هماهنگی چشم ودست در آموزش کاردستی به کودکان

هماهنگی چشم ودست در آموزش کاردستی به کودکان<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

مقدمه

از روش های آموزشی بسیار موثری که باعث ارتقای سطح یادگیری و پرورش قوه ی خلاقیت و ابتکار کودکان می‌شود، کاردستی است.در آموزش کاردستی،هدف این است که کودک یاد بگیرد،مشاهده گر بادقتی باشد،عادت کند به هنگام مشاهده ی اشیا،درباره ی آن ها بیندیشد و تخیلات خود را به کار گیرد.هنگام ساختن کاردستی،با هماهنگی چشم و دست،قدرت تصور و تجسم کودک پرورش می یابد و استعداد های او شکوفا می شود.به علاوه،اگر کاردستی به شکل دسته جمعی انجام پذیرد،کودک می آموزد که چگونه با کمک هم سالان خود می تواند شکل ها و کاردستی های گوناگون خلق کند.از این طریق او می تواند خود را با اجتماع کوچک هم سالانش تطبیق دهد.

ویژگی های آموزش کاردستی

در آموزش کاردستی،کودکان باید با اجرای دستورالعمل هایی،یک محصول از پیش طراحی شده را بسازند.تجربه های اولیه ی کودکان در کاردستی،مثل ساختن زنجیر های کاغذی،معمولا بطور کلی از پیش برنامه ریزی شده است.مربی این تجربه ها را به سوی ساخت شیئی کامل هدایت می کند.به این ترتیب،کودکان مهارت های حرکتی و رعایت ترتیب اعمالی  را که برای تولید محصولات معینی ضروری است،یاد می گیرند.در ادامه،ساختن کاردستی به تدریج به خود آنان محول می شود و مربی برای انجام فعالیت ها به طور فردی  و تولیید محصولات تجسمی بیشتر،به راهنمایی آنان اکتفا می کند.در این مرحله یعنی زمانیکه کودکان طرح ریزی و رعایت ترتیب تولید یک شی مجسم را آموخته باشند،کاردستی نه یک فعالیت«معلم ساخته»،بلکه فعایتی خلاق و بخشی از ساعات یادگیری اکتشافی محسوب می شود.

اولین تجربه های کاردستی کودکان،باید از پیش کاملا طرح ریزی شده و آماده باشند.مثلا مربی مقدار کاغذی را که کودک برای تزئین اتاق نیاز دارد،به اندازه ی مناسب برش می دهد.یا برای خیاطی ،تکه های نخ را در سوزن آماده می کند.هم چنین، نمونه ای از یک کاردستی را می سازد تا کودک هدف را با چشم ببیند.در ارائه ی مواد به کودکان نیز طوری برنامه ریزی می کند که هر کودک بتواند به طور مستقل کار کند.مثلا به هر کودک یک بسته ی کوچک حاوی تکه های کاغذ مخصوص تزئین اتاق می دهد.فضای لازم را نیز در اختیارش می گذارد تا جای مخصوص به خود داشته باشد و وسایلش با وسایل کودکان دیگر مخلوط نشود.بدین ترتیب،مربی آسوده خاطر خواهد بود،زیرا در حین اجرای فعالیت نیازی به آماده کردن وسایل ندارد.در عوض می تواند بر کار کودکان نظارت داشته یاشد تا آنها تولید یک محصول مشخص را به طور منظم و مرحله به مرحله به انجام برسانند.

اگر مربیان برای هر کودک کارت فعالیت تهیه کنند،بسیار سودمند خواهد بود.در این کارت ها،حاصل کار،مواد لازم،ترتیب انجام کار  و غالبا دستورالعمل های خاصی که به نظر مربی بیشترین کمک را به کودکان می کند،ثبت می شود.اگر مقدار زمان لازم برای آماده سازی و ارائه ی یک فعالیت و طریقه های متفاوت استفاده از کاردستی های آماده نیز در کارت ها ذکر شود،مفید خواهد بود.

