طرز صحیح شکار کبک

 چگونه کبک بیابیم و چگونه شکار کنیم

برای شکار کبک:

·          موقع راه رفتن، پا را بر روی زمین نکشید؛ بلکه زانو را بشکنید و پا را کاملا از روی زمین بلند کنید و قدم بردارید. این کار باعث می شود تا پایتان خود به خود کمتر به موانع پیش روی گیر کند، در صورت انجام این کار دیگر لازم نیست که مدام به زیر پای خود نگاه کنید و می توانید سر را کاملا بالا نگه دارید و اطراف را زیر نظر داشته باشید.

·          درست است که یک چشم سالم حدود 160 – 170 درجه منظره روبروی خود را می بیند ولی در نقاط انتهایی، دید بی کیفیتی دارد و فقط اجسام متحرک را می تواند خوب تشخیص دهد پس به عنوان مثال اگر کبکی در در این نقاط انتهایی واقع شده باشد و بی حرکت بماند شما آن را نخواهید دید، پس در  هنگام تراورس یک دامنه هم بالا دست خود را نگاه کنید و هم پایین دست، برای این کار لازم است که سر را کاملا از گردن به اطراف بچرخانید تا کل منظره روبرو را بتوانید در عمق دیدتان ببینید.

·          هنگام راه رفتن در کوه هر آنی ممکن است که پای انسان بلغزد و به بدن حرکت ناگهانی وارد شود، پس تفنگ را همیشه به ضامن نگه دارید و فقط در موقع تیراندازی آن را از ضامن بیرون آورید.

·          هنگامی که کبکی را شکار کردید ممکن است چند حالت پیش بیاید:

1-       کبک بی حرکت بر روی زمین افتاده و آن را می بینید، در این صورت بدون اینکه چشم از آن بردارید به بالای سرش بروید.

2-        کبک افتاده ولی خودش را نمیبینید، در این صورت محل افتادن کبک را در ذهنتان علامت بزنید مثلا با استفاده از سنگی که آنجا هست و یا بوته ای و یا هر چیزی که بتوانید با نگاه کردن به آن به محل بروید.

3-       کبک بر روی زمین افتاده و شروع به دویدن می کند، در این حالت توصیه خود من اینست که معطل نکنید و تیر دوم را هم به آن شلیک کنید، اگر فاصله نزدیک بود می توانید از تکنیک حاشیه زنی استفاده کنید تا له نشود، به خاطر داشته باشید که در صورت نداشتن یک توله خوب احتمال از دست دادن چنین کبکی خیلی زیاد است و  عمل نکردن شما به توصیه بالا علاوه بر این که باعث می شود که کبک را از دست بدهید سبب می شود که حیوان پس از تحمل رد و رنچ فراوان بمیرد.

·          اگر از تفنگ دو لول استفاده می کنید، پس از شلیک یک تیر کاملا صبر کنید تا مطمئن شوید که دیگر کبکی نخواهد پرید و بعد اقدام به تعوض پوکه با فشنگ کنید. تجربه خود من ثابت کرده است که خیلی وقتها کبک های باتجربه حتی پس از شلیک تیر هم نمی پرند و شکارچی را در نظر می گیرند و هنگامی که احساس می کنند که دیگر حواسش پرت شده از فرصت استفاده می کنند و فرار می کنند.

·          هنگامی که تیراندازی زیادی در منطقه انجام می شود، کبکها معمولا به صورت تکی در می آیند و در همه جا پخش می شوند در چنین زمانهایی کبک هر جایی می تواند باشد، پس هیچ وقت بی خیال نشوید.

·          در اول فصل و تا موقعی هنوز هوا گرم است و اولین بارندگی ها صورت نگرفته کبک ها برای هنگام صبح برای آب خوردن به کف دره ها می روند و گرمای ظهر را در سایه های کف دره سپری می کنند و به هنگام غروب دوباره بالا می کشند.

·          پس از اولین بارندگی ها و پر شدن سنگ آب ها و سرد شدن هوا کبکها دیگر به کف دره ها نمی روند و همان بالا ها می مانند در چنین روزهایی چنانچه هوای منطقه سرد شده باشد به هنگام صبح می توانید آنها را در دامنه های جنوبی و آفتابگیر در حالی که مشغول گرفتن حمام آفتاب هستند پیدا کنید و نیز همین حالت در هنگام غروب در دامنه های غربی تر پیش می آید.

