یلاتین چیست؟

پلاتین چیست؟


به فرمول شیمیایی Pt و در سیستم كوبیك متبلور می‌شود. ندرتاً بلورهای آن به شكل مكعبی دیده می‌شوند، معمولاً بد ساخت ...

- فرمول شیمیایی :Pt

- سیستم تبلور :كوبیك

- رنگ :خاكستری فولادی

- چگالی :۲۱/۴۵تا ۱۴/۱۹

- واكنش با اسید:

فقط در تیزاب سلطانی محلول است.

به فرمول شیمیایی Pt و در سیستم كوبیك متبلور می‌شود. ندرتاً بلورهای آن به شكل مكعبی دیده می‌شوند، معمولاً بد ساخت هستند و به صورت پولكی و دانه‌ای و گاهی هم به صورت توده‌های نامنظم و قطعات درشت دیده می‌شوند.

- خواص تشخیص:

این كانی را به وسیله چگالی زیاد آن و همچنین خاصیت چكش‌خواری آن می‌شناسند و اینكه فقط در تیزاب سلطانی محلول می‌باشد.

- پیدایش:

- معمولاً بصورت فلز آزاد و در سنگهای اولترابازیك (فوق قلیایی) دیده می‌شود.

- از نهشته‌های پلاسر معمولاً استخراج می‌شود.

- كاربرد:

بیشترین موارد استفاده از پلاتین به علت نقطه ذوب بالای آن در ۱۷۵۵درجه سانتی‌گراد و همچنین مقاومت شیمیایی و سختی فوق‌العاده آن می‌باشد . مهمترین مورد استفاده آن بعنوان كاتالیزور در كنترل دود اگزوز اتومبیل‌ها است و همچنین در صنایع شیمیایی و نفتی مصرف زیادی دارد . در دندانپزشكی و ساخت وسایل جراحی، جواهرسازی و ساخت وسایل الكتریكی نیز كاربرد دارد.

- علت نامگذاری آن:

از واژه پلاتا به معنای نقره گرفته شده‌است چون با نقره در قدیم اشتباه می‌شده است.

