« آواز ابوعطاء در سازمان تامين اجتماعي»


 

مقدمـه:

در طي سالهاي اخير اخبار ناگوار زيادي در مورد سازمان تامين اجتماعي بگوش مي آمد و هر دم از اين باغ بري و تازه تر از تازه تري و ... مي رسيد به طوري كه هر خبري، اگر چه مضحك باور پذير مي نمود وليكن "خبر انتصاب يك فرد غير سازماني بعنوان مدير كل تامين اجتماعي مازندران" را تا در سايت رسمي سازمان تامين اجتماعي نديدم ، باور نكردم . اين كار به كلكسيون افتخارات دولت نهم و دهم در قبال سازمان تامين اجتماعي اضافه شد.

 تغييرات مديريتي سريع و پر بسامد (هرسال يك مديرعامل) ، تغيير نام سازمان به صندوق ، تغيير در اساسنامه سازمان تامين اجتماعي و كم رنگ كردن استقلال مال و اداري و ايراد خدشه به شخصيت مستقل حقوقي آن ، ادغـام وزارت رفاه و تامين اجتماعي در وزارت كار ،‌انكار و عدم پرداخت بدهي هاي دولت به سازمان ، حذف سه جانبه گرايي در اركان صندوق تامين اجتماعي ، دائمي شدن قوانين مغاير با اصول و قواعد بيمه اي مثل سخت و زيان آور و نوسازي صنايع ، بازپس گيري برخي شركتها نظير هتل هاي هما كه دولت قبلي در قبال بدهي واگذار كرده بود ، استفاده از سازمان بعنوان محلل براي فروش سهام مخابرات و بعنوان ابزاري براي مهندسي انتخابات (بابت افزايش مستمري در خرداد سال 1388)، ‌تلاش براي جدايي بخش درمان سازمان تامين اجتماعي و ... تنها برخي از اخبار ناگوار مربوط به تامين اجتماعي در سالهاي اخير بوده است. ولي انتصاب يك فرد غير سازماني بعنوان مديركل تامين اجتماعي استان مازندران كه اولين بار در تاريخ سازمان تامين اجتماعي صورت مي گيرد و نيز انتصاب يك مدير درمان بعنوان سرپرست اداره كل تامين اجتماعي استان كه چندي پيش از سوي مديرعامل سابق سازمان صورت گرفت، نيز به اين سلسله اخبار افزوده شد .

اگر بتوانيم انتصاب مديرعامل و اعضاي هيئت مديره و معاونين و مديران ستادي سازمان تامين اجتماعي را از بين افراد غير سازماني و براساس ملاحظات سياسي، حزبي، قومي ، شخصي ، باندي و گروهي بپذيريم (كه پذيرفتني نيست) ، انجام اين امر در سطح ادارات كل تامين اجتماعي استانها به هيچوجه قابل پذيرش نيست. بويژه آنكه طي سالهاي اخير بارها در احكام وزيران ذيربط براي مديران عامل سازمان بر استفاده از توان تخصصي و كارشناسي نيروهاي بومي سازمان تامين اجتماعي در مصادر و مناصب مديريتي تاكيد و تصريح شده است و جالبتر اينكه درحال حاضرمديران كل زيادي در ساير استانها هستندكه سازماني بوده و مازندراني الاصل و گيلاني الاصل بوده اند و بنظر نمي رسد از نظر تجربي و تحصيل فرد مورد انتصاب، برتري برهمكاران سازماني داشته باشد .

اين نوشتار قصد دفاع از عملكرد مديران كل سابق گيلان و مازندران را ندارد و تغيير مديران جزو اختيارات و اقتضائات مديريتي است. ولي هدف از نگارش اين سطور اينست كه با توجه به مختصات فني ، كارشناسي و حرفه اي حاكم بر حوزه عمل ادارات كل تامين اجتماعي استانها ، بلكه بر ضرورت استفاده از نيروهاي سازماني مجرب و متخصص كه از سطح پائين اجرايي (شعبه تامين اجتماعي) رشد كرده و باليده اند در سمت هاي مديريتي استاني (مديريتهاي عملياتي وصفي) تاكيد نمايد.

