مصاحبه رئیس صندوق ذخیره فرهنگیان

گفت و گوی "زمزمه" با شهاب الدین غندالی مدیرعامل موسسه

در گفت و گوی "زمزمه" با شهاب الدین غندالی بررسی شد :

آیا صندوق ذخیره فرهنگیان گرهی از مشکلات معلمان خواهد گشود ؟

برنامه های صندوق ذخیره فرهنگیان در گفتگوی مشروح مدیرعامل با نشریه زمزمه شد:

آیا مدیریت جدید صندوق ذخیره فرهنگیان می تواند آرزوی کارآمدی این صندو را برای معلمان محقق سازد؟

برنامه ریزی صدرو«کارت خرید» و «کارت درمان» برای معلمان، پرداخت هزینه های درمان بدون سقف به معلمان، ورود به بازارهای نفتی و تجارت های بزرگ، اعلام تقویم ریالی صندوق ذخیره فرهنگیان و همچنین برنامه یزی برای استقبال از سرمایه گذاری گسترده معلمان در صندوق، بخشی از قول هایی است که شهاب الدین غندالی مدیرعامل جدید صندوق ذخیره فرهنگیان در گفتگو با خبرنگار نشریه زمزمه بیان کرد.

شهاب الدین غندالی از جمله مدیرانی است که در سال 1384 بازنشسته شده است با رویکرد دولت یازدهم تحت عنوان «به کارگیری افراد باتجربه در مدیریت های کلان» ؛ بار دیگر در مهرماه 92 از سوی دکتر فانی وزیرآموزش و پرورش به عنون مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان منصوب شد.



انتصابی که نه فقط به این خاطر، بلکه بیشتر به جهت سوابق سیاسی غندالی برای وزیر آ موزش و پرورش مشکل ساز شد. سوابقی که به هر ترتیب خود غندالی هم به آن بی توجه نیست.

تا جایی که در پاسخ به خبرنگار ما که خود از دبیران آموزش و پرورش است و با مجموعه ای از پرسش های صنفی در حوزه صندوق ذخیره فرهنگیان به سراغ او رفته است با زیرکی خاصی می گوید:« من معتقدم، صندوق یک محیط کاملا اقتصادی است که باید به دور از هرگونه نگاه سیاسی، در اختیار معلمان باشد.

وی همچنین می افزاید:«من با آنکه در جایی دیگر مشغول به کار بودم و درآمد مناسبی هم داشتم اما به صندوق آمده ام تا در جهت رساندن صندوق به حداکثر سود، تلاش کنم.»

این در حالی است که تحقق این وعده و دیگر وعده هایی که در ابتدای مطلب ذکر گردید، هر کدامشان از نگاه کارشناسان، حکم شکستن شاخ غولی را دارد که سال ها است بر اقتصاد آموزش و پرورش سایه افکنده است.

به هر ترتیب باید منتظر ماند و دید که چه زمانی قول شکستن شاخ غول ناکارآمدی اقتصاد آموزش و پرورش محقق می شود.

آنچه در ادامه می آید، بخش نخست گفتگوی خبرنگار ما با شهاب الدین غندالی، مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان است.

جناب غندالی لطفا مختصری از سوابق و اهداف راه اندازی صندوق ذخیره فرهنگیان را توضیح دهید.

به دنبال تشکیل کارگروه رفاه معلم و به منظور حمایت از فرهنگیان و همچنین ایجاد فضای بانشاط تر در نظام تعلیم و تربیت، تصمیم به تاسیس صندوق ذخیره فرهنگیان گرفته شد.

در نهایت به دنبال مصوبه مجلس در قانون 5 ساله دوم مقرر گردید که این صندوق با سرمایه ای معادل تا 5 درصد از حقوق معلمان به علاوه سهم دولت به همان اندازه تشکیل شود.

به این ترتیب صندوق ذخیره فرهنگیان با استفاده از سرمایه های در اختیار در فعالیت های اقتصادی شرکت کرده تا به تولید ثروت و کمک به معیشت و زندگی معلمان بپردازد.