راهنمای شکار کبک

از امروز می خواهم در مورد شکار کبک مطلب بنویسم. این مطلب که ترکیبی است از تجربیات شخصی من و مطالب موجود در سایت http://www.iron-horse.us  که شامل قسمتهای زیر خواهد بود:

  1. نوع اسلحه و مهمات مورد نیاز
  2. لوازم مورد نیاز
  3. چگونگی یافتن کبک
  4. سازوکار و روش های شکار
  5. شرایط آب و هوایی

توجه داشته باشید که این مطلب به درد کسانی می خورد که قبلا تیراندازی به هدفهای ثابت و متحرک را به خوبی فراگرفته و در آن مسلط باشند.

 نوع اسلحه و مهمات مورد نیاز

 از تفنگ ساچمه زنی در انواع و کالیبرهای گوناگون می توان برای شکار این پرنده استفاده کرد. خود من از یک تفنگ ساچمه زنی دو لول، مونت کارلو مجارستان کالیبر 12 مگنوم (مدل کوسه ته پر) استفاده می کنم. البته در این که کالیبر 12 برای شکار کبک، بسیار بزرگ است، شکی نیست. یکی از مضرات  استفاده از اسلحه های کالیبر 12، خستگی ناشی از سنگینی این اسلحه در آخر روز شکار است و استفاده از کالیبر 20 برای این منظور مناسبتر است. با این وجود کالیبر 12 در ایران بسیار رایج تر است. جدای از مساله کالیبر، باید اسلحه ای به کار برد که در شرایط مختلف جوی نظیر باد، باران، بوران و برف و پوشیده شدن اسلحه با خاک و گل که در شکار کبک با آن مواجه خواهید شد، بتواند شلیک کند. برای آشنايی بيشتر با انواع اسلحه و مشخصات آنها می توانيد به سايتهای زير مراجعه کنيد: 

اسباب و لوازم مورد نیاز

 در این قسمت، فهرستی از وسایل ضروری را گرد آورده ام:

  • پوتین: بهترین پوتین موجود را با توجه به بودجه ای که دارید بخرید.
  • لباس گرم مناسب و سبک با لایه طبیعی
  • کلاه مناسب لبه دار برای پوشش صورت و چشم ها از تابش نور آفتاب در اوایل فصل و کلاه گرم برای زمستان
  • دستکش مناسب که مانع از چکاندن ماشه نشود.
  • فندک گازی و یا کبریت ضد آب
  • نقشه و یا درصورت امکان GPS
  • چراغ قوه
  • قمقمه یا هر وسیله دیگری که بتوان آب را در آن نگاه داشت.

 

 

کجا می توان کبک را یافت

 یافتن محل کبک زیاد دشوار نیست و بسته به شرایط توپوگرافی، آب و هوایی و جغرافیایی منطقه، زمان و ساعت دارد که جداگانه درباره آنها بحث میشود:

 توپوگرافی (شکل زمین) 

اگر شما اهل سربالایی رفتن نیستید، بهتر است که شکار کبک را فراموش کنید. کبک ها دوست دارند که سربالایی راه بروند. بودن در بلندی، امتیاز با ارزشی برای کبک محسوس می شود. کبک در هنگام احساس خطر از این امتیاز استفاده می کند و معمولا همیشه به سمت پایین پریده و از ارتفاعی که در آن بوده برای افزایش سرعت پرواز خود استفاده می کند. کبک ها عاشق مناطق پر شیب و سنگلاخی  هستند که رفتن به این مناطق و شکار در انجا مشکل است. در واقع هر جا که شما احساس کردید رفتن به آنجا مشکل و پردردسر خواهد بود، احتمال اینکه آنجا کبک بیابید بیشتر است.

 شرایط آب و هوایی

 باران:

 باران بدترین حالت است. در دمای نزدیک صفر و با بارش باران، نمی توان گرم ماند. با در نظر گرفتن مشکلاتی همچون گیر کردن ماشین در راه، پوشیده شدن کامل پوتین ها با گل (مخصوصا اگر بخواهید با این پوتین های گلی روی صخره های خیس راه بروید !) و صدها مشکل دیگری که در روز بارانی با آن مواجه خواهید شد، ماندن در خانه و تماشای فوتبال یا فیلم، عاقلانه ترین کاری است که می توان به جای رفتن به شکار کبک، انجام داد. با اینحال اگر بخواهیم دو مقوله منطق و شکار کبک رو از هم جدا کنیم، اگر در باران به شکار کبک رفتید و آنها را پیدا کردید، به احتمال زیاد آنها سر جای خود خواهند ماند و شکار آنها آسانتر است، چون کبک علاقه ای به اینکه بالهای خیس خود را در معرض باد قرار بدهد ندارد و نمی پرد.