منبع: مفاهیم


======================================================

پلاتین را بهتر بشناسیم



پلاتین ، که به طور گسترده ای بعنوان کاتالیزور همگن و ناهمگن به کار میرود ، فلزی است بسیار گرانقیمت . پلاتین مانند ...
پلاتین که به طور گسترده ای بعنوان کاتالیزور همگن و ناهمگن به کار میرود ، فلزی است بسیار گرانقیمت . پلاتین مانند طلا برای ساختن جواهرات قیمتی استفاده میشود ، اما کاربردهای عملی پلاتین بسیار بیشتر از طلا است .
مردمان آفریقای جنوبی در اولین قرن بعد از میلاد راههای استفاده از پلاتین در ساختن جواهرات را ابداع کردند، اسپانیولیها در قرن شانزدهم این گنجینه ها و ذخایر پلاتین را در آمریکای جنوبی کشف کردند ، در واقع نام این فلز از نام اسپانیولی آن پلاتین یا ” نقره اندک ” گرفته شده است .
شنهای رودخانه های سواحل غربی آمریکای جنوبی سرشار از طلاست ، پلاتین اغلب همراه با طلا یافت میشود ، اما کاشفان اسپانیولی با زحمت زیاد دانه های ریز پلاتین را از خرد و ریزهای طلا بیرون میکشیدند در برخی موارد آنها معتقد بودند که پلاتین همان طلایی است که به قدر کافی مدفون نمانده است تا به طلای زرد تبدیل شده باشد و آنها پلاتین را دوباره در رودخانه میانداختند تا گذشت زمان آن را به طلای زرد تبدیل کند!
پلاتین تا اولیل قرن ۱۸ به اروپاراه نیافت و در سال ۱۷۳۶ یک افسر نیروی دریایی اسپانیا دواولوآ به وجود پلاتین در معادن طلای امریکا جنوبی پی برد ، کشتی وی در سال ۱۷۴۵ در راه بازگشت بهاسپانیا مورد حمله کشتیهای جنگی قرار گرفت و سرانجام به اسارت نیروی دریایی انگلستان در آمد. وی را به همراه نوشته هایش درباره پلاتین به لندن بردند ، و درآنجا اعضای انجمن سلطنتی انگلستان از کارهای او مطلع شدند و در واقع دواولوآ را بهعنوان عضو انجمن انتخاب کردند در این اثنا نمونه ای از این فلز را به لندن آوردند و کار بر روی مطالعه خواص آن شروع شد .
پلاتین به دلیل رنگ ، زیبایی و ارزش آن تحت عنوان "طلای سفید" شناخته شد . این نام از طرف کاشفان اولیه اروپایی بکار رفت و در هر حال خیلی زو دمعلوم شد که کار کردن با آن خیلی دشوار تر از طلاست ، بخاطر نقطه ذوب بسیار بالایآن ۱۷۶۹ درجه که بسیار بالاتر از بقیه فلزات است و کوششهای زیادی برای ذوب کردن پلاتین صورت گرفتو سرانجام لاوازیه شیمیدان فرانسوی توانست آن را در مقیاس بسیار کم ذوب کند ، دراواخر قرن نوزدهم بود که روشهای کار طوری طراحی شدند که امکان ذوب کردن مقدار قابل توجهی پلاتین و تبدیل آن به محصولات بسیار مفید میسر شد .
از نظر میزان فراوانی آن در قشر زمین مانند طلا میباشد و معمولا با فلزاتی دیگری که فلزات گروه پلاتین نام دارد “روتنیم ، اسمیم ، رودیم ، ایریدیم ،پالادیم و پلاتین ” یافت میشود ، همه این فلزات از نظر اقتصادی با اهمیت هستند اما اهمیت آنها به اندازه پلاتین نیست.
مصرف سالانه پلاتین در ایالات متحده امریکا در حدود ۱۳۰۰۰۰۰ اونس تروی یا در حدود ۴۵ تن تخمین میزنند در هر حال ،بزرگترین بخش از کاربرد آن در کاتالیزورهایی است که برای کنترل گازهای خروجی اگزوز اتومبیلها بکار می رورد ، مهمترین مصرف دیگر آن در صنایع شیمیایی است از قبیل تولید کودهای شیمیایی ارزان که بیشتر این کودها از سنتز آمونیاک و تبدیل آن به کودهای نیترات دار بدست می آیند ، دومین مرحله از این فرایند کلی در دستگاههایی انجام میگیرد که در آنجا از توریهای پلاتین -رودیم به عنوان کاتالیزور استفاده میکنند.
پلاتین بدلیل نقطه ذوب بالا و مقاومت در برابر خوردگی ، برای ساختن ظروف جهت استفاده از فرایندهای دمای بالا بکار میرود و برای مثال شیشه های نوریبسیار خالص را از ذوب کردن اجزای سازنده شیشه در کروزه های پلاتینی تهیه میکنند ،پشم شیشه را نیز از فشردن شیشه مذاب برروی یک صفحه پلاتینی دارای سوراخهای بسیارریز بدست می آورند . از تازه ترین و هیجان انگیزترین مصرف ترکیب پلاتین میتوان به استفاده از آن در معالجه سرطان از طریق شیمی درمانی اشاره کرد در این معالجه ازمعرف سیس پلاتین استفاده میشود . که فرمول آنبه شکل زیر است : (H۳N)۲PtCl۲

