اقدام پژوهی در زمینه افت تحصیلی


فهرست مطالب
مقد مه  2
بیان مسئله)توصیف وضعیت موجود)  2
گرد آوری اطلاعات:  3
نشانه های بی انگیزگی در دانش آموزان   3
عوامل مختلفی که منجر به کاهش انگیزه در دانش‏آموزان می‏شود:  3
دلایل افت تحصیلی از نظر روانشناسان و اندیشمندان   5
شیوه های مقابله با افت تحصیلی   7
انتخاب راه حل اول: 7
راه حل دوم:  8
راه حل سوم:(راه نهایی)  8
گرد آوری شواهد2:  9
ارزشیابی و بررسی نتایج کار  9
اعتبار بخشی به راه حل‌ها  9
پیشنهادات: 10
منابع   12
پیوست ها  13
 
 
 
  مقد مه
 افت تحصیلی یکی از مشکلات نظامهای آموزشی است،وهر سال مقادیر متنابهی از امکانات مالی ونیرو های انسانی،آموزشی وپرورشی به این معضل اختصاص می یابد از آنجا که افت تحصیلی با نظام آموزشی ، فرهنگی ، اجتماعی و خانوادگی جامعه  ارتباط تنگاتنگی دارد ، بررسی آن مستلزم دقت نظر و ارزیابی دقیق عوامل عدیده ای است.
بسیاری از افراد افت تحصیلی را به معنای ناتوانی دانش آموز در یادگیری مواد درسی می دانند . بدون شک این تصوری نادرست است ناتوانی کودک در فراگیری دروس ممکن است از تواناییهای ذهنی محدود و ضعیف ناشی شود در حالی که افت تحصیلی به معنای نزول از یک سطح بالاتر به سطحی پایین تر در تحصیل و آموزش است .
به منظور تمایز این قبیل ناتوانی ها و افت تحصیلی، ارائه تعریفی از افت تحصیلی لازم وضروری است افت تحصیلی به "کاهش عملکرد تحصیلی دانش آموز از سطحی رضایت بخش به سطحی نامطلوب گفته می شود" . توجه به تعریف فوق نشان می دهد که مقایسه وسنجش سطح عملکرد تحصیلی قبلی وفعلی دانش آموز  بهترین شاخص از افت  افت تحصیلی است فرض کنید که دانش آموزی در مدرسه دروس خود را به خوبی فرا میگیرد و حتی در بعضی درسها بسیار موفق و ممتاز است اما پس از مدتی سطح نمرات او نزول می کند در اینجا برای معلم و اولیا این سوال پیش می آید که علت این افت تحصیلی چیست و چه علت یا عللی موجب شده تا عملکرد تحصیلی دانش آموز تنزل یابد؟
مشاهده این گونه افت وخیز ها در عملکرد تحصیلی دانش آموزان ، ما را به بررسی علل ان فرا می خواند . از آنجا که نظام اموزش وپرورش یکی از سازمان ها و نهادهای پر هزینه کشور است و نیز به دلید ارزش حیاتی ان در تامین و تربیت نیروی انسانی ماهر ومتخصص جامعه و بطور کلی اعتلای فرهنگی و اقتصادی کشور ، بررسی دلایل افت تحصیلی و روش های مقابله با آن ، می تواند از به هدر رفتن سرمایه های مادی  ومعنوی مردم و مسئولان پیشگیری کند و به کارایی هر چه بیشتر افراد جامعه بینجامد.  بیان مسئله)توصیف وضعیت موجود)
سخندان پرورده پير کهن             بينديشد  آنگه  بگويد   سخن
مزن بي تامل بگفتار دم             نکو گوي اگر دير گويي چه غم
                                                                                               ( سعدي )
 معلمی هستم با16 سال خدمت عاشقانه ،دارای لیسانس علوم اجتماعی،بعد از 6سال تدریس در مدرسه مختلط امسال باخوشحالی در جوی آرام ودخترانه قرار گرفتم .مدرسه ای با  6  کلاس ویک نماز خانه ،ابدار خانه ،دفتروکتابخانه کوچک، با محیطی بزرگ در حیا ط واز نظر اقتصادی  وفرهنگی نسبتا مناسب .مسأ له من در مورد شقایق از کلاس دوم راهنمایی با20 دانش آموز،که عدم توجه به درس در کلاس وبی حوصلگی ونمرات کم او بعد از ارزشیابی شفاهی وکتبی واظهار نظر همکاران بر بی اعتنایی به درس  از  از نظر رفتاری دچار ناسازگاری با دوستان همکلاسی اش وحسادت نسبت به دوست کنار دستی اش که شاگرد اول کلاس بود . باتوجه به بررسی نمرات سال قبل او که سطح خوبی داشت برآن شدم تا علت افت تحصیلی و بی انگیزگی اورا بررسی کنم . گرد آوری اطلاعات:
ابتدا با مطالعه کتب مختلف واستفاده از فضای مجازی اطلاعات لازم را در زمینه نشانه های کاهش انگیزه وعوامل موثر بر آن بدست آوردم.که به صورت تیتر وار در ادامه ملاحظه نمایید:
 نشانه های بی انگیزگی در دانش آموزان
- ناتمام گذاشتن کارها
- خودداری از انجام تکالیف
- عدم تلاش برای حل مشکل خود
- مشکل در تصمیم‏گیری
- انتظار کمک از دیگران
- بی‏توجهی و بی‏دقتی
- تمایل نداشتن به فعالیت های بدنی
- آوردن بهانه‏های متعدد برای انجام ندادن کارها
- داوطلب نشدن برای انجام کارها
- عاجز بودن در تنظیم فعالیت حال و آینده
- میل دائمی به قرار داشتن در حالت استراحت
- به سر بردن دائمی در رویا
- قدرت تمرکز فکری پایین
-تنبلی نمودن و از زیر باز مسئولیت، شانه خالی کردن
 