 برف:

 برف در شکار کبک دوست شماست. وقتی در زمستان برف می بارد، کبک ها در دامنه های رو به جنوب، در کنار خط برف یا نزدیک به آن، جمع می شوند. منظور از خط برف جایی است که برف تمام شده و زمین بدون برف نمایان است. تا زمانی که مقدار برف زیاد نشده باشد، کبک می تواند با کندن آن تا عمق 20 سانتیمتری، غذا بیابد و ادامه حیات دهد.اگر عمق برف بیشتر شود، کبک به مناطق پایین تر که ارتفاع برف در انجا کمتر است، کوچ خواهد کرد.

 باد:

 کبک باد را دوست ندارد. هنگام وزش باد، کبک ها خود را در دره ها، پشت صخره ها و یا هر جای دیگری که آنها را از باد حفظ کند، جا می گیرند. در روزهای بادی، حواس خود را روی این مکانها، متمرکز کنید.

 دما:

 سرما نیز یکی از عوامل موثر برای یافتن آسانتر کبک است. وقتی هوا سرد است، کبک ها را می توان در دامنه های رو به جنوب، در حفره هایی که در معرض باد نیستند یافت. در این وضعیت، آنها علاقه ای به رها کردن این حفره های گرم و نرم ندارند و شما می توانید آنها را بیابید. بر خلاف روزهای سرد، در روزهای گرم، کبک ها معمولا از فاصله 50 متری شما پرواز و از شما دور خواهند شد.

 

تغییرات روزانه:

 پاهای قوی کبک، برای لم دادن و ماندن در یک جا شاخته نشده اند. کبک ها روزانه از محلی به محل دیگر می روند و اساس این تغییر جا برای یافتن آب، غذا و پناهگاه می باشد.

 آب:

  شنیده بودم که در روزهای گرم، کبک معمولا دو بار از چشمه آب می خورد. یکبار  بعد از خروج از پناهگاه شبانه، قبل از طلوع خورشید و یکبار هم قبل از رفتن به پناهگاه هنگام عصر. ولی دیده ام که در هنگام ظهر نیز، کبک ها برای نوشیدن آب به سمت چشمه رفته اند و یا در پاییز، هر جا که آب بیابند می خورند و معمولا در محلهای دائمی آب و چشمه ها نمی توان آنها را یافت.

 چرا:

 کبک چرا را از بامداد آغاز می کند و در طول روز به تناوب ادامه می دهد. کبک پرنده خوش خوراکی است و چینه دان هر کبکی که شکار می کنید، بجز در شرایط بد آب و هوایی، معمولا پر از چیزهایی است که تا آن موقع خورده. آگرچه آنها ساقه های سبز گیاهان را برای خوردن ترجیح می دهند ولی از حشرات، دانه ها، علفها و هر چیز قابل خوردن دیگری که بیابند، تغذیه می کنند. هنگام چرا آنها از صخره های محبوب خود جدا شده و گشت می زنند و این فاصله گرفتن از جایی که محل سکونت طبیعی آنهاست، با پیشرفت زمستان بیشتر می شود و گاه به صدها متر می رسد.

 استراحت:

 در هوای گرم، کبک ها در سایه صخره ها مستقر می شوند و در هوای سرد دوست دارند که بر روی سطوح رو به آفتاب صخره های رو به جنوب، لم دهند. در هر دو صورت، این مکان جایی خواهد بود که بتوانند هنگام خطر، به پایین پرواز کنند  و یا امکان دویدن به بالا را داشته باشند.

 اقامت در شب:

 هنگام عصر، کبک به طرف پناهگاهی که برای گذراندن شب انتخاب کرده می رود و تمام شب و گاهی حتی مقداری از روز را در هوای سرد، در آن سپری می کند. کبک معمولا همیشه در صخره ها منزل می کند و احتمال اینکه آن را درست در لبه پایین صخره یافت از همه جا بیشتر است.

