گزارش کارآموزی (نیروگاه شازند)

 

آب مورد نياز نيروگاه توسط سه حلقه چاه از فاصله 7 كيلومتري به نيروگاه هدايت مي شود . سوخت اصلي نيروگاه گاز طبيعي و مازوت است . گاز مورد نياز از طريق خط لوله سراسري گاز و مازوت بوسيله خط لوله از پالايشگاه شازند تامين مي شود . از نفت گاز نيز به عنوان سوخت راه اندازي ، استفاده مي گردد كه بوسيله تانكر از پالايشگاه به نيروگاه حمل مي شود .

مشخصات فني نيروگاه

تعداد واحد: 4 واحد بخار

برج خنك كن: خشك از نوع هلر

قدرت نامي هر واحد:325 مگاوات

سوخت مصرفي: گاز طبيعي، مازوت

بويلر:از نوع درام دار با گردش طبيعي

كندانسور: نوع پاششي(تماس مستقيم)

ظرفيت توليد بخار هر واحد :1045 تن در ساعت

توربين:داراي سه سيلندر (LP- IP- HP)

بویلر

در نیروگاه، ساختمانی به ارتفاع حدود 60 متر است که  محفظه احتراق در آن  می باشد. در محفظه احتراق مشعل هایی برای بالا بردن دمای آب و رساندن آن به مقدار مورد نظر برای توربین وجود دارد.دمای داخل محفظه احتراق در حالت عادی حدود 1500 درجه سانتیگراد می باشد. به علت انقباض و انبساط شدید در بویلر محفظه احتراق و تمام تجهیزات متعلق به آن از سقف ساختمان بویلر آویزان است و مقداری می تواند حرکت نماید . درداخل بویلر  چشمی هایی برای دیدن مشعل ها وجود دارد .

فن های FDF (FORCED DRAUGHT FAN)

وظیفه اصلی فنن تأمین هوای تازه و مورد نیاز احتراق می باشد که این نوع فن ها به صورت جفت بوده که در هر واحد از یک جفت استفاده شده است بنابراین فن با توجه به مکشی که ایجاد می نماید هوای محیط را مکیده و هوا را در کانالهایی که در نهایت به محوطه احتراق ختم می گردد .

 

 

گردش دهنده مجدد دود GRF

در حالت کلیGRF باعث بالا رفتن راندمان بویلر میشود .این فن مقداری از گازهای خروجی از بویلر را گرفته و مجدداً آن را در کوره بویلر به جریان می اندازد این کار معمولاً جهت کنترل مقدار تبادل حرارت در کوره و در فضای بالای آن و همچنین برای کنترل درجه حرارت ری هیت انجام می شود .

برج هاي خنك كن

 

 

 

 

 

برج های خنک کن وظیفه خنک کردن آب برگشتی از بویلر را دارند که به دو نوع تر و خشک موجود است.

در نیروگاه حرارتی شازند از برج های خشک استفاده شده عیب این برج کارایی کمتر نسبت به برج تر است ولی مزیت آن نیاز کمتر آن به آب است .

AUXILIARY COOLING TOWER   ( ACT )     

براي خنک كاري تجهيزات مختلف در نيروگاه از يك سيستم سيكل بستۀ آب استفاده مي شود،نام اين سيستم A.C.T  يا AUXILIARY COOLING TOWER  مي باشد. تجهيزاتي كه به وسيلۀ سيستم ACT  خنک كاري مي شوند عبارتند از :

كمپرسورهاي هواي فشرده               دوربين كورۀ بويلر                               هيدروژن ژنراتور

الكترو موتور F D F                       الكترو موتور G R F                          الكترو موتورG A H

الكترو موتور B F P                          آب استاتور                       روغن FIRE RESISTANCE

روغن LUB OIL                          

مجموعه الكتريك نيروگاه حرارتی شازند

مجموعه تجهيزات توليد كننده الكتريسيته وهمچنين توزيع وانتقال برق ، براي مصارف داخلي و انتقال نيرو تا قبل از پست خروجي از نيروگاه ، را قسمت الكتريك نيروگاه گويند . اين  قسمت را مي توان به تجهيزات عمده زير تقسيم بندي كرد:

ژنراتور                                    باس داكت              ترانس اصلي (main transformer)

     ترانس واحد(unit transformer)                ترانس استيشن ( station transformer )

      باطري خانه                           رله هاي حفاظتي

 

سیستم تحریک

 سیستم تحریک یکی از قسمت های جانبی خیلی مهم ژنراتورها می باشد که وظیفه مغناطیس کنندگی رتور ژنراتور را بر عهده داردکه ضمن انجام این عمل وظیفه کنترل توان راکتیو خروجی ژنراتور را نیز بر عهده دارد .