منبع: گردآوری: گروه زر

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

کانیهای پلاتین وخواص آن


اين عناصر در تركيب پوسته جامد زمين بسيار نادر هستند. عناصر گروه پلاتين عمدتاً خاصيت سيدروفيلي دارند ...
عناصر گروه پلاتین (P.G.E) Platinum Group Elements شامل 6 عنصر پلاتین Pt، پالادیوم Pd، اسمیوم Os، ایریدیم Ir، رودیوم Ru و روتنیوم Rh می باشد.
این عناصر در تركیب پوسته جامد زمین بسیار نادر هستند. عناصر گروه پلاتین عمدتاً خاصیت سیدروفیلی دارند و فقط پالادیوم و روتنیوم خاصیت كالكوفیلی قوی تری نشان می دهند.
فلزات گروه پلاتین به 2دسته تقسیم می شوند:
- پالادیوم-روتنیومو رودیوم كه از طلا سبكتر هستند و وزن مخصوص آنها بین 4/12-3/11 می باشد.
-  پلاتین-ایریدیمو اسمیوم كه سنگین تر از طلا هستند و وزن مخصوص آنها بین 5/22-19 می باشد.
پالادیوم از نظر فراوانی نسبی تقریباً 2 برابر پلاتین و سایر فلزات این گروه و به مقیاستقریبی 1/0 تركیب پوسته جامد زمین را می سازد. این فلزات در پوسته جامد زمین درسنگ های قلیایی همراه تركیبات كروم وآهن (كرومیت) و یا همراه با پیروتین های نیكل دار متمركز می شوند.
درفازهای گرمابی نیز در برخی مواقع پالادیوم ظاهر می شود. مقاومت آنها در مقابل عوامل شیمیایی و عدم میل تركیبی آنها با مواد دیگر موجب تمركز این فلزات در پلاسرها می شوند.
پلاتینیوم اغلب در یك حالت خالص و كانه اسپریلیت (آرسینوپلاتینیومPtAs2( یافت می شود و یك منبع اصلی فلزی است.
آلیاژ ایریدیم / پلاتینیوم با منشأ طبیعی یك Platiniridium است و این فلز در كانی كوپریت ( سولفید پلاتینیوم pts) یافت می شود.
این فلز اغلب همراه با مقادیر كمی فلزات دیگر گروه پلاتینیوم است كه در نهشته های آبرفتی در كلمبیا، اونتاریو، كوههای اورال و در غرب امریكا یافت می شود. پلاتینیوم از نظر اقتصادی همراه با فرآوری نیكل تولید می شود. در مقادیر عظیمی از نیكل فرآوری شده تنها PPm2 ذخیره پلاتین وجود دارد.
عیار پلاتین در یك كانسار دارای ارزش اقتصادی بین PPb10-5 است كه تقریباً از این نظر همانند كانسارهای طلا می باشند.
بخش اعظم فلزات گروه پلاتین در طبیعت به صورت آلیاژهای آنها یافت می شوند، مع ذالک تركیبات پلاتین و یا پالادیوم با گوگرد، آرسنیك، آنتیموان، بیسموت، مس، قلع و سربكانی های ویژه پلاتین محسوب می شود.
مهمترین كانی های پلاتین عبارتست از:
- اسپریلیت PtAs
اسپریلیت معمولاً مقدار كمی ردیوم، آهن، پالادیوم و آنتیموان نیز در تركیب خود دارد. اسپریلیت فراوان ترین كانی پلاتین است. سختی این کانی بین 6 تا 7، وزن مخصوص برابر6/10 و مقدار پلاتین آن 58 درصد است.
- ژورسیت PtSb2
مقدار پلاتین ژورسیت 45 درصد است و تا امروز فقط در معادن پلاتین ترانسوال شناخته شده است.
-كوپریت Pts
سختی كوپریت 5، وزن مخصوص برابر 9 و مقدار پلاتین آن 89 درصد است.
- براگیت S (Pt, Pd, Ni)
مقدار پلاتین براگیت 59 درصد است.
- لوریت RuS2
سختی لوریت بین 5/7، وزن مخصوص برابر 7 و مقدار روتنیوم آن 67 درصد است.
- استیبیوپالادینیتPdSb3
سختی استیبیو پالادینیت 4/4، وزن مخصوص برابر 5/9 و مقدار پالادیوم آن 4/72 درصد است.
- فرودیت PdBi 2
سختی فرودیت 5/2، وزن مخصوص برابر 5/9 است و در سیستم كوبیک متبلور می شود.
- میشنریت PdBi 2
سختی میشنریت 5/2، وزن مخصوص برابر 5/12 بوده و تا بحال فقط در معدن سودبوری پیدا شده است و در سیستم منوكلینیك متبلور می شود.

