فولیک اسید، اسید فولیک، قرص و مکمل آهن، فروس سولفات، جگر، شیر، جعفری، عدس، روش مصرف

فولیک اسید، اسید فولیک، قرص و مکمل آهن

فولیک اسید، اسید فولیک، قرص و مکمل آهن، فروس سولفات، جگر، شیر، جعفری، عدس، روش مصرف

همانطور که می دانید ، کم خونی یکی از مشکلاتی است که گریبانگیر بسیاری از زنان ایرانی می باشد .

در خون انسان سلولهایی به نام گلبولهای قرمز موجود است که حامل اکسیژن مورد نیاز اندامهاست . در صورتیکه تولید گلبولهای قرمز در بدن کاهش یابد ، فرد مبتلا به کم خونی می شود که علائم آن ضعف ، رنگ پریدگی و خستگی زود رس است .  طی تحقیقاتی که در سال 1945 برروی کم خونی انجام شد دریافتند ، کمبود اسید فولیک*(B9)  یکی از عوامل ایجاد کننده نوع خاصی از کم خونی است که کم خونی ماکروستیک** نام دارد . کمبود اسید فولیک موجب کاهش تولید گلبولهای قرمز شده و گلبولهای تولید شده بزرگتر و کم رنگ تر از حد طبیعی می شوند. نوع دیگر کم خونی ناشی از کمبود دریافت عنصر آهن است که در مبحث مربوط به خود شرح داده خواهد شد . در صورتیکه فرد مبتلا به کم خونی با تشخیص پزشک از نوع آن اطلاع یابد می تواند با مصرف مواد غذایی غنی ، به درمان کم خونی خود کمک کند .

اسید فولیک در ساخته شدن گلبولهای قرمز و سفید مؤثر است ، از اینرو دریافت میزان کافی آن در درمان کم خونی و افزایش ایمنی بدن بسیار مؤثر است .

این ویتامین در مواد غذایی مختلف یافت می شود و به صورت آزمایشگاهی نیز می توانند آنرا تولید کنند . پس از خوردن، از قسمت ابتدای روده جذب می شود و توسط جریان خون به کبد رفته ، در آنجا ذخیره می گردد . میزان اسید فولیک موجود در کبد تأمین کننده نیاز 4 تا 5 ماه بدن ما است . عملکرد اسید فولیک چیست و چرا کمبود آن موجب کم خونی می شود ؟عمل اسید فولیک شرکت در تولید پروتئین در بدن است . نقش دیگر آن در ساخته شدن اسیدهای نوکلئیک***است.
 اسیدهای نوکلئیک در هسته سلول قرار دارند و انتقال دهنده صفات ارثی می باشند . اسید فولیک با قابلیت جابجایی واحدهای تک کربنه در همانند سازی ژنها نقش دارد . در بخشهایی از بدن که تکثیر سلولی سریع دارند مانند گلبولهای قرمز و سفید، سلولهای دیواره دستگاه گوارش و ادراری ، اسید فولیک بیشتر مورد نیاز است . کمبود اسید فولیکعوارض کمبود طولانی مدت آن در یک فرد بالغ ،کم خونی،متورم وقرمز شدن زبان، اختلالات گوارشی مانند اسهال واختلالات روحی چون افسردگی است و تأثیر کمبود آن  در کودکان نیز کاهش رشددر آنهاست ، تقریباً 10 درصد افراد جامعه مبتلا به درجاتی از کمبود اسید فولیک هستند البته در حدی که علائم بالینی آن بروز نکرده باشد .

فولیک اسید، اسید فولیک، قرص و مکمل آهن، فروس سولفات، جگر، شیر، جعفری، عدس، روش مصرف

سالمندان و نوجوانان کم خوراک در معرض کمبود اسید فولیک هستند .

مصرف اسید فولیک درخانمهایی که قصد باردارشدن دارند و یا مادران باردار در ماههای اول و دوم بارداری بسیار ضروری است . کمبود اسید فولیک موجب ایجاد نقصهای مادرزادی در دستگاه عصبی کودک می شود . خانمهایی که قصد بارداری دارند بهتر است از مکمل اسیدفولیک با تجویز پزشک و مواد غذایی غنی از اسید فولیک مصرف کنند .

