پارکینگ بروجرد

یا حق
بهار 85
عنوان تحقیق به فارسی : مطالعه پارکینگ های عمومی بروجرد و ارائه راهکار جهت بهر برداری بهینه از آنها
عنوان تحقیق به انگلیسی : The study of the parking in borujerd and
سئوال اصلی پزوهش: آیا امکان بهر برداری بهینه از پارکینگ های بروجرد با توجه به وضع موجود آنها وجود دارد ؟
نوع تحقیق (از نظر هدفی که دنبال می کنیم) :
تحقیقی عملی و کاربردی است به جهت اینکه داده های بدست آمده هم در نحوه استفاده از امكانات و خدمات شهروندان ، مسافران و کاهش مشکلات آنها موثر است و در ضمن جهت اطلاع سازمانهای مربوطه چون شهرداری و شورای اسلامی شهر و... براي اقدامات راهبردي مورد مطالعه قرار می گیرد .
بيان مسئله :
در راستای شناسایی وضع موجود شهر و تبین مسائل و مشکلات آن در تحقیق فعلی به مطالعه و بررسی وضعیت پارکینگ و خدمات آن می پردازیم ، چرا که معتقدیم برنامه ریزی در خصوص ارتقاع سطح حمل ونقل و مکان یابی پارکینگ ها و توقفگاه ها با توجه به تعدد کاربری های مختلف ( تجاری ، مسکونی ، خدماتی و ... ) درسطوح شهری برای پارک وسایل نقیله می تواند در جهت بهبود وضع شهروندان و عبور و مرور موثر باشد و موجبات سهولت تردد و تسهیل در جابجایی را فراهم نماید و در بیان کلی اقدامی است در جهت کاهش مشکلات شبکه های ارتباطی درون شهری به ویژه در مراکزی که دارای گره های حاد ترافیکی می باشند و از طرفی کوششی است درجهت بالا بردن ضریب بهره وری از زمان ومکان ( منابع محدود ) که به خاطر تاثیر وتاثرازعوامل جمعیتی( رشد ، تراکم و ... ) باعث در صورت عدم برنامه ریزی ساختاری و اصولی باعث کاهش توسعه پایدار می گردند .
متغیر مستقل = پارکینگ ها (از نظر کمیت و کیفیت)
متغیر وابسته = بهره برداری از آنها
متغیر تعدیل کننده = نحوه توزیع پارکینگ های عمومی در سطح شهر
متغیر کنترل = امکانات وتجهیزات پارکینگ های عمومی جهت بهره برداری بهینه ماشین های سواری
متغیر مزاحم یا مداخله گر = سایر پارکینگ های شهر از نظر بهره برداری
سوابق تحقيق(ادبیات یا پیشینه تحقیق) :
( بیان تحقیقات و کار های که تاکنون در زمینه موضوع مورد مطالعه انجام شده و نتایج آن به صورت مستند منشر شده است ، به طوری که نتایج حاصل از این مطالعات در توجیه اهداف طرح بکار گرفته شود ) .
در طرح هاي جامع شهرستان بروجرد اشاره مختصری به برخی از پارکینگ های خصوصی شده اما مطالعات کاملی در رابطه با پارکینگ های موجود صورت نپذیرفته است .
تعيين حدود :
در كشور هاي توسعه يافته پاركينگ از جايگاه ويژه اي در طراحي هاي شهري برخوردار است و سعي بر آن است كه حداكثر نياز ها تامين گردد اما در ايران فقط بجز چند شهر بزرگ آن هم در برخي قسمت ها اينگونه شهر ها به پاركينگ توجه كمتري شده است و در استان لرستان ، شهرستان بروجرد و شهر بروجرد به دليل هزينه بر بودن آن و استفاده اكثر شهروندان از پاركينگ كنار خيابان يا پاركينگ هاي خصوصي ارتقاع دادن پاركينگ ها جهت دستيابي به وضع مطلوب از نظر تامين نياز هاي و دستيابي به وضع ايده آل در طراحي شهري مورد توجه قرار نگرفته است .
جامعه آماري : نقشه موقعیت شهرستان بروجرد در استان لرستان (1)