منبع: پایگاه ملی داده ها

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

پلاتین یا  نقره کوچک

نام عنصر پلاتين از واژه platina اسپانيايي به معني نقره كوچك گرفته شده است. پلاتين فلزي است به رنگ سفيد متمايل ...
نام عنصر پلاتین از واژه platina اسپانیایی به معنی نقره كوچك گرفته شده است. پلاتین فلزی است به رنگ سفید متمایل به خاکستری یا (سفید نقره ای) با نماد Pt، عدد اتمی 78، وزن اتمی 07/195، وزن مخصوص 45/21 گرم بر سانتی مترمکعب، سختی 5/3 در مقیاس موس، سخت، قابل انعطاف، شكل پذیر، قیمتی، مقاوم در برابرخوردگی، نقطه جوش 3827 درجه سانتی گراد و نقطه ذوب 1772 درجه سانتی گراد.
پلاتین در گروه 10 جدول تناوبی به عنوان فلزانتقالی Transition Metals و در دوره 6 قرار دارد.
عناصر گروه پلاتین (P.G.E) Platinum Group Elements شامل 6 عنصر است که عبارتند از : پلاتین Pt ، پالادیوم Pd، اسمیوم Os، ایریدیم Ir، رودیوم Ru و روتنیوم Rh می باشد.
پلاتین در جواهر سازی، تجهیزات آزمایشگاهی، تماسهای الكتریكی، دندان پزشكی، دستگاه های ضدآلودگی در اتومبیل ها استفاده می شود. این فلز زمانی كه خالص است به رنگ سفید- نقره ای زیبایی است. مقادیر عناصر گروه پلاتیندر سنگ های آذرین فلسیك، سنگ های دگرگونی و سنگهای رسوبی و كمتر از PPb می باشد. میانگین پلاتین در سنگ های مافیك و اولترامافیك و فاقد كانسار سازی تقریباًPPb 10 می باشد و محدوده آن از PPb 500-1/0 متغیر است.
منبع: پایگاه ملی داده ها
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

شرایط تشکیل و ژنز كانسارهای پلاتین




كانسار پلاتين ماگماي آغازين همراه با سنگ مافيك و اولترامافيك(كانسارهاي پيروتين نيكل دار پلاتين) مي باشد که اين ...