میزان مورد نیاز یک فرد بزرگسال400 میکروگرم اسید فولیک در روز است . در سالهای اخیر به دلیل تحقیقاتی که انجام شده استاندارد نیاز روزانه افراد را افزایش داده اند که نشان از اهمیت دریافت این ویتامین دارد . نیاز به اسید فولیک در بارداری و شیر دهی دو برابر می شود .

افرادی که سوخت و ساز بدن آنها بالاست و یا مبتلا به بیماری خاصی چون سلولهای خونی داسی شکل یا سرطان خون هستند ، نیازمند اسید فولیک بیشتری می باشند .

اسید فولیک در اثر نگهداری مواد غذایی در دمای اتاق و پختن به میزان زیادی از بین می رود .

مواد غذایی غنی از اسید فولیک- درجگر ،  قلوه وگوشت بدون چربی بیشترین میزان آن موجود است .

- در حبوباتی چونلوبیا قرمز ،لوبیا سفید وسویا و درسبوس گندم موجود است .

- درسبزیجاتی چون اسفناج، کلم، کاهو، مارچوبه و آرتیشو و درمیوه هایی مثل آب پرتقال تازه و موز موجود است .

- میزان کمی در زرده تخم مرغ و شیر موجود است .

در صورتیکه شما یک غذای حاوی حبوبات به همراه نان سبوس دار مصرف کنید مثل خوردن یک کاسه آبگوشت پر حبوبات با نان سنگک را به همراه  ماست و اسفناجی که حداقل 1 فنجان اسفناج پخته دارد میل نمایید و در بین روز ماءالشعیر بنوشید ، میزان مورد نیازاسید فولیک  بدن شما تأمین خواهد شد .

کارشناس تغذیه

* Folic Acid

 ** Macrocytic

***Nucleic Acid

 

چه مقدار فولیک اسید استفاده نمائیم.

فولیک اسید، اسید فولیک، قرص و مکمل آهن، فروس سولفات، جگر، شیر، جعفری، عدس، روش مصرف

فولیک اسید یک ویتامین B مهم برای زنان بخصوص برای زنانی که باردارهستند و یا قصد بارداری را دارند می باشد.

 

فولیک اسید یک ویتامین B مهم برای زنان بخصوص برای زنانی که باردارهستند و یا قصد بارداری را دارند می باشد. این ویتامین می تواند در پیشگیری از ایجاد نواقص مغزی و نخاعی در جنین مؤثر باشد.

البته فولیک اسید برای مردان و زنان در هر سنی مفید و قابل استفاده می باشد و در بعضی مطالعات نشان داده شده است که در پیشگیری از حمله های قلبی و مغزی و حتی بیماری آلزهایمر و بعضی سرطانها بسیار کمک کننده می باشد.

شما باید همیشه با پزشک خود در خصوص دریافت میزان لازم از این ویتامین مشورت نمائید. البته در ذیل میزان مجاز مصرف این ویتامین بر اساس راهنمایی سازمان سلامت زنان ذکر می گردد:

* زنانی که در سنین باروری هستند400 میکروگرم در روز

* زنانی که باردار هستند600 میکروگرم در روز

* زنانی که درحال شیردهی به کودک می باشند 500 میکروگرم در روز

* زنانی که سابقه ی تولد فرزندی با نقص نخاعی مغزی دارند تحت نظر پزشک ممکن است تا 4000 میکروگرم روزانه مصرف نمایند در صورتیکه تمایل به بارداری مجدد داشته باشند.

زنانی که سابقه تولد فرزندی با نقص مغزی- نخاعی دارند ولی تمایل به بارداری مجدد ندارند روزانه مجاز به مصرف 400 میکروگرم فولیک اسید هستند.

 

 استفاده از فولیک اسید به صورت مکمل توصیه نمی شود و تامین اسید فولیک بدن از طریق برنامه های غذایی برای سلامت افراد، مطلوب تر است.

دکتر "پیام آزاده" در گفت و گو: استفاده زیاد از فولیک اسید به صورت مکمل ها ، به همان اندازه کمبود فولیک اسید مضر است.