عوامل مختلفی که منجر به کاهش انگیزه در دانش‏آموزان می‏شود:
- عدم هماهنگی بین میزان تکالیف مدرسه با توانایی‏های دانش‏آموزان
- یکنواخت بودن محیط آموزشی با توجه به پیشرفت‏های عصر حاضر که می‏توان از وسایل کمک آموزشی مثل نوار ویدیو، سی‏دی، اینترنت و... استفاده کرد.
- عدم کنترل والدین نسبت به وضعیت تحصیلی فرزندانشان
- بی‏ارتباط بودن تکالیف با نیازهای روزمره
- مشکلات خانوادگی نظیر محول نمودن کارهای منزل به فرزندان از طرف والدین
- انجام کاری برای دریافت حقوق و ساعات غیر مدرسه برای کمک به وضعیت اقتصادی خانواده.
- تشویق نشدن برای انجام تکالیف منظم
- افسردگی‏های خفیف
- داشتن تجربیات و شکست‏های تلخ متعدد
- عدم برخورداری از تجربیات موفق
- در معرض شماتت و تنبیه بودن
- نقایص فیزیولوژیکی و بدنی
- وجود نابسامانی، مشاجرات لفظی و درگیری در خانواده
- طلاق در خانواده
- وابسته بودن به والدین و انجام کارهای کودک به‏وسیله‏ی آن‏ها
- محرومیت از امکانات اولیه(روزنامه خراسان ،88)
   سپس موضوع را در شورای دبیران مطرح نمودم ونظرات آنها را  در خصوص شقایق جویا شدم معلم ریاضی گفت :ابتدای سال بهتر بود اما الان رضایت چندانی از او ندارم ومعلمان دیگر نیز از افت تحصیلی او نسبت به اول سال صحبت می کردند .(البته قابل ذکر است که تمامی پرسنل مدرسه امسال جدید بودیم.)
برای اطمینان پرسشنامه ای براساس "طیف لیکرت"تهیه نمودم ودر اختیار دبیران قرار دادم..(فرم شواهد 1درقسمت پیوست موجود است)
باتوجه به نقش زیاد والدین در این امر تصمیم گرفتم با اولیا شقایق ارتباط برقرار کنم .خوشبختانه پدرش که عضو انجمن بود .در یکی از جلسات از نمرات کم او به پدرش گزارش دادم وایشان بیان نمودند :اودر این درسها ضعیف است .از دانش آموز خواستم مادرش به مدرسه بیاید اما بدلیل پرستار بودن مادرش موفق به دیدنش نشدم .با دبیران  مصاحبه کردم وآنها نیز از نمرات کم او شاکی بودند ؛ گاه دیده می شود کودکی مدارج ابتدایی را با موفقیت کامل طی میکند اما همین که پا به سنین بالاتر می گذارد دچار  افت تحصیلی میشود و دیگر میلی به یادگیری بیشتر و رقابت تحصیلی نشان نمی دهد .محیط دانش اموز نقش بسیار مهمی در پیدایش انگیزه تحصیلی او دارد.(  ازادمنش،1382  )
سن او نیز عاملی مهم در تغییراتش بود کهبلوغ از مهم ترین مقاطع رشد است که تغییرات همه جانبه و گسترده ای در حیطه های روانی و جسمی به همراه دارد . توانایی سازگاری با این تغییرات ناگهانی و فراگیر ، نیازمند آگاهی ها ،آموزش ها و حمایت های خاصی است که اگر امکان پذیر نشود در نظام زندگی فرد نا هماهنگی به وجود آمده چه بسا موجب بروز آسیبهای روانی و اجتماعی وگاه جسمی می شود( احمدی                     1369)
والدین او دارای سواد کافی بودند مهمترین منبع کمک اموزشی خارج از مدرسه ، والدین هستند و بی سوادی یه کم سوادی والدین آسیب دو جانبه ای دارد و این قبیل والدین نه تنها نمی توانند از نظر آموزشی و تحصیلی کمکی به فرزندان خویش نمایند بلکه یک الگوی تقلیدی نا
مناسب برای فرزندان خود هستند.
   دلایل افت تحصیلی از نظر روانشناسان و اندیشمندان
افت تحصیلی با نظام آموزشی وفرهنگ ،اجتماع ،خانواده و خصوصیات فردی اشخاص یا به عبارت دیگر با ویژگیهای دانش آموزان ارتباط بسیار نزدیک داردد در اینجا به چند علت اصلی افت تحصیلی اشاره می شود لازم به ذکر است که این علل به طور مستقل و مجزا از یکدیگر باعث به موجود آمدن افت تحصیلی در دانش آموزان نمی شود بلکه ارتباط آنها ،شبکه پیچیده ای را به وجود می آورد که بر وضعیت دانش آموزان اثر مخرب می گذارد.
 الف- علل فردی
1-هوش
هر فرد دارای توان ذهنی خاص است که هوش نامیده می شود از آنجا که بازده هوشی هر فرد تا حد زیادی متاثر از زمینه های ارثی است و نمی توان آن را تغییر داد .
2-میل و انگیزه
 گاه دیده می شود کودکی مدارج ابتدایی را با موفقیت کامل طی میکند اما همین که پا به سنین بالاتر می گذارد دچار  افت تحصیلی میشود و دیگر میلی به یادگیری بیشتر و رقابت تحصیلی نشان نمی دهد .محیط دانش اموز نقش بسیار مهمی در پیدایش انگیزه تحصیلی او دارد.
3-آشفتگی های عاطفی و هیجانی
فشار های روانی دانش آموزان در مقاطع مختلف رشد ، می تواند باعث اشتغال خاطر ، آسیب وارد آمدن به قوای هوشی و تحلیل انرژی ذهنی ، عدم تمرکز حواس و در نهایت موجب افت تحصیلی می شود.
4- بلوغ
بلوغ از مهم ترین مقاطع رشد است که تغییرات همه جانبه و گسترده ای در حیطه های روانی و جسمی به همراه دارد . توانایی سازگاری با این تغییرات ناگهانی و فراگیر ، نیازمند آگاهی ها ،آموزش ها و حمایت های خاصی است که اگر امکان پذیر نشود در نظام زندگی فرد نا هماهنگی به وجود آمده چه بسا موجب بروز آسیبهای روانی و اجتماعی وگاه جسمی می شود.