به نظر شما در طول 17 تا 18 سالی که از عمر صندوق می گذرد چه عاملی به عنوان مهمترین چالش محسوب می شده است؟

صندوق ضمن اینکه مجموعه خصوصی است در عمل ، مجموعه ای از شرکت های خصوصی است که در بخش های غیردولتی فعالیت دارند اما مدیران عامل آن به طور مستقیم منصوب وزیر آموزش و پرورش هستند.

بنابراین این بحش برخلاف سایر مجموعه های خصوصی با تنش های مدیریتی بسیار مواجه هستند. به عبارتی وقتی وزیر آموزش و پرورش در برابر عملکرد صندوق باید پاسخگوی مجلس باشد، بنابراین سعی می کند مدیری را انتخاب کند که از نگاه خودش، موفق باشد و توانایی اداره صندوق را داشته باشد.

بنابراین تقریبا به ازای هر وزیر، یک مدیرعامل هم تغییر کرده است. و به این ترتیب تنش مدیریتی در این بخش خیلی زیاد بوده است.

تاکنون چند مدیرعامل تغییر کرده است؟

گرچه من حضور ذهن دقیقی ندارم ولی به نظرم می رسد که بین 7 تا 8 مدیرعامل عوض شده است.

پس به این ترتیب نگاه وزیر آموزش و پرورش در موفقیت این صندوق بسیار اثرگذار است.

بله، نه تنها اثرگذار بلکه بسیار تعیین کننده است. زیرا اگر مقام ارشد وزارتخانه از این مجموعه پشتیبانی و حمایت کافی نداشته باشد، موفقیت در فضاهای سرمایه گذاری، امکان پذیر نیست.

به عنوان مثال، مطابق قانون می توان با توافق معلمان تا 5 درصد از حقوق آنها را به عنوان ذخیره به سرمایه صندوق اضافه کرد که هر ساله این رقم با اعلام مدیرعامل و توافق وزیر عملیاتی می شود.

بنابراین در این بخش نگاه وزیر به ویژه نگاه اقتصادی و سرمایه گذاری وی برای تامین و افزایش سرمایه صندوق جهت حضور در پروژه های کلان اقتصادی بسیار تاثیرگذار است.

شما از سهم فرهنگیان در صندوق نام بردید که می توان تا 5 درصد باشد این سهم هم اکنون چقدر است؟

یک و بیست و هشت صدم درصد (28/1 درصد).

به نظر شما این رقم کافی است و می تواند منافع معلمان را تضمین کند؟

به نظر من نه تنها این رقم کافی نیست و نمی تواند منافع معلمان را تضیمن کند، بلکه به طور طبیعی به زیان معلمان است چون هرچه سهم معلم در سرمایه گذاری بیشتر شود در مقابل تکلیف دولت برای سرمایه گذاری هم افزایش می یابد. به فرض مثال اگر ماهانه 10 هزار تومان از حقوق معلم کسر شود در کنار آن دولت هم باید 10 هزار تومان به آن اضافه کند.

حال اگر به جای 10 هزار تومان، 2 هزار تومان سرمایه گذاری شود، دولت هم 8 هزار تومان کمتر، سرمایه گذاری خواهد کرد.

با این حال اخباری منتشر شده که یکی از بدهکاران اصلی به صندوق، دولت است. آیا این واقعیت دارد ورقم بدهی دولت به صندوق چقدر است؟

مطابق برآورد صورت گرفته، بدهی دولت به صندوق تا پایان مهر ماه، 260 میلیارد تومان است که با برنامه ریزی صورت گرفته به دنبال وصول این بدهی از دولت هستیم.

با توجه به نقش تاثیرگذاری که برای وزیر در موفقیت صندوق ترسیم کردید؛ نگاه آقای دکتر فانی را برای ادامه کار صندوق چگونه ارزیابی می کنید؟

در حال حاضر نگاه آقای دکتر فانی آن است که به گونه ای برنامه ریزی شود که از معلمان حمایت صددرصدی انجام شود. به عبارتی ایشان معتقدند که اگر صندوق ذخیره بتواند معلمان و اعضا را نسبت به افزایش سرمایه توجیه کند در صورت اعلام نظر مثبت معلمان، صندوق اجازه دارد که سهم معلمان را حتی تا عدد 5 درصد هم افزایش دهد.

