درس اصول و اندیشه تعاون رابرت اون

رابرت اون : ارائه شده توسط خانم فرهانی

رابرت فیلسوف و مصلح اجتماعی انگیلیسی در شهر نیوتون در تاریخ14/مه/1771 متولد شد

اتمام تحصیلات اولیه در 9سالگی

وی از پدرش یک کارخانه نساجی به ارث برد که در 19 سالگی اش مدیریت کارخانه را بر عهده گرفت. قدرت سازماندهی قوی وی باعث شد به زودی سرمایه دار معروفی شود او چون مردی مهربان بود برای رفاه کار کارگرانش از ساعت کار کم کرد.آوون اولین کسی است در جهان به فکر راحتی کارگران افتاد و اصول سوسیالیسم را از حرف به مرحله عمل دراورد او مبتکر{سوسیالیسم تعاونی} است که افکار خود را در اسکاتلند و نیز در یک منطقه کشاورزی در امریکا به معرض تحربه گذاشت

آوون با اين عقيده که جامعه بايد عاري از فقر، جنايت و مرض باشد و مردم با شادي و خوشبختي و بدون ترس و هراس از آينده و در نهايت خوش بيني زندگي کنند، طرح مدينه فاضله خود را نوشت و نخستين مدينه فاضله را به نام نيو لاناركNew Lanark  به وجود آورد

و همچنین شریک کمپانی

کارستون توست نیز بوده

موفقیتهای رابرت آوون

1- بزرگترین موفقیت او تربیت جوانان بود

2-تاسیس اولین شیر خوارگاه در انگلستان با تایید و هدایت اوون

3-تاسیس کارخانه ای در سال1813با هدف بشر دوستانه و در این کارخانه نرخ سود5% بود

4-چاپ کتاب {تصویر جدیدی از جامعه یا گفتاری در اصول تشکیل شخصیت انسانی}

آموزش وپرورش در نظر آوون :

آوون همچو رسو و پستالوژی ومربیان طبیعت گرا پاداش ها وتنبیهات را خارجی را لغو کرد آوون مدعی است که شخصیت فرد توسط نیروهای محیطی شکل داده میشود ومسولیت انسان ها در قبال رفتارشان منتفی می دانست .

روش تدریس آوون شامل کاربرد اشیامتضمن گفتگوی ساده مستقیم درباره آنها بود. در آموزش خواندن پیش هنگام آغاز می شود ومواد آموزشی خواندن برای کودکان قابل درک نیست .در آموزش خواندن اصل کلی اون بود که کودکان باید تنها به خواندن مطالبی بپردازدکه قادرند آنها را بفهمد وبه زبان خویش بیان کند .وی اعتقادداشت که انسان ها ذاتا خوب هستند واستدلال می کرد که خصیصه های ذاتا نیک انسان برای نیل به کمال تنها به محیط صحیح نیازمند ند

((آوون )) نيز، كه نخستين بار واژه سوسياليسم در نوشتار وى آمده است ، عقايدى شبيه به فوريه دارد. او نيز، به مدينه فاضله اقتصادى مى انديشد، به دهكده هاى تعاونى كه در آن كودكان را تحت پرورش و سرپرستى مى گيرند و آنها را با خصلت هاى نيكو آشنا مى سازند، تا بتوانند آنان را در بزرگى ، هم به مسير كار دلخواهشان راهبرى كنند و هم علايق نوع دوستى و توجه به ديگر افراد جامعه را در آنان پرورش دهند.

