کاربرد آماردرآموزش و پرورش

 

کاربرد آمارآموزش و پرورش <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1-2) تاکید بر تهیه آمارهای دقیق

 آمارخود غایت محسوب نمی شود ، در واقع وسیله ایست که تسهیلات لازم را  برای تصمیم گیریهای مدیران و مسئولین ایجاد میکند . چون جمع آوری و تجزیه و تحلیل اما معمولا هزینه نسبتا زیادی را موجب می شود ، بدین جهت تهیه آمارهای نادرست مقرون به صرفه نیست و اصولا به زحمتش نمی ارزد . چنانچه تصور دقیقی از موارد استعمال آمارها که باید به منظور معینی تهیه شود وجود نداشته باشد تمام عملیات مربوط به جمع آوری ، تجزیه وتحلیل و عرضه آمارها بی نتیجه خواهد بود . بدین ترتیب است که اغلب منابع محدود مالی کشور عزیز ماکه امپریالیسم جهانی به سرکردگی امریکای جهانخوار کمر به خشک کردن ریشه ما بسته است تلف میشود.

 

2-2) انتشار کتابچه خلاصه آمار

 

      آمارنامه ها و آمارهای آموزش و پرورش معمولا مورد نیاز دو دسته اشخاص یعنی مسئولان اداری و برنامه ریزان می باشد . لذا وقتی که آمارهای مورد نظر    جمع آوری شد ، انتشار خلاصه آمار، آئینه آماریا قسمتهای انتخاب شده آنها برای استفاده کنندگان جهت تصمیم گیری لازم است . این اولین وظیفه ایست که باید مورد توجه کارشناس یا آمارگیر آموزش و پرورش باشد و انتشار آمارنامه ها را بعنوان اولین هدف مد نظر قرار دهد .

3-2) آمارو مدیریت آموزش و پرورش

      آموزش و پرورش وزارتخانه بزرگی است که معمولا هزینه های عمومی بالایی را به خود اختصاص میدهد ، بنابراین در بین دستگاههای دولتی ، ذیحسابی و حسابرسی هزینه ها و اعتبارات آموزش و پرورش از لحاظ کنترل بودجه سالیانه از اهمیت خاصی برخوردار است .

بدین جهت آمارهای مفصلی در مورد امور مالی مورد نیاز است . وانگهی آموزش و پرورش چون یکی از فعالیتهای نیمه متمرکز بوده از کمکهای مالی دیگر از جمله انجمن های اولیاء و مربیان یا خیرین مدرسه ساز و ... برخوردار است دراین صورت گزارشها و اطلاعات صحیح آماری در این موارد الزامی است و چون آموزش و پرورش یکی از بزرگترین وزارتخانه هایی است که کارمندان بسیاری دارد به همین جهت بایستی جهت پرسنل خود بایگانی منظم و قابل اعتمادی که نیاز آن شدیدا رو به فزونی است داشته باشد. این مهم با استفاده از سیستم های پیشرفته کامپیوتری مطمئن مرتفع شده است .

 

4-2) آمار واحدهای ساختمانی آموزش و پرورش

     چون وزارت آموزش و پرورش صدها هزار واحد ساختمانی اداری و آموزش استثنائی ، کودکستانی ، ابتدایی ، راهنمایی تحصیلی ، شبانه روزی ها ، دبیرستانها، هنرستانهای فنی و حرفه ای و مراکز تربیت معلم دارد ، لذا باید اطلاعات کاملی در مورد وضعیت ساختمان از نظر مالکیت ، قدمت بنا ، سال تجدید نوسازی و تعمیر ساختمان مدارس ، تعداد اطاق های درس ، انبار ، تجهیزات آزمایشگاهها و ... تهیه کند .

