تـشـویـق( encouragement)

برای مدیریت منابع انسانی بدانیم:<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

تـشــــویـــق...encouragement

تشویق سیستم انگیزشی فرد را تحریک می‌کند واحساس خوشایندی در او بوجود می‌آید

مهدی یاراحمدی خراسانی

 

 

 

 

مقدمه

 

زمانی که با شیوه‌هایی سر و کار داریم که به منظور تاثیرگذاری بررفتار افراد مورد استفاده قرار می‌گیرند، به مواردی چون کنترل ، تنبیه و تشویقبرخورد می‌کنیم. بطور کلی عوامل بسیار زیادی وجود دارند که رفتار فرد را تحت تاثیرقرار می‌دهند، اما در برخی شیوه‌ها ایجاد تاثیر و تغییر بطور عمده بکار می‌رود و درواقع هدف شیوه‌هایی است که بکار برده می‌شود. به عبارتی به منظور تغییر رفتار افرادیا هدایت رفتار آنها در مسیر مورد نظر از روشهایی استفاده می‌شود که شناختهشده‌ترین آنهافرآیند کنترل و تشویقاست. همه با اصطلاح تشویق و پاداش آشنایی دارند و معمولا این دو ارتباط و پیوستگی نزدیکیبا یکدیگر دارند، بطوری که یکی بدون دیگری معنایی نخواهد داشت.

 

تشویق

 

در کل تشویقفرآیند پاداش دهی است به رفتار فرد ، یعنی برانگیختن شوق و علاقه مجدد او به انجامهمان رفتار. این پاداش طیف وسیعی می‌تواند داشته باشد بطوری که از یک نگاه تحسینآمیز تا یک تشویق مالی بزرگ یا اهداء رتبه یا مقامی را شامل شود. در هر حال اینفرآیند در زندگی انسان گستردگی دارد و عموم افراد آن را بکار می‌برند، شاید بدون آنکه با جنبه‌های مختلف آن یا کارکرد آن یا شیوه‌های صحیح اجرای آن آشنایی داشتهباشند.

 

انواع تشویق

 

برای تشویق کارکنان می توانیم از این چهار مدل زیر استفاده کنیم:

 

1. تشویق نسبی ثابت

2. تشویق نسبی متغیر

3. تشویق فاصله ای ثابت

4. تشویق فاصله ای متغیر

 

بهترین روش تشویق نوع دوم یعنی « تشویق نسبی متغیر » است.چون:

 

   اولاً:

 نسبی است و مورد سوء استفاده فرد قرار نمی گیرد .

   ثانیاً:

 متغیر است و تغییر نوع و مقدار تشویق، از واکسینه شدن فرد جلو گیری می کند. به دلیل اینکه هم افراد با هم متفاوتند و هم حتی یک فرد هم در موفعیتهای گوناگون متفاوت عمل می کند. مثلاً یک کار خیلی خوب ارزش دارد که  بلافاصله او را تشویق کرد اما بعضی کارها زیاد مهم نیستند و اگر چند کار خوب انجام داد باید تشویق شود. بنابراین فرد از تشویق دلزده نمی شود و تشویق همیشه برایش جدید و هیجان انگیز است.

   ثالثاً:

 در تشویق های نسبی فرد می فهمد که این پاداش برای کدام کار یا کارهایش است اما در تشویق های فاصله ای به علت فاصله افتادن بین کار و پاداش فرد نمی داند این پاداش نتیجه کدام کار اوست.

 

 

کارکرد کنترل و تشویق

 

فرآیند تشویق سیستم انگیزشی فرد را تحریک می‌کند واحساس خوشایندی در او بوجود می‌آید. بر مبناینظریاتیادگیری مربوط به شرطی سازی ، اگر این احساس خوشایند با رفتار انجام گرفتهپیوند بخورد، در موقعیتهای بعدی فرد را وادار به انجام رفتار مورد نظر خواهد کرد. لذت جویی و کسب لذت از ویژگیهای اساسی انسان است و فرد تمایل به کسب لذت دارد. حتیمراکزی از مغز شناخته شده‌اند که با این تمایل فرد مرتبط هستند. این مراکز به مراکزلذت معروف هستند که در موقعیتهای خوشایند و لذت بخش فعال می‌شوند.

