خداوند بعنوان علم در جهان قرار داده اما چشم کوچک انسان از دیدن آن عاجز است.

اینترنت فضایی باز و پر از امکان است و در صورتی که صحیح از آن استفاده شود بسیار مفید بوده و محروم نمودن بچه ها از استفاده از اینترنت به معنی ممانعت از آموزشهایی است که در آینده نزدیک برای آن ها ضروری است.

دنیای نا محدود اطلاعات

اینترنت دنیای واقعا نا محدود اطلاعات است که در هر لحظه حجم انبوهی بدان افزوده می شود البته بخش زیادی موثق نیستند اما بخش بسیار زیادتری بسیار بسیار موثق و قابل اتکا هستند.امروزه شما اگر به دنبال پاسخ سوالی هستید کافیست چند لحظه وقت بگذارید و در یکی از موتورهای جستجوگر کلمه خود را بنویسید تا جواب سوال خود را پیدا کنید.به طور مثال کافیست در مورد ژنتیک سوالی بنویسید در اینصورت حتما یکی از سایتهایی که با آن روبه رو می شوید google-ebook  است یا در زبان های فارسی ممکن است به roshd.ir یا فرهنگ نامه ی ویکی پدیا هدایت شوید.بزرگترها حتما به یاد دارند که برای خرید بعضی از کتب حتما باید به تهران می رفتند اما حالا شما در خانه از هر جای دنیا می توانید کتاب خود را بخرید.

ارتباط با دوستان

خیلی ها از اینترنت بیش از هر کاری برای ارتباط با دوستان و آشنایان استفاده می کنند که در مقایسه با پست و تلفن هزینه ی خیلی کمتری دارد از جمله در مکاتبات اداری هم شما می توانید هر اطلاعاتی را در لحظه بفرستید.فرستادن فیلم ، نامه ها و بسیاری دیگر از موارد را می توان از راه اینترنت و در لحظه برای مقصد فرستاد

 

به روز بودن

از بزرگترین مزایای اینترنت امکان دسترسی به اطلاعات و اخبار در لحظه است و می توان در مورد هر موضوعی مطالعه کرد و از فایلهای صوتی یا تصویری برای درک بهتر بهره برد و تازه های دنیا را به سرعت شناخت.اگر شما یا فرزندتان به زبان انگلیسی مسلط باشید به خیل عظیمی از همه این اطلاعات دسترسی خواهید داشت می توانید همان کتابهایی را مطالعه کنید که افراد و بچه های دیگر کشورها آنها را می خوانند.

استفاده از خدمات

خدمات زیادی در اینترنت قابل دسترسی هستند و هر روز هم به آن ها اضافه می شود. شما می توانید برای هر نیازی در اینترنت سفارش بدهید و خدمات دریافت کنید. شما می توانید از طریق اینترنت به دنبال خانه بگردید و یا انواع کارهای بانکی را انجام دهید.والدین حتما به یاد می آورند که دهه ی هفتاد یا حتی اواسط دهه ی هشتاد وقتی در شهرستان دیگری دانشجو بودند برای فرستادن یا حواله پول چقدر دردسر می کشیدند اما حالا با یک یا چند کلیک ساده مبلغ پول در همان لحظه به حساب فرزند شما واریز می شود.

اگر فرزند شما نداند چطور باید از اینترنت استفاده کند شاید خیلی چیزها را از دست بدهد و اقدامی نمایید تا در آینده لازم نباشد وقتش را برای یادگیری بگذارد تا به بقیه برسد و تازه زندگیش را در دست بگیرد.

سرگرمی

در اینترنت شما به راحتی می توانید وقت بگذرانید مثلا به راحتی می توانید همزمان چند شبکه تلویزیونی را تماشا کنید و یا در حین تماشای تلویزیون اینترنتی می توانید در بازی آنلاین هم شرکت کنید و یا داستانهای نوشته شده توسط دیگران را بخوانید و برای آن ها نظر دهید.

برای کودکان هم صفحات بسیلر زیبایی ساخته شده است مثلا سایت koodakan.org یکی از آنها است.