و چون در حدود سی در صد جمعیت کشور دانش آموز می باشد ،  مسئولین می باید در جریان پیشرفتهای مربوطه قرار گیرند . بدین ترتیب هر یک از ادارات آموزش و پرورش آخرین اطلاعات واحد های آموزشی و پرورشی خود را جمع آوری نماید از جمله : آمارتعداد آموزشگاهها ، دبستانها ، مدارس راهنمایی تحصیلی ، دبیرستانها ، مراکز پیش دانشگاهی ، هنرستانها و ... . آزمایشگاهها واحدهای مرکز تربیت معلم و آموزش واحد های اردویی ، انبارها و کانون فرهنگی و تربیتی ، دارالقران ها ، سالن های ورزشی ، تعاونی های مسکن و مصرف فرهنگیان ، کلنیک فرهنگیان ، اطلاعات فنی مربوط به ساختمانهای اداری آموزش و پرورش .

 

5-2)آماردانش آموزی و نیروی انسانی

   هر اداره آموزش و پرورش آمارتعداد دانش به تفکیک شهری -  روستایی یا عشایری - دختر و پسر -  پایه تحصیلی- تعداد کلاس-رشته تحصیلی و ... همچنین تعدادمدیران، مربیان ، آموزگاران ، دبیران ، هنراموزان ، دفترداران و عوامل اجرایی و خدماتی سرایدار-خدمتگذار را به تفکیک زن و مرد را می باید داشته باشد .

6-2) نتیجه امتحانات  

جمله "  امتحانات ناموس آموزش و پرورش است " بیشتر از آن جنبه که یکسال تحصیلی زحمات تمام دست اندرکاران اداری و آموزشی و معلمان و دبیران در سر کلاسهای درس باید ارزیابی شده تا دانش آموزان را از پایه تحصیلی به پایه دیگر و از مقطعی به مقطع بالاتر معرفی کنند . در اینجا لزوم فاکتورهایی مانند درصد قبولی-درصد مردودی- تعداد ترک تحصیل کرده ها- افت تحصیلی و ... را متذکر میشویم.

  

7-2) آمارمربوط به بودجه جاری و عمرانی

کارشناس و مسئول آمار آموزش و پرورش به هیچ وجه وظیفه ای در مورد کنترل بودجه ای تمام اسناد آماری ندارد . ولی چون آمارها برای پاسخگویی به احتیاجات روزانه برخی از واحدها منجمله حسابداری یا کارگزینی باید گویا باشد بنابراین آموزش ویژه ای در این باره تاکید میشود .

 

8-2)  چگونگی انتشار آمارنامه

   در واقع آمارها برای آمارگران تهیه نمی شود بلکه منظور از تهیه آمار استفاده  مسئولان ، مدیران ، کارشناسان و برنامه ریزان اداری و آموزشی بوده آنان را قادر   می سازد بتوانند مشکلات برنامه ریزی خود را بر طرف سازند .

کارشناس و مسئول آمار استان یا شهرستان باید تمام اطلاعات را جمع آوری نموده با دسته بندی مناسب و تهیه جداول بروز در تقویم زمانی منقش نماید . برای اینکار موارد ذیل پیشنهاد میشود :

1- تنظیم زمانبندی اجرای آمارگیری

2-ثبت اطلاعات اصلاح شده در سیستم بکفا

3- انتشار آمار از سیستم آمار و پرسنل

ارسال دستور العمل ها و توزیع پرسشنامه های آماری جمع آوری دقیق و کنترل آنها - طبقه بندی و تجزیه و تحلیل داده های آماری با استفاده از روشهای کامپیوتری، تهیه آمارهای اجمالی و استخراج در حوزه آمارگیری - ارسال نتایج به دفتر برنامه ریزی در وزارت ... .

    در تمام این مراحل مسئول آمار آموزش و پرورش باید تجربیات و اطلاعات تخصصی و فنی خود را در اختیار تمام قسمتهای ذیربط اداری قرار دهد .

ضمنا چون تمام پرونده های اداری قسمت مهمی از اسناد و مدارک اساسی        مورد نیاز آمارگیری آموزشی را تشکیل میدهد ، لذا آمارگر آموزش و پرورش باید اطمینان حاصل نماید که آیا در طرز تنظیم پرسشنامه ها دقت لازم که مورد لزوم آمارگیری واحدهای آموزشی است مراعات شده است یا خیر ؟ همچنین آمارگر از لحاظ صلاحیتی که دارد میتواند راه استفاده از آمارها را برای هدفهای ارزشیابی طرحها و برنامه ها نشان دهد و شخصا با توجه به مجموع آمارها داوری نماید و موارد نقص را نشان داده و در مورد مهمترین راه رفع نقایص اظهار نظر نماید .

