آيين‌نامه ايمني در صنايع آهنگري

شماره15428                 9/2/1391
مديرعامل محترم روزنامه رسمي كشور
به پيوست سه فقره آيين‌نامه‌ و دستورالعمل و ضوابط مصوب موضوع ماده 85 قانون كار به شرح ذيل براي درج در آن روزنامه ارسال مي‌گردد، دستور فرماييد پس از درج يك نوبت، نسبت به ارسال يك نسخه از روزنامه حاوي آيين‌نامه‌هاي چاپ شده به دفتر روابط عمومي اقدام نمايند.
1ـ آيين‌نامه ايمني در صنايع آهنگري
2ـ دستورالعمل اجرايي آيين‌نامه ايمني امور پيمانكاري
3ـ ضوابط اجرايي ماده 58 آيين‌نامه علايم ايمني در كارگاه‌ها
وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي ـ عبدالرضا شيخ‌الاسلامي آيين‌نامه ايمني در صنايع آهنگري
هدف و دامنه شمول
هدف : هدف از بازنگري بخش آهنگري آيين‌نامه و مقررات حفاظت فني در ريخته‌گري, آهنگري و جوشکاري مصوب ۱۳۴۷/۷/۲۰ , به روزرساني و تطبيق مواد آن با شرايط روز صنايع, پيشرفت تکنولوژي و ايمن‌سازي محيط کارگاه و صيانت از نيروي انساني و منابع مادي و پيشگيري از حوادث ناشي از کار در کليه کارگاههايي است که در فرايند آنها از ماشين‌آلات و تجهيزات آهنگري استفاده مي‌شود.
دامنه شمول : مقررات اين آيين‌نامه به استناد ماده 85 قانون كار تدوين گرديده و براي كليه كارگاه هاي مشمول قانون مذكور لازم الاجرا مي‌باشد.
فصل اول ـ تعاريف
آهنگري : فرايند شكل دادن فلزات براي رسيدن به شكل مطلوب با ايجاد ضربه يا فشار بوسيله ماشين‌هاي آهنگري مانند پتك‌ها، پرس‌ها، غلطك‌ها و ساير تجهيزات فرم‌دهي مي‌باشد. بعضي از فلزات در دماي پايين(COLD FORGING)  قابل آهنگري بوده ولي بيشتر فلزات براي تغييرشكل نيازمند فرايند پيش گرم مي‌باشند.
پتك آهنگري: ماشيني است كه اساساً براي آهنگري با قالب‌هاي مسطح (قالبهاي باز) استفاده مي‌شود و بصورت يك ستونه و يا دو ستونه مي‌باشد. در ماشين‌هاي يك ستونه محل قرارگيري قالب معمولاً روي سندان مي‌باشد كه سندان از ساير قسمت‌هاي پتک مجزا بوده و بر روي فونداسيون جداگانه قرار مي‌گيرد. در نوع دو ستونه سندان با ستونها بصورت دروازهاي متصل مي‌باشد.
اين ماشينها به انواع مختلف به شرح زير تقسيم‌بندي مي‌گردند:
پتك بخار، هوا و يا هيدروليك : نوعي از پتک آهنگري بوده كه در آن كوبه (RAM) پتک براي هر ضربه توسط سيلندر بخار، هوا و يا هيدروليك به بالا برده مي‌شود و انرژي كوبش به قطعه كار توسط سرعت و وزن كوبه و فشار ناشي از سيستم هيدروليك, هوا و يا بخار اعمال مي‌شود .
پتك سقوط آزاد: يكي از انواع پتک‌هاي آهنگري مي‌باشد كه در آن انرژي آهنگري توسط جرم و سرعت سقوط آزاد كوبه و قالب بالايي اعمال مي‌شود. پتک‌هاي کلاچ تخته‌اي و تسمه‌اي سقوطي از اين نوع مي‌باشد.
پرس آهنگري: ماشيني است كه در آن شكل‌دهي فلز بين قالبها توسط فشار هيدروليكي يا مكانيكي اعمال شده و معمولاً عمل آهنگري تنها با يك كورس پرس براي هر قالب انجام مي‌پذيرد. پرس‌هاي پيچي نيز در اين دسته‌بندي قرار مي‌گيرند.