مختصات مديركل تامين اجتماعي استان :

-         مديران بيمه اي استاني سازمان تامين اجتماعي ، يك مدير "درآمد- هزينه" هستند يعني هم "منابع" سازمان تامين اجتماعي‌ را در حوزه عمل خود وصول و تحصيل مي نمايند و هم بخش عمده اي از "مصارف" (كمكهاي بلند مدت و كوتاه مدت باستثناء درمان ) را سامان داده و مديريت مي كنند. درحالي كه مديران كل استاني تمامي وزارتخانه ها و دستگاه ها (از جمله مديردرمان گيلان و مديركل منصوبه مازندران كه ظاهراً از اداره كار آمده است ) فقط "مدير هزينه" هستند و اگر آدم هاي كارآمد و توانمندي باشند، فقط ميتوانندخوب خرج كنند (هزينه كرد پول آماده و اعتبار و بودجه مهيا شده مثل هلو )

-         مديران كل بيمه اي استاني سازمان تامين اجتماعي بايستي با اصول و قواعد بيمه اي ، قانون تامين اجتماعي ، آئين نامه ها ، بخشنامه ها ، دستورالعمل هاي اجرايي ، نرم افزارهاي مربوطه و ... آشنايي و اشراف كافي داشته و آنها را بطور اجرايي و عملياتي در ميدان عمل (شعب تامين اجتماعي و رده هاي كارشناسي اداره كل استان ) پياده ساخته باشند، تا بتوانند سكان هدايت مجموعه اي از شعب سازمان را برعهده گرفته و منابع و مصارف آنرا شكل دهند.

-         مديران كل بيمه اي استاني سازمان تامين اجتماعي‌بلحاظ عضويت در كميته ها و كميسيون هاي تصميم گيري مربوط به منابع و مصارف سازمان تامين اجتماعي نظير تشخيص مطالبات ، مشاغل سخت و زيان آور ، كميته بحران صنايع ، كميته وصول و ... بايستي داراي اشراف و تسلط كامل و تجربي و عملي  به مسائل اجرايي ، عملياتي ، فني حوزه بيمه اي باشند.

-         مديران كل بيمه اي استاني سازمان تامين اجتماعي بايستي داراي عرق و حميت سازماني بوده و از جان و دل دغدغه مند براي حفظ و صيانت از امانت مردم و شركاي اجتماعي (كارگر ، كارفرما و دولت ) و مستمري بگيران در اين صندوق مشاع و بين النسلي و "حق الناس" باشد و پرسنل سازمان تامين اجتماعي خودشان بيمه پرداز و بيمه شده و مستمري بگير سازمان بوده و عرق و حميت سازماني بالايي دارند. درحالي كه ساير مديران وزارتخانه ها و دستگاه هاي عادت به خرج "بيت المال" دارند.

-         مديران بيمه اي استاني سازمان تامين اجتماعي‌ و كارشناسان آن ، در عين حال خودشان بيمه شده سازمان بوده و در آينده نيز مستمري بگير همان سازمان خواهند بود و بهمين دليل است كه سلامت و صحت عمل آنان نسبت به ساير دستگاه ها بالاتر است. چرا كه مديران و كارشناسان بومي سازمان تامين اجتماعي به اين موضوع واقفند كه هر نوع عملكرد و كاركرد آنان در دوران اشتغال و تصدي مسئوليت، بر سرنوشت آينده خود و خانواده ايشان تاثير مي گذارد. ولي مديران وارداتي سازمان تامين اجتماعي كه تابع و مشمول ساير صندوقهاي بيمه اي (كشوري و...) مي باشند، قطعاً اين دغدغه را ندارند.

