معرفي رشته مهندسي مكانيك

مهندسی مکانیک را شاید به توان از دیدگاه تنوع موضوعات تحت پوشش ، جامع ترین رشته مهندسی به شمار آورد. چون رشته مهندسی مکانیک در برگیرنده همه علوم و فنون است که با ، تبدیل حرکت و انجام کار ، تولید و ساخت قطعات و ماشین آلات و به کارگیری مواد گوناگون در ساخت آنها و همچنین طراحی و کنترل سیستم های مکانیکی ، حرارتی و سیالاتی مرتبط می باشد. به عبارت دیگر محاسبات فنی ، مدل سازی و شبیه سازی ، طراحی و تهیه نقشه ها ، تدوین روش ساخت، تولید و آزمایش تمامی ماشین آلات و تأسیسات موجود در دنیا، با تکیه بر توانایی های مهندسان مکانیک انجام می گیرد. مهندسی مکانیک دارای گرایش های مهم طراحی کاربردی جامدات، حرارت و سیالات ، ساخت و تولید است.
گرایش ساخت و تولید :
یک قطعه باید به چه روشی ساخته شود تا دارای تولیدی سریع و ارزان و همچنین کیفیت مناسب و وقت و کارایی مطلوب باشد؟ پاسخ به این سوال مهم بر عهده مهندسان گرایش ساخت و تولید است. گرایش ساخت و تولید به زمینه های کاربردی مهندسی مکانیک می پردازد و مهندس این گرایش در زمینه شکل دادن فلزات، طراحی و قالب ها و ساخت قطعه های گوناگون فعالیت می کند.

گرایش طراحی کاربردی :
گرایش طراحی کاربردی به بررسی انواع نیروها، حرکتها و تأثیر آنها بر اجزاء مختلف ماشین میپردازد. در واقع مهندس طراحی جامدات با توجه به نیازهای جامعه، دستگاهها و ماشین های مختلف را طراحی میکند. هر ماشین از دو قسمت متحرک و ثابت تشکیل شده است . حال بررسی این مطلب که حرکت مورد نیاز ماشین از چه راهی تأمین شده و چگونه از منبع تولید به جایگاه مورد استفاده انتقال پیدا کند و بالاخره چگونه از این حرکت استفاده گردد تا بیشترین بازدهی را داشته باشد، در حیطه وظایف مهندسی طراحی جامدات است.همچنین ابداع و پیش بینی دستگاه تنظیم ماشین آلات نیز از مسایل مطرح در این گرایش میباشد.
در واقع مهندس طراح جامدات باید تمامی نیروها و گشتاورهایی را که به هر عضو ماشین وارد می شود بررسی کرده و بهترین حالت قطعه مورد نظر را برای تمامی آن نیروها و گشتاورها و همچنین برای داشتن بهترین کارایی به دست آورده و کارایی مناسب آن قطعه را در زمان طولانی تضمین کند.طراحی سیستم، طراحی ماشین های تراش، فرز، چاپ و قسمت¬های تعلیق ، سیستم های انتقال قدرت و دینامیک یک خودرو ، توسط مهندسان این گرایش طراحی می شود . همچنین یک هواپیما قسمتهای مربوط به فرود ، پرواز، کنترل پرواز به نحوی مربوط به طراحی جامدات می گردد.
دکتر قرشی استاد دانشگاه صنعتی شریف نیز در معرفی این گرایش می گوید:
گرایش طراحی جامدات به طراحی ماشین آلات و اجزای آنها، ارتعاشات ماشین آلات، دینامیک آنها و کنترل سیستم ها می پردازد. گفتنی است که دو گرایش طراحی جامدات و حرارت و سیالات بسیار نزدیک به هم هستند و تنها در 20 واحد درسی با یکدیگر تفاوت دارند. بنابراین فارغ التحصیلان آنها نیز توانایی های مشترک زیادی دارند.
گرایش تبدیل انرژی :
همان طور که از نام این گرایش پیداست مهندسان مکانیک گرایش تبدیل انرژی به مسایل مربوط به حرارت و سیالات می-پردازد . به عبارت دیگر در این رشته عوامل موثر بر خواص مختلف حرکت سیال بخصوص سیال داغ مطالعه شده و اثر عبور سیال بر محیط محل عبور مانند نیروهایی که در اثر عبور خود در محل ایجاد میکند و یا طولهای ناشی از اثر افزایش و یا کاهش دما در اعضای مختلف یک دستگاه ، بررسی میشود . همچنین از دروس اصلی این رشته میتوان به مکانیک سیالات اشاره کرد که نیروهای وارد بر جسم متحرک در سیال را بررسی میکند.
گرایش حرارت و سیالات به فیزیک حرارت و مکانیک سیالات میپردازد و وظیفه اش تحلیل و طراحی سیستم ها از دیدگاه حرارتی و سیالاتی است . برای مثال در طراحی یک موتور احتراق داخلی، مسائل مربوط به تبدیل حرارت و انرژی ، انتقال حرارت، حفظ موتور در حرارت مناسب و سرد نگه داشتن موتور توسط یک مهندس مکانیک حرارت و سیالات بررسی میشود.همچنین مسایل مربوط به تأسیسات ساختمان و راکتورها، انتقال آب ، نفت و گاز ، طراحی نیروگاههای مختلف، طراحی توربو ماشینها ( ماشینهای دوار) مثل توربینهای بخار، توربینهای گاز و فن گویلها به گرایش سیالات مربوط میشود. دانشجویان این گرایش در زمینه تهویه مطبوع، دستگاههای آب و فاضلاب و گرم کننده ساختمانها و به طور کلی مباحث « تأسیساتی » مطالعه میکنند. در ضمن در این رشته مباحث مربوط به طراحی نیروگاهها، موتورهای احتراق داخلی و طراحی انواع موتورهای درون سوز اتومیبلها مطالعه میگردد.


مطالب مشابه :


قابل توجه متقاضيان دوره ي دكتري

اطلاعيه‌ي پذيرش دانشجوي دكتري در پژوهشكده و در سرفصل هاي مكانيك كلاسيك




آشنايي با دانشگاه كاشان

پژوهشكده علوم و فناوري نانو ( نخستين و تنها پژوهشكده نانو در كشور ) گروه مهندسي مكانيك




در پژوهشكدة مهندسي جهاد كشاورزي SCP گزارش پروژة توليد

پروژه در سال 1374 به سفارش شركت تهية بذر و علوفه وزارت كشاورزي، در پژوهشكدة مكانيك




معرفي رشته مهندسي مكانيك

طراحي كاربردي - معرفي رشته مهندسي مكانيك - طراحي مكانيك پژوهشكده علوم و فناوري اطلاعات




ويژگيها وروشهاي آزمون پسته مكانيك خندان

پسته مكانيك خندان - ويژگيها و روشهاي آزمون 1- هدف پژوهشكده گياهان دارويي جهاد




دانشگاههای کشور دارای 54 رشته جدید دکتری شدند(29-03-1392)

شوراي گسترش آموزش عالي با ايجاد مهندسي مكانيك ـ طراحي محور در پژوهشكده نهج




انتخاب موضوع انجام پایان نامه پروپوزال مقاله دانلود ، پرسشنامه doc pdf ppt

اميركبير مهندسي مكانيك پردازش علايم و داده ها پژوهشكده پردازش علايم و داده ها پژوهش




برچسب :