بروجرد در غرب ایران و در منطقه کوهستانی زاگرس قرار دارد. شهرستان بروجرد در شمال شرقی استان لرستان واقع شده و از شمال به شهرستانهای ملایر و نهاوند در استان همدان، از شرق به سربند اراک در استان مرکزی، از جنوب به درود و از غرب به خرم آباد و الشتر در استان لرستان محدود می شود. این منطقه مشتمل بر کوههای مرتفع زاگرس در غرب، دشت سیلاخور در مرکز و پیشکوههای داخلی زاگرس در شرق است. بلندترین نقطه شهرستان بروجرد قله ولاش با ارتفاع 3623 متر در کوه گرین در غرب شهر بروجرد و پست ترین ناحیه در دشت سیلاخور با ارتفاع تقریبی 1500 متر قرار دارد. بروجرد دارای آب و هوای معتدل کوهستانی با تابستانهای معتدل و زمستانهای سرد است که حداکثر دما گاه به 40و حداقل آن به منفی 20 درجه می رسد. میزان بارندگی این شهرستان 480 میلی متر در سال است که در فصول سرما بارش ها بیشتر بصورت برف می باشند. شهرستان بروجرد بين عرضهاي شمالي حد اقل 33 درجه و 36 دقيقه و حداكثر 34 درجه و 6 دقيقه و طول شرقي و داخل 48 درجه و 27 دقيقه و حداكثر 49 درجه و 27 دقيقه قرار دارد. بروجرد از نقاط زلزله خیز کشور است و زلزله سیلاخور با بزرگای 2/7 ریشتر یکی از بزرگترین زمین لرزه های ثبت شده ایران است. مرکز این شهرستان شهر بروجرد است و اشترینان دیگر شهر آن است.(1)
بروجرد باتاکید بر ( بزرگراه ، خیا بان ، جاده ، میدان و پارکینگ ) (1)
گردشگری در بروجرد:
بروجرد از شهرهای باستانی ایران است که در دامان رشته کوههای بلند زاگرس قرار گرفته است. سابقه تاریخی – فرهنگی، آب و هوای مثال زدنی، مردم خوش مشرب و طبیعت منحصر به فرد منطقه، زمینه را برای تبدیل این شهر به یک قطب گردشگری فراهم کرده است. شهر بروجرد بطور عمده از دو بخش قدیمی و مدرن تشکیل شده است که هر دو جذابیتهای خود را دارند. بافت قدیمی بروجرد که حدود نیمی از شهر را تشکیل می دهد به جای مانده از دوران قاجار است که تا دهه های قبل محصور به یک قلعه بزرگ با دروازه های متعدد بوده است. بیش از 200 خانه اعیانی قدیمی در این بافت مورد شناسایی قرار گرفته است. مسجد ها، بازار قدیمی بروجرد، خانه های کاهگلی دو طبقه و کوچه های تنگ و تو درتوی قدیمی از دیدنی های این بخش است. نیمه شرقی بروجرد بیشتر شامل این بافت قدیمی می شود. بافت نوین بروجرد نیز جاذبه های خود را دارد. بیشتر خیابانهای اصلی بروجرد بصورت بلوار طراحی شده اند که سایبانی زیبا از درختان بر فراز آنها قرار دارد. تقاطع بیشتر خیابانهای شهر بصورت میدان طراحی شده که علاوه بر سهولت رفت و آمد ماشینها، زیبایی ویژه ای نیز به شهر بخشیده است. پاساژها، فروشگاهها و مغازه های فراوانی در خیابانهای مرکزی شهر وجود دارند که بویژه خیابانهای صفا، شهدا، بهار و تختی از مراکز عمده خرید به حساب می آیند.
بروجرد دارای جاذبه های زیادی برای گردشگری است که می تواند پاسخگوی سلیقه های مختلف باشد. مسجد سلطانی و مسجد جامع بروجرد به همراه امامزاده جعفر مهمترین آثار تاریخی درون شهر بروجردند که دیدن آنها به همه مسافران توصیه می شود. خانه فرهنگ بروجرد، خانه مصری و تکیه موثقی نیز ارزش دیدن دارند. آثار تاریخی و باستانی فراوانی در اطراف بروجرد وجود دارد که متاسفانه دسترسی به همه آنها امکانپذیر نیست. اما زواریون و گوشه محسن ابن علی دارای دسترسی آسان هستند. گردشگاههای تپه چغا، پارک شهید بهشتی، شهربازی، پارک مادر، پارک بانوان، کوچه باغی و صامتیه در شهر و دهها بیشه و گردشگاه در حاشیه شهر نظیر گلدشت، تاک درخت، چنارستان، بیشه دالان و ونایی می توانند ساعتها و روزها میزبان شما باشند. قلل مرتفع رشته کوه زاگرس نظیر گرین، شاه نشین، سه کوزان و ولاش در غرب بروجرد قرار دارند و دستیابی به اشترانکوه و دریاچه گهر از طریق شهر درود به راحتی امکانپذیر است.
امکانات اقامتی بروجرد شامل هتل چهار ستاره زاگرس، چند هتل دو ستاره و میهمانخانه است. رستورانهای سطح شهر بروجرد عمدتا غذای با کیفیت و امکانات بهداشتی مناسبی دارند و کباب بروجرد همراه با دوغ و لبنیات محلی بسیار دلچسب می باشند. سوغات بروجرد از طیف وسیعی برخوردار است که شامل انواع مواد غذایی، شیرینی ها، لبنیات و صنایع دستی نظیر ورشو، جاجیم، گلیم و فرش می شود.(1)