پس با این تفاسیر به نظر می رسد که نگاه شما افزایش سهم فرهنگیان از 28/1 درصد به 5 درصد است؟

ما در این زمینه در حال بررسی هستیم و امیدواریم که بتوانیم در هفته های جاری، نظر نهایی و کارشناسی خود را اعلام کنیم.

با توجه به آنکه هم اکنون در فصل بودجه قرار دادریم، رقم پیشنهادی شما به عنوان سهم دولت در بودجه سال 93 چیست؟

ما با نگاه 4 درصدی به عنوان حق معلمان باید چیزی حدود 240 میلیارد تومان به عنوان سهم دولت در نظر بگیریم. اما از آنجایی که هنوز در حال بررسی هستیم و میزان استقبال معلمان هم در این تصمیم گیری بسیار موثر است؛ فعلا رقم 180 میلیارد تومان را پیشنهاد داده ایم که با رایزنی های صورت گرفته با نمایندگان مجلس این رقم قابل افزایش است.

آیا به نظر شما معلمان از طرح افزایش سهم درصندوق، استقبال می کنند؟

بله من معتقدم که معلمان با برنامه هایی که دیده ایم، استقبال خوبی خواهند کرد.

این برنامه ها چیست؟

امیدواریم که تا یکی دوهفته آینده بتوانیم با تکمیل کاری که از قبل شروع شده، کلیه املاک و دارایی های صندوق را با احتساب ارزش افزوده، تبدیل به تقویم ریالی کنیم که به این ترتیب فرهنگیان به طور روشن از میزان دارایی هایشان در صندوق ذخیره مطلع می شوند و به طور حتم از افزایش سرمایه، استقبال خوبی خواهند داشت.

ببخشید! اما همین جا، یکی از سوالات اساسی فرهنگیان و معلمان پیش می آید. زیرا براساس برخی بررسی میدانی صورت گرفته ، نه تنها معلمان علاقه ای به افزایش سرمایه ندارند بلکه براساس بی اعتمادی ایجاد شده، بسیاری از آنها حتی تصمیم دارند که سرمایه فعلی خود را از صندوق دریافت کنند.

آیا شما این موضوع را قبول دارید؟

بله، این بی اعتمادی حرف درستی است جالب است بدانید که بنده هم در سال 84 وقتی بازنشسته شدم فقط یک میلیون و 800 هزار تومان از صندوق دریافت کردم. اما ریشه آن برمی گردد به اعلام نشدن تقویم ریالی.

زیرا براساس این تقویم؛ به فرض مثال فردی که هم اکنون چیزی حدود 700 هزار تومان آورده در صندوق دارد، رقمی معادل 7 تا 9 میلیون تومان می تواند دریافت کند حال آنکه همین فرد با حساب و کتاب قبلی، بیش از 3 تا 4 میلیون تومان نمی تواند از صندوق بگیرد.

تقویم ریالی چیست؟ در واقع این شیوه حساب و کتاب با قبل چه تفاوتی دارد؟

مطابق حساب و کتاب فعلی که همه اعضا از طریق سایت هم به آن دسترسی دارند، سرمایه هر عضوبرابر است با مجموع 4 رقم مربوط به پول پرداخت شده توسط فرهنگی (میزان آورده)+ سود تعلق گرفته به این آورده+ سهم دولت که تاکنون پرداخت شده+ سود سهم آورده دولت . اما در تقویم ریالی (رقمی که در طول 17 تا 18 سال گذشته به آن توجهی شده) یعنی سهم مالکانه به این 4 رقم اضافه شده است سهم مالکانه همان ارزش افزوده ناشی از سرمایه گذاری های صورت گرفته توسط آورده اعضا ودولت در بخش های مختلف اقتصادی است.

بنابراین من باور دارم وقتی رقم پنجم را به عنوان سرمایه معلمان محاسبه کرده وآن را به صورت برگه سهام در اختیار عضو قرار دهیم نه تنها سرمایه خودشان را از صندوق خارج نمی کنند، بلکه دیگر همکارانش را برای سرمایه گذاری در صندوق تشویق می کنند.

آیا رقم اعلام شده به عنوان سهم مالکانه قابل دریافت است؟

بله، این برگه حکم سهام را دارد و معادل ریالی آن قابل دریافت است.