پرس دوربري (TRIMMING): ماشيني است كه توسط آن پليسه يا قسمت‌هاي اضافي قطعه آهنگري به طريق سرد يا گرم از آن جدا مي‌شود كه معمولا پرس‌هاي ضربه‌اي و هيدروليك در اين رده قابل استفاده مي باشند.
پرس آهنگري افقي: ماشيني است که در آن انرژي لازم براي شكل‌دهي فلز به صورت افقي به قطعه كار اعمال مي‌شود .
ماشين آهنگري با انرژي بالا: نوعي ازماشين‌هاي پرس آهنگري افقي است كه داراي سرعت بالاي کوبه (RAM) پرس و در نتيجه آن، سرعت بالاي سنبه است كه اين سرعت بالا از آزاد شدن ناگهاني گاز فشرده ايجاد مي‌شود و معمولاً براي چاق كردن يا افزايش حجم كله كار استفاده مي گردد.
پتك ضربه زن افقي: نوعي ماشين پتك است كه با استفاده از انرژي هوا كار مي‌كند. سنبه و ماتريس در اين پتك روبروي هم هستند و هر دو بطور همزمان به سمت هم حركت مي‌كنند و به قطعه كار كه توسط ابزاردستي ياماني پولاتور قابل برنامه‌ريزي جابجا مي‌شود, بصورت پي در پي ضربه مي‌زنند.
ماني پولاتور (MANIPULATOR): ماشيني است که مواد خام را براي تغذيه فرايند آهنگري دريافت, حمل و جابه‌جا مي‌نمايد و به انواع ريل‌دار و متحرک تقسيم مي‌شود
در نوع ريل‌دار ماشين روي ريل هدايت شده و بوسيله سيستم کنترل پرس آهنگري يا دستي کنترل مي‌شود.
در نوع متحرک ماشين داراي راننده بوده و مي‌تواند بصورت آزادانه حرکت کند.
غلطك آهنگري: ماشيني است كه در آن قطعه كار توسط غلطك‌هايي كه روي آنها قالب‌هايي به شكل منحني نصب شده، شكل داده مي‌شود و معمولاً براي پيش فرم قطعات آهنگري كاربرد دارد و توسط آن قطر بعضي از قسمت‌هاي قطعه, بزرگ يا كوچك مي‌شود ( مانند پيش فرم قطعه شاتون) .
غلطك توليد حلقه : ماشيني است كه براي توليد حلقه‌هاي بدون درز از صفحات سوراخ دار ديسك ها در فرايند آهنگري استفاده مي‌شود ( مانند چرخهاي واگن).
ماشين كله زني: ماشيني است از نوع پرس آهنگري افقي كه براي ساخت گل پيچ استفاده مي‌شود و قطعه كار توليد شده در آن معمولاً داراي ضخامت سه چهارم اينچ و يا كمتر مي‌باشد.
ماشين پرچ زني : ماشيني است مشابه ماشين‌هاي پرس آهنگري افقي و كله زني كه براي ساخت پرچ استفاده شده و قطر قطعه كار توليد شده در آن معمولاً يك اينچ يا كمتر مي‌باشد.
پدال كنترل حركت پرس : يك كنترل‌كننده است كه با فشاردادن آن مي توان حركت كوبه پرس را كنترل نمود.
توجه: تصاوير بعضي از ماشين‌آلات آهنگري در ضميمه پيوست مي‌باشد.
فصل دوم ـ مقررات عمومي
ماده 1 : کارفرما مکلف است نسبت به شناسايي خطرات و ارزيابي شرايط محيط کار کارگاه‌هاي آهنگري اقدام نموده و اقدامات کنترلي مناسب را به منظور حذف مخاطرات احتمالي به عمل آورد.
