مقایسه ی معرفی خداوند در تورات و قرآن - مقایسه معرفی خدا در تورات

مقایسه ی معرفى خداوند در قرآن و تورات

برخى مواقع بر ما ایراد مى گیرند که چرا شما در نوشته هاى خود به آیین یهودیت و مسیحیت خرده مى گیرید؟ مگر اینها ادیان الهى نیستند؟ مگر کتاب هاى آنها آسمان ى نیستند؟ آیا «عیسى بن مریم علیه السلام» و «موسى بن عمران علیه السلام» پیامبران برگزیده خداوند نبوده اند؟

مقایسه معرفی خدا در تورات

مقایسه معرفی خدا در تورات

در جواب مى توان گفت باید بین دو چیز فرق گذاشت. یک چیز این واقعیت است که خداوند این دو بزرگوار را براى هدایت بشر فرستاده و آنان حاملین صادق وحى براى امت خود بودند. در این مورد هیچ گونه شک و شبهه اى نداریم و هرگز در صدق گفتار این دو پیامبر بزرگ و درستى «آیین اصلى آنها» تردیدى نداریم. اما این که اکنون دو کتاب به نام هاى تورات و انجیل در دست داریم چیز دیگرى است. ما در این دو کتاب به مطالبى بر مى خوریم که هیچ عقل سلیمى نمى تواند باور کند از سوى خدا فرستاده شده است.

گذر زمان و دخالت هاى نارواى افراد نادان و بى اطلاع آنچنان تعالیم آسمان ى این دو کتاب را دچار موهومات و خرافات کرده که چهره واقعى اش به کلى مخدوش و دگرگون شده است.

در طبیعت نیز آب باران به صورت قطراتى بسیار شفاف و دل انگیز فرو مى ریزد. اگر این قطرات در مسیر خود از زمینى آلو ده بگذرد و مواد خارجى کثیف و متعفن به آن اضافه شود یا در گودالى راکد بماند و به باتلاقى تبدیل شود، در این صورت دیگر آن شفافیت و گوارایى اولیه را نخواهد داشت و به سمّى مهلک مبدل مى شود.

در واقع تعالیم آسمان ى پیامبران علیهم السلام نیز دچار چنین وضعیتى شده اند. آن تعالیم نورانى در سرزمین مغزهاى آلو ده افراد خرافى و نادان، مبدّل به آیین و رسومى گمراه کننده شده است. آیین فعلى یهود و مسیحیت از این قبیل است.

گاه مى شود با مطالعه چند جمله از گفتار و تعلیمات پیامبران الهى به چنان موجى از قدرت شگرف «ایمان» دست یافت که تأثیر آن از مشاهده هر معجزه اى قوى تر است.

در پرتو این ایمان است که به خوبى مى توان تشخیص داد این تعلیمات زاییده بشر نیست. در اینجاست که دانشمندان مى گویند: تشخیص صدق گفتار فرستادگان واقعى براى اهل تأمل و تفکر امرى ساده و آسان است و براى مردم عادى مشکل.

از حساس ترین مباحثى که این اختلافِ در گفتار پیامبران الهى و تخیل ات زاییده فکر کوته نظران را نشان مى دهد همین بحث صفات الهى است.

گذر زمان و دخالت هاى نارواى افراد نادان و بى اطلاع آنچنان تعالیم آسمان ى این دو کتاب را دچار موهومات و خرافات کرده که چهره واقعى اش به کلى مخدوش و دگرگون شده است. در طبیعت نیز آب باران به صورت قطراتى بسیار شفاف و دل انگیز فرو مى ریزد

خدایی که تورات معرفی می کند

خدایی که تورات معرفی می کند خداییست که: او «هم جسم است و هم مکان دارد. دست و پا و چشم و گوش دارد. مانند ما مى خورد، مى خوابد و راه مى رود. حسد و ترس دارد. گاه پیروز مى شود و گاه شکست مى خورد. گاه خسته مى شود و گاه سرنشاط است. بى گدار به آب مى زند و بعد پشیمان مى شود و بالآخره گاهى مواقع او را غافلگیر مى کنند و به این خاطر تصمیم مى گیرد براى آینده احتیاط لازم را از دست ندهد!»