الف) اختلاط ماگمایی magma mixing
ب) آلایش ماگمایی MagmaContamination
ج) دیوتریك Deuteric
كانسار پلاتین ماگمای آغازین همراه با سنگ مافیك واولترامافیك(كانسارهای پیروتین نیكل دار پلاتین) می باشد که این كانسارهایارتوماگمایی یا ماگمایی واقعی عناصر گروه پلاتین همراه با سولفید ها یافت می شوند.لذا ته نشینی یك فاز سولفیدی برای تشكیل این كانسارها ضروری است. ته نشینی فازسولفیدی ممكن است به یكی از دلایل ذیل باشد:
- هضم گوگرد موجود در یكمنبع خارجی
- سرد شدن ماگما
- هضم سیلیكات
- استخراج دو یا چند ماگمای مختلف
الف) اختلاط ماگما:
در مورد كانسارهای ریف مرنسكی (بوشفلد آفریقای جنوبی)، ج ام ریفJM Reef، مجموعه استیل واتر (مونتانا امریكا)، یوجی 2 (UG2) پلات ریف، گریك دایك (زیمبابوه) و لك دزایل (كانادا) اعتقاد بر ایناست كه ته نشینی سولفیدهای حاوی PGE در نتیجه اختلاط دو ماگمای مختلف انجام شده است.
براساس مدل ارائه شده توسط كمپ بل و همكاران، اختلاط ماگماها توسطاختلاف دانسیته ماگماهای موجود در اطاق ماگمایی و ماگماهای ورودی كنترل می شود.چنانچه ماگمای ورودی دارای دانسیته بیشتری باشد، در كف اتاقك ماگمایی گسترده میشود و در این حالت امتزاج بین ماگمای ورودی و ماگمای موجود در حد می نیمم می باشد.لیكن چنانچه ماگمای ورودیبا سرعت زیاد به طرف بالا صعود نماید، در این صورت ماگما به درون اتاقك ماگماییفوران می كند و به مقدار كمی با ماگمای موجود در اطاق ماگمایی مخلوط می شود.
چنانچه ماگمای ورودی سبكتر از ماگمای موجود در اتاقك ماگمایی باشد،در این صورت ماگما به طرف بالای اتاقك ماگمایی فوران نموده و بر روی سطح ماگمایموجود در اتاقك ماگمایی گسترده می شود.
چنانچه ماگمای ورودی دانسیته ای برابر با دانسیته بخشی از ماگمایموجود در اتاقك ماگمایی داشته باشد. در این صورت، این ماگمای ورودی با همان بخش ازماگمای موجود در اتاقك ماگمایی ممزوج خواهد شد.
كمپ بل و همكاران (1983) پیشنهاد نمودند كه در یك اتاقك ماگمایی كهدر آن پلاژیوكلاز (یك كانی سبك) در حال تبلور است، تدریجاً چگالی ماگمای باقیماندهافزایش می یابد تا آن كه چگالی آن از دانسیته ماگمای ورودی بیشتر شود. طبق نظر كمپبل و همكاران، در ریف مرنسكی (مجموعه بوشولد ) و ج ام ریف (مجموعه استیل واتر درمونتانای امریكا) چنین تغییر چگالی رخ داده است. مدل امتزاج می تواند به تنهاییپاسخگوی تشكیل فازهای سولفیدی و اكسیدی باشد، لیكن در تشكیل این كانسارها مدل هایدیگری نظیر سرد شدن و نیز آلودگی ماگما توسط سیلیكاتها، می توانند دخالت داشتهباشند.
ب) آلایش (آلودگی) ماگمائی:
كانسارهای سولفیدی ماگمایی كه حاوی عناصر گروه پلاتین می باشند، درتوده های خروجی ونفوذیهای مافیك و اولترامافیك یافت می شوند كه در آنها اشباع شدنماگما از نقطه نظر گوگرد توسط یك منبع خارجی مانند آلودگی توسط سنگ های دیوارهایجاد شده است. به عنوان مثال در مورد كانسارهای نیكل موجود در كمربند نیكلمنیتوبا(كانادا)پیشنهاد شده است كه گوگرد دارای یك منشأ خارجی است و فلزات (Fe, Ni) از ماگما سرچشمه گرفته اند. نالدرت و مكدونالد(1980) پیشنهاد نموده اند كه در كانسار سادبوری (كانادا) آلودگی ماگمای بازیك توسطسنگ های دیواره نسبتاً غنی از سیلیكات، باعث جدایش ماگمای سولفیدی گردیده است.
