استان کهگیلویه وبویراحمد

استان کهگیلویه وبویراحمد

استان كهگيلويه و بويراحمد استاني است كوهستاني واقع در سلسله جبال زاگرس در جنوب غربي ايران و محدود است به استانهاي اصفهان در شمال ، چهارمحال بختياري و خوزستان در غرب ، بوشهر در جنوب و فارس در شرق. كهگيلويه و بويراحمد داراي چهار شهرستانِ بويراحمد، دنا ، گچساران و كهگيلويه است كه شهرستانهاي بويراحمد و دنا تماماً سردسيري و شهرستان گچساران گرمسيري و شهرستان كهگيلويه بخشي گرمسيري و بخش ديگر در مناطق سردسيري واقع شده است. جمعيت استان قريب به 600000 نفر و در قالب حدود 110000 خانوار ميباشد كه حدود 360000 نفر آن عشاير و روستايي بوده و بقيه شهرنشين ميباشند. حداقل ارتفاع از سطح دريا در حيدر كرار واقع در شهرستان گچساران 170 متر و حداكثر آن در ارتفاعات كوه دنا با 4409 متر در شهرستان دنا ، منطقه اي با آب و هواي متنوع و به عبارتي چهار فصل بوجود آورده است. مساحت عرصه هاي منابع طبيعي 1721400 هكتار ( 90 در صد كل مساحت استان )، مساحت جنگل 997100 هكتار ( 4/52 درصد سط استان ) مساحت مراتع استان 724300 هكتار است.

استان كهگيلويه و بويراحمد بعد از شمال كشور اولين استان از لحاظ پوشش جنگلي بوده و داراي فلور گياهي بسيار متنوع و زيبائي است بطوريكه يكي از زيباترين استانهاي كشور محسوب ميگردد و داراي پتانسيلهاي قوي اكوتوريسم است. مزيت نسبي استان منابع طبيعي آن است و به لحاظ سرمايه گذاري در اين زمينه ، بكر بوده و ظرفيت هاي بالايي جهت سرمايه گذاري و رونق صنعت اكوتوريسم دارد. متوسط سرانه جنگل در استان 7/1 هكتار است درصد جنگلهاي استان نسبت به مساحت آن بالاترين رقم را در سطح كشور ( 4/52%) به خود اختصاص داده است.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

جنگلهاي استان از نوع حفاظتي و حمايتي بوده كه گونه غالب آنرا بلوط تشكيل ميدهد و بر اساس برآورد :كارشناسان حدود 320000 تن بذر بلوط قابل استحصال توليد مي گردد. اجراي طرحهاي مرتعداري ، مديريت منابع جنگلي ، طرحهاي مشاركت مردمي و طرح طوبي در سطح وسيع و موفقيت آنها از جمله فعاليتهاي انجام شده در جهت حفظ و توسعه جنگلهاي استان بوده است.

توليد علوفه مرتعي استان 540000 تن برآورد شده است كه سه ميليون واحد دامي از آن تعليف مي نمايند ( سرانه هر واحد دامي 4 كيلوگرم و علوفه مورد نياز هر واحد دامي 7/1 كيلوگرم ) و فلور گياهي استان سرشار از گياهان داروئي است. اجراي بسيار موفق طرحهاي مرتعداري در سطح استان و افزايش دو تا سه برابري توليد علوفه در نتيجه اجراي آنها، اجراي طرح تعادل دام و مرتع و پروژه تنظيم تاريخ كوچ عشاير از مهمترين فعاليتهاي انجام شده در اين بخش در طي ساليان گذشته بوده است. از جمعيت 600000 نفري استان 65% داراي زندگي عشايري و روستايي بوده كه متكي به منابع طبيعي تجديد شونده بويژه مرتع مي باشندبر اساس برآورد كارشناسانه سالانه حدود 50 ميليارد تومان ارزش علوفه مرتعي و محصولات فرعي جنگل و مرتع ميباشد كه غالباً به شيوه سنتي مورد تعليف قرار ميگيرد.

سالانه حدود 13 ميليارد متر مكعب نزولات آسماني استان مي باشد( كه متأسفانه 5/12 ميليارد متر مكعب آن از استان خارج مي شود) كه پوشش گياهي جنگلها و مراتع نقش اصلي را در سيكل توليد و ذخيره سازي آن ايفاء مي نمايد و منبع اصلي تأمين كننده آب سدهاي احداث شده در استان و همچنين استان خوزستان مي باشد كه تأثير اقتصادي بسزايي بر اقتصاد ملي و استاني اين استانها دارد و از طرفي طول عمر مفيد سدهاي ذكر شده بستگي قابل ملاحظه اي به تقويت و حفظ پوشش گياهي بالا دست حوزه هاي آبخيز رودخانه هاي كارون ، مارون ، زهره ، خيرآباد كه از استان كهگيلويه و بويراحمد سرچشمه مي گيرند دارد. براساس برآورد انجام شده ميزان فرسايش خاك بين 14-8 تن در هكتار در سال ميباشد كه اگر اين روند ادامه يابد و توجه جدي به مديريت حوزه هاي آبخيز صورت نگيرد ميزان فرسايش دو برابر و عمر سدهاي احداث شده به كمتر از نصف كاهش مي يابد كه عامل اين فرسايش ، كوهستاني و شيبدار بودن اراضي ، فرسايش پذير بودن خاك ، كشت و زرع غير اصولي و سنتي ، روند افزايش تخريب جنگل و مرتع و شدت بارندگي در منطقه و غيره ميباشد.