-         مديران بيمه اي استاني سازمان تامين اجتماعي بويژه ، علاوه بر امور ستادي و راهبري عاليه و ... بايستي در ميدان كارزار و صحنه عمل بصورت اجرايي و عملياتي وارد كار شوند و خودشان براي وصول حق بيمه از كارفرمايان عمده و دستگاه ها و ... اقدام نمايند و بسياري از تصميم گيري هاي تخصصي و حرفه اي را انجام دهند. فلذا بايستي از اشراف و آگاهي لازم نسبت به قوانين و مقررات ، رويه ها ، موازين و ... برخوردار بوده و بقول همكاران قديمي سازمان ، "خاك شعبه را خورده باشند" و انتصاب مديران غير سازماني باعث سرخوردگي ، وازدگي و ... بدنه اجرايي سازمان خواهد شد.

-         سازمان تامين اجتماعي يك سازمان خدمت رسان اجتماعي است و بايستي پرچم آن همواره سفيد باشد و از هرگونه سياسي كاري و منازعات حزبي ، سياسي ، باندي ، شخصي و ... بدور باشد و اين امر در سطوح استاني و اجرايي (اداره كل و شعبه ) كه در صف مقدم خدمت رساني است، از اهميت بيشتري برخوردار است و انتصاب مديران وارداتي (كه غالباً براساس گرايشات حزبي ، باندي ، سياسي ، شخصي و... در دستگاه ها و وزارتخانه ها ارتقاء‌ يافته اند ) در سطح استاني و اجرايي سازمان تامين اجتماعي، سم مهلكي بر پيكره آن خواهد بود.

نتيجه آنكه :

درحال حاضر سطح تحصيلي و تجربي كاركنان سازمان تامين اجتماعي در بخشهاي مختلف از جمله حوزه بيمه اي درحد قابل قبولي است و نيروهاي تحصيلكرده و مجرب زيادي وجود دارند كه رده هاي عملياتي را از پايينترين سطوح طي نموده اند و مي توانند مسئوليت هاي مديريتي را در سطح استانها برعهده بگيرند و از اين منظر هيچ چيزي از مديران وارداتي كمتر ندارند و استان هاي مازندران و گيلان نيز از اين امر مستثني نيستند.

وزارت تعاون كار و رفاه اجتماعي در حال حاضر متوليان صندوق بازنشستگي كشوري ، صندوق بيمه خدمات درماني و صندوق بيمه اجتماعي روستائيان و عشايرنيز مي باشد، كه كاملاً دولتي بوده و سهم غالب اعتبارات آنها دولتي است و مشخص نيست چرا چنين رفتاري (انتصاب يك مدير غير بومي و غير تخصصي) بايستي فقط در قبال سازمان تامين اجتماعي صورت پذيرد، كه يك نهاد عمومي غير دولتي و حق الناس است.

خلاصه اينكه انتصاب يك فرد غير سازماني به سمت مديركل تامين اجتماعي استان مازندران براي اولين بار در تاريخ سازمان، هيچ دليلي نمي تواند داشته باشد، مگر قصد متوليان امر به تحقير دهها هزار مدير و كارشناس و كارمند بومي سازمان تامين اجتماعي، وگرنه در بين مديران و كارشناسان بخش بيمه اي سازمان تامين اجتماعي تعداد زيادي همكار سازماني و بومي داراي تجارب و تحصيلات بالا و حتي داراي گرايش سياسي و يا تبعيت محض از گرايش حاكم بر دولت و ... وجود دارند. مضافاً‌به اينكه مديران سابق گيلان و مازندران نيز در همين دولت و توسط منسوبان همين دولت منصوب شده بودند.

 ولي متوليان امر بايستي بدانند كه "با آدمهاي تحقير شده نميتوان كار توسعه اي انجام داد" و سازمان تامين اجتماعي در اين شرايط خطير از نظر منابع و مصارف ، نياز به يك انسجام و آرامش دروني و مستلزم شكل دهي يك عرق و حميت سازماني مي باشد.      

