مشکلات آموزش پیش دبستانی و ابتدایی سازمان آموزش و پرورش اصفهان در سال تحصیلی 88-87

در کشور ایران ، فراگیرترین نهادی که به امر آموزش و تربیت نیروی انسانی می پردازد وزارت آموزش و پرورش است که نزدیک به یک چهارم جمعیت ایران را تحت پوشش خود قرار داده است . <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

اول مهر سال تحصیلی 87-86 برای حدود 327000 نفر دانش آموز دوره ابتدایی آغاز شد .

در این گزارش که در دو بخش وضعیت موجود آموزش ابتدایی در استان و ارائه راهکارها تنظیم شده است ، سعی بر آن است تا از طریق بررسی و تجزیه و تحلیل آمار موجود راهکارهایی که به بهبود کیفی وضعیت این دوره منجر خواهد شد ، ارائه گردد .

 

¯    بخش اول

وضعیت موجود آموزش و پرورش پیش دبستانی و ابتدایی :

الف- بودجه اختصاص یافته به این دوره :

از آنجا که آموزش و پرورش کلید توسعه پایدار و مبنای رشد و پیشرفت جامعه است ملاحظه
می شود که با توجه به پیش بینی بودجه لازم برای انجام طرح ها و برنامه های این دوره به میزان 12040000000 ریال برای سال تحصیلی 87-86 ، مبلغ 3000000000 ریال به حوزه آموزش و پرورش عمومی اختصاص یافته که بخشی ازاین مبلغ ( 1750000000 ریال )مربوط به دوره ابتدایی می باشد . با توجه به این امر برخی از طرح ها و برنامه ها قابلیت اجرایی نخواهند یافت .

ب- میزان مردودی و ترک تحصیل :

با توجه به آمارهای استخراج شده مربوط به سال تحصیلی گذشته (86-85) تعداد359 نفر از دانش آموزان ابتدایی در سال تحصیلی فوق ترک تحصیل نموده که با توجه به پی گیری های به عمل آمده و اختصاص بودجه از محل اعتبارات EFA با همت و تلاش کارشناسان محترم ادارات نواحی و مناطق استان تعداد112 نفر جذب ، که می توان درصد جذب را2/31 اعلام نمود .

در فراوانی علل مربوط به ترک تحصیل این عزیزان  بیشترین درصد مربوط به فقر اقتصادی خانواده ها بوده که نیاز است از سوی آموزش و پرورش حمایت های مالی لازم برای جذب مابقی
دانش آموزان انجام پذیرد که متاسفانه به دلیل کمبود منابع مالی عملا این کار غیرممکن خواهد بود.

 

 

ج- وضعیت نیروی انسانی در مدارس :

نظر به بازنشسته شدن تعداد 1500 نفر از نیروهای انسانی در این دوره و کمبود نیروی متخصص و دوره دیده جایگزینی این نیروها با همکاری طرح و برنامه از طرق زیر صورت پذیرفت.

¯    در برخی از نواحی و مناطق از طریق جذب نیروهای خرید خدمت قراردادی با مکتب القرآن

¯    در برخی از نواحی و مناطق استفاده از نیروهای خلاف نوبت

¯  در برخی از نواحی و مناطق جذب 1000 نفر از نیروی انسانی مشغول به کار در دوره
پیش دبستانی

¯    استفاده از سرباز معلمان غیرمرتبط

¯    استفاده از دبیران مازاد دوره های تحصیلی راهنمایی و متوسطه

که این امر مشکلات زیر را به همراه خواهد داشت :

1-    عدم برخورداری این نیروها از تخصص و توان علمی لازم

2-   خستگی ناشی از کار در دو نوبت و در نتیجه کاهش بازده آموزشی

3-عدم پذیرش انتقال مربیان از پیش دبستانی به دوره ابتدایی با توجه به اینکه اکثر این نیروها سال های پایانی اشتغال را سپری می نمایند و بعضا مدرک تحصیلی آن ها هم دیپلم کودکیاری است و یا کسانی هستند که دوره 1000 ساعته مربیگری را در اوایل خدمت طی نموده اند .

4-  آشنا نبودن نیروهای خرید خدمت با روانشناسی رشد و شیوه های تربیت دانش آموزان و در نتیجه افزایش آمار برخی از اختلالات در دانش آموزان

که این مشکلات لزوم برگزاری هر چه سریعتر دوره های ضمن خدمت مورد نیاز را گوشزد خواهد کرد .