یکی از درخواست های فرهنگیان با توجه به سرمایه های موجود در صندوق، پرداخت تسهیلات به اعضا است. آیا ژ اجابت این خواسته برای صندوق امکان پذیر است؟

بله. از دیگر برنامه های ما برنامه ریزی برای پرداخت تسهیلات است تا هر فرهنگی با دریافت آن هنگام دوران خدمت، از شیرینی سرمایه گذاری اش بهره مند شود.

آنچه در حال حاضر به فرهنگیان گفته می شود آن است که پس از گذراندن نوبتی طولانی مدت به هر نفر 500 هزار تومان تسهیلات پرداخت می شود. آیا منظور شما از تسهیلات، همین است؟

وام؛ 500 هزار تومان!! 500 هزار تومان که تسهیلات نیست. منظور من این است که هر تسهیلاتی که قرار است توسط صندوق پرداخت شود باید به کلیه اعضا یعنی همه 760 هزار عضوو در یک دوره زمانی و تا هنگامی که فرد از سیستم بیرون نرفته، پرداخت شود.

پس منظور شما از تسهیلات فقط پرداخت ریالی نیست؟!

بله همین طور است. در حال حاضر به گونه ای برنامه ریزی کرده ایم که لیزینگ را به سمتی ببریم که همه 760 هزار عضو در دوران عضویتشان ، در صندوق بتوانند یکبار از این تسهیلات استفاده کنند.

در واقع اعتقاد داریم که پرداخت هرگونه تسهیلاتی بدون آنکه فراگیر باشد، کاری غیرعادلانه است.

با این اوصاف آیا امکان ادامه فعالیت برای صندوق وجود دارد؟

ببینید در اینجا باید اعلام کنم که دلیل انتخاب من به عنوان مدیرعامل صندوق این است که من تمام مدارج آموزش و پرورش از یک معلم ساده در کلاس های چند پایه تا معاون وزیر را یکی یکی طی کرده ام و به لطف خدا زمانی که مسئولیت مالی وزارتخانه را به عهده داشته ام در حد توان حقوق معلمان را افزایش داده ام.

در واقع من زمانی به صندوق منتقل شده ام که در جایی دیگر، کاری داشته ام که از نظر درآمدی هم وضعیت مناسبی داشتم اما ماموریت من وتمام همکارانم این است که تمام تلاش خود را برای دو کار انجام دهیم.

اول آنکه ارزش افزوده سرمایه معلمان را محاسبه کرده وبه سهم مالکانه آنها اضافه کنیم وبه آنها اعلام کنیم که سهم شما از صندوق(A) تومان است که می توانید آن را دریافت کنید ولو آنکه ملک باشد.

( صندوق باید رقم معادل ریالی را به هر یک از اعضا که درخواست داشته باشند، پرداخت کند و سپس آن را به وسیله منابع جدید، جبران کند).

دوم آنکه، تمام تلاش خود را برای رساندن صندوق به حداکثر سود انجام دهیم.

شما از سود حداکثری نام بردید. برنامه شما در این زمینه چیست؟

ما معتقدیم که باید از فرصت های دولت در جهت افزایش سرمایه نظام تعلیم و تربیت استفاده کامل شود و با توجه به حمایت، پیگیری و رایزنی های گسترده آقای فانی، هم اکنون آماده ورود به بازارهای نفتی و همچنین تجارت های بزرگ دولتی هستیم.

به عقیده ما در جایی که تمام صندوق های سرمایه گذاری مربوط به بخش های دیگر در بازرگانی ها بزرگ دولتی سهیم شده وسودهای کلانی می برند باید پای صندوق ذخیره فرهنگیان هم به این تجارت های بزرگ باز شود.

خوشبختانه اعضای ارشد دولت و به ویژه اعضای اقتصادی آن و همچنین نمایندگان مجلس، بیشترین همراهی را با ما دارند که امیدواریم از این فرصت استفاده کنیم.