وی با بیان اینکه مصرف فولیک اسید به عنوان یک آنتی اکسیدان در پیشگیری از ابتلا به سرطان نقش دارد، گفت: ارتباط بین مصرف فولیک اسید و ابتلا یا عدم ابتلا به سرطان نیازمند انجام تحقیقات بیشتری در دوره زمانی طولانی مدت در جوامع مختلف است.

این متخصص سرطان یادآور شد: تحقیقات نشان داده است فولیک اسیدی که از طریق برنامه غذایی وارد بدن می شود برای سلامتی کافی است و نیازی به مصرف مکملهای اسید فولیک نیست.

وی گفت: اسید فولیک در ساختن سلول‌های جدید سالم بدن کمک می کند و مصرف کافی این ویتامین برای زنان باردار به منظور پیشگیری از بروز نقایص جدی مادرزادی در جنین ، ضروری است.

در یک تحقیق جدید که در نروژ انجام شده، محققان اعلام کردند: بیماران قلبی که مکمل‌های اسید فولیک و ویتامین ب ‎ ۱۲مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از سرطان قرار دارند.

دبیر انجمن سرطان ایران در خصوص نتایج این تحقیق اظهار داشت: اثرات ضد سرطانی اسید فولیک بیشتر قابل قبول است.

وی اضافه کرد: استناد به نتایج چنین تحقیقاتی نیازمند ، انجام دادن این تحقیق در خصوص ارتباط بین مصرف مکمل های فولیک اسید و ابتلا به سرطان ، در جوامع مختلف و در دوره های زمانی طولانی مدت است.

شیر، پرتقال، توت فرنگی، بنشن مانند عدس، سویا، فرآورده های غلات و سبزیجات با برگ های سبز تیره مانند کلم بروکلی، نخود فرنگی و مارچوبه منابع غذایی اسیدفولیک است.

 

در خون انسان سلولهایی به نام گلبولهای قرمز موجود است که حامل اکسیژن مورد نیاز اندامهاست . در صورتیکه تولید گلبولهای قرمز در بدن کاهش یابد ، فرد مبتلا به کم خونی می شود که علائم آن ضعف ، رنگ پریدگی و خستگی زود رس است . 

طی تحقیقاتی که در سال ۱۹۴۵ برروی کم خونی انجام شد دریافتند ، کمبود اسید فولیک*(B9)  یکی از عوامل ایجاد کننده نوع خاصی از کم خونی است که کم خونی ماکروستیک نام دارد . کمبود اسید فولیک موجب کاهش تولید گلبولهای قرمز شده و گلبولهای تولید شده بزرگتر و کم رنگ تر از حد طبیعی می شوند.

نوع دیگر کم خونی ناشی از کمبود دریافت عنصر آهن است که در مبحث مربوط به خود شرح داده خواهد شد . در صورتیکه فرد مبتلا به کم خونی با تشخیص پزشک از نوع آن اطلاع یابد می تواند با مصرف مواد غذایی غنی ، به درمان کم خونی خود کمک کند .

این ویتامین در مواد غذایی مختلف یافت می شود و به صورت آزمایشگاهی نیز می توانند آنرا تولید کنند . پس از خوردن ، از قسمت ابتدای روده جذب می شود و توسط جریان خون به کبد رفته ، در آنجا ذخیره می گردد . میزان اسید فولیک موجود در کبد تأمین کننده نیاز ۴ تا ۵ ماه بدن ما است.

عملکرد اسید فولیک چیست و چرا کمبود آن موجب کم خونی می شود ؟

عمل اسید فولیک شرکت در تولید پروتئین در بدن است . نقش دیگر آن در ساخته شدن اسیدهای نوکلئیک  است.

اسیدهای نوکلئیک در هسته سلول قرار دارند و انتقال دهنده صفات ارثی می باشند . اسید فولیک با قابلیت جابجایی واحدهای تک کربنه در همانند سازی ژنها نقش دارد . در بخشهایی از بدن که تکثیر سلولی سریع دارند مانند گلبولهای قرمز و سفید ، سلولهای دیواره دستگاه گوارش و ادراری ، اسید فولیک بیشتر مورد نیاز است .