آموزش و یادگیری

به نظر شما آیا جایی که اطلاعات و اخبار زیادی وجود دارد می توان یاد نگرفت؟ شما در مورد هر چیزی می توانید از اینترنت یاد بگیرید. مثلا در مورد سیم کشی یک ساختمان یا آشپزی یا حتی نجوم یاد بگیرید[نویسنده خودش بارها از طریق اینترنت آشپزی کرده و یا از طریق اینترنت به سوالات فرزندش پاسخ داده است]

یک مثال دیگر این است که بچه ای به نجوم علاقه دارد اما در شهر کوچکش رصدخانه ای نیست و کتابهای خوبی هم در دست ندارد ولی اگر درسایت انجمن نجوم شناسان آماتور ثبت نام کند به راحتی می تواند از آنها یاد بگیرد و بخواند و فیلمهای مربوطه را تماشا کند

 

6- نامحسوس باشید

کلید مراقبت از فرزندان در دنیای مجازی همان اصولی است که در دنیای واقعی به کار می بریم .تعیین قوانین روشن و مشخص و صحبت کردن در مورد خطرها.البته لازمه اش این است که خودتان هم تکانی به خودتان بدهیدو استفاده از اینترنت را تاحدی یاد بگیرید.می توان اصول محافظت از بچه ها هنگام استفاده از اینترنت را به صورت زیر عنوان نمود البته این اصول کلی هستند و خواننده باید آنها را کمی ویرایش نماید.

            الف) متنایب با سن فرزندتان در استفاده او از اینترنت نظارت داشته باشید.انجمن آمریکایی متخصصین کودک اینطور پیشنهاد می کند: برای کودکان زیر ده سال نظارت مستقیم ضروری است یعنی باید همراه آنها بمانید.برای سنین 10 تا 14 سال لازم است صفحه رایانه ای که از آن به طور آنلاین استفاده می کنند برای والدین قابل دیدن باشد.در مورد نوجوانان 15 تا 18 سال ، استفاده از اینترنت باید در فضای عمومی خانه باشد.

            ب) از برنامه های مخصوص به والدین استفاده کنید تا بتوانید استفاده فرزندتان از اینترنت را محدود کنید.مثلا بتوانید تعیین کنید که چه وبسایتهایی را ببیند ، امکان دانلود کردن را داشته باشد یا نه و این که در چه زمانهایی اجازه استفاده از اینترنت را دارد.

            پ) از تنظیمی به نام پاپ آپ بلاکر استفاده کنید تا فرزندتان را از قرار گرفتن در معرض صفحه های نا مناسب احتمالی مصون نگه دارید.

            ت) همچنین به فرزندتان آموزش دهید که اگر به طور تصادفی با وب سایت نا مناسبی مواجه شد چه عکس العملی باید داشته باشد.برایش توضیح بدهید که برخی موارد فقط به بزرگترها مربوط می شود و او باید از آن ها دور بماند

            ث) تاکید کنید که فرزندتان نباید اطلاعات شخصی خودش یا شما را روی اینترنت بگذارد.لازم است که موارد آن را نتذکر شوید مثلا شماره تلفن، نام و سن واقعی،رمزهای عبور و آدرس منزل و هرچیزی که مکن باشد مورد سوء استفاده قرار گیرد.

            ج) برای فرزندتان توضیح بدهید که همه ی اعضای خانواده فقط زمانی می توانند چیزی را روی اینترنت و بخصوص صفحه های شبکه های اجتماعی بنویسند ، که مطمئن باشند بقیه اعضای خانواده و خودشان با اینکه این اطلاعات برای همیشه روی چنین صفحاتی باقی بمانند احساس راحتی می کنند چون وقتی چیزی را وارد اینترنت کردید حذف کردن آن ممکن است به سادگی غیر ممکن شود.

            چ) برای فرزندتان کاملا توضیح بدهید که نباید اطلاعاتی در مورد این که خودش کجاست یا شما کجا هستید روی اینترنت بگذارد نباید به هیچ کس در فضای مجازی بگوید که در خانه تنها است یا اینکه اصلا در مورد این که شما کی از خانه بیرون می روید یا مانند آن با کسی حرف بزند.

            ح) برای فرزندتان روشن کنید که نباید هیچ وقت به پیغامهایی که در آن پیشنهادهایی وجود دارد یا این که زننده ، متخاصم ویا تهدید آمیز هستند هیچگونه جوابی بدهد.حتما او را تشویق کنید که در چنین مواردی موضوع را با شما در میان بگذارد.لازم است به او نشان بدهید که در همه این موارد از او حمایت می کنید و او را سرزنش نمی کنید اگر واقعا چنین اتفاقی افتاد،اگر دیدید فرزندتان پیغامهای تهدید آمیز یا تحریک آمیز یا زننده دریافت می کند به آن رسیدگی کنید شاید لازم باشد موضوع را با پلیس در میان بگذارید

            خ) به فرزندتان یاد آوری کنید که آدمهایی که در اینترنت می بیند ممکن است اصلا آن کسی نباشند که به نظر می رسند چون ما نمی توانیم افرادی که در اینترنت هستند به طور واقعی ببینیم بنابراین هرکسی می تواند خودش را هرکسی که می خواهد معرفی کند مثلا کسی که می گوید یک دختر 9 ساله است یک مرد 40 ساله باشد .حتما برایش مثالی بزنید تا موضوع برایش خوب روشن شود.

