تاریخچه ی آموزش و پرورش در ممسنی :

تا پیش از سال ۱۳۱۴خورشیدی در منطقه ی ممسنی خبری از دبستان به سبک امروزی نبود . البته باید دانست تا سال ۱۲۷۹خورشیدی کل دبستان های موجود در ایران برابربا ۲۱دبستان بود که ۱۷دبستان آن در تهران و ۴دبستان دیگر در تبریز ،بوشهر ،رشت و مشهد قرار داشت .

قبل از این تاریخ تعداد محدودی مکتب خانه در منطقه ی ممسنی وجود داشت و نوآموزان را دایره وار در فصل تابستان زیر کپر و زمستان در اتاق های گلی می نشاندندو به آنها خواندن و نوشتن می آموختند.

دانش اموزان در این مکتبخانه ها سوره های قرآن کریم،کتاب شاهنامه یا همان هفت لشکر ،حمله حیدر ،جوهری ،امیر ارسلان ،حیدر بگ و چهل طوطی می آموختند و با ختم قران کریم و کتاب های نامبرده نوآموزان باسواد محسوب می شدند و مکتبخانه را ترک می کردند .

البته رفتن به مکتب خانه کار هر کسی نبود ؛ تنها کسانی می توانستند به مکتب بروند که از وضعیت اقتصادی مناسبی برخوردار بودند .

دانش آموزانی که در پاسخگویی به سوالات مکتبدار ناتوان بودند ؛جریمه شان به فلک بسته شدن بود و حدود ۱۵ضربه ی چوب به کف پای وی زده می شد.

در منصورآباد  هم به مانند برخی نقاط دیگر ممسنی یک مکتب خانه وجود داشت که مرحوم سید نصراله حسینی مکتبدار آن بود و افرادی از روستاهای اطراف در کلاس ایشان شرکت می کردندو قرآن می آموختند .

03.gif

در سال ۱۳۱۴خورشیدی برای اولین بار یک دبستان ابتدایی چهار کلاسه دولتی به سبک امروزی درمحله ی قلعه شاهی نورآباد به نام دبستان ایزدی دایر گردید و همچنین در سال ۱۳۱۸خورشیدی دبستان چهار کلاسه دیگری به نام دبستان وکیل درروستای فهلیان تاسیس گردید .

از سال ۱۳۱۸تا سال ۱۳۲۴تعداد ۵دبستان در دیگر نقاط ممسنی از جمله بابامنیر ،منطقه رستم ،دشمن زیاری و جاوید دایر گردید .  این دبستان ها با تمام تلاش هایی که انجام دادند؛ نتوانستند زنگار بی سوادی را از چهره منطقه ی ممسنی بزدایند؛ چرا که معلمان این مدارس درک درستی از وضعیت جامعه ی عشایری نداشتند و اکثر مردم منطقه ی ممسنی در آن سالها نیز عشایرو کوچرو بودند .مردم عشایر هم با شروع فصل سرما و گرما خانه و مدرسه خود را رها می کردند و به مکان دیگری در پی آب و علف برای دامهایشان می رفتند و لذا این دبستان ها تاثیر اساسی در ریشه کن کردن بیسوادی نداشتند .

  این وضعیت ادامه داشت تا مرحوم استاد محمد بهمن بیگی ظهور کرد و توانست با تلاش های بی وقفه خود ایلات و عشایر فارس ،کهگیلویه ،بختیاری ،لرستان ،کردستان و سیستان و بلوچستان را از بی سوادی و نا آگاهی نجات دهد. محمد بهمن بیگی  در سال ۱۳۳۵با تلاش ها و کوشش های خود توانست دانشسرای عشایری را در شبراز تاسیس نموده و هر ساله تعدادی از بچه های عشایر را که قبلا ًدوره دبستان را طی کرده بودند از طریق امتحان و مصاحبه پذیرش نموده و پس از اموزش دوره یکساله  مجدداًبه ایل و طوائف خود گسیل داشته تا سایه شوم بیسوادی را در ایلات وطوایف  بزدایند.