د-مدارس دارای کلاس های چندپایه :

            در کلاس های چندپایه ، دانش آموزان اول تا پنجم ابتدایی به طور همزمان با حضور یک معلم بر سر کلاس ، درس می خوانند . این کلاس ها نه تنها از موقعیت فیزیکی مناسبی برخوردار نیستند بلکه کتاب های درسی این کلاس ها با کتاب های درسی سایر دانش آموزان یکسان است . در حالی که موقعیت مکانی و تحصیلی این دانش آموزان با سایر دانش آموزان مدارس معمولی یکسان نیست .      

           بزرگترین مشکل این است که معلمان بدون گذراندن دوره آموزشی خاص باید 30 کتاب درسی در پنج پایه درسی را طی 132 ساعت با حداقل فضا و امکانات تدریس کنند که متاسفانه اکثر معلمان این کلاس ها را نیز سرباز معلمان تشکیل می دهند .  در این راستا طرحی از طرف آموزش و پرورش ابتدایی در سال گذشته تهیه شد و پس از طرح در شورای برنامه ریزی استان متاسفانه به دلیل کمبود اعتبار متوقف شد .

 منبع:وبلاگ آموزش ابتدایی استان

 

 

هـ - وضعیت پیش دبستانی و واگذاری آن به مراکز خصوصی :

1- در چند ساله ی اخیر با توجه به اینکه کلاس های پیش دبستانی زیر نظر آموزش و پرورش تشکیل و بخشی از اعتبارات مربوط به آن از طریق کمک های مردمی جذب می گردد آمار ثبت نامی دانش آموزان این دوره به مراتب بالاتر از آمار دانش آموزان فعلی می باشد .

شهریه ی تعیین شده برای برخی از نواحی و مناطق زیاد بوده که طی نامه های متعدد این مناطق خواستار کم شدن میزان شهریه شده که متاسفانه با توجه به پرداخت حق التدریس مربیان و تحت پوشش قرار دادن مناطقی که فاقد نیروهای رسمی بوده اند ،این کار عملا مقدور نمی باشد .

2- با توجه به اینکه کلاس های پیش دبستانی به مراکز خصوصی مختلفی واگذار شده است محتوای آموزشی یکسان نبوده و هر یک از این مراکز اقدام به آموزش های خاص مورد نظر خود را دارند که این امر مشکلات متعددی را در سال های بعد و در دوره ابتدایی به همراه خواهد داشت .

3- وجود نیروهای خرید خدمت بدون انگیزه کاری و نداشتن تخصص های لازم در زمینه ی کاری خود با توجه به واگذاری این دوره به مراکز خصوصی و مشخص نبودن وضعیت اشتغال نیروهای خرید خدمت . این نیروها از انگیزه ی کاری لازم برخوردار نمی باشند . همچنین دوره های تخصصی مورد نیاز در زمینه ی کتب آموزشی مربوط به کمیته ی تولید پیش دبستانی و کتب مکتب القرآن را طی ننموده اند .

و-وضعیت دوره های ضمن خدمت معلمان :

            یکی از برنامه های اجرایی در دوره ابتدایی برای سال تحصیلی 87-86 سازماندهی کلی نیروی انسانی در سطح ناحیه و یا منطقه بوده که این امر باعث گردید بسیاری از معلمان در جابه جایی مجبور به تغییر پایه شده که نیاز به طی دوره های ضمن خدمت به خصوص در زمینه ی کتب جدید التالیف احساس می شود .

            از طرف دیگر در طی جمع آوری آمار مربوط به گذراندن دوره های ضمن خدمت معلمان در سال تحصیلی 86- 85 مشخص گردید حدود %30 از معلمان دوره های مربوط به كتب جدید التاليف  را سپری ننموده اند که عدم گذراندن دوره ها و آشنا نبودن به شیوه ی تدریس کتب جدید التالیف از جمله مسائلی است که به کاهش کیفیت آموزشی منجر خواهد شد .