            د) به فرزندتان یاد بدهید که فقط ظاهر را نبیند و حواسش جمع باشد مثلا برایش توضیح بدهید که در حالی که بعضی از آدمها خوب و مهربان هستند افرادی هم وجود دارند که ادای مهربان بودن را در می آورند چون خواسته ای دارند و می خواهند چیزی را به دست بیاورند بنابرا ین هر کسی که خیلی با محبت حرف می زند لزوما آدم مهربانی نیست و او باید نسبت به این موضوع هوشیار باشد.

            ذ)  حتما به فرزندتان یاد بدهید که حتی در ارتباطهای اینترنتی هم به احساسش اعتماد کند اگر حس می کند که حرف زدن یک نفر مشکوک است یا این که کسی قصد خوبی ندارد حتما به این حسش اعتماد کند و موضوع را با شما در میان بگذارد و ارتباط با آن آدم را قطع کند بعلاوه گاهی افراد مستقیما پیشنهاد نمی دهند یا تهدید نمی کنند برایش توضیح بدهید که اگر با آدمی احساس بدی داشت ، احساس ناراحتی کرد و مانند آن زود با شما در این باره حرف بزند.

            ر) بسیار تاکید کنید که فرزندتان هیچ وقت نباید بیرون از خانه برای ملاقات حضوری با آدمهایی که در اینترنت با آنها آشنا شده قراری بگذارد

            ز) فرزندتان را تشویق کنید از اسمهای مستعار و آواتارها استفاده کند. آواتارها تصویرهای کارتونی آدمها هستند و فرد می تواند یکی از آنها را که دوست دارد یا بیشتر شبیه خودش است انتخاب کند این کار کمک می کند فرزندتان شناسایی نشود و مورد سوء استفاده های احتمالی قرار نگیرد.

            ژ) اگر فرزندتان از شبکه اجتماعی استفاده می کند به قسمت تنظیمات حریم خصوصی بروید و تعیین کنید که چه افرادی می توانند اطلاعات او را ببینند ، برایش پیغام بفرستند، روی صفحه اش بنویسند و غیره.

            س) اگر فرزندتان از هر امکان اینترنتی مانند شبکه های اجتماعی استفاده می کند ، خودتان هم در آن ها غعضو شوید به او نشان بدهید که شما هم با او همراه هستید بعلاوه با این کار می توانید خودتان هم بعنوان یک عضو فعالیتهای فرزندتان را زیر نظر داشته باشید به او نشان بدهید که به صفحه اش سر می زنید و دورادور همه چیز را تحت نظر دارید البته مراقب باشید اعتماد اورا خدشه دار نکنید بعلاوه عضویت در چنین وبسایتهایی کمک می کند خودتان هم به روزتر باشید و بدانید فرزندتان در معرض چه اطلاعاتی قرار می گیرد.

            ش) در مورد مسایل اخلاقی و اصولی که در استفاده از اینترنت باید بکار ببرد با فرزندتان صحبت کنید به او آموزش بدهید که یک بحث اینترنتی را چطور باید به پایان ببرد و برایش توضیح بدهید که وقتی کار بالا بگیرد لازم است شما ناظر باشید تا هم از او حمایت کنید  و هم به او کمک کنید.

            ص) برای فرزندتان توضیح بدهید که هر چه در اینترنت می خواند را باور نکند و همیشه یادش باشد که این اطلاعات می توانند کاملا غلط باشند مگر این که منبع خیلی موثقی داشته باشند.

7- روشهای کنترل نا محسوس

برای نامحسوس بودن لازم نیست شما یک جاسوس باشید یا یک کارآگاه حرفه ای پلیس، بلکه فقط باید بیاموزید چگونه می توانید نامحسوس باشد.

            1-7 – بدون نصب برنامه

اگر فرزندتان خیلی از تنظیمات ویندوز سر در نمی آورد می توانید با دستکاری های ساده، و بدون نصب برنامه ای ، دسترسی هایش را محدود و استفاده اش را از اینترنت کنترل کنید.اما اگر حرفه ای تر شود می تواند این تنظیمات را دستکاری کند یا دور بزند

1-     ساخت کاربر محدود شده که قابلیت administrator را در نصب برنامه ها و بازی ها و غیره ندارد

2-     استفاده از My Recent Documents برای بررسی آخرین برنامه ها و فایل هایی که باز شده اند

3-     قفل گذاری روی فایلهی شخصی که فرزندتان نباید آنها را ببیند

در مرورگرها می توانید تنظیمات زیر را به کار ببرید

1-     تنظیم قفل برای مرورگر با content advisor که نوعی فیلتر محتوایی است

2-     فعال کردن history که تمام سایتهایی را که کاربران دیده اند حتی تا یک ماه در خود نگه می دارد

