معرفی پژوهشکده نانوبیوتکنولوژی ابن سینا

معرفی پژوهشکده نانوبیوتکنولوژی

 

پس از اخذ موافقت قطعی تأسیس مركز تحقیقات نانوتكنولوژی زیستی در تاریخ ۱۹/۱۰/۱۳۸۶ از سوی شورای گسترش دانشگاه‌های علوم پزشكی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكی، مجوز تأسیس پژوهشكده نانوبیوتكنولوژی نیز از سوی هیأت امنای جهاد دانشگاهی در تاریخ ۱۷/۸/۱۳۸۷ صادر گردید. این پژوهشكده هم‌گام با توسعه فعالیت‌های بنیادین پژوهشگاه ابن سینا در زمینه فن‌آوری‌های نوین علوم زیستی و در راستای اجرای سیاست‌ها و اهداف كوتاه مدت و بلند مدت ستاد نانوتكنولوژی در كشور با ایده محوری تولید و كاربرد نانومواد در زمینه‌های مختلف علوم پزشكی و تلاش برای كاربرد نانوتكنولوژی در تشخیص و درمان بیماری‌ها شروع به فعالیت نمود. این پژوهشكده عضو قطعی شبكه آزمایشگاهی فن‌آوری نانو كشور می‌باشد. برنامه اصلی پژوهشكده نانوتكنولوژی زیستی اجرای پروژه‌های تحقیقاتی مرتبط با نانوبیوتكنولوژی و به طور اختصاصی، كاربرد نانوذرات و ساختارهای در اندازه نانو در تشخیص و درمان سرطان‌ها می‌باشد.

در حال حاضر این پژوهشكده دارای ۳ گروه پژوهشی می‌باشد:

  1. گروه پژوهشی نانوتکنولوژی
  2. گروه پژوهشی تکنولوژی نوترکیب
  3. گروه پژوهشی نانوبیوسنتز

این پژوهشكده طرحهای پژوهشی متعددی را درخصوص موضوعات مرتبط با اولویت‌ها و محورهای فعالیت خود با تأمین بودجه از منابع داخلی و بین‌المللی در دست انجام دارد. ازجمله وجوه تمایز این پژوهشكده همكاری و فعالیت تحقیقاتی متخصصین علوم پایه از رشته‌های مختلف علوم زیست‌شناسی و شیمی در كنار یكدیگر در انجام طرحهای پژوهشی و درمانی می‌باشد. هدف همه متخصین و افراد صاحب‌نظر در این پژوهشكده توسعه دانش و فن‌آوری نانو در زمینه‌های مختلف علوم پزشكی از جمله تشخیص و درمان بیماری‌های مزمن و صعب‌العلاج می‌باشد.

با توجه به جوان بودن نسبی علم نانوتكنولوژی و گسترش فوق‌العاده سریع آن در یك دهه گذشته، گستره وسیعی از تحقیقات، فراروی محققین علاقه‌مند به فن آوری نانو قرار گرفته است كه البته دستیابی و برنامه‌ریزی برای تمام این جنبه‌ها امكان پذیر نیست لذا این پژوهشكده اولویت‌های تحقیقاتی خود را در حیطه كاربرد نانو در بیوتكنولوژی و پزشكی بر روی محور‌های ذیل متمركز نموده است:

  1. طراحی سیستم های تشخیصی و درمانی نوین سرطان
  2. طراحی سیستم رهایش كنترل‌شده دارو
  3. تولید پروتئین‌های نوتركیب داروئی و مطالعات مولكولی با استفاده از این پروتئین‌ها.
  4. جداسازی و تخلیص سلول یا پروتئین‌ها با استفاده از روش‌های نوین (همچون ذرات مغناطیسی...)
  5. ساخت نانو ساختار‌های هوشمند برای انتقال دارو
  6. سنتز نانوذرات شیمیایی و یا بیولوژیكی

اكنون با تلاش اعضاء هیأت علمی این پژوهشكده، دانش فن‌آوری‌های ذیل در این پژوهشكده راه‌اندازی و تثبیت شده است:

  1. تولیدذرات نیمه هادی نقاط كوانتومی(CdSe)، استقرار گروههای عاملی و كونژوگاسیون آنها به آنتی‌بادی ضد سرطان پستان و تخمدان.
  2. اتصال نانوذرات مغناطیسی به آنتی‌بادی‌های منوكلونال و پپتیدها،‌ بهینه‌سازی و استفاده در تشخیص سرطان پستان.
  3. بررسی و بهینه‌سازی كروماتوگرافی تمایلی یون فلزی (metal-ion affinity chromatography) پروتئین‌های واجد دم هییستیدین با استفاده از ذرات مغناطیسی).
  4. استخراج و تخلیص نانوذرات مغناطیسی از باكتری مگنتوتاكتیك.
  5. ساخت و بررسی كیفیت ستون‌های MACS با همكاری شركت نانورنگدانه شریف.