ب- مشکلات خانوادگی
عوامل عدیده ای در ارتباطبا خانواده دانش آموزان می تواند موجب افت تحصیلی آنان شود که اهم انها به قرار زیر است :
1-روابط و نظام ارزشی خانواده :
شاید بتوان گفت مهمترین عامل موثر در شکل گیری نگرش دانش آموز نسبت به تحصیل خانواده است.اینکه والدین با دانش آموزان و درس وتحصیل او چگونه برخورد می کنند و در الگوهای تربیتی خود برای چه نوع رفتارهایی ارزش قائل می شوند  یکی از اجزای اساسی در شکل گیری نگرش دانش آموزان نسبت به تحصیل است
2-اشتغال کودکان
یکی از عوامل افت تحصیلی دانش آموزان ،جابجایی وظایف والدینی و فرزندی است  به این ترتیب که کودکان در سنی به کار و اشتغال می پردازند که معمولا از آنها انتظار می رود در آن مقطع بیشتر به نقش های مورد انتظار از جمله تحصیل بپردازند .
3- بی سوادی والدین
مهمترین منبع کمک اموزشی خارج از مدرسه ، والدین هستند و بی سوادی یه کم سوادی والدین آسیب دو جانبه ای دارد و این قبیل والدین نه تنها نمی توانند از نظر آموزشی و تحصیلی کمکی به فرزندان خویش نمایند بلکه یک الگوی تقلیدی نا مناسب برای فرزندان خود هستند.
ج-مشکلات محیطی و اجتماعی
1-عدم وجود فضای آموزشی مناسب :
گاه دانش آموزی از توانایی ذهنی و نسبتا خوبی برخوردار است به موازات اینکه به کلاس های بالاتر می رود نیازمند به امکانات بیشتری برای فراگیری دروس پیچیده تر می شود و اگر از داشتن محیطی نسبتا آرام وخلوت برای مطالعه محروم باشند موجب افت تحصیلی وی خواهد بود.
2-فقر و محرومیت اقتصادی
3-مهاجرت و انتقال
جابجایی دانش آموز از محیطی آشنا به محیطی ناآشنا اغلب تعادل عاطفی و هیجانی او را بر خم می زند . انتقال و جابجایی مستلزم این است که دانش آموز مدرسه ویا حتی کلاسقبلی خود را ترک نماید و خود را با مکان جدید هماهنگ کند و این تغییر وجابجایی یکباره حائز فشار روانی شدیدی است که تحمل آن ممکن است برای او بسیار مشکل باشد .  شیوه های مقابله با افت تحصیلی
افت تحصیلی موضوعی غیر قابل حل نیست اما حل آن هم یکباره و ناگهانی میسر نیست و به برنامه ریزی های دراز مدت و زیر بنایی نیاز دارد برنامه هایی کهبر اساس واقعیت اجتمتعی باشند.
1-تربیت معلمان و آموزش ضمن خدمت آنان به مسائل یادگیری، روانی،...
2- ارزیابی هوشی دانش آموزان
3- تقویت انگیزه های درونی دانش آموزان
4-همکاری نزدیک اولیا ی مدرسه و والدین
یکی از کارامد ترین مکانیزم های مقابله  با افت تحصیلی وجود رابطه نزدیک میان اولیای مدرسه و خانواده و دانش آموزان است . تبادل اطلاعات خانواده و معلم و اولیای مدرسه می تواند موجب شناخت هر چه بیشتر مشکلات موجود در راه تحصیل دانش آموزا و موانعی که باعث افت تحصیلی وی می شود ، گردد .بنابر این از والدین انتظار میرود اطلاعات خود را راجع به فرزندانشان در اختیار اولیای مدرسه بگذارند و از مسائل کودک و فرزند خود آگاه شوند .(  صرافان،1370   )
  انتخاب راه حل اول:
با دانش اموز صحبت کردم ورابطه خوبی برقرار کردم . او ابتدا بیان کرد به علت رفتن مدیر پارسال من تمایل به مدرسه شبانه روزی که ایشان در آنجا مشغول به کار هستند دارم .من مشکلات دوری از خانواده ورفت وآمد هرهفته را برایش تشریح کردم ودوستانه توصیه کردم که محیط این مدرسه ومدیر الان نیز خوب است واگر او بداند درست با نبودنش ضعیف شده ناراحت می شود .واظهار داشت که من این درسها را یاد نمی گیرم. سليگمن در زمينه شكست تحصيلي ، به مطالبي تحت عنوان درماندگي آموخته شده اشاره مي كند . وي معتقد است كه علت شكست تحصيلي اين است كه دانش آموز ، درماندگي را يادگرفته است يعني به اين نتيجه رسيده كه ناتوان است . سليگمن معتقد است كه دانش آموزان ناموفق برداشتي منفي از خود دارند و همان برداشت منفي ممكن است دربارة توانايي آنها باشد . شايد در ابتدا اين دانش آموزان تلاش اندكي داشته اند ولي چون تلاششان بي ثمر بوده و نتوانسته اند با كوشش خود به موفقيت دست بيابند ، به اين نتيجه رسيده اند كه از موفقيت ناتوانند و اين برداشت آنان منجر به عدم تلاش شده است   زمانيكه معلم يا والدين از دانش آموز ضعيف مطلبي را مي پرسند و او بلد نيست پاسخ دهد و در صورت تكرار اين عمل ، كم كم دانش آموز به اين نتيجه مي رسد كه تلاش وي ثمري ندارد و ممكن است با خود بگويد « من ياد  نمي گيرم» و همين تلقين عزت نفس دانش آموز را پائين مي آورد و عقيدة (من ناتوانم) يا (من ياد نمي گيرم) را در آنها تقويت مي كند. زمانيكه اين عقيده در آنها ثابت شد ديگر نمي توان از آنان انتظار يادگيري داشت(به نقل از سیف، ۱۳۸۸)
 