زمان سفر به بروجرد:
بروجرد دارای زمستانهای سرد و طولانی است. با این حساب فصل پائیز و زمستان برای دیدن طبیعت بروجرد چندان مناسب نیست. علیرغم بارش برف سنگین در کوهستانهای منطقه و وجود مناطقی با برف دائمی در طول سال،
متاسفانه امکانات اسکی در این شهر وجود ندارد. ایام عید زمان نسبتا مناسبی برای دیدن بروجرد است چرا که تغییر ناگهانی فصل به شما امکان دیدن برف و شکوفه را همزمان می دهد. با این حال سرما و بارشهای متوالی ممکن است شما را مجبور کند که برای چند روز در کنج اتاقتان بمانید. فصل گردشگری بروجرد مشتمل بر نیمه دوم بهار و تمام تابستان است. با توجه به کوهستانی بودن منطقه، بروجرد در این ماهها از هوای بسیار مطبوع و منحصر به فردی برخوردار است و میهانان زیادی را بویژه از استان خوزستان به خود جلب می کند. هوای خنک، سرسبزی منطقه و فراوانی میوه، محصولات کشاورزی و باغی فرصتی است برای کشیده شدن میهمانان به بروجرد که بطور سنتی ممکن است برخی خانواده ها سه ماه تابستان را در کنار اقوام بروجردی خود سر کنند. بروجرد در ایام تاسوعا و عاشورا نیز شور و حال ویژه ای دارد و مراسم محرم در بروجرد ارزش دست کم یکبار دیدن را دارد.(1)
توصیه های سفر:
بهترین وسیله سفر به بروجرد، استفاده از اتوبوس است که از بیشتر شهرهای بزرگ کشور قابل دسترسی است. بروجرد در حال حاضر فاقد فرودگاه است و نزدیکترین ایستگاه قطار با شهر بروجرد حدود 50 کیلومتر فاصله دارد. استفاده از قطار برای مسافران خوزستانی ممکن است آسان باشد. با این وجود چون بیشتر قطارها نیمه شب به درود می رسند، یافتن وسیله نقلیه ارزان قیمت برای رسیدن به بروجرد در آن زمان اندکی دشوار است. بروجرد دارای جاده های درجه یک و قابل اطمینان است و شما می توانید به راحتی با وسیله نقلیه خود به بروجرد سفر کنید. اما دو نکته را به یاد داشته باشید. گردنه های برفگیر زالیان (اراک – بروجرد) و رازان (خرم آباد – بروجرد) در فصل زمستان می توانند درد سر آفرین باشند و ماشینهای فرسوده و فاقد زنجیر توان عبور از آنها را ندارند. نکته دوم این که جاده های بروجرد از بار ترافیکی بالایی برخوردارند و بعلت قرارگیری در شاهراه تهران – جنوب، ماشینهای سنگین فراوانی در این مسیر حرکت می کنند که نیاز به دقت در رانندگی را یاد آور می شود. جاده ملایر – بروجرد در حد فاصل اشترینان تا بروجرد بسیار پیچ در پیچ و خطرناک است و نیاز به هوشیاری کامل دارد.(1)
سفر به شهرها و مناطق نزدیک:
شهرهای مجاور بروجرد عبارتند از خرم آباد، ملایر، نهاوند، همدان، اراک، شازند، ازنا، الیگودرز، درود و الشتر. دیگر نقاط شهری کوچک عبارتند از اشترینان، چالانچولان و توره. همچنین شهرستان بروجرد دارای 176 روستا است که با احتساب سایر روستاهای نزدیک، چیزی حدود 300 روستا در مجاورت بروجرد می باشند که امکان دسترسی به آنها از بروجرد فراهم است. سفر به شهرهای مجاور و نیز روستاها از طریق خطوط مینی بوس رانی و یا خط واحد اتوبوسرانی انجام می گیرد. اتوبوس، مینی بوس و سواریهای مسیر همدان، کرمانشاه، ملایر و نهاوند از ترمینال اتوبوسرانی غرب بروجرد (میدان زایران کربلا – ابتدای جاده ملایر) حرکت می کنند. مینی بوسهای خرم آباد، درود، اراک و چالانچولان از ترمینال شرق بروجرد حرکت می کنند. اتوبوسهای خط واحد به مقصد اشترینان از میدان رازان (قیام) قابل دسترسی هستند. (1)
تعريف عملياتي :
_ پاركينگ ها (متغير وابسته در سطح مفاهيم) : كه از وضع مطلوبي برخودار نمي باشند .
_ پارکینگ (متغير وابسته در سطح ابعاد) ،
_ انواع پارکینگ (مولفه ها) : پارکینگ خیابانی (متغير وابسته)، پارکینگ هم سطح (متغير وابسته)، پارکینگ چند طبقه (متغير وابسته)، پارکینگ های زیر زمینی (متغير وابسته)، پارکینگ مکانیکی (متغير وابسته)، پاركينگ بامي (متغير وابسته).
_ تجمع پارکینگ (متغير مستقل)، مدت زمان پارک کردن (متغير مستقل) ، بازده پارکینگ (متغير مستقل) ، تعویض پارکینگ (متغير مستقل) ، حجم پارکینگ (متغير مستقل)
فضای ساعتی پارکینگ(متغير مستقل) ، نارسایی پارکینگ (متغير مستقل) و سطح توقف خودرو(متغير مستقل)
توجه :
به دليل دارا بودن ويژگي كمي و كيفي برخي شاخص ها همه آنها را در يك گروه (كمي و كيفي) دسته بندي كرده ايم .