سیستم تحریک از دو قسمت اساسی تشکیل شده است :

1- سیستم AVR

2- سیستم RECTIFIRE

ژنراتور

ابتدا یک ژنراتور کوچک با رتور مغناطیس دائم به نام PMG با ولتاژ خروجی 220 v  می باشد که ولتاژی در سیم پیچ استاتور تولید می شود و این ولتاژ به سیستم  AVR  وارد میشود.  سیستمAVR  وظیفه تامین جریان DC و کنترل آن را برای رتور ژنراتور دوم بنام MAIN EXCITER  را بر عهده دارد که  خروجی AVR  توسط 4 عدد ذغال در قطب + و 4 عدد ذغال در قطب -  به رتور اکسایتر  اعمال می شود .

وظیفه ژنراتور اکسایتر تامین کننده جریان ژنراتور اصلی است که خروجی سیم پیچی استاتور آن وارد سیستمی به نام رکتیفایر می شود که در این قسمت رکتیفایر فقط وظیفه یکسو سازی را دارد که یکسوسازی توسط پل دیودی انجام می شود . در نهایت جریان DC خروجی رکتیفایر توسط 40 عدد ذغال در قطب + و 40 عدد ذغال در قطب – به رتور ژنراتور اصلی اعمال میشود .

سیم پیچی ژنراتور اصلی از نوع ستاره دوبل ( دو طبقه ) می باشد .  

*رتور هر سه ژنراتور به هم متصل بوده و توسط توربین با سرعت 3000rpm می چرخد  که در نهایت خروجی ژنراتور با سطح ولتاژ 20kv و جریان خروجی 11727 A توسط باس داکت به ترانس اصلی MAINجهت انتقال به شبکه اصلی و به ترانس واحد UNIT  جهت مصارف داخلی هر واحد می باشد ، اعمال می شود .

نقطه صفر ژنراتور جهت استفاده در سیستم حفاظت ژنراتور به واسطه یک مقاومت ، زمین می باشد که در مواقع falt  از نقطه صفر جریان عبور کرده و باعث عملکرد رله های حفاظتی می شود .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


خنک کاری ژنراتور

خنک کاری ژنراتور و سیم پیچ ژنراتور به دو طریق انجام می شود :

1- خنک کاری رتور و سطح رویه استاتور توسط گاز هیدروژن در محیط بسته ژنراتور  انجام میشود  این گاز توسط کولر هایی که در طرفین ژنراتور نصب شده اند در یک سیکل بسته خنک می شود . آبی که در این کولر ها استفاده میشود توسط سیستم خنک کاری کمکی ACT  خنک می شود و دوباره به کولر باز می گردد .

  

 

 


2-  سیم پیچ استاتور توسط آب خنک کاری می شود که این آب کاملا از نظر الکتریکی ایزوله بوده

سیم پیچ استاتور دارای سوراخ های سراسری در طول ژنراتور می باشد که این آب در سیکل بسته 

به ژنراتور و بوشینگ وارد و از طرف دیگر خارج می شود . خنک کاری آب توسط آب خنک کن کمکی انجام می شود .

باس داكت

پس از توليد الكتريسته توسط ژنراتور با توجه به بالا بودن سطح ولتاژ (20KV) برای انتقال آن از محل ژنراتور تا ترانسفورماتور اصلی واحد نمی توان از سيم كشی هوايی يا كابل های معمولی استفاده كرد لذا بوسيلۀ شين های كه خود در داخل يك پوسته (داكت) می باشند اين كار انجام می شود تا از خطرات احتمالی جلوگيری بعمل آيد .داخل باس داکت از یک لوله توخالی استفاده شده که توسط مقره به بدنه ( داکت ) متصل شده است .دلیل استفاده از مقره ایجاد فاصه هوایی و عایقی بودن نسبت به بدنه است . درون اين داكت را با هوای فشردۀ عاری از گرد و غبار پر می كنند و همواره داخل داكت بايد فشار دار باشد تا اگر چناچه داكت از نقطه ای سوراخ شد هوا ازآن نقطه بيرون آمده ومانع از ورود گرد وغبار به داخل داكت شود زيرا وجود گردوغبار داخل آن باعث كاهش مقاومت هوای اطراف شين شده و موجب اتصال كوتاه (آرك) خواهد شد.