پس با این اوصاف شما با پیشنهاد پرداخت وام به اعضا موافق نیستید؟

ببنید باید به این موضوع و پیشنهاد به صورت منطقی نگاه کرد. اگر قرار باشد مطابق یک نگاه عادلانه بخواهیم به تمام افراد یک رقم حداقلی مثلا 10 میلیون تومان وام بدهیم در مجموع باید 7 هزار و 600 میلیارد تومان از سرمایه صندوق را در اختیار اعضا قرار دهیم که به این ترتیب چیزی از سرمایه صندوق برای مشارکت و سرمایه گذاری در امور اقتصادی سودآور، باقی نمی ماند.

بنابراین با توجه به رویکرد عدالت محور و کثرت فرهنگیان عضو صندوق امکان پرداخت وام وجود ندارد. به علاوه مشارکت صندوق در فعالیت های اقتصادی به طور حتم، سودآوری بیشتری برای فرهنگیان به همراه خواهد داشت. اما به طور کامل موضوع تسهیلات را نفی نمی کنیم ولی تسهیلاتی در قالب و اشکال دیگر.

اما برخلاف نظر جنابعالی، اعضای معتقدند که شرکت ها و بخش هایی که صندوق در آن سرمایه گذاری کرده بخش های زیان ده بوده است. آیا شما این نگاه را تایید می کنید؟

بله- با شرایط فعلی همانط ور که قبلا اشاره کردم، حق کاملا با اعضا است ولی هنگامی که ارزش افزوده و حق مالکانه به ترتیبی که توضیح دادم، مشخص گردید این نگاه اصلاح خواهد شد و اعضا متوجه می شوند که فعالیت ها و سرمایه گذاری های صندوق تا چه اندازه سودده بوده است.

شما در قسمت قبلی به تسیهلاتی غیرنقدی(به جز وام) برای فرهنگیان اشاره داشتید کمی در این باره توضیح دهید.

علاوه بر موضوع لیزینگ که توضیح دادم، برنامه ریزی به منظور تبدیل سود اعضا به دوبخش قابل برداشت و غیر قابل برداشت را در برنامه داریم. به عبارتی امکان پرداخت بخشی از سود سهامداران در طول دوران عضویت یکی از برنامه های در حال بررسی است همچنین برنامه ریزی به منظور تحویل اجناس ولوازم منزل و یا کالاهای مصرفی خانوار از برنامه هایی است که روی آن کار می کنیم.

برنامه دیگر ما این است که به ترتیبی برنامه ریزی شود که به هریک از فرهنگیان ،کارتی با عنوان "کارت خرید" داده شود که با استفاده از آن بتوانند کلیه اجناس و مایحتاج زندگی را از شرکت ها یا فروشگاه های طرف قرارداد با حداقل 20 درصد تخفیف، خریداری کنید.

ویا در بخش درمان معتقدیم به جای اینکه فرهنگیان را محدود به بیمه طلایی ومواردی از این دست کنیم باید به سمت پرداخت هزینه های درمان بدون سقف پیش برویم و در این زمینه به دنبال برنامه ریزی برای تهیه «کارت درمان» هستیم.

در مجموع ما معتقدیم کثرت فرهنگیان هر چند در زمنیه پرداخت وام، تهدید محسوب می شود اما در زمینه گرفتن تسهیلاتی مانند تخفیفات گوناگون در زمینه خرید وبیمه آنها بزرگترین فرصت است.

آیا در زمینه مسکن هم برنامه ای دارید؟

در این بخش هم چون نمی توانیم، 760 هزار عضور را پوشش دهیم وبه همه آنها مسکن بدهیم، معتقدیم نباید مستقیم وارد شویم وبه جای آن در بخش تجاری مسکن وارد شویم وسود حاصله از آن را به فرهنگیان و اعضا بدهیم.

آنچه شما به عنوان اعطای تسهیلات به اعضا، عنوان می کنید وعده های بزرگی است که البته نیاز به صبر وحوصله از یک طرف و نگاه کارشناسی از طرف دیگر دارد.

اما در این میان آیا موضوع واگذاری 760 هزار خودرو در قالب لیزینگ آن هم به همه اعضا امکان پذیر است ؟

در حال حاضر با توجه به اینکه میزان تولید داخل کاهش چشمگیری پیدا کرده است کار ما خیلی دشوار شده است.