_ آدرس (متغير مستقل) ، تاریخ ساخت (متغير مستقل) ، مساحت (متغير مستقل) ، ظرفیت (متغير مستقل) ، تعداد کارکنان (متغير مستقل) ، مالکیت (متغير مستقل) ، دارای مجوز (متغير مستقل) ، تاسیسات (متغير مستقل) ، تجهیزات (متغير مستقل) ، ساعت کار (متغير مستقل) و مشکلات (متغير مستقل)


ابعاد مبهم و مجهول :
نبود اطلاعات کامل در رابطه با پارکینگهای شهر بروجرد حتی در دفاتر مسئول صنف پارکینگ ها ، سازمانها و موسسات ذیربط و بی توجهی به موضوع پارکینگ در امور تحقیقی و پژوهشی بسته بودن برخی پارکینگ ها در زمان مراجعه به آنها برای گرد آوری اطلاعات .
ملاحظات اخلاقی :عدم همکاری و برخورد نامناسب کارکنان برخی پارکینگ ها در پاسخگویی به سئوالات . همکاری ننمودن کارمندان سازمانهای ذیربط در ارائه اطلاعات مربوطه ( البته با تشکر ازمسئول صنف پارکینگ ها آقای قویدل که همکاری لازم را مبذول فرمودند ) .
پرسش های تحقیق :
- امتیازات مدیریت خوب پارکینگ در شهرستان بروجرد را شرح دهید ؟
- ویژگیهای یک عرضه و تقاضای پارکینگ در شهرستان بروجرد راتوضیح دهید؟
- چگونه می توان مشکلات پارکینگ در سطح بروجرد را مرتفع کرد ؟
- سیاستگذاری پارکینگ باید چگونه باشد ؟
- چگونه مي توان فضاي مناسب براي پاركينگ ها را تامين كرد ؟
- تامين پارك بهينه به چگونه باشد ؟
- نحوه طراحي ورودي و خروجي پاركينگ ها را شرح دهيد ؟
- سياست گذاري پاركينگ و پاركينگ عمومي مي توان چه نقشه اي برعهده دارند ؟
- نقش پاركينگ در تامين منافع موسسات تجاري حاشيه خيابان چيست ؟
- رابطه حفظ كردن ويژگي مناطق با كاربري هاي متفاوت بجز پاركينگ چه مي باشد ؟
- بهترين شيوه كنترل عر ضه و تقا ضاي پاركينگ چيست ؟
فرضیه ها :
- پارکینگ یک محصول اقتصادی است که موضوعی برای قوانین اصلی علم اقتصاد است .
بنابراین اگر سیاست اعمال شده برای پارکینگ ، کاهش فضاهای پارکینگ در مرکز شهر باشد ، نقطه توازون جدیدی به وجود خواهد آمد ، زیرا به دلیل بالا رفتن هزینه پارکینگ ، هزینه انجام یک سفر نیز افزایش می یابد ، در نتیجه احتمال انجام سفر با خودرو به مرکز شهر کاهش می یابد . به طور خلاصه ، سیاست پارکینگ میزان مصرف انرژی ، تراکم ترافیک و کاربرد حمل ونقل عمومی راتحت تاثیر قرار می دهد .
مدیریت خوب پارکینگ در بسیاری از شهرها باعث نتایج شگفتی شده است . برخی از این نتایج شامل افزایش در استفاده مشترک از خودرو ، کاهش در مسافرت های شخصی ، زمانهای سریع تر سفر ، افزایش در استفاده از حمل و نقل عمومی و مهم ترین آنها کاهش در تراکم خیابان هستند . سالهاست که گفته می شود مسئله تراکم خیابان را نمی توان به سادگی با اضافه کردن خطوط مسیر حل کرد ، متقابلا دیده شده است که اگر رانندگان مجبور به پرداخت هزینه تراکم باشند میزان تراکم کاهش خواهد یافت . قیمت گذاری پارکینگ نیز می تواند بعنوان قیمت گذاری تراکم در نظر گرفته شود .
- پارکینگ مجانی در بیشتر موارد بخشی از روش زندگی بروجردی ها است . گفته می شود که از هر چهار ماشینی که به محل کار می روند سه ماشین مجانی در جاهای تدارک دیده شده پارک می شوند . اگر به اعداد فوق پارکینگ های مجانی موجود در خیابان ها را نیز اضافه کنیم ، 93% همه مشتریان ، ماشین خود را مجانی پارک می کنند . اگر از پار کینگ مجانی تا حدود 25% جلوگیری می شد مشتریانی که همیشه به تنهایی تا محل کار خود رانندگی می کردند ، به طور جدی در تغییر دادن ظرفیت اشغال اتومبیل شان تجدید نظر می کردند .
- با برنامه ریزی صحیح ، مدیریت خوب پارکینگ ، بررسی عرضه و تقاضای پارکینگ وتحلیل تسهیلات پارکینگ می توان اقداماتی در جهت توسعه راهبردی و ساختاری پارکینگ صورت داد .
سیاست گذاری پارکینگ یکی از وظایف بسیار مشکلی است که یک برنامه ریز مجبور است با آن دست وپنجه نرم کند .مشکل اصلی هماهنگ کردن سیاستگذاری پارکینگ با دیگر اهداف طراحیست . موارد زیر ممکن است در نظر گرفته شوند:
- اختصاص میزان مشخصی از فضای خیابان به پارکینگ و بخش دیگری برای وسایل نقلیه متحرک به نسبت فضای مورد نیاز .
- تامین پارک وسایل نقلیه باری ارائه دهند خدمات و پارک کننده های کوتاه مدت و بلند مدت .
- طراحی پارکینگ ها و ورودی آنها به طوری که ترافیک خیابان به صورت نا مطلوبی تحت تاثیر ورود و خروج وسایل نقلیه قرار نگیرد .
- اطمینان یافتن از این که منافع موسسات تجاری در طول خیابان به وسیله نظم خوب پارکینگ افزایش می یابد .
- مطمئن شدن از این که سیاست گذاری پارکینگ و سیاست گذاری حمل ونقل عمومی مکمل همدیگر هستند . برای مثال تسهیلات پارکینگ مجاور خطوط اتوبوس سریع السیر می تواند میزان مسافر اتوبوس را افزایش دهد.
- حفظ کردن ویژگی مناطق مسکونی از طریق محدود کردن پارکینگ و اعمال کنترل کاربری زمین .
-کنترل کردن عرضه وتقاضای پارکینگ از طریق مکانیسم قیمت گذاری ، ترغیب به پارک کردن کوتاه مدت و جلو گیری از پارک کردن بلند مدت ممکن است به توسعه منطقه تجاری مرکزی کمک کند .