ماده۲: کارگران کارگاههاي آهنگري بايد متناسب بانوع کار و خطرات مطابق آيين‌نامه آموزش ايمني کارفرمايان, کارگران و کارآموزان مصوب شوراي عالي حفاظت فني آموزش‌هاي ايمني لازم را ديده و مدارک مربوطه در پرونده آنان ثبت و ضبط گرديده باشد .
ماده3: ماشينها و تجهيزات مورد استفاده در صنايع آهنگري بايد داراي لوحه شناسايي حاوي اطلاعات و مشخصات زير بوده و در محل قابل رويتي بر روي آنها نصب شود:
الف ـ اسم و آدرس سازنده
ب ـ شماره سري يا نوع دستگاه
ج ـ مشخصات فني ضروري مانند توان,  طول کورس, تعداد ضربه در دقيقه, تناژ، وزن
ه ـ شماره سريال
و ـ سال ساخت
ماده4: انجام کليه امور نصب, راه‌اندازي, بهره‌برداري و سرويس, تعمير و نگهداري ماشين‌آلات و تجهيزات آهنگري بايد توسط افراد ماهر و با رعايت دستورالعمل‌هاي شرکت سازنده و الزامات قانوني انجام پذيرد.
ماده 5: ماشين‌ها و تجهيزات آهنگري بايد داراي پرونده مجزا بوده و دستورالعمل‌ها, نتايج سرويس, تعمير, نگهداري و بازرسي‌هاي فني و ايمني در آن ثبت گردد.
ماده6 : كارگران شاغل در صنايع آهنگري بايد متناسب با نوع كار و خطرات موجود به وسايل حفاظت فردي مناسب از قبيل عينک‌هاي ايمني و حفاظتي, گوشي ايمني, کلاه و کفش ايمني, دستکش, پيش‌بند و لباس مقاوم به حرارت و مانند آن مطابق با آيين‌نامه وسايل حفاظت فردي مصوب شوراي عالي حفاظت فني مجهز گردند.
ماده7: مسئوليت بازرسي, تعمير و نگهداري از ماشين‌آلات در كارگاه آهنگري بر عهده كارفرما بوده که شامل موارد ذيل مي‌باشد :
الف) بازديد و آزمايشات دوره‌اي و منظم به منظور اطمينان يافتن از ايمني ماشين‌آلات. كه بايد تاييديه كتبي و مجوز استفاده از ماشين‌آلات صادر و ثبت گردد.
ب) تهيه برنامه زمانبندي اجرا و ثبت بازرسي‌ها از حفاظ‌ها و ابزارهاي حفاظتي كه بايد بصورت مكرر و منظم انجام شود و شامل تاريخ و اسامي اشخاص بازرسي‌كننده و شماره سريال و يا ديگر مشخصه موارد مورد بازرسي قرار گرفته، باشد.
ج) آموزش به افراد جهت انجام بازرسي‌ها و تعمير و نگهداري صحيح ماشين‌آلات و تجهيزات آهنگري.
ماده8: طراحي, جانمايي, اجراي فونداسيون و نصب ماشين‌ها و تجهيزات آهنگري بايد مطابق استانداردهاي فني و مهندسي انجام گيرد.
ماده 9 : فنرهاي ضربه‌گير كه در پرس و پتك‌هاي آهنگري بكار مي‌روند بايد به وسيله حفاظهاي مناسب محصور شده باشند.
ماده10: قطعات ماشين‌آلات آهنگري كه در ارتفاع (بالاي سر اپراتور) نصب مي‌شوند بايد بصورتي محافظت شوند كه در اثر خطا يا اشكال در عملكرد, امكان سقوط آنها و ايجاد حادثه وجود نداشته باشد.
ماده 11: ماشين‌ها و تجهيزات آهنگري بايد داراي سيستم‌هاي قطع‌كننده نيرو و قفل‌كننده يا از كارانداختن سيستم كنترل سيكل در شرايط عادي يا اضطراري باشند. ضمناً کنترل دستي اين تجهيزات بايد به سهولت قابل دسترس اپراتور باشد.
ماده ۱2: پرسها و پتک‌هاي آهنگري بايد مجهز به وسايل تك‌ضربه‌اي باشند تا پس از وارد آوردن هر ضربه عمل پدال يا اهرم فرمان را قطع كند و مانع كار پرس براي بار دوم شود.
