سفر نامه زیبایی های استان گلستان و نخستین قبرستان مسلمانان در ایران

وصف زیبایی خالد نبی و جاده منتهی به خالد را شنیده بودم و تصمیم گرفتم هفته اول اردیبهشت ماه به دیدن خالد نبی بروم.قرار شد از جاده فیروزکوه ابتدا به سمت بندر گز حرکت کنیم.

%D9%86%D9%82%D8%B4%D9%87_%DA%AF%D9%88%DA

طبق قراری که با دوستانمان در مشهد گذاشته بودیم ،قرار شد ما از تهران و آنها نیز از مشهد  در میانکاله همدیگر رو  ملاقات کنیم.

%D8%A2%D8%AF%D8%B1%D8%B3_%D9%86%D9%82%D8

شبهِ‌جزیره‌ی میان‌کاله شبه جزیره‌ای است در منتهی‌إلیهِ جنوبِ شرقیِ دریای خزر، در دوازده‌کیلومتریِ شمالِ شهرِ بهشهر واقع در استان مازندران ایران. مساحت آن بیش از شصت‌وهشت‌هزار هکتار و ارتفاعِ آن بینِ ۱۵ تا ۲۸متر کم‌تر از سطحِ دریای آزاد است.

البته بدلیل اینکه میانکاله محوطه حفاظت شده است طبعا ورود افراد به آنجا دارای محدودیت میباشد و ما به دلیل همراهی دوستمان آقا مهدی(که در سفر بدیل آشنایی با دوستان مشهدی مان با ایشان آشنا شدیم) ، ما و همراهان را بعد از بازرسی ماشینمان توسط حراست میانکاله، به آنجا راه دادند.

پس از بازدید از میانکاله به بازدید روستای  سفید چاه که از توابع بهشهر است و گورستان مرموزی دارد رفتیم.

گورستان سفید چاه مربوط به دوره تیموریان است و در شهرستان بهشهر، بخش یانه سر، روستای سفید چاه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۸۴۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.نخستین قبرستان مسلمین در ایران؛ قبرستانی عجیب با قدمت ۱۲۰۰ سال با نقش‌های عجیب‌تر روی سنگ‌هایش در روستایی به نام "سفیدچاه" واقع است. اهالی روستای کوا اموات خود را معمولا در قبرستان سفید چاه به خاک میسپارند. ابراهیم، منصور و عبدالرحمن سه فرزند امام موسی‌ابن جعفر(ع) و چندین تن از سادات مرعشی که روزگاری در آمل حکومت می‌کردند در سفیدچاه مدفون شده‌اند. در توضیح بیشتر باید بگویم روستاییان و اهالی حدود ۴۴ روستا که مرکزش"سفیدچاه" است معتقدند خاک سفیدچاه مانند خاک وادی السلام است و جسد را تا سال‌ها سالم نگه می‌دارد. نقش‌های قبور بنا بر روایتی بر اساس شغل مرده کشیده‌ می‌شد اما کمی بیشتر که دقت کردم این مورد کمتر رعایت می‌شد و بیشتر حال و هوای حکاک در آن‌ها مشاهده ‌می‌شود.

http://fararu.com/fa/news/178028/نخستین-قبرستان-مسلمانان-در-ایران-کجاست

%D9%82%D8%A8%D8%B1%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%

%D9%82%D8%A8%D8%B1%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%

پس از بازدید از سفید چاه ، شب را مهمان دوست مهربانمان آقا مهدی که در روستای  زیبای لیوان از توابع بندر گز ،باغ مرکبات زیبایی داشت و  مملو از گلهای خوش بوی پرتقال بود گذراندیم.

روز بعد به بازدید سد گلستان که زیبایی چشم نوازی داشت رفتیم.

سد گلستان در 12 كيلومتري شمال شرقي شهرستان گنبد كاووس بر روي رودخانه گرگانرود قرار دارد.

 %D8%B3%D8%AF_%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8

 %D8%B3%D8%AF_%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8

در مسیر به سمت خالد نبی ٬ راهي علي آباد كتول جهت بازديد از آبشار زيباي كبودوال شديم .