 تغییرات فصلی:

 اگر فصل شکار را را به سه بازه زمانی تقسیم کنیم، این بخش را بهتر می توان توضیح داد: بازه اول از روز اول فصل تا زمان شروع بارندگی های پاییزی، دوم از زمان شروع بارش باران تا زمانی که بارش قابل توجه برف ( به میزان زیاد که باعث کوچ کبک بشود) آغاز می شود و سوم از زمان بارش برف تا انتهای فصل.

کوچ کبک ها در فواصل زمانی مذکور انجام می گیرد. در بازه زمانی اول، کبکها در منابع آب و چشمه ها دور هم جمع می شوند تا گروه های بزرگتری تشکیل دهند. در بازه دوم، کبک ها دامنه های شمالی را برای پیدا کردن گیاهانی که پس از باران روییده اند، به سمت بالا می پیمایند و بعد از بارش برفهای سنگین در بازه زمانی سوم، آنها به دامنه های جنوبی نقل مکان می کنند.

 بازه زمانی اول (ابتدای فصل):

 یکی از مهمترین عوامل ادامه حیات کبک، آب است. قبل از بارش بارانهای پاییزی، سطح موفقیت شما در شکار این پرنده، به میزان دانش شما از محل و موقعیت چشمه های دائمی بستگی دارد.

 بازه زمانی دوم:

 در این زمان، رویش گیاهان، کبک ها را از پناهگاه ها و حفره های نزدیک چشمه ها بیرون کشیده و در چهار گوشه منطقه پخش می کند. بدین ترتیب پیش بینی محل استقرار کبک بسیار مشکل است. آنها هر جا ممکن است باشند. میزان تجربه شکارچی و دانش او از رفتار کبک ها و تاکتیک های شکار این پرنده، در این زمان به یاری او خواهند آمد.

 بازه سوم (انتهای فصل):

 بارش برف به کمک شما خواهد آمد. برف زیاد، کبک را از بلندی ها به زیر کشیده و شکارچی های تنبلی را که نای بالا رفتن از کوه را ندارند خوشحال می کند. در این موقع از فصل، کبک ها در دامنه های رو به جنوب، در کنار خط برف یا نزدیک به آن، جمع می شوند. منظور از خط برف جایی است که برف تمام شده و زمین بدون برف نمایان است. تا زمانی که مقدار برف زیاد نشده باشد، کبک می تواند با کندن آن تا عمق 20 سانتیمتری، غذا بیابد و ادامه حیات دهد.

 استراتژی و تاکتیک های شکار کبک

آیا می دانید بهترین استراتژی و تاکتیک برای شکار کبک چیست؟

 پوشش منطقه تا حد امکان و سکوت

 کبک می تواند انرژی و نیروی شما را به طور کامل تخلیه کند. نیروی بدنی شما محدود است و باید از آن به بهترین نحو استفاده کنید. کبک رو به بالا می دود و رو به پایین می پرد. سالها پیش، وقتی تجربه نداشتم، دنبال کبک در سربالایی ها می دویدم تا آنها را در تیررس خودم قرار دهم. این روش کارساز نبود. چرا که کبک ها سریعتر می دویدند و گهگاهی می ایستادند و نگاه می کردند که آیا من هنوز در تعقیب آنها هستم یا نه ! در این حالت بعد از مدتی دویدن در سربالایی، می ایستادم و با هن هن و تپش شدید قلب، نظاره گر پرواز و فرار دسته کبکی می شدم که دنبالش بودم ! این روش، کار درستی نیست و جز هدر دادن انرژی شما، ثمری ندارد.

استراتژی موثر، تعادل در ارتفاع است. ارتفاع خود را اگر ضرورتی ندارد، عوض نکنید. سعی کنید میزان دامنه هایی که باید از آنها بالا بروید را به کمترین مقدار ممکن برسانید.

تاکتیک های مختلفی برای شکار کبک وجود دارد که موفقیت در اغلب آنها بستگی به همراه داشتن سگ تربیت شده برای این کار دارد. با این وجود بدون سگ هم می توان به شکار کبک رفت و چون امکان تربیت و داشتن سگ، برای اکثر ما وجود ندارد، فقط در مورد روش شکار کبک بدون سگ صحبت می کنم.