ماده۱3: كوبه پتك‌ها و پرس‌هاي آهنگري بايد در مواقع تعويض قالب و يا تعميرات, کاملا مهار و قفل شوند. بلوك‌ها و يا گوه‌هاي مورد استفاده براي اين منظور بايد داراي استحكام و سازه مناسب و مساوي يا بيشتر از مقادير داده شده در جدول شماره 1 باشند. جدول شماره1ـ استحكام و ابعاد سنبه‌هاي مورد استفاده در پتك‌ها و پرس‌ها حداكثر تغيير مكان كوبه (اينچ ) حداكثر وزن پتك آهنگري (پوند) ضريب ايمني حداكثر بار استاتيك در طول سنبه (پوند) حداقل استحكام شكست
 به صورت موازي يا جهت دانه ها (psi) سطح مقطع سنبه (اينچ مربع) سايز (اينچ)
44 8000 10 80000 5000 16 4*4
66 18000 10 180000 5000 36 6*6
88 32000 10 320000 5000 64 8*8
100 50000 10 500000 5000 100 10*10
132 72000 10 720000 5000 144 12*12 ماده۱4: انبرهاي مورد استفاده در آهنگري بايد داراي شرايط زير باشند:
الف ـ داراي طول مناسب بوده تا از بروز خطرات احتمالي ناشي از ورود اعضا بدن به منطقه خطر و آسيب به بدن کارگر درمواقع لگد زدن جلوگيري نمايد.
ب ـ دسته‌هاي آن  فاقد لبه‌هاي تيز باشند.
ج ـ طراحي آن متناسب با ابعاد قطعه مورد جابجايي باشد..
ماده 15 : براي خارج نمودن ضايعات حاصله مانند پليسه‌هاي فلزي و يا پوسته‌هاي اكسيدي و يا انجام عمل روغن كاري بايد از ابزارهاي مناسب استفاده نمود. اين ابزارها بايد داراي طول كافي باشند تا كارگر بتواند به تمامي طول قالب دسترسي پيدا كند بدون اينكه دستها و يا بازوهاي وي بين قالب‌ها قرار گيرد.
ماده۱6: تجهيزات و ابزارهاي مربوط به نصب ايمن قالبها (روبندها, کفشک‌ها و نگاهدارنده‌ها) بايد داراي استحكام، اندازه و ابعاد مناسب باشند.
ماده۱7: براي جلوگيري از پرتاب قطعات و ضايعات حاصله مانند پليسه‌هاي فلزي و يا پوسته‌هاي اكسيدي و يا عدم ورود ساير کارگران به منطقه خطر بايد در قسمت پشت  و طرفين ماشين‌هاي پتك و پرس‌هاي آهنگري حفاظ مناسب نصب گردد. به اين منظور حفاظها بايد در يك طرف داراي پاشنه‌هايي باشند كه بتوانند روي آنها بچرخند يا اينكه به ستونهاي قابل حملي كه روي زمين گذارده شده تكيه داشته و يا از سقف آويزان شده باشند.
ماده۱8: در فرايندهاي مرتبط با صنايع آهنگري که دود, گاز يا بخارات توليد مي‌شود استفاده از سيستم تهويه مناسب به منظور حذف عوامل زيان آور مذکور الزامي است.
فصل سوم ـ مقررات اختصاصي
ماشين پتك آهنگري
ماده19: روبندها و گوه‌هاي تنظيم قالب‌ها در ماشين‌هاي پتك بايد فاقد زائده بوده و از مواد مناسب و مستحکمي ساخته شده باشند تا به سادگي دچار شكستگي نگردند.
ماده۲0: ماشين پتك بخار و يا هواي فشرده بايد داراي پوشش ايمني در قسمت فوقاني سيلندر باشد تا درمواقعي كه محور پتك شكسته شده و يا از جا خارج مي‌شود به عنوان ضربه‌گير، عمل نمايد.