 

%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D9%84%D9%88%DB%8C_%D8

%D8%A2%D8%A8%D8%B4%D8%A7%D8%B1_%DA%A9%D8

 

%D9%85%D8%B3%DB%8C%D8%B1_%D8%A2%D8%A8%D8

%D8%A2%D8%A8%D8%B4%D8%A7%D8%B1_%DA%A9%D8

%D8%A2%D8%A8%D8%B4%D8%A7%D8%B1_%DA%A9%D8

%D8%A2%D8%A8%D8%B4%D8%A7%D8%B1_%DA%A9%D8

 پس از آبشار زیبای کبودوال به سمت خالد نبی حرکت کردیم.

اگر قصد سفر به دشت های وسیع سرسبز را دارید، به دنبال تجربه ای متفاوت از دیدن طلوع و غروب خورشید هستید، دوست دارید به تماشای آسمان بنشینید و به زیارت پیامبری در بلندای کوه بروید، از گورستانی با سنگ های عجیب بازدید کنید و سر از قله قاف دربیاورید، راهی «خالدنبی» در استان گلستان شوید...

سفر به خالدنبی راه های مختلفی وجود دارد؛ هم می توان با ماشین خود راهی جاده شد و هم می توان از طریق قطار گرگان و حتی با پرواز به شهر گرگان سفر کرد. اگر با قطار و هواپیما به این شهر می روید بهتر است ماشینی دربست کرایه کنید تا شما را از شهر گرگان به خالدنبی ببرد. از تهران تا مرکز استان گلستان یعنی شهر گرگان حدود ۴۵۰ کیلومتر فاصله است و از گرگان تا خالدنبی حدود ۱۶۰ کیلومتر. برای رسیدن به خالدنبی یا باید از راه گرگان، شهرستان گنبدکاووس، جاده حاجی قوشان، تمرقرقوزی، اوقچی، گچی سو و خالدنبی استفاده کنید یا گرگان، شهرستان کلاله، جاده تمرقره قوزی، یلی بدراق، اوقچی، گچی سو و خالدنبی. سفر به خالدنبی حداقل دو روزه است و بهتراست برای لذت بیشتر از سفر خود حداقل شبی در منطقه خالدنبی اقامت داشته باشید.

مقبره خالد نبی بر بالای کوه خدا در شهرستان کلاله واقع شده که البته از کلاله یکساعتی با ماشین توی جاده ای که اطرافش از دشتهای سبز و مزارع گندم پوشیده شده، فاصله داشت و انواع پرنده ها رو می شد اونجا دید که شایع ترینشون زنبورخورک ها، سار صورتی ( که به صورت دسته ای پرواز می کردند) و سبز قبا بود. سبز قباها برخلاف اسمشون بدنشون خردلی رنگه و روی بالهاشون آبیه و روی سیمهای برق کنار جاده دیده می شدند.

%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D9%84%D9%88%DB%8C_%D8

%D8%AC%D8%A7%D8%AF%D9%87_%D8%A8%D8%B1%DA

%D8%AC%D8%A7%D8%AF%D9%87_%D8%AE%D8%A7%D9

%D8%AC%D8%A7%D8%AF%D9%87_%D8%AE%D8%A7%D9

 

 اسم کامل این پیامبر، خالد بن سنان عبسی است. ایشان شریعت حضرت عیسی را تبلیغ می‌کردند. نسب وی به حضرت اسماعیل فرزند ابراهیم (ع) می‌رسد و یکی از پیامبرانی است که به بعثت حضرت محمد (ص) بشارت داده و در دوران فترت می‌زیسته است. دوره فترت به فاصله بین بعثت حضرت عیسی تا بعثت حضرت محمد بن عبدالله اطلاق می‌شود.

بر طبق برخی از آیات و احادیث، در دوران فترت، پیامبری به رسالت مبعوث نشده است. هرچند بر اساس نظر مفسرین، در این مدت چهار نبی از طرف خداوند مامور تبلیغ دین حضرت عیسی شدند که سه نفر از‌ آنان از بنی‌اسرائیل و به نام‌های شمعون، یوحنا، یونس معرفی شده‌اند و چهارمین‌شان عرب بوده و به نام خالدبن سنان عبسی معروف است.