از طرف دیگر در حال حاضر كارگاههای تئوری-عملی متنوعی توسط گروههای پژوهشی این پژوهشكده جهت آموزش دانشجویان و محققین علاقه‌مند طراحی شده است. این كارگاه‌ها آموزشی شامل موارد ذیل می‌باشند:

  1. سنتز نانوذرات كوانتومی در حلال‌های كوئوردینه شده و غیر كوئوردینه كننده
  2. اندازه‌گیری خلوص دارو در aqua-gel با HPLC در شرایط مختلف
  3. سنتز و محافظت نانوذرات مغناطیسی

برنامه‌های توسعه در آینده:

  1. دستیابی به دانش بومی تولید نانوذرات مورد استفاده در پزشكی كه قابلیت ‌جایگزینی نمونه‌های خارجی موجود در بازار را داشته باشند.
  2. انجام طرح‌های تحقیقاتی در زمینه Drug Delivery كه اولویت اول وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در زمینه نانو فن‌آوری می‌باشد.
  3. توسعه و راه‌اندازی آزمایشگاه های جدید مرتبط با تكنولوژی نانو.
  4. حضور فعال در شبكه آزمایشگاهی نانو.
  5. جذب نیروی انسانی متخصص در راستای افزایش بهره وری.
  6. پذیرش و آموزش دانشجویان مقطع كارشناسی ارشد و دكتری نانوبیوتكنولوژی.
  7. تبدیل شدن به یك قطب پژوهشی از طریق: دستیابی به آخرین فن‌آوری‌های روز و رشته‌های مرتبط، افزایش توان تخصصی جهت انجام فعالیتهای پژوهشی و خدمات تخصصی، ایجاد محیط پژوهشی پویا و مولد علم، برقراری ارتباط موثر بین المللی، انجام پژوهش های نوین در حیطه تخصصی مربوطه و پرورش دانشجویان پژوهشگر قابل و شاخص در حیطه تخصصی.

بخشی از تجهیزات آزمایشگاهی پژوهشكده نانوبیوتكنولوژی:

Flow Cytometer (فلوسایتومتر)، Peptide Synthesizer (پپتید‌سنتسایزر)، DNA Sequencer ، High Resolution Immunofluoresent Microscope ، Invert Immunofluoresent Microscope ، Wallac 1420 Multilable Counter ( با امكانات Fluorimetry، Photometry، Luminometry ، Time-resolved Flurometry، Kinetic measurements، Scanned measurements ، Temperature control، Shaking of plates و Dual filter measurements)، كوره الكتریكی، سیستم‌های كروماتوگرافی HPLC، FPLC ، سیستم های الكتروفورز تك بعدی و دو بعدی، دستگاه Developer وسترن بلات، Cryotome (كرایوسكشن)، Automated Immunostainer، انواع انكوباتور‌های كشت، هود بیولوژیك، هود شیمیایی، دستگاه سونیكاتور و هموژنایزر، Freeze Drying (lyophilization or cryodesiccation)، ترموسایكلر، Real time PCR، اسپكتروفتومتر(UV/Vis)، ترازوهای مختلف دیجیتالی با دقت بسیار بالا و رطوبت سنج، دستگاه‌های سانتریفیوژ با قابلیت تنظیم دما و دور بیش از ۱۳۰۰۰ دور در دقیقه، انواع شیكر، یخچال‌های ۴+، ۲۰- و ۷۰-، دستگاه تزریق اتوماتیك، روتاری، دستگاه Glove Box، ژل‌درایر و ...


خدمات آزمایشگاهی و تجهیزاتی:

همكاران عضو در شبكه آزمایشگاهی فن‌آوری نانو از ۵۰% تخفیف هزینه‌های انجام آزمایش برخوردار می‌شوند.
لطفاً درخواست خود را برای استفاده از تجهیزات پژوهشكده نانوبیوتكنولوژی (كه در سایت شبكه آزمایشگاهی فن آوری‌نانو http://nanolab.ir/lt.php?lc=15 لیست شده‌اند) به آدرس الكترونیكی [email protected]این نشانی پست الکترونیک دربرابر spambot ها و هرزنامه ها محافظت می شود. برای مشاهده آن شما نیازمند فعال بودن جاواسکریپت هستید آقای محمدرضا نژادمقدم ارسال نمائید.


معرفی پژوهشکده بیوتکنولوژی تولید مثلPDFچاپ

مركز تحقیقات بيولوژي و بیوتكنولوژی تولیدمثل و نازايي در سال ۱۳۷۷، به همت جمعی از متخصصان علوم پایة پزشكی و درمان ناباروری، با تصویب هیأت امنا جهاد دانشگاهی تأسیس شد. در تاریخ ۱۹/۴/۷۸، مجوز تأسیس مركز تحقیقات بیوتكنولوژی تولیدمثل، به استناد رأی شورای گسترش دانشگاه‌های علوم پزشكی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی، از سوي وزیر محترم بهداشت درمان و آموزش پزشكی وقت، صادر شد.