کمبود اسید فولیک

عوارض کمبود طولانی مدت آن در یک فرد بالغ ، کم خونی ، متورم و قرمز شدن زبان، اختلالات گوارشی مانند اسهال و اختلالات روحی چون افسردگی است و تأثیر کمبود آن  در کودکان نیز کاهش رشد در آنهاست ، تقریباً ۱۰ درصد افراد جامعه مبتلا به درجاتی از کمبود اسید فولیک هستند البته در حدی که علائم بالینی آن بروز نکرده باشد .

مصرف اسید فولیک در خانمهایی که قصد باردارشدن دارند و یا مادران باردار در ماههای اول و دوم بارداری بسیار ضروری است .

کمبود اسید فولیک موجب ایجاد نقصهای مادرزادی در دستگاه عصبی کودک می شود . خانمهایی که قصد بارداری دارند بهتر است از مکمل اسید فولیک با تجویز پزشک و مواد غذایی غنی از اسید فولیک مصرف کنند .

میزان مورد نیاز یک فرد بزرگسال ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک در روز است . در سالهای اخیر به دلیل تحقیقاتی که انجام شده استاندارد نیاز روزانه افراد را افزایش داده اند که نشان از اهمیت دریافت این ویتامین دارد . نیاز به اسید فولیک در بارداری و شیر دهی دو برابر می شود .

افرادی که سوخت و ساز بدن آنها بالاست و یا مبتلا به بیماری خاصی چون سلولهای خونی داسی شکل یا سرطان خون هستند ، نیازمند اسید فولیک بیشتری می باشند .

مواد غذایی غنی از اسید فولیک

-  در جگر ،  قلوه و گوشت بدون چربی بیشترین میزان آن موجود است.

-  در حبوباتی چون لوبیا قرمز ، لوبیا سفید و سویا و در سبوس گندم

موجود است . در سبزیجاتی چون اسفناج، کلم، کاهو، مارچوبه و آرتیشو و در میوه هایی مثل آب پرتقال تازه و موز موجود است .

-  میزان کمی در زرده تخم مرغ و شیر موجود است .

در صورتیکه شما یک غذای حاوی حبوبات به همراه نان سبوس دار مصرف کنید مثل خوردن یک کاسه آبگوشت پر حبوبات با نان سنگک را به همراه  ماست و اسفناجی که حداقل ۱ فنجان اسفناج پخته دارد میل نمایید و در بین روز ماءالشعیر بنوشید ، میزان مورد نیازاسید فولیک  بدن شما تأمین خواهد شد .

 

 

اطلاعات عمومی درباره  اسید فولیک:

 

ویتامین B9 یا اسید فولیک که با نام فولاسین و فولات نیز معروف می باشد، اولین بار در سال 1938 به عنوان ماده غذایی ضروری برای  جوجه ها شناخته شد. سپس ثابت شد که این ماده برای سایر حیوانات و انسان نیز ضروری می باشد. این ماده در سال 1945 توسط تی.دی اسپایز مورد مصرف درمانی قرار گرفت.  وی اولین بار اثبات نمود که  اسید فولیک در درمان کم خونی وابسته با بارداری و اختلال در جذب گوارشی تأثیر دارد.مطالعات بعدی این مشاهدات و بررسی ها را تأئید نمودند.

اسید فولیک ماده ای کریستالی، زردرنگ، محلول در آب و پایدار در محیط اسیدی است و از سراسر روده جذب می شود.حدود نیمی از اسید فولیک ذخیره شده در بدن در کبد ذخیره می شود که حدود 15-5 میلی گرم بر کیلوگرم از وزن کبد را شامل می شود.

 

 

 

 

 

 

بدن ما به چه میزان اسید فولیک، روزانه نیازمند است:

 

 

میزان توصیه شده روزانه اسید فولیک (RDA):

 

اطفال:

0-6 ماهه:   روزانه 65 میکروگرم

7-12 ماهه: روزانه 80 میکروگرم

 

کودکان

1-13 سال:  روزانه 150 میکرو گرم

8-4 سال:    روزانه 200 میکروگرم

13-9 سال:  روزانه 300 میکروگرم

 

نوجوانان و بالغین:

آقایان سن 14 سال به بالا: روزانه 400 میکروگرم

خانمها سن 50-14 سال: روزانه 400 میکروگرم

خانمها سن 50 سال به بالا: روزانه 400 میکروگرم

 

 

 

 

 

 

 

 

نقش اسید فولیک در سلامتی:

 

 

-         درتشکیل گلبولهای قرمز خون:

اسید فولیک بصورت ترکیب با ویتامین B12، جهت تشکیل، بلوغ و تکثیر گلبولهای قرمز مورد نیاز است.