بر ایناساس فرد به دنبال راههایی است که احساسات خوشایند او را تقویت کنند. رفتارهایی کهمنجر به این احساسات می‌شوند تقویت و تکرار می‌گردند. چنین فرآیندی درنظریه ثراندایکبهقانوناثرمعروف است، وی معتقد است اگر نتیجه یک رفتار ، تجربه خوشایندی باشد، آنرفتار یاد گرفته خواهد شد و در غیر اینصورت اگر تجربه ناخوشایندی به دنبال داشتهباشد آن رفتار مجددا تکرار نخواهد شد. این قانون در شیوه‌های کنترل و تشویق مورداستفاده فراوان می‌یابد.

 

ارتباط کنترل و تشویق

 

اصطلاح کنترل مفهوم گسترده‌ای دارد. اگر به صورتاختصاصی‌تر مفهوم آن را مورد نظر قرار دهیم تمام جریاناتی را شامل می‌شود که هدفرفتار را معین می‌سازند و تلاش می‌کنند رفتار را در جهت خاصی کنترل و هدایت کنند. در این معنا تشویق یکی از شیوه‌های کنترل به شمار می‌رود و شیوه دیگر آن تنبیهخواهد بود. هر چند برای اعمال کنترل و هدایتگری در رفتار شیوه‌های متعدد دیگری وجوددارد. اما در یک معنای دیگر و آنچه که بین مردم رواج دارد کنترل فرآیندی است که فردرا از انجام یک رفتار خاص باز می‌دارد. کنترل کردن در این معنا یعنی جلوگیری کردن ومانع شدن و تا حدودی با مفهوم تنبیه ارتباط پیدا می‌کند. در این مفهوم تجاربناخوشایندی که برای فرد به دنبال انجام عمل خاصی پیش می‌آید، تو را از ادامه عملباز می‌دارد. رفتار گرایان معتقدند طی اصول خاصی باید بین این تجربه ناخوشایند وعمل مورد نظر پیوندی ایجاد شده باشد و در غیر اینصورت بازداری از عمل اتفاق نخواهدافتاد.

 

کاربردهای کنترل و تشویق

 

این جریان در تمام سطوح زندگی فرد گستردگی دارد. و در واقع یکی از فرآیندهایی است که از همان بدو تولد و روزهای اول زندگی بکار بردهمی‌شود. رفتارهای نوزاد مثل غان و غون کردن او ، لبخند زدن او و حرکات دستها و پاهامورد توجه اطرافیان قرار می‌گیرد و شوق و ذوق قابل توجهی را در آنها بر می‌انگیزد. این تجربه خوشایند مبنای تکرار رفتارهای نوزاد خواهد شد و بر این اساس زبان رشد ، رفتارهای حرکتی مثل نشستن ، راه رفتن و ... ورفتارهایاجتماعی را در او شاهد خواهیم بود. به مرور این جریان جنبه ارادی‌تری به خودمی‌گیرد و اطرافیان و بویژه پدر و مادر تلاش می‌کنند آگاهانه رفتارهایی را در اوایجاد کنند، یا مانع از بروز رفتارهایی خاص در او شوند. به این ترتیب شیوه‌هایتربیتی شکل می‌گیرد و افراد مختلف به میزان آگاهیها و اطلاعات خود شیوه‌هایی ازکنترل و تشویق را بکار می‌برند. در سالهای اول این فرآیند شکلاختصاصی‌تری به خود می‌گیرد و به عنوان عامل محرکی برای یادگیری رفتارهایاختصاصی‌تر بکار می‌رود. بطوری که یک ابزار مهم در پیشبرد جریان آموزش در کلاس درسبه شمار می‌رود

.رفتارهای اجتماعیفرد به صورت متداومی با پاداشها و تنبیه‌ها کنترل و شکل داده می‌شوند. فرد طی این فرآیند یاد می‌گیرد که برخی رفتارها باهنجارهای اجتماعیناسازگار هستند و نبایدمبادرت به انجام آنها کند. رفتارهای شغلی به صورت اختصاصی‌تر و برنامه ریزی شده‌تریبا این فرآیند کنترل می‌شوند. معمولا برنامه‌ریزیهایی که برای تشویق و تنبیهکارکنان صورت می‌گیرد، برگرفته از همان اصول اولیه کنترل و تشویق هستند که کسب یکپاداش به دنبال رفتار بروز تکرار آن رفتار را افزایش خواهد داد و برعکس کسب یکتجربه ناخوشایند ، فرد را از ادامه رفتار منع خواهد کرد.