اين پژوهشكده، هم‌اكنون با برخورداری از شش گروه پژوهشی ایمونولوژی‌تولیدمثل، غددتوليدمثل و آندرولوژي، جنين‌شناسي، ژنتیک‌توليدمثل و بيوتكنولوژي، عفونت‌هاي توليدمثل، حقوق و اخلاق زیستی طرح‌های پژوهشی متعددی را دربارة موضوعات مرتبط با اولویت‌ها و محورهای فعالیت خود، با تأمین بودجه از منابع داخلی و بین‌المللی، در دست انجام دارد. از جمله وجوه متمايز كنندة اين پژوهشكده، همكاری و فعالیت پژوهشي متخصصان علوم پایة پزشكی، (جنین شناسی، ایمونولوژی، ژنتیك، بیوشیمی، بیولوژی سلولی و مولكولی و متخصصان بالینی، زنان و زایمان و نازایی، آندرولوژی، غدد درون‌ریز، عفونی و بیماری‌های گرمسیری و ...) ، در كنار یكدیگر، در انجام طرح‌های پژوهشی و درمانی است. با توجه به نوپايي نسبی علوم تولیدمثل و ناباروری و گسترش سریع آن در دودهة گذشته، گستره‌اي وسیع از پژوهش‌ها فراروی محققان قرارگرفته است كه البته، دستیابی و برنامه‌ریزی برای تمام این جنبه‌ها امكان پذیر نیست. از اين‌رو، این پژوهشكده اولویت‌های تحقیقاتی خود را، در حیطة تولیدمثل و ناباروری، بر محورهاي سقط مكرر، اندومتریوز، ناباروری با علت نامشخص، سلول‌های بنیادی، حیوانات ترانسژنیک، جنین، ناباروری در مردان و زنان با علل ژنتیکی و عفونت تولیدمثل متمركز كرده است.

تاكنون با تلاش اعضاء محترم هیأت علمی این پژوهشكده، از طرح‌های متنوع تحقیقاتی پايان یافته و یا در دست اجرا، تعداد زیادی مقالة داخلی، مقالة بین‌المللی، خلاصه مقاله‌هاي داخلی و خلاصه مقاله‌هاي بین‌المللی منتشر شده است.

از موارد قابل توجه در فعاليت‌هاي این پژوهشكده، تأسیس مركز فوق تخصصي درمان ناباروری و سقط مكرر ابن‌سینا است كه با همكاری مركز درمان ناباروری لوبك (Lubeck) آلمان و زیرنظر دانشمند برجسته و از پيشگامان IVF در ایران، پروفسور صفا الحسنی، تأسیس شد.

 


معرفی پژوهشکده آنتی بادی مونوکلونالPDFچاپ

پژوهشكدة آنتی‌بادی منوكلونال وابسته به پژوهشگاه فن آوري‌هاي نوين علوم زیستی جهاددانشگاهی _‌ ابن‌سینا، با هدف ارائة خدمات تولیدی و پژوهشي در زمینه آنتی‌بادی‌های منوكلونال درسال ۱۳۷۹ تأسیس شد.

این پژوهشكده به منظور ایجاد پایگاهی جهت تمركز و هماهنگی فعالیتهای پژوهشی و تولیدی در زمینة تولید سلول‌های انسانی و حیوانی مولد آنتی‌بادی‌های منوكلونال، گامي بلند را به سوی توسعه علمی و صنعتی كشور برداشته است. تولید آزمایشگاهی و نیمه صنعتی آنتی‌بادی‌های منوكلونال مورد نیاز مراكز پژوهشي و یا شركت ‌های تولیدي و همچنين تخلیص و مطالعة ويژگي‌ آنتی‌بادی‌ها به منظور استفاده در تولید كیت‌های آزمایشگاهی و فرآورده‌های بیولوژیك تشخیصی و درمانی نقشي بسیار مؤثر و مفید در پیشبرد طرح‌های ملی پژوهشي در كشور خواهد داشت.

در مدتي كوتاه كه از تأسیس این پژوهشكده می‌گذرد، تاكنون چندین آنتی‌بادی از جمله آنتی‌بادی‌های ضدآنتی‌ژن‌های سطح اسپرم، ضدفریتین، PSA، BSA،Inhibin و پپتیدهای گوناگون مربوط به شاخص‌هاي سلول‌های سرطانی و نيز بيش از ۴۲ فراورده آنتي‌بادي پلي‌كلونال و كونژوگه آنزيمي و فلورسانس آنها تولید شده‌اند. در این پژوهشكده امكان تولید و تخلیص انواع آنتی‌بادی‌های منوكلونال و پلی‌كلونال و نیز تعیین ويژگي‌هاي این آنتی‌بادی‌ها وجود دارد. از دیگر وظایف این پژوهشكده، آموزش محققان ایرانی و انتقال تكنولوژی به مراكز پژوهشی داخل كشور، برگزاری دوره‌های آموزشی و كارگاه های تحقیقاتی كوتاه‌مدت و انجام طرح‌های تحقیقاتی و پایان‌نامه‌های دانشجویی است.

این پژوهشكده همچنین عضو شبكه بیوتكنولوژی پزشكی كشور بوده و در این راستا و با همكاری اين شبكه، افزون بر انجام طرح‌های متعدد تحقیقاتی و تولیدی‌، با برگزاری كارگاه‌های تئوری ـ عملی تولید آنتی‌بادی، منوكلونال به علاقه‌مندان به فراگیری تولید این آنتی‌بادیها آموزش داده ‌است.

در تاریخ ۲۶/۶/۸۷ مجوز پژوهشکدة آنتي بادي منوكلونال، شامل سه گروه پژوهشي، از سوی شورای نظارت و گسترش تشکیلات پژوهشی جهاددانشگاهی اخذ شد.

