زمین شناسی دریای خزر

درياي خزر<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

درياي خزر كه در گذشته به نامهايي چون خاواينسكي، درياي هيركانيان، درياي جرجان (گرگان)، بحر مازندران، بحر جرجان، بحر آبسكون و بحر قانيا، ناميده ميشد بزرگترين درياچة روي زمين است. اين درياي بسته كه در شمال كوهزاد آلپ – هيماليا قرار گرفته، باقيماندهاي از درياي پاراتتيسParatethys است كه بر پاية پژوهشهاي استراخوف و همكاران (1954)، حدود 11000 سال پيش، پس از جدايش از درياهاي سياه و مديترانه، مستقل شده است. پارهاي از ويژگيهاي خزر عبارتند از:

وسعت: درياي خزر، با وسعتي حدود 436000 كيلومترمربع، 1200 كيلومتر درازا و 220 تا 550 كيلومتر پهنا دارد و حجم آب آن افزون بر 77000 كيلومترمكعب است. گودي اين دريا در بخش شمالي، 10 تا 12 متر و در بخش مياني تا 770 متر است و گودترين نقطه آن در بخش جنوبـي، تا 1000 متر نيز ميرسد (شكل 10-7). سطح آب درياچه در حدود 26 تا 28 متر (بر حسب سالهاي متفاوت) از سطح آب درياهاي آزاد پايينتر است. اين دريا از طريق ولگا و همچنيــن كانال ولگا – دن كه مجهز به حوضچههاي تنظيم سطح آب و برقراري هم ترازي آب است، به طور غيرمستقيم با درياي بالتيك و درياي سياه ارتباط دارد.

ريختشناسي: بخش شمالي خزر شيب بسيار ملايم دارد. دو بخش مياني و جنوبي، با يك برجستگي زيرآبي به نام برجستگي سرتSyrtدر حد فاصل دماغة باكو و خليج قره بغاز، با امتداد شمال باختر – جنوب خاور از يكديگر جدا ميشوند. اين برجستگي، ادامة بلنديهاي قفقاز است و ژرفاي آب روي آن از 200 متر تجاوز نميكند. اين برجستگي، مانع جريان آب در سطح درياچه نيست.حجم آب: بيش از دو سوم حجم آب درياي خزر در بخش جنوبي است. نزديك به يك سوم از آب در بخش مركزي و فقط حدود 1/0 درصد به بخش شمالي تعلق دارد.

نهشتههاي بستر: به دليل ناهمگني ريخت بستر، گسترش رسوبهاي وارده، ناهماهنگ است. سالانه رودهاي وارده به ويژه ولگا حدود 90 ميليون تن رسوب را وارد درياچه ميكنند كه در آنها، سيلت از همه بيشتر است و همراه با ديگر انواع (ماسه، رس كربناتي دانهريز) ستبراي قابل توجهي را تشكيل ميدهند. ستبراي نهشتههاي نرم بستر درياي خزر را از 40 متر در نقاط شمالي و مركزي تا حدود 1200 متر در بخش جنوبي برآورد كردهاند.

دادههاي موجود نشان ميدهد كه در اين دريا، مرز نهشتههاي كم عمق و عميق به طور كامل از يكديگر جدا نيست. براي مثال، رسوبات دانهدرشت به همراه صدف نرمتنان، برخلاف ديگر نقاط، تا ژرفاي 300 متر انتشار دارد. و يا كربنات كلسيم موجود در رسوبات، در نقاط مختلف تغيير ميكند و مقدار آن هيچگونه ارتباطي به عمق آب ندارد

گلفشانها و گريفونهاي خزر: در بخش جنوبي درياي خزر به ويژه در جمهوري آذربايجان و تركمنستان محدودة آبي شمال باختري بندرانزلي و در شمال بندرتركمن (منطقة داشليبرون و قزلتپه)، به ويژه از ديدگاههاي نشانههاي مثبت وجود نفت و گاز درخور توجهاند. اين گلفشانها حدود 70 درصد گلفشانهاي دنيا را تشكيل ميدهند و ابزاري خوب در پيجوييهاي نفتي به شمار ميآيند. در هر حال، بايد گفت كه به دليل فورانهاي ناخواستة هنگام حفاري، ميتوانند مخاطرهآميز باشند.

جريانهاي دريايي: در درياي خزر، يك جريان دريايي اصلي چرخشي وجود دارد كه حركتي پاد ساعتگرد دارد. اين جريان اصلي به دو جريان فرعي در بخش شمالي، يك جريان فرعي در بخش مركزي و دو جريان فرعي ديگر در بخش جنوبي تقسيم ميشود. اين جريانها، باعث جا به جايي آب و نهشتههاي سطحي ميشوند (شكل 10-8).

دماي آب: دما در تابستان به تقريب در همه جا برابر است، ولي در زمستان، بخش شمالي درياي خزر (دستكم چهارماه) دماي زير صفر دارد و يخبندان است، در صورتي كه در جنوب آن، هيچگاه يخبندان نميشود و متوسط دما 9/5 + درجه سانتيگراد است.

