سد خاکی

 استفاده‌ بهينه‌ از آب‌ در كشوري‌ چون‌ ايران‌ كه‌ از نظر اقليمي‌ داراي‌ وضعيت‌ خشك‌ تا نيمه‌ خشك‌ است‌ از اهميت‌ فراواني‌ بخصوص در گسترش و توسعه فعاليتهاي كشاورزي برخوردار است‌.

بهره‌ برداري‌ بهينه‌ از اين‌ منابع‌ آبي‌ براي اين منظور جز با توجه‌ كامل‌ به‌ معيارهاي‌ اقتصادي‌ و اجتماعي‌ ممكن‌ نيست‌. توجه‌ به‌ هزينه‌ها و فوائد اجتماعي‌ در تخصيص‌ منابع‌ آب‌ و در بهبود عملكرد اقتصادي‌ بخش‌ آب‌ اهميت‌ دارد. از طرف‌ ديگر روشهاي‌ بهره‌ برداري‌ از منابع‌ آب‌ و بخصوص‌ منابع‌ آب‌ سطحي‌ چون‌ رودخانه‌ متفاوت‌ است‌ كه‌ هر كدام‌ از اين‌ روشها داراي‌ ويژگي‌هاي‌ خاص‌ بوده‌ و در شرايط‌ متفاوت‌ رودخانه‌ و زمانهاي‌ برداشت‌، عملكردهاي‌ متفاوتي‌ را از خود نشان‌ مي‌دهد كه‌ بررسي‌ و ارزيابي‌ آنها در بهبود استحصال‌ آب‌ نقش‌ مؤثري‌ دارد. بررسي‌ عملكرد اين‌ روشها علاوه‌ بر مقايسه‌ اقتصادي‌ و اجتماعي‌ نقاط‌ قوت‌ و ضعف‌ را نمايان‌ ساخته‌ و مي‌تواند در انتخاب‌ روش‌ برداشت‌ در شرايط‌ مختلف‌ منطقه‌ و رودخانه‌ مؤثر باشد و حد اقل‌ مشكلات‌ را در بهره‌ برداري‌ ايجاد نمايد. سدها سازه‌ هايي‌ هستند كه‌ در مسير رودخانه‌ و براي‌ ذخيره‌ سازي‌ منابع‌ آب‌ رودخانه‌ها احداث‌ مي‌شوند. به‌ طور كلي‌ سدها به‌ منظور استفاده‌ آب‌ ذخيره‌ شده‌ در پشت‌ آنها براي‌ آبياري‌، شرب‌ انسان‌ و دام‌، توليد نيروي‌ برق‌، جلوگيري‌ از طغيانها و سيلابهاي‌ و جلوگيري‌ از صدمه‌ زدن‌ به‌ تأسيسات‌ و روستاهاي‌ پايين‌ دست‌ و فرسايش‌ و تخريب‌ آبخيز كاربرد دارند.

Nwtn_Pg_WtrDam_XSec.gif


سدهاي‌ خاكي‌

سدهاي‌ خاكي‌ سدهايي هستند كه از جنس مصالحي طبيعي از قبيل قطعات سنگي نسبتاً بزرگ، شن، مخلوطي از خاك رس و سيلت ساخته مي شوند. سدهاي‌ خاكي‌ بر خلاف‌ سدهايي‌ كه‌ از بتن‌ ساخته‌ مي‌شوند، خاصيت‌ شكل‌ پذيري‌ دارند و ممكن‌ است‌ آنها را بر روي‌ تقريباً هر نوع‌ مصالحي‌ ساخت‌. كافي‌ است‌ كه‌ مقطع‌ سد را با شكل‌ پي‌ موجود و با مصالح‌ ساختماني‌ موجود و دسترس‌، تطبيق‌ داد و از مواد طبيعي‌ و شن‌ مخلوط‌ با خاك‌ رس‌ و سيليت‌ و حتي‌ قطعات‌ سنگي‌ بزرگ‌ استفاده‌ كرد. براي‌ پروژه‌هاي‌ كوچك‌ سد خاكي‌ متداولترين‌ نوع‌ سد است‌. دليل‌ عمده‌ آن‌ است‌ كه‌ مصالح‌ آن‌ را مي‌توان‌ غالباً در محوطه‌ مخزن‌ يا محل‌ مناسب‌ ديگر به‌ قيمت‌ ارزان‌ در حوالي‌ پروژه‌ به‌ دست‌ آورد  فراهم بودن‌ كارگر و ماشين‌ آلات‌ مورد نياز، در انتخاب‌ اين‌نوع‌ سد عاملي‌ مؤثر است.