 

 

آنتی بادی های تولید شده و مشتقات آنها

abproducts


معرفی گروه پژوهشی حقوق و اخلاق زیستیPDFچاپ

در دهه‌های اخیر، پیشرفت های علمی و فنی (به ویژه بیوتکنولوژی)، موجب گسترش مناقشه‌هایی اخلاقی و حقوقی، دربارة زندگی انسان شده است. این مناقشه ها، نه تنها دورة حیات انسان را دربر می‌گیرد بلکه به زمینه‌های پیش و پس از حیات او نیز مرتبط است. اکنون، برای نمونه، «تولید مثل»، «سقط جنین»، «شبیه‌سازی»، «سلول های بنیادین»، «پیوند اعضا»، «ژنوم انسانی» و «مرگ آسان» از مهم‌ترین موضوعاتی هستند که دغدغه‌هایی فلسفی، اخلاقی و حقوقی را برانگیخته‌اند.

از دهه‌ی ۱۹۶۰ به این سو، «اخلاق زیستی» به عنوان شاخه ای از «اخلاق کاربردی» به صورت رشته‌ای دانشگاهی پدیدار شده است. «اخلاق زیستی»، پیامدهای اخلاقیِ استفاده از فن‌آوری‌های جدید را ارزیابی می‌کند. آشکار است که این ارزیابی، از توان یک حوزه‌ی تخصصی و عالمان آن خارج است. نه تنها می‌توان مسائل نوین زیستی را از منظرهای حقوقی، دینی، جامعه شناختی، روان شناختی و حتی اقتصادی بررسی کرد بلکه به نظر می‌رسد بدون در نظر گرفتن این نظرگاه‌ها، تحلیل های فلسفی و اخلاقی، از عمق و دقت کافی برخوردار نخواهد بود. بنابراین، ارزیابی این مسائل، مقتضی فعالیت‌های مشترک و میان رشته‌ایِ متخصصانِ علوم پزشکی و زیستی و عالمان علوم انسانی است. بدین منظور، گروه حقوق و اخلاق زیستی پژوهشگاه ابن‌سینا برای تحقق اهداف فوق در محورهای زیر فعالیت می‌کند:

 

زمینه و محور فعالیت گروه:
  • بررسی اخلاقی، حقوقی، جامعه‌شناختی و روان‌شناسی کاربرد فن‌آوری‌های نوین زیستی  
  • مطالعة جامع ابعاد به کارگیری روش‌های نوین کمک باروری در تولید مثل انسانی مانند اهدای جنین، گامت، و سقط جنین
  •  مطالعة جامع ابعاد پژوهش‌ها و آزمایش‌های ژنتیکی بر انسان و حیوان 
  • مطالعة جامع ابعاد فن‌آوری‌های نوین علوم پزشکی مانند شبیه‌سازی، سلول‌های بنیادی و حیوانات با تغییرژنتیکی
افزون بر محورهای بالا که در ارتباط مستقیم با فعالیت‌های پژوهشی ـ آموزشی و درمانی پژوهشگاه ابن‌سینا است، گروه پژوهشی حقوق و اخلاق زیستی، به دلیل گستردگی مباحث حقوق و اخلاق زیستی، مطالعه‌هایی در مورد دیگر مسائل مرتبط را نیز، در دستور کار خود قرار داده است.

 

اعضای هیأت علمی گروه پژوهشی حقوق و اخلاق زیستی 
  • دکتر محمد راسخ
  • دکتر محمدرضا آیتی
  • دکتر حسین صفایی
  • آیت الله محمد قائنی
  • دکتر محمدتقی کروبی
  • دکتر علیرضا میلانی فر

کارشناسان ارشد  گروه پژوهشی حقوق و اخلاق زیستی  

  • امیرحسین خداپرست
  • فاطمه دومانلو
  • ساناز شریفی


معرفی گروه پژوهشی عفونت‌های تولیدمثلPDFچاپ

در دنیای امروز، با وجود پیشرفت سریع علم در زمینة پیشگیری و درمان بیماری‌های عفونی، این بیماری‌ها در ابتلاء جوامع بشری و ایجاد اپیدمی‌ها، مرگ و میرها، ناهنجاری‌های مادرزادی، سقط و ناباروری از اهمیتی ویژه‌ برخوردارند. اگرچه با ایجاد روش‌های تشخیصی نوین و دقیق و درمان‌های پیشرفته، برخی از بیماری‌های عفونی تحت کنترل قرار گرفته‌اند، ولی با توجه به بیماری‌های عفونی نوپدید و بازپدید مانند HIV، STIs، سل و ...، بیماری‌های عفونی، این‌بیماری‌ها، هم‌چنان، مهم تلقی می‌شوند. امروزه، عفونت‌های تولیدمثل، شامل عفونت‌های انتقال یابنده از راه تماس جنسی، عفونت‌های منجر به ناباروری و سقط جنین، عفونت‌های دوران بارداری و انتقال یافته از مادر به جنین، توجه جهان را به خود جلب کرده است. از آنجا که بیماری‌های عفونی به سهولت قابل انتقال‌اند و این انتقال هم به‌صورت عمودی و هم به‌صورت افقی امکان‌پذیر است، توجه به این گروه از بیماری‌ها در پیشبرد سلامت عمومی، اهمیتی ویژه‌ دارد. پژوهشگاه ابن‌سینا، در راستای فعالیت‌های علمی پژوهشی خود و با توجه به نیاز جامعه تصمیم به راه‌اندازی «گروه عفونت‌های تولیدمثل» گرفت تا در این زمینه‌ها به فعالیت‌های علمی ـ پژوهشی بپردازد.