نتیجه:صحبت با او فقط رابطه ام را خوب کرد اما پیشرفتی در درسش ایجاد نشد. از آنجا که هوش و استعداد تحصیلی به‌عنوان دو عامل اساسی در پیشرفت تحصیلی، کمتر تحت تأثیر معلم یا مربی واقع می‌شود، سعی بر آن است که با افزایش انگیزه دانش‌آموزان حداکثر بهره‌وری از هوش صورت گیرد. زیرا در حالت مساوی برابری هوش و استعداد تحصیلی افراد، مشاهده شده است که پیشرفت تحصیلی افراد با انگیزه چشمگیرتر بوده است. با وجود آنکه معلمان در تغییر هوش و استعداد تحصیلی نقش چندانی ندارند، ولی می‌توانند در بالا بردن انگیزه دانش‌‌آموزان مفید واقع شوند. انگیزه به دو نوع درونی و بیرونی قابل تقسیم است. از انگیزه بیرونی می‌توان به تقویت‌کننده‌هایی چون پول، تائید، محبت، احترام، نمره و از تقویت‌کننده‌های درونی می‌توان به رضایت خاطر و احساس خوب از یادگیری اشاره کرد.( احمدی ،1369 ) راه حل دوم:
با مطرح کردن مشکلات شقایق با مدیر ؛ایشان بیان نمودند که او به شدت ازپدرش می ترسد ودوست ندارد از اوضاع درسی اش آنها مطلع شوند .واز رفتار نامناسبش گله داشتند .خوشبختانه مدیر مان هم سهم بسزایی در حل مشکل او بر عهده داشتند وبا دادن مسولیت به او اعتماد به نفس اورا افزایش دادن تا احساس مفید بودن داشته باشد .اما در این کار هم زیاد موفق نبود وبا دانش آموزان درگیر می شد .  راه حل سوم:
در یکی از جلسات متوجه تغییر مکان نشستن او در کلاس شدم .وقتی علت را از او جویا شدم ،کفت:با کنار دستی اش قهر کرده واو را عامل کم شدن نمراتش می دانست . در صحبت هایش متوجه حسادت او وتبعیض بعضی از همکاران شدم به طوری که احساس تنفر از هم میزیش می کرد ونگاهی تنفر آمیز داشت .که من احساسش می کردم .
این گروه از دانش آموزان با انگیزه درون‌گرا، تصورشان این است که موفقیت و عدم موفقیت در تحصیل به خاطر نحوه رفتار صحیح یا غلط خودشان است. اما برخلاف آنها، دانش‌آموزان باانگیزه برون‌گرا، احساس بی‌کفایتی یا کفایت کم داشته وهمواره تصور می‌کنند که موفقیت آنها تحت تأثیر عوامل محیطی نظیر معلم و سوالات سخت است .. چرا که اندک تلاش آنها به خاطر همان انگیزه‌های بیرونی، همچون فرار از تنبیه یا کسب خواست معلم است. اینان در صورت کسب موفقیت اندک هم آن را به شانس و تصادف نسبت می‌دهند و نه به تلاش و استعداد خود،این دانش‌آموزان حتی اگر نیم‌نگاهی به موفقیت داشته باشند، آنقدر آن را صعب‌الوصول می‌دانند که دست به عمل نمی‌زنند، در نتیجه هرگز طعم موفقیت را نخواهند چشید.( شریفی ،1369  )
این موضوع را با همکارانم مطرح نمودم وخواستار همکاری در این زمینه شدم . در شورای دبیران با توصیه  مدیر به استفاده از "طرح همیار معلم " وصحبت از فواید ونتایجی که ایشان در سال کذشته داشتند ،تصمیم گرفتم این طرح را در کلاس اجرا کنم .برای رسیدن به هدفم تغییراتی در طرح ایجا د نمودم  . طرح همیار معلم یعنی پرورش شهروندانی متخصص وبا استعداد،همراه با مسئولیت پذیری وتفکر عاقلانه که بتوانند در آینده نقش های مختلفی ایفا نمایند.از نتایج این طرح :1-امکان ابراز وجود به دانش آموز می دهد 2-دانش آموز احساس مسئولیت می کند 3-یکی از راه های کاهش افت تحصیلی است .(مجله معلم ،شماره 8 اردیبهشت 90)    