از جمله پدیده هایی كه این موضوع را تأئید می كند عبارتند از:
- بالا بودن درصد نورم كوارتز، همراه با پیروكسن و پلاژیوكلاز كه تركیبآنها نسبتاً بدوی است و نشان دهنده تفریق ناچیز می باشد.
- وجود قطعات سنگ نسبتاً هضمشده در درون سنگ های همراه با كانسار سازی.
- بالا بودن نسبتSr 87 Sr/86 در سنگ های نوریتی همراه باكانسار سازی (706/0(
كانسارهای كوماتیتی سولفید مس- نیكل مانند كامبالدا (استرالیا) ازلحاظ عناصر گروه پلاتین نیز حائز اهمیت است. مثلاً در كامبالدا عیار عناصر مهم بهشرح ذیل است:
%9/2=Ni-  ، %22/0=Cu، %07/0= Co، %9/8=S، PPb 1141=PGE ، PPb 339=Au، PPb 170= Ag.
آغشتگی توسط سنگ های دیواره عامل مهمی در جهت تشكیل و ته نشست مذابسولفیدی است. ماده ایكه باعث این فرآیند می شود ممكن است گوگرد و یا سیلیكای موجود در سنگ های دیواره ویا یك مذاب سیلیكاتی باشد. از دیگر كانسارها می توان كانسار نوریلسك (روسیه) و تامپسون (كانادا) را نام برد.
بنظر می رسد كه پلاتین در این كانسارها در درجه اول بصورت ماده فرعیایزومرف در سولفورها ظاهر شده است، معذلك كانی های این فلز نیز در این كانسارها باگسترش زیاد پیدا شده است. این سولفورهای پلاتین دار یا بصورت انتشاری تشكیل شدهاست و یا به شكل عدسی های پهن و لایه های كم و بیش منظم در سنگ های قلیائی مولدظاهر می شود. لایه ها و یا عدسی ها اكثر در جهت چینه بندی ماگمایی قرار گرفته است.نمونه ای از این كانسارها توده های آذرین بوشولد واقع در افریقای جنوبی است. دراین ناحیه فلزات پلاتین همراه سولفورها در سطح وسیعی از یك لایه نازك مواد آذرینتشكیل شده است. این لایه آذرین در روی و یا در داخل افق فوقانی كرومیت دار تودهبوشولد قرار گرفته است و با آنورتوزیت ها و پیروكسنیت های پگماتیتی در زیر و لایههای ضخیم نوریتی دربالا مربوط می شود. طرز تشكیل و منشأ آن مشابه همان توده هایكرومیتی مشهور بوشولد است.
كانی های اقتصادی این نوع كانسار به صورت فلزات طبیعی آنها دركرومیت، براگیت و اسپریلیت دیده می شود. عیار معدن كاری آن 15-3 گرم در تن می باشد.
ج) دیوتریك:
مانند دودكش دونیتی
پلاتین های امروزی به مقدار زیاد از پلاسرهای پلاتین دار استخراج میشود. مهمترین توده ای پلاسری پلاتین در كلمبیا و شوروی سابق پیدا شده است.این پلاسرها غالباًپلاسرهای رودخانه ای است. در این پلاسرها تجمع پلاتین فلزی با كرومیت، اولیوین ویا پیروكسن نشان می دهد كه ماده معدنی از فاصله زیادی حمل نشده است. در مقایسه اینكانسارهای پلاسری با قطعات سنگ مولد میتوان دریافت كه این پلاسرها فقط چند كیلومتراز محل سنگ اولیه دور شده است.