3-     در صورت از کار انداختن History می توان مستقیما از Temporary Internet Files استفاده کرد

            2-7 – برنامه های مفید در این زمینه

دو برنامه زیر برای کنترل نامحسوس معرفی می شوند

             Family Cyber Alert

با این برنامه می توانید تمامی اعمال انجام شده توسط فرزندتان در فضای مجازی را ضبط کنید و تحت نظارت داشته باشید.از ایمیلها و چتها گرفته تا سایتهایی که باز می کند بعلاوه اجازه محدود کردن یا بستن هر کدام از آنها را به شما می دهد

             Hidetools Parental Control

این برنامه با مانیتور کردن مخفیانه اطلاعاتی نظیر حروف تایپ شده بوسیله کیبورد ، وب سایتهای مشاهده شده ، فعالیت سیستم، برنامه های استفاده شده و بسیاری دیگر را در قالب گزارشهای پیشرفته در اختیارتان قرار خواهد داد حتی اگر دور باشید آن گزارشها را به ایمیلتان ارسال میکند

8- توافق نامه اینترنتی

هر توافق جمعی باید با همه جزئیاتش برای همه ی کسانی که در مورد آن توافق می کنند ، روشن باشد.حال سعی کنید برای استفاده از اینترنت با فرزندتان توافق نامه ای بنویسید.برای این کار می توانید از نمونه قرارداد زیر استفاده کنید.قبل از نوشتن قرار داد فراموش نکنید که دسترسی به اینترنت برای بچه ها یک امتیاز است که شما به آنها می دهید نه یک حق.برای فرزندتان توضیح بدهید که امنیت او و خانواده خیلی مهم است و در نتیجه نادیده گرفتن قرار داد حتما پیامدهای تعیین شده را به دنبال خواهد داشت.قرار داد را در جایی نصب کنید که همه بتوانند آن را به راحتی ببینند.

            قرارداد

**تعهد والدین

·         اگر فرزندم در مورد اینترنت یا شبکه های اجتماعی نگرانی و یا سوالی داشت بدون این که با او دعوا کنم یا قضاوت یا تنبیه اش کنم به او پاسخ می دهم

·         اگر فرزندم در اینترنت از جانب فردی یا چیزی احساس تهدید کرد برای او در دسترس خواهم بود و او را قضاوت یا تنبیه نمی کنم

·         نمی توانم تاثیر اینترنت و شبکه های اجتماعی بر زندگی فرزندم را نادیده بگیرم به همین دلیل سعی می کنم با وبسایتها و برنامه های مورد استفاده فرزندم آشنا شوم. اگر با یکی از آن ها نا آشنا باشم وقت می گذارم و در باره آن می آموزم

·         به فرزندم خواهم آموخت که همیشه


مطالب مشابه :


سوال جبرانی علوم زمین 2

به نام خدا. سازمان آموزش و پرورش استان قزوین اداره آموزش و پرورش ناحیه یک شهر قزوین




جدول پیشنهادی جهت نقد و بررسی کتاب جدید زمین شناسی

به نام خدا. سازمان آموزش و پرورش استان قزوین. مدیریت آموزش و پرورش ناحیه یک قزوین




سوال امتحانی علوم زمین 2 وپاسخنامه

به نام خدا. اداره آموزش و پرورش ناحیه یک شهر قزوین. دبیرستان و مرکز پیش دانشگاهی :شاهد نرگس




سوال های امتحانی دی 91 شاهد

آموزش و پرورش ناحیه 2 قزوین. سازمان آموزش وپرورش قزوین دبیرستان شاهد نرگس




نمونه سوال امتحانی کتاب زمین شناسی سوم تجربی

سازمان آموزش و پرورش ناحیه یک قزوین اداره آموزش و پرورش ناحیه (1)




نمونه سوال امتحانی علوم زمین 1 دی ماه سال1388

سازمان آموزش و پرورش ناحیه یک قزوین اداره آموزش و پرورش ناحیه




نمونه طرح درس سالانه

پیوندها دبير خانه كشوري راهبري درس رايانه گروه زبان انگلیسی ناحیه یک قزوین گروه فیزیک




مقاله ای در مورد اینترنت و خطرات ان

وبلاگ گروه ریاضی ناحیه 2 قزوین از یک کشاورز و پرورش دهنده آسیب زننده و آموزش آن به




جدول پیشنهادی جهت نقد و بررسی کتاب جدید زمین شناسی

به نام خدا. سازمان آموزش و پرورش استان قزوین. مدیریت آموزش و پرورش ناحیه یک قزوین




تشویق و تنبیه کودکان

آموزش ابتدایی ناحیه یک قزوین آموزش ابتدایی ناحیه یک آموزش و پرورش ناحیه2




برچسب :