 این فواید  سبب  شد تا مصمم تر آن را اجرا کنم . در طرح اصلی این دفعه با خواسته او که جدا شدن از گروه قبلی بود موافقت نمودم واز او خواست با هم میزی جدیدش که زیاد نمرات خوبی نداشت هم گروه باشد واو همیار دوستش باشد .دادن مسولیت به او باعث شد تا تحولی در او ایجاد شود وکم کم خودش را باور کند  .در صحبت هایی که با همکارانم داشتم آنها از پیشرفت  او وحتی هم میزی اش حرف می زدند در جلسات بعدی داوطلب ارائه کنفرانس تاریخ شد که بخوبی از عهده آن بر آمد
در حقیقت در برخورد با این افراد چشاندن طعم موفقیت به آنها و درهم شکستن تصور منفی آنها در مورد دستیابی به موفقیت است. در این صورت است که «موفقیت»، «موفقیت» می‌آورد از آنجایی که انسان آمادگی دارد تا فعالیت‌ها و تصوراتش را تعمیم دهد، موفقیت در یک درس منجر به موفقیت در دروس دیگر می‌شود و این موضوع در مورد دروس اصلی هر رشته مهم‌تر است(  امین فر ،1367  ) گرد آوری شواهد2:
بامشاهده تغییرات شقایق شوقی مضاعف در من ایجاد میشد وبرای اثبات نتیجه پرسشنامه ای تهیه نمودم ودر اختیار چند تن از همکاران قرار دادم .بعد از تجزیه وتحلیل آنها متوجه تغییرات او در بقیه دروس نیز شدم . با والدین شقایق تماس گرفتم آنها نیز از تغییرات رفتاری وشوق درس خواندن او صحبت نمودند..(نمونه پرسشنامه در پیوست موجود است)  ارزشیابی و بررسی نتایج کار
پس از اجرای پیشنهادات وکمک گرفتن از بقیه همکاران  بااستفاده از مصاحبه  از تغییرات بوجود آمده  اطلاع یافتم . ،با بررسی آنها کم کم متوجه تغییرات در رفتار و نمرات شقایق شدم .او دوباره به یک دانش اموز مسئولیت پذیر و درس خوان و کوشا ،مودب تبدیل شده و نمرات او نیز رو به پیشرفت بوده است .
با بررسی نمرات نوبت دوم ، همکاران هم متوجه این تغییرات شده و از اوضاع جدید بسیار خوشحال بودند . من هم از خداوند متعال استعانت می جویم که مرا راهنمایی کند و یاریم نماید تا بنوانم این وظیفه ی خطیر را به خوبی انجام دهم . اعتبار بخشی به راه حل‌ها  
    در این مرحله برای این که یافته­های تحقیق عملی، دارای اعتبار باشد ضرورت داشت، افرادی با صلاحیت، آن را ارزیابی کنند. جهت کسب اعتبار و اطمینان در خصوص اجرا و اثر بخشی راه­حل­های انتخاب شده، گروهی که شامل: مدیر محترمه آموزشگاه، همکاران  (سه نفر) را، به عنوان ناظر و منتقد پژوهش خود انتخاب نموده، تا از ابتدا همراه با پیشرفت طرح، از نظرات و نقادی آنان بهره مند گردم. معیارهای اعتباریابی این پژوهش به شرح زیر بوده است:
 1ـ روشن و قابل فهم بودن راه حل­های انتخابی؛ 2ـ قابل اجرا و عملیاتی بودن راه حل­ها؛ 3ـ پژوهشی و کاربردی بودن فعالیت­ها ؛  4ـ انگیزشی و خوشایند بودن راه حل­ها برای دانش­آموزان پایه دوم راهنمایی 5ـ ابتکاری بودن بعضی از راه حل­های انتخابی؛   6ـ پیش بینی اثر بخش بودن راه حل­های انتخابی ؛ 7ـ متناسب بودن راه حل­ها با دوره­ی سنی دانش­آموزان مورد نظر ؛ 8ـ استفاده از نظرات همکاران.       به لطف الهی و با توجه به دلایل فوق، راه­حل­های انتخابی به میزان بالایی مورد تأیید اساتید فن، همکاران گرامی و مدیر محترمه آموزشگاه قرار گرفت. بنابراین با اطمینان بیش­تر توانستم راه حل­های انتخابی را به مرحله­ی اجرا درآورم.  (برگه تایید شده همکاران در پیوست موجود است)  
 