شکار کبک بدون سگ مشکل تر است. باید تکنیک های یافتن کبک را که قبلا توضیح دادم، به خوبی فراگرفته و بکار گیرید. باید به جای استفاده از حس بویایی و غریزه شکاری سگ، از چشم و گوش و دانش خود از رفتار کبک ها، به دقت استفاده کنید.

سعی کنید صدای کبک را تقلید کنید. این کار را می توان با وسایل مخصوص این کار انجام داد که متاسفانه در بازار ایران یافت نمی شود (یا حداقل من ندیدم) بنابراین یا باید زحمت تقلید صدا را خودتان بکشید و یا اینکه از این کار منصرف شده و منتظر بمانید تا کبک ها خود به صدا درآیند. اگر کبکی را یافتید که به صدای شما پاسخ می دهد، دوربین خود را به سمت صدا گرفته و آن منطقه را به خوبی پاک کنید. معمولا در هر دسته کبک، کبکی به عنوان نگهبان وجود دارد که در نوک صخره ای که دسته در اطراف آن قرار دارد، می نشیند تا مراقب شکارچیان باشد. اگر آدم خوش شانسی باشید، این نگهبان را در میان صخره، خواهید یافت.

اگر بنا دارید که دسته کبک را با صدا یا جستجوی چشمی بیابید، بعد از یافتن آنها، باید آنها را دور زده و به طرف بالای محلی که آنها را یافته اید حرکت کرده و سپس پایین بیایید. اگر شما بالا سر کبک ها باشید، شانس شما در شکار آنها بیشتر خواهد بود. ولی اگر از پایین به سمت آنها حرکت کنید، سریعتر از شما به طرف بالا فرار خواهند کرد و هرگز به آنها نخواهید رسید.

وقتی دسته کبکی را فراری می دهید، قسمت اصلی را با چشم تعقیب کرده و سعی کنید محلی که فرود می آیند را نشان کنید. اگر آنها از دامنه دید شما خارج شدند، آخرین نقطه ای که آنها را دیده اید، نشان کنید. چون احتمالا خیلی نزدیک به آنجا فرود آمده باشند. سپس به نزدیک محلی که نشان کرده اید رفته، بایستید و گوش دهید. ظرف مدت 5 تا 10 دقیقه، معمولا صدای آنها را خواهید شنید. دسته اصلی و کبک های پراکنده شده، همدیگر را صدا می کنند تا دسته اولیه را مجددا تشکیل دهند.

کبک های بالغ، بسیار هوشیار و مراقبند. هنگام شکار، باید همیشه ساکت باشید. اگر با همراهتان حرف بزنید و یا فریاد بکشید، آنها از فاصله خارج از تیررس اسلحه شما، فرار خواهند کرد. البته امکان اینکه شما به یک دسته کبک نزدیک شوید، بدون اینکه آنها شما را ببینند خیلی کم است. ولی اگر ساکت باشید، می توانید قبل از اینکه پرواز کنند، به فاصله مناسبی از آنها برسید. سعی کنید اگر با کسی به شکار می روید، به جای حرف زدن با اشاره دست و علامت دادن، همدیگر را از موقعیت کبک ها باخبر سازید.

بعد از تیراندازی، وقتی کبک تیر خورده فرود می آید، فقط و فقط به آن و به جایی که می افتد خیره شوید و به هیچ جای دیگر نگاه نکنید. به خاطر داشته باشید ارزش کبکی که در ساک شکار شما باشد، بسیار بیشتر از آنی است که در کوه گم کنید. اگر تفنگتان خالی شده، در عین حالی که فقط کبک را نگاه می کنید، آن را پر کنید. این کار نیاز به تمرین دارد و باید به انجام دادن آن مسلط شوید.

اگر کبک زخمی شده بود و پس از افتادن، بلند شده و به راه افتاد، روی زمین به آن شلیک کنید. فکر صرفه جویی در مصرف فشنگ و یا گرفتن کبک را از سر خود بیرون کنید. کبک می تواند با سرعت 45 کیلومتر در ساعت به طرف بالا بدود و شما هرگز به آن نخواهید رسید.

 

 پراکندگي:

 

14 گونه مختلف از اين نوع پرنده تا کنون شناسايي شده است. زيستگاه طبيعي اين پرنده از کوههاي منطقه خاورميانه و آسيا از شرق يونان و جنوب بلغارستان , آسياي صغير تا منچوري چين گسترده است. کبک در آمريکاي شمالي, هاوايي و نيوزيلند نيز از جمعيت خوبي برخوردار شده است.