(در رابطه با بهمن بیگی و نقش او در پیشرفت مناطق عشایری ایران در اینده ی نزدیک مطالبی خواهیم نوشت . )

لازم است این نکته را بیان نماییم که برای محدود کردن سواد در مناطق روستایی و عشایری  در همان ابتدای کار ،قرار شد دانشسرای عشایری شیراز تعطیل گردد که با تلاش های بی نظیر سید جعفر ابطحی اولین و پرنفوذترین وکیل ممسنی و رئیس آن زمان کانون وکلا ی فارس ،بوشهر و کهگیلویه وبویراحمد این نقشه شوم توطئه گران نقش بر آب شد و دانشسرای عشایری به روند رو به شد خود ادامه داد .

در سال ۱۳۳۵دبیرستان ایزدی در نورآباد  و در سال ۱۳۳۶دبیرستان وکیل فهلیان دایر گردیدند که این دو دبیرستان نقش بسیار ارزشمندی در باسواد کردن مردم در ممسنی و حتی بویراحمد داشتند و بسیاری از بزرگان حال حاضر این مناطق در این دو دبیرستان درس خواندند و با سواد شدند .

تا پیش از سال ۱۳۴۲دایره ای از آموزش و پرورش کازرون در ممسنی مستقر بود و کارهای فرهنگی منطقه را سامان می داد تا اینکه در این سال با افتتاح فرمانداری ممسنی ،این دایره مستقل گردید و خود تحت نظارت آموزش و پرورش استان فارس قرار گرفت و اینچنین ممسنی در حوزه آموزش و پرورش بر روی پای خود قرار گرفت .

لازم است این مطلب نیز گفته شود که در سالهای  اصلاحات ارضی تعدادی از مدارس سپاه دانش و غیر عشایری در ممسنی دایر شد که بازدهی مدارس بهمن بیگی را نداشتند و نتوانستند رسالت خود را به نحو شایسته ای به سامان برسانند ومردم هم چندان از آنها استقبال نکردند.

برای  شادی روح مرحوم محمد بهمن بیگی پدر آموزش عشایر ایران  صلوات بفرستید .

منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم .

بدرود . 

 

 


مطالب مشابه :


تبريك به مامان به مناسبت روز بيمه

آموزگارپايه سوم دبستان. همكلاسي و دوستم دبستان پسرانه نويد صالحين. معلم خوبم خانم




كليد محافظ جان

دبستان ناصر خسرو نوشهر(آقایان میرزکی و آزادیان) خانم مير تقي (نوشهر ) حرفه و فن نويد صالحين.




انواع پارچه

دبستان ناصر خسرو نوشهر(آقایان میرزکی و آزادیان) خانم مير تقي (نوشهر ) حرفه و فن نويد صالحين.




هیچ گاه مواد غذایی آماده و کنسروی را جایگزین غذاهای خانگی نکنید.

دبستان ناصر خسرو نوشهر(آقایان میرزکی و آزادیان) خانم مير تقي (نوشهر ) حرفه و فن نويد صالحين.




در مورد انواع رله ها چه می دانیم ؟

دبستان ناصر خسرو نوشهر(آقایان میرزکی و آزادیان) خانم مير تقي (نوشهر ) حرفه و فن نويد صالحين.




فصلنامه 1 حرفه

دبستان ناصر خسرو نوشهر(آقایان میرزکی و آزادیان) خانم مير تقي (نوشهر ) حرفه و فن نويد صالحين.




تاریخچه ی آموزش و پرورش در ممسنی :

در سال ۱۳۱۴خورشیدی برای اولین بار یک دبستان ابتدایی چهار کلاسه نويد دهقان صالحين ممسني




عیدتان گل افشان باد

امين گذاشته مي‌شود تا نويد بخش صلح، آرامش و ايمان باشد پیش دبستان از صالحين




برچسب :