  جمع بندی
به این ترتیب و در یک نگاه کلی افت تحصیلی معضل چند جانبه ای است که شیوه های جلوگیری و پیشگیری از آن نیز چند جانبه و نیازمند همکاری و آگاهی مستمر  والدین ، مربان و دانش اموزان از یک سو ، و برنامه ریزی های مسئولان آموزش و پرورش از سوی دیگر است .تاثیر خلاقیت معلم در استفاده درست از روش برای برطرف نمودن مشکل سهم بسزایی در حل مساله دارد.
والدین و معلمان می توانند از روشهای دیگر مانند پاداشهای مالی ،و غیر مالی،سفر های علمی و . . . استفاده کرده . با ایجاد انگیزه در کودکان ودانش آموزان برای ادامه ی تحصیل ، از افت تحصیلی انان جلوگیری نمایید .
  پیشنهادات:
توصیه به دانش آموزان:
عدم مطالعه در کنار وسایل صوتی و تصویری روشن
 لب خوانی به جای بلند خوانی
مطالعه در حالت نشسته و آرامش به جای حالت حرکت و قدم زدن
مطالعه به موقع و بیدار نماندن در شب برای حضور مناسب در کلاس یا جلسه امتحان روز بعد
مطالعه نکردن در موقع خستگی
عدم مطالعه طوطی وار (بدون درک و تلخیص و طبقه بندی)
مطالعه نکردن با حالت افسردگی
شروع مطالعه از مطالب آسان به مشکل
مطالعه نکردن در حالت نگرانی و اضطراب
 