•         . آوون به جاي به کار بردن واژه« سوسياليسم» ، از فرضيه خود به هماهنگي جهاني انسان ها و جوامع بشري نام برده و داشتن زندگاني خوب و خوش بيني و اميد را حق انسان خوانده  است.آوون اعلام داشت که کشاورزي و صنعت و ساير منابع توليد که محصول آنها مورد نياز همگاني مردم است بايد به صورت تعاوني اداره شوند.آوون با فروش هرگونه زمين مخالف بود و زمين و منابع زير زمينی را همانند هوا متعلق به همگان مي دانست که بايد در دست دولت باشد.فرضيه " آوون " دولت ها را مکلف مي کند که با وضع قوانين و اجراي دقيق آنها توزيع ثروت را ميان مردم متعادل کنند تا جرائم و فساد به حداقل برسد و از كينه و نارضائي كه عصيان نتيجه آن است اثري نباشد.برخي از اسلام شناسان غرب ، انديشه هاي « اون » را بيش از هر فرضيه پرداز اروپايي ديگر ، نزديك به تعاليم اسلامي مي دانند كه تاكيد بر تعاون در امور و محدوديت مالكيت و نفي بهره بانكي و رد اجحاف ، احتكار و كم فروشي دانسته اند.آوون با فروش هرگونه زمین مخالف بود و زمین و منابع زیر زمینی و آبها را همانند هوا متعلق به همگان می دانست

•         که باید در دست دولت به عنوان نماینده و مباشر جامعه باشد و این منابع ملی را از طریق اجاره برای بهره برداری واگذار کند

•         و اگر موجر در صدد بهره برداری برنیاید سند اجاره باطل خواهد بود

•         به این ترتیب فرد تنها مالک آن چیزی باید باشد که در زمین استیجاری به وجود می آورد ( اصطلاحا اعیانی).

•         آوون این عقیده را اعلام داشت که کشاورزی و صنعت و سایر منابع تولید که محصول آنها مورد نیاز همگانی مردم است باید به صورت تعاونی اداره شوند و محصول آنها مستقیما از تولید کننده به دست مصرف کننده برسد تا به سود هر دو طرف باشد و گفت که در این صورت است که افراد فی مابین (دلالها ) که بدون انجام کار مفید، از تولید کننده و مصرف کننده استفاده می برند جذب کار تولیدی می شوند و جامعه نیرومند و ثروتمند می گردد و طبقات اجتماعی به تدریج از میان می روند و یا تفاوت سطح این طبقات به حداقل می رسد و کینه و عقده ( تنفر ) که مسبب بسیاری از ناهنجاری هاست از میان مردم رخت بر می بندد.

•         نظریه اجتماعی رابرت((جهان اخلاقی نوین)) بدون توسل به خشونت قابل تحقق است اون از آموزش وپرورش برای اطلاع رسانی درباره نظام اجتماعی خویش بهره میگرفت تا علاقه مردم را درباره زندگی همیارانه در جامعه ای مشترک المنافع برانگیزد اومعتقدبود که جامعه را می توان از طریق دانش آموزش وپرورش و سرمشق تغییر داد.

•         افلاطون میگوید:ثروت افراد متعلق به عموم است و باید به مصرف عمومی برسد و مشاغل افراد را دولت باید تعیین کند این همان تفکر نظام سوسیالیستی است که در قرن 4 و قبل از میلاد از زبان افلاطون مطرح شده است و این تفکر کم و پیش در قرون مختلف بین فلاسفه و علمای سیاسی و اجتماعی مطرح بوده و عاقبت در قرن 19و20 به اوج خود رسید و در قرن 19 رابرت آوون موسس سوسیالیسم نوین در انگلستان شناخته شد

•         ((اون ))، كه به تاءثير جامعه بر اخلاق و انديشه انسان بسيار معتقد است ، مى كوشد تا با تغيير محيط زندگانى انسانها نشان دهد كه خوشبختى و فضيلت ، در گرو فراهم كردن شرايط مناسبى براى انسانهاست و موعظه مذاهب ، بدون هيچ اقدام عملى در راستاى تغيير محيط، منجر به قضاوتى غير عادلانه در مورد انسان مى گردد.او، خود، عملا گام در اين راه نهاد و محيطى با همان شرايط ايده آل خويش ، در نئولاناك اسكاتلند فراهم ساخت . در آن جا سرپرستى كارخانه اى را بر عهده گرفت و تلاش كرد كه آن كارخانه را به صورت الگويى براى جامعه رؤ يايى خويش درآورد. در اين تلاش ، تا حدود بسيارى نيز موفق بود، به طورى كه شخصيتهاى برجسته از سرتاسر جهان براى مشاهده بهشت زمينى او مى آمدند.