در ساخت سدهای خاکی، آنچه که در واقع جلوی آب را می‌گیرد، یک هسته نسبتاً نازک رسی است. خاک رس این خاصیت را دارد که با مرطوب شدن، به عایق خوبی برای نفوذ آب تبدیل می‌گردد. بجز هسته رسی،مابقی حجم سد را سنگ و خاک غیر محلول در آب تشکیل می‌دهد. چرا که سنگهای محلول پس از مدتی باعث کاهش وزن سد و به هم خوردن نتایج محاسبات خواهند شد.

سدهای خاکی همواره با مشکل محدودیت ارتفاع مواجهند و به درد دره‌های عریض و کم شیب می‌خورند.بر عکس سدهای قوسی مناسب دره‌های عمیق و کم عرضند.

سد های خاکی از توده غیر قابل نفوذ ی تشکیل شده اند که در جهت عمود بر جریان رود خانه در محل مناسبی به منظور معینی احداث می شوند.

این توده باید:

1-     تعادل خود را در حالات مختلف چه در زمن خشکی یا پر آبی رودخانه و فصول مختلف حفظ نماید.

2-     به عنوان مخزن و منبع آّب غیر قابل نفوذ باشد،غیر قابل نفوذ (نشت)باشد.


با تعاریف فوق می توان به این نتیجه رسید که در سد های خاکی هرگز نباید آب دریاچه از آن سریز شود چرا که  سریزی آب دریاچه  از روی سد با ضایعات بزرگ و جبران ناپذیر همراه خوهد بود . لذا طغیانگر این سد ها باید قادر به تخلیه طغیان های استثنایی باشد.

مواد خاکی مقطع این سد ها صد در صد خاک برداری و یا خاک قرضه نیست و باید به منظور حصول مشخصات مورد لزوم با مواد خاکی و سنگی سایر قرضه ها (یا معادن ) به نسبت های معینی اختلاط یابد.

بستر سد های خاکی

در بستر های سنگی سالم ، سد خاکی را می توان بدون هیچ مشکلی بر روی آن پیادا نمود ولی در صورتی که بستر فوق دارای شکاف و یا ترک هایی (گسل) باشد در این صورت باید مطالعات زمین شناسی کافی برای آن انجام شود.در این نوع زمین ها با تزریق سیمان (تحت فشار) قابلیت نفوذ آب در زیر سد را تا حد قابل قبولی کم می کنند.

در زمین های غیر قابل نفوذ (رسی و یا عمدتا رسی ) مسلما حرکت آب در زیر سد نباید مشکل عمده ای باشد ولی مشکل عمده ی دیگر وجود دارد و آن مشکل عدم امکان بارگزاری سریع در این نوع زمین ها است که مدت زمان ساختمان سد را طولانی تر از سایر زمین ها می کنند.

مسئله فشار آب در داخل فضای بین ذراتی رس:

خاک رس اصولا با ذراتی به درشتی بسیار ریز تشکیل یافته که فضای آن را معمولا آب پر می کند و به مرور که تحت فشار نیرو های وارده (سربار) فشرده می شود ،آب فضای بین ذراتی فشرده تر شده و به مرور (در صورت داشتن زمان کافی ) از آن بیرون کشیده می شود . به عبارت دیگر مقاومت فشاری یک مقطع عمودی در مصالح فوق ترکیبی از مقاومت سطح آب (فضای بین ذراتی) و مقاومت ذرات رس است.

انواع سدهای خاکی :

سد های خاکی را بر حسب فرم و مصالح مقطع عرضی سد به سه دسته تقسیم می کنند.