 

زمینه و محور فعالیت‌ گروه:

  1. شناسایی عفونت‌های منتقله از راه تماس جنسی
  2. شناسایی عفونت‌های مادری موثر بر جنین
  3. شناسایی عفونت‌های منجر به ناباروری
  4. پیشبرد روش‌های تشخیصی و درمانی سل ژنیتال
  5. پیشبرد روش‌های تشخیصی و درمان‌های هرپس ژنیتال و سایر اعضاء خانواده هرپی ویروس
  6. گسترش ارتباطات علمی پژوهشی آموزشی در سطح منطقه‌ای و کشوری

 

اعضاء هیات علمی گروه پژوهشی عفونتهای  تولید مثل

 

کارشناسان  ارشد گروه عفونتهای  تولیدمثل

 

کارشناس مسئول گروه عفونتهای تولید مثل

  • خانم لیلا شفیعی
معرفی گروه پژوهشی جنين شناسی و آندرولوژیPDFچاپ

در اواسط قرن نوزدهم، دانشمندان ماهیت زنده و مستقل اسپرم و تخمک را در مفاهیمی نزدیک به امروز پیشنهاد نمودند. با فاصلة اندک، نقش این دو یاختة جنسی در تشکیل زیگوت و رویان مشخص شد. بعدها در اواسط قرن بيستم، محققين با پديد آمدن حوزه مشتركي از علايق در زمينه شناخت مكانيسم و پاتوژنز برخي شرايط و بيماريهاي محدود كننده و آسيب رسان قدرت تناسلي مردانه، به انجام پژوهش در مسير مشترك و متمركزي ادامه دادند و واژه آندرولوژي در مفهوم امروزی گسترش پیدا کرد و به تدريج با ورود دانشمندان مختلف از علوم زيستي، ژنتيك و حتي روان شناسان، تبديل به يك بستر علمي پويا و گسترده گردید كه در آن با بهره گيري از فن آوري هاي مختلف، سلامت توليد مثلي جنس مذكر در طول دوره زندگي (تولد، بلوغ و حتي سنين کهولت)را رصد نموده و ضمن واكاوي شرايط توليد مثلي در ارتقاي سلامت و باروری و بهبود كيفيت زندگي افراد نابارور يا در معرض خطر ناباروري تلاش مي كند. از آنجائيكه توليد اسپرم سالم بعنوان سلول جنسي فرد مذكر، يكي از مهمترين معيارهاي سلامت توليد مثلي افراد محسوب می شود امروزه علاوه بر بررسي اختلالات آناتوميك، هورموني و ساختاري در سطح ارگان هاي توليد مثلي، ارزيابي هاي مولكولي و عملكردي اسپرم جايگاه مهمي در سنجش سلامت باروری مردان بر عهده دارد. بطوريكه در حال حاضر بخش عمده اي از فضاي پژوهشي در آزمايشگاه هاي آندرولوژي به ارزيابي هاي كيفي اسپرم و آناليز مايع مني و ارتباط اين پارامترها با باروري اختصاص مي يابد. پس از تولد اولين نوزاد حاصل از لقاح آزمايشگاهي (IVF) موسوم به "test tube baby" در سال 1978 و استفاده گسترده از روش هاي كمك باروري و سپس بكارگيري روش ميكرواينجكشن (ICSI)، اهميت كيفيت اسپرم و مراتب تأثير آن بر نتايج حاصل از لقاح و متعاقباً سلامت جنين و بارداري موفق بيش از پيش مورد توجه قرار گرفت. بطوريكه امروزه تحقيقات زيادي در راستاي تعيين بهترين شاخص هاي ارزيابي كيفي اسپرم و ارتباط ويژگي هاي فيزيكوشيميائي و حتي فرا ساختاري آن با شاخص هاي جنين شناختي در حال انجام است.

به دنبال كنجكاوي پژوهشگران نسبت به شناخت مكانيسم هاي لقاح، مراحل روياني و اندام زايي، ابعاد مولكولي رشد و تكوين جنين نيز در كانون توجه قرار گرفت و پيشرفت آن منجر به شكل گيري جنين شناسي مدرن شد. در اين مسير با فراهم شدن تولید، رشد، نگهداری و حتی دستکاری جنین در خارج از بدن در محیط آزمایشگاه منجر به گسترش فوق العاده این علم در ابعاد متنوع از جمله کلونینگ(همانند سازی)،حیوانات تراریخته و سلول های بنيادي جنيني و بالغین گردیدو در سال هاي اخير حوزه هاي بينابيني در این حیطه نیز گسترش زیادی یافته است كه با تعريف كاربري هاي مختلف از جمله سلول درماني افق هاي درماني جديدي فرا روي اين علم قرار داده است.