 
 
پیشنهاد به همکاران:
* برای نمرات مستمر و میان ترم اهمیت قائل شده و آن را جدی بگیرید .
* شیوه های نوین ارزشیابی را مورد توجه قرار دهید .
* برای دانش آموزان کنفرانس های کلاسی پیش بینی کنید و آنان را به تحرک وادارید .
* رقابت های  سازنده و مفید بین دانش آموزان ایجاد نمایید .   
* معلمین گرامی به دانش آموزان خودنشان دهید که به آنها علاقه دارید وآنها به کلاس شما«تعلق» دارند. اسامی آنان رایادبگیرید.
* همکاری میان دانش آموزان رابااستفاده ازانواع شوراهای دانش آموزی(تحصیلی،بهداشتی)تشویق کنید 
* درصورت لزوم درشیوه کاری خود تغییردهید ومیان ساعات تدریس طولانی وسخت،فرصت استراحت کوتاهی مثلاً یک حرکت ورزشی ساده رافراهم کنید و همواره از احادیث و روایات معصومین استفاده نمایید.
 * برای تشویق روح همکاری،جلساتی برای درمیان گذاشتن مسائل مختلف و مورد علاقه دانش آموزان ،  تشکیل دهید.
* ارزش یادگیری رابه دانش آموزان گوشزد کنید ومحدودیت ها وزیانهای عدم یادگیری رایادآورشوید.
* تأثیر مشوق هادرانگیزه را از یاد نبرید .  مشوق عاملی است که دستیابی به آن،انگیزه های افرادراارضامی نماید.برای دانش آموزان نمره خوب ورسیدن به پاسخ صحیح یک مسئله هردومشوق به حساب می آیند.درواقع مشوق ها همان تقویت کننده های مثبت بوده وعاملی هستندکه افرادبرای دستیابی به آن کوشش می نمایند
* برای نمرات مستمر و میان ترم اهمیت قائل شده و آن را جدی بگیرید .
* شیوه های نوین ارزشیابی را مورد توجه قرار دهید .
* برای دانش آموزان کنفرانس های کلاسی پیش بینی کنید و آنان را به تحرک وادارید .
* رقابت های  سازنده و مفید بین دانش آموزان ایجاد نمایید .   
* معلمین گرامی به دانش آموزان خودنشان دهید که به آنها علاقه دارید وآنها به کلاس شما«تعلق» دارند. اسامی آنان رایادبگیرید.
* همکاری میان دانش آموزان رابااستفاده ازانواع شوراهای دانش آموزی(تحصیلی،بهداشتی)تشویق کنید 
* درصورت لزوم درشیوه کاری خود تغییردهید ومیان ساعات تدریس طولانی وسخت،فرصت استراحت کوتاهی مثلاً یک حرکت ورزشی ساده رافراهم کنید و همواره از احادیث و روایات معصومین استفاده نمایید.
 * برای تشویق روح همکاری،جلساتی برای درمیان گذاشتن مسائل مختلف و مورد علاقه دانش آموزان ،  تشکیل دهید.
* ارزش یادگیری رابه دانش آموزان گوشزد کنید ومحدودیت ها وزیانهای عدم یادگیری رایادآورشوید.
* تأثیر مشوق هادرانگیزه را از یاد نبرید .  مشوق عاملی است که دستیابی به آن،انگیزه های افرادراارضامی نماید.برای دانش آموزان نمره خوب ورسیدن به پاسخ صحیح یک مسئله هردومشوق به حساب می آیند.درواقع مشوق ها همان تقویت کننده های مثبت بوده وعاملی هستندکه افرادبرای دستیابی به آن کوشش می نمایند.
   منابع
1-       احمدی احمد ، روانشناسی جوانان و نوجوانان . چاپ سمو انتشارات مشعل تهران 1369
2-      امین فر مرتضی، علل و عوامل افت تحصیلی و چگونگی کاهش آن . فصل نامه  تعلیم و تربیت 1367
3-      پورافکار نصرا... ، (مترجم)  فقر و کم هوشی و رابطه ی انها 1362
4-سیلویا ریم،وقتی فرزندان باهوش نمره کم می گیرند؛آزاد منش ناهید(مترجم)چاپ پژمان،1382
4-   سيف، علي اكبر. (1384). «اندازه گيري، سنجش و ارزشيابي آموزشي».  
5-   شریفی  حسن پاشا ، افت تحصیلی و تربیت معلم 1369  
6-    صرافان عبدالرضا ،(مترجم)  تالیف کریستیان توماس . فرزندتان را در یاد گیری دروس یاری کنید . 1370
ماشینی جمیله . عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی . فصل نامه  تعلیم و تربیت 1370     -7
 