1-     سد های خاکی با تو ده ی همگن((Homogeneous embankment

2-     سد های با لایه های مایل مختلفZoned embankment) )

3-     سد هایی با پرده  قابل نفوذCored embankment) (

1-سد های خاکی با توده همگن :

این نوع سد ها از یک توده همگن که قسمت عمده ی آن رس و سیلیت می باشد تشکیل شده است.

2-سدهای خاکی با لایه های مختلف:

اگرچه مصالح مختلف به وفور در محل کارگاه وجود داشته باشد در این صورت سد خاکی با لایه های مختلف مطرح شده و ممکن است اقتصادی تر از سایر انواع آن جلوه کند. در این سد ها قشر قابل نفوذ در وسط مقطع و یا متمایل به طرف بالا دست قرار می گیرد.

3-سدهای خاکی با پرده غیرقابل نفوذ:

در این نوع سد ها جلوگیری از حرکت آب در داخل توده خاکی توسط یک پرده غیر قابل نفوذ تقریبا عمودی انجام می گیرد که در داخل بستر سنگی (بستر غیر قابل نفوذ) جای گرفته است.

دو طرف این قشر را یک لایه از مصالح دانه ریز می گذارندکه به صورت زه کش کار میکند و لایه های بیرونی را مخلوط پوشانده است.
طرق کم کردن آب در داخل وزیر سد :

1-کم کردن میزان آب در داخل حجم سد:

الف) تعویض سد (ملایم نمودن شیب های دوطرف)

ب)احداث یک قشرغیر قابل نفوذ در ضلع بالا دست

ج)احداث پرده غیر قابل نفوذ(از جنس چوب،بتن،رس،بنتونیت و یا هر مصالح دیگر) در داخل حجم سد

 

2-کم کردن میزان آب از طریق کم کردن جریان آب در زیر سد:

الف)احداث بستر غیر قابل نفوذ در بالا دست سد (در تراز کف مخزن)

ب)احداث سپر های آب بند در زیر شالوده

ج)احداث سپرهای آب بند تا بستر غیر قابل نفوذ

عملیات خاکی و مصالح آن :

به طور کلی عملیات خاکی (خاک ریزی) در کارهای آبی در سه نوع مختلف وجود دارد:

الف )خاک ریزیAmbankment

ب) پوشش و لایه سازیLining blanket

ج)پر کردن فضای کنده شده Back fill

 

الف)خاکریزی مقطع پروژه سد

خاکریزی در پروژه های سد سازی بسته به اهمیت آن از صورت های زیر انجام می گیرد:

الف)هل دادن مصالح مجاورDumped fill

ب)مصالح منتخب selected fill

ج) مصالح کوبیده شده با ماشین آلات Equipment compacted

د)مصالح کوبیده شده در قشر های معین Rolled embankment

ه)مصالح شن ماسه کوبیده شده   Tractor compacted embanked

و)مخلوط کردن دو یا چند مصالح مختلف با هم Blended earth fill

 

 

ب) پوشش و لایه سازی :

لایه ها را می توان بر حسب مصالح و مصرف آن ها به 4 دسته عمده تقسیم کرد:

1-سنگ لاشه

2-شن ماسه یا سنگ شکسته

3-سیلیت و رس

4-خاک نباتی

 

ج)پر کردن فضای کنده شده:

اگر مقصود پر کردن فضای خالی و مجاور ساختمان های بتنی باشد در این صورت به آن خاک کوبیده شده مخصوص می گویند. خکی که ریخته شده باد نوع آن مشخص باشد و به طور معینی کوبیده شده باشد که عکس العمل خطرناکی برای ساختمان مجاور (دیوار ضامن یا غیره) به وجود نیاورد.

به طور کلی پر کردن فضای خالی و کنده شده خود یک نوع خاک ریزی است منتهی بر حسب حالات مختلف ممکن است شرایط مختلف را ایجاب کند.

