تجربیات

تجربیات

یکی از کارهایی که من همیشه در مورد امتحانهای کلاسی انجام می دهم این است که پایین نمره ی هر کسی با توجه به نمره ی کسب شده اش جملاتی مثل :«از تو بیشتر انتظار دارم . بیشتر تلاش کنی بهتر هم می شوی . آفرین خیلی خوب بود . و...........» می نویسم بچه ها هم از این جملات تاثیر می گیرند . و این را به تجربه دریافتم مثلاً یک بار که برگه های امتحانی را به بچه ها داده بودم که ببینند ایرادهاشون کجا بوده یکی از آنها آمد و گفت آقا نمره ی این امتحان از امتحان قبلی ام بهتر شده ولی شما زیر برگه ام ننوشتی : (آفرین که نمره ات بهتر شده ) یعنی این نوشته ها خودش یک تشویق یا هشدار به آنها است . در امتحانهای کلاسی در تصحیح کردن سخت می گیرم پیش آمده مثلاٌکسی75/16 گرفته و تقاضای 25/ 0 داشته که به او بدهم گفتم من نمی توانم به تو نمره بدهم چون تو به همین اندازه تلاش کرده ای یا بیشتر از این دقت نداشته ای . این طوری یاد گرفته که پس به اندازه ی تلاشش نتیجه می گیرد . اما من در امتحانهای نوبت اول و دوم خوب من وضعیت دانش آموزم را زیر نظر می گیرم ممکن است در طول مدت یک نوبت دانش آموز خوبی بوده و از وضعیت درسی آن راضی بودم ولی شب امتحان یک مشکلی برایش پیش آمده که نتوانسته آن طور که باید خودش را نشان بدهد . اینجا اگر او به نمره ی من نیاز داشته باشد به او کمک می کنم .

آموزشی

املا نویسی و مشکلات

 
 

شاید بسیاری از افراد وقتی واژه دیکته را می شنوند یک معلم به ذهنشان می آید که کتاب فارسی را در دست دارد و کلمات را بلند بلند برای دانش آموزانش می خواند و دانش آموزان نیز آن را در دفتر خود می نویسند، در پایان املا معلم برای دانش آموزان لغت سخت می گوید و خودش آنها را تصحیح می کند. باید گفت این روش مربوط به سال ها پیش است و بنده بعید می دانم که دیگر هیچ آموزگاری از این روش قدیمی و خشک و خسته کننده استفاده کند. هدف از املا این است که دریابیم دانش آموز تا چه حد به اهداف تعریف شده دست یافته و برای رفع مشکل او، نه ابزاری برای مچ گیری و تنبیه.

در این قسمت روش هایی جمع آوری شده که می توان از آنها برای املا گفتن به دانش آموزان استفاده کرد. می توان اظهار داشت روش ها، روش های جالبی هستند و یک نواختی زنگ املا را از بین می برند. باید این نکته را عرض کنم که مطالب داخل پرانتز نظر شخصی اینجانب می باشد و به منبع مطلب که وبلاگ "آموزش-تحصیل" هستارتباطیندارد.نکته دیگر این است که هیچ یک از روش های زیر نباید به عنوان روش غالب برای املا گفتن استفاده شود. معلم باید تلاش کند از انواع مختلف روش ها استفاده کند تا روش ها ارزش آموزشی خود را از دست ندهند و این امر برای دانش آموزان یکنواخت نشود.

امیدوارم مورد قبول دوستان و آموزگاران عزیز واقع گردد.

 روش ها:

2) هر گروه یك متن املاء با كمك تمام اعضای گروه خود می نویسد و معلم املای همه گروهها را جمع آوری كرده و می خواند سپس یا بهترین دیكته به كل كلاس گفته می شود و یا از هر گروه یك پاراگراف انتخاب كرده و دیكته تلفیقی تهیه كرده و به كل كلاس، دیكته می گوییم. در این صورت متن دیكته را بچه ها انتخاب كرده اند. ( به علت کمبود وقت این روش کارایی چندانی ندارد، به خصوص با کاهش زمان کلاس ها در بخش نامه جدید )

3) دانش آموزان را گروه بندی می كنیم و سپس هر گروه متن دیكته ای را می نویسد و برای گروه دیگر می خواند تا آن گروه بنویسد و بالعکس. دیكته گروه به گروه نام دیگر این دیكته است. (قابل استفاده برای املای آموزشی)

4) در مواقعی كه شاگردی ضعیف است و در املا پیشرفت چندانی ندارد، می توان دانش آموز ضعیف را كنار دانش آموزی قوی نشاند تا بعضی از لغات را كه برایش مشكل است، با مشورت بنویسد. در نتیجه دانش آموز ضعیف، هم آن لغت را به خوبی به ذهن می سپارد و هم با افت نمره به طور مكرر مواجه نمی شود. البته این روش نباید به طور تكراری و همیشگی باشد.       ( جای این کار نوع اختلال دیکته دانش آموز را کشف کنیم و آن را رفع کنیم تا دانش آموز در آینده متکی به دیگری نباشد. کتاب درمان اختلالات دیکته نویسی تالیف دکتر مصطفی تبریزی می توان به شما کمک شایانی در این زمینه داشته باشد.)