 توده اولیه این پلاسرها تودههای دونیت- پیروكسینیت بوده است كه در همان منطقه وجود دارد. این كانسارها در لایههای آبرفتی وجود دارد و كانی های اقتصادی آن شامل فلزات طبیعی و آلیاژ آنها ازآنجا كه ظهور مواد معدنی پلاتین دار به ویژه با سنگ های قلیایی و فوق قلیاییارتباط دارد در تجسس و اكتشاف پلاتین باید این نوع سنگها- بویژه در مواردی كهكانسار پلاسری وجود دارد- در حوزه كانسار مورد بررسی قرار گیرد:
الف) سنگ های نوریتی وگابروئیدی میتواند حامل كانسارهای پیروتین های نیكل دار باشد كه گاهی، مقدار قابلاستخراجی پلاتین، پالادیوم و سایر فلزات این گروه را در بر دارد. این فلزات درتركیب پیروتین های نیكل دار و یا به صورت كانی های نادر دیگر ظاهر می شود. كانیسازی در این توده ها غالباً باتشكیل سولفورها به خصوص پنتلاندیت، پیروتین وكالكوپیریت همراه است و به شكل انتشاری در داخل توده های عدسی شكل و یا توده هایلایه ای دروغی و نامنظم ظاهر می شود.
 در چنین كانسارهایی تعیینارزش كانسار معمولاً در جهت شناسایی و تعیین حجم سولفورهای تشكیل شده انجام میگیرد و در هر حال با تحقیق درباره محتوای این كانسنگ ها از لحاظ مقدار پلاتینمیتوان به ارزش واقعی آن پی برد. كانسارهای زیادی پیدا شده است كه در آنها مقادیرسولفورها از لحاظ اقتصادی برای استخراج مقرون بصرفه نبوده است، لیكن مقدار درصدپلاتین و پالادیوم موجب بالارفتن ارزش آن ها گردیده است. پلاتین گاهی نیز همراهكرومیت در كانسارهای پیروتین های نیكل دار ظاهر میشود.
ب) كانی های پلاتین وبخصوصآلیاژهای فلزات پلاتین در دونیتها، سرپانتین ها، پریدوتیت ها و پیروكسنیتهائی كه دارای مقدار كم و بیش زیاد كرومیت است از لحاظ كانی سازی سهمی دارد. در اینجانیز ماده معدنی یابصورت انتشاری ظاهر می شود و یا در داخل عدسی ها و لایه های وكوچكی تشكیل می گردد.
ج)رگه های گرمابی طلا و گاهینیز رگه های گرمابی مس ممكن است دارای پلاتین باشد.
د) از آنجا كه فلزات پلاتین به علت وزن مخصوص زیاد خود در ضمن حمل موادحاصل از تجزیه توده های اولیه آن در محل های مناسبی تمركز می یابد، معمولاً تودههای غنی پلاتین در اطراف كانسارهای اولیه آن در داخل پلاسرها پیدا می شود.درپلاسرهای برجای مانده كه از تجزیه و تخریب توده های اولیه پلاتین دار ایجاد میشود، پلاتین و یا كانی های آن بشكل ذرات ریز تمركز می یابد. این تجزیه و تخریب مكانیكی و شیمیایی موجب می شودكه پلاسرهای پلاتین با عیار نسبتاً زیادی حتی از سنگهای اولیه كه مقدار پلاتینآنها قابل استخراج نبوده است تشكیل گردد.
 همین پلاسرها ممكن است بعدهابوسیله آبهای جاری حمل و در محل های دورتر بصورت پلاسرهای رودخانه ای ته نشستنماید. در هر حال هر دو نوع پلاسر بر جای مانده و رودخانه ای از لحاظ تجسس و كشفتوده اولیه آنها غنی ترین بخش كانسار را تشكیل می دهد. تجزیه سنگ های اولیهسولفورهای پلاتین دار مثلا ًكانسارهای آذرین نیكل و مس غالباً منتهی به تشكیل كلاهآهنین می گردد كه سولفورهای باقیمانده آن علاوه بر پاراژنزهای پیروتین نیكل دار،از كانی های فلزات گروه پلاتین و قبل از همه اسپریلیت، كوپریت و استیبوپالادینیتتشكیل می گردد.
منبع: پایگاه ملی داده ها