 

شیوه‌های صحیح کنترل و تشویق

 

۱- نوع تشویق و تنبیه متناسب با رفتار انجام گرفته شده باشد. اعمال تنبیه‌هاتشویقهای بسیار بزرگ برای یک عمل کوچک و یا برعکس ، چندان مفید فایده نخواهدبود.

۲- اعمال تشویق و تنبیه (کنترل) باید بلافاصله بعد از انجام رفتار باشد و یاحتی‌الامکان با فاصله کمی صورت بگیرد. به نظر رفتار گرایان وجود فواصل طولانی بینانجام عمل و ارائه کنترل یا تشویق پیوندی را بین رفتار و نتیجه آن ایجاد نخواهد کردو در این صورت کنترل انجام گرفته نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت.

۳- ویژگیهای افراد باید درنظر گرفته شود. یک تجربه که به عنوان نتیجه رفتار فردایجاد می‌شود (خوشایند یا ناخوشایند) ، در بین افراد مختلف معانی مختلفی دارد. یککلمه آخرین یا نگاه تحسین آمیز شاید برای برخی افراد بسیار تجربه خوشایندی باشد، درحالیکه افراد دیگری تشویق مالی را بیشتر بپسندند.

۴- علاوه بر این ،گروههای سنی،شرایط اجتماعی،نیازهایفرد،جنسیت فردو ... نیز بایستی موردتوجه قرار گیرند.

 

نکاتی که در تشویق باید رعایت گردد

 

برای انجام تشویق مناسب و مؤثر کارکنان باید به موارد زیر توجه نمود:

 

- علت تشویق بایستی مشخص باشد تا فرد بفهمد که به چه سببی مورد تشویق قرار گرفته است.

- نفس عملکرد فرد باید مورد تشویق قرار گیرد ( مستقیماً به رفتار فرد مربوط باشد ) نه شخصیت او.

- تشویق باید با تقویت درونی فرد همسو باشد ( اول تقویت درونی و بعد تشویق ) .

- تشویق باید گاه به گاه و در برابر کارهای ممتاز باشد ، نه به صورت دایم و برای هر کار ؛ زیرا اگر چنین شد ارزش و تأثیر تربیتی خود را از دست خواهد داد .

- وقتی فرد را تشویق و تحسین می کنیم نباید او را با فرد دیگری مقایسه کنیم .

- تشویق در بین همکارا ن و دوستان مؤثرتر از تشویق به تنهایی است .

- تشویق باید با سن فرد ، نیازهای او و شرایط و موقعیت مکانی ، شخصیتی ، روانی و ... تناسب داشته باشد .

- تشویق های ملموس در مقاطع سنی پایین مؤثرتر است .

- تشویق  باید با کار فرد متناسب باشد . صلاح نیست که در برابر یک کار کوچک و کم اهمیت تشویق های بزرگی انجام بگیرد . پاداش های بزرگ را باید برای کارهای بزرگتر قرار داد ، بهتر است پاداش همگام با موفقیت های تدریجی فرد بزرگ شود .

 

- باید پاداش ها و تشویق ها ، در برابر فعالیت ها و جدیت های فرد انجام بگیرد . نه در برابر موهبت های ذاتی او . یک فرد کم هوش که در اثر جدیت و تلاش ، رفته رفته به موفقیت هایی نایل می گردد نیز قابل ستایش و تشویق است .

- تشویق باید طبیعی ، واقعی و به دور از فریب و ریا باشد .

- تشویق باید بلافاصله اعمال گردد ( به خصوص برا ی سنین پایین )‌.

- اگر تشویق بیش از حد انتظار طبیعی فرد و یا کمتر از حد انتظار او باشد اثر نامطلوبی دارد.

- تشویق به سن و درک فرد ونوع عمل او بستگی دارد .

- تشویق صور مختلفی دارد . گاه به صورت دلجویی است ، گاه یک عبارت محبت آمیز ، برخی اوقات یک نگاه توأم با لبخند و نشاط ، زمانی وعده ای خاص برای یک کارمند و ...