5) در هنگام تصحیح كردن املا، معلم صحیح لغات را نمی نویسد و دانش آموزان خودشان درست لغات را از كتاب پیدا می كنند و بعد معلم به آن املا نمره می دهد. یعنی، ابتدا دور كلمات اشتباه خط كشیده می شود و صحیح آن را بچه ها می نویسند و معلم به صحیح نوشتن آنها نمره می دهد. ( بهتر است از این مورد در املای ارزشیابی استفاده نشود )

6) روش دیگر این است كه معلم بهتر است متن دیكته را قبل از املا برای بچه ها بخواند، ولی بچه ها چیزی ننویسند و تنها گوش دهند و سپس بنویسند. بعد از املا باید متن مجددا خوانده شود، یعنی در هر املا كل متن باید سه بار خوانده شود. (قابل استفاده برای املای آموزشی و ارزشیابی)

7) دانش آموزان املا را در هوا بنویسند و معلم در هوا تصحیح كنیم، نه با قلم بر روی كاغذ. (نمی توان این روش را به عنوان یک روش دیکته گفتن به دانش آموزان در نظر گرفت، این کار بیشتر جنبه رفع اختلال دیکته دانش آموز مشکل دار را دارد و بالطبع زمان کافی برای هر دانش آموز وجود ندارد.این روش قابل استفاده برای املای آموزشی می باشد.)

8) در صورت دیگر املا، می توان شفاهی دیكته را خواند و بچه ها لغات مهم آن را هجی كنند و در هوا بنویسند. (برای کلاس هایی که تعداد دانش آموزان کم است کاربرد دارد و قابل استفاده برای املای آموزشی می باشد.)

9) نوع دیگر املا می تواند چنین باشد كه شاگرد پشت سری، كلمات را روی پشت فرد جلویی بنویسد و شاگرد جلویی از روش حركت انگشتی فرد عقبی بتواند لغات را بفهمد و بنویسد، كه این یك نوع بازی و املا است. (قابل استفاده برای املای آموزشی)

10) در روش دیگر به بچه ها گفته می شود كه روزنامه با خود به كلاس بیاورند و لغات را ببرند و از لغات بریده شده یك بند املا برای معلم درست كنند و بروی ورقه بچسبانند. این روش را می توان به صورت گروهی نیز انجام داد. ( این روش اندکی آرمانی است و به احتمال زیاد با کمبود وقت مواجه خواهید شد. بهتر است دانش آموزان لغات مهم را با استفاده از ماژیک هایلایت کنند و یک متن تولید کنند. این روش قابل استفاده برای املای آموزشی می باشد.)

11) می توان متن املایی را به صورت پلی كپی بدون نقطه، بدون تشدید و یا به صورت لغات ناقص به دانش آموزان داد تا آنان در جای مناسب نقطه بگذارند یا تشدید قرار دهند و یا لغات ناقص را كامل كنند. (این روش قابل استفاده برای املای آموزشی می باشد.)

12) می توان دیكته را به صورت لغات صحیح و غلط در كنار هم قرار داد تا بچه ها كلمه غلط را خط بزنند.( این روش قابل استفاده برای املای آموزشی می باشد.)

 

15) روش دیگر، می تواند استفاده از آینه باشد كه كلمات را برعكس بنویسیم و بچه ها با آینه درست آن را بنویسند و یا صحیح آن را بخوانند. (این روش قابل استفاده برای املای آموزشی می باشد.)

16) معلم لغاتی را بروی مقوا می نویسد و مقوا را به تخته نصب می كند و زمان كوتاهی وقت می دهد تا دانش آموزان كلمات را به دقت نگاه كنند و سپس مقوا را جمع می كند. در اینجا بچه ها هر آن چه از لغات در ذهنشان مانده است را می نویسند و معلم لغات و كلمات آنان را تصحیح می كند تا دقت آنان سنجیده شود. (این روش قابل استفاده برای املای آموزشی می باشد.)

18)   دانش آموزان كلمات مهم یا مشكل درس را روی پارچه بنویسند و سپس با خمیر یا نخ و سوزن كلمات را بسازند و یا بدوزند كه در این صورت هنر و بازی توامان می شوند. (این یادگیری تلفیقی است. اما در این روش خطرات و کثیفی استفاده از ابزار آموزگاران را از استفاده از این روش برحذر می دارد.این روش قابل استفاده برای املای آموزشی می باشد. )

 

 


مطالب مشابه :


ثبت تجربیات معاون پرورشی و آموزشی

راهنمایی زینب کبری (س)ناحیه 1 همدان - ثبت تجربیات معاون پرورشی و آموزشی -




تجربيات يك معلم

مجتمع آموزشی و پرورشی معراج - تجربيات يك معلم - الهم صلي علي محمد وآل محمد - مجتمع آموزشی و




تجربیات آموزشی معلمان ابتدایی

تجربیات معلم موفق تجربیات تجربیات آموزشی و پرورشی تجربیات مدیران مدارس




تجربیات معلمی

تجربیات معلمی حال سعی می کنیم به عنوان معلم با مرور دو دهه فعالیت آموزشی و پرورشی




تجربیات

آموزش و پرورشی. تجربیات . شاید بسیاری از افراد وقتی واژه دیکته را می شنوند یک معلم به




تهیه تجربیات مدون دبير و معلم

کافینت دانشجو - تهیه تجربیات مدون دبير و معلم - ارسال لیست بیمه از اینترنت - تنظیم معاملات




زندگی در ماخونیک را تجربه خواهم کرد...

نانوشته های یک معلّم پرورشی - زندگی در ماخونیک را تجربه خواهم کرد - بنده دیگری نباش که خدا




تجربیات مدون

تجربیات دبیر پرورشی. تجربیات دبیر تجربیات معلم قرآن. تجربیات معاون آموزشی و




تجربیات مدون دبیر

تجربیات یک معاون پرورشی : تجربیات مدون یک معاون آموزشی : تجربیات معلم




تجربیات مدیر آموزگاری

تجربیات یک معلم - تجربیات مدیر روز دنیا مطلع باشد و در انجام امور آموزشی و پرورشی




برچسب :