پژوهشگاه ابن‌سینا با برخورداری از ظرفیت‌های سخت‌افزاری و نیروی انسانی کارآمد و پرتوان، گروه پژوهشی جنین‌شناسی و آندرولوژي را، به عنوان یکی از گروه‌های پژوهشکدة بیوتکنولوژی تولیدمثل، راه‌اندازی نموده است. محققین این گروه، با انجام پژوهش ‌های بنیادی، کاربردی و بالینی روی مکانیسم‌های مولکولی لقاح، روند تکوین جنین و تأثیر عوامل محیطی بر کارایی دستگاه تولید مثل و قدرت باروری انسان، در توسعه و ارتقای روش هاي كمك باروري و حفظ باروري می کوشند. پژوهشگران کارآزموده این گروه در این مسیر  با بررسي شرایط بلوغ آزمایشگاهی گامت ها تحت روش ها و تیمارهای مختلف سعی در بهبود روش های انتخاب بهترین گامت برای بکارگیری در روش های کمک باروری دارند. بدین منظور تحقيقات گسترده در اسپرماتوژنز، آثار مداخله هاي آزمايشگاهي بر پارامترهاي اسپرم و مكانيسم مولكولي لقاح در کارنامه پژوهش های این گروه می باشد.

از سویی دیگر محققین این گروه با دستیابی به دانش فنی كشت و پيوند سلول هاي بنيادي بيضه و نیز انجماد قطعات بافتی گنادهای جنسی گام هایی اساسی در مسیر حفظ باروری کودکان و بالغین در معرض ناباروری از قبیل بیماران سرطانی تحت شیمی و پرتو درمانی برداشته اند. در ادامه این موفقیت ها راه اندازی بانک بافت های تولید مثلی بعنوان ماحصل عملی و کاربردی پژوهش های این گروه در مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا، نشانی از اراده و پایبندی مجموعه ابن سینا در طراحی و انجام پژوهش های کاربردی منجر به هدف نهایی ارتقای سلامت آحاد جامعه می باشد.

تلاش در جهت توليد حيوانات شبيه سازي شده و تراريخته به عنوان بيوراكتور توليدی فراورده هاي بيولوژيك و دارویی و هم چنین پژوهش های کاربردی در مسیر تمایز و توسعه کاربری های بالینی سلول هاي بنيادي جنيني و بالغين از دیگر محورهای تحقیقاتی پژوهشگران این گروه می باشد. این گروه ارتباط منسجمی را با بخش جنین شناس و آندرولوژی  مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا داشته و بخشی از فعالیت های این گروه معطوف گسترش و ارتقاء خدمات قابل ارایه به زوجین نابارور می باشد.

 

زمینه و محور فعالیت گروه:

فعاليت هاي پژوهشي:

  1. بهره گیری از روش های کمک باروری در انسان و حیوانات با هدف ارتقای بازده تولید مثلی
  2. کشت و پیوند سلول های بنیادی بیضه و تخمدان
  3. تولید حیوانات شبیه سازی شده و تراریخته به عنوان بيوراكتور به منظور توليد فراورده هاي بيولوژيك 
  4. شناخت و بهبود عوامل تاثيرگذار در جهت ارتقاي قابليت حياتي جنين هاي شبیه سازی شده
  5. شناخت و بهبود تغييرات اپي ژنتيك لازمه رشد و تكامل جنين هاي توليد شده در شرايط آزمايشگاهي (بويژه جنين هاي شبيه سازي شده ترانسژنيك) 
  6. تهیه بانک سلولهای جنسی و جنینی در انسان و حیوانات (با اهداف تجاری و تحقیقاتی(
  7. ابقای گونه های جانوری در معرض خطر انقراض
  8. ایجاد لاین های سلولی با منشا سلول های بنیادی جنینی (در حیوانات مزرعه ای و آزمایشگاهی(
  9. توليد موش هاي knockout و knockin 
  10. مطالعات کاربردی در زمینه سلول هال بنیادی

فعاليت هاي آموزشي:

  1. برگزاري دوره های آموزشی مدون در غالب كارگاه هاي آموزشي
  2. انجام پایان نامه های دانشجویي (دوره هاي كارشناسي ارشد و دكتري)
  3. انجام پروژه هاي تحقيقاتي مشترك با ساير مراكز  

 

اعضاء هیات علمی گروه پژوهشی جنین شناسی

 

کارشناسان ارشد گروه پژوهشی جنین شناسی

 

کارشناسان گروه پژوهشی جنین شناسی

  • خانم بهاره بهزادی
  • خانم میترا قدیمی
  • خانم زهرا قائم پناه
معرفی گروه پژوهشی ژنتیک تولیدمثل و بیوتکنولوژیPDFچاپ

 

امروزه، توانایی بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک در تولید و تغییر موجودات زنده در جهت کمک در تولیدمثل ، حیات و خدمت به انسان،‌ شگفت‌آور است. بیوتکنولوژی، به عنوان فنی که از سلول‌های موجودات زنده و محتوای آن در تولید مواد و یا توسعه روشی استفاده می‌کند، در سال‌های اخیر با به کارگیری اصول ژنتیک و مهندسی ژنتیک به بیوتکنولوژی مولکولی متحول شده است. به‌ویژه، کاربرد بیولوژی مولکولی در تولیدمثل، گامت‌ها و تشکیل و تکوین جنین بسیار چشمگیر بوده است. پیشرفت سریع علم ژنتیک و بیوتکنولوژی از یک رو و کاربرد آن در روش‌های نوین تولیدمثل، سلول‌های اولیة جنینی و جنین از سوی دیگر،‌ باعث شده است که تکنیک‌ها و روش‌هایی جدید در زمینة تشخیص و دوران پیشگیری، ابداع شود. در این زمینه، می‌توان از تکنولوژی ترانسژنیک، همسان‌سازی، تشخیص قبل از تولد، لانه‌گزینی جنین و ژن‌درمانی از طریق سلول‌های جنسی نام برد که از اهداف و ضرورت‌های تشکیل این گروه است.

