راهنمای والدین در انتخاب شغل آینده برای دانش آموزان

یکی از سوالاتی که ذهن والدین را در دوره راهنمایی و دبیرستان  دانش آموزان به خود مشغول می کند این است که چطور به فرزندان در انتخاب شغل کمک کنیم؟

انتخاب شغل یکی از مهمترین انتخاب های هر فرد است که زندگی آینده او را تحت تاثیر قرار می دهد. حتما شما هم افرادی را دیده اید که در رشته تحصیلی یا شغلی مشغول شده اند در حالیکه نه علاقه و نه استعداد خوبی در آن دارند. چون انتخاب شغل و رشته تحصیلی در سن پایین صورت می گیرد نقش والدین در این زمینه پر رنگ و حیاتی است.

موقعی که صحبت از انتخاب شغل می شود، اغلب بچه ها و حتی بزرگترها فقط به شغلهایی فکر میکنند که در اطرافشان دیده اند و یا شنیده اند و در کشور ما اغلب بزرگتر ها به شغلهایی مانند دکتر، مهندس ، استاد دانشگاه و وکیل برای بچه هایشان فکر می کنند در حالیکه مشاغل بسیاری وجود دارد که می تواند تامین کننده آینده و موفقیت فرزندانمان باشد بدون آنکه قبلا از نظر تعداد در جامعه اشباع شده باشد و محدودیت فرصت شغلی داشته باشد.

گفتنی است آن چه در این نوشته آمده  می تواند با تغییرات کمی به عنوان راهنما برای انتخاب شغل مناسب برای جوانانهم استفاده شود؛  لیکن چون مخاطب کودک سیتی؛ والدین ، آموزگاران و دانش آموزان هستند، بر آن تاکید شده است.

 

قبل از هرچیز گفتنی است انتخاب شغل کاری بلند مدت است و به هیچ عنوان نباید به آخرین لحظه – مثلا موقع انتخاب رشته در کنکور- موکول شود. با این مقدمه هفت مرحله در هدایت کودکان به شغل مناسب عبارتند از:

مرحله اول

استعداد های دانش آموزان  را بشناسید

هیچ چیز بدتر از آن نیست که فرزندتان را به سمت شغلی هدایت کنید که در آن استعدادی ندارد. کشف استعداد های کودکان و به اصطلاح استعداد یابی کودکان  ؛ اولین راه در انتخاب شغل مناسب برای آینده است. برای استعداد یابی کودکان، می توان با انجام تست هوش کودکان ، هوش بچه ها را در زمینه های مختلف شناسایی کرد.

مرحله دوم

 شخصیت دانش آموز را بشناسید

هر شغلی برای یک تیپ شخصیتی مناسب و برای تیپ شخصیتی دیگری ممکن است نامناسب باشد. مثلا برخی کارها نیاز زیادی به روحیه کار تیمی دارند در حالیکه برخی مشاغل امکان تکروری بیشتری را فراهم می کنند. یا مثلا برخی مشاغل با آدمهای زیادی سرو کار دارند و نیاز به  داشتن شخصیت اجتماعی دارند و برخی دیگر این طور نیستند. پس لازم است علاوه بر استعداد یابی کودکان و نوجوانان، شخصیت آن ها نیز در انتخاب شغل مناسب در نظر گرفته شود.

مرحله سوم

به آرزوها و رویا پردازی های دانش آموزان بها بدهید

اولین قدم در انتخاب شغل مناسب رویا پردازی و آرزو است. به جای اینکه  نسبت به آرزوهای  دانش آموزان بی توجه باشید و یا احیانا با آن ها مخالفت کنید، اجازه دهید تا  آن ها در مورد شغل آینده شان آرزو هایی داشته باشند و در حین صحبت سعی کنید ویژگی های شغل های خوب از نظر آنان را متوجه شوید.

 

مرحله چهارم

 علاقه  مندی های دانش آموزان و درآمد هر شغل

رضایت شغلی همیشه  به درآمد شغلی مربوط نمی شود بلکه بیشتر اوقات به این مربوط است که شما کاری را که انجام می دهید ، دوست داشته باشید.