زيستگاه طبيعي:

 

کبک را مي توان در دامنه ها, کوه ها و صخره ها يافت.

 

مشخصات ظاهري:

 

وزن: از 510 تا 680 گرم با متوسط 595 گرم

نرها (با وزن 510 تا 800 گرم) کمي از ماده ها (با وزن 450 تا 680 گرم) از لحاظ طول و وزن بزرگترند. ترکيب پرها در هر دو جنس نر و ماده يکسان است. رنگ اين پرنده قهوه اي مايل به خاکستري در بالا و زرد کمرنگ در قسمت شکم است. يک خط سياه از قسمت جلوي سر آغاز شده و پس از عبور از چشمها و گردن, در قسمت بالاي سينه تمام مي شود و سر و سينه خاکستري پرنده را از قسمت سفيد رنگ گلو جدا مي کند. پهلوي پرنده با ترکيبي از رنگ سياه و شاه بلوطي متمايل به سفيد پوشانده شده  و پرهاي انتهايي بال, به رنگ شاه بلوطي هستند. نوک, لبه پلکها, ساق و پاهاي کبک به رنگ صورتي تا قرمز سير هستند. اگرچه هر دو جنس نر و ماده ممکن است داراي يک سيخک کوچک در قوزک پا باشند, ولي اين معمولا از مشخصات جنس نر است. کبک هاي نابالغ کوچکتر هستند و به رنگ قهوه اي و خاکستري هستند. در زيستگاه طبيعي اين پرنده, رنگ آن بسته به موقعيت جغرافيايي منطقه متغير است. رنگ پرندگان مناطق خشک تر, بيشتر متمايل به خاکستري و سفيد است.

 

توليد مثل:

جوجه های کبک

 

فواصل توليد مثل: کبک ها بسته به شرايط محيطي, يک مرتبه در سال توليد مثل مي کنند.

فصل توليد مثل: از فروردين آغاز شده و بسته به منطقه جغرافيايي ممکن است تا اواخر تير و اوايل مرداد نيز در مناطق سردسير ادامه يابد.

تعداد تخم ها: از 7 تا 21 عدد

مدت زمان خوابيدن بر روي تخم ها: 24 روز به طور متوسط

کبک ها تک همسر هستند. نرها با نشان دادن تمايل خود به ماده با کج کردن سر و باز کردن بالها و نمايش آنها در اواخر اسفند اقدام به جفت گيري مي کنند. هنگام خشکسالي و کمبود غذا, عمل توليد مثل ممکن است محدود به چند پرنده شود. نرها از ماده ها در مقابل نرهاي ديگر محافظت مي کنند.

 آشيانه کبک از ساقه هاي ساده که گاهي با پر و خاشاک پوشانده مي شود,  در ميان صخره ها و يا مناطق پر از بوته و خاشاک, تشکيل مي گردد. يافتن آشيانه کبک ها مشکل است و به خوبي تحت مطالعه قرار نگرفته اند.  تعداد تخم ها بسته به شرايط محيطي از 7 تا 21 عدد متغير است. دوره خوابيدن روي تخم ها معمولا 24 روز است و اين عمل معمولا وظيفه ماده است. از اواسط ارديبهشت تا اواسط مرداد, جوجه ها از تخم بيرون مي آيند که بستگي به موفقيت تخم اول دارد. جوجه ها در هنگام بيرون آمدن از تخم, باهوش و توانا هستند و مي توانند پس از چند هفته, پرواز کنند. پس از گذشت 12 هفته, جوجه ها بالغ مي شوند. نرها معمولا تا زمان پرورش جوجه ها با خانواده مي مانند, اگرچه بعضي از آنها پس از تخمگذاري ماده, خانواده را ترک و به نرهاي ديگر ملحق مي شوند. هنوز زمان زيادي تا شناختن کامل عادات توليد مثل کبک ها مانده است.

مادر و شايد هم پدر, از جوجه ها مراقبت مي کنند تا آنها مستقل گردند.