پر کردن فضای خالی را ممکن است شبیه خاک ریزی ها در قشر های معین و کوبیده شده با ماشین آلات تقسیم بندی نمود که عنوان هریک از عملیات فوق به ترتیب زیر خواهد بود :

1-     پر کردن فضای خالی با خاک معمولی

2-     پر کردن فضای خالی بارس و سیلیت کوبیده شده

3-     پر کردن فضای خالی با ماسه کوبیده شده

 

علل رایج تخریب سد خای خاکی

آب جمع شده در مخزن ممکن است از محل پی سد یا تکیه گاههای جانبی آن یا از حسم سد تراوش نماید .فرار آب از جسم سد ، به ویژه در سد های خاکی اهمیت خاصی در پایداری سد دارد. روش های متنوعی برای کاستن از میزان آب نشتی و تحت کنترل در آوردن آن وجود دارد.ویژگی های سنگ و خاک سازنده پی سد و تکیه گاه های آن ، مصالح در دسترس برای ساخمان سد ، نحوه طراحی و شکل انتخاب شده برای سد و محدودیت های اجرایی هریک به نحوی می توانند در انتخاب روش های مناسب برای آب بندی سد موثر واقع شوند.

مهم ترین علل رایج تخریب سد های خاکی

1-سریز شدن سد:

این امر موجب شسته شدن تاج و نهایتا تخریب سد می شود . حدود 30 درصد از خرابی های سد خاکی ناشی از سریز شدن آن ها بوده است.برای مقابله با آن براورد دقیق بزرگترین سیلاب محتمل و طراحی سریز هایی با ظرفیت مناسب تخلیه آنها ، علاوه بر آن باید فاصله سطح آزاد آب مخزن تا تاج سد (ارتفاع آزاد) به گونه ای در نظر گررفته شود تا بر اثر نشت سد یا امواج حاصل از زمین لرزه ، آب از روی سد سریز نکند.  

 

2-برخورد خط تراوش با دامنه پایاب:

اگر سطح ایستابی درون سر دامنه پایاب را قطع نماید ، شسته شدن ذرات ریز و ناپایداری سد را به همراه خواهد داشت .

روش مقابله این است که با بقیه زهکش های مناسب در پاشنه سد ،خط تراوش آب به داخل جسم سد منتقل می شود.

3-رگاب :

شسته شدن ذرات ریز از میان ذرات درشت تر به تدریج به ایجاد مسیر های آزاد گذر آب منجر می شود.روش مقابله با آن از طریق به حداقل رساندن مقدار و سرعت آب نشتی توسط انتخاب مصالح مناسب و تعبیه هسته نفوذ ناپذیر و صافی های مناسب صورت می گیرد.

 

4-مسیر آزاد گذر آب:

در امتداد ترک های ناشی از شست سد یا ترک های ایجاد شده در مراحل آغازین گسیختگی ایجاد می شود . به موازات سطح خارجی لوله ها و مسیر آب بر ، در امتداد سطح تماس بخش های بتنیا خاک، و سطح لایه خاکی که به دقت کوبیده یا متراکم نشده اند و از طریق سوراخ های ایجاد شده توسط حیوانات حفار و ریشه گیاهان به وجود می آید.

روش مقابله : چون در سد های خاکی پس از تشکیل مسیر گذر آب ، مقابله با آن دیگر امکان پذیر نیست . لذا باید در مراحل طراحی و اجرای سد دقت کافی جهت جلوگیری از این شکل به عمل آید.

 

5-ناپایداری دامنه ها :

نشت بدنه سد ، ایجاد ترک هایی در طول تاج سد یا دامنه پایاب و افزایش دبی زهکش ها در پاشنه سد می توانند نشانه هایی از آغاز توسعه یک گسیختگی باشند. با طراحی مناسب شیب دامنه های سراب و پایاب سد با در نظر گرفتن جنس و مشخصات مصالح مصرفی ، جلوگیری از افزایش ناخواسته فشار آب در جسم سد و در نظر گرفتن زمین لرزه های محتمل مهم ترین عوامل برای مرتفع کردن این مساله است.