بهتر است پنجاه باب از سفر پیدایش را که مورد قبول تمام یهودیان و مسیحیان جهان است مطالعه کنید تا هم این مطلب برایتان اثبات شود و هم این که به خیلى مطالب دیگر دست یابید. 

 

خدایی که قرآن معرفی می کند

اما در این سو، قرآن کریم خداوند را چگونه معرفى مى کند؟ به طور خلاصه مى توان نظر قرآن را به این صورت بیان کرد:

«وَهُوَ اللّهُ فِی السَّمَاوَاتِ وَفِی الأَرْضِ» ؛ و او در آسمان ها و زمین خداست.1

«فَأَیْنَمَا تُوَلُّواْ فَثَمَّ وَجْهُ اللّهِ»؛ پس به هر سو رو کنید، آنجا روى [به‏] خداست. 2

«وَهُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ مَا کُنتُمْ»؛ و هر کجا باشید او با شماست . 3

خدایی که تورات معرفی می کند خداییست که : او «هم جسم است و هم مکان دارد. دست و پا و چشم و گوش دارد. مانند ما مى خورد، مى خوابد و راه مى رود. حسد و ترس دارد. گاه پیروز مى شود و گاه شکست مى خورد. گاه خسته مى شود و گاه سرنشاط است. بى گدار به آب مى زند و بعد پشیمان مى شود و بالآخره گاهى مواقع او را غافلگیر مى کنند و به این خاطر تصمیم مى گیرد براى آینده احتیاط لازم را از دست ندهد!»

«وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَیْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِیدِ»

و ما از شاهرگ [او] به او نزدیکتریم

. 4

«وَهُوَ الَّذِی فِی السَّمَاء إِلَهٌ وَفِی الْأَرْضِ إِلَهٌ »

معبود حقیقى در همه جا اوست. 5

«لاَّ تُدْرِکُهُ الأَبْصَارُ وَهُوَ یُدْرِکُ الأَبْصَارَ وَهُوَ اللَّطِیفُ الْخَبِیرُ»

چشمها او را درنمى‏یابند و اوست که دیدگان را درمى‏یابد، و او لطیفِ آگاه است.

6

«لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ»

نه کس را زاده، نه زاییده از کَس

. 7

«وَمَا کَانَ اللَّهُ لِیُعْجِزَهُ مِن شَیْءٍ فِی السَّمَاوَاتِ وَلَا فِی الْأَرْضِ»

هیچ چیز، نه در آسمان ها و نه در زمین، خدا را درمانده نکرده است

. 8

«وَمَا یَعْزُبُ عَن رَّبِّکَ مِن مِّثْقَالِ ذَرَّةٍ فِی الأَرْضِ وَلاَ فِی السَّمَاء»

و هم‏وزن ذره‏اى، نه در زمین و نه در آسمان از پروردگار تو پنهان نیست

. 9

نکته قابل توجه در مورد این بیانات قرآن کریم زمان نزول آیات قرآن است. باید به یاد داشته باشیم که قرآن کریم در چه زمانه اى و در بین چه مردمى نازل شده است.

قرآن در بین مردمى با شدّتِ عصبیّتِ قومى و قبیله اى، غرق در اوهام و خرافات و درگیر و در آیین هایى مشرکانه و رفتارى بدوى نازل شد.

با توجه به تاریخ نزول قرآن و مطالبى که بیان کرده، دیگر هر شخص منصفى مى تواند قضاوت کند این کتاب نمى تواند زاییده فکر بشر باشد و باید از

منبع : tebyan.net


,