 

 

 

 


ترانسفورماتور ها

در نیروگاه حرارتی شازند از 4 نوع ترانس استفاده می شود :

1-Main transformator

2-Unit transformator

3-Station Transformator

4-ترانس  kv 6.6 /  v400  

Main Transformer 20/230 KV

براي انتقال انرژي توليدي توسط ژنراتور و خطوط انتقال همچنين كاهش افت ولتاژ در مقصد، از يك ترانس افزاينده براي هر واحد از نيروگاه استفاده مي شود . این ترانس دارای ظرفیت 400 MVA و ولتاژ فشار ضعیف 20kv و ولتاژ فشار قوی 230kv و فرکانس 50 Hz می باشد .

سیم پیچ اولیه ترانس به صورت مثلث و سیم پیچ ثانویه به صورت ستاره است .نقطۀ صفر آن كه در طرف فشار قوي است بوسيلۀ يك مقاومت اهمي زمين شده تا در صورت بروز اتصال زمين جريان زيادي از محل اتصالي عبور نكند .

Unit Transformer 20/6.6 Kv

هر واحد از نيروگاه داراي تجهيزات مختلف از جمله فن ها ،پمپ ها ، والو ها و … است كه نياز به منبع تغذبه دارند . ترانس Unit از خروجي ژنراتور بصورت مستقيم تغذيه شده ودارای ظرفیت 40MVA وفرکانس 50Hz می باشد و ولتاژ 20kv ژنراتور را به 6.6kv  تبديل و تجهيزات هر واحد را بصورت مستقيم يا غير مستقيم تغذيه مي كند. نوع اتصال آن، اوليه مثلث و ثانويه آن دو سيم پيچ با اتصال ستاره است. ترانس Unit تجهيزات هر واحد را تغذيه مي كند مانند  FDF ،  FWP،  CP،  CBPو.......

Station Transformer 230/6.6 Kv

این ترانس در حالت عادي مصارف مشترك بين دو واحد را از طريق شبكه تأمين مي كند درصورتی که واحدها از مدار خارج شوند مصرف داخلي واحدها نيز از اين طريق تامين مي شود. براي هر دو واحد از نيروگاه ، يك ترانس Station در نظر گرفته شده است. قدرت آن 63 MVA  است. ولتاژ    230 kv طرف شبكه را به دو ولتاژ 6.6kv براي مصرف واحدها تبديل مي كند. اتصال آن از نوع y /yy است. به اين ترانسفورماتور ، ترانس راه انداز نيز گفته مي شود زيرا قبل از راه اندازي  واحدها نياز به برق است كه از طريق آن تأمين مي شود. ترانس Station  تجهيزات مشترك بين  دو واحد را تغذيه مي كند. مثل ACT، كمپرسور خانه ، اداري،  اضطراري ، سوخت رساني و...

ترانس kv6.6  /   v400

در نيروگاه شازند براي تغذیه تجهیزاتی که با ولتاژ 400 ولت کار می کنند ترانسهایی با نسبتهای تبدیل 6/6 کیلو ولت به 400 ولت نیز وجود دارد .

Power center (PC)

تمام کابینت های PC  ها از بریکر های نسبتا جریان بالا تشکیل شده که هر کدام از این بریکر ها به تنهایی یک عد MCC  را تحت پوشش قرار میدهد که هر کدام از قسمت های مصرف کننده از PC  ها جداگانه تغذیه گشته و در ضمن PC  ها از لحاظ مدار فرمان با هم اینتر لاک دارند. PC ها تشکیل شده اند از دو پانلIncoming و یک پانل bus tie و بریکر normal close که با قطع شدن یکی از ورودی ها  از طریق باس تای تغذیه میگردد.