 

-         دررشد و تکامل:

اسید فولیک جهت رشد و تقسیم سلولهای بدن، خصوصاً سلولهای عصبی و جهت تولید تعدادی از واسطه های عصبی (نورو ترانسمیتر) ضروری است. همچنین درتولید اسید های نوکلئیک شامل DNA وRNA که مسئوول انتقال صفات وراثتی  می باشند مورد نیاز است.

-         متابولیسم پروتئین:

اسید فولیک در متابولیسم پروتئین نقش فعالی دارد و باعث تقویت  رشد طبیعی  در بدن می گردد. متابولیسم تعدادی از اسیدهای آمینه ضروری نیازمند کوآنزیم های فولات می باشد. سنتز متیونین از هموسیستئین به کوآنزیم فولات وآنزیم وابسته به ویتامین B12 نیازمند است. بنابراین کمبود فولات می تواند باعث کاهش سنتز متیونین و افزایش تولید هموسیستئین گردد. افزایش میزان هموسیستئین می تواند به عنوان یک فاکتور خطر جهت ایجاد بیماری های  قلبی و سایر بیماری های مزمن گردد.

 

-         تقویت سیستم ایمنی:

اسید فولیک در ایجاد آنتی بادیهایی که در پیشگیری و درمان عفونتها نقش دارند تأثیر دارد.

 

-         سلامت پوست و مو:

اسید فولیک در حفظ سلامت پوست و ناخن و کمک به پیشگیری از سفید شدن زودرس مو موثر شناخته شده است.

 

-         سلامتی دردوران بارداری:

اسید فولیک، تنها ماده غذایی ضروری برای خانمهای باردار و تکامل جنین در آنها می باشد. در حقیقت مصرف میوه جات تازه و سبزیجاتی که غنی از فولات می باشند، از زمان لقاح تخم و شروع رشد جنین تا پایان دوران باردرای، بهترین راه جهت اطمینان از حفظ سلامت دوران بارداری می باشد. هم چنین اسید فولیک باعث بهبود شیردهی در زنان می گردد. مکملهای غذایی حاوی اسید فولیک می توانند در درمان کمبود اسید فولیک، خصوصاً مشکلات دوران قاعدگی و زخم های پا مورد استفاده قرار گیرند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 کمبود اسید فولیک:

 

کمبود اسید فولیک موجب بروزکم خونی می گردد که اغلب در خانمهای باردار و کودکان اتفاق می افتد. اختلالات پوستی ، ریز ش مو، اختلالات در جریان خون و تیره شدن رنگ پوست، خستگی و افسردگی ذهنی می تواند از علائم کمبود این ویتامین در بدن باشد. اختلالات تولید مثلی مانند سقط جنین خود بخودی، بارداری سخت و افزایش سرعت مرگ و میر کودک،نیز می تواند به علت کمبود اسید فولیک بوجود آید.

کمبود ویتامین B9 مي تواند باعث کاهش میل جنسی در آقایان گردد. با توجه به مطالعات انجام شده، ثابت شده است دو سوم از بیماران مسن مبتلا به کمبود اسید فولیک می باشند و یک سوم از بیماران روانی نیز مقادیر پائینی از این ویتامین را در بدن خود دارند. کمبود اسید فولیک، همچنین می تواند باعث ایجاد زوال عقلی گردد.

تقریباً تمامی داروهای ضد تشنج که در درمان صرع استفاده می شوند باعث کاهش میزان اسید فولیک در بدن می گردند. علاوه بر داروهای ضد تشنج، سایر داروها مانند ضد بارداریهای خوراکی، پیریمتامین (داروی ضد مالاریا)، کوتریماکسازول (ترکیب حاوی سولفور) و اتانول (الکل) می توانند باعث ایجاد اختلالا در متابولیسم فولات گردند.