 

زمینه و محور فعالیت‌ گروه:

  1. سقط مکرر
  2. جنبه های ژنتیکی تولیدمثل مردان
  3. آندومتریوز
  4. تشخیص نقایص ژنتیکی جنین (PGD, PND)
  5. غربالگری نقایص ژنتیکی زوج های نابارور
  6. بررسی زمینه های ژنتیکی در رابطه با سرطان های مورد مطالعة پژوهشکده

 

اعضاء هیات علمی گروه پژوهشی ژنتیک تولیدمثل و بیوتکنولوژی

 

کارشناسان ارشد گروه پژوهشی ژنتیک تولید مثل و بیوتکنولوژی

کارشناسان مسئول گروه پژوهشی ژنتیک  تولید مثل و بیوتکنولوژی

  • خانم هاله عدالتخواه
  • خانم محبوبه نصیری


معرفی گروه ایمونولوژی تولیدمثلPDFچاپ

 

ايمني‌شناسي توليد مثل يكي از شاخه‌هاي علم ايمني‌‌شناسي است كه به وقايع ايمونولوژی مرتبط با باروري مي‌پردازد. سيستم ايمونولوژي توليدمثل به قدري پيچيده است كه با وجود مطالعه‌هاي وسيع در ۵ دهة اخير‌، بسياري از پرسش‌ها در اين حوزه، بي‌پاسخ باقي مانده است. امروزه، محققان معتقدند كه عوامل ايمني‌شناسي علت بيش از ۵۰ درصد از موارد سقط جنين را تشكيل مي‌دهند. مطالعه‌هاي انجام شده نشانگر آن است كه با وجود شناسايي آنتي‌ژن‌هاي جنيني، سيستم ايمني مادر به سطحي جديد از تعادل مي‌رسد كه نه تنها سبب سقط نمي‌شود بلكه به رشد و تكامل جنين نيز كمك مي‌كند. از اين رو، به نظر مي‌رسد با مطالعة سيستم ايمني مادر در طول دوران بارداري، بتوان راه‌كاري موثر در جلوگيري از دفع پيوند پيدا كرد. از سوي ديگر، سيستم ايمني با كنترل شديد تكثير سلول‌هاي تروفوبلاستي از تهاجم اين سلول‌ها به بافت‌هاي ديگر جلوگيري مي‌كند. به همين سبب،‌ شناخت ماهيت اين عملكرد در شناخت عوامل موثر در كنترل تكثير سلول‌هاي سرطاني نيز موثر خواهد بود. مطابق تحقيقات انجام شده، بسياري از اختلالات توليدمثل، نظير پره‌اكلامپسي ، ناباروري ، عدم موفقيت سيكل‌هاي باروري و اندومتريوز نيز ناشي از عدم تعادل سيستم ايمني‌ هستند.

امروزه با توجه به نتايج پژوهش‌هاي وسيع انجام شده در اين زمينه، ايمونولوژي توليدمثل جايگاه مهمی را در علم ايمني‌‌شناسي به خود اختصاص داده است.

زمینه و محور فعالیت‌ گروه:

  1. مطالعه و بررسی سقط مكرر از جنبه‌هاي ايمونولوژيك
  2. مطالعه و بررسی روند و تغییرات سيستم ايمني در دوران بارداري
  3. جنبه های ایمونولوژیک اندومتریوز
  4. مطالعه و بررسی نقش عوامل ايمونولوژي در عدم موفقیت سیكل‌های باروری
  5. مطالعه و بررسی نقش عوامل ایمونولوژی در بروز ناباروری

 

  اعضای هیات علمی گروه پژوهشی ایمونولوژی تولید مثل

 

  کارشناس ارشد گروه پژوهشی ایمونولوژی تولید مثل

 

    کارشناسان مسئول گروه پژوهشی ایمونولوژی تولید مثل

  • خانم لیلا کاتوزیان
  • خانم مهدخت مصلایی



معرفی گروه پژوهشي ایمونوشیمیPDFچاپ

 