سیستم های DC  نیروگاه

 

 

 

 

در نیروگاه حرارتی شازند سه سطح ولتاژ dc موجود است :

ولتاژV DC48 ولت: چراغ سیگنال پانلها – بریکرها- مدارتغذ یه  CPUدر برجهای اصلی

ولتاژV DC 110ولت: مدار فرمان بریکرهای KV6.6- حفاظتهای ترانس وژنراتوروکوبل تریپ در بریکرهایV400

ولتاژ V DC220: درتغذیه روشنایی DC- موتورهایDC  (موتور روغن کاری توربین –موتورسیل وموتور)-مدار شارژبریکرهای6.6KV  و 0.4KV

باطریهای موجود در نیروگاه از انواع نیکل کادمیم بوده که از صفحات  حاوی نیکل جهت قطب مثبت واز صفحات حاوی کادمیم به عنوان قطب منفی استفاده میشود. ولتاژ نامی باطریهای موجود V1.2 بوده و در حالت شارژ بین 1.4 تا 1.5 می باشد.

باطریهای نیکل کادمیوم دارای دوام زیاد-عمر طولانی-ساختمان یکپارچه و مقاوم در برابر شارژ و دشارژ اضافی بوده و همچنین مقاوم در برابر تخلیه خود به خود می باشند.

UPS

مفهوم UPS  یعنی برق غیر قابل قطع پس در هر سیستمی که نیاز به یک ولتاژ دائمی و فرکانس ثابت باشد از UPSاستفاده می شود .

عملکرد UPS در نیروگاه به صورت زیر می باشد :

ولتاژ تغذیه UPS ولتاژ سه فاز از باس اضطراری EMCC با سطح ولتاژ 400v تامین میشود که این ولتاژ ابتدا توسط سیستم رکتیفایر ( پل دیودی ) یکسوشده و برای تغذیه باتری ها فرستاده شده و سپس توسط اینورتر دوباره به AC تکفاز تبدیل شده و جهت مصارف مهم و حساس سیستم استفاده می گردد . ولتاژ خروجی این سیستم 220 v و با فرکانس 50 Hz می باشد .

هرزمان ولتاژ خروجی استاتیک سوییچ از ولتاژ بزرگتر شود استاتیک سوییچ وارد مدار شده و تغذیه از سمت بای پس انجام می شود . مسیر Manuel by pass  جهت تامیرات و سرویس سیستم استفاده میشود .

 

 

 

 

 

 

 

باتری شارژر ها

در شارژ باتری ها در هر سطح ولتاژ  از سیستم هایی استفاده می شود که دارای دو power ورودی می باشد که یکی Normal و دیگری Emergency  می باشد پانل 48 v دارای 8 کابینت می باشد که در پانل rectifier    ولتاژ 400 v AC به ولتاژ 48 v DC تبدیل شده و در طرف دیگر کابینت هم همین عمل توسط رکتیفایر انجام می گیرد . در ضمن اگر برای یکی از رکتیفایر ها مشکلی پیش بیاید به صورت پارارل (موازی ) میشوند .

در قسمت وسط شارژر یک میکروکامپیوتر قرار دارد که مقدار ولتاژ مثبت و منفی را روی نمایشگر خود نشان می دهد .در باتری شارژر های 110 و 220 ولت نیز همان کابینت هاوجود دارد که همانند باتری شارژر ها 48 ولت است با این تفاوت که ولتاژ 400 ولت متناوب را به 220 و 110 ولت مستقیم تبدیل می کند .

دشارژ باتری ها

برای دشارژ آنها ازمقاومتهای موجود درنیروگاه استفاده می شود وجریان شارژ و دشارژ باطریها درحالت نرمال و زمانی که باطریها نو بوده و می خواهند درسیستم قرارگیرند یک پنجم ظرفیت اسمی باطری بوده و زمان شارژ اولیه یاBooster charge  معمولا 12 ساعت می باشد. که پس از رکورد ولتاژ ودمای اولیه وثابت بودن جریان ثبت می شود. همچنین دشارژ باطری تا ولتاژ1.1V مجازمی باشد و در حین دشارژِ گروهی اگر یک یا دو باطری ولتاژی درحد 1.1v یا کمترداشته باشد باید دشارژقطع و شارژ بعدی صورت گیرد.