 آدرس آرامگاه: استان گلستان شهرستان کلاله به سمت “قره قوزی سفلی” و “یلی بدراق” ۳۸ کیلومتری جاده خاکی تا آرامگاه خالد نبی

 

%D8%B9%DA%A9%D8%B3_%D9%85%D9%82%D8%A8%D8%D8%AC%D8%A7%D8%AF%D9%87_%D8%AE%D8%A7%D9

 

%D8%AE%D8%A7%D9%84%D8%AF_%D9%86%D8%A8%DB

%D8%B9%D8%A7%D9%84%D9%85_%D8%A8%D8%A7%D8

%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7%DB%8C_%D8%AE%D8

%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7%DB%8C_%D8%AE%D8

 

پیامبری عرب در سرزمین جرجان و ترکمن صحرا که همراه دو نفر از یارانش به نام های «عالم بابا» و «چوپان عطا» در بلندترین قله کوه های گوگجه داغ که بین اهالی منطقه به قله «قدرت» مشهور است، آرمیده اند و تجربه ای از سفر متفاوت به دل طبیعت بکر را برای شما به ارمغان می آورد. تا چشم کار می کند در اطراف دشت های وسیع جای گرفته و کوه هایی مینیاتوری با ارتفاع های مختلف که بلندترین آن ۷۲۱ متر ارتفاع دارد.

خالدنبی در فاصله ۹۰ کیلومتری شمال شرق شهرستان گنبدکاووس و ۵۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان کلاله در استان گلستان در شمال شرق کشور جای گرفته است. این منطقه حتی برای بسیاری از اهالی منطقه و استان گلستان هم ناشناخته است.

از روستای تمر قره قوزی وارد جاده فرعی شدیم که 43 کیلومتر تا خالد نبی فاصله داشت. از روستای یلی بدراق (34 کیلومتری خالد نبی) عبور کردیم. از چند کیلومتر بعد از این روستا تا مقبره جاده خاکی بود. پس از گذشتن از روستای اوقچی کوچک (7 کیلو متری خالد نبی) به نزدیکی مقبره رسیدیم .

خالدنبی یکی از ۳۳ پیامبر الهی است که آرامگاهشان در ایران جای گرفته و حدود سال 550 میلادی در سرزمین یمن و عدن زندگی می کرده و هنوز مشخص نیست کی و چگونه به سمت ایران مهاجرت کرده است. بیشتر کسانی که به زیارت خالدنبی و گردش در طبیعت منطقه می روند ترکمن های ساکن استان گلستان هستند. درکنار سه آرامگاه خالدنبی، عالم بابا و چوپان عطا و در دامنه کناری کوهی که آرامگاه ها در آن جای گرفته اند و در دل دشت تعداد زیادی مجسمه با ارتفاع مختلف هم وجود دارد که بین اهالی به عنوان سنگ قبر و گورستان شناخته می شوند و اهالی منطقه داستان هایی گوناگون برای شکل گیری آن تعریف می کنند و حتی گروهی آنها را یاران خالدنبی می دانند، اما تاکنون هیچ پژوهش علمی و باستان شناسی ای در مورد شکل گیری این مجسمه ها، شکل عجیب و قدمت آنها شکل نگرفته است و این منطقه هنوز معماهای بسیار سر به مهری در خود دارد.

 

خالد بن سنان (ع) شش هزار و یکصد و بیست و سه سال بعد از به دنیا آمدن حضرت آدم (ع) در ۵۳۰ میلادی بر تخت نبوت نشسته و مردم زمان خود را به شریعت حضرت عیسی (ع) دعوت می کند.
نسب حضرت خالدبن سنان به اسماعیل ذبیح اله (ع) می رسد. او در سرزمین "عدن" که در یمن است، می زیسته و از قبیله "بنی عبس " بوده است. چون از پیامبران تبلیغی بدون کتاب و آخرین مبلغ دین مسیح بوده، وظیفه اش ایجاب می کرده بعنوان مبلغ دینی همه جا سفر کند و مردم را به پذیرش دین مسیح دعوت کند." در آن زمان خسرو انوشیروان پادشاه ایران و مذهب رسمی اکثر ایرانیان آیین زرتشت بوده است.