•         ((اون )) بنابه باورهاى عميق خويش ، كليه شرايط دهشتناك كارخانه را تغيير داد. از كار كودكان خردسال جلو گیری کرد . براى كودكان خردسال آموزشگاههاى رايگان تاءسيس كرد. براى خانواده كارگران ، خانه هاى راحت ، با تمام امكانات اوليه رفاهى فراهم ساخت . ساعات كار را پايين آورد. براى كارگران ، به هنگام بيكارى و بيمارى مزد قرار داد و بيمه پيرى و بازنشستگى بر قرار ساخت . براى آنان ، امكانات آموزش بين خدمت و همين طور امكانات تفريح واستراحت مهيا كرد و... جالب اين است كه با وجود تمامى اين دگرگونيها،كارخانه همچنان به گونه اى سودآور به كار خود ادامه مى داد

•         نظریه اصلاح گرایان وآرمان گراها که بنیان گذارآن رابرت آوون در چارچوب جنبش تعاونی هست ، معتقد به ایجاد شهرهای آرمانی در مقابل گزینه صنعتی ست. آوون شهرهای خود را مستقل از جوامع صنعتی و بر مبنای نیل به اهداف برابری و عدالت اجتماعی ، محدود ساختن بخش خصوصی و دگرگونی محیط (کالبدی-اجتماعی) در خدمت انسان ها می داند .

•         ۲۰ نوامبر سال ۱۸۵۸ ـ سالروز درگذشت رابرت آوون فرضیه پرداز سوسیالیسم تعاونی اسکاتلندی است که در سال ۱۸۵۸در ۸۷ سالگی فوت شد.

سوالات این بخش

¢                      - نظریه رابرت اون در مورد آموزش وپرورش کودکان چه بود؟

¢                       - شخصیت فرد توسط نیروهای محیطی شکل داده میشود ومسولیت انسان ها در قبال رفتارشان منتفی می دانست .

¢                       - روش تدریس اون شامل کاربرد اشیامتضمن گفتگوی ساده مستقیم درباره آنها بود.

¢                       - در آموزش خواندن پیش هنگام آغاز می شود وموارد آموزشی خواندن برای کودکان قابل درک نیست .در آموزش خواندن اصل کلی این بود که کودکان باید تنها به خواندن مطالبی بپردازدکه قادرند آنها را بفهمد وبه زبان خویش بیان کند.

¢                       - وی اعتقادداشت که انسان ها ذاتا خوب هستند واستدلال می کرد که خصیصه های ذاتا نیک انسان برای نیل به کمال تنها به محیط صحیح نیازمند ند.

¢                       2- اسلام شناسان غرب اندیشه های اون را چگونه توصیف کرده اند؟

- انها اندیشه های اون را نزديك به تعاليم اسلامي مي دانند كه تاكيد بر تعاون در امور و محدوديت مالكيت و نفي بهره بانكي و رد اجحاف ، احتكار و كم فروشي دانسته اند.


مطالب مشابه :


جزوه تعاون در اسلام

خانه دانشجو - جزوه تعاون در اسلام - کارشناسی مدیریت تعاون - خانه دانشجو




جايگاه تعاون در اسلام

تعاون وعدالت پيامبر اسلام از آن جهت كه خواستار محقق ساختن عدالت اجتماعي اسلامي بود




مفهوم تعاون و همکاری و جایگاه آن در اسلام

منتظران مهدی عج- واشیان - مفهوم تعاون و همکاری و جایگاه آن در اسلام - برای ظهور آقا در باب




باور تعاون (تعاون در انديشه و عمل)

تعاون در مفهوم خاص آن در بخش اقتصاد ، روشي يا به تعبير شهيد بهشتي تعاون در اسلام




درس اصول و اندیشه تعاون رابرت اون

¢ 2- اسلام شناسان غرب اندیشه های اون را چگونه مي دانند كه تاكيد بر تعاون در




تعاون و ديگرياري

تعاون در اسلام در دين شريف اسلام تعاوني از دو منظر مورد توجه و تأكيد قرار گرفته است.




نقش تعاونی ها در توسعه ی ایران

تعاون در اسلام ، جدا از تعاون در اقتصاد فعلي و بسيار بالاتراز آن است زيرا تعاون در اسلام جزو




برچسب :