ز- مدارس غیرانتفاعی و کیفیت آموزشی در آن ها

            در حالی که بر اساس استانداردهای جهانی فضای حرکتی هر دانش آموز 5/2 متر است متاسفانه این رقم به دلیل کمبود فضای مناسب بسیار کمتر از حداستاندارد است . فضاهای مدارس غیرانتفاعی که اغلب خانه های اجاره ای هستند کوچک می باشد و امکان تحرک را در زنگ های تفریح از دانش آموز سلب می نمایند .

            کیفیت آموزش نیز در بعضی از مدارس به دلیل به کارگیری نیروهای غیرمتخصص و نداشتن انگیزه کافی برای آموزگاران این مدارس روز به روز در حال نزول است . مدارس غیرانتفاعی با این دیدگاه از مدارس دولتی تفکیک شدند که بتوانند در مقابل دریافت شهریه از اولیا وظیفه ای به مراتب سنگین تر در مقابل آموزش و پرورش دانش آموزان آموزشگاه های خود داشته باشند که به نظر
می رسد در گذر زمان ، تحصیل و فراگیری علوم در این مدارس قربانی منافع اقتصادی بسیاری از مدیران و موسسان این مراکز گردیده و اغلب مدارس غیرانتفاعی در اولویت برنامه های خود ،
فوق برنامه و برنامه های کمک درسی را منظور کرده اند و بهای بیشتری به این فعالیت ها می دهند که نظارت بیشتر بر این امر از جمله فعالیت های ضروری سازمان خواهد بود .

¯     بخش دوم

ارائه راهکارهایی در زمینه بهبود بخشی به کیفیت آموزش و پرورش در دوره ابتدایی :

Ë  تخصیص اعتبار بیشتر به آموزش و پرورش پیش دبستانی و ابتدایی به منظور اجرای طرح ها و برنامه های در نظر گرفته شده

Ë   در نظر گرفتن بودجه ی لازم جهت جذب دانش آموزان ترک تحصیلی

Ë   برگزاری مستمر دوره های ضمن خدمت با هدف افزایش میزان سطح تخصصی معلمان و ارتقا سطح علمی آنان

Ë   احیای طرح استفاده از معلمان راهنمای روستایی و شهری به منظور نظارت مستمر بر عملکرد معلمان

Ë   نظارت بر عملکرد مدارس غیرانتفاعی

Ë   تربیت نیروهای متخصص برای دوره پیش دبستانی با توجه به نقش این دوره

Ë  اختصاص اعتبار جهت اجرای طرح آموزش ابتدایی در زمینه بهبود سطح علمی دانش آموزان کلاس های چندپایه


مطالب مشابه :


همه مدارس اصفهان روزهای چهارشنبه و پنجشنبه تعطیل است

همه مدارس اصفهان دولتی و غیرانتفاعی شهر اصفهان به استان اصفهان مقرر




دستورالعمل‌ اجرايي‌ آيين‌نامه‌ تأسيس‌ مدارس‌ غيرانتفاعي‌ ويژه‌ اتباع‌ خارجي‌

جمعی از نویسندگان مجرب و با استعداد استان (مدارس غیرانتفاعی) پرورش استان اصفهان




استخدام دبیرستان غیرانتفاعی پسرانه در همدان

استان اصفهان; برای تدریس در دبیرستان غیرانتفاعی پسرانه،از افراد دارای مدرک لیسانس و




مشکلات آموزش پیش دبستانی و ابتدایی سازمان آموزش و پرورش اصفهان در سال تحصیلی 88-87

مدارس غیرانتفاعی با این دیدگاه کمیسون بررسی اولويت هشتم سازمان آموزش و پرورش استان اصفهان




نتایج ثبت نام مدارس شاهد

جمعی از نویسندگان مجرب و با استعداد استان (مدارس غیرانتفاعی) پرورش استان اصفهان




شماره تلفن مدارس( اصلاح شده)

آموزش ابتدایی ناحیه 6 اصفهان (غیرانتفاعی بازدید گروههای آموزش ابتدایی استان از مدارس .




مقايسه اثربخشي مدارس دولتي با مدارس غير انتفاعي

مقايسه اثربخشي مدارس دولتي با مدارس غير انتفاعي گروه ادبیات فارسی استان اصفهان




انواع موضوع پروپوزال و پایان نامه

نظرات مدرسان مراکز تربیت معلم استان اصفهان در غیرانتفاعی مدارس ابتدایی استان




برچسب :