 

9-2)ارتباط واحد آمار با سایر قسمتهای اداری

کارشناس یا مسئول آمار آموزش و پرورش در صورتی می تواند نظرهای فوق را اعمال کند که خود به اداره دستگاه آموزشی آشنایی داشته و با مسئولان اداری از درجات مختلف تماس داشته باشد . با توجه به تاثیری که او از لحاظ تهیه و تفسیر و تجزیه و تحلیل داده ها و آمارهای اداری باقی میگذارد بدون اینکه مداخله ای در کار مسئولان مربوط داشته باشد ، میتوان به کیفیت کار وی پی برد ولی ضمنا خود باید متوجه باشدکه همواره همکاران اداریش از توصیه های سازنده اواستقبال خواهند کرد ولی از مداخلات و گفتگوهای بی جا گریزان باشد . آمارگر پیوسته باید شخصا از جزییات و روشهایی که برای جمع آوری، خلاصه کردن، طبقه بندی و تهیه اطلاعات آماری بکار رفته اطلاع حاصل نمایند .

این موضوع حائز اهمیت است که تمام علاقمندان ، اطلاع حاصل نمایند که میتوان از نظرات او در همه سطوح استفاده کرد ، مهمتر اینکه خود او باید توانایی اظهار نظر داشته باشد .

    نتیجه اینکه مسئولیت نهایی تمام آمارهایی که آموزش وپرورش برای تعیین سیاست خود بدان نیازمند است با کارشناس آمار استان و شهرستان و منطقه می باشد ولی همین موضوع بسادگی پذیرفته نمیشود ، مگر اینکه آمارگر آمارهای مناسب را که مورد تقاضای دیگر کارشناسان است تهیه و جمع آوری کرده بصورت خلاصه آمار و گزارش آماری در دسترس آنان قرار دهد .

 

10-2)عادت به استفاده از آمار

      مسئله ای که باید مورد توجه قرارگیرد اینست که اغلب تعیین حداقل احتیاجات آماری مسئولان اداری بوسیله خود آنها کار آسانی نیست .گاهی اصلا عادت به استفاده و بکار بردن ارقام و اعداد را ندارد و نمی دانند چگونه احتیاجاتشان را فرموله کنند .گاهی هم بر عکس بلند پروازانه توقع زیادی از آمارگر دارند . در حالت نخست آمارگر خود کوشش خواهد کرد که حداقل اطلاعات آماری را که باید پاسخگوی احتیاجات باشد تشخیص داده و ضمن اینکه آمارهای انتخاب شده ای را برای مسئولان اداری فراهم میکند به آنان برای بکار بردن و استفاده از آمارها کمک نماید . در حالت دوم آمارگر نباید حدود صلاحیت و امکاناتی را که در اختیار دارد فراموش کند و باید کارهایی را که از حدود کوششهای اداریش خارج است صرفنظر نماید.

11-2)ارزشیابی مسئولین آموزش و پرورش با استفاده از اطلاعات آماری

     کوشش اساسی کارشناسان یا مسئول آمار باید متوجه این باشد آمارهایی که شخصا بوسیله ادارات جمع آوری کرده در جدول آماری طوری مرتب کند که معرف وسعت و طرز کار دستگاه آموزش وپرورش باشد . به عبارت دیگر عرضه آمار مزبور باید متوجه پاسخ های کمی به سئوالات و پرسشهای ذیل باشد :

     وسعت اداره آموزش وپرورش چه اندازه است چه مقاطع تحصیلی دارد و چندواحد آموزشگاه و چه تعداد کودک ، دانش آموز ، هنرجو و دانشجو در آن مشغول تحصیلند. چه موادی تدریس می شودکارکنان کادر آموزشی و اداری چه کسانی با چه نوع مدرک تحصیلی به انجام وظیفه مشغولند آهنگ رشد و توسعه دستگاه چقدر بوده ،نواحی محروم و عقب افتاده کدام اند .