ماده۲1 : ماشين‌هاي پتك بخار و يا هواي فشرده بايد مجهز به يك شير اضطراري با عملكرد سريع باشد. محل نصب شير بايد در خط ورودي سيستم بوده و به راحتي قابل دسترسي باشد، اين شير بايد در مواقعي كه پتك تحت تعمير و يا تنظيم بوده و يا قالب‌ها در حال تعويض مي‌باشند، بسته و قفل شده باشد.
ماده۲2: لوله‌هاي بخاررسان ماشين پتك درصورت لزوم بايد از مجرايي كه در كف كارگاه تعبيه شده عبور داده شود در غير اينصورت براي جلوگيري از تماس اشخاص با اين لوله‌ها بايد آنها را عايق كاري نمود.
ماده۲3 : سيلندرهاي ماشين پتك بخار بايد داراي سيستم تخليه آب بوده و كليه وسايل تخليه خودكار و غيرخودكار سيلندرهاي ماشين پتك بخار به فاضلاب مرتبط باشند.
ماده24: در پتك‌هاي كلاچ تخته‌اي سقوطي (Board drop hammer)جهت جلوگيري از سقوط تخته‌هاي شكسته يا جداشده بايد حفاظ مناسب محصوركننده پيش‌بيني شود كه بصورت محكم به پتك متصل شده باشد.
ماده25: در پتك‌هاي كلاچ تخته‌اي سقوطي, مجموعه‌ها و اتصالات كه امكان شل‌شدن و سقوط دارند بايد بصورت محكم در جاي خود نصب شده باشند و در جريان فرايند آهنگري بصورت مستمر کنترل شوند.
 ماده۲6: لوله‌هاي سيستم بخار و يا هواي فشرده در ماشين پتك بايد مطابق استانداردهاي معتبر بين المللي مربوطه ساخته و نصب شده باشند.
ماده ۲7 : در پتك‌هاي آهنگري كه گرفتن قطعه كار به زير پتك فقط با يك دست انجام مي‌گيرد بايد براي بكارگيري دست آزاد كارگر از پيستوله‌هاي گرافيت‌پاش يا باد استفاده نمود.
ماده28 : تمامي كنترل‌هاي پايي در پتك‌هاي آهنگري مثل پدال‌ها، شيرها و سوئيچ‌ها بايد داراي حفاظ مناسب و موثر بوده تا در مقابل فرامين ناخواسته يا سقوط احتمالي قطعات بر روي آنها مصون باشند.
ماشين پرس آهنگري
ماده 29: محل قرارگيري شيرها و سوئيچ‌هاي دستي در ماشين پرس آهنگري، پرس آهنگري افقي و ماشين كله‌زني و پرچ زني و دوربري بايد مشخص شده و به سادگي قابل دسترسي باشند.
ماده30 : در پرس مكانيكي و دوربري آهنگري در زماني كه قالب‌ها تعويض و يا تعمير مي‌گردند رعايت موارد زير الزامي است:
الف) نيروي راه‌انداز پرس بايد قفل شده باشد.
ب) چرخ طيار پرس به حالت ثابت درآمده باشد.
ج) كوبه پرس بايد ثابت شده باشد. براي اين منظور از قطعاتي بايد استفاده شود كه داراي استحكامي برابر يا بيشتر از موارد مندرج در جدول شماره 1 باشند.
ماده۳1: در پرس هيدروليك آهنگري در زماني كه قالب‌ها تعويض و يا تعمير مي‌گردند رعايت موارد زير الزامي است :
الف) پمپ‌هاي هيدروليك و اجزاي اعمال نيرو بايد قفل شده باشند.
ب) كوبه پرس بايد ثابت شده باشد. براي اين منظور از قطعاتي بايد استفاده شود كه داراي استحكامي برابر يا بيشتر از موارد مندرج در جدول شماره 1 باشند .
غلطك آهنگري
ماده۳2 : غلطك آهنگري بايد در وضعيت باز (دهانه دو غلطك از هم فاصله داشته باشند) روشن گرديده و به تدريج به همديگر نزديك شده تا قطعه كار را به ابعاد مورد نياز برسانند.