اهداف تحقیق (کلی و ویژه) :

1 - هدف عملي :
1-1 . هدف از مطالعات پارکینگ در طرحهای شهری تهیه راهبرد ها و توصیه های مربوط به برنامه توسعه پارکینگ برای رفع نیاز های یک ناحیه و 1-2 . پیش بینی پارکینگ های مورد نیاز در حاشیه خیابان است . اگر بافت شهر شکل گرفته باشد برای انجام مطالعات وضع موجود پارکینگ ، گرد آوری اطلاعات زیر ضروری است .
1-3 . تسهیلات پارکینگ موجود ونوع آنها
1-4 .میزان تقاضای فضای پارکینگ
1-5 .مسائل اجرائی و مالی پارکینگ های موجود .
1-6 . اصولا مطالعات پارکینگ در راستای تحلیل نیازهای مراکز تجاری شهر صورت می پذیرند و بدین منظور روشهای متعددی ابداع شده اند که از حد بسیار جامع تا حد مطالعات محدود گسترش یافته اند .
2 - هدف كاربردي :
2-1 . اطلاعات گردآوري شده مورد استفاده مسافران و گردشگران قرار گيرد ( با افزودن مطالب به كتابچه هاي راهنما ) 2-2 . منبعي جهت استفاده سازمانهاي ذيربط ( شهرداري ، فرمانداري و ... ) .