بنظر ميرسد بلحاظ تغييرات مديريتي مستحدثه ، منازعات مديريتي و همچنين تلاشها و مجاهدتهايي كه فعلاً براي نيل به مناصب در اركان عالي سازمان تامين اجتماعي در جريان است ، فرصتي فراهم نشده است تا كسي بتواند مختصات و مشخصات مورد نياز مديريتي در سطوح استاني (عمليات ميداني و صفي كه كاملاً‌حرفه اي ، تخصصي ، كارشناسي و فني  است) را به تصميم گيران موضوع، منتقل نمايد و آنان متوجه نبوده اند كه اينكار براي اولين بار در تاريخ سازمان دارد صورت مي پذيرد، وگرنه حتماً‌ اين روند اصلاح مي شد و براي فرد موصوف (كه ظاهراً فاقد سمت مديريتي بوده است ) در جايگاه ديگري جايابي و كاريابي صورت مي گرفت و اين موضوع در تاريخ سازمان بنام متوليان امروز ثبت نمي شد . كما اينكه هنوز در خاطر همكاران سازمان تامين اجتماعي هست كه انتصاب تنها مديرعامل بومي سازمان تامين اجتماعي در زمان شاه سابق صورت گرفته است.

جالب توجه اينكه انتصاب مدير غير سازماني در سطح ادارات كل تامين اجتماعي استانها در طي چند دهه گذشته و در زمانهايي كه سازمان تامين اجتماعي زير نظر وزرات بهداري و بهزيستي ،‌ وزارت بهداشت ،‌درمان و آموزش پزشكي و وزارت رفاه و تامين اجتماعي بود، انجام نگرديد و همه بخشداران ، فرمانداران ، استانداران و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي مي دانستند و پذيرفته بودند، كه رئيس شعبه و مدير كل تامين اجتماعي يك سمت تخصصي ، حرفه اي و فني است و حتماً‌ بايستي رئيس شعبه و مديركل تامين اجتماعي از بين پرسنل سازماني انتخاب شود و اين امر يك "خط قرمز سازماني" محسوب مي شد و شايسته نبود كه اين خط قرمز كه مبتني بر تجارب علمي و عملي و يك رويه 50 ساله بود، توسط وزارت تعاون ، كار و رفاه اجتماعي ناديده گرفته شده و موجبات بي انگيزگي و تحقير دهها هزار مدير و كارشناس سازمان تامين اجتماعي در بدنه اجرايي و عملياتي آن كه در صف مقدم مديريت و ساماندهي منابع و مصارف آن هستند، فراهم نمايد.


مطالب مشابه :


مشاهده سوابق بيمه‌شدگان در سايت رسمي صندوق تأمين‌اجتماعي

بازنشستگي bazneshaste - مشاهده سوابق بيمه‌شدگان در سايت رسمي صندوق تأميناجتماعي - قوانين و




مشاهده سوابق بيمه‌شدگان در سايت رسمي تامين‌اجتماعي

بر اين اساس كليه بيمه‌شدگان صندوق تأميناجتماعي با مراجعه به سايت رسمي اين صندوق به نشاني




خصوصي سازي بازرسي كار و تحديد كارگزاريهاي رسمي تامين اجتماعي ، چرا؟

خصوصي سازي بازرسي كار و تحديد كارگزاريهاي رسمي تامين اجتماعي از سايت رسمي وزارت




چهره های ماندگار تامین اجتماعی

مديرعامل محترم صندوق تامين اجتماعي اينترنت از طريق سايت رسمي صندوق براي تكريم و




در بودجه سال جاري سازمان تامين اجتماعي پيش بيني شده است:

مهندس كبوراني مديرعامل شركت سرمايه گذاري تامين اجتماعي در گفت وگو با سايت رسمي سازمان




شركت سرمايه گذاري تامين اجتماعي (قسمت دوم)

شركت سرمايه گذاري تامين اجتماعي - سايت رسمي سازمان تامين رسمي تامين اجتماعي




« آواز ابوعطاء در سازمان تامين اجتماعي»

مازندران " را تا در سايت رسمي سازمان تامين اجتماعي تامين اجتماعي يك سازمان خدمت




سامانه جامع اطلاعات بیمه شدگان تامین اجتماعی

(تلويزيون، راديو، روزنامه، سايت رسمي كه مشمول قانون كار و تامين اجتماعي مي




بازيافت حق بيمه

ميتوان اين فعاليت را در هر استان به يك كارگزاري رسمي تامين اجتماعي رسمي يا سايت




برچسب :