تجهيزات گرمايي
ماده33 :جهت جلوگيري از بالا رفتن بيش از حد دما در کليه تجهيزات گرمايي آهنگري بايد از سيستم كنترل حفاظتي ( شامل ترموكوپل ها و ترمومترها) استفاده گردد.
ماده34: براي جلوگيري از تجمع خطرناك مخلوط گازهاي محترق نشده و هوا در كوره‌هايي با سوخت مايع و يا گاز بايد اقدامات حفاظتي مناسب انجام پذيرد .
ماده35: نحوه كار و تعمير و نگهداري تمامي تجهيزات گرمايي الكتريكي و عمليات حرارتي بايد بر اساس دستورالعمل سازنده انجام پذيرد .
فصل چهارم ـ ساير مقررات
ماده36: مکان‌هاي خطرناک در مسير حرکت ماني پولاتورهاي ريل‌دار بايد توسط سيستم حفاظتي مناسب مانند پرتوهاي نوري, و يا ديگرتجهيزات مشابه تحت کنترل و حفاظت قرار گيرد.
ماده۳7 : اطاق‌هاي کنترل پيش‌بيني شده در نزديکي ماشين‌ها و تجهيزات صنايع آهنگري بايد داراي شرايط زير باشند:
الف ـ  داراي ديد كافي نسبت به محيط باشد.
ب ـ داراي تهويه مطبوع باشد.
ج ـ  داراي عايق حرارتي باشد.
د ـ از لحاظ صدا حفاظت شده باشد.
ه ـ در صورت لزوم داراي پنجره‌هاي بازتاب حرارتي باشد.
و ـ در صورت لزوم با شيشه‌هاي رنگي مخصوص براي حفاظت اپراتورها در مقابل تشعشع نور حفاظت شده باشد.
ز ـ در صورت لزوم در مقابل ضربات خارجي مانند پرتاب ناشي از شکسته شدن مواد و پوسته‌هاي اکسيدي محافظت شده باشد.
ماده38 : در صورتي كه فشار ديگ بخار اصلي كارگاه بيشتر از فشار مجاز ماشين پتك باشد بايد يك دستگاه تقليل فشار با يك سوپاپ تنظيم‌كننده خودكار كه عمل آن به وسيله سوپاپ اطمينان تكميل مي‌شود روي ماشين نصب گردد.
ماده39 : جايگاهها و سکوهاي کار و همچنين وسايل دسترسي به آنها که براي تعمير و نگهداري و بازديد ماشينها و تجهيزات آهنگري استفاده مي‌شود بايد مطابق آيين‌نامه ايمني کار در ارتفاع مصوب شوراي عالي حفاظت فني, ايمن‌سازي گردد.
ماده40 : در ماشينهاي افقي آهنگري و پرس‌هاي ضربه‌اي كه در توليد پيچ و مهره و ساير قطعات نيز کاربرد دارند بايد از يك قطعه بعنوان فيوز از جنس چدن خاکستري استفاده گردد. اين قطعه بين بدنه دستگاه و ماتريس ثابت كار گذارده مي‌شود تا در زمان اعمال فشار بيش از حد در اثر گيركردن قطعه كار, اين فيوز مستهلك گرديده و مانع بروز حوادث احتمالي شود.
ماده41: به منظور جلوگيري از بروز عوارض جسماني و حوادث احتمالي کارگراني که در کارگاههاي آهنگري اقدام به جابه‌جايي و حمل و نقل بار مي‌نمايند رعايت مفاد آيين‌نامه‌هاي حفاظتي حمل دستي بار و وسايل حمل و نقل و جابه‌جاکردن مواد و اشيا در کارگاه‌ها, مصوبات شوراي عالي حفاظت فني, الزامي است.
ماده۴2: حفاظ ماشينها و تجهيزات آهنگري همواره بايد در جاي خود قرار گرفته باشد و پس از تعمير و نگهداري و بازديد نيز تا بستن حفاظ‌ها امکان راه اندازي دستگاهها ميسر نباشد. ضمنا نصب علايم و تابلوهاي هشداردهنده در اين زمينه الزامي است.