- مدیران باید با توجه به سن و سطح درک فرد و اوضاع و شرایط خاص زندگی و ارزش و اهمیت کار او ، نوع تشویق و میزان آن را انتخاب نمایند.

- فرد در سال های اولیه کار بیش از هر چیز به جلب نظر مدیران آنان نیاز دارد .

 

معایب تشویق بی جا و بیش از حد

 

- وابستگی فرد به عوامل کنترل بیرون از خود .

- کند شدن محرک های درونی (‌از بین رفتن رغبت های خود به خودی و جایگزینی رغبت های تصنعی) .

- تشویق بدون دقت ممکن است به صورت رشوه در آید و اعمال فرد به پاداش وابسته شود و پرتوقع و طلبکار پرورش یابد و در همه جا انتظار پاداش عملی یا معنوی داشته باشد، از همه کس طلبکار شود ولی خودش احساس مسئولیت نکند . گاهی حتی در برابر انجام وظایف قانونی یا اجتماعی یا شرعی خود نیز توقع پاداش خواهد داشت .

- تشویق و تحسین بیش از حد ، فرد را به غرور و خودبینی مبتلا می سازد. امیرالمؤمنین (ع) می فرماید : " چه بسا افرادی که به سبب تعریف و تمجید مغرور می شوند " و " در مدح کسی زیاده روی و مبالغه مکن ".

نتایج تحقیقات اخیر نشان داده است که اگر رفتار فرد و رشد او را از طریق عوامل تشویق بیرونی مانند جایزه ، پول ، ‌تحسین های لفظی مکرر و سایر عوامل بیرونی شرطی کنیم ، آزادی و رشد طبیعی را از او سلب و رفتار او را با ضوابط و معیارهای از پیش تعیین شده قالب سازی کرده ایم .

- تشویق بیش از حد در دراز مدت مانع پیشرفت خود به خودی فرد می شود .

- تکیه بر تشویق بیرونی بدون همسویی با تقویت های درونی فرد ، مانع تحول طبیعی او می شود.

 

 

 

 

 

لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را

 

 با مدیریت سایت از طریق پست الکترونیکی؛

 

Email: [email protected]

 

در میان گذارید.

 


مطالب مشابه :


طراحی مدل های تشویق

کارمند بانک ملت افتخارمان خدمت به ملت, همراه بانام بزرگ بانک ملت است . طراحی مدل های تشویق .




پنج توصیه برای تشویق موثر کارکنان

مديريت منابع انساني در هزاره سوم - پنج توصیه برای تشویق موثر کارکنان - (Human resources management in the Third




وظیفه سازمان در مقابل ارباب رجوع

پیگیری مشکلات مطرح شده از دو طرف ارباب رجوع و کارمند. اسقرار سیستم تشویق و تنبیه در سیستم




مدیریت یک دقیقه ای

تشویق یک دقیقه ای اون کارمند علاوه بر اینکه انگیزه ی خودش را برای کار از دست میدهد، چون




تـشـویـق( encouragement)

تشویق سیستم برخی اوقات یک نگاه توأم با لبخند و نشاط ، زمانی وعده ای خاص برای یک کارمند




چه زمان کارکنان را با اعطای مسوولیت و حقوق بیشتر، تشویق كنيم؟

پنگان - چه زمان کارکنان را با اعطای مسوولیت و حقوق بیشتر، تشویق كنيم؟ - مدیریت بازاریابی




آیا از شغل خود راضی هستید؟

کارمند بانک ملت وری، افزایش فروش و کاهش شکایات مشتریان از مواردی هستند که استحقاق تشویق و




چه وقت باید به کارمندان مسوولیت و افزایش حقوق بیشتری داد؟+موردكاوي و مثال

ترفیع و تشویق یکی از روش‌های قدیمی‌تشویق یک کارمند شایسته، اعطای‌ترفیع یا افزایش




تحلیل رفتاری و مدیریت منابع انسانی 8- جناب آقای حسین کریمی

پس در انظباط مثبت، تشویق کارمند به یافتن راهی برای اصلاح رفتارش جانشین تهدید و ارعاب می گردد.




برچسب :