تغييرات سطح آب: شواهد تاريخي نشان داده كه سطح آب درياي خزر هميشه در نوسان بوده است. اعداد گزارش شده متفاوت است در مجموع به نظر ميرسد كه بين بالاترين و پايينترين سطح آب، 9 متر اختلاف وجود داشته است. به دليل وسعت زياد، تغييرات سطح آب دريا، بر تغييرات آب و هوايي و حتي پستانداران پيرامون اثرگذار است.بالا آمدن سطح دريا يكي از معضلات نواحي پيرامون درياچه است. در اين مورد، عواملي مانند عملكردهاي زمينساختي، بالا آمدن سست كره و يا دياپيرها نميتوانند اثرگذار باشند، چرا كه اين گونه پديدهها در مقياس ميليون سال عمل ميكنند. لذا،‌ در بالا آمدن سطح آب بايد عوامل كوتاهمدت طبيعي (مانند چرخههاي آب و هوايي، افزايش دماي زمين) و عوامل مصنوعي (جلوگيري از تبخير در قرهبُغاز، ورود پساب شهرها، تغيير مسير رودهاي بزرگ به داخل درياچه) اثر عمدهتري داشته باشند.

منابع تأمينكنندة آب خزر: مجموع آبي كه سالانه به خزر وارد ميشود، حدود 450 كيلومترمكعب است كه اين حجم آب ميتواند سطح دريا را حدود 125 تا 135 سانتيمتر بالا ببرد. ولي در حالت عادي، اين افزايش حجم با عمل تبخير جبران ميشود. بيش از 95 تا 97 درصد آب درياي خزر از رودهاي ولگا، اُمبا، اورال، كوما، ترك، كورا و حدود 2 تا 3 درصد آن از سفيدرود و اترك تأمين ميشود. مجموع آبي كه رودها به خزر ميريزند، سالانه حدود 350 كيلومترمكعب است كه بيش از 76 درصد، آن سهم رود ولگا است.

پيسنگ: درياي خزر ناهمگن و قابل تقسيم به سه بخش شمالي، مركزي و جنوبي است كه با گسلهاي اصلي موجود در پيسنگ از يكديگر جدا شدهاند. پيسنگ بخش شمالي از نوع پوستة نيمهاقيانوسي – سكوي قارهاي پركامبرين روسيه است كه چينهايي با روند شمالي – جنوبي دارد. بخش مركزي داراي پيسنگ هرسينين، با ويژگيهاي قارهاي و روند شمال باختري – جنوب خاوري است. بخش جنوبي داراي پيسنگ بازالتي با ستبراي 15 تا 20 كيلومتر است كه با پوسته گرانيتي محصور داشته است (بربريان، 1981).دادههاي لرزهاي نشان داده كه پوستة بازالتي خزر جنوبي از دو لاية اصلي تشكيل شده است. در بخش زيرين، سرعت عبور امواجP حدود 6/6 كيلومتر در ثانيه است و ويژگيهاي مشابه با پوستة اقيانوسي دارد. در بخش فوقاني سرعت امواجP حدود 5/3 تا 4 كيلومتر در ثانيه است و مشخصاتي شبيهلايه گرانيتي دارد (كوربانف، 1982).

تركيب شيميايي: آب خزر از نوع منيزيم، كلسيم و سولفات است و ميزان نمكهاي محلول آن بين 12 تا 13 گرم در ليتر است كه به تقريب يك سوم شوري آب درياهاي آزاد و اقيانوسهاست. شيرينترين بخش آب درياي خزر مربوط به نواحي نزديك به مصب رودخانة ولگا و شورترين بخش آن مربوط به خليج قرهبغاز بوده است كه در آن تبخير بر ورودي آب بر خليج فزوني دارد.

توان هيدروكربني خزر: نخستين گزارش مستند در بارة توان هيدروكربني خزر، به سدة سيزدهم ميلادي باز ميگردد. نفت، به طور رسمي در سال 1869 از بخش خشكي و در سال 1945 از بخش آبي باكو استخراج شد و تاكنون تعداد 21000 حلقه چاه در مناطق اكتشافي (خشكي و دريا) حفر شده است (موسوي، 1380). جدا از ميدانهاي نفتي خزر شمالي و خزر مياني، خزر جنوبي يكي از منابع اصلي اكتشاف و توليد نفت و گاز درياي خزر است. در خزر جنوبي، سنگ مخزن اصلي بهرهدهProductive Series به سن پليوسن زيرين – مياني است. سنگ مخزن فرعي آن نهشتههاي ماسهاي سازند آپشرون به سن كواترنر پيشين ميباشد.


مطالب مشابه :


گپ403...بانک و کارهای بانکی....

دریــــــــای کـــــــویر - گپ403 بانک شماره ۳که امروز اینهمه معطل شدیم ومن هی غرزدم




زمین شناسی دریای خزر

وبلاگ بزرگ مقالات زمین شناسی - زمین شناسی دریای خزر - بانک مقالات،کتابها،مطالب،فلشها و نرم




کوه نور و دریای نور

دریای نور، زوج الماس معروف کوه نور است و هر دو از قدیمی ترین جواهرات شناخته شده جهان می‌باشند.




دریای خزر (بزرگترین دریاچه جهان)

مطالعات اجتماعی و تاریخ متوسطه - دریای خزر (بزرگترین دریاچه جهان) بانک نمونه سوالات




کشتیرانی دریای خزر 535 تومان قیمت خورد

بورس با ثنا نیوز - کشتیرانی دریای خزر 535 تومان قیمت خورد - ارزشمندترین خبر روز




تاریخچه دریای خزر

نگارستان - تاریخچه دریای خزر - علمی‘ آموزشی ‘ تاریخی و بانک اطلاعات نشریات




حقوق دریا و رژیم حقوقی دریای خزر

حقوق بین الملل و دریاها - حقوق دریا و رژیم حقوقی دریای خزر - بانک اطلاعات نشریات




نقشه دریای پارس در نسخه‌ای از مسالک‌الممالک اصطخری

مطالعات خلیج فارس - نقشه دریای پارس در نسخه‌ای از مسالک‌الممالک اصطخری - - مطالعات خلیج فارس




برچسب :