 

 

 

 

 

 

 

 

منابع غذایی برای اسید فولیک:

 

فولات به طور طبیعی  در منابع غذائی زیر یافت می شود:

-          لوبیا و سبزیجات

-          مرکبات

-          سبوس گندم و سایر حبوبات

-          سبزیجات با برگ سبز و تیره

-          گوشت مرغ، خوک و صدف

-          جگر

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 چه افرادی به میزان بیشتری از مکملهای حاوی اسید فولیک نیاز دارند؟

 

به خاطر داشته باشید که:

اسید فولیک به علت تأثیرات سودمند و زیادی که در بدن دارد برای  تمامی افراد مورد نیاز می باشد

 

-          اطفال و کودکان

-          خانمها در دوران بارداری و شیردهی

-          افراد مبتلا به اختلالات قلبی- عروقی

-          افراد مبتلا به آنمیا (کم خونی)

-          بزرگسالان (بالاتر از 65 سال)

 

 

 

 

 

 

 

 

بررسی های علمی صوزت گرفته درباره اسید فولیک:

 

1-      عوارکمبود فولات یا اسید فولیک در بدن

2-      آنمی یا کم خونی مگالوبلاستیک وابسته به کمبود فولات

3-      تاثیر اسید فولیک در پیشگیری از اختلالات دوران بارداری

4-      تاثیر مفید اسید فولیک به هنگام سمیت با متوتروکسات

5-      تاثیر فولات در کاهش علائم و شدت بیماری آلزایمر

6-      تاثیر اسید فولیک در درمان سرطان

7-      تاثیر اسید فولیک در سندرم خستگی مزمن

8-      اثرات سودمند اسید فولیک در افسردگی

9-      تاثیر اسید فولیک در پیشگیری از کاهش شنوایی و ناشنوائی

10- تاثیر اسید فولیک در جلوگیری ازهیپر پلازی لثه ایجاد شده توسط فنی توئین

11-تاثیر اسید فولیک در پیشگیری ازسکته مغزی

12- تاثیر اسید فولیک در بیماریهای عروقی در اثر افزایش هموسیستین در خون

13-تاثیر اسید فولیک در کاهش عوارض ویتیلیگو (Vitiligo)

فولیک اسید، اسید فولیک، قرص و مکمل آهن، فروس سولفات، جگر، شیر، جعفری، عدس، روش مصرف


مطالب مشابه :


اطلاعاتی جالب در مورد دل و جگر و قلوه

ارزش غذایی جگر سفید: خوب است بدانید تجمع ویتامین a ی جگر در بدن زنان بارداری که مرتبا برای




خواص جگر سفید، جگر سیاه و دل از دیدگاه طب سنتی ایران

خواص جگر سفید، جگر سیاه بارداری. از آن بهتر جگر خروس و مرغ است که در روغن سرخ




فولیک اسید، اسید فولیک، قرص و مکمل آهن، فروس سولفات، جگر، شیر، جعفری، عدس، روش مصرف

جامعه، ایرانی، سفید كننده‌های، دندان در بارداری و شیر در جگر ، قلوه و




دل و جگر

مادران و بارداری بیشترین کاربرد جگر سفید در صنعت به ریه دام جگر سفید گفته می شود




چهار خوراک و غذای لذیذ ایرانی با جگر

جگر سفید (شش)گوسفند= ويتامين a پيش و طي دوران اوليه بارداری قادر ويتامين b12 موجود در جگر




تغذیه در بارداری

تغذیه در بارداری این گروه شامل انواع گوشت های سفید و قرمز -ماهی-دل و جگر *در پختن انواع




اهمیت تغذیه در دوران بارداری

بر خلاف تصور خیلی از افراد که فکر می کنند در دوران بارداری در مورد مصرف جگر و سفید ، آرد




اهمیت تغذیه در دوران بارداری

نکاتی در بارداری و جگر، هویج ، کدو مانند پوره سیب، موز، برنج سفید، آرد جو




خلاصه دستورهای تغذیه ای برای تعیین جنسیت جنین قبل از بارداری

جنین قبل از بارداری /کنجد/ نان گندم سفید مثل بربری در غذاهای دریایی، جگر گوساله و




برچسب :