فصل دوم :
متغير هاي مستقل
تجمع پارکینگ :
تعداد وسایل نقلیه پارک شده در یک پارکینگ ( یا منطقه تحت بررسی ) در یک زمان مشخص . (2)
مدت زمان پارک کردن :
طول زمانی که یک وسیله نقلیه در فضای مشخصی از پارکینگ پارک می شود ( معمولا این فضا به صورت میانگین مشخص می شود ) . (2)
بازده پارکینگ :
مدت زمان پارک کردن تئوری / مدت زمان پارک کردن واقعی . (2)
تعویض پارکینگ :
تعداد دفعاتی که یک فضای پارکینگ استفاده می شود ( مثلا ، تعداد وسایل نقلیه ای که در طول روز در یک فضای معین پارک می شوند ) . (2)
حجم پارکینگ :
تعداد وسایل نقلیه ای که در طی یک زمان مشخص از پارکینگ استفاده می کنند
( مثلا 24 ساعت ) . (2)
فضای ساعتی پارکینگ :
استفاده از یک فضای پارکینگ منفرد در طول یک واحد زمان ( مثلا یک ساعت). (2)
نارسایی پارکینگ :
دامنه ای که در آن تقاضای پارک کردن فراتر از عرضه می شود ، که به صورت تعداد جاهای پارک کردن بیان می شود . (2)
سطح توقف خودرو :
متوسط سطحی که برای توقف هر اتومبیل در نظر گرفته می شود ، 14 متر مربع است.
اگر متوسط تعداد سر نشین هر اتومبیل دو نفر فرض شود ، به طور متوسط ، هر سر نشین اتومبیل به حداقل 7 متر مربع از سطح شهر برای ایجاد پارکینگ نیاز دارد و چون اتومبیل وسیله شیخصی است ، حداقل 2 جای پارک برای آن لازم است ; یکی در محل سکونت و دیگری در محل کسب و کار ، یا محل هایی نظیر مراکز خرید و مرکز شهر. (2)
متغير هاي وابسته
انواع پارکینگ :
انواع پارکینگ ها در کشور های مختلف عبارتند از : خیابانی ، همسطح ، چند طبقه ، بامی ، مکانیکی و زیر زمینی . هریک از این پارکینگ ها ویژگی های فنی خاصی دارند که در ذیل هر یک از آنها به اختصار توضیح داده می شود . (2)
پارکینگ خیابانی :هنگامی که تعداد وسائط نقلیه در شهر نسبت به ظرفیت خیابانها کمتر باشد ، استفاده وسائط نقلیه از سطح خیابانها بعنوان پارکینگ ، مشکل چندانی ایجاد نمی کند . اما اگر به تدریج بر تعداد اتومبیل ها افزوده شود ، کمبود فضای عبور و مرور وسائط نقلیه ساخته می شود ، پس اولویت استفاده از سطح خیابانها با وسائط نقلیه در حرکت است و هنگامی که ظرفیت خیابانها کافی نیست ، باید از توقف وسائط نقلیه در آنجا جلوگیری کرد . اگرچه پارک خیابانی در اکثر شهرهای دنیا پدیده ای رایج و کمابیش عادی شده است ، اما طرز پارک کردن در خیابانها نکته مهمی است . رانندگان بر حسب مورد ، وسیله نقلیه خود را موازی با جدول کنار خیابان یا در حالت زاویه دار با آن پارک می کنند . در پارک موازی تعدادی کمتر و در پارک زاویه ای تعداد بیشتری از وسائط نقلیه در کنار خیابان جای می گیرند . ورود و خروج از پارکینگ در حالت زاویه دار راحت تر از حالت موزی است و پارک زاویه ای ، هنگام خروج وسیله نقلیه ، با خطر قطع ترافیک عبوری همراه است . برای افزایش ظرفیت پارکینگ خیابانی ، باید ترتیبی داد که از هر محل پارک در روز چند دفعه استفاده شود . در پارکینگ های خیابانی برای این منظور می توان از توقف سنج ( پارکومتر ) استفاده کرد. (2)
پارکینگ هم سطح :
پارکینگ هم سطح به قطعه زمینی گفته می شود که صرف نظر از شکل آن بتوان بعنوان پارکینگ مورد استفاده قرار داد . آنچه در مورد این گونه پارکینگ ها اهمیت دارد این است که قواعد اساسی طرح پارکینگ در آنها رعایت شود به طوری که از قطعه زمین موجود حداکثر استفاده حاصل شود .
ابعاد محل پارک با توجه به اندازه اتومبیل ها ، بین 5/2 * 5/4 متر مر بع تا 5/2 * 5/5 متر مربع است عرض مسیری که بین هر دو ردیف در محل های پارک در نظر می گیرند ، برحسب آنکه عبور یک طرفه یا دو طرفه باشد ، متفاوت است برای عبور یک طرفه در حالتی که پارک کردن به صورت عمودی مورد نظر باشد ، عرض باید شش متر ، و برای عبور دو طرفه با همین زاویه پارک ، عرض معادل 5/7 متر باید در نظر گرفته شود . در صورتی که اتومبیل ها با زاویه 90 درجه پارک شوند ، عرض لازم کاهش می یابد .
چون امکان گردش اتومبیل ها در پیچ های بین محل های پارک اهمیت دارد ، به صرفه است که از چند جای پارک برای سهولت گردش صرفنظر شود . قطر دایره گردش برحسب مورد ، بین 5/7 تا 15 متر تغییر می کند . (2)
پارکینگ چند طبقه :
در مناطقی نظیر مراکز شهرها ، که زمین کم یاب و گران است و یا نزدیک فرودگاههای بزرگ و ایستگاه های مرکزی مسافر بری عمومی که در آنها به تعداد نسبتا زیادی محل پارک احتیاج است ، ایجاد پارکینگ هم سطح کافی و مقدور نیست . در این قبیل موارد به جای پارکینگ های هم سطح از پارکینگ های چند طبقه استفاده می کنند . (2)