اطراف بقعه خالد نبی تعدادی اتاق برای اقامت و استراحت زائرین، مسجد و تعدادی آب انبار هست که ترکمن ها آنها را اصطلاحاٌ "لاری" می گویند. آب لاریها از باران تأمین می شود. پایین تر از بقعه خالد نبی، بقعه های "عالم بابا" و "چوپان عطا" و دره ای بنام پنج شیر قرار دارد.

شرق بقعه چوپان عطا، روی رشته تپه های ماهور، گورستان بزرگی هست با حدود ۶۰۰ سنگ مزار استوانه ای. سنگهای ایستاده و منحصر بفردی که ارتفاع بعضی از آنها تا دو متر هم می رسد. این منطقه نزدیک کوه گوگجه داغ مراوه تپه است.

%D9%85%D8%AC%D8%B3%D9%85%D9%87_%D9%87%D8

درباره این سنگ قبرها روایت های محلی و سنتی هم وجود دارد. بعضی آنها را پیکره سنگ شده ی دشمنان خالد نبی می دانند که گرفتار خشم خدا شده و به شکل سنگ در آمده اند و گروهی معتقدند آنها یاران خالد نبی هستند که برای دوری از آسیب دشمن به امر خدا تبدیل به سنگ شده اند.

 

خالد نبی و مجموعه های وابسته به آن از سال ۱۳۸۰ خیلی مورد توجه میراث فرهنگی استان گلستان قرار گرفت و مقدمات ثبت آن در آثار ملی کشور از سال قبل انجام شده، اما این گورستان منحصر به فرد و بی نظیر که بی شک یکی از قدیمی ترین گورستان های کشور است متأسفانه با مرور زمان در حال خراب شدن است.

 

اگر با وسیله نقلیه خود راهی خالدنبی می شوید و قصد دارید در زائرسرا یا چادر اقامت کنید، فراموش نکنید مواد اولیه تهیه غذا و وسایل آشپزی همراه خود داشته باشید تا دچار مشکل نشوید اما اگر قصد اقامت در خانه های محلی را دارید نگران نباشید زیرا اهالی خانه های خود را اجاره می دهند.

در پایان باید گفت که زیارتگاه خالد نبی" در شرق کلاله، بعد روستای گچی سو واقع شده است و  بهترین زمان سفر و دیدن این  بهشت زیبا(خالد نبی)اواخر فروردین و اردیبهشت است.

 


مطالب مشابه :


نام، آدرس و تلفن زائرسراهای مشهد مقدس

*اينجا بهشت شهر خدا، شهر مشهد است* زائرسرا وحسینیه + نوشته شده در سه شنبه بیست و پنجم




ویلاهای مجتمع رفاهی خزر آبادوزائر سرای مشهد

خواهشمند است جهت شرکت در قرعه کشی و رزرو جا به دفتر کانون زائرسرا مشهد و




امامزاده اسماعیل هایی که در قزوین آرمیده اند.

فدک و همچنین وجود زائرسرا همه روزه در استان قزوین به رزرو هتل درویشی مشهد




وظایف ستاد رفاهی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

دستورالعمل استفاده از زائر سرا دانشگاه در مشهد زائرسرا قابل اجرا کافی در تاریخ رزرو




معرفی طرح خشت های آسمانی

5 هزار تخت برای احداث 14 زائرسرا در دستورکار اسلامى مشهد; و رزرو هتل در مشهد




برنامه ریزی برای ساماندهی زائران اربعین حسینی(ع)،اخبار سازمان حج و زیارت

امیدواریم بخش هایی از این زائرسرا در ایام حج عمره از مشهد،قیمت فیش رزرو کاروان حج




سفر نامه زیبایی های استان گلستان و نخستین قبرستان مسلمانان در ایران

رزرو هاستل در در مشهد گذاشته بودیم و قصد دارید در زائرسرا یا چادر اقامت




شیخ شبان

در طول زمان‌ها و اعصار آسفالته، پاركينگ، زائرسرا، پارک بازي رزرو هتل مشهد;




طراحی خانه سالمندان

مطالعات زائرسرا. رزرو هتل ۳-۱-۴٫ کمبود فضاهای وابسته به سالمندان در مشهد.




برچسب :