6-گسیختگی پی :

اگر بر اثر بار گذاری ناشی از ایجاد سد ، آبگیری آن با نیرو های ناشی از زمین لرزه ، تنش های برشی ایجاد شده در پی سد از مقاومت برشی مصالح بیشتر شود ، پی گسیخته می شود . این شرایط در رس های تحکم نیافته اغلب بلافاصله بعد از اولین آبگیری و در رسوبات ماسه ای بیشتر بر اثر بار گذاری چرخه ای زمین لرزه ایجاد می شود .

روش مقابله: تحکیم کافی خاک های چسبنده و متراکم نمودن خاک های بدون چسبندگی به روش تحکیم دینامیکی یا لرزش و ایجاد ستون های سنگی یا چاه های زهکش .

7-فرسایش پذیری:

فرسایش سطح خارجی سد ، گرچه در کوتاه مدت همانند مشکلات دیگری که ذکر شد نمی تواند خطر آفرین باشد . ولی در دراز مدت ممکن است از کارایی سد بکاهد.

روش مقابله:

انتخاب سنگریز مناسب در دامنه سراب برای محافظت آن از امواج و در دامنه پایاب برای مقابله با اثرات زیانیار جوی و هوازدگی.

ژئوسنتتیک - جمعه دوازدهم فروردین 1390
پلی وینیل کلراید - جمعه دوازدهم فروردین 1390
اصول و مفاهیم اصلی محیط زیست - جمعه دوازدهم فروردین 1390
تخلخل و نفوذپذیری - جمعه دوازدهم فروردین 1390
چرخه متابولیسمی فسفر - جمعه دوازدهم فروردین 1390
میکروب شناسی صنعتی - جمعه دوازدهم فروردین 1390
آدنوزین تری فسفات (ATP) - جمعه دوازدهم فروردین 1390
انواع کرم - جمعه دوازدهم فروردین 1390
باکتری های مغناطیسی - جمعه دوازدهم فروردین 1390
جلبک - جمعه دوازدهم فروردین 1390
انواع میکرو ارگانیسم های خاک - جمعه دوازدهم فروردین 1390
انواع جلبک و سیانو باکتریا در سنگ آهک - جمعه دوازدهم فروردین 1390
جدا سازی یون فلزی آلاینده آب - جمعه دوازدهم فروردین 1390
سنگ های آهکی - جمعه دوازدهم فروردین 1390
سیل بندها - جمعه دوازدهم فروردین 1390
رزین ها - جمعه دوازدهم فروردین 1390
بهره برداری از آب زیر زمینی - جمعه دوازدهم فروردین 1390
نمک‌زدایی از آب دریا - جمعه دوازدهم فروردین 1390
تنظیم کیفیت آب ها - جمعه دوازدهم فروردین 1390
تشکیل آب زیرزمینی - جمعه دوازدهم فروردین 1390
تغذیه آب زیرزمینی - جمعه دوازدهم فروردین 1390
سفره های آب زیرزمینی - جمعه دوازدهم فروردین 1390
تصفیه آبهای سطحی - جمعه دوازدهم فروردین 1390
تصفیه آب در داخل زمین - جمعه دوازدهم فروردین 1390
تصفیه آب با صافی شنی تند خود شستشو - جمعه دوازدهم فروردین 1390
انعقاد در آب - جمعه دوازدهم فروردین 1390
آب زیرزمینی و محیط زیست - جمعه دوازدهم فروردین 1390
کنترل انواع فاضلاب - جمعه دوازدهم فروردین 1390
اتروفیکاسیون - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
نیترات آب شهری - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
واحد تصفیه آب نیروگاه نکا - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
پوشش خطوط لوله - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
مقایسه ظرفیت جذب اشباعی کربن فعال استاندارد (مرک) با کربن فعال ساخته شده در آزمایشگاه به روش شیمیایی - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
استفاده از كربن فعال گرانول در فرايند كربن زيستي - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
بهينه سازي توليد کربن فعال به روش فعال‌سازي شيميايي - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
زغال فعال شده چگونه کار می کند؟ - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
Avtivated Carbon چیست ؟ - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
روش هاي تامين آب شيرين - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
گذشته آب در ايران - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
آیا می دانیدها درمورد آب 4 - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
رواناب - پنجشنبه یازدهم فروردین 1390
تصفيه خانه فاضلاب ساري (EPC) - سه شنبه نهم فروردین 1390
تصفيه خانه آب شرب و خط انتقال آب از سد شهيد رجائي (قائمشهر) به ساري - سه شنبه نهم فروردین 1390
تصفیه خانه هفتم آب شرب تهران - سه شنبه نهم فروردین 1390
تصفيه خانه سوم آب شرب مشهد - سه شنبه نهم فروردین 1390
تصفیه خانه فاضلاب شرق مشهد - اولنگ - دوشنبه هشتم فروردین 1390
تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی کلات مشهد - دوشنبه هشتم فروردین 1390
اثرات مثبت و منفی سدها روی محیط زیست - دوشنبه هشتم فروردین 1390
حفاظت كيفي از منابع آب و محيط زيست - یکشنبه هفتم فروردین 1390
حقايق و نكاتي در مورد كيفيت آب - یکشنبه هفتم فروردین 1390
انتخاب اندازه مناسب برای سیستمهای پمپاژ - شنبه هفدهم مهر 1389
پيرامون لوله هاي پليمري - شنبه هفدهم مهر 1389
بررسي تصفيه فاضلاب صنايع شوينده به كمك فرايند انعقاد در مقياس آزمايشگاهي - جمعه شانزدهم مهر 1389
خوردگی و عوامل موثر بر آن - جمعه شانزدهم مهر 1389
مروری بر تاریخچه تصفیه آب - پنجشنبه پانزدهم مهر 1389
لوله PP فاضلابی اورینگی Push-Fit PP Pipe - پنجشنبه پانزدهم مهر 1389
دوره طرح در سیستم های انتقال و توزیع آب - چهارشنبه چهاردهم مهر 1389
شمارش ذرات چگونه می تواند بهبود کیفیت آب شود؟ - چهارشنبه چهاردهم مهر 1389
کاربرد انواع فیلتر در تصفیه فاضلاب صنایع فلزی - سه شنبه سیزدهم مهر 1389
مقایسه‌ی کلروفریک و سولفات آلومینیوم(آلوم) - سه شنبه سیزدهم مهر 1389
کاویتاسیون در پمپ های سانتریفیوژ - دوشنبه دوازدهم مهر 1389
پس ماندهای ناشی از تصفیه آب و روش های دفع آن - دوشنبه دوازدهم مهر 1389
تصفیه پساب و فراوری لجن - یکشنبه یازدهم مهر 1389