 
 
 
 
 
  پیوست ها
1-پرسشنامه شواهد1
2-پرسشنامه شواهد 2 دبیران
3-برگه امتحان نوبت دوم
4-اعتبار سنجی توسط همکاران
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Arial; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}


مطالب مشابه :


مهساسیدمرادپور- اصلاح تعاریف مفهومی وعملیاتی متغیرها و روش تحقیق و پرسشنامه

1.تعریف افت تحصیلی: افت از نظرلغوی به معنای کمبود،کمی و کاست و نقصان است. ا فت تحصیلی نوعی




بررسی افت تحصیلی در مدارس راهنمایی تحصیلی

انجام پروژه های spss -مقاله-پایان نامه - بررسی افت تحصیلی در مدارس راهنمایی تحصیلی - پذیرش فصل 4




دانلود روش تحقیق همبستگی بین اختلافات خانوادگی و افت تحصیلی+ پرسشنامه

دانلود پروژه ها - دانلود روش تحقیق همبستگی بین اختلافات خانوادگی و افت تحصیلی+ پرسشنامه




فریما سلیمانی/پرسشنامه

روش تحقیق - فریما سلیمانی/پرسشنامه درگیرهای ذهنی دانشجویان نقشی در افت تحصیلی آنان




افت تحصیلی

افت تحصیلی. براي سنجش نگرش دبيران و دانش‌آموزان 2 نوع پرسشنامه ساخته شده




بررسی نقش خانواده در افت تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی

بررسی نقش خانواده در افت تحصیلی دانش آموزان مقطع پرسشنامه کیفیت زندگی در




تاثیر ماهواره بر افت تحصیلی دانش آموزان شهرستان آبدانان

افت تحصیلی : که در این میان آن دسته از پرسشنامه هایی که در طول سال از ماهواره در یک هفته 10




اقدام پژوهی در زمینه افت تحصیلی

دلایل افت تحصیلی تغییرات شقایق شوقی مضاعف در من ایجاد میشد وبرای اثبات نتیجه پرسشنامه




برچسب :