ماده43 :  نوار نقاله‌هايي (conveyor) که براي حمل و نقل قطعات داغ در صنايع آهنگري بکار مي‌رود بايد داراي شرايط ايمني زير باشد:
الف ـ داراي لبه محافظ بوده تا از سقوط قطعات داغ به هنگام حرکت جلوگيري کند.
ب ـ داراي تجهيزات قطع اضطراري بوده که تحت هر شرايطي بتوان حرکت دستگاه را متوقف نمود.
ج ـ کليدهاي راه‌انداز و توقف نوار نقاله بايد مجهز به حفاظ مناسب بوده تا در صورت برخورد يا تماس اتفاقي اشخاص, ماشين‌ها يا اجسام سنگين مانع راه اندازي آنها گردد.
د ـ ابتدا و انتهاي آن و همچنين وسايل انتقال نيروي دستگاه داراي حفاظ مناسب باشد.
ه ـ براي پايداري آن‌ها, تمامي پايه‌هاي آن بطور مناسب در سطح زمين مستقر گرديده و فاقد لنگي باشد.
ماده۴4 : در صنايع آهنگري که از انواع ماشين‌هاي پرس قدرتي سرد استفاده مي‌شود رعايت مفاد آيين‌نامه و مقررات حفاظتي پرس‌ها (پرسکاري سرد فلزات) مصوب شوراي عالي حفاظت فني الزامي است.
ماده۴5 : به استـناد ماده ۸۸ قانون کار جمـهوري اسلامي ايران اشخاص حقيقي و حقوقي که به ساخت يا ورود يا عرضه ماشين‌ها و تجهيزات آهنگري مي‌پردازند مکلف به رعايت موارد ايمني و حفاظتي مناسب مي‌باشند.
ماده۴6 : مسئوليت رعايت مقررات اين آيين‌نامه به عهده کارفرما بوده و در صورت وقوع هر گونه حادثه به دليل عدم توجه کارفرما به الزامات قانوني، وي مکلف به جبران خسارات وارده مي‌باشد
اين آيين‌نامه مشتمل بر چهار فصل و ۴6 ماده به استناد مواد 85 و 91 قانون كار جمهوري اسلامي ايران در جلسه مورخ  23/8/1390 شوراي عالي حفاظت فني تهيه و در تاريخ 28/12/1390به تصويب  وزير تعاون , کار و رفاه  اجتماعي رسيده است.
آيين‌نامه مذکور جايگزين مواد ۸ الي ۲۸ آيين‌نامه و مقررات حفاظت در ريخته‌گري, آهنگري و جوشکاري که در تاريخ 20/8/1347 توسط شوراي عالي حفاظت فني تهيه گرديده, مي‌باشد.
وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي ـ عبدالرضا شيخ‌الاسلامي
ضمايم            متن كامل در روزنامه رسمی-pdf


مطالب مشابه :


تجهیزات104- تجهیزات اتاق عمل

اتاق عمل و تجهيزات. قسمت نگهداري وسايل استريل و پلي پروپيلني در تعمير پوست و




آيين‌نامه ايمني در صنايع آهنگري

تعمير و نگهداري از بصورت مكرر و منظم انجام و نگهداري تمامي تجهيزات گرمايي




تعميرات و نگهداري ماشين آلات

دائمي و نگهداري منظم است كه آنها در فرآيند خريد تجهيزات و وسايل




تعميرات و نگهداري ماشين آلات

دائمي و نگهداري منظم است كه آنها در فرآيند خريد تجهيزات و وسايل




آيين‌نامه ايمني در صنايع آهنگري

تعمير و نگهداري از بصورت مكرر و منظم انجام و نگهداري تمامي تجهيزات گرمايي




خادم افتخاري

سراسر شهر و تعمير و نگهداري صندلي فرآيند دريافت و نگهداري و و منظم در




برچسب :