درآمد بالا موجب رضایت شغلی نمی شود ولی درآمد کم و ناکافی حتما موجب عدم رضایت شغلی می شود. پس به جای اصرار روی شغلهای پردرآمد که فرزندتان به  آن ها بی علاقه است سعی کنید او را از شغلهای کم درآمد  ( و یا مشاغلی که جامعه از آن اشباع است و درصد بیکاری بالا دارد ) که موجب مشکلات اقتصادی او در آینده می شود، دور نگه دارید.

 

مرحله پنجم

مشاغل متنوعی را شناسایی کنید

سعی کنید لیست بلندی از مشاغل مختلف را شناسایی کنید و درباره آن ها اطلاع پیدا کنید.

از سنین مهد کودک، بله از سنین مهد کودک شروع کنید به نشان دادن مشاغل مختلف به کودکان و در دوران نوجوانی و دبیرستان این کار را جدی بگیرید.

محل کار و نوع کار خودتان ، اقوام و دوستان را به فرزندتان نشان دهید و سعی کنید او را به محل کار خودتان و آشنایانتان ببرید تا از نزدیک با شغل های متنوع و شرایط کاری آن ها آشنا شود و دید واقعی نسبت به ان ها پیدا کند.

 

مرحله ششم

 فهرستی از مشاغل مناسب تهیه کنید

فهرستی از مشاغل احتمالی آینده که مناسب استعداد ها و شخصیت دانش آموز است تهیه کنید و آن ها را بر اساس معیارهای  مختلف مانند معیارهای زیر رده بندی کنید.

- چه قدر به دست آوردن آن شغل سخت آست؟ آیا نیاز به سالهای طولانی تحصیل در دانشگاه دارد و یا اینکه دوره های کوتاه مدت برای به دست  آوردن آن کافی است.

-  درآمد تقریبی آن شغل چه قدر است؟ آیا برای داشتن یک زندگی متعارف کافی است؟

- انجام آن شغل چه قدر سخت است؟ آیا انجام آن نیاز به شرایط فیریکی و بدنی خاصی دارد؟

- چه قدر فرصت شغلی در آن زمینه وجود دارد؟ آیا شغلی رو به توسعه است یا شغلی قدیمی است که در جامعه به ثبات رسیده است؟ آیا بازار کار از فارغ التحصیلان بیکار آن رشته پر شده است یا تقاضا برای آن زیاد است؟

 

مرحله هفتم

 لیست تان را اولویت بندی کنید

بر اساس آن چه گفته شد؛ شغلهای برررسی شده را اولویت بندی کنید و فهرست کوتاه تری تهیه کنید و نهایتا گام های لازم برای دستیابی به شغل مناسب دانش آموزان را مشخص کنید.

 

تالیف : وب سایت کودک سیتی 

هر گونه کپی برداری فقط با ذکر نام  و لینک سایت کودک سیتی مجاز است.


مطالب مشابه :


کتاب انتخاب رشته، انتخاب آینده برای داوطلبان آزمون سراسری سال 1392

کتاب انتخاب رشته کتاب انتخاب رشته، انتخاب آینده دانلود کتاب مجموعه




انتخاب رشته

انتخاب رشته که براساس وضعیت کشور،آینده تحصیلی-شغلی و دانلود کتاب pdf آموزش




راهنمای والدین در انتخاب شغل آینده برای دانش آموزان

مثلا موقع انتخاب رشته در دانلود کتاب آموزش راهنمای والدین در انتخاب شغل آینده




انتخاب رشته در دوره دبيرستان

انتخاب رشته تأمین کند.ضمنا برای دانلود دانلود جدیدترین نسخه کتاب انتخاب رشته




دانلود دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزمون سراسری سال 92

سوالات بانک آینده; حجم کتاب: دانلود دفترچه راهنمای انتخاب رشته, دانلود فایل pdf دفترچه




کنکور‌ی‌ها در انتخاب رشته تحصیلی واقع‌نگر باشند

کنکور‌ی‌ها در انتخاب رشته تحصیلی اینکه هیچوقت از آینده دانلود کتاب ها و




برچسب :