مربیان از طریق تاکید بر اهداف آموزشی و نه بر محصول،کودکان را به انجام فعالیت های مربوط به کاردستی تشویق می کنند هدف از برنامه ریزی و تدارک قبلی،کمک به کودکان برای اجرای دستورالعمل هاست تا بتوانندمحصول خاصی بسازند.مربیان نیز ضمن فعالیت،به کمک به کودکان برای اجرای دستورالعمل ها توجه دارند.آنها  تا حد لزوم به طرق گوناگون در مورد مراحلی که کودک باید طی کند و نحوه ی طی آن مراحل،توضیح می دهند.حتی در صورت لزوم،بخشی از فعالیت را برای کودک انجام می دهند،مدلی در اختیار او می گذارند یا توجه او را به کاری که سایر کودکان سرگرم انجام آن هستند،جلب می کنند.

هنگامیکه کودکان با پیروی از دستورالعمل ها اشیایی می سازند،مربی بدوندر نظر گرفتن  کیفت ان اشیا ، همه ی ان ها را  می پزیرد و به نمایش می گذارد. او به کودکان می فهماند که جنبه مهم یک فعالیت ، رسیدن به محصولی جالب نیست ،بلکه به کارگیری  روش های صحیح در اجراست. اکثر کودکان ، میزان ارزش ساختیه هایشان را برای خود، بدون اظهار نظر درباره ی آن ها تعیین می کنند. گاه این ارزشیابی آن ها را تشویق می کند، به دستورات گوش فرا دهندیا بی نیاز از اظهار مربی، به فعالیت هایی که سایر کودکان انجام می دهند، غالبًا فعالیت های مربوط به هنر وکارهای دستی در دبستان،به اندازه ی اهمیت آن ها در مهد کودک و کودکستان نیست. گاه انجام کارهای هنری وکاردستی صرفاً به منظورآن است که هر کودک حتماً چیزی برای بردن به خانه داشته باشد. این امر از نظر تبلیغات برای مدرسه مفید است، زیرا والدین می توانند، کاری که فرزندانشان در کلاس انجام داده اندفمشاهده کنند. گاه نیز می توان از کودکان خواست ، اشیایی نظیر هدیه عید یا هدیه روز مادر را برای منزل بسازد. گرچه اهمیت تبلیغات سالم در یک منطقه آموزشی را نمی توان انکار کرد. امّاهرگز نبایدجنبه تبلیغات برای مدرسه،بر آموزش کودک ترجیح داده شود.

زیرا هدف اصلی ساختن اشیا نیست،بلکه مهارتی است که کودک ضمن ساختن او کسب می کند. نکته ای که اهمیت آن جندان محسوس نیست،این است که  کودک با استفاده از اشیایی که می سازد ،درک،احساس و اندیشه ی خود رابیان می کند.درواقع، کاری که کودک ساخته، از این نظر حایژ اهمیت است که ان چه را کودک آموخته یا مشکلاتی را که او ناگریز به رفع آن هاست ،برای معلم روشن می سازد .

با تشكر از دانش آموز عزيز ابوالفضل بياري  كلاس اول مدرسه نمونه


مطالب مشابه :


آموزش ساخت هواپیمای مدل

آموزش ساخت طراحی هواپیما-اموزش ساخت هواپیما و یک کاردستی قابل پرواز و رو اصول




آموزش تصويري ساخت کاردستی کاغذی

آموزش تصويري ساخت کاردستی و نمونه کارهایتان را همراه با آموزش ساخت آنها ارسال




به یاد کودکیامون!آموزش ساخت 12 مدل هواپیما به روش اوریگامی!

به یاد کودکیامون!آموزش ساخت 12 مدل هواپیما به روش اوریگامی! برچسب‌ها: کاردستی.




آموزش کاردستی با وسایل دوریختنی

در این نوشته طرز ساخت کاردستی های پاندا امیدواریم از آموزش این کاردستی جالب




معانی برخی از نمادها درنقاشی کودکان

آموزش ساخت کاردستی و آموزه معنای هواپیما وکشتی مشابه هستند اما هواپیما گرایش به قدرت




آموزش ساخت کاردستی کارت تبریک برای روز پدر

آموزش ساخت کاردستی طرز ساخت کاردستی زیر شما می توانید به جای تصویر هواپیما عکس




تفسیر نقاشی های دوران کودکی

آموزش ساخت کاردستی <<بزرگترین مرجع ساخت کاردستی>> پرنده ، خانه ، ماشین رخت شویی، هواپیما




هماهنگی چشم ودست در آموزش کاردستی به کودکان

هماهنگی چشم ودست در آموزش کاردستی اریگامی هواپیما: ها را به سوی ساخت شیئی کامل




برچسب :