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

مصارف عمده پلاتين




پلاتینیوم به طور گسترده در جواهرسازی، ساخت انواعسیم و در ساخت بوته آزمایشگاهی، در صنایع شیمیایی، برای ساخت كوره های الكتریكیدمای بالا و تولید اسید سولفوریك استفاده می شود. پلاتینیوم که به صورت ریز تقسیمشده اغلب به صورت كاتالیزورهای شیمیایی استفاده می شوند.


پلاتینیوم به طور گسترده در جواهرسازی، ساخت انواعسیم و در ساخت بوته آزمایشگاهی، در صنایع شیمیایی، برای ساخت كوره های الكتریكیدمای بالا و تولید اسید سولفوریك استفاده می شود. پلاتینیوم که به صورت ریز تقسیمشده اغلب به صورت كاتالیزورهای شیمیایی استفاده می شوند.
این فلز می تواند مقادیر زیادی از گاز ئیدروژن راجذب كند و زمانی كه گرم شده مقداری از آن را آزاد كند و سپس در یك محیط ذخیره شدهو برای استفاده به عنوان سوخت وسایط نقلیه استفاده شود.
در صنعت شیمی از یك مقدار كافی عناصر گروه پلاتینو یا آلیاژ پلاتینیوم- رودیوم با عنوان كاتالیزور استفاده می شود. كاتالیزورهایپلاتین در پالایشگاه نفت خام باعث تولید گازوئیل با اكتان بالا و مواد مركبآروماتیك مورد نیاز در صنعت پیروشیمی می شود.
این فلز یك ضریب انبساطی معادل شیشه سیلیسی- آهكی-سودا ( اكسیدسدیم ) دارد و برای ساخت الكترودهای پوششی درسیستم های شیشه ای استفاده می شود.
آلیاژهای كبالت و پلاتین خواص مغناطیسی خوبیدارند. یكی از این آلیاژها(بر اساس جرمی) با %7/76 پلاتین و %3/23 كبالت، تشكیل یكمغناطیس قوی را می دهد.
آلیاژ اوسمیوم / پلاتینیوم برای ساخت دستگاه تنظیمكننده ضربان قلب و دریچه های جایگزینی و پیوندهای انجام گرفته در عمل جراحیاستفاده می شود.
برای ساخت مخروطهای دهانه موشك، دهانه سوخت موشك وسیستم های دیگری كه باید برای دوره های طولانی مدت در دمای بالا كار كنند. زمانیكه در معرض عملكرد بخار الكل متیل قرار می گیرد به صورت سیم پلاتینیوم نازك گداختهمی شود وبه رنگ قرمز تبدیل می شود و به صورت یك كاتالیزور در می آید كه الكل را بهگاز فرمالدئیدFormaldehyde تبدیل میكند. این پدیده از نظر اقتصادی برای ساخت فندك و..... استفاده می شود.
داروسازی:
PtCl2(NH3) 2  دارویی است كه برای درمانانواع سرطان مانند سرطان خون و سرطانtesticular بكار می رود.


مطالب مشابه :


یلاتین چیست؟

پلاتین چیست؟ خیرخواه - یلاتین چیست؟ - پلاتین چیست؟ فقط در تیزاب سلطانی محلول




تیزاب سلطانی و سنگ محک

تیزآب سلطانی (به انگلیسی: Aqua regia) محلولی بسیار خورنده و دودکنندهٔ زرد یا قرمز رنگ است.




کشمش

آیا مویز با کشمش فرق دارد ؟ مویز چیست




پلاتین

پلاتین چیست؟ هیدروکلریک و اسید نیتریک حل نمی‌شود، ولی به‌راحتی در محلول تیزاب سلطانی




برداشت انگور و روش های تهیه کشمش

خوشه های انگور پس از تیزاب با گاز so 2 در روی این تورها قرار می گیرند . اگر هدف تولید کشمش




سوالات کانکوری کیمیای صنف دهم

110- period یا دوران چیست ؟ ( قطار افقی جدول ) 605- تیزاب شوره کاغذ لتمس آبی را به چه مبدل میکند ؟




طلا چیست؟

شیمی همراه شما - طلا چیست؟ - آموزش (تیزاب سلطانی) است که مخلوطی از اسیدنیتریک (hno۳)




برچسب :