ضرورت تشكیل این گروه به دليل نیاز مبرم پژوهش در جهت تولید آنتی‌بادی منوكلونال و پلی‌كلونال و همچنین، شناسایی ویژگی‌های این آنتی‌بادی‌ها و آنتی‌ژن‌های مربوط به آن‌هاست. در راستای تولید این مواد در بعد تحقیقاتی، ابتدا باید اطلاعات كافی از ساختمان شیمیایی آنتی‌ژن‌ها، نحوة اتصال آن‌ها به سایر مواد بیولوژیك و شیوة استفاده از آن در جهت ايمن‌سازي حیوانات آزمایشگاهی جمع‌آوری و سپس آنتی‌ژن‌های مورد نیاز را از طرق مختلف مثل سنتز، تخلیص، كونژوگاسیون و ... تهیه كرد. پس از تولید آنتی‌بادی‌های منوكلونال و پلی‌كلونال، مجدداً به تحقیقاتي مفصل روی نحوه واكنش آن‌ها، تعیین افینیتی، انتخاب روش تخلیص هر یك، نحوه كونژوگاسیون آنتی‌بادی‌ها با مواد آنزیمی و فلوئورسانس و طراحی بافر و محیط شیمیایی لازم برای حداكثر پایداری آنزیم و آنتی‌بادی نياز است كه همة این تحقیقات از وظایف گروه ایمونوشیمی است. همچنین، تهیة نقشه اپی‌توپی (Epitope Mapping) مولكول‌های بیولوژیك، از وظایف این گروه است. بطور خلاصه می‌توان گفت كه تهیة آنتی‌ژن و آنتی‌بادی خالص، اتصال آن‌ها به مواد آنزیمی و فلورسانس جهت مصارف گوناگون نظیر سنجش مواد بیولوژیك به صورت كیفی و كمی، تعیین ویژگی‌های یك آنتی‌بادی نظیر افینیتی، تعیین نقشة اپی‌توپی مولكول‌های بیولوژیك، پایدارسازی آنتی‌بادی‌ها و آنتی‌ژن‌ها در محیط‌های مختلف، طراحی آزمون‌های مختلف نظیر الایزا برای اهداف خاص و تعیین شده و به‌كارگیری روش‌های نوین به‌منظور افزایش حساسیت و سرعت انجام تست‌های آزمایشگاهی از این جمله است.

زمینه و محور فعالیت‌ گروه:

  1. به‌كارگیری انواع روش‌های بیوشیمیایی برای به‌دست آوردن فرم خالص هر آنتی‌ژن
  2. پژوهش روی ساختمان مولكولی موادی كه نیاز به ساخت آنتی‌بادی‌های منوكلونال و پلی‌كلونال علیه آن‌هاست.
  3. تعیین نقشة مولكولی اپی‌توپ‌های آنتی‌ژنی مولكول‌های پروتئینی (Epitope mapping)
  4. تعیین بهترین روش‌ها برای ایمونوژن ساختن مواد گوناگون
  5. پژوهش براي یافتن بهترین روش برای تخلیص آنتی‌بادی‌های تولید شده
  6. تعیین میزان افینیتی آنتی‌بادی‌های منوكلونال ساخته شده
  7. تخلیص آنتی‌بادی‌های تولید شده
  8. كونژوگاسیون آنتی‌بادی‌ها بوسیلة مواد مختلف از قبیل آنزیم‌ها، مواد فلوئورسانس و ...
  9. انجام تغییرات شیمیایی و آنزیمی بر روی آنتی‌بادی‌ها، به منظور كاربرد آن‌ها در موارد گوناگون
  10. استفاده از آنتی‌بادی‌های اختصاصی تولید شده، به‌منظور سنجش مواد بیولوژیكی
  11. پایدارسازی آنتی‌ژن‌ها و آنتی‌بادی‌ها در محیط‌های مختلف
  12. طراحی كیت‌های الایزا

 

اعضاء هیات علمی گروه پژوهشی ایمونوشیمی

 


معرفی گروه پژوهشي هیبریدوماPDFچاپ

 

تأسیس گروه هيبريدوما با هدف ایجاد پایگاهی جهت تمركز


مطالب مشابه :


معرفی پژوهشکده نانوبیوتکنولوژی ابن سینا

تولید پروتئین‌های نوتركیب داروئی و مطالعات و برنامهریزی و حتی اقتصادی




رشته های جدید دکتری

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی علوم اقتصادی گرایش فرهنگی در پژوهشکده مطالعات




كتاب «تحلیل چندمتغیره‌ی گسسته در مطالعات مقطعی و طولی» منتشر شد

كتاب «تحلیل چندمتغیره‌ی گسسته در مطالعات مقطعی و و برنامه ریزی اقتصادی و




شرح وظایف وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران

گرایش مدیریت و برنامه ریزی نامگذاری سینا pgsrn پژوهشکده تربیت با رویکرد اقتصادی.




98-از راز گذار-مروری بر کتاب اقتصاد ایران: توسعه، برنامه ریزی، سیاست و فرهنگ

معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی و رییس مطالعات اقتصادی پژوهشکده مطالعات




انتشار شماره 83 فصلنامه رسانه

دفتر مطالعات و برنامه ریزی شرایط اقتصادی و حفظ توسعه بوعلی سینا




جمعیت و بهداشت

» یا فریدون در ایران باستان تا طب سنتی ابن سینا و برنامه ریزی، ساختار و مطالعات و




:: کارت امتیازی متوازن: ابزاری نوین جهت ارزیابی عملکرد و بهبود رقابت پذیری سازمان ها

انداز و اهداف آتی سازمان برنامه­ریزی و اجرا مطالعات اقتصادی پژوهشکده مطالعات




برچسب :