به واسطه داشتن جنگلها و مراتع و چشم اندازهاي زيباي طبيعي استان و وجود آب و چشمه سارها و آبشارهاي طبيعي پتانسيل بسيار بالايي در زمينه جذب توريسم دارد و صنعت اكوتوريسم در استان مي تواند حداقل پذيراي 500 هزار نفر در سال باشد.

رشد بي رويه جمعيت ( مقام اول در كشور ) فقر عمومي مردم ( بيشتر از 75 % ) پايين بودن سطح سواد در روستائيان و عشاير ، وجود دام مازاد بر ظرفيت مراتع ( 7/1 ميليون واحد دامي ) ، وابستگي سوخت روستائيان و عشاير به چوب جنگلي  و بوته مرتعي ( 55%) ، نرخ بالاي 20% بيكاري ( مقام چهارم در كشور) سنتي بودن كشاورزي و دامداري در سطح استان و بالاخره داشتن جايگاه آخر در شاخص هاي توسعه يافتگي كشور عليرغم واقع شدن در بين استانها برخوردار عوامل اصلي تخريب منابع طبيعي در سطح استان مي باشد و پايداري منابع توليد را براي نسلهاي آينده بخطر مي اندازد.

آهنگ سريع تخريب منابع طبيعي به دليل موارد فوق الذكر و آهنگ كند رشد اعتبارات هزينه اي ( جاري ) و تملك دارائيهاي به دليل عدم واقع نگري سازمانهاي اعتبار دهنده در زير بخش منابع طبيعي نامعادله اي را به ضرر منابع طبيعي تشكيل ميدهد و روند نگران كننده اي را در آينده ترسيم مي نمايد كه لزوم بازنگري و خط مشي هاي برنامه ريزي را طلب مي نمايد.

 

اين اداره كل در مجموع داراي 304 نفر پرسنل است كه 137 نفر آن از محل اعتبارات هزينه اي ( معادل 45% ) و مابقي از محل طرحهاي تملك دارائي هاي سرمايه اي حقوق و مزايا دريافت مي كنند و بالاجبار بخش عظيمي از اعتبارات تملك دارائيها ي سرمايه اي صرف حقوق و دستمزد پرسنل مي گردد كه فشار زيادي بر طرحهاي عمراني و ارد مي گردد و منجر به غيرقابل كنترل و عدم نظارت بر پروژه ها خواهد شد. متوسط سنوات خدمتي اين نيروها 15 سال است. با توجه به سياست اصلاح ساختار اداري و نيروي انساني و همچنين وظايف حاكميتي دولت ( به استناد جزء 5 بند ب تبصره 4 قانون بودجه سال 82 ) تلاش در جهت انتقال اين نيروها به بخش هزينه اي در سطح استان بي فايده مانده و مشكلات اين اداره كل از اين جهت همچنان برقرار است و مديريت منابع طبيعي را با چالشهاي زيادي مواجه ساخته است.


مطالب مشابه :


آدرس سایت پایگاه علوم اجتماعی کشوری

علوم اجتماعی و اجتماعي و روانشناسی استان کهگیلویه وبویراحمد و مدرس و تحقیقات




تمدید ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی

کهگیلویه وبویراحمد: پردیس علوم و تحقیقات کهگیلویه و




آدرس و شماره تلفن دانشگاههای آزاد سراسر کشور قسمت3

استان کهگیلویه وبویراحمد: شهرستان کهگیلویه(دهدشت) 3228938،3221628: علوم داروئی: 8




جزوه چاپی پایگاه داده پیشرفته

انجمن علمی برق و کامپیوتر استان کهگیلویه وبویراحمد. دانشجویان کامپیوتر علوم تحقیقات س و




مقاله "روانشناسی در لغت"

سرگروه درس علوم اجتماعي و روانشناسی استان کهگیلویه وبویراحمد و مدرس و تحقیقات




ماورا

وبلاگهای استان کهگیلویه و بویر احمد نظام مهندسی کهگیلویه وبویراحمد. علوم تحقیقات.




استان کهگیلویه وبویراحمد

استان کهگیلویه وبویراحمد. متخصصین علوم کشاورزی و منابع موسسه تحقیقات




نمونه پاورپوینت درس پژوهی

این وبلاگ جهت ارائه مطالب علوم اجتماعی و استان کهگیلویه وبویراحمد و




حاج اسفندیار جمشیدی

علوم تحقیقات استانداری کهگیلویه وبویراحمد.




معرفی (جناب دکتر رضا چمن)در روستای مندان

· عضو هیئت مؤسس مرکز تحقیقات علوم رفتاری و اجتماعی روستاهای استان کهگیلویه وبویراحمد




برچسب :