  اطلاعات دانش آموزی میباید به تفکیک دختر و پسر، شهری و روستایی- عشایری واطلاعات کارمندی به تفکیک زن ومرد ، مدرک تحصیلی ، نوع استخدام در شهر یا روستا مشخص شود . اطلاعات ساختمانی بر حسب نوع مالکیت ، اجاره ای، وقفی ، ملکی دولتی ، سال احداث ، تعمیر و مشخصات کافی ساختمان واحد آموزشی تهیه نمودتا از روی اطلاعات فوق بتوان جهت بودجه ریزی جاری و توزیع بودجه عمرانی را در فصل ها و برنامه ها و مقاطع آموزش عمومی و فنی و برنامه های آن توجیه کافی کرد تا مسئولان دید کافی از اوضاع یافته و برای مقابله با مشکلات آینده مبانی محکمی داشته باشند .ضمنا مسئولان و مردم هم از کم و کیف دستگاهی که یکی از اساسی ترین خدمات اجتماعی را بعهده دارد مطلع گردند. هر قدر آمارگراز آماری که در اختیار دارد در امر آموزش و پرورش استفاده کند بهمان نسبت تعداد مراجعینش برای دریافت پاسخ به پرسشهای خاصشان فزونی خواهد گرفت .

 

12-2)آمار و برنامه ریزی آموزش و پرورش

       برای برنامه ریزی آموزش و پرورش تقویت کارشناسی ها و قسمتهای آماری آموزش و پرورش مورد لزوم است و چون وسائل موجود آموزشی عبارتست از سرمایه ای که پایه توسعه آینده را تشکیل میدهد،لذا اولین قدم در مورد برنامه ریزی عبارتست ازتعیین میزان این سرمایه ملی وشناخت بیشترکمیت وکیفیت آن همچنین روند آموزش و پرورش و سرمایه گذاریهای مربوط در گذشته ،چگونگی طرز کار فعلی و تغییر و تحول آینده آن را بخوبی می نمایاند .

    وقتی در شب برق میرود و چراغها خاموش میشود همگی متوجه اشکالی که در سیستم برق رسانی ایجاد شده میشوند و در رفع آن می کوشند . در برنامه ریزی آموزشی چنانچه نارسایی باشد بعضا سالهای بعد متوجه میشوند که خود باعث مشکلات وعدم هماهنگی جدیدی خواهد بود . بنابر این برنامه ریز از کارشناس آمار انتظار دیگری که دارد« پیش بینی» و« برآورد» است . برنامه ریزی آموزش و پرورش دارای جنبه هایگوناگون است نخست اینکه میتوان آنرا از جنبه توسعه وسائل موجود که آموزش عده بیشتری را ممکن سازد در نظرگرفت. از این نقطه نظر آموزش وپرورش کالایی است که مرحله ابتدایی وراهنمایی آن باید برای عموم،و  متوسطه و عالی آن برای استفاده تمام کسانی که استعداد مورد لزوم را دارند و آموزش لازم و مقدماتی را کسب کرده اند عرضه شود . لذا پس از اتخاذ تصمیم در مورد آهنگ افزایش مصرف این کالا برای دوره های پنج ساله و ده ساله که در سطح سیاسی و وزارتخانه انجام میشود ، برنامه ریزی کرد. در آن برنامه ریزی ها باید تعداد مدرسه ، محل مورد نیاز دانش آموز در انواع مقاطع تحصیلی همچنین نیروی انسانی لازم اعم از آموزگار و معلم و دبیر و هزینه های مربوط به تفکیک بنحوی تعیین شود که مسئولان رده های بالاتر قادر به تهیه طرحهای لازم باشند.

 

13-2)آمار و توسعه نیروی انسانی

     جنبه های دیگر برنامه ریزی آموزشی عبارتست از پیش بینی احتیاجات و توسعه و هماهنگی اقتصادی به نیروی انسانی ماهر است. برای اینکارمی باید پرسشنامه هایی تهیه و نیروی انسانی مورد نیاز آینده برآورده شود . سپس با ارزیابی عرضه نیروی انسانی ماهردرهمان دوره امکان پیش بینی  بودجه و اعتبارات  مربوط به نیروی انسانی به دست آید . بوسیله  این بودجه کسری ها و کمبودها که برای اجرای طرح توسعه  کشور باید جبران گردد  مشخص میشود . چون آموزش و پرورش خود قسمت مهمی ازنیروی انسانی ماهرکشور یعنی معلمان را از مراکز تربیت معلم کشور و دبیران را از متعهدین خدمت دانشگاهها و دانشگاه تربیت معلم استخدام میکند ،لذا پرسشنامه مربوط جمع آوری اطلاعات مورد لزوم باید پیش بینی گردد.