در طراحی پارکینگ های چند طبقه بررسي چهار چيز اهمیت بیشتری دارد :
1- مشخص کردن ظرفیت ، براساس نیاز های پیش بینی شده .
2- سهولت ورود و خروج وسائط نقلیه .
3- مخرج احداث و نگهداری پارکینگ .
4- هماهنگی ساختمان پارکینگ با ساختمان های مجاور.
به طوری که امروزه معتقدند که تعداد طبقات پارکینگ هایی که اتصال طبقات آنها با رابط صورت می گیرد ، از پنج طبقه نباید تجاوز کند . (2)
پارکینگ مکانیکی :
در مکانهای که زمین بسیار کمیاب و گران است و ایجاد پارکینگ بزرگ مقدور نیست ، استفاده از وسایل مکانیکی نظیر بالا بر های مخصوص به جای رابط ، با صرفه تراست. به این گونه پارکینگ ها اصطلاحا پارکینگ های میکانیکی می گویند .
پارکینگ های مکانیکی با توجه به وسایل مورد استفاده ، به سه گروه تقسیم می شوند:
1- پارکینگ های مکانیکی با وسایل مکانیکی ساده ،
2- پارکینگ های مکانیکی با حرکت افقی ،
3- پارکینگ های مکانیکی با بالا بر های ثابت و متحرک . (2)
پارکینگ های زیر زمینی :
این نوع پارکینگ پایین تر از سطح زمین ، در زیر خیابانها ، میدان ، پارک و یا زیر زمین ساختمانهای مسکونی ، هتل ها و ساختمانها ی عمومی دیگر ساخته می شود . (2)
پس به طور کلی دو نوع تسهیلات پارکینگ برای اتومبیل ها موجود است :
پارکینگ کنار خیابان ( حاشیه ای ) و خارج از خیابان اصلی ( گاراژ و ... ) . معمولا مهندسین از یک سری استاندار های طرح و معیارهای عملی ، برای تعیین بهتر نظم ممکن بنا بر شرایط محل ، استفاده می کنند . (2)
ارتباط متغير هاي وابسته و متغير هاي وابسته
پارکینگ :
محاسبات نشان می دهد که مدت توقف هر اتومبیل ، بیشتر از مدت حرکت آن است . پیش بینی و تدارک فضای کافی برای وسائط نقلیه در مواقعی که از آنها استفاده نمی شود ، از معضلات شهرها ، به ویژه شهرهای بزرگ است . دشواری کار بیشتر به این دلیل است که فضای خاص پارکینگ را اغلب باید در محدود ترین و گرانترین نقاط شهر در نظر گرفت .
توقفگاه وسایل نقلیه در شهر انواع گوناگونی دارند . آن نوع که در طر حهای تفصیلی شهری در این زمینه اهمیت بیشتری پیدا می کند پارکینگ های حاشیه خیابان است . این نوع پارکینگ در تعیین نیمرخ عرضی معابر در طرح های تفصیلی موثر تر است .
پارکینگ های خارج خیابان نیز بعنوان یک کاربری از دو بعد اهمیت دارد .
- یکی آنکه سبب کاهش نیاز به پارکینگ حاشیه خیابان می شوند .
- دیگر این که این نوع پارکینگ بعنوان کاربری دارای اثری خاص در هنگام جذب وسیله نقلیه ( در هنگام پر شدن ) و تولید سفر ( در هنگام تخلیه) بر معابر اطراف است .
طراحی پارکینگ های حاشیه خیابان وابستگی مستقیمی با رده خیابان و عملکرد آن در کل شبکه معابر دارد .یک مهندس ترافیک ، در راههای شریانی ، حرکت وسیله نقلیه را بر امکان توقف ترجیح می دهد ، در صورتی که در معابر محلی ، پارک وسایل نقلیه در کنار خیابان ارجحیت دارد . البته در شرایطی که خیابان شریانی در محدوده مرکزی شهر واقع نباشد ، امکان اجازه توقف وسیله نقلیه در زمان های معینی ، وجود خواهد داشت ، که قابل تعمیم به کل معابر شریانی نیست.
باید توجه داشت که در طراحی پارکینگ های حاشیه خیابان ، عرض توقفگاه نباید کمتر از 50/2 متر در نظر گرفته شود ، در عین حال توقفگا ههای با عرض 70/2 متر بسیار مطلوب هستند . بهتر است برای سهولت و راحتی ورود و خروج از توقفگاه ، حداقل عرض سواره رو برای حرکت یک طرفه در معابر محلی 65/3 متر و برای حرکت دو طرفه 30/7 متر در نظر گرفته شود .
همانطور که می دانید پارکینگ یکی از کاربری های مهم شهری است . در مراکز خرید ، مجتمع ها یا مناطق مسکونی ، در مراکز صنعتی ، در فرودگاه ها ، مراکز اجتماعی و استادیوم های ورزشی مسئله پارکینگ به طور گسترده مطرح است و با افزایش ابعاد شهر نمایان تر می گردد .
متاسفانه در اغلب شهرهایی که بافت آنها شکل گرفته است ، سرمایه گذاری در ایجاد تسهیلات پارکینگ همگام با توسعه راهها انجام نشده و این عدم تعادل در سرمایه گذاری موجب تراکم ترافیک در مرکز شهر شده است .
شبکه معابر به دو فضای حرکت و فضای توقف تقسیم می شود . مانند هر کالای ذی قیمت ، منبع تامین این فضاها در نواحی پر تراکم و مرکزی شهر های بزرگ کمیاب است . بنابراین در چنین شرایطی تقسیم بندی فضا ها چندان ساده نبوده وهیچ راه حل صریحی برای این مسئله وجود ندارد زیرا معیار هایی که باید در تدوین یک راه حل دنبال شوند بستگی به اهداف اجتماعی داشته و میان جوامع مختلف متفاوت هستند . (2)