بنابراین تعداد خودروها در قالب لیزینگ را هم اکنون به 30 هزار دستگاه افزایش داده ایم وبرنامه افزایش آن تا 50 هزار دستگاه را هم داریم. اما با توجه به کمبود موجود در داخل باید به دنبال روش های دیگری هم باشیم.

از جمله مهمترین انتقادات فرهنگیان به صندوق آن است که اطلاع رسانی در مورد تسهیلات همچون لیزینگ بسیار کند ودقیقه نودی است تا جاییکه بسیاری از آنها از این تسهیلات مطلع نمی شوند و یا وقتی مطلع می شوند که زمان تحویل مدارک پایان یافته است. راهکار شما برای حل این مشکل چیست؟

توصیه من به همه همکاران فرهنگی آن است که از این پس به جای اینکه منتظر بخشنامه باشند به سایت صندوق مراجعه کنند وبه همین منظور سایت صندوق در حال به روز رسانی و فعال شدن است.

به علاوه به روابط عمومی توصیه شده که برای اطلاع رسانی جامع و ارتباط دایم با اعضا سیستم پیامک راه اندازی می شود که مطابق برنامه ریزی صورت گرفته هر دوی اینها تا نوروز راه اندازی وفعال می شود.

اما سوال دیگری که در زمینه لیزینگ خودرو وجود دارد. تفاوت قیمت های صندوق با شرکت های فعال در خارج از صندوق است. به عبارتی آیا شما قبول می کنید که قیمت های شما بالاتر از بازار است؟

نه به هیچ وجه. ما ارزان تر هستیم. ما در حال حاضر 14 و 15 درصد هستیم و برای اینکه در این موضوع هیچ شک و سوالی باقی نماند به مسئولان می گویم که اطلاعات مربوط به لیزینگ فرهنگیان را به همراه اطلاعات و قیمت لیزینگ شرکت های دیگر را به صورت جدولی روی سایت قرار دهند و به این ترتیب اگر مشکلی وجود داشته باشد که فرهنگیان متوجه نشوند به طور حتم شرکت های رقیب اعتراض کنند.

تاریخ انتشار : ۳۰/۰۹/۱۳۹۲


مطالب مشابه :


صندوق ذخیره فرهنگیان

مرتضی حاجی در دوره وزارت و از فعالان ستاد قالیباف در انتخابات 92 صندوق ذخیره فرهنگیان




صندوق ذخیره فرهنگیان

غریب آشنا معلم - صندوق ذخیره فرهنگیان - وبلاگ آموزشی در باره ی مقطع ابتدایی




مصاحبه رئیس صندوق ذخیره فرهنگیان

دیگر در مهرماه 92 از سوی دکتر فانی ومشکلات صندوق ذخیره فرهنگیان میباشد که از سال 74




صندوق ذخیره فرهنگیان کشور نیازمند ساماندهی است

رئیس مجمع نمایندگان استان سمنان گفت: صندوق ذخیره فرهنگیان و موضوع تغییر کاربری اراضی




صندوق ذخیره محل تاخت وتاز عدهای خاص شده است؟؟؟؟

نماینده مردم میاندوآب، شاهین دژ و تکاب در مجلس شورای اسلامی گفت: صندوق ذخیره فرهنگیان به




واریز سود سالیانه صندوق ذخیره فرهنگیان به حساب اعضا از ماه جاری

مدیرعامل موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان گفت: تا 31 شهریورماه سال 92 مبلغ 950 میلیاردتومان سود




استیضاح وزیر آموزش و پرورش با 50 امضا/مشکلات گریبانگیر صندوق ذخیره

عضو تیم تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان مجلس گفت:




واریز ۹۲۰ میلیارد ریال به حساب بازنشستگان عضو صندوق ذخیره فرهنگیان

واریز ۹۲۰ میلیارد ریال به حساب بازنشستگان عضو صندوق ذخیره فرهنگیان مهرماه 92 را




جزییات دیدار نمایندگان معلمان و مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان

جزییات دیدار نمایندگان معلمان و مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان؛ نیک‌نژاد: برخورد دولت با




93درصد بودجه آموزش‌وپرورش صرف حقوق و مزایا

این وبلاگ متعلق به ورودی های 92 و 91 دانشکاه فرهنگیان توسط صندوق ذخیره فرهنگیان می




برچسب :