 

14-2)آموزش و پرورش بعنوان یک واحد عظیم اقتصادی

    آموزش و پرورش را باید همانند یک دستگاه بزرگ اقتصادی که قسمتی از منابع و اعتبارات ملی را مصرف کرده و در تولید شرکت دارد در نظر گرفت.در اینصورت انجام هزینه های آموزش و پرورش بعنوان سرمایه گذاری محسوب خواهد گردید .  

    فی المثل میتوان ارزش فعلی درآمدهای اضافی که برای یک شخص در طول زندگی در نتیجه یکسال تحصیلی بالاتر بوجود خواهد آمد با ارزش فعلی هزینه های سرمایه ای و جاری که برای همین یکسال تحصیلی اضافی ایجاد خواهد شد مقایسه کرد . قابل ذکر است که همه این تمهیدات از لزوم تنظیم بودجه ، نیروی انسانی ، ضرورت برنامه ریزی5 ساله و ده ساله برای سرمایه گذاری در آموزش و پرورش به معنی جانشین کردن ملاحظات اقتصادی بجای ملاحظات فرهنگی نیست وجود هر یک بجای خود لازم است . معهذا چون مورد استعمال آمارهای آموزشی منحصر به وزارت آموزش و پرورش نیست ، لذا لازم است مسئولین ادارات مربوطه وسایل و کارکنان آموزش دیده در اختیار کارشناس و مسئول آمار آموزش و پرورش قرار دهندکه جمع آوری آمارهای مورد نیاز میسر گردد .

    بدهی است که هر قدر صلاحیت و مهارت آمارگر افزایش یابد بهمان نسبت قادر خواهد بود در کارهای برنامه ریزی آموزش و پرورش ، برنامه مشاغل  ،  برنامه ریزی توسعه اقتصادی و اجتماعی به کمک سایرکارشناسان دستگاههای ذیربط کشور شرکت موثر داشته باشد.

 


مطالب مشابه :


قیمت برنج وبرخی ازموادغذایی -آذر92

هاوفعالیت های تعاونی مصرف فرهنگیان ناحیه 5 کل آموزش وپرورش اصفهان. تعاونی مسکن




خانه هاي معلم وتالارهاي پذیرایی

تعاونی مسکن ساختمان اصفهان شبکه ورزشی اداره کل آموزش وپرورش




ثبت نام وام ضروری بازنشستگان آغاز شد.

جایگاه آموزش وپرورش هم به معنای اخـص آن و هم به معنـای اعم آن به سامانه ثبت نام مسکن




«گزارش مراسم افتتاحيه انجمن ايراني تاريخ«شعبه كرمان» و اولين نشست تاريخ استان كرمان»

تاریخ که در حوزه آموزش وپرورش کرمان منتشر می اصفهان کتابخانه تعاونی مسکن ناحیه 5




نام، آدرس و تلفن زائرسراهای مشهد مقدس

زائرسرای آموزش وپرورش مقابل آموزش و پرورش ناحیه 1 شرکت تعاونی فرهنگیان پلاک 5




بیوگرافی

عضو هیات مؤسس تعاونی مسکن مهر اداره آموزش وپرورش ناحیه هوایی بندرعباس,اصفهان




گروه های زیست شناسی

زیست شناسی ابرکوه زیست شناسی آموزش وپرورش اصفهان ایلام تعاونی مسکن




پیازعنصل

افشاری پور، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان. اطلاعات آموزش وپرورش تعاونی مسکن




کاربرد آماردرآموزش و پرورش

های ورزشی ، تعاونی های مسکن و مصرف آموزش وپرورش کالایی ناحیه سه آموزش




برچسب :