منابع :
Urban.blogfa.com 02 January 2005 1
URBAN.blogfa.com Sunday, January 18, 2005 2


مطالب مشابه :


تهران نیازمند ساخت پارکینگ های عمومی است

تهران نیازمند ساخت پارکینگ های عمومی است. فزایش تردد و ایست خودروهای شخصی در سطح شهر تهران




ادامه ضوابط پارکینگ

شهرداری تهران و سایت پارکینگ های بیش از 1000 متر عمومی پارکینگ به




دانلود مقاله :کاربرد GIS در مکانیابی پارکینگ های عمومی طبقاتی به روش OWA

کاربرد gis در مکانیابی پارکینگ های عمومی طبقاتی به روش owa (مطالعه موردی: منطقه یک شهر تهران)




بهره برداری از پارکینگ عمومی ایستگاه مترو کرج تا پایان تابستان

بهره برداری از پارکینگ عمومی مترو تهران از آماده پارکینگ های طبقاتی در




پارکینگ بروجرد

مطالعه پارکینگ های عمومی بروجرد و در شاهراه تهران پارکینگ های حاشیه خیابان




ضوابط جدید طرح تفصیلی تهران

همه پارکینگ های پارکینگ های عمومی و شهر تهران در تمامی پهنه های




ساخت پارکینگ منتفی نشده است

9 شهر تهران های دارای کسری پارکینگ. جلسات عمومی و تشکیل کمیته های محلی




برچسب :