مطالب مشابه :


آزمایشهای فیلتراسیون در طراحی فیلتر برای سدهای خاکی و سنگریزه‌ای

فرسایش‌داخلی (Internal Erosion) و رگاب (Piping) مشکلات فراوانی را برای سازه‌های خاکی بخصوص سدهای خاکی




مقدمه اي بر کنترل تراوش سد به روش ديوار آببند

هيدروليكي بحراني است كه باعث بروز پديده هاي خطرناكي مثل پديده رگاب (piping)




زمین شناسی مهندسی پی های کارستی

1- تراکم متفاوت و نشست (Differential Compaction and Settling ) 2- فرسایش زیر سطحی یا رگاب (Subsurface Erosion or Piping )




بعضی اصطلاحات ابخیزداری

رگاب، تونلي شدن خاک، پديده لانه روباهي، پايپينگ Piping خاکریز Earth fill Piping زمين




سدهای خاکی

2-پدیده piping 18 20 3-نفوذ آب از حوالی آبگیر سد 16 18 4-سایر علل 22 24 90 100 رگاب · نحوه ایجاد و خسارات :




علل رایج تخریب سدهای خاکی . . .

پورتال تخصصی مهندسی عمران و معماری - علل رایج تخریب سدهای خاکی . . . - ارائه هر گونه مقاله و




یک پروژه کامل(سد سازی)

stand pipe piezometer) rp) rock ناخواسته‌ای برای عبور آب نشتی نشت کنترل نشده داخلی و خارجی باعث رگاب




سد خاکی

3-رگاب : شسته شدن لوله PP فاضلابی اورینگی Push-Fit PP Pipe - پنجشنبه پانزدهم مهر 1389




برچسب :