 

رفتار:

 

کبک ها در هنگام صبح و بعد از ظهر در روي زمين به چرا مشغولند. آنها مهاجرت نمي کنند و جابجايي هاي فصلي آنها فقط در ارتفاع است. پرواز کبک معمولا در هنگام احساس خطر انجام مي شود و به مسافتهاي کوتاه و در سراشيبي محدود است. هنگام عبور از ناهمواريهاي سطح زمين, کبکها بر روي پاهاي خود جست مي کنند و ترجيح مي دهند بدوند تا پرواز کنند. گروه اجتماعي اوليه از يک دسته کبک شامل تعداد گوناگوني از بالغ ها و جوجه هايشان تشکيل مي شود و بزرگترين گروه ها را مي توان در چشمه ها ديد. گروههاي بزرگتر در زمستان تشکيل مي شوند. کبک ها در هنگام شب را زير بوته ها و يا داخل صخره ها به سر مي برند. نرها به طور فعال از قلمرو خود دفاع مي کنند.

 

ارتباط و قوه ادراک:

 

کبک در حالتهاي گوناگون, از صداهاي مختلف استفاده مي کند که به سه دسته تقسيم مي شوند: هشداري, جنگي و جنسي. بيشترين صدايي که از کبک شنيده مي شود با آوايchuck, chuck ,…است که از هر دو جنس نر و ماده بر مي آيد که به تدريج به آوايchukar, chukar ,…تبديل ميگردد و از فواصل دور قابل شنيدن است. از اين رو نام کبک راChukarPartridgeگذاشته اند.

 

عادات غذايي:

 

کبک معمولا از گياهان شامل علفها و دانه هاي آنها, برگ گياهان و ميوه بوته ها بر اساس فراواني و دسترسي فصلي تغذيه مي کنند.

غذاهاي جانوري: حشرات

غذاهاي گياهي: گيلهان سبز, برگها, دانه ها, حبوبات و ميوه ها

 

اهميت منفي اقتصادي براي انسان:

 

کبک به پراکندگي و رشد علفهاي هرزه کمک مي کند. همچنين کبک مستعد ابتلا به بيماري هاي مرغي بوده و در مزارع پرورش اين پرنده, مي تواند آن را به انسان منقل کند.

 

اهميت مثبت اقتصادي براي انسان:

 

کبکChukarاولين پرنده اي قابل شکار است که در سال 1893 به آمريکاي شمالي وارد شده و براي آژانس هاي شکار در اين منطقه ايجاد درآمد کرده است. دشواري شکار اين پرنده و وجود آن در دامنه ها و مناطق دوردست, شکار اين پرنده را براي شکارچيان جذاب مي کند. گوشت کبک نيز از طعم بسيار خوشمزه اي برخوردار است.

 

وضعيت بقا:

 

نسل کبک ها به صورت جهاني در معرض خطر نيست. در اکثر مناطق, جمعيت آنها ثابت بوده يا در حال افزايش است. با وجو اين, با از بين رفتن زيستگاه هاي طبيعي و شکار بيش از حد, ممکن است بر جمعيت آنها موثر باشد. همچنين انتقال بيماري از مرغ هاي خانگي و يا بوقلمون ها, مي تواند بر جمعيت آنها اثر گذارد.

 


مطالب مشابه :


پرورش مرغ مینا در خانه

پرورش انواع حیوانات - پرورش مرغ مینا در خانه - - پرورش انواع پرورش کبک از تخم تا جوجه.




عكس و آموزش نگهداري از كبك

پرورش کبک از تخم تا جوجه : کبک از پرندگانی است که به سهولت قابل پرورش بوده و در صورت تولید




پرورش کبک و قرقاول

پرورش کبک و - ملزومات پرورش - جوجه و هر شخصی می تواند در خانه ی خود با توجه به مکان و




طرز صحیح شکار کبک

شد، ماندن در خانه و تماشای فوتبال جوجه ها در هنگام کبک در حالتهاي گوناگون




ساخت ماشین جوجه کشی خانگی

پرورش مرغ مینا در خانه. پرورش کبک از تخم تا جوجه. داشته باشد تا جوجه ها سر از تخم در




پرورش بلدرچین

تنها با یک مکان کوچک در خانه حدودا 3000 جوجه در یک اتاق 3*4 جا پرورش گوشتی




بوقلمون

پرورش مرغ مینا در خانه. در پرورش جوجه بوقلمون‌ها بايد دقت نمود كه قسمت پرورش تا مرز کبک




جوجه کشی از فنچ - کلیاتی در مورد فنچ

ظرفیت برای جوجه کشی از کبک:128 عدد; در مورد در پرنده خانه با مثل و پرورش جوجه ها




برچسب :