 

ديزل ژنراتورها

جهت تغذيۀ مصارف مهم در نيروگاه در شرايط بحراني از ديزل ژنراتور استفاد مي گردد تا تجهيزات حساس (مانند scanner fans ، پمپ روغنكاري توربين Turning gea,و.......) نيروگاه را تغذيه نمايد.

در اين نيروگاه از دو ديزل ژنراتور براي چهار واحد ( هر واحد يك ديزل ژنراتور) استفاده شده است قدرت هر يك از اين ديزل ژنراتورها KW1650است .

راه اندازی دیزل ژنراتور ها به صورت بادی میباشد .

 

 

 

 

 

 


سيستم تحريك ديزل ژنراتور

ابتدا ولتاژ 24 ولت DC از طريق سيستم  AVR،سيم پيچ استاتور تحريك را که در انتهاي ژنراتور قرار دارد تحريك مي كند و باعث القاء ولتاژ AC در سيم پيچ روتور مي گردد و سپس ولتاژ و جريان AC از طريق 6 عدد ديود چرخان كه بر روي محور ديزل ژنراتور قرار دارد يكسو شده و به تحريك اصلي ديزل ژنراتور كه بر روي رتور قرار دارد وارد مي شود و اين ولتاژِ يكسو شده در روتور باعث القاء ولتاژ 400V در سيم پيچ استاتور مي گردد كه در نهايت خروجي ديزل ژنراتوربه صورت  400Vسه فاز مي باشد و نوع اتصال سيم پيچ استاتور نيز به صورت ستاره مي باشد .

در حالت بي باري ولتاژ تحريك 14 ولت و جريان آن 1.4A و در حالت بار نامي ولتاژ تحريك برابر 38ولت و جريان نامي آن برابر 3.7 آمپر مي باشد.

مصرف كننده‌هاي  ديزل ژنراتور

عمده مصرف كننده‌هاي ديزل ژنراتور در شرايط اضطراري عبارتند از :

باطري شارژها ،UPS  ها، فنهاي مربوط به خود ديزل ژنراتور

پانل اضطراري توربين ( واحد يك و دو كه تجهيزاتي چون TURNING  GEAR   ژنراتورها ، پمپ روغنكاري اضطراري توربين و . . . را تغذيه مي‌نمايد .

پانل اضطراري بويلر ( واحد يك و دو ) كه تجهيزاتي چون Scanner Fans، پمپهاي روغن‌كاري F.D.F ها و G.R.F ها و G.A.H و غيره را تغذيه مي‌نمايند.

پانل اضطراري روشنائي : اين پانل بين دو واحد مشترك بوده ودر شرايط اضطراري، روشنايي مورد نياز كليه قسمتها را تأمين مي‌نمايد.

 

 

منابع و ماخذ :

یاداشت برداری از اطلاعات تکنسین های  الکتریک

یادداشت برداری از بازدید در سایت

استفاده از جزوات آرشیو فنی


مطالب مشابه :


دانـلود چند نمونه گزارش کـارآموزی

گزارش کارآموزی با موضوع برق صنعتی بصورت pdf گزارش کارآموزی با موضوع پست 400 کیلو بصورت فایل zip




برق ، الکترونیک و مخابرات - کارآموزی

fdghfhgf - برق ، الکترونیک و مخابرات - کارآموزی - hfg ارائه روش جديد جهت حذف نويز آكوستيكي در يك




گزارش کارآموزی (نیروگاه شازند)

مهندسی برق - گزارش کارآموزی (نیروگاه شازند) - تحقیقات و پروژه برق و الکترونیک




دانلود گزارش کارآموزی برق(تابلو های برق صنعتی)

مرکز دانلود فایل(مقاله,پروژه،تحقیق و ) - دانلود گزارش کارآموزی برق(تابلو های برق صنعتی




گزارش کارآموزی در اداره برق

این گزارش کارآموزی با فرمت Word بوده و قابل ویرایش است و همچنین آماده پرینت می باشد




گزارش کارآموزی

وبلاگ تخصصی برق قدرت - گزارش کارآموزی - دانشجویان کارشناسی ارشد برق قدرت دانشگاه آزاد یزد




دانلود پروژه کارآموزی برق صنعتی

dljp - دانلود پروژه کارآموزی برق صنعتی - برترین مرکز تخصصی کنکور